Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Racehall of Champions Arhus

Ruben mag driemaal naar podium op laatste racedag van het jaar
Arhus (Dk), 27 december 2019

Voor de laatste race van het jaar stapte ik op 26 december in de auto richting Denemarken, de Racehall of Champions is altijd een evenement waar ik graag aan mee doe, vanwege het hoge niveau van de rijders en zeker ook omdat het op een prachtige baan wordt gehouden. Dit jaar was alles op 1 dag, 27 december gepland, zowel een endurance race van 3 uur als de individuele kampioenschappen. Ik reed de 3 uur Le Mans race samen met mijn kartmaat Eliano de Vos. Er stonden maar liefst 25 team aan de start, een vol veld en dat beloofde wat voor de race. Er werd gereden in 3 verschillende gewichtsklassen, 65kg, 85kg en 100kg, waarbij het grootste deel van de teams op 85kg streed, zo ook wij. Na een vrije training van 18 minuten was het 8 minuten kwalificeren, hierbij pakte ik de 3e startpositie op enkele honderdsten achter de top 2 welke bestond uit 2 teams op 65kg. Hugo Leenaars was ook weer naar Denemarken afgereisd, een van de jonge Nederlandse talenten en hij pakte vanaf een 2e startpositie in het begin van de race knap de leiding. Ik zat in een groepje met 5 65kg rijders en dat was lastig rijden. Na een tijdje kwamen ook Nikolaj Marsengo (Consulting Denmark) uit Denemarken en Arnaud Teuwen (Hola Lulu) uit België er bij, 2 van onze concurrenten op 85kg.

91227 rhoc team

We moesten 3 kartwissels doen waarbij we van rijder mochten wisselen. Na een klein uurtje gingen we voor onze eerste kartwissel waarbij Eliano ging rijden. De kartwissels waren belangrijk, niet alleen om de volgende kart die je pakte, maar ook moest je de transponder en nummerplaatjes overzetten, het gewicht uit de kart halen en de stoelriemen vast maken voordat je kon vertrekken. Je kon dus veel tijd winnen of verliezen in de pits. Onze eerste wissel ging goed en we kwamen op de 2e plek te liggen achter team AIM die een hele snelle wissel hadden gemaakt en met de Deen Mathias Sponholtz voor onze neus reed. Eliano ging er gelijk langs maar werd een minuut of tien later weer terug ingehaald. Er werd nauwelijks blauw gevlagd en daardoor was ook het inhalen van achterblijvers cruciaal. Dit ging niet altijd even makkelijk bij ons, soms hadden we even pech dat een 65kg rijder werd ingehaald en dan een bocht later weer terug kwam. Hierdoor verloren we wat seconden op de leiders, maar we bleven op plek 2 met onder meet de Belgen van Hola Lulu en de Duitsers Andre Lohse en Daniel Burger achter ons.

91227 rhoc team1

Eliano reed bijna anderhalf uur voordat ik weer ging rijden. Ian Andersen reed op kop en ik kon het gat naar hem gestaag dichten. Met nog 15 minuten te gaan zat ik bijna op zijn bumper en gingen zij naar binnen de voor de laatste kartwissel. Dit deden ze goed en het zou erom gaan spannen waar wij uit zouden komen. Met onze laatste wissel ging ik door en onze wissel was redelijk, ik kwam net voor AIM weer de baan op. Helaas had ik een nagenoeg koude kart en gleed ik in de eerste ronde alle kanten op, ik moest gelijk in de verdediging maar uitkomen bocht stond dreef ik naar buiten en ging Mathias er langs. Ik probeerde om aan te pikken maar toen mijn banden op temperatuur waren was het gat van 2 seconden geslagen. Heel erg balen, een 2e plek was ons resultaat, zo’n halve minuut voor Hola Lulu met Dylan de Wolf, Filipe Vieira en Arnaud op plek 3.

