Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

middelburg

ZIKK race 9

Veersedam naar mooie 2e plek
Middelburg, 4 april 2022

Een week na de 8e race van het ZIKK (waarin wij als 2e eindigden en ik zelf verstek moest laten gaan) was het alweer tijd voor race 9. Dit keer weer een wedstrijd in de normale richting en Eliano deed voor ons de kwalificatie en pakte meteen de pole position in de hotlap. Tijdens de eerste stint ging hij er langzaam maar zeker vandoor en wist daarmee ook direct de snelste raceronde veilig te stellen, een belangrijke twee extra punten voor het klassement, want we hebben nog steeds de nodige punten goed te maken op Auto Sturm (zeker na het schrappen van race 6). Eliano reed een hele sterke stint en droeg het stuur na de verplichte erestraf over aan Romano die als tweede ging. Romano reed net als vorige week een knappe stint en wist de voorsprong op onze grootste concurrent Auto Sturm verder uit te breiden.

Ondertussen werkten we ons na de 30 seconden straf in stint 1 weer een weg naar voren door het veld heen. Ik ging als derde en we hadden weer een goed moment gekozen om te wisselen waardoor we een prima kart hadden. Hiermee kon ik de tweede plek in de wedstrijd pakken en begonnen we het gat richting Sparerib Express (die geen erestraf hadden) te verkleinen, al lagen ze nog wel een halve ronde voor. Mika hadden we als laatste rijder nog achter de hand en hij moest nog een gat van een seconde of acht dichten. Ziggy van de Port reed voor Sparerib Express en had in het begin moeite om de tijden omlaag te krijgen, waardoor Mika snel tijd goedmaakte. We moesten onze longcut nog nemen en lagen daardoor aan de leiding van de wedstrijd met Ziggy vlak achter ons omdat zij de longcut al genomen hadden. Joris Sturm van Auto Sturm naderde ons en we kozen er daarom voor om door de longcut te gaan, zodat we niet door hun gehinderd werden in de strijd om de leiding. Mika had Ziggy in het vizier maar Ziggy vond tegen het einde van de race nog een extra versnelling en kon daardoor nipt standhouden in de strijd om de overwinning. We kwamen tot op een seconde en nadat de wedstrijdleiding even stond te slapen met blauwe vlaggen met nog twee ronden te gaan was onze laatste hoop te niet gedaan. Sparerib Express won de race terwijl wij met een 2e plek en twee extra punten goede zaken deden voor het kampioenschap. Klaver 4 racing eindigde vandaag op een derde plek.

220404 zikk race 8

ZIKK race 7

Veersedam pakt winst na zenuwslopende ontknoping
Middelburg, 7 maart 2022

Nog voor de start van de kwalificatie werd er een belangrijke mededeling gedaan over de vorige race, na een peiling bij de teams had de kartbaan besloten om de race niet te laten meetellen maar opnieuw te rijden later dit jaar. Een hele merkwaardige beslissing waarbij ons een heel goed resultaat door de neus werd geboord, zeker omdat Auto Sturm nu hun 4e plek gratis kon wegstrepen. Voor de 7e race was er een kwalificatie van 3x 3 minuten met drie verschillende rijders in de normale richting. Mika ging als eerst en ging moeiteloos door naar Q2. Ik kon in de 2e sessie nog ietsje sneller rijden en pakte op enkele duizendsten achter Rico Haarbosch van Auto Sturm de 2e tijd. In de derde sessie was het Joris Sturm van Auto Sturm tegen Guillermo, en helaas verloren we deze strijd en moesten we vanaf plek 2 starten. Joris begon de race direct met verdedigen, hierdoor probeerde hij de schade te beperken. Guillermo anticipeerde hierop door redelijk snel de erestraf van 30 seconden te nemen zodat we weer in vrije lucht zouden komen. Helaas was de persoon bij de erestraf niet aan het opletten en liet ons pas na 40 seconden vertrekken, een hele onhandige situatie, want nu moesten we het hele veld voorbij terwijl we eigenlijk in vrije lucht hoorde te rijden. De wedstrijdleiding besloot de race niet opnieuw te starten maar besloot na een tijdje om maar blauwe vlaggen te geven aan de teams voor ons. Hierdoor verloren we nog wat extra tijd maar op zich was dit een redelijke oplossing. Ware het niet dat toen we achter Auto Sturm kwamen (waar we dus eigenlijk ruim voor hadden moeten zitten), er opeens geen blauw gegeven werd en we op eigen kracht weer voorbij moesten komen. Een blunder van de raceleiding die ons veel tijd kostte. Na een oranje vlag wist Guillermo er toch voorbij te komen, ondanks dat de frustratie begrijpelijk uit zijn oren kwam.

