Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting Grand Prix Olen

Ruben pakt overwinning na sterke dag in Olen
Olen (Be), 23 april 2022

De derde race van het Formula Karting Benelux seizoen 2022 werd verreden op 23 april in het Belgische Olen. Na twee jaar afwezigheid waren we voor het eerst sinds 2019 weer in Olen met Formula Karting, en daarom besloot ik de donderdag voorafgaand aan de wedstrijd even een clubrace mee te pakken om het vizier weer op scherp te zetten. Goodwill Karting in Olen is een baan waar ik tussen 2012-2016 vier maal de 24 uur van Olen won, een baan die me altijd goed heeft gelegen maar wel een hele uitdagende met verschillende typen ondergrond, een deel buiten en binnen en de unieke kombocht. De trainingsrace ging erg lekker en ondanks dat ik er zonder training in ging wist ik nog wel een tweede plek te pakken achter thuisrijder (en mijn teamgenoot tijdens de 24 uurs race vroeger) Mats de Jong die hier ook altijd heel sterk is. Daardoor ging ik met vertrouwen de zaterdag tegemoet waarin ik ook in de twee trainingsheats 's ochtends de snelste tijd kon rijden.

220423 fk olen 000000

Het dagprogramma bestond uit 10 heats waarvan alle rijders er 5 reden, met telkens 1 ronde kwalificeren en 1 verplichte longcut tijdens de race. In mijn eerste race pakte ik pole position in kart 13 en had ik mijn jonge Talent Factory teamgenoten Max op den Kamp en Jarno Hermans achter mij aan. In de eerste ronden kon Max mij goed volgen en raakte Jarno in gevecht met Bram Gelten die ook altijd snel is in Olen, hij won in 2019 de eerste Formula Karting race op dit circuit. Ik kon na het nemen van de longcut iets meer afstand nemen van Max en in de laatste van 14 ronden zelfs nog een 49.9 op het bord zetten, een tijd die de rest van de dag niet meer verbroken zou worden. Ook in race 2 kon ik pole position, snelste raceronde en de overwinning pakken nadat ik dit keer Selina Balneger van me af moest schudden, zij pakte een tweede plek. Ondertussen gebeurde er in de heats waarin ik niet reed ook van alles, Rico Haarbosch reed in de eerste race aan de leiding toen zijn kart het begaf, waar Mats de Jong gretig gebruik van maakte door er met de overwinning vandoor te gaan. Rico herstelde zich goed door in de race erna wel te winnen.

220423 fk olen 000001

In mijn 3e race zat ik voor het eerst samen met Rico, maar een goede kwalificatie hielp me opnieuw op weg en in de race kwam ik geen moment in gevaar. Rico kwam vanaf plek 5 en werkte zijn weg naar voren tot aan plek 3 toen hij achter de sterk rijdende Max kwam te zitten. Rico leek wat extra risico te nemen na de verloren punten in race 1 en dat pakte nu verkeerd uit met een foute inhaalactie waarbij zowel hij als Max dure plekken verloren, terwijl Jarno (P2), Vica Schledz (P3) en Selina (P5) tussen Max en Rico, profiteerden. In mijn 4e race moest ik tegen mijn grootste rivaal voor de dagzege, ik zat bij Mats en had opnieuw een goede kwalificatie die me voor de 4e keer naar pole position bracht. In de race kon ik langzaam maar zeker een gat opbouwen richting Mats en Christian Douven op plek 3 en zo opnieuw een overwinning bijschrijven. Met nog een 2e plek voor Mats in heat 8 (achter Ian Lepelaar), had ik aan een 12e plek voldoende in mijn 5e en laatste race, waarbij ik kwalificeerde als 4e. Bram pakte in deze race de overwinning en zorgde ervoor dat ik niet al mijn races won vandaag, maar met een mooie race en een leuk duel met Christian kon ik nog een 3e plek pakken, inclusief opnieuw snelste raceronde.