191227 rhoc 100kg

Een uurtje later begonnen de 4 individuele kampioenschappen, 65kg junioren, 85kg, 100kg en 100kg old boys. In de 65kg klasse waren er weer veel deelnemers en werd er erg hard gereden. In de finale ging de strijd tussen Rayhan Mouoya en Victor Sparholt, een prachtig gevecht dat werd gewonnen door Victor. Hugo streed heel sterk mee in deze klasse met een podiumplaats in de heats, maar had in de finale pech met zijn kart en moest daarom genoegen nemen met een 9e plaats. De 85kg klasse was het sterkst bezet met veel Europese toprijders en in de heats ging het er bikkelhard aan toe. Veel agressieve acties en daarom ook veel penalties waarbij je een soort longcut moest pakken. Ik had in de eerste heat een slechte kart waarmee ik niet verder kwam dan de 10e plek, maar in race 2 en 3 kon ik hele belangrijke resultaten scoren met 2 3e plaatsen waardoor ik als 3e de finale in ging. Voor mij stonden Arnaud Teuwen en Ian Andersen, terwijl achter mij Nikolaj Marsenga en de Zweed Glenn Gyllin oplijnden. De top 4 was al snel weg van de rest van het veld waarin vele andere toppers rondreden zoals Filipe Vieira, Jannik Nielsen, Eliano de Vos, Mathias Sponholtz en Ayrton Walczak. Met nog een ronde of 5 te gaan was ik me aan het opmaken voor een aanval op Ian terwijl Nikolaj op mij de aanval inzette. Hij was net iets te laat en daardoor verloren we allebei veel tijd en kreeg hij een penalty. Ik had nu een flink gat op de nummer 4 maar was de aansluiting met de koplopers kwijt. Na een spannende finale finishte ik zodoende op plek 3, zeker een mooi resultaat maar misschien zat er wel meer in, Arnaud en Ian werden 1 en 2 en zo stonden er 3 oud winnaars op het podium.

91227 rhoc 80kg

In de 100kg klasse had ik iets minder concurrentie maar met mannen als Mathias Sponholtz, Andre Lohse en Daniel Burger was het geen 1,2,3tje om hier vandaag te winnen. Sponholtz leek de meest geduchte rivaal, maar hij ging in race 1 de mist in door 5kg te weinig mee te nemen en zo gaf hij zichzelf een hele slechte uitgangspositie voor de finale. In de 2e race had ik een prachtig gevecht met Daniel Burger met veel inhaalacties, uiteindelijk wist ik race 1 en 2 allebei te winnen en werd ik in race 3 3e nadat ik de penalty lane om onverklaarbare reden moest nemen. Zo mocht ik van pole position starten in de finale waarin Andre Lohse me vanaf de start onder druk zette. Ik kon hem echter van me afhouden en daarna een gat slaan toen hij in gevecht ging met de rijders achter hem. Casper Pilgaard wist zich echter van Andre te ontdoen en kwam gestaag dichterbij. Een aantal zenuwslopende ronden volgden waarbij ik me werkelijk geen foutje kon permitteren. Hij kwam met rasse schreden dichterbij maar gelukkig had ik net genoeg over om niet te hoeven verdedigen, met 2 tiende voorsprong won ik voor het 2e jaar op rij de 100kg klasse! Een super mooie afsluiting van het jaar. Daniel Burger legde beslag op de 3e plek na een bewogen laatste ronde met een aanvaring tussen Andre en Mathias in het gevecht om plek 3. Overladen met prijzen sloot ik mijn laatste racedag dus af met een 1e, 2e en 3e plaats, op naar 2020!!

91227 rhoc prijzen

Racehall of Champions

Ruben grote winnaar van laatste grote race van het jaar
Aarhus (Dk), 27-28 December 2018

De laatste race van het jaar bracht mij net als de afgelopen jaar naar Scandinavië, en wel naar Racehall in het Deense Aarhus om precies te zijn. De indrukwekkende racebaan die in 2013 nog diende als toneel voor het WK indoorkarten is een van de mooiste van Europa en tussen kerst en oud&nieuw wordt ieder jaar een grote internationale wedstrijd georganiseerd. Samen met Eliano de Vos, Hugo Leenaars en Selina Balneger ging ik naar het Noorden om deze race mee te doen. Op woensdag 26 december kwamen we aan en reden we onze eerste heat op de baan. De baan was gedeeltelijk aangepast ten opzichte van vorig jaar, maar de karts waren nog hetzelfde en de baan was nog steeds heel breed en gaf daarmee genoeg ruimte voor mooie races en inhaalacties. Op donderdag de 27e stond er een 5-uurs endurance race op het programma die ik dit jaar samen ging rijden met Ian Andersen (Faroer Islands/Denmark) en Ayrton Walczak (Polen/Nederland). Een leuk en sterk team en we reden op 90kg. Er waren zo’n 18 teams waarvan een aantal op 110kg of 65kg reed. In de kwalificatie kon ik als 2e kwalificeren, de Duitser Lars Ole Jens pakte pole position met best veel voorsprong, het leek lastig om hun bij te gaan houden. We moesten 3 kartwissels/rijderswissels doen en een tankstop/kartwissel in het 3e uur. Een aantal tactische elementen dus en ik ging het eerste deel van de race doen.


