Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 6

Eerste overwinning moet uit Ruben zijn tenen komen in bloedheet Puurs
Puurs (Be), 29 juni 2019

Alsof het volbrengen van de Stoneman Challenge in 1 dag nog geen uitdaging genoeg was, had ik nog gekkere plannen. Na een aantal uur slaap stapte ik in de auto om 's nachts terug te rijden richting Belgie om daar 's ochtends vroeg mee te doen aan de 6e ronde van Formula Karting in Puurs. Het rijden in de nacht ging goed en in zeer hoog tempo en rond 8 uur 's ochtends kwam ik aan op de kartbaan in Puurs. Ik was zelfs wat vroeg en dus reed ik nog even langs de Mac voor een ontbijtje. Het was vandaag bloedheet en dus zware omstandigheden op de lange buitenbaan van Puurs. Ik voelde de tocht van gisteren nog goed in mijn lichaam, de spierpijn viel mee maar ik had totaal geen energie in mijn lichaam. Ik deed toch nog 1 trainingsheat en dat voelde redelijk goed. Gelukkig had ik vorige week de 12 uur van Puurs gereden en ondanks dat de baan licht was aangepast hielp dat me enorm.

190629 fk race 6 ruben

Vanaf race 1 voelde ik me (naar omstandigheden) goed in de kart en kon ik steeds voorin kwalificeren. In race 1 wist ik achter Christian Douven de 2e plek te pakken, terwijl in race 2 ik pole position pakte maar de overwinning aan thuisrijder Dylan de Wolf moest laten, vorige week nog mijn teamgenoot en ook vandaag supersnel. Iedere race hadden we een hotlap kwalificatie en die ging me vandaag enorm goed af, ook in race 3, 4 en 5 pakte ik pole position en daarmee legde ik de basis voor hele mooie races. Telkens mochten we 1 shortcut nemen en die nam ik telkens in de eerste mogelijke ronde om niet gehinderd te kunnen worden door achterblijvers die een vroege shortcut namen. De overwinning in race 3 en 4 kwamen niet in gevaar en daarmee stelde ik de dagzege al veilig!! Een topresultaat gezien mijn inspanning van een dag eerder en ook in de laatste race lag ik op koers om te winnen. Ik liet me echter 2 plekjes terugzakken waardoor de daguitslag iets gunstiger voor mij uitviel met het oog op de stand in het kampioenschap. De 2e en 3e plek vandaag gingen naar Dylan en Christian, een mooi en verdiend podium. Een goede generale repetitie dus in mijn laatste race voor ik afreis richting de Verenigde Staten van Amerika voor het Indoor Kart World Championship 2019 in Charlotte (North Carolina) dat start op zondag 21 juli.

More Photo’s by Photo Edith

190629 fk race 6 podium

12 uur Inkart

Ruben met DWT Racing naar eenzame zege in 12h Inkart
Puurs (Be), 22 juni 2019

Op zaterdag 22 juni 2019 werd de 25e editie van de 12 uur van Inkart Puurs georganiseerd vlakbij Antwerpen. In 2012, 2013 en 2014 had ik deze race meegereden met mijn Belgische vrienden van Vantrico waarmee we in 2014 de race wonnen na een mooie strijd met de eeuwige rival DWT Racing. De mannen van Vantrico zijn inmiddels bijna allemaal gestopt met actief wedstrijdkarten, maar DWT zeker nog niet en het was door hun dat ik gevraagd was om deze editie met ze mee te rijden. Samen met Dylan de Wolf en Nikki Swannet hadden we een topteam in een veld van zo’n 20 teams. Samen met Nikki won ik mijn 1e 24 uurs race in 2010, sindsdien had ik nooit meer met hem samen in een team gereden, dus dat was ook erg leuk om weer te doen! Het circuit in Puurs lag er fantastisch bij, ieder jaar leggen ze in de zomer een prachtig buitencircuit aan de vaste baan waarmee een uitdagend kilometer lang circuit ontstaat. Bij ontvangst was er gelijk een heel uitgebreid en luxe ontbijt, geheel in de typerende stijl van Inkart. Na een training was er aansluitend kwalificatie die ik voor mijn rekening nam. Ik kwam hierin net te kort voor pole position, achter Jarne Verbraeken eindigde ik op een 2e plek.