220423 fk olen 000002

Ik had vandaag een lekkere loting, maar met alle vijf de karts reed ik binnen 2 tienden dus de kartverschillen leken ook goed voor elkaar door de kartbaan, een dikke pluim voor hun! Voor mij persoonlijk was het een top dag, het ging enorm lekker zowel qua race pace als in de super belangrijke kwalificaties en daarnaast stonden mijn naaste concurrenten in het kampioenschap (Rico, Christian en Vica) allemaal buiten het podium waarmee ik ook de leiding in het kampioenschap overneem. Mats ging er met een zeer verdiende tweede plek vandoor (hij reed allemaal eerste en tweede plekken naar huis), terwijl Ian knap 3e werd, net voor Vica, Christian en Jarno. De volgende race is volgende maand in Swalmen.
Foto’s: Mathijs Cornelissen

220423 fk olen 000003

Formula Karting race 5

Ruben doet hele goede zaken in Olen met mooie comeback
Olen (Be), 1 juni 2019

Op zaterdag 1 juni ging ik voor het eerst sinds 3 jaar weer naar Goodwill Karting te Olen. Altijd een baan die ik heel erg leuk heb gevonden, maar na het wegvallen van de 24 uur van Olen na de voorlopig laatste editie van 2016 was ik er niet meer geweest. De baan en kantine was helemaal vernieuwd en lag er super bij. De kombocht was buiten nog onveranderd en even spectaculair. Na 2 trainingsheats moest het gaan gebeuren, vandaag 5 heats met telkens 1 ronde kwalificeren en 1 longcut. In de ochtend hadden Formula Karting BE en LW gereden en leken de verschillen tussen de karts erg klein. Deze werden naar mate de dag vorderde helaas groter, en gingen ook hun stempel drukken op de wedstrijden. In mijn 1e race had ik geen beste kart en vergooide ik ook nog eens mijn kwalificatie met 1 grote fout. Hierdoor moest ik als 14e en voorlaatste starten en maakte ik het mezelf niet makkelijk. Gelukkig kon ik een goede race rijden en al snel naar voren opstomen. Ik kon een stuk of 4 mensen inhalen en 2 mensen op tactiek pakken met een late longcut, met een 8e plaats als resultaat in een matige kart.

In race 2 had ik een hele slechte kart waarmee ik me rond plek 11 kwalificeerde. Dit keer kon ik er niet meer uithalen dan een 9e plek, en in mijn 3e race zou mijn kart zo mogelijk nog minder zijn. Ook hier worstelde ik in het middenveld en eindigde ik op plek 7, het leek een waardeloze dag te gaan worden, maar ik gaf nog niet op. In race 4 viel het eindelijk mijn kant op met een lekker kartje waarmee ik pole position, snelste ronde en de race overwinning kon pakken. Dat gaf een boost en ook in de laatste race kon ik weer voorin meedoen. Na race 4 had ik een sprong gemaakt naar plek 6 in het klassement, alleen P1 leek voor mij buiten bereik. Een aantal concurrenten zoals Mats de Jong die vandaag ook erg sterk reed had nog een mindere kart, en hier kon ik van profiteren. Dagrijder Kevin Lemmens won de laatste race en kon zich daarmee op een 2e plek nestelen in het dagklassement, achter Bram Gelten die een fantastische overwinning pakte, zijn eerste in Formula Karting. Ik kon door een sterke laatste race waarin ik 2e werd, alsnog het podium beklimmen op een 3e plek. Aangezien Kevin niet meedingt om de punten, kreeg ik de punten van plek 2 en kom ik tot op 2 puntjes achterstand van Mats en 1 op Opnithi in de strijd om het kampioenschap. Al met al dus een hele goede dag! De volgende race zal worden verreden op zaterdag 29 juni in het Belgische Puurs.

