Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Poeldijk 500

Talent Factory pakt overwinning na spannende slotfase
Poeldijk, 4 september 2021

Op zaterdag 4 september deed ik voor de 7e keer meer aan de Poeldijk 500 en al die keren samen met Rico Haarbosch. Net als vorig jaar hadden we als teamgenoot Joris Sturm in ons midden en we reden dit keer onder Talent Factory. Vanaf 2014 had Rico de race 7 keer op rij gewonnen (waarvan ik er 6 keer bij was) en we hadden onze zinnen gezet op een hernieuwde overwinning. We kregen dit jaar echter sterke tegenstand van Talent Factory 2, met daarin de talentvolle rijder Jarno Hermans samen met de meer ervaren snelle dame Selina Balneger en Charles de Klein die vooral veel ervaring op buiten circuits heeft en ook indoor steeds sneller wordt. Het recept van de race is inmiddels bekend, 500 ronden racen met ieder uur een kart- en rijderswissel en tussendoor nog een keer een verplichte rijderswissel. Dat betekend korte stints met veel verschillende karts en dat maakt de race eerlijk en ook uitdagend.

De kwalificatie werd gedaan door Rico en die pakte dit keer in tegenstelling tot de afgelopen jaren pole position! De start is zoals altijd een Le Mans start waarbij de gordel een extra moeilijkheid met zich meebrengt, want de gordel moet vastzitten voordat je mag starten. Wij waren als 2e weg maar gedreven als Rico is had hij binnen de ronde de leiding alweer terug veroverd. Team DRS met Raymond Vis aan het stuur en team Adapt wisten meteen aan te dringen bij Rico maar door constante tijden konden we een kleine voorsprong opbouwen. Talent Factory 2 startte met een lastige kart en moest daardoor gelijk wat terrein prijsgeven, echter de race was nog heel lang. Ik ging als 2e en pakte de kart van Rico over maar kwam deze stint niet aan Rico zijn tijden. De voorsprong groeide wel iets en na iets minder dan een uur werden wij als winnaar van vorig jaar met nummer 1 als eerste binnengeroepen voor de eerste kartwissel.

210904 poeldijk 500 uitslag

Dit bleek toch wel een serieus nadeel want de kart werd niet opgewarmd en daardoor was onze eerste ronde vanuit de pits steeds een seconde of 2 langzamer dan de concurrenten, en dat dus een keer of 8. We moesten het er mee doen en Joris moest er in zijn eerste stint even inkomen met een lastige kart. Rico ging na Joris en kon er iets meer uithalen, maar de concurrentie zat nog steeds redelijk in de buurt. In het 3e uur hadden we een betere kart en konden we opeens flink wat voorsprong opbouwen, ook Joris reed een hele sterke stint en zo namen we wat meer afstand op de lange baan van Poeldijk. Met 21 teams was het een goed gevuld deelnemersveld en het was ook goed opletten met de achterblijvers waar je veel tijd kon winnen en verliezen door soms geduldig te zijn en aan de andere kant mensen in te halen wanneer het kon.

In het 2e deel van de race kwam ook Talent Factory 2 heel sterk opzetten met Selina aan het stuur. Ik reed in die stint en nadat we eerder iedereen op een ronde hadden gezet, probeerde Selina zich nu te ontdoen van een ronde. Ik maakte me breed zonder veel tijd te verliezen en kon Selina er zo een tijdje achter houden. Uiteindelijk wist Selina wel een gaatje te vinden maar ik kon mee in haar slipstream en even later kon ik Selina toch nog terugpakken. Het verschil leek met een ronde voorsprong en nog zo’n 3 uur te gaan groot, maar niks was minder waar. Ondertussen was ook het buffet geopend en konden de rijders en aanhang genieten van heerlijk avondeten.