Dylan startte de race en deed dat super, hij kon al redelijk snel de leiding in handen nemen en langzaam maar zeker beginnen met het opbouwen van een voorsprong. Bij de 12 uur van Inkart word je altijd op de proef gesteld qua uithoudingsvermogen, er is namelijk geen minimum aantal pitstops en daarom loont het om lange stints te rijden. We reden de race met slechts 1 kart en op 80kg. Dylan deed daarom meteen een stint van ruim 2 uur, waarbij hij al bijna een ronde voorsprong te pakken had op de nummer 2. Veel deelnemende teams reden in de zogenaamde fun klasse waarbij wel een minimum aantal wissels was ingesteld, dit waren veelal bedrijventeams die minder fanatiek waren als ons. Nikki ging als 2e en waar Dylan het aanstormende talent is liet Nikki als ervaren rijder zien dat hij zijn snelheid ook zeker nog niet verloren heeft! Hij deed een iets kortere stint dan Dylan waarna ik als 3e ging rijden met al een rondje voorsprong op de 2e plek.

190622 12h inkart uitslag

Het leek erop dat we vandaag weinig echte concurrentie hadden voor de zege, we stelden onszelf daarom nieuwe doelen zoals een x aantal ronden voorsprong en ook probeerden we om elkaars tijden in dezelfde kart te verbeteren. Hierdoor dreven we elkaar tot hele snelle tijden. Ik deed een hele lange stint van bijna 3 uur en dat ging erg lekker. Halverwege de race lagen we al een ronde of 4 voor op de eerste achtervolgers. Na iedere 3 uur gingen we tanken en daardoor werd de kart vaak weer even wat langzamer. Aan het begin van de avond opende ook de uitgebreide barbecue, heerlijk om weer even op krachten te komen. We bouwden onze voorsprong verder uit ondanks een neutralisatie voor het recht leggen van het parcours waarbij we zo'n halve ronde verloren. Dylan reed weer een hele sterke stint en als voorlaatste ging ik weer rijden. Het was de hele dag erg warm en lekker weer en langzaam ging de zon onder. Nikki reed nog het laatste half uurtje en was opnieuw erg snel. Rond 11 uur 's avonds viel de finishvlag en werden we met zo'n 9 minuten voorsprong afgevlagd, plek 2 ging naar Kryotech voor het team van STLK! Voor mijn snelste raceronde werd ik ook nog beloond met een grote fles Duvel en ook voor de race overwinning kregen we een aantal mooie prijzen overhandigd. Het was een erg gave dag waarvoor ik onze sponsor DWT en mijn teamgenoten Dylan en Nikki graag nog eens wil bedanken! Wie weet tot volgend jaar.

190622 12h inkart podium

Formula Karting race 6

Ruben danst in de regen in Puurs
Inkart Puurs, 1 juli 2017

De 6e race van het Formula Karting seizoen 2017 markeerde het halfweg punt en daarvoor reisden we af naar het Belgse Puurs. Inkart is altijd één van mijn favoriete banen, de baan is enorm lang met het tijdelijke buitengedeelte in de zomer en ik heb er al veel mooie races gewonnen zoals de 12 uur, KartGrid Cup en Formula Karting. Het was nu een jaar geleden dat ik er geweest was en net als vorig jaar regende het. In de trainingen ging het meteen lekker en ondanks dat ik de baan niet kende zat de snelheid er gelijk goed in. Het leek voorlopig wel even nat te blijven en daar gaf ik niet om, integendeel. In mijn eerste race deed ik de kwalificatie op safe en reed ik vervolgens naar de leiding toe door eerst Stefan Verhofste in te halen bij de start, en daarna ook Jelle Soeffers in te halen op het buitengedeelte. Mathias Grooten ging mee maar ik kon hem na een paar rondjes relatief makkelijk afschudden en de race naar me toetrekken.