Ik verloor 1 plekje en verloor vooral veel terrein op WRT Lubeck waarvoor Ole Jens en Andre Lohse reden, zij hadden een erg lekkere kart om mee te starten en dat maakte het er niet makkelijker op, zeker aangezien zij daar gewoon bijna 3 uur mee konden doorrijden. Dat deden ze niet, want na bijna 2 uur wisselden zij van kart en rijder en vanaf dat moment gingen wij tijd terugpakken. Ian reed op dat moment voor ons en reed goede tijden. Het was lastig communiceren met hem aangezien hij doof is, maar dat maakt zijn rijkwaliteiten beslist niet minder en samen met zijn tolk kwamen we er prima uit. Tijdens het 3e uur moesten we een goed moment kiezen om binnen te komen voor de verplichte tankstop en kartwissel. Dit ging helaas mis, Ian kwam binnen terwijl er al iemand anders in de pit stond en dus moesten we wachten tot de lamp uit was, dat duurde maar liefst 53 seconden en zo zagen we de 1e plek opeens heel ver uit zicht geraken. Ayrton ging bij ons als 3e en hij reed een uitstekende stint. Met ongeveer 3 tiende per ronde kwamen we weer dichterbij aan WRT Lubeck terwijl we de nummers 3 (een Deens team) en 4 intussen op ruime achterstand hadden gezet. We moesten nog 1 kartwissel maken en die besloten we laat in de race te doen. Ik ging er nog even in en kwam nog dicht in de buurt van Andre Lohse, maar helaas moesten we de overwinning aan hun laten. Een sterke race van onze Duitse collega rijders. Ondertussen hadden Hugo, Selina en Eliano een hele sterke race gereden in de 65kg klasse en die wisten achter Consulting Denmark Junior een hele mooie 2e plaats binnen te slepen.


Op vrijdag was de grote dag van het individuele kampioenschap, zowel de juniorenklasse op 65kg, de senioren categorieën op 80 en 100kg en de 110kg old boys klasse stonden op het programma. Ik ging in zowel de 80 als 100kg klasse rijden en was er helemaal klaar voor. We begonnen met 3 heats in iedere klasse en telkens reden we met alle rijders tegelijk op de baan, dat waren er zo’n 15-20 per klasse. In mijn eerste heats wist ik zowel op 80 als op 100kg te winnen, in de 80kg klasse na een mooie battle met Selina. In de 2e serie heats had ik iets mindere karts en moest ik in de 80kg klasse genoegen nemen met een 3e plek achter Ayrton en Selina terwijl ik in de 100kg klasse 2e werd achter Lars Ole Jens en na een inhaalactie op Selina. De 3e ronde was weer voor mij met 2 overwinningen, waarbij ik in de 80kg klasse de snelste dagtijd verbeterde met een hele goede kart, bij de 100kg klasse werd ik flink op de huid gezet door Lars Ole Jens. Al met al scoorde ik genoeg punten om me in beide klassen als 1e te kwalificeren voor de finale. Dat was lekker, maar de kartloting zou minstens zo belangrijk zijn.


In de 65kg klasse was Eliano de ster van de dag. Hij maakte in alle 3 de heats indruk, 2 keer door te winnen en 1 keer door na een slechte kwalificatie helemaal terug naar voren te rijden. In de finale stond hij constant onder druk, maar hij reed al vanaf het begin heel sterk op de baan van Racehall en liet de overwinning niet in gevaar komen, hij was de verdiende winnaar van dit mooie toernooi bij de junioren. Hugo reed een heel sterk toernooi en als 1 van de jongste deelnemers kon hij constant zijn talent laten zien met mooie races en een respectabele finale waarin hij op een 11e plek finishte! Dat belooft wat voor komende jaren! In de 80kg klasse had ik een prima kart waarmee ik vanaf het begin van de race een klein gaatje kon slaan naar Selina en Ayrton. Zij bleven dicht bij elkaar en achter Ayrton werd er zwaar gestreden. Onder meer Eliano bemoeide zich met de strijd om plek 4, maar na een aantal penalty’s was het uiteindelijk Wojtek Stefaniuk die 4e werd, terwijl mijn vriendin Edyta heel netjes op de 6e plek eindigde. Ik kon me voor het eerst in 4 jaar tijd kronen tot kampioen van de Racehall of Champions, een overwinning waar ik heel erg blij mee was.