190601 fk olen

24 uur van Olen

The Dutch Value wint voor 2e jaar op rij
Olen, 13 &14 augustus 2016

160814 24h olen rico

Op vrijdag 12 augustus ging ik voor het eerst sinds een jaar weer naar Goodwill Karting in Olen, want komend weekend stond de 24-uurs race op het programma. Zoals ieder jaar gingen we op vrijdagmiddag trainen en dit jaar deden we dat met Mats, Corné, Rico, Selina en ik, we reden net als vorig jaar voor The Dutch Value. Het trainen ging erg lekker en traditiegetrouw sliepen we daarna bij Mats thuis de avond voor de wedstrijd, altijd gezellig en makkelijk, want hij woont vlakbij de kartbaan. Op zaterdag hoefden we pas aan het begin van de middag weer op de kartbaan te zijn voor de briefing en vervolgens de 30 minuten vrije training. Dit was gewoon nog even lekker rijden, want de kwalificatie was al een aantal weken geleden verreden, Mats en Rico hadden hier gezorgd voor een 2e startpositie. Rico ging de race voor ons starten en tijdens de vrije trainingen leken we niet de allerbeste kart te hebben. Hier had Rico zich dan ook al op ingesteld en hij wist dat hij constant moest rijden om zo te schade te kunnen beperken. Op kop reed BIER team 1 met Mo Staal en achter ons kwam Kevin Lemmens voor onze grootste concurrent DWT al snel naar voren. Ook Jochen Vanderspikken van RMK Racing begon de race sterk.

160814 24h olen ruben achter

In de eerste uren van de race waren er nogal wat rode vlaggen met daarbij de luide toeter zoals we die in Olen kennen. Hierbij is er even een moment van rust en kan er eventueel iets gedronken worden. Onder meer DWT had een aantal kartwissels nodig om weer op weg te komen, dit kostte hun wat tijd. Hierdoor kon Rico de schade in de eerste 4 uur beperken tot zo’n halve ronde. Na een stint van 4 uur en 15 minuten hadden we eindelijk een kartwissel en ging ik verder. De 2e kart was wat beter dan onze eerste en langzaam maar zeker kon ik van de 3e plek het gat naar de koplopers verkleinen. Eerst naderde ik Filipe Viera van DWT en daarna kwam Dylan de Wolf erin bij hun. Na een uur of 6 racen grepen wij de macht en kon ik met een nieuwe snelste raceronde van 1.02.777 een gaatje slaan naar RMK en DWT. Omdat DWT lang met een iets mindere vervangkart had moeten rijden werd er bepaald dat wij ook 45 minuten met deze kart moesten rijden, dus moest ik nog even wisselen en alles uit deze kart persen. Na ruim 7 en een half uur race kon Mats voor het eerst zijn opwachting maken. Ook deze kart was net als onze 1e niet super, maar Mats liet zijn specialiteit zien door met een matige kart toch supertijden te rijden.

160814 24h olen selina

We behielden onze leidende positie met het ingaan van de nacht en Corné kwam als 4e rijder van ons de baan op rond 1 uur ’s nachts. We namen telkens de kart over van DWT en we wisten dat onze volgende 2 karts heel goed waren. Door onze snelle pitstops en 1 rijderswissel minder had Mats de voorsprong naar anderhalve ronde gebracht. Kevin reed toen tegen Corné en samen lieten ze indrukwekkende rondetijden zien van 1.02 laag. Het gat naar de rest van het veld werd in deze uren definitief geslagen en de snelste tijd werd keer op keer verbroken. Uitiendelijk reed Kevin met een hotlap naar een geweldige 1.01.887 en die zou niet meer verbroken worden. Terwijl de ochtend aanbrak was Selina klaar om te vertrekken, met een goede ronde voorsprong ging zij weg. Het was al de hele race lekker weer, de dreiging van regen bleef dit jaar uit en daar waren we niet rouwig om. Selina verloor eerst een klein beetje op Kevin die wel in een mindere kart reed, de voorsprong kwam weer even onder de ronde, maar daarna wonnen we weer wat terug toen Dylan ging rijden.