210904 poeldijk 500

Na een mindere kart van ons liep de voorsprong heel snel terug en kwam ik met nog zo’n anderhalf uur te gaan na een nieuwe kartwissel zelfs achter Talent Factory 2 met opnieuw Selina aan het stuur de baan op. Selina leek weg te rijden maar met een ultieme inspanning wist ik toch het kleine gaatje te dichten en te profiteren van een achterblijver waardoor ik de leiding weer terug kon overnemen. Zo was de race opeens veel spannender dat in de afgelopen jaren en dat maakte het leuk om te volgen. Ik vond nog iets extra’s in de kart en kon uiteindelijk iets meer dan een seconde weglopen bij Selina. Rico ging na mij en moest het opnemen tegen Charles, Rico bouwde de voorsprong in een kwartier verder uit naar een seconde of 5 en dat was net genoeg marge om met de laatste kartwissel met opnieuw dus een koude kart, de leiding vast te houden. Ik reed de race uit en Jarno kwam vlak achter mij de baan op. We hadden dit keer gelukkig nog een lekkere kart om mee af te sluiten en hierdoor kon ik nog ruim 36 seconden weglopen en de snelste raceronde ook nog verder aanscherpen. Zo gingen we uiteindelijk toch nog zonder spanning de laatste minuten in en op weg naar een nieuwe zege in de Poeldijk 500, maar credits aan Jarno, Charles en Selina om ons het vuur wel degelijk serieus aan de schenen te leggen, een hele mooie 2e plek voor hun! De derde plek was uiteindelijk voor Team DRS met naast Raymond ook Marco de Jong en Dion van der Toorn die op 3 ronden achterstand als 3e finishten. Dank aan de mannen van Van der Ende Inn voor de mooie dag in Poeldijk!

Poeldijk 500

The Dutch Value geeft geen cadeautjes weg in Poeldijk
Poeldijk, 19 september 2020

De langste endurance race op een indoor kartbaan in Nederland werd op 19 september gehouden op de prachtige baan van Van der Ende Inn in Poeldijk, de Poeldijk 500! Een race die al jarenlang wordt georganiseerd door de race broers Jack en Ricardo van der Ende. Ook dit jaar waren er weer veel teams aanwezig, met 20 teams was de race zelfs helemaal uitverkocht. Met The Dutch Value doen we al jaren mee aan deze race en de afgelopen 4 jaar wonnen we ook de race de laatste jaren telkens in de opstelling: Rico Haarbosch, Lorenzo Stolk en mijzelf. Dit keer was Lorenzo er niet bij, maar hadden we met Joris Sturm een uitstekende vervanger. De Poeldijk 500 is altijd een race met veel deelnemers en een uitstekende sfeer, er zijn veel bedrijven en vriendenteams aanwezig die misschien niet allemaal even snel zijn, maar het maakt wel een uniek sfeertje. Net als de vorige twee jaar deed Rico de kwalificatie en ook nu pakten we geen pole position. We kwalificeerden als 3e en traditiegetrouw werd er gestart middels een heuse Le Mans start.

200919 500 ronden poeldijk 1

Rico was snel weg en na het vastklikken van de gordel reden we weg op plek 2, de nummer 4 pakte de kopstart maar Rico zou Rico niet zijn als hij nog in de eerste ronde de leiding had heroverd met een mooie inhaalactie. Zelfs met een iets mindere kart wist hij nog een voorsprong op te bouwen en daarmee was de toon meteen gezet. Ik ging als 2e en kon net als Rico de voorsprong iets uitbreiden. De 500 ronden zouden naar verwachting zo'n 10 uur gaan duren en ieder uur werd er in volgorde van de teamnummers van kart gewisseld, zodat de helft van alle teams (die op sterkte waren ingedeeld in 2 groepen) in elkaars kart reden, een super eerlijk systeem. Verder moest je ieder half uur nog een extra rijderswissel maken, waardoor je relatief korte, maar veel stints reed. Joris ging als 3e en had de snelheid meteen goed te pakken, hij had al zo'n 10 jaar niet meer in Poeldijk gereden, dat was voor Rico en mij wel anders. In het begin van de race kwam Joris dan ook iets te kort op de rondetijden van Rico en mij, maar gedurende de race werd dat verschil kleiner en kleiner en liet Joris dan ook zijn snelheid zien!

