Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

poperinge

Formula Karting Grand Prix Poperinge

Ruben verliest complete voorsprong na pechdag in Poperinge

Poperinge (Be), 4 december 2021

In het eerste weekend van december was de voorlaatste race van Formula Karting Benelux 2021. Terwijl in Nederland veel sportevenementen alweer aan banden zijn gelegd, is er in België gelukkig nog een stuk meer mogelijk en dus was het mooi dat er vandaag een Grand Prix bij onze zuiderburen op het programma stond. Op vrijdag 3 december ging ik samen met Eliano richting Worldkarts in Poperinge om te trainen! De baan ligt voor ons niet naast de deur en daarom rijden we er niet regelmatig, zaak dus om de avond vooraf voldoende te trainen. Helaas speelde na 2 heats mijn liesblessure weer op waar ik sinds de Formula Karting Grand Prix van Lelystad al last van heb. De training ging verder goed, dus ik besloot het hierbij te laten.

211204 fk poperinge 1

Op zaterdagochtend ging ik met goede moed de wedstrijd in, Poperinge is een circuit waar ik in de laatste 2 edities van Formula Karting heel goed had gepresteerd, en ik wist dat ik vandaag met een overwinning de titel al kon veiligstellen met nog 1 race te gaan. Daarnaast was het doorgaan van de laatste Grand Prix in Bilzen ongewis vanwege eventueel nieuwe Corona maatregelen die nog in de lucht hingen, vandaar dat ik sowieso de leiding in de stand niet wilde verliezen vandaag. In de eerste race had ik geen beste start, ik kwalificeerde als 7e en kon in de race nog een plekje winnen door op een goed moment de verplichte shortcut te nemen, maar meer dan een 6e plek zat er niet in. In race 2 had ik een iets betere kart maar dit keer was mijn kwalificatie niet goed genoeg, een 8e plek, maar ik was gebrand om zo snel mogelijk plekken goed te maken. Met een aantal gewaagde inhaalacties vocht ik mijn weg naar voren en door een late shortcut kon ik zelfs nog 4 plekken goed maken, maar de 4e plek was nog steeds geen top resultaat. Christian en Eliano gingen na 2 wedstrijden aan de leiding met beiden een 1e en een 2e plek, met Rico daar vlak achter op plek 3.

211204 fk poperinge 2

In race 3 stelde ik een beetje orde op zaken door een mooie pole position te verzilveren in een race overwinning. Tijdens de race kwam Rico vanaf een 3e startplek nog heel dichtbij, maar ik kon hem er achter houden met een verschil van een kleine 4 tienden aan de meet. In race 4 kwam ik Rico opnieuw tegen en dit keer kwalificeerde ik achter hem op plek 2. Hij had 1 van de top karts geloot en verdween al snel aan de horizon. Ik had een mindere kart en een super rondje in de kwalificatie zorgde ervoor dat ik toch nog kans had op een podiumplek in race 4. Bram Gelten zat vanaf ronde 1 op mijn bumper, ik wist dat ik niet te snel de shortcut mocht nemen, want dan zou ik Bram vrij baan geven om tot het einde door te rijden en het verschil te maken. Ik verdedigde mijn positie waar nodig en Bram koos ervoor om in de 3e ronde door de shortcut te gaan. Ik wist nu dat ik een top rondje zou moeten rijden want de pace van Bram was beter. Ik nam meteen de ronde erna een shortcut en dat was net genoeg om Bram voor te blijven. Ondanks de druk op mijn achterbumper kon ik hem er de hele heat achter houden en een mooie 2e plek veiligstellen, duidelijk het maximaal haalbare resultaat.

211204 fk poperinge 3

In de 5e race zaten bijna alle toppers bij elkaar, van de kanshebbers op de titel zaten alleen Guillermo en Christian in de andere groep. Daar profiteerde Guillermo maximaal van, na een mindere 1e race knokte hij zich gedurende de dag heel sterk terug en streed nu met Rico om de dagzege. Rico en ik kwalificeerde slechts op plek 6 en 10 in race 5, en daardoor werd voor mij zelfs het podium een lastig verhaal vandaag. Opnieuw had ik geen goede kart, op race 3 na had ik geen enkele van de 4 a 5 snelste karts gehad en dus was het redden wat er te redden viel. Ik kon in de race wederom een aantal plekken goedmaken en finishte op een magere 7e plek, het was duidelijk niet de dag geworden waar ik op gehoopt had en eindigde in het dagklassement slechts als 6e.