Ik was al erg blij met dit resultaat, maar het kon nog mooier, want ook in de 100kg klasse mocht ik vanaf pole position vertrekken. Ik had een gemiddelde kart die ik ook al in een eerdere race vandaag had gehad en werd vanaf de start op de staart gezeten door Lars Ole Jens, Ian Andersen en Selina. Een close race waarbij ik even een gaatje kon slaan, maar dat was van korte duur. Lars Ole Jens kwam terug aansluiten en in de laatste ronden moest ik heel goed opletten dat ik geen misstap maakte. Heel defensief rijden werd niet getolereerd en dus moest ik slim omgaan met de situatie. Ik hoefde gelukkig niet in de verdediging en kon ook mijn 2e titel van de dag pakken, een super mooie bekroning op dit toch al zo mooie kartjaar. Na het winnen van het Indoor Kart World Championship, het British Rental Kart Championship, het Belgian National Championship en het Formula Karting kampioenschap kon ik opnieuw een groot individueel kampioenschap op mijn naam schrijven in 2018. Een hele lading met geweldige prijzen en een grote overwinningskrans mocht ik op het podium in ontvangst nemen. Het was een super geslaagde trip en zeker met de groep waarmee we waren een hele leuke ervaring. Ik kijk al uit naar volgend kartjaar!

Racehall of Champions

Ruben sluit succesvol racejaar mooi af in Denemarken
Aarhus (DK), 27/28 december 2017

Op dinsdag 26 december ging ik samen met mijn vriendin Edyta naar Denemarken voor de laatste race van het jaar, net als in 2015 en 2016 sloot ik het jaar af met de Racehall of Champions op de prachtige indoorbaan van Aarhus. Op dinsdag reden we een trainingssessie en op woensdag begon het evenement met het individuele kampioenschap. Er waren 3 klassen, de junioren reden op 65kg, dan de senioren op 90kg en de old-boys (boven de 35 jaar) op 100kg. Er was gekozen voor een bijzondere kwalificatie-opzet waarbij je in 2 karts 1 rondje moest rijden en vervolgens je snelste tijd gold als kwalificatietijd voor alle 4 de heats. De groep van 34 rijders werd in 4 gedeeld en na de 1e ronde wisselde de snelste en langzaamste rijder van kart, de op 1 na snelste en de op 1 na langzaamste etc. Mijn plan was om te kijken of ik in de 1e ronde een goede kart had, en zo niet heel langzaam te rijden zodat ik in de 2e ronde de kart van de snelste rijder zou hebben. Dit laatste gebeurde en ik kreeg een prima kart voor de 2e omloop. Hiermee kwalificeerde ik me als 3e in onze groep en 7e in totaal, wat een klein beetje tegenviel gezien het lekkere gevoel dat ik aan de trainingen had overgehouden. We reden telkens met 28 man op de baan en ik startte de heats als 5e of 6e.

IMG_0147

Mijn heats verliepen met wisselend succes, in de 1e heat kon ik van 6 naar 3 rijden waar ik erg tevreden mee was, want de heats duurden maar 10 ronden dus je had niet veel tijd om plekken goed te maken. De 2e heat ging een stuk minder, met een matige kart werd ik slechts 11e. In heat 3 en 4 werd ik 5e en 4e en zo stond ik ook na de heats 7e. Er werd vrij agressief gereden en vooral in het middenveld was het nodige duw- en trekwerk te zien, wat jammer was. De finale duurde 12 ronden en ik wilde heel graag naar voren knallen. Mijn finale verliep heel erg goed, al in de 2e ronde kon ik 2 plekken inhalen om vervolgens de jacht te openen op landgenoot Ayrton Walczak en de Deen Nicolaj Kandborg die ik beide kon inhalen. Mijn kart was een goede middenmotor en Ian Andersen en Mathias Sponholtz reden nog voor me, geen onbekenden aangezien zij het afgelopen WK ook voorin meestreden. Ian had een hele goede kart en reed al de hele dag sterk, hij verdween aan kop van het veld nadat hij vanaf plek 4 was gestart en al snel zijn weg naar voren had gevonden. Ik liep wel in op de Deen Sponholtz, en kon het gat nagenoeg dichten, maar in de ronde dat ik bijna kon aansluiten werd er afgevlagd en dus was een 3e plek mijn deel. Hier was ik erg blij mee, realistisch gezien was dit vanaf een 7e startpositie een heel goed eindresultaat en zeker in zo’n sterk veld. Edyta kende ook een hele goede dag, ze kwalificeerde zich eerst al knap als 24e en laatste voor de grote finale, om daarin vervolgens in 12 ronden naar een hele mooie 16e plek te rijden!