200919 500 ronden poeldijk 2

In de eerste uren had ik tweemaal last van een achterblijver, één keer verloor ik daar zelfs een seconde of 15 mee doordat ik even vast kwam te staan. De vele teams op de baan die veelal weinig competitie ervaring hadden waren soms even goed opletten, en dat maakte het ook extra uitdagend. De teams op de plaatsen 2, 3 en 4 waren enorm aan elkaar gewaagd, met onder meer het NJIKV-team dat in Poeldijk hun thuisbasis heeft, met enkele jonge talenten aan het stuur. Verder ook een team met oude bekenden die meestrijd om het podium, Marco de Jong en Dion van der Toorn reden samen met de jonge Wouter Poleij onder teamnaam DRS. Langzaam maar zeker konden we onze voorsprong verder uitbreiden en ondertussen pakte ik ook de snelste raceronde. Met het vallen van de avond hadden we zo'n anderhalve ronde voorsprong en ging het buffet open. Een welkome onderbreking en een heerlijke maaltijd gaven ons weer nieuwe energie om de laatste stints ook volle bak in te vliegen. De overwinning kwam in de laatste uren niet meer in gevaar, na 9 uur en 35 minuten moest er nog 1 rijderswissel gemaakt worden en ik mocht de laatste 5 minuten van de race volbrengen. Opnieuw werden we afgevlagd als winnaar in de Poeldijk 500, een top overwinning! Voor Rico was het al de 7e overwinning in deze endurance race, voor mij na 2014, 2016, 2018 en 2019 de 5e keer! Team NJIKV eindigde op plek 2, team DRS na een ontzettend spannende slotfase op plek 3 net voor de team Revanche op plek 4. Dank aan de sponsor en de organisatie voor weer een hele leuke racedag!

200919 500 ronden poeldijk 3

Poeldijk 500

The Dutch Value wint opnieuw met overmacht in Poeldijk
Poeldijk, 21 september 2019

190921 500 poeldijk dutch value

De Poeldijk 500 is de afgelopen jaren een bekend nummer in mijn agenda en is dan ook een race die ik altijd erg graag meepak. Samen met Rico en Lorenzo, dezelfde opstelling als vorig jaar en als in 2016, reed ik onder The Dutch Value mee. De baan was voor het eerst sinds een aantal jaar aangepast en er waren nieuwe karts (met veel minder kartverschillen dan voorheen), een mooi uitgangspunt van deze endurance race die zo'n 10 uur zou gaan duren. Er waren maar liefst 19 teams van de partij en er werd een korte kwalificatiesessie gereden. Net als vorig jaar was het Raymond Vis van Westland Racing die er met de pole position vandoor ging, hij perste er een knappe ronde uit waarmee hij Rico een tiende te snel af was. Er volgde daarna traditiegetrouw een Le Mans start waarbij de gordel vastklikken cruciaal was. Rico zat als eerste in zijn kart maar we kregen de gordel niet snel vast, daardoor gingen we pas als 3e de baan op. Rico zou Rico echter niet zijn als hij binnen no time weer op jacht ging naar de leiding in de race en binnen een aantal ronden had hij die dan ook al te pakken. Langzaam maar zeker kon hij wegreden van Westland.

190921 500 poeldijk podium1

Ieder uur werd er van kart gewisseld zodat we met 10 verschillende karts reden en ondertussen moest er ieder uur nog 1 extra rijderswissel gemaakt worden. Dat betekende veel korte stints en Lorenzo ging steeds na Rico en ik na Lorenzo. Zo kregen we iedere keer de kart voor of na een teamgenoot en dat zette ons op scherp om elkaar tot het uiterste te pushen in iedere kart. Na een aantal uur liep onze voorsprong al snel uit naar meer dan een ronde en was de uitdaging vooral om de voorsprong zo groot mogelijk te maken en om met iedere kart een goede tijd neer te zetten. Uiteindelijk reden Rico en ik in dezelfde kart 68.136 (ik) en daarna Rico 68.135, een tijd die uren later ook de snelste raceronde bleek te zijn. Rond 6 uur 's avonds werd het buffet geopend, dat smaakte heerlijk tussen het rijden door. De finishvlag viel uiteindelijk een kwartiertje voor de klok van 10 uur 's avonds. Voor de 4e keer wonnen we de race (in ieder geval voor mij was het de 4e keer, Rico en Lorenzo hebben wellicht al vaker gewonnen), dit keer met ruim 5 ronden voorsprong op plek 2, een hele mooie marge. De 2e en 3e plek op het erepodium waren voor Westland Racing en team DRS, van harte proficiat met deze mooie podiumplaatsen!

