Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 4 Swalmen

Ruben boekt slechtste resultaat in ruim 4 jaar
Swalmen, 2 oktober 2021

Op zaterdag 2 oktober was de 4e van 8 races Formula Karting Benelux in 2021 en wel op Limburg grondgebied op de indoor kartbaan van Swalmen. Een baan waar ik altijd graag kom, al sinds mijn MKS tijd meer dan tien jaar geleden. De afgelopen twee jaar was ik de overwinning steeds nipt misgelopen met 2 derde plaatsen en ook dit keer ging ik weer met goede moed richting Swalmen. In de trainingen ging het erg lekker en was dan ook klaar voor de 5 heats die kwamen. Telkens een sprintrace van 20 ronden met een hotlap kwalificatie voorafgaand en 1 korte longcut tijdens de race. Er waren in totaal 10 heats waarvan iedere rijder er 5 reed en ik zat in race 2 en 3. In beide races reed ik een mindere kwalificatie waardoor ik tweemaal als 5e moest starten en daarmee direct achter de feiten aanliep. Tijdens de races kon ik zowel in mijn eerste als tweede race een plekje opschuiven door mooie inhaalacties, maar ik kwam net iets snelheid te kort om nog mee te doen om de top drie noteringen.

211002 fk swalmen 1

In race 5 was ik wederom aan de beurt en ik kwalificeerde me nu slechts als 7e (op 6 honderdste van plek 2!!). De kart leek ietsje minder maar ik wil vandaag de resultaten zeker niet op de karts afschuiven want in mijn ogen waren de kartverschillen minimaal en waren het weldegelijk de rijders die het verschil konden maken. Zo was bijvoorbeeld thuisrijder Vica Schledz enorm snel in bijna al zijn karts. Ik wilde me echter zeker nog niet gewonnen geven en reed weer een goede race door 3 plekken te winnen door middel van een goed getimede longcut en een paar inhaalacties waar de baan van Swalmen zeker de mogelijkheden toe biedt. Ik kon mezelf opwerken tot een 4e plek, maar met 3 4e plekken stond ik er in de tussenstand niet best voor. Wie er wel goed voor stonden waren Guillermo van Pamelen, Rico Haarbosch en Vica die gingen strijden om de dagzege.

211002 fk swalmen 2

In mijn laatste 2 races had ik betere kwalificaties met een 4e en 3e plek en wist ik in de races steeds een plekje op te schuiven naar een 3e en 2e plek. Al met al had ik het gevoel dat ik net een tiende tekort kwam qua snelheid en dat wordt dit jaar in dit veld met Formula Karting gelijk hard afgestraft. Daarnaast had ik vandaag ook 5 keer een hele zware groep in tegenstelling tot sommige andere hoog geklasseerde rijders. Dat resulteerde in een 7e plek algemeen, mijn slechtste dagresultaat in Formula Karting sinds begin 2017. Gelukkig sta ik er met de resultaten uit de eerste drie races nog uitstekend voor. De dagzege ging naar Vica die op basis van snelheid zeker verdiend leek, Guillermo pakte met slechts een half puntje achterstand een 2e plek en daarmee doen beide mannen ook voor de tussenstand hele goede zaken en doen ze nog volop mee in de strijd om de titel. Rico werd vandaag netjes derde en zakte daarmee 1 plekje in de stand ten koste van Vica. Voor de volgende race gaan we wederom naar België voor de Grand Prix van Dolhain eind oktober.

