Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

oldenzaal

IKK race 8 Oldenzaal

4e overwinning van het seizoen
Oldenzaal, 19 september 2015

Op zaterdag 19 september stond race 8 van het IKK gepland, voor de 3e keer dit seizoen moesten we acte de presence geven in Oldenzaal. Ik vond het niet erg dat het de laatste buiten race van het seizoen was, aangezien mijn voorkeur uitgaat naar de indoor banen! Het beloofde weer een dag met wisselvallig weer te worden, en zo werd de 1e race dan ook onder natte omstandigheden verreden. Ik kwalificeerde mezelf op P3 en streed de hele race in een kopgroep met Rico en Dylan, we reden duidelijk weg van de rest van het veld en je kon goed merken dat de zwaargewichten nu veel minder nadeel hadden op de spekgladde baan. Tegen het einde van de race kon ik P2 pakken, maar ik had helaas net niet genoeg tijd om Rico nog in te halen. In de 2e race was het net opgedroogd, en dus weer een heel andere race, ik had een minder kartje dus werd op het rechte stuk voorbij gestreefd door vele middengewichten, ik kon er niet meer dan P9 uithalen en na een mooi gevecht met Dylan zat ik nu 1 plaats achter hem.

150919 Oldenzaal 1

De sportiviteit van de eerste twee races kreeg helaas geen vervolg in de laatste manche, al in de 2e bocht kreeg ik een flinke beuk van mijn concurrent voor het kampioenschap en kwam ik, wederom onder natte omstandigheden, naast de piste en lag ik helemaal achteraan. Ik maakte me flink kwaad en reed één van mijn betere races in Oldenzaal, ik haalde de ene na de andere in en ondanks dat ik nog een breaktest kreeg wist ik zelfs Dylan nog terug in te halen en 6e te eindigen, dat betekende de dag overwinning bij de zwaargewichten en weer belangrijke punten voor het kampioenschap. The Dutch Value teammaat Rico ging er met de dagoverwinning in het algemeen klassement en bij de middengewichten vandoor, terwijl zijn grote tegenstrever in het NCC (Thom) hem aftroefde bij de kids. De volgende race is volgende maand in Roosendaal bij KCR!

150919 Oldenzaal 2

IKK race 5

Wisselende resultaten leiden naar P2

Oldenzaal, 13 juni 2015

Voor de tweede achtereenvolgende keer ging het IKK circus naar het circuit van Oldenzaal. Op zaterdagmorgen begonnen de eerste races en het weer was wederom onvoorspelbaar. De eerste race begon op een droge baan, en ik kwam in de kwalificatie niet verder dan een 8e plaats. In de wedstrijd kon ik mooi profiteren van een aantal slipstreams en daardoor vlakbij de nummers 2 tot en met 5 blijven, samen met Rick Harthoorn reed ik naar voren toe. Aan het einde van de race begon het te regenen en was het spekglad op de baan, Ik kwam in gevecht met Rick en zwaargewicht concurrent Dylan van de Berg voor de 3e plek in de race. Met een aantal wilde acties duwde Dylan eerst mij opzij en reed daarna ook nog tegen Rick aan die hierdoor 2 plekken terugviel, maar de wedstrijdleiding liet het onbestraft, net als sommige andere (nog hardere) acties tijdens de race. Middengewichten Edgar Wurster en Rico Haarbosch werden 1 en 2.

In race 2 was het nog nat op de baan en Dennis Aendekerk probeerde mij in het begin van de race binnendoor in te halen. Zoals vorige keer in Oldenzaal al bleek in gaat dat niet op deze baan als het nat is, want je schuift altijd door naar buiten aangezien de ideale lijn spekglad is. Daar zat ik in dit geval en met een harde klap belande ik in de banden, weg goed resultaat. In race 3 was het dus schade beperken, en met een 2e plek bij de zwaargewichten (in zowel race 3 als het dagklassement) lukte dat vrij aardig. Er had achter veel meer ingezeten als Thom van Dijk niet in het begin van de race extreem was gaan verdedigen, op dat moment reden we vlak achter P1, maar die verloren we snel uit het oog, en plek 7 in de race was het hoogst haalbare helaas, terwijl Thom en ik allebei top 3 hadden kunnen rijden als je naar de snelste rondetijden keek!