190921 500 poeldijk podium2

500 ronden van Poeldijk

The Dutch Value domineert Poeldijk 500
Poeldijk, 22 September 2018

Op zaterdag 22 september stond de 500 ronden van Poeldijk op het programma op de grootste kartbaan van Nederland bij de gebroeders Van der Ende. Met maar liefst 18 teams was er een heel groot deelnemersveld met daarbij veel onbekende teams voor mij. Ik reed samen met Rico en Lorenzo, dezelfde opstelling als 2 jaar geleden toen we de race wonnen. We hadden vandaag in deze lange endurance race van circa 10 uur, wederom onze zinnen gezet op de overwinning. Rico deed de kwalificatie en het leek alsof we niet de beste kart hadden, we moesten startten vanaf plek 2 achter Raymond Vis van team Westland Racing. In de eerste stint was er na de traditionele Le Mans start een fel gevecht om de eerste plaats. Na de start lagen we even 4e, maar Rico had al binnen de 1e ronde de leiding weer te pakken en moest daarna een paar ronden de deur dichthouden. Toen de nummers 2 en 3 in gevecht gingen, ging Rico er als een speer vandoor.


Om de 30 minuten moest er gewisseld worden van rijder, ieder uur werd je binnengeroepen voor een verplichte kart en rijderswissel, zodat alle teams de karts 1 voor 1 door wisselden. Daarnaast moesten we ieder uur nog 1 keer een rijderswissel op eigen initiatief, waarvoor de pits telkens 20 minuten open was. Een leuk systeem, maar dus wel steeds korte stints. We liepen gedurende de race gestaag verder uit op de concurrenten en werden niet echt bedreigd. Hierdoor konden we lekker ons eigen ding doen en was de strijd telkens om de teammaat die in dezelfde kart reed te verslaan qua rondetijden. Hierdoor bleven we de hele race lang pushen en bleven we ook verder uitlopen. Na een heerlijk buffet aan het begin van de avond, kon ik uiteindelijk ook nog de snelste raceronde rijden in de laatste 2 uur van de race, een heerlijk einde voor mij en een bekroning op de overwinning die eigenlijk nooit in gevaar kwam. Voor mij (net als Lorenzo) alweer de 3e overwinning in de Poeldijk 500, Rico heeft hem zelfs al 5 keer gewonnen!

Formula Karting race 10

Ruben wint race maar verliest titel
Poeldijk, 11 november 2017

Op zaterdag 11 november keerden we met Formula Karting terug naar het mooie circuit van Van der Ende Inn in Poeldijk, of eigenlijk al op vrijdagavond 10 november. Toen werd een pool toernooi georganiseerd door Formula Karting, een leuke manier om elkaar eens op een andere vlak competitie te bieden. Er werd fanatiek gespeeld en uiteindelijk kon ik een finaleplaats bemachtigen en daarin spelen tegen organisator Raoul Leckie. Na een zenuwslopende partij ging ik er met de winst vandoor. Op zaterdag begon het echte werk en reden de meeste rijders eerst nog een aantal trainingsheats. Er waren 5 races voor iedereen waarbij de groep in 2 keer 14 man werd verdeeld op basis van loting. Doordat we maar 14 karts nodig hadden waren de verschillen tussen de karts voor Poeldijk begrippen relatief klein, het zal allemaal binnen een ruime seconde, wat nog steeds veel is maar gezien de lengte van de baan (rondetijden van circa 1 minuut en 7 seconden) nog acceptabel om mee te racen. In mijn 1e race kwalificeerde ik als 3e en na een mooie strijd met Thom wist ik uiteindelijk als 2e te finishen achter Nick van Ostade. In de 2e race ging het wat makkelijker en kon ik van kop af aan een klein gaatje slaan naar de mannen achter me en de race winnen. In race 3 had ik een echt goede kart, maar Rico ook en dus wachtte een mooi duel. Ik pakte de pole position maar na 1 ronde wedstrijd werd de race stilgelegd en herstart vanwege een kapotte kart van Selina. Op zich niet ongunstig voor mij, want Rico had zich er net langs gewerkt. Na de herstart moest ik even flink verdedigen op Rico, maar na een paar ronden had ik met wat geluk een klein gaatje en kon ik langzaam wegrijden, opnieuw een overwinning.