Na de eerste wissel ging Marcel de baan op en die reed keurige tijden die ons weer verder naar voren brachten. Ondertussen was er een kapotte kart voor Nick van Overveld van Auto Sturm en daardoor werd de race even stilgelegd. Nick kreeg een geweldige kart terug en kon daardoor nog veel tijd goedmaken. Mika ging bij ons als 3e en die had ook een goede kart doordat we op een goed moment konden wisselen. Mika maakte hier uitstekend gebruik van en baande zich heel snel een weg naar voren onderweg richting de kop van het veld. Maar juist toen we de koppositie naderden begaf de kart het en verloren we opnieuw veel tijd. Na de herstart hadden we een iets mindere kart terug gekregen en was het schade beperken. Ik mocht de laatste stint gaan doen en tot overmaat van ramp viel mijn kart uit aan het einde van de pitstraat. De marshalls kregen hem niet snel aan de praat en opnieuw verloren we zo weer kostbare tijd. Ik had meteen Rico van Auto Sturm in mijn nek en moest hem een beetje kort houden. Rico besloot daarop de longcut te doen en dus had ik weer even vrije baan. Ik kon twee man inhalen en daarmee kwam ik op P2 achter Tim Leloux van Klaver 4. Tim begon vol te verdedigen en ik probeerde hem met een undercut in te halen uitkomen bocht 1. Dat leek te lukken maar ik werd rondgetikt en Tim kon de koppositie daardoor terugpakken en kreeg slechts een waarschuwing. Ondertussen had Rico bijna het hele gat gedicht en moest ik nog een longcut doen. Met een hele trein achter ons kon dit wel eens dramatisch uitpakken.

Ik had nog 1 kans en dat was Tim inhalen en zorgen dat de rest er achter bleef en Tim het gat zou moeten dichthouden, maar zelfs dan was er niet veel tijd meer om nog voldoende weg te rijden om de hele trein voor te blijven, want het einde van de race naderde. Uiteindelijk kon ik Tim met een mooie inhaalactie in bocht 1 verschalken en door een oranje vlag van Rico net daarvoor, kon hij niet meteen mee. Ik was gevlogen en inderdaad, Tim begon weer te verdedigen en mijn voorsprong liep zo snel op. Met nog 6 minuten te gaan moest ik de longcut nemen want dat mag tegenwoordig niet meer in de laatste vijf minuten. Juist op dat moment kon Rico plaats 2 overnemen en dus was het nog even spannend. Ik kwam echter ruim een seconde voor Rico de baan op en liet de overwinning niet meer in gevaar komen. Een hele lekkere zege na een bewogen race. Op plek drie eindigde Klaver 4 racing achter Auto Sturm.

220307 zikk uitslag

Individueel Open Zeeuws Kampioenschap

Ruben voor 13e keer Zeeuws kampioen
Middelburg, 26&27 februari 2022

In het weekend van 26 en 27 februari stond het Individueel Open Zeeuws Kampioenschap karten bij Indoor Karting Middelburg weer op het programma. Traditiegetrouw in het begin van het jaar, met een jaartje afwezigheid vorig jaar door Corona. Het kampioenschap was over twee dagen verdeeld met op zaterdag een grote groep met kids die met elkaar de strijd aangingen om de Zeeuwse titel in de kinderkarts. Onder luide aanmoedigingen van ouders en bekenden wist Jort Slagt een indrukwekkende zegereeks op het asfalt te leggen, hij ging in de kinderkarts naar een supertijd van 39.3 waarmee hij zelfs bij de grote karts prima mee zou kunnen doen in het middenveld. Bij de junioren tot 16 jaar was het dit jaar een klein groepje, maar de strijd was er zeker niet minder spannend om. Thies Wibbelink was vanaf de 1e kwalificatie scherp en wist de titel te pakken, ondanks dat Niek van den Berge hem het vuur verschillende keren aan de schenen legde, Niek was in bijna alle races de snelste en was met een 38.4 maar 3 tienden verwijderd van het baanrecord, maar een mindere kwalificatie kwam hem duur te staan.