160814 24h olen mats training

Het was voor Selina de eerste 24 uurs race in Olen en het ging eigenlijk iets minder lekker dan in de training op vrijdag, dus besloten we haar iets vroeger dan oorspronkelijk gepland te wisselen en later nog eens in een andere kart te laten rijden. Dit pakte goed uit want ik kon met mijn 2e stint een mooi gat creëren. Terwijl bij DWT de fysieke vermoeidheid bij sommige rijders leek toe te slaan bleven wij hele constante tijden rijden, en met de kart kon ik 1.02.2 rijden waardoor ik per ronde vaak anderhalve seconde won op de rest. De voorsprong liep snel op van ruim 1 naar ruim 3 en een halve ronde zo’n 2 en een half uur later, we hadden onze beste karts goed benut. Het gat leek geslagen maar ondertussen moest er nog wel zo’n 6 uur gereden worden, dus we moesten scherp blijven. En scherp dat waren Mats en Rico nog, zij namen beiden nog eens ruim 2 uur voor hun rekening. Bij DWT moest Nikki Swannet nog ingeschakeld worden als 5e rijder en tegen hem reed Selina haar 2e stint. Dit keer zat ze veel beter in de wedstrijd en bleef de voorsprong nagenoeg gelijk, inmiddels zo rond de 5 ronden. Vooral onze lange stints en het goede teamwork en elkaar aanmoedigen, tot in de kleine uurtjes ’s nachts, hadden ons een royale voorsprong opgeleverd.

160814 24h olen corne finish

Corné had de eer om de laatste minuten van de race te volbrengen, hij won voor het 5e jaar op rij deze wedstrijd, voor mij zelf was het de 4e keer in totaal. Om 4 uur ’s middags werd de finishvlag gezwaaid, een top overwinning met een hele mooie bijbehorende trofee! DWT kwam op 4 en een halve ronde binnen als 2e en daarachter was het opnieuw Traxxis dat de 3e plek voor zich opeiste na een spannend duel met RMK die ook erg sterk waren dit weekend. Dank aan de organisatoren van Goodwill Karting voor deze mooie race en op naar de 14e editie volgend jaar.

160814 24h olen podium

8 uur Dino run

Corné, Rico en Ruben in topvorm
Olen, 6 juni 2015

150606 olen corne

Vlakbij Mol waar een dag eerder nog een race was, was Olen nu de plaats van handeling voor de 8 uur Dino run. Een 8 uurs race met de nieuwe karts, een hele mooie race die ook gelijk als training voor de 24 uur later dit jaar gebruikt kon worden. Onze teamsamenstelling was om van te smullen, met Corné en Rico hadden we een topteam met veel ervaring en jong talent, maar vooral met 3 zeer fanatieke en aan elkaar gewaagde rijders, vandaag voor het eerst onder de naam The Dutch Value, een naam die we waarschijnlijk vaker gaan terugzien de komende jaren!

We hadden niet getraind en daarom was de 20 minuten kwalificatie ideaal om de baan en de nieuwe karts even te verkennen. De nieuwe Dino karts reden niet heel anders dan de oude karts, ze waren ietsje stijver maar qua rijstijl hoefde er weinig verandert te worden. We reden alle drie eventjes in de quali en we zaten lekker dicht bij elkaar. Rico sloot de kwalificatie af, we eindigden als 3e, weliswaar vlak achter P1 en 2 met Auke Meijer voor Kwik & Flipke op 1 en Kevin Lemmens met Law Racing Team op 2. Er moesten om de 2 uur kartwissels gedaan worden en dit zouden ook gelijk de enige rijderswissel betekenen voor ons.

150606 olen rico

Rico begon de race en reed een mooi tempo waarmee hij in het spoor bleef van onze belangrijkste concurrent Law. We hadden 2 keer panne met de kart, hiervoor werd de race zoals gebruikelijk stilgelegd en kregen we een reserve kart. Eentje hiervan was een goede, hiermee klokte Rico de voorlopig snelste raceronde en even later kregen we een iets mindere waar we nog best een tijdje mee door moesten rijden. Rico hield wel de schade beperkt met een seconde of 20 achterstand op raceleider Kevin, want Auke was inmiddels gewisseld van rijder.

Na 2 uur mocht ik instappen en ik ging op jacht naar Law Racing Team met Mathias aan het roer. Hij kon geen potten breken in de kart van Rico en al snel had ik hem bij- en ingehaald. Precies op dat moment gaf hij aan niet verder te kunnen met zijn kart en hij kreeg een andere. Ik kon nu niet zoveel verschil meer maken als ervoor, maar nog steeds kon ik zo’n 3 tiende per ronde uitlopen. Halverwege de wedstrijd had ik een rondje voorsprong weten te bemachtigen.