IMG_0224

Op donderdag 28 december stond er voor het eerst een 5 uurs endurance race gepland waarin 18 teams het tegen elkaar op gingen nemen. Ik vormde een team met 2 concurrenten van gisteren, Nicolaj Kandborg en Ayrton Walczak. Een sterk team want we hadden gisteren al allemaal laten zien dat we de snelheid hadden. Na een korte training en een kwalificatie van 8 minuten, startte Nicolaj de race vanaf een 3e positie. We moesten in de race 5 kartwissels maken waarvan 1 een tankstop was en de andere 4 ook een rijderswissel bevatten. In het eerste deel van de race hadden wij een kleine aanvaring met het team van Ian Andersen en de Italiaan Michele Ottini, hier kwamen wij goed weg zonder penalty, en één van onze andere concurrenten kreeg wel een penalty voor het wegduwen van een achterblijver. Toen deze weigerde de penalty te nemen ontving het team een zwarte vlag. Na zo’n anderhalf uur ging ik erin en kon meteen een lekker tempo pakken. Ik haalde de nummer 1 (een lokaal Deens team) direct in en kon vervolgens flink weglopen van hun en het team van Andersen/Ottini. In het 3e uur moesten we een verplichte tankstop doen en net voor mijn tankstop zette ik Ottini op een ronde. Na de tankstop nam Ayrton het van mij over toen we zo’n 3 uur en een kwartier onderweg waren. Hij ging ook lekker en we leken in een uitstekende positie te rijden. Het Deense thuisteam kwam met Michele Gatting wel weer sterk opzetten, en dus moesten we in het laatste uur nog even goed bij de les zijn. Ik deed nog een stint van 35 minuten en kon toen onze voorsprong van ruim een ronde consolideren. Ayrton maakte de laatste 20 minuten vol en na 5 uur wedstrijd wonnen we comfortabel de wedstrijd, een hele mooie overwinning om het racejaar mee af te sluiten.

IMG_0223

Racehall of Champions

Ruben sluit jaar op mooie wijze af in Denemarken
Aarhus (Dk), 27/28 december 2016

161227 rhoc dutch value

Net als vorig jaar ging ik ook in 2016 in de laatste week van 2016 naar Denemarken om daar mee te doen aan de Racehall of Champions. Ondanks dat we vorig jaar niet helemaal tevreden waren over de organisatie, besloot ik samen met Rico om de verre trip opnieuw te maken. De sterke internationale deelnemerslijst en de imposante kartbaan van dit evenement zijn erg aantrekkelijk, zeker in deze tijd van het jaar waarin er weinig andere grote wedstrijden zijn. Dit jaar ging ook Mike Dijkgraaf mee, de jonge Dutch Value telg heeft dit jaar al vele internationale wedstrijden gereden en was ook nu van de partij. Op 2e kerstdag, maandag 26 december kwamen we aan op de baan om onze eerste trainingsheats te rijden. Het ging meteen lekker en ik reed zowel op 80kg als 100kg, want dit waren de 2 klassen waarin ik ging rijden. Op de eerste dag, dinsdag de 27e, stond de 100kg klasse op het programma. Alle 47 rijders moesten eerst 4 korte kwalificatieheats rijden, alleen voorafgegaan door een korte kwalificatie van zo’n 4 ronden.

161227 rhoc ruben boven 100

Mijn eerste race verliep prima, ik kon starten vanaf plek 2 en samen met Ian Andersen wegrijden van de rest. Hij ging ietsje harder dan mij, maar met een 2e plek was ik tevreden. Dit was een veel betere start dan vorig jaar, toen ik in de 100kg klasse constant pech had en achter de feiten aanliep. Het was vooral zaak om de 4e heats goed door te komen en een top 5 startpositie voor de finale te pakken, de finale is beslissend en met een goede kart is dan alles mogelijk. Er waren zeker wat kartverschillen, maar met een goede kwalificatie kon je wel wat schade beperken. In de 2e heat pakte ik de pole position en vervolgens ook de overwinning net voor een aantal snelle Denen, zo stond ik er na 2 heats heel goed voor! Rico had vandaag niet veel geluk met zijn karts, voor hem was het telkens knokken om de schade te beperken.