220226 zikk kids

Op zondag was het dan de beurt aan de senioren verdeeld over drie gewichtsklassen, de zwaargewichten, middengewichten en vedergewichten, althans, dat was de bedoeling. 's Ochtends bleek echter dat er slechts drie rijders waren die onder de 75kg wogen (waaronder ikzelf) en dus werd er voorgesteld om de midden- en vedergewichtsklassen samen te voegen en allemaal op 85kg te rijden. Dit vond ik een goed idee, aangezien we komen voor mooie wedstrijden en met een groep van 11 man (in tegenstelling tot 3) kon dat zeker. We moesten vier keer aan de bak waarbij de eerste race meteen een belangrijke was, de uitslag zou namelijk meteen de startvolgorde van race 2 bepalen. Race 1 werd voorafgegaan door een hotlap kwalificatie en hierin wist ik met een 38.8 de pole position te pakken voor Patrick Bakker (39.0) en Mike Bartelen (39.1). Ik kon in de eerste race gestaag wegrijden van de rest en de verplichte pitstop bracht de overwinning niet meer in gevaar. Tim Leloux wist met zijn pitstop nog knap de 3e plek over te nemen van Mike.

220226 zikk junioren

In race 2 mocht ik dus weer van pole position starten en nu had ik een iets minder snelle kart, maar zeker geen slechte. Ik kon weglopen van Patrick en zag Tim vanaf plek drie met een goede kart (mijn 1e kart) meteen de pits in duiken. Na een aantal rondjes besloot ik ook te pitten zodat ik in ieder geval in positie voor Tim zou blijven, een gewaagde keuze, want daarmee gaf ik Patrick wel vrij baan in het geval wij in gevecht zouden gaan. Dat duurde gelukkig nog even want ik kon goede tijden klokken en zo duurde het even voordat Tim kon aansluiten. Ondertussen was Joris Sturm aan een sterke opmars bezig en voerde de druk op bij Patrick. Met een hele late pitstop wist Joris Patrick nog in te halen en kwam zelfs maar net achter mij en Tim de baan op, daar ik de laatste ronden de deur voor Tim af en toe dicht moest houden. Joris probeerde zelfs nog de 2e plek over te pakken in de laatste bochten maar dat lukte niet meer en ik won ondertussen de race.

220227 zikk veder

In race 3 was het starten op basis van de uitslag van race 2 en dit keer was het Patrick die vanaf plek vier meteen naar binnen dook en goede tijden klokte in de kart die ik en Tim in race 1 en 2 hadden gehad. We reden ondertussen in de normale richting na eerst twee manches tegendraads te hebben gedaan. Tim bleef dicht bij mij in de buurt maar kon de aanval net niet inzetten, na zijn pitstop kwam hij net achter Patrick de baan op en een rondje later kwam ik precies tussen hun in en finishten we in slagvolgorde. In de finale race (20 ipv 15 ronden) mocht ik vanwege mijn koppositie in de stand opnieuw vanaf 1 vertrekken en met een middelmatige kart kon ik toch een klein gaatje slaan naar Patrick op P2. In de 2e ronde ging Tim aan Patrick voorbij en dook Patrick meteen de pits in. Ik bleef pushen en kon gemiddeld net iets betere tijden rijden dan mijn concurrenten, en zo kon ik ook de finale naar mijn hand zetten en met een 3e overwinning de kroon op mijn dag zetten. Na 2 titels bij de junioren en 4 in het vedergewicht pakte ik mijn 8e titel in de middengewichtklasse (en mijn 13e in totaal). Het blijft altijd gaaf om deze titel te kunnen bijschrijven op de baan waar ik als klein jongetje begon en mijn debuut maakte in het Zeeuws kampioenschap op 11-jarige leeftijd in 2004.