2017 fk puurs finish

In race 2 ging het nog makkelijker toen ik vanaf pole position weg kon rijden bij onder meer Mats de Jong, ik had mijn draai helemaal gevonden en reed een stuk sneller dan mijn concurrenten in dezelfde karts. De rondetijden lagen grofweg rond de 2 minuut en 15 seconden en er waren verschillen van dit keer geen honderdsten of tienden, nee er werd vandaag met seconden gesmeten! Net toen er wat droge plekken dreigden te ontstaan op de buitenbaan begon het weer te regenen. In race 3 had ik één van de aller slechtste karts waar nog niemand een fatsoenlijk resultaat mee had kunnen behalen. Gelukkig kan je in de regen veel verschil maken als rijder en kon ik er met pijn en moeite nog een 3e plek uitslepen, misschien wel mijn beste race van de dag. Ondanks dat ik me heel erg sterk voelde stond ik wel 2e nipt achter Mats, mijn enige concurrent vandaag voor de eindzege en helaas zaten we in race 4 niet bij elkaar. Zo had ik het niet meer in eigen hand, als Mats zou winnen had hij de dagzege te pakken, maar ik probeerde gewoon het maximale eruit te halen.

IMG_4643

Opnieuw geen makkelijke kart, en dit keer was het knokken voor P2 met opnieuw Stefan, we hadden een hele mooie battle en uiteindelijk kwam ik als 3e over de streep nadat ik besloot mijn plek terug te geven na een harde inhaalactie in de laatste bocht. Ik wist dat Mats het nu wel kon afmaken en dat bleek ook, hij werd 2e en kaapte zo de overwinning weg. Op zich wel pijnlijk aangezien ik vandaag wel het idee had dat ik de overwinning verdiende, misschien nog wel meer dan in Delft maar dit seizoen vallen de puzzelstukjes in Formula Karting nog net niet helemaal samen. Dit keer kon ik mezelf in ieder geval geen gebrek aan snelheid of stomme fouten verwijten en dus kon ik wel leven met een 2e plek. Mats was ook heel de dag heel sterk en net als Yoan Medart op plek 3 stonden beiden meer dan verdiend op het podium. Door deze uitslag met Mathias op plek 5 en Rico Haarbosch op plek 17 (ja echt!) schuift de top 5 van het kampioenschap weer helemaal in elkaar. Met nog 5 wedstrijden te gaan is mijn achterstand gereduceerd van 35 naar 25 punten en is alles dus nog mogelijk, zeker gezien de circuits die nog komen! De volgend race is na de zomerstop begin september in Roosendaal.

Formula Karting race 6 Inkart Puurs

Ruben door weer en wind naar 4 overwinningen
Puurs, , 2 juli 2016

Op zaterdag 2 juli stond race 6 van Formula Karting op het programma. De race werd verreden op de langste baan van België, die van Inkart Puurs. Ondanks dat het een baan is waar ik altijd graag rijd, was ik er al bijna 2 jaar niet meer geweest. Er worden weinig leuke races met kartwissels en minimumgewicht georganiseerd en ik verheugde me dan ook op deze wedstrijd. De baan was enorm lang dit jaar (1 minuut en 30 seconden) en tijdens de trainingsheats op zaterdagmorgen konden we daarom maar een rondje of 8 rijden per sessie. Het trainen ging meteen erg goed en de baan lag er droog bij toen de races gingen beginnen. Vandaag werd er steeds geloot of je in groep A of B zat en er waren 4 races van 15 minuten met een hotlap kwalificatie voorafgaand, 25 rijders stonden vandaag aan de start. Mijn 1e groep (1A) zat ik meteen bij Mats en in de kwalificatie kon ik de pole position pakken voor hem. Zijn kwalificatierondje was erg goed, want in de race kwam hij niet meer aan deze tijd en kon ik makkelijk naar de overwinning rijden. In de andere groep (1B) was thuisrijder Dylan de Wolf de beste.