211204 fk poperinge 4

Vica die voor vandaag 2e stond in het klassement had ook een lastige dag en kwam vandaag niet verder dan een 11e plek, waardoor hij 2 plekken verloor in de tussenstand. De mannen die duidelijk de beste zaken deden waren Guillermo en Rico die met een 1e en 2e plek weer helemaal meedoen in de strijd om het kampioenschap met nog slechts 1 race te gaan. Sterker nog, Guillermo kwam zelfs gelijk in punten te staan met mij, en doordat hij meer overwinningen had dan mij nam hij zelfs de leiding in het klassement weer over, met Rico volgend op slechts 2 puntjes achterstand. Hier baalde ik van gezien het nog niet helemaal 100% zeker was dat de laatste race door zou kunnen gaan. Daarnaast is Bilzen normaal gesproken een lastigere baan dan Poperinge voor mij, dus ik had het hier vandaag graag al beslist. De finale staat gepland op zaterdag 18 december.

211204 fk poperinge 5

Formula Karting race 3

Ruben snel op verjaardag in time-attack
Poperinge (Be), 13 april 2019

Op 13 april vierde ik niet alleen mijn 27e verjaardag maar stond ook race 3 van Formula Karting 2019 op het programma. De race werd gehouden op het razendsnelle circuit van Poperinge waar we vandaag in een time-attack tegen elkaar gingen strijden. 16 rijders, 14 karts en iedereen ging in elke kart 5 ronden rijden waarbij de snelste tijd per kart telde voor een klassement per kart. Het slechtste resultaat van de 14 mocht je laten vallen en zo werd bepaald wie de dagwinnaar zou worden. Een ander format dan gebruikelijk, maar een leuke afwisseling op de normale races en een systeem waarbij de kartverschillen nauwelijks van belang zijn. Vorig jaar won ik deze time-attack in Poperinge en ook nu zat ik vanaf het begin goed bij. Al snel bleek dat de strijd vandaag zou gaan tussen Opnithi en mij, aangezien wij in de meeste heats de tijdenlijsten aanvoerden. De loting pakte vandaag voor mij heel slecht uit. Loting, dat maakt toch niet uit met time-attack? Toch wel, er werd een systeem gebruikt waarbij de rijders de karts steeds op volgorde door wisselden, dus de persoon die in heat 2 jouw kart overnam van heat 1, had de hele dag dezelfde kart in de heat na jou.

Dit was in mijn geval Opnithi, en dat was een tegenvaller want hierdoor kon hij telkens mijn tijd aanvallen 1 heat na mij, en dat terwijl de baan gedurende de dag sneller en sneller werd. Alleen in Opnithi zijn 1e kart en na de tankpauze had ik een voordeel. Hoe groot dit nadeel precies was is moeilijk te zeggen, maar feit is dat Opnithi ook gewoon heel hard reed en de meeste keren van iedereen bovenaan stond. Uiteindelijk zaten er slechts 2 puntjes tussen Opnithi en mij, in het voordeel van Opnithi die daarmee zijn eerste FK overwinning pakte. Ik legde beslag op een prima 2e plek, 25 punten voor Christian die Mats te snel af was voor de laatste podiumplek. Door dit resultaat neemt Opnithi ook de leiding in het klassement over met 37 punten, voor Christian op 35, Mats op 33 en ik op 32. De volgende race is op 4 mei in Bilzen.

190413 fk race 3

Formula Karting race 4

Ruben pakt dominante 4e zege op rij
Poperinge, 2 juni 2018

De 4e race van het Formula Karting seizoen 2018 was in het Belgische Poperinge, vlak bij de Franse grens waren we te gast bij Eurokart. Een spectaculaire baan vanwege de gladde ondergrond en de hele snelle karts! Er was een nieuwe baan aangelegd en de organisatie had besloten om deze keer een time attack variant te hanteren in plaats van gewone races. Dit hield in dat we allemaal in 15 verschillende karts 4 rondjes gingen rijden en per kart een klassement op snelste tijd kregen. Een leuk concept wat dus een aangepaste versie van de time attack van de afgelopen jaren was. ’s Ochtends waren de Formula Karting 2 rijders eerst aan de beurt, hier was het Stefan Verhofsté die eenmalig meedeed en gelijk zijn snelheid liet zien door overtuigend de dagzege voor zich op te eisen, voor kampioenschapsleider Steve Kolela. Wij mochten rond het middaguur aantreden voor maximaal 2 trainingsheats. Het ging bij mij meteen erg lekker, ik had de nieuwe baan snel onder de knie. Ik was in beide heats de snelste en ik hoopte dat dit niet alleen kwam doordat ik goede karts had! Poperinge was voor mij vroeger nooit een makkelijke baan, ik had er dan ook nog nooit een race gewonnen.