220227 zikk miden

Bij de zwaargewichten leek Wouter Verbaarschot de te kloppen man en liet dit ook zien in race 1 en 2 door er met de overwinning vandoor te gaan. In race 3 had hij echter te kampen met een defecte kart en zo werd het toch nog spannend. De top drie stond maar liefst binnen twee punten van elkaar, maar met een gewaagde inhaalactie in bocht 1 kon Wouter de winst in de finale en daarmee ook het kampioenschap toch nog naar zich toetrekken. Anne Matthijssen eindigde op een twee plaats voor Wilfred van de Vrede die voor de finale nog aan kop ging en na een spannende finale toch met een mooie podiumplek naar huis ging. Dank aan de organisatie van IKM voor het organiseren van deze leuke wedstrijd!

220227 zikk koningsklasse

ZIKK race 6

Veersedam heeft dit keer wel geluk aan zijn zijde
Middelburg, 21 februari 2022

De 6e race van het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams was er weer eentje in de tegengestelde richting. Vandaan een kwalificatie van 1 rondje, alle teams om de beurt in dezelfde kart. Rico Haarbosch van Auto Sturm liet weer eens zien een specialist te zijn in hotlaps, hij reed als enige een tijd onder de 39 seconden en pakte pole position voor Guillermo die voor ons ook een sterke hotlap reed. Op de derde plek was het Mike Bartelen van Klaver 4, terug van een zware blessure door een crash tijdens zijn Autocross seizoen. Rico en Guillermo gingen er vanaf de start van de race meteen vandoor en reden gelijke tijden. In de eerste stint ging de toeter af en daardoor moest iedereen even stil staan, Veersedam Oldies had een kapotte kart. Na dat moment kon Rico opeens wat afstand nemen van Guillermo, echter kwamen wij weer voor Auto Sturm te liggen na de verplichte straftijd in verband met de stand, waarbij Auto Sturm 40 seconden stil moest staan en wij 30. De toeter ging daarna nog een keer af, weer was Sam Boone van Veersedam Oldies de pineut.

Na die erestraf kwamen we wel achter Klaver 4 te zitten en die gingen gek genoeg meteen in de verdediging zo vroeg in de race. Daardoor namen wij direct de longcut en kwamen we weer achter Auto Sturm terecht. Als tweede ging Eliano en die had de snelheid er meteen goed inzitten en sloot al snel weer aan bij Mike Sturm van Auto Sturm. Die verdedigde zijn positie met hand en tand, maar gelukkig kon Eliano er na een paar ronden voorbij komen met een mooie inhaalactie in de laatste bocht. Vanaf dat moment sloegen we meteen een gat en door de sterke en constante tijden van Eliano lagen we al snel weer op podiumkoers. Mika ging als derde en lag op dat moment op een tweede plek in de race, Tim Leloux had een hele sterke stint gereden voor Klaver 4 en die voerden daardoor het veld aan, terwijl ook SpareRib Express (die geen erestraf hadden) nog in de race was voor de overwinning.

220221 zikk 6

Met nog een minuut of veertig te gaan nam de spanning toe en was het weer kijken naar de goede karts voor de laatste wissel. Precies toen er twee goede karts binnen stonden en wij de pits in kwamen ging de toeter weer af, Wouter Verbaarschot van Klaver 4 stond net na de pituitgang stil. Op dat moment was er wat verwarring over wat te doen met ons omdat de lamp van de pit inmiddels al lang weer op groen stond. Helaas mochten we niet meteen doorrijden maar moesten we nog 35 seconden stil staan aan het einde van de pits. Echter toen de race weer op gang was viel de kart van Joris Sturm uit en ging de toeter opnieuw af. Dit keer mocht ik wel oplijnen aan het einde van de pit en zo wonnen we opeens een seconde of 25. Hierdoor lagen we al meteen in leidende positie en ik had ook nog eens een goede kart, de overwinning leek ons niet meer te kunnen ontgaan. Met tijden in de 38 seconden wist ik de voorsprong zelfs uit te breiden naar ruim een ronde voorsprong. Klaver 4 had geen beste kart en verloor veel tijd, maar wist de 2e wel gemakkelijk vast te houden. Ondertussen streden Ziggy van de Port met SpareribExpress en Joris om de 3e plek in de race, daarbij viel Joris nog een keer stil en was het pleit beslecht. Na andermaal een toeter in de laatste minuten van de race zat de wedstrijd erop, een hoop gebeurd maar door deze overwinning lopen we eindelijk weer eens 8 punten in op Auto Sturm waardoor de achterstand in het kampioenschap met nog 7 races te gaan slinkt naar 12 punten.