161227 rhoc podium 100

In heat 3 en 4 had ik ook wat mindere karts en moest ik genoegen nemen met een 7e en 10e plek na een aantal interessante gevechten, hierdoor viel ik ietsje terug in de stand. Nadat alle kwalificatieheats waren afgewerkt stond ik gelukkig nog 5e (als enige niet Deen in de top 10) met dus nog alle kans op het eindpodium. Rico moest het gaan doen vanaf een 15e startplek, terwijl ook Marcel Hollink zich als 3e Nederlander had geplaatst voor de finale net voor Rico. We hadden zo onze twijfels bij de eerlijkheid van de kartloting, enkele locals hadden continu goede karts en het systeem leek zeker niet random maar manueel toegewezen. Voor de finale verliep de loting gelukkig wel eerlijk en transparant via het omdraaien van de nummerbordjes. Ik pakte hier een prima kart. We startten in volgorde van de ranking en vooraf was er een korte warming-up. Hierin kon ik de snelste tijd pakken en dus had ik goede hoop op een mooie race. Gelijk in de 1e ronde kon ik profiteren van een scrimmage tussen Nicki Thiim (de bekende Deense touringcar coureur) en een andere Deen, Markus Bang. Zij streden om plek 3 en waar er 2 vechten om een been gaat de 3e er mee heen. Dit was nu ook zo en binnendoor pakte ik ze allebei in één keer. Mathias Sponholtz en Nicolaj Kandborg hadden op kop wel meteen een gaatje en dus moest ik in de achtervolging. De race was maar een kwartiertje en dus had ik niet veel tijd. Ongeveer halverwege sloot ik aan bij Kandborg en ik kon hem meteen inhalen. Zo lag ik op plek 2 en ging ik op weg naar de leider. Ik kwam echter enkele minuten te kort om het gat te dichten, met de snelste raceronde in handen eindigde ik op plek 2 op slechts 8 tienden van de winnaar Sponholtz. Rico eindigde na veel duw en trekwerk van allerlei rijders als 16e, net voor Marcel op P19. Balen dat ik net niet won, maar wel was ik erg blij met mijn 1e podiumplek tijdens de individuele Racehall of Champions.

161227 rhoc ian and ruben

Ik zeg individuele omdat er ook nog een 1-uurs endurance race was, hierin werd ik vorig jaar in een gelegenheidsteam 3e met een Italiaanse rijder. Ook dit keer deed ik mee, samen met Ian Andersen, een hele snelle (en dove) rijder van de Faroer Eilanden. De race werd verreden in de snellere 390cc karts die tijdens het WK van 2013 ook gebruikt werden. Na een kwalificatie van 10 minuten volgde een race van 50 minuten waarin we 2 pitstops moesten maken. Helaas hadden we maar 1 kart, en deze was niet super. We kwalificeerden als 3e, maar verloren deze positie gedurende de race. Helaas verloren we tijdens onze 1e pitstop ook veel tijd doordat we de gordel niet snel vast kregen en ondanks een hele snelle 2e wissel waardoor we nog even P3 terug overnamen, moesten we uiteindelijk genoegen nemen met plek 4. Een vervelende plek, maar het was leuk om weer even in deze karts te rijden en tevens om eens met deze sympathieke rijder samen te racen.

161227 rhoc team

Op dag 2 was het tijd voor de hoofdklasse, de 80kg categorie en ook de junioren die op 65kg reden. Hierin reden zowel Mike als Rico heel erg sterk. Mike streed in de finale mee om de 3e plek, maar zakte uiteindelijk iets terug en moest genoegen nemen met een 10e plek, hij deed het geweldig en als één van de jongste deelnemers in zo’n sterk veld kan hij heel trots zijn! Rico was duidelijk de sterkste in deze categorie en werd na zijn 2e plek van vorig jaar nu verdiend 1e. In de 80kg klasse verliep mijn dag erg goed, met een 2e, 4e, 5e en hele mooie 1e plaats in de laatste heat, wist ik me als 2e te plaatsen voor de grote finale. Hierin moest ik op de startgrid alleen Jannik Nielsen voor me dulden, de thuisfavoriet wist ik in de laatste heat, net als Rico een heat eerder, nog mooi te verslaan maar was wederom erg sterk. Rico ging vandaag als 4e door naar de finale en dus was er voor ons nog van alles mogelijk.

161228 rhoc podium 80

Ik pakte dit keer een matige kart uit de stapel en kwam in de warming up niet in de top 12 voor. Dit beloofde niet veel goeds. Toch kon ik in het begin van de race aansluiten bij Nielsen en in de slipstream kon ik bijblijven. Zowaar kon ik na enkele ronden de leiding overnemen met een mooie inhaalactie eind rechte stuk. Nielsen bleef vol op mijn bumper en dus moest ik een beetje verdedigen. Vol verdedigen was geen optie, want buiten het feit dat je hier dan blauw krijgt, zouden ook de nummers 3-7 kunnen aansluiten. Nielsen wurmde zich er tussen, even leken ze een stop & go te geven, maar deze werd toch teruggetrokken en vervolgens kon hij een klein gaatje slaan. Achter me kwam Filipe Vieira aansluiten en die kon P2 overnemen. Ik wilde geen tijd verliezen met verdedigen en aansluiten om mijn podium zeker te kunnen stellen. Tevens gokte ik nog op een strijd tussen Vieira en Nielsen die mij wellicht nog kon helpen. Vieira kwam nog bij Nielsen in de voorlaatste ronde, maar kon hem niet meer voorbijkomen, ik was net te ver weg om weer aan te kunnen sluiten. Maar het lukte me om de 3e podiumplek te pakken, en daar was ik met deze kart heel erg blij mee. Rico kwam nog wel dichtbij, nadat hij in het begin van de race was dwarsgezeten en daarna Ian Andersen nog had ingehaald. Zo was het voor mij mijn 2e podium in 2 dagen en daar was ik erg tevreden mee.