Rico snoepte de dagoverwinning weer eens voor de neus van zijn concurrenten weg. De volgende race is op de buitenbaan van Lelystad, ik ben benieuwd wat we daar weer gaan beleven!

IKK race 4

Huilen met de pet op

Oldenzaal, 16 mei 2015

150516 ikk oldenzaal kart 10

Vrijdag 15 mei, ik kijk in de agenda op mijn telefoon en zie dat morgen de 4e race van het IKK op het programma staat, in Oldenzaal. Na een drukke week met studie en veel fysieke training richting het WK 2015 had ik wel zin in een wedstrijdje. ‘S ochtends vroeg op zaterdag zat ik met moeders in de auto richting Overijssel. Als ik terugdenk aan mijn 1e race in Oldenzaal lopen de rillingen weer even over mijn rug. Ruim 6 jaar geleden, toevallig ook het IKK, na de training voor de MKS wedstrijd. Ik deed voor de grap mee, maar het was niet echt grappig, ik reed meer naast de baan dan erop. Oldenzaal en ik, nooit echt een gelukkige combinatie geweest, nimmer won ik er een wedstrijd, iets dat ik niet op veel banen kan zeggen gelukkig.

Vandaag dan beter? Ik hoopte op regen, dit zou het gewichtsnadeel op de normaal vrij saaie baan van Oldenzaal toch aanzienlijk minder maken, en ook zou het leuker rijden zijn en kan je wellicht met een mindere kart iets hoger eindigen. Volgens weeronline zou het al vrij snel droog worden, maar niets was minder waar, het miezerde de hele dag en de baan was dan ook de hele dag nat. Na mijn afwezigheid in race 3 sta ik nu op plek 2 in het klassement, en daar wilde ik vandaag graag verandering in brengen. Tijdens de 1e kwalificatie merkte ik meteen dat ik geen goede kart had, ik bungelde rond plek 10. Maar in de laatste ronde had ik een goed idee, en dit legde me geen windeieren. Ik besloot de laatste bocht (die je normaal in de regen buiten de ideale lijn om aan de buitenkant ingaat) compleet af te snijden en aan de binnenkant de curbs mee te nemen. Wat heet curbs, meer verhoogde stoepranden. Ik torpedeerde mezelf over de lijn en vervolgens vol in de bandenstapels, gevolg was 7 tiende van mijn snelste tijd af en P4, prima startplek.

De race was knokken en geen fouten maken, en na een paar mooie battles met Lorenzo Stolk werd ik als 5e afgevlagd, was ik heel blij mee gezien de kart. In race 2 een iets betere kart, maar het was verdomd lastig inhalen, ging je naar binnen dan gleed je vanzelf door (vaak tegen je opponent aan) en dus moest je wachten op fouten van anderen. Ik wilde toch graag voor de dagwinst gaan bij de zwaargewichten, en daarom besloot ik het toch te proberen, maar tevergeefs, ik verloor een plekje en liep zelfs een (terechte) waarschuwing op. In race 3 had ik dit keer een hele goede kart, maar ik was te ongeduldig, één mislukte inhaalpoging zorgde ervoor dat ik even buiten de baan schoof en van 3 naar 8 terugviel. Ondertussen zag ik dat Rico met mijn 1e kart nog minder potten kon breken dus het lag toch niet alleen aan mij. Met nog twee plaatsjes winst kon ik afsluiten op plek 6, de snelste raceronde die ik reed gaf al aan dat dat niet goed genoeg was. Dit betekende ook de 6e stek algemeen en 3e zwaargewicht.

150516 ikk oldenzaal prijsuitreiking

Als ik terugkeek was het weer een typisch dagje Oldenzaal voor mij geworden, teveel foutjes en een matig resultaat, huilen met de pet op!! Dylan van de Berg won het dagklassement en herhaalde wat ik in Nijverdal al flikte, ook de algemene zege opeisen als zwaargewicht. Hij was de verdiende winnaar en maakte in de races de minste fouten. De volgende race is weer in Oldenzaal, en dan gaan we het gewoon weer proberen. Het moet een keer lukken, als het dubbeltje weer de verkeerde kant op valt dan draai ik hem gewoon om, want waarom vechten tegen de bierkaai als je ook gewoon kunt kiezen voor bier en bekers ;)