220221 zikk uitslag 6

ZIKK race 5

Veersedam hervat competitie met 3e plek
Middelburg, 31 januari 2022

Het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams ging na een aantal maanden van lockdown weer verder met de 5e race op maandag 31 januari. De kwalificatie werd bij ons gedaan door Eliano de Vos en mijzelf, allebei een rondje en de opgetelde tijden per team bepaalden de startvolgorde. De kwalificatie moest een aantal keer herstart worden doordat de transponders niet werkten in de aanwezigheid van enkele drones die spectulaire beelden kwamen schieten. Toen we uiteindelijk aan de beurt waren reden we een redelijke ronde die goed was voor de snelste tijd tot dan toe, maar Auto Sturm dook er nog net onder door en Joris Sturm ging vertrekken van pole position, voor Eliano.

Eliano was meteen scherp en wist al in de eerste ronde de koppositie te pakken met een mooie inhaalactie. Hij kon daarna langzaam maar zeker wegrijden en Auto Sturm besloot als eerste de pits in te duiken voor een kartwissel. Dit was opvallend, want normaal gesproken is het een groot risico om voor koude karts te gaan, het leek dus of ze voorkennis hadden en dat vermoeden werd sterker toen even later bleek dat ze een gigantische snelle kart te pakken hadden. Patrick Bakker wist daar wel raad mee en reed in een stint van 45 minuten het hele veld zoek, hij won enorm veel tijd terug en maakte de 40 seconden erestraf vanwege hun leidende positie in het klassement in één klap goed. Ondertussen reed Mika Mathia bij ons en die moest veel tijd prijsgeven, hij knokte voor wat hij waard was, maar kon niet voorkomen dat Patrick 6-7 tiende per ronde goedmaakte. Dit keer wisselden wij snel en ging Guillermo erin. Hij had een mindere kart dan we hadden gedacht en moest knokken voor iedere meter.

Met nog iets meer dan een half uur te gaan leek het gevecht om P1 te gaan tussen Auto Sturm en Sparerib Express die geen strafseconden hadden. Wij knokten onszelf ondanks de 30 seconden erestraf naar een 3e plek maar ik kon in de 4e en laatste stint niet meer dicht bij genoeg de nummers 1 en 2 komen die ook allebei een goede kart hadden. Rico Haarbosch wist voor Auto Sturm de overwinning veilig te stellen met een mooie inhaalactie op Wessel Bliek die Rico er slechts een paar bochten achter kon houden, zij eindigden daarmee op een 2e plek. Voor ons dus wel een podium bij de hervatting van de competitie, maar door de overwinning van Auto Sturm staan we inmiddels al op grote achterstand in het klassement en is er dus werk aan de winkel in de resterende 8 wedstrijden.

ZIKK race 3

Lastige openingsfase nekt Veersedam in race 3
Middelburg, 25 oktober 2021

De derde race van het ZIKK seizoen 2021/2022 was er weer eentje in de normale rijrichting en vandaag maakte Romano voor het eerst dit seizoen zijn opwachting. Verder reden Eliano, Guillermo en ik en Guillermo deed de hotlap kwalificatie, alle teams om de beurt in dezelfde kart. Guillermo kwalificeerde op plek 4 en er was daarom werk aan de winkel, Klaver 4 pakte pole position met Danny van Domburgh, net voor Patrick Bakker van Auto Sturm en Peter van Dongen van 't Begin Domburg. In de openingsfase van de race haalde Guillermo Peter netjes in eind rechte stuk. De wedstrijdleiding had blijkbaar iets anders gezien en gaf totaal onverwachts een oranje vlag. Zuur, want dit koste kostbare seconden en Peter reed ook nog eens een verdedigende lijn waardoor de koplopers snel weg konden rijden.

In een iets te enthousiaste poging van Guillermo ging het daarna mis doordat we nog een keer oranje kregen. Dit betekende niet alleen dat we heel lang moesten inhouden omdat Peter even stil was komen te staan, ook kregen we zwart voor de 2e oranje vlag in 1 race en daardoor waren we in één klap kansloos voor de overwinning. Ook moesten we nog 40 seconden incasseren en zo lagen we aan het einde van het eerste half uur ver achteraan. Romano ging als 2e en kon goede tijden rijden, hij was één van de snelste mannen op de baan, echter waren de verschillen klein en maakten we dus maar langzaam tijd goed. Eliano bracht ons in de 3e stint helemaal terug in de wedstrijd, met ijzersterke tijden klom hij snel op in de ranglijst en kregen we ook Auto Sturm weer in het vizier.