150606 olen ruben

Corné ging als 3e en had geen geweldige kart. Desalniettemin kon hij in de eerste driekwartier toch tijd pakken op de 3e rijder van Law, hierdoor groeide onze voorsprong naar anderhalve ronde.

Nikki Swannet stapte daarna in, en achter Stefan Verhofste die op plek 3 reed voor Traxxis kon hij snelle tijden noteren en inlopen op ons. Na 6 uur wedstrijd stond Rico klaar om het af te maken, toen Corné zijn kart het begaf. Omdat Law Racing Team steeds na ons moest wisselen van kart was dit voor ons erg nadelig, want de vervelende kart waar Snoopy 2 uur in het gereden kwam nu niet bij hun terecht, en wel kwam er een veel betere kart voor in de plaats waarmee Corné in 2 rondjes al ruim onder zijn snelste tijd van de rest van de stint dook.

150606 olen podium

Rico knalde er nog een super laatste stint uit, Kevin stapte nog eens in bij Law en Mats de Jong bij Traxxis, en met z’n drieën reden ze mooie tijden en bleven de onderlinge verschillen beperkt. Zo wist Rico de ronde voorsprong bijna helemaal vast te houden, en wonnen we overtuigend de 8 uurs race.

Een prestatie waar we duidelijk alle drie erg content mee waren!! Law Racing Team werd netjes 2e, Traxxis (Stefan, Mats, Nick van Ostade en Thomas Zels) 3e.

24 uur van Olen

The Dutch Value zeer sterk naar overwinning
Olen, 8/9 augustus 2015

150809 24h olen (4)

In het weekend van 8 en 9 augustus stond de 24 uur van Olen weer op het programma, een race die net even wat anders is dan alle andere races. Het weekend wordt traditiegetrouw gekenmerkt door een buitengewoon sportieve en gemoedelijke sfeer, een reglement dat geen 20 pagina’s lang is zoals bij andere 24 uurs race, maar slechts 2 enkelzijdige velletjes papier. Maar ook een race waarin de toppers zeker niet ontbreken, en waarin uithoudingsvermogen van de bovenste plank wordt vereist. Het indoor / outdoor parcours dat eigenlijk nog het meest weg heeft van een streetrace is zeer gevarieerd en veeleisend met verschillende ondergronden en ook de geduchte kombocht.

The Dutch Value stond ook ingeschreven, onder deze nieuwe naam wonnen Rico, Corné en ik laatst al de 8 uur van Olen, en nu werd ons team versterkt met Mats en Marcel, 2 vaste waarden in de 24 uur van Olen.

150809 24h olen (1)

Mats had enkele weken geleden in de kwalificatie een 1e startpositie, en daarmee het voorrecht om 24 uur met nummer 1 te rijden al gepakt. Op vrijdagavond reden we allemaal nog een heatje als training, en om 4 uur ’s middags op zaterdag zat ons startkanon Rico klaar voor het vertrek. In de warming up hadden we al gezien dat onze kart ietsje minder was, maar dat weerhield Rico er niet van om er met 100% inzet de race aan te vangen, precies de instelling die we dit weekend nodig hadden.

De concurrentie was niet mals, een topteam van DWT reed met wereldtoppers als Mathias Grooten, Kevin Lemmens, Filipe Viera en Amandio Costa Paz, een zeer sterke concurrent, en ook Traxxis is altijd goed voor de nodige strijd. Verder waren er ook veel andere Nederlandse teams aan de start, de sfeer was dus ouderwets goed.

150809 24h olen (5)

Er werd om de 3 uur van kart gewisseld, ze begonnen steeds bij de hoge nummers en zakten dan af naar nummer 1, wij waren steeds als laatste en dat zorgde ervoor dat Rico al bijna 4 uur aan het rijden was en toen het stuur aan mij overgaf, net voor de 1e wissel. We lagen op een half rondje achterstand van DWT die met Filipe een hele goede start hadden gepakt, samen met een sterk rijdende Bjorn van Traxxis hadden ze de leiding genomen, maar Rico deed in deze mindere kart al gelijk goede zaken. Voor mij was het heatje van gisteravond de eerste keer weer in een kart sinds het WK (totaal andere baan en karts), en dus moest ik wel even zoeken naar de goede lijnen, maar in de race kreeg ik al snel weer het vertrouwen en het goede gevoel. Ik kon snel inlopen op Mathias van DWT en hem na ongeveer anderhalf uur inhalen. Zo pakten we de leiding in de wedstrijd. Na de kartwissel reed ik nog even door, en met een half rondje voorsprong nam Marcel van mij het stuur over.