161228 rhoc podium 65

’s Middags was er in de tankpauze nog een shoot-out geweest in de superkarts tussen 8 rijders van 8 verschillende landen. Hierin had ik al mijn 3 duels gewonnen van respectievelijk Ian Andersen (Faroer Eilanden), Regis Gosselin (België) en de Deen Nicolaj Moller Madsen in de finale! Een spectaculair tussendoortje voor de fun waarmee ik ook nog een gratis deelname voor volgend jaar won. Al met al een paar hele leuke dagen in Denemarken, het kartseizoen 2016 zit erop en daar kijk ik meer dan tevreden op terug, tegelijkertijd kijk ik uit naar nieuwe toernooien in 2017!

161228 rico and ruben

Racehall of Champions

Ruben sluit kartjaar af in Denemarken
Arhus (Dk), 27/28 december


rhoc trio

Op zaterdag 26 december ging ik samen met Mika Mathia en mijn pa op weg naar Arhus, Denemarken voor de Racehall of Champions, een groot internationaal kartevenement dat traditiegetrouw in de laatste maand van het jaar wordt georganiseerd. Voorzien van een hoop reisspellen, tientallen kilo’s lood en genoeg eten en drinken, maar zonder mysterieus verdwenen iPad scheurden we in noordelijke richting over de Duitse autobahn. Na enkele potjes zeeslag en ‘wie is het’ werden we gebeld vanuit huize Haarbosch en jawel, ’s avonds stonden Rico, Mika en ik samen in het Radisson Blu hotel in het centrum van Arhus. Op zondagmorgen waren we al vroeg op de kartbaan om te trainen, want de concurrentie was stevig en Rico en ik waren sinds het WK van 2013 niet meer hier geweest, voor Mika was de baan helemaal nieuw. Er waren 3 verschillende gewichtsklassen, 65, 80 en 100kg en een teamrace in de snellere KWC karts. In iedere klasse werden 3 kwalificatieheats gereden (5 minuten kwalificatie en 10 minuten race) en een finale voor de beste 24 rijders. Er waren +/- 50 rijders per klasse waaronder autosportcoureurs zoals regerend GP2 kampioen Stoffel Vandoorne.

rhoc startgrid

100kg
We begonnen met de 100kg klasse en daarin deden we alle drie mee. Mika kreeg in 1 van zijn 3 races een vreemde penalty, en die zou hem een plek in de finale kosten. Voor hem was het in ieder geval een goede training voor morgen en hij ging gedurende de dag ook steeds beter rijden. Ik begon de dag niet goed met een 10e en een 9e plek, maar gelukkig kon ik door een 3e plek in race 3 nog de top 10 binnen komen. Rico startte de finale van 12 minuten vanaf een hele mooie 2e plek na een 7e, 3e en 1e plek in de heats. In de warming up voor de finale noteerde ik top 3 tijden, dus ik had vanaf een 9e startplek nog goede hoop om naar voren te komen. Mijn race ging dan ook super, ik werkte me snel op naar plek 6 terwijl Rico de nummer 1 had moeten laten gaan en zijn 2e plek met hand en tand verdedigde. Ik probeerde P5 te pakken maar schoot daarbij samen met een Duitser rechtdoor en viel weer iets terug. Na een nieuwe inhaalrace werd ik net over de helft van de race helaas rond getikt door autocoureur Nicki Thiim die als een dwaze maniak door het veld ging. Helaas werd er erg agressief gereden in deze finale en werden straffen genegeerd wat leidde tot de nodige frustraties. Gelukkig hield Rico zijn hoofd koel en finishte in een internationale top-3 knap op plek 2 achter de Fransman Jean-Philippe Guignet en voor de Deense thuisrijder Nikolaj Kandborg. Ik werd afgevlagd als 13e.

rhoc podium 100kg

Endurance
Op zondagavond werd er in de 13pk huurkarts die ook gebruikt waren voor het WK in 2013 een 1 uurs race gehouden. Ik vormde een gelegenheidsteam met de Italiaan Michele Ottini. We moesten 1 rijderswissel doen en een kwalificatie van 5 minuten. Er werd op 90kg gereden in een veld van 12 teams. Ik kwalificeerde als 2e en in het begin van de race kon ik redelijk bij blijven. Langzaam maar zeker slopen de Deense koplopers bij ons weg, we hadden toch duidelijk een kart met minder topsnelheid en ik probeerde de achterstand te beperken. Na een half uur wisselden we en ging Michele verder. De leiders zetten de snelle Deen Mark Kamstrup in en die liep verder weg van ons. Op plek 3 lag een Pools team maar die vormden geen bedreiging, ze werden zelfs ingehaald door ATR Consulting Denmark die nog op jacht gingen naar ons. Gelukkig kon Michele deze aanval afslaan en de 2e plek veiligstellen. Een leuke prijs op de 1e dag, en we maakten ons op voor morgen. ’s Avonds blikten we terug op de 1e dag onder het genot van zelf klaargemaakte kipnuggets en kipcorns op de hotelkamer van Renst en Rico. Nadat ik nog 10km had hardgelopen door het centrum van Arhus zaten we de volgende ochtend weer vol energie aan het ontbijt.