Auto Sturm was bij de 2e wissel bestraft voor het te vroeg naar binnen rijden, en daarmee hadden ze een hoop tijd verloren. We kwamen op een 4e plek te liggen, maar het verschil naar de koplopers was nog groot. Ik mocht de laatste stint doen vandaag en had dezelfde kart als Romano. Hiermee kon ik de top 3 nog naderen, maar meer dan dat zat er ook niet in. We moesten onze longcut nog nemen en Auto Sturm had ondertussen weer afstand genomen, Joris was met een hele lekkere kart sterk onderweg en kwam zelfs nog dicht bij de leiders in de race van SpareRib Express. Ze kwamen er echter niet meer bij en zodoende eindigde SpareRib Express op plek 1, voor Auto Sturm en Klaver 4 die ondanks minder erestraf geen aanspraak konden maken op de overwinning. Voor ons een zure 4e plek, want zonder het tijdsverlies in de eerste stint had een overwinning er zeker ingezeten. Achteraf baarde de wedstrijdleiding opnieuw opzien door zonder enige toelichting de nummers 1 en 2 in de wedstrijd op het podium om te draaien. Een hele merkwaardige beslissing waar een woordje uitleg op zijn minst op zijn plaats was geweest. Al met al dus geen beste avond voor het klassement voor ons, maar wel weer een avond die ons team even op scherp zette, snel op naar de volgende wedstrijd!

Indoor European Kart Challenge 2021

Ruben knokt zich naar 4e podium in 5 jaar
Middelburg, 9-10 oktober 2021

Het eerste lustrum van de Indoor European Kart Challenge (IEKC) bij Indoor Karting Middelburg vond plaats in het najaar. Normaal gesproken stond de 5e editie van het kampioenschap al in het eerste kwartaal op de planning, maar door Corona was er uitstel geweest. Dit leek ook zijn invloed te hebben op het deelnemersveld, want verschillende rijders die zich oorspronkelijk hadden ingeschreven kwamen uiteindelijk niet opdagen. Er stonden daarom slechts 48 rijders aan de start, een stuk minder dan de afgelopen jaren. Gelukkig waren er nog genoeg goede rijders om er een mooi kampioenschap van te maken. Op donderdag en vrijdag werd er getraind en op zaterdag gingen we van start met de eerste van maar liefst tien voorronden. Er waren per ronde zes groepen geloot, maar door de vele no shows waren er enkele groepen bij waarin maar zes rijders zaten, terwijl andere groepen uit tien rijders bestonden. Mijn eerste race met tien rijders wist ik te winnen, nipt voor mijn BlueStar teamgenoot Vica Schledz die sterk kwam opzetten tijdens de race.

211010 eikc div overall 01211010 eikc div overall 02211010 eikc div overall 03

Gelukkig besloot de organisatie meteen in te grijpen en werd er besloten om de groepen vanaf race twee opnieuw te loten en daarmee uit te gaan van 4 groepen per ronde met 12 rijders. Dit maakte de races in het vervolg een stuk leuker en eerlijker. In race 2 en 3 wist ik opnieuw te winnen, ondanks dat ik niet de beste karts had geloot en daarmee stond ik aan de leiding van het kampioenschap. Er was echter nog een lange weg te gaan en tijdens race 4 moest ik voor het eerst de overwinning laten lopen, ondanks opnieuw een pole position wist Vica me dit keer te verslaan na een spannende battle met onder meer Tim Leloux. In race 5 had ik een hele goede kart en kon ik gemakkelijk de maximale score binnentikken inclusief pole position en snelste raceronde. Omdat we dit weekend zoveel (maar liefst 12) races moesten rijden, was ik op het idee gekomen om mijn arsenaal aan kartpakken weer eens uit de kast te trekken en iedere race in een ander pak te verschijnen. Een hoop verkleedwerk dus, maar zeker leuk om nog eens wat oude herinneringen op te halen en mijn oude (nog bijna allemaal perfect passende) kartpakken weer eens aan te hebben. In race 6 had ik een iets mindere kart waarmee ik nog 2e kon worden en na een spannende battle in de laatste race met Rico Haarbosch en Danny van Domburgh sloot ik de dag af met 4 overwinningen en 3 tweede plaatsen!