De kartverschillen waren groot en dus was het mooi dat we juist vandaag niet afhankelijk waren van kartverschillen. De heats werden 1 voor 1 afgewerkt en telkens waren er 3 rijders die een heat pauze hadden. In het begin was het nog lastig te zeggen hoe je in een bepaalde kart had gereden, maar gedurende de dag kreeg je in iedere kart steeds meer vergelijkingsmateriaal en begon het klassement langzaam vorm te krijgen. Halverwege stond ik in alle karts waarin ik gereden had bovenaan, dus dat was een goed teken, ik voelde me goed in de karts en in veel karts had ik veel marge op plek 2. Echter waren er ook nog best wat karts die mijn grootste concurrenten (Mats en Yoan) nog niet gehad hadden, en dus was het nog even afwachten. Ik bleef gefocust en dat was belangrijk want het was warm en fysiek redelijk uitdagend voor veel rijders. Ik kreeg wat tegenslag te verwerken doordat in 1 heat per ongeluk mijn laatste ronde niet werd meegeteld en in een andere heat er 2 keer voor mijn neus een band op de ideale lijn werd gebeukt. Gelukkig had dit geen invloed op het dagresultaat, want met 10 1e plaatsen van de 15 karts had ik veruit de beste klassering.

Het slechtste resultaat kon geschrapt worden en met de 14 andere resultaten had ik 8 punten (4 2e plaatsen en 10 1e plaatsen). Mats eindigde op een verdiende 2e plek, met 38 punten, terwijl Yoan met 57 punten de 3e podiumplek in beslag nam. Een vertrouwd podium dus, en voor mij de 4e overwinning op rij, een droomstart van dit seizoen waar ik heel erg blij en tevreden mee ben. Yoan en Mats staan nu gedeeld 2e in de tussenstand. Volgende maand keert Formula Karting weer terug naar Nederlands grondgebied met de 5e race bij Kartplaza Nijverdal.

180602 fk race 4

Formula Karting race 4

Ruben niet op podium in Poperinge
Poperinge (Be), 13 mei 2017

Op zaterdag 13 mei was de 4e race van het Formula Karting seizoen 2017 in Poperinge, een nieuwe baan op de kalender van Formula Karting en een baan die veel rijders erg leuk vinden, zo ook ik. De karts zijn lekker licht en daardoor liggen de snelheden vrij hoog. Ik had al een jaar of 3 niet meer in Poperinge gereden (sinds de KartGrid Cup in 2014) en ging daarom nog een paar heatjes trainen ’s ochtends voor de race. Het gevoel was goed en in de 1e race had ik meteen een zware groep en een middelmatige kart. Deze 2 factoren waren vandaag zeker van invloed, des te meer omdat bij Formula Karting op de dag zelf nooit een schrapresultaat geldt. Hierdoor kan je hard zakken door een hele slechte kart, iets dat mij overkwam in de 3e race, waar ik slechts als 7e over de finish kwam. Mijn races waren sterk vandaag, een aantal hele mooie gevechten maar ik moest 2 keer van iets te ver komen door een matige kwalificatie. Hierdoor scoorde ik verder een 5e (race 1), 4e (race 2) en 4e positie (race 4) in de eerste 4 races. Ik was hierdoor niet meer in de race voor de podiumposities maar wist dat ieder puntje telde. De laatste race was mijn kans om nog wat te klimmen in de stand want ik had voor het eerst vandaag een bommetje. Deze race wist ik dan ik vrij makkelijk te winnen, in het begin van de race zat Rico nog dichtbij maar uiteindelijk kon ik een mooie voorsprong opbouwen en toch nog een race winnen vandaag. Dit bracht me uiteindelijk op een 7e positie in de uiteindelijke daguitslag. Opnieuw dus geen resultaat waar ik veel aan heb, mijn seizoen moet nog echt los komen en dat zal snel moeten gebeuren wil ik nog aanspraak maken op het prolongeren van mijn titel, want Rico lijkt met 4 overwinningen op titelkoers.

podium_poperinge