211002 fk swalmen 3

Formula Karting Grand Prix Swalmen

Ondanks matige dag toch podium in Swalmen
Swalmen, 12 september 2020

Na de seizoensouverture in Eupen, de mislukte race in Wavre en de inhaalraces in Brussel en Roosendaal in de zomer, was het nu tijd voor de Grand Prix van Swalmen in het Formula Karting seizoen 2020. Op vrijdagavond werd er door de meeste rijders al even getraind, en ook ik was van de partij. De baan was nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, een mooi parcours waar je goed kan inhalen. In de eerste race had ik een redelijk goede kart maar liet ik me in de kwalificatie te veel afleiden door de rijder achter me en kwalificeerde ik mezelf als 5e. In de race was ik gebrand om naar voren te komen en als snel schoof ik een plekje op naar de 4e plaats. Even later kreeg ik Christian Douven in het vizier, mijn belangrijkste rivaal in de titelstrijd, en ik naderde hem snel. Nog voordat hij achterom had gekeken zette ik de aanval in en was ik hem mooi voorbij. Op plek 1 reed thuisrijder Vica Schledz die heel snel onderweg was en voor mij buiten schot was. Opnithi Puyato reed nog wel voor me, maar hij ging vol in de verdediging. In de bocht na het afgaan van de brug probeerde ik in de slotfase van de race hem in te halen. Dit was een erg late actie en er was weinig ruimte, waardoor we met z'n tweeën rechtdoor schoten en zowel Christian als Ian Lepelaar ons voorbij gingen. Achteraf gezien kostte het mij dus een positie en gaf ik ook Christian enkele punten cadeau, geen slimme actie dus en ik mocht niet klagen om zonder waarschuwing de race af te sluiten.

IMG_7787

In race 2 had ik geen goede kart en ook mijn kwalificatie was weer niet top. Opnieuw moest ik een inhaalrace rijden terwijl aan kop van het veld Christian, Vica en Opnithi de dienst uitmaakten. Met een paar mooie inhaalacties kon ik nog wel een 4e plek veiligstellen en bleef daarmee in de race voor het podium. In race 3 had ik een matige kart maar kon nu wel een goede kwalificatie rijden. Na een inhaalactie op Jeff de Vilder kon ik in de race van plek 4 naar plek 3 gaan, terwijl Vica en Christian er opnieuw een één-tweetje van maakten, zij gingen strijden om de dagzege. Ik had in race 4 veruit mijn minste kart en moest alle zeilen bijzetten om punten te sprokkelen. Christian pakte zijn 2e zege van de dag, waardoor de strijd om plek 1 heel spannend bleef en nu Christian ook aan kop ging. Vica had een hele slechte kart en haalde er toch nog knap een 4e plek uit, net achter Guillermo van Pamelen en Matteo Duval. Ik werd 5e, net voor Opnithi waardoor ik in de strijd om plek 3 wel goede zaken deed. Dat was dan voor vandaag ook het hoogst haalbare en ik moest hopen op een overwinning voor Vica, aangezien hij iets verder achter staat in het kampioenschap.

IMG_7783

De laatste race was daarom dus vooral spannend voor de dagzege, en ik moest Opnithi nog in de gaten houden voor plek 3. Ik had een goede kart, maar mijn kwalificatie was niet grandioos waardoor ik van plek 4 moest starten. Opnithi en vooral Christian stonden wat verder achterin en dat kwam mij niet verkeerd uit. Vica stond namelijk voor me, en als de stand zo zou blijven zou hij alsnog de dagzege pakken. Ik viel hem in de race dus niet aan, ondanks dat ik een goede kart had, maar voor mij was er niks meer te halen. Ik behield mijn positie terwijl Mike de Zutter een mooie 1e plek pakte voor Jeff de Vilder die vandaag allebei erg sterk reden! Ik stelde daarmee een 3e plek veilig, waarmee ik de schade op Christian met een 2e plek beperkte en de leiding in het kampioenschap met 3 punten voorsprong behield. Vica pakte dik verdiend de dagzege, wat een jaar maakt hij door, ook in mindere karts was hij vandaag erg sterk, nu dus ook zijn 1e overwinning in FK1.

IMG_7784

Formula Karting race 2

Ruben sterk maar verliest dagzege
Swalmen, 16 maart 2019

Voor race 2 van Formula Karting 2019 gingen we naar Euro Indoor Karting Swalmen. Een baan waar ik vroeger veel geracet heb in de Master Kart Series, waarbij werd gereden in eigen karts. Een leuke baan en tegenwoordig hebben ze ook een brug op de baan gebouwd. Na 2 trainingsheats gingen we van start met de eerste van 5 races waarbij we telkens 1 kwalificatieronde en 1 longcut moesten doen. Mijn eerste race verliep top, ik pakte pole position, kon direct het tempo hoog leggen en afstand nemen van de rest. Achter mij werd gestreden door Mats de Jong en Eliano de Vos om plek 2 en dat gaf mij de ruimte om mijn longcut te nemen en de leiding te behouden, de longcut was slechts anderhalve seconde langzamer dan de ideale racelijn. Zonder problemen kon ik de race winnen. In race 2 had ik geen goede kart al waren de kartverschillen niet zo groot. Ik kwalificeerde me als 4e en kon die plek tijdens de race vasthouden ondanks een duel met Mats waarbij we elkaar even raken na het uitkomen van de longcut, hiervoor kreeg Mats oranje, maar dit had voor mij verder geen impact op mijn eindresultaat in deze race.