In race 2A had ik een redelijke kart waarmee ik opnieuw pole kon pakken. Vincent Coertjens en Mats zaten vlakbij en met de stilstaande start kon Vincent mij zelfs even inhalen. Gelukkig kon ik dit snel weer rechtzetten en won ik ook mijn 2e race, dit keer maar met een goede seconde voorsprong. In de andere groep (2B) was het nu Rico die won. In race 3A was er een mooi gevecht tussen Dylan, Rico en Mats die vochten om de overwinning, terwijl donkere wolken zich samenpakten boven het circuit, bleef het nog even droog en won Dylan de wedstrijd. Ik nam het zekere voor het onzekere en trok mijn regenpak maar vast aan voor race 3B. En ja hoor, het begon keihard te regenen nog voor de kwalificatie werd gestart. We kregen een extra opwarmronde en ik zat in eerste instantie niet echt te wachten op de regen, want ik had nu juist mijn beste kart en het ging erg lekker op droog.

2016-7-2 Puurs 2

Gelukkig was dat ook het geval op een natte baan, want met bijna 3 seconden voorsprong pakte ik pole position voor Daan Vanhamme en Jelle Soeffers, 2 snelle Belgen in de regen. Daan bleef goed bij in het begin van de race, maar na een paar rondjes maakte ik weinig fouten meer en probeerde ik me goed aan te passen aan de verschillende stukken ondergrond waarop de kart heel verschillend reageerde. Voor veel Formula Karting rijders was het vandaag de 1e keer op zo’n type baan in de regen, en dat was duidelijk te merken aan de enorme verschillen in rondetijden. Op plek 5 had ik na 7 ronden (van 2 minuten) wedstrijd bijvoorbeeld al 40 seconden voorsprong. Vooral binnen was het zoals gebruikelijk spekglad met veel wielspin en dat is altijd moeilijk voor de 1e keer. Het zag er goed uit voor de dagoverwinning want ik moest gewoon zorgen dat ik in de laatste heat top 4 eindigde. Mats die ook altijd goed uit de voeten kan in het nat nam de overwinning van race 4A mee naar huis en deed daardoor goede zaken voor het podium. De baan was nog steeds kletsnat en wederom kon ik hiervan profiteren door met mijn minste kart de 4e pole position op rij te pakken.

2016-7-2 Puurs 8

Dylan stond nu achter me en ook Rico hoopte nog op het podium vanaf plek 5 op de grid. De baan droogde buiten langzaam op en ook deze omstandigheden bevielen me wel. Ik wilde vooral niet spinnen of vast komen te staan en kon rustig uitlopen naar een seconde of 20 op P2. Dylan verdedigde zijn 2e plek op onder meer Ricardo Vlieger die ook goed reed, hierdoor viel Rico vandaag voor het eerst naast het eindpodium op plek 4, want Dylan en Mats werden 2e en 3e. Voor het eerst werden de 1-2tjes van Rico en mij doorbroken dit seizoen. Het was mijn 3e overwinning van het seizoen en daarmee neem ik de leiding in het kampioenschap weer over, een perfecte dag voor mij in allerlei verschillende weersomstandigheden waar veel mensen op gehoopt hadden maar daar achteraf niet allemaal even blij mee waren :P. Met mooie trofeeën en 3 flessen champagne werd de dag op het grote podium afgesloten. We gaan nu de zomervakantie in en begin september zal de volgende race worden verreden op de buitenbaan van Circuit Park Berghem.