150809 24h olen (3)

Marcel had door zijn stage al een tijd geen grote wedstrijden meer gereden en moest dus ook even zoeken. In de training had hij zijn snelheid al weer laten zien, en gedurende zijn stint werd hij sneller en sneller. Het was inmiddels 12 uur ’s nachts geweest en dat betekende een spetterende vuurwerkshow. Ondertussen zaten wij als team non stop langs de baan om elkaar aan te moedigen en van informatie te voorzien, uitstekend teamwork. Nadat Marcel de leiding even af had moeten staan ging Mats in zijn 1e stint weer op jacht naar de koppositie, en dat lukte met een mooie inhaalactie op Dylan de Wolf die een korte stint reed in de nacht. Mats deed dit in een middelmatige kart en ook dit was dus een belangrijke stint. Toen was het tijd voor onze meest ervaren kracht, Corné had er even op moeten wachten maar diep in de nacht had hij weinig last van opstartproblemen. Nog voor het opkomen van de zon had hij de voorsprong al uitgebreid van een halve naar anderhalve ronde en hij ging onverstoorbaar door. Traxxis was in een strijd verwikkeld met enkele andere teams zoals Kwik & Flipke en het Bier team om de 3e plek, maar het uitzicht op de top 2 hadden ze wel verloren.

150809 24h olen (6)

Sommige rijders deden even een klein dutje vertrouwende op de verrichtingen van Corné die rond de volgende kartwissel nog eens veel tijd pakte. Ik maakte me weer klaar voor een tweede lange stint en nam vlak na de kartwissel van Corné over rond half 8 in de morgen. We hadden een prima kart en ik voelde me helemaal thuis op de baan, in een lekkere kart scherpte ik vele malen de snelste raceronde aan, deze bleef ook in ons bezit. In mindere karts maak je vaak het verschil tijdens 24 uurs races, maar we wisten ook dat als je een goede kart hebt, je er maximaal van moet profiteren. Dat deed ik, en met ruim 5 ronden voorsprong kon ik Marcel tijdens een supersnelle pitstop weer lanceren voor zijn 2e stint. Onze rijderswissels waren stuk voor stuk goed en hier wonnen we al zeker een halve ronde mee gedurende de hele race.

150809 24h olen podium

Er was nog een kleine 6 uur te gaan, en onze voorsprong was comfortabel. Desalniettemin wilden we niet verslappen. In de laatste stints reden Marcel, Rico, Corné en Mats vaak in dezelfde karts en dat zorgde voor een gezonde competitie binnen ons team. Wederom bleek dat onze tijden enorm dicht bij elkaar lagen, mooi om te zien. De laatste 2 karts waren niet de beste, en Kevin en Filipe zetten nog een eindsprint in voor DWT. Hierdoor verloren we nog 2 rondjes van de 5 en een half, maar dit was ruim binnen de marge. Het was genieten om dit weekend van de Dutch Value deel uit te maken, en na nog wat spetters vlak voor het einde van de race werden we op zondag om 4 uur als winnaar afgevlagd!! Voor ons allemaal had deze overwinning een eigen verhaal. Vorig jaar werden we 2e maar toen reed Corné met het winnende team mee. Voor Rico was het zijn allereerste 24 uurs overwinning en vast niet zijn laatste, voor Marcel zijn 2e, voor Mats de 3e! Voor mij was het ook de 3e in Olen in 4 jaar tijd, en de 6e in totaal, baas boven baas is Corné met 4 opeenvolgende overwinningen en al 7 zeges in totaal, maar voor ons allemaal voelde deze even goed!! We willen de organisatie graag bedanken en kijken alweer uit naar de volgende editie.