rhoc endurance

65kg
Zo’n 40 rijders maakten zich op voor de juniorenklasse tijdens de Racehall of Champions op de maandag. Onder die 40 rijders Mika en Rico, zij hadden hun zinnen gezet op een mooie eindklassering. Zowel Mika als Rico waren in de 3 heats constant van voren te vinden, en zo mochten ze starten op respectievelijk de 5e en 2e plaats voor de grote finale. Daarin startte de Deen Lundgaard (Europees kampioen KF) van pole position. Rico had van de toppers de minste kart en kon daardoor geen aanval plaatsen op Lundgaard. De andere Deen Aske Nygaard haalde Rico in en even later ook Lundgaard en nam zo de leiding in handen. Op dat moment sloeg Rico gelijk toe en pakte P2 terug. De nummer 1 was toen gevlogen en toen Lundgaard vol in gevecht ging met de Pool Porada kon ook Rico loskomen. Dit bood kansen voor Mika die nog steeds op P5 rondreed. Hij zat helaas net aan de verkeerde kant toen de mannen op 3 en 4 met elkaar in de clinch gingen en kon daar dus niet van profiteren. Hij bleef op 5 en haalde daarmee wel een heel sterk eindresultaat, het podium was zelfs heel dichtbij. Rico stond voor de 2e keer bovenop dat podium, wederom een topprestatie.

rhoc ruben stoffel

80kg
Het hoogtepunt van de tweedaagse strijd in Denemarken was de 80kg klasse die erg sterk bezet was, Rico en ik vertegenwoordigden Nederland en deden dat niet onopgemerkt. Rico was al het hele weekend op dreef en was in alle heats imposant, hij zetten een P1, P2 en P3 neer en kwalificeerde zich daarmee (als jongste deelnemer) als nummer 1 voor de finale. Ik begon net als gisteren slecht met een 10e plaats en liep daardoor gelijk weer achter de feiten aan. Ook in race 2 een matig resultaat (P6) met helaas weer dezelfde kart als in race 1. In race 3 eindelijk een hele lekkere kart en vanaf P2 haalde ik Jannik Nielsen (Dk) in en finishte ik op 1 met Arnaud Teuwen (2e), Rico (3e) en Jannik Nielsen (4e) net achter me. Hierdoor mocht ik vanaf de 8e plaats vertrekken in de finale. De spanning was om te snijden, en tijdens de 5 minuten warm up voerde ik samen met Rico de tijdenlijst aan, maar ook Jannik Nielsen (startpositie 2) was snel.

Bij de start van de race wist Stoffel Vandoorne (Be) Nielsen in te halen en zo kon Rico gelijk een gaatje slaan. Vandoorne werd echter weer ingehaald door Nielsen en Guignet en viel verder terug. Ik ging met 4 mooie inhaalacties op Kandborg, Daniel Lundgaard (Dk), Mathias Sponholtz (Dk) en Vandoorne als een warm mes door de boter en belandde zo op plek 4. Rico werd onder druk gezet door Nielsen die weer terug bij hem was gekomen en verdedigde netjes. Na amper een ronde verdedigen werd Rico eind rechte stuk door Nielsen rechtdoor geduwd, een hele smerige actie die bizar genoeg onbestraft bleef. De top 4 bleef vervolgens ongewijzigd, ik had net te weinig tijd om nog bij Guignet te komen en liep zo het podium op een haar na mis, zonde, maar gedurende de dag heb ik me wel mooi terug kunnen knokken en dus sloot ik persoonlijk wel met een goed gevoel de trip af. Rico had in 2 dagen tijd zijn talent weer eens laten zien en hij had het dik verdiend om met de 1e prijs naar huis te gaan, helaas hielden de marshalls ook na protest van ons stug vast aan hun belachelijke oordeel. Voor alle toeschouwers was er maar 1 winnaar en dat is ook wat waard. We hadden onze racekunnen in ieder geval weer laten zien en kijken al uit naar vele nieuwe kartsuccessen in 2016!!

rhoc podium 80kg