171110 pool

In race 4 en 5 had ik 2 mindere karts, Mats die 2e stond had nog 1 goede en 1 slechte en Rico had nog 2 goede en stond 3e. In de 4e race kon ik niet verder komen dan plek 5, een hele sterke groep en de 5e plek was echt het maximaal haalbare. Dit was wel een vervelend resultaat, want om het in eigen hand te houden moest ik nu winnen, en met de kart die ik had tegen die van Mats was dat bijna onbegonnen werk. Ik kwalificeerde opnieuw op plek 5 en zag de dagzege alweer aan mijn neus voorbij gaan. Ik gaf alles wat ik had en door een strategische vroege stop wist ik toch nog 2 plekken op te schuiven, een inhaalactie op Bart Albers en daarmee P2 in de wedstrijd gaf me toch nog hoop op een goede afloop. Rico streed in de laatste race hard met Yoan om de overwinning, maar ze zagen daarbij Thom over het hoofd die heel slim, laat de pits in dook en de race won. Dit was voor mij ook prettig want zo werd ik voor het 2e jaar op rij dagwinnaar in Poeldijk. Desondanks was het wel balen dat Rico nog wel Mats inhaalde voor plek 2 in het dagklassement, want dat betekende dat ik nog maar tot op 1 punt van Rico kan komen in de laatste race en dat Rico dus mijn opvolger wordt als Formula Karting kampioen, felicitaties ook aan hem! Voor plek 2 in de stand had ik wel goede zaken gedaan ten opzichte van Mats en Yoan, wij 3 zullen in de laatste race in Eupen strijden om deze positie op zaterdag 2 december.

IMG_6064

500 ronden van Poeldijk

The Dutch Value vecht zich naar overwinning
Poeldijk, 10 september 2016

Op zaterdag 10 september was de 9e editie van de Poeldijk 500, een bijna 10 uur durende endurance race op de langste indoorkartbaan van Nederland! Ik rijd altijd graag in Poeldijk en ik had dan ook erg veel zin in deze wedstrijd die ik samen met Lorenzo en Rico voor ons Dutch Value team ging racen. De gebroeders Van der Ende waren zoals ieder jaar heel erg enthousiast en meenden zelfs dat alle karts binnen 3 tienden zaten, dat bleek niet helemaal te kloppen, maar met veel rijders- en kartwissels was het wel een hele leuke race om aan mee te doen, iedereen reed in vele verschillende karts. De kwalificatie was slechts 6 minuten en die ging ik rijden, een rondje of 5 en daarin pakte ik met 8 tienden voorsprong met een 1.08.0 de pole position. Onze grootste concurrenten, het team van O.O.S. International met Mika Mathia, Selina Balneger en Mats de Jong hadden een mindere 1e kart en moesten zich proberen te handhaven in de top 5.

160910 poeldijk 500 podium dutch value

Omdat ik na een uur of 4 wedstrijd weg moest wegens andere verplichtingen, reed ik 4 van de eerste 7 stints. Het begon erg goed, na een goed uurtje lagen we al een ronde voor op de rest. Deze voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon toen we daarna 2 slechte karts troffen. Hiermee moesten we vooral constant rijden en de schade beperken. De laatste kart was echter zo langzaam (4 seconden off pace) dat we hem halverwege mochten wisselen. We hadden geluk dat we er wel een goede voor terug reden, en Rico greep die kans gelijk aan om de snelste raceronde te rijden (1.07.2). O.O.S. International had de leiding overgenomen, maar die pakten we weer terug en tegelijkertijd waren er nog zo’n 300 ronden te gaan. Terwijl ik weg moest bleef de race spannend, zowel voor plek 3 als voor de overwinning. Lorenzo en Rico reden stuk voor stuk strakke stints, maar we werden constant op de hielen gezeten door Mats, Mika en Selina die met minder dan 2 uur te gaan de leiding nog even overnamen.