In race 3 had ik een goede kart en hiermee kon ik de race net als in race 1 vrij makkelijk winnen. Ik stond er dus uitstekend voor, maar er waren nog 2 kapers op de kust, Opnithi Puyato die race 2 had gewonnen won ook de 4e race, en Christian Douven bleef op plek 3 in de stand ook nog in de race. In de laatste 2 races had ik 2 karts die duidelijk minder waren en waarmee Christian, Mats en Opnithi (zij hadden allemaal 1 van deze karts gehad) niet voorin konden eindigen. Ik kon er wel alles uithalen en met een 5e en 6e plaats kon ik mezelf niks verwijten, maar doordat Christian de laatste race won en Opnithi 3e werd, gingen ze me allebei voorbij in de stand, ik miste de dagzege op 1 schamel puntje en dat deed pijn. Toch een mooi podium en belangrijke punten voor het klassement. De volgende race is op 13 april in Poperinge!

190316 fk swalmen

IKK race 10, Euro Indoor Karting Swalmen

Ruben scoort veel punten in Swalmen
Swalmen, 7 november 2015

Op zaterdag 7 november was de voorlaatste IKK race van het seizoen 2015, en wel in het Limburgse Swalmen. Een prachtige baan waarop Mika en ik op vrijdagavond samen even gingen trainen. Dit ging erg lekker, en na een goede nachtrust in een bed&breakfast vlakbij de baan, konden we op zaterdag ons pak aantrekken voor de race dag. De opzet was iets veranderd ten opzichte van de vorige race, daar er nu 3 maal gekwalificeerd moest worden, telkens 1 rondje (voorafgaand aan een opwarmronde). Dit vond ik erg leuk, en ook eerlijker, aangezien een slechte kart loten in de eerste race nu minder erg was. Ik had niet bepaald de beste kart in race 1, maar juist door een hele goede kwalificatie stond ik toch nog 4e, dit was in een 5 minuten kwalificatie nooit gelukt.

In de 1e race liep de top 3 (Rico, Mika en Lyndon) dan ook snel weg en ik moest mijn 4e plek met hand en tand verdedigen. Dat ging goed, al probeerden Floris en Rick me op verschillende plekken in te halen. Een hoop rijders achter me waren sneller, maar ik wist me te handhaven op plekje 4. Zo stond ik voor het eerst sinds Nijverdal (door de gemiste race 3 in het begin van het seizoen) weer bovenaan in het zwaargewichten klassement. Dylan biedt dit jaar veel tegenstand (vooral outdoor) maar vandaag leek ik de beslissende slag te kunnen slaan. In race 2 en 3 waren mijn karts een stukje beter, mijn 2e kwalificatie was wel ietsje minder, P3. In de race kon ik Thom eind rechte stuk voorbijsteken, alleen Luciano was op P1 iets te snel. Rico had een minder kartje, en doordat hij P4 eindigde naderde ik hem tot op 1 puntje in het dag klassement. Ondertussen deed ik goede zaken in de algemene rangschikking, waar ik met Thom en Rick strijd voor P2.

151107 ikk swalmen algemeen

In de laatste kwalificatie maakte ik 1 klein foutje, waardoor ik weer niet in de top 2 stond, maar opnieuw 3e. Rico ging er op kop vandoor en stelde een nieuwe dagzege veilig. Luciano ging flink in de verdediging. Na een tijdje wist ik toch een gaatje te vinden en haalde ik hem mooi in. Dit leverde me niet alleen P2 op maar ook de titel rijder van de dag. Achter Rico en voor Mika die een hele sterke dag kende, werd ik in het algemeen klassement 2e, terwijl ik bij de zwaargewichten ruim met de overwinning ging lopen. Een hele mooie dag waar ik dik tevreden mee was, op naar de finalerace in Middelburg.

151107 ikk swalmen zwaargewichten