Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

rotterdam marathon

Marathon Rotterdam

Ruben voltooid 6e marathon in 3 uur en 27 minuten
Rotterdam, 7 april 2019

Op zondag 7 april was de grote dag waar ik maanden naar had toegewerkt, de marathon van Rotterdam 2019 werd mijn eerste marathon in 3 jaar tijd. In de tussentijd heb ik regelmatig halve marathons gelopen, maar met het starten van een full time job bleek trainen voor een hele marathon niet altijd even makkelijk. Eind 2018 besloot ik er dan toch vol voor te gaan en met ruim 400 trainingskilometers hoopte ik vandaag een aanval te kunnen doen op mijn persoonlijk record op de marathon van 3 uur en 10 minuten uit Enschede 2016. Een goede training van 30 kilometer 2 weken geleden in een hoog tempo gaf me veel vertrouwen dat het erin moest zitten. De weergoden waren vandaag niet echt gunstig gezind, het was fantastisch weer, strakblauwe lucht en zon, maar dat betekent dat het om te hardlopen al snel te warm is. Bij de start was het zo’n 13 graden wat prima was, maar vanaf de start merkte ik al dat mijn hartslag veel sneller dan normaal omhoog ging terwijl ik niet bijzonder hard van start ging.

190407 marathon rotterdam ruben

Na zo’n 10 kilometer lag ik mooi op schema voor mijn PR met een gemiddelde van rond de 13.5km/h, maar ik merkte al dat ik het erg warm had en dat het niet heel makkelijk ging. Ik moest mijn PR dus uit mijn hoofd zetten en probeerde zo veel mogelijk drinkposten te benutten om vocht te blijven aanvullen en af te koelen. Gelukkig stonden mijn vriendin, pa en ma langs de route om eten en drinken aan te geven en dat kon ik goed gebruiken. De halve marathon ging in 1 uur en 35 minuten met een gemiddelde van rond de 13km/h, de pace van mijn PR. In het tweede deel werd het echter alleen maar warmer tot zo’n 20 graden aan de finish, afzien, afzien en nog eens afzien. Na 30 kilometer besloot ik met drinken even te lopen en werd ik door de grote menigte toeschouwers weer op gang geschreeuwd, door het goede weer was het enorm druk langs de route en dat maakt het dan wel weer heel erg gaaf. De laatste 10 kilometer van een marathon zijn nooit leuk, ondanks dat ik op bekend terrein liep en met veel publiek was het pijn leiden en de schade proberen te beperken. Mijn gemiddelde zakte langzaam terug richting de 12.5km/h. Langs de route waren veel uitvallers en mensen met fysiek problemen te zien, na de relatief koude wintermaanden viel het warme weer veel mensen zwaar.

190407 marathon rotterdam ruben annelien janneke

Zo ook mij, in de laatste kilometers probeerde ik er alles uit te halen, maar heel veel snelheid zat er niet meer in. Voorbij Blaak en rechtsaf de Coolsingel op was een mooi moment, na 3 uur en 27 minuten kwam ik onder aanmoedigingen van Edyta, Annelien en Joris en pa en ma over de finish. Ik was helemaal gesloopt, voelde met een aantal uur niet goed, maar had wel een prachtige medaille ontvangen en de voldoening van het uitlopen was groot. Met een gemiddelde snelheid van 12.3km/h had ik weliswaar mijn doel niet gehaald, maar gezien de omstandigheden was ik niet ontevreden. Na een paar dagen herstellen kon ik weer rustig beginnen met opbouwen richting andere wedstrijden later dit jaar, maar het was vooral ook nagenieten van de enorme inspanning die op een of andere manier toch heel veel voldoening oplevert. Annelien en ma hadden ondertussen de kwart marathon gelopen, allebei in een hele mooie tijd met een gemiddelde snelheid van rond of boven de 10km/h! De toplopers hadden op de marathon spectaculaire tijden laten zien met 2 uur, 4 minuten en 11 seconden, een nieuw parcoursrecord voor de Keniaan Kipserem en een Nederlands record van 2 uur en 6 minuten voor de nummer 4 Abdi Nageeye.