160910 poeldijk 500 podium

Gelukkig konden we het toch afmaken, en net als 2 jaar geleden wonnen we met z’n drieën deze mooie wedstrijd! Met wat kunst en vliegwerk kon ik nog net op tijd terug zijn om de podiumceremonie nog mee te maken. De 3e plek was voor DRS Racing met onder meer Guido van den Heiligenberg. Met een mooie beker, een fles champagne en een paar pitchers bier sloten we de avond gezellig af met onder meer supporters als de familie Dijkgraaf, een mooie racedag zat er weer op en de volgende dag wachtte alweer de volgende 500 ronden race in Middelburg.

Formula Karting race 4

Nieuwe opzet pakt goed uit voor Ruben
Poeldijk, 30 april 2016

Op de laatste dag van april was race 4 van Formula Karting 2016 gepland, voor deze wedstrijd begaven we ons naar Zuid-Holland, Van der Ende Inn in Poeldijk was de place to be. We gingen vandaag strijden volgens een nieuwe formule, namelijk time-attack. Dit hield in dat iedereen (verdeeld in 2 groepen) in 8 verschillende karts een zo snel mogelijke tijd moest neerzetten in een sessie van steeds 10 minuten. Uiteindelijk vormen zich dan 15 klassementen (per kart) waarin elke rijder 8 keer voorkomt. De opgetelde resultaten bepalen de daguitslag. Weinig spanning dus vandaag qua kwalificatie, inhaalacties of verdedigend werk, maar een strijd tegen de klok. Van te voren werd veel gespeculeerd over de opzet, kartverschillen speelden vandaag nauwelijks een rol, wel de evolutie van de karts over de dag, sommige karts werden namelijk iets langzamer of sneller en dit zou zijn invloed kunnen hebben op de uitslag. Gelukkig bleek dit mee te vallen. Een snelle rekensom leerde mij dat je per heat 8 ronden hebt die ik als volgt wilde indelen, ronde 1, 3, 5 en 7 de laatste bocht wijd aansnijden en met zo veel mogelijk snelheid over start/finish gaan en ronde 2, 4, 6 en 8 een hotlap rijden. Dit leverde toch steeds een tiende tijdwinst op vergeleken met een normale ronde en met tijdrijden maken honderdsten vaak het verschil.

2016-4-30 Poeldijk 11 kopie

Mijn heats gingen stuk voor stuk uitstekend en steeds stond ik in iedere kart bovenaan. Aan het einde van de dag kwam ik vaker in karts van mijn directe opponenten, en vooral toen ik 4 keer sneller was dan Rico in dezelfde kart wist ik dat de overwinning binnen was. Ik heb de baan in Poeldijk altijd al leuk gevonden en de nieuwe karts zijn zeker een vooruitgang. De kartverschillen zijn nog steeds groot maar daar hadden we vandaag weinig last van. Uiteindelijk had ik 8 keer de snelste tijd gereden, de perfecte score dus ik was dik tevreden. Rico en Mats werden 2e en 3e, Selina kwam nog dichtbij Mats op slechts 1,5 punt en werd netjes 4e! Sommige rijders deden het vandaag opvallend goed, zoals bijvoorbeeld Opnithi die 5e werd, Ricardo met plek 6 en ook Regis en Dave boekten met een 9e en 14e plek hun beste resultaat van het seizoen. Na race 4 staan Rico en ik exact gelijk in punten met beiden 2 overwinningen en 2 2e plaatsen, Mats neemt voorlopig plek 3 over van Selina. De volgende race is volgende maand op de piste van Michael Schumacher in Kerpen (Du).

IMG_3380