211010 eikc div overall 04211010 eikc div overall 05211010 eikc div overall 06

Op dag twee ging het echt om de knikkers en hadden we eerst nog de laatste drie voorrondes af te werken. Dit ging niet helemaal volgens plan, want juist in een aantal zwaardere groepen had ik lastige karts waardoor het lastig was om overwinningen te scoren terwijl mijn grootste rivalen Rico en Danny dat wel deden. Ik finishte op een tweede, vierde en tweede plek en daarmee raakte het kampioenschap een beetje uit zicht. Als derde ging ik door naar de halve finale, waarvan er vier waren. In die halve finale moesten we allemaal om de beurt in dezelfde kart kwalificeren, ik pakte hierbij overtuigend pole position. In de race had ik helaas één van de mindere karts geloot en kwam de snelle Belg Arnaud Teuwen al snel op mijn bumper. Met een vroege pitstop probeerde hij een undercut te maken maar ik counterde hem goed en kon voor hem blijven. Met nog flink wat ronden te gaan moest ik echter in de verdediging, maar ik kon niet te extreem verdedigen want er moesten nog veel mensen pitten die dan mogelijk voor mij zouden kunnen komen. Uiteindelijk wist Arnaud er langs te komen en konden we als 1e en 2e (op gepaste afstand) finishen. Hierdoor hield ik mijn kansen op plek 2 in de eindstand in ieder geval in leven. De titel leek ver weg, want Rico wist wel zijn halve finale te winnen en liep dus nog een paar puntjes verder uit.

211010 eikc div overall 07211010 eikc div overall 08211010 eikc div overall 09

Voor de finale was er nog enige discussie over het format, maar uiteindelijk werd het reglement gevolgd en werd er een battle kwalificatie gedaan met de beste 14 rijders. Daarbij wist ik mijn eerste drie ronden te winnen tegen Jarno Hermans, Christian Douven en Danny, waardoor ik het (niet voor het eerst dit jaar) mocht opnemen tegen Rico. In tegenstelling tot het PIKC wist Rico me nu net wel te verslaan en had hij de eerste kartkeuze. In de race kon Rico al snel een gaatje slaan en ging zo onbedreigd op weg naar zijn 4e titel in 5 jaar tijd, ongelooflijk knap, er lijkt momenteel in Middelburg niemand te zijn die hem op snelheid kan verslaan. Ik was afhankelijk van wat Danny ging doen voor plek 2, want ik had nog wat punten te overbruggen. Ik kon makkelijk wegrijden van de rest en zag ondertussen dat achter mij, Christian en Vica opschoven naar voren en daarmee kreeg ik de 2e plek in de eindstand in handen.

211010 eikc div overall 10211010 eikc div overall 11211010 eikc div overall 12

Mijn 4e podium in 5 jaar IEKC en daar was ik toch wel erg blij mee gezien ook wel de moeilijke loting die ik had gehad. Het was enorm spannend om plek 3, maar uiteindelijk was het Vica die knap derde werd, Danny 4e en Christian wist Arnaud net te verslaan voor plek 5. De top drie kreeg mooie trofeeën en ook nog prijzengeld! De winnaars in de overige categorieën waren Dennie Sturm bij de Masters, Vica bij de junioren en Esmee de Vilder bij de dames, allen gefeliciteerd! Hopelijk zijn er volgend jaar weer wat meer rijders aan de start te vinden om er weer een mooie 6e editie van te maken.

211010 eikc podium

ZIKK race 2

Veersedam Racing grijpt leiding in kampioenschap na sterke zege
Middelburg, 4 oktober 2021

Op maandagavond 4 oktober werd het ZIKK-seizoen 2021-2022 voortgezet bij Indoor Karting Middelburg. De eerste race dit seizoen in tegengestelde richting en bij ons team maakte Eliano de Vos zijn debuut. De kwalificatie bestond uit drie delen van telkens drie minuten waarbij er in de eerste en tweede sessie vier teams afvielen. Guillermo en Eliano noteerden beiden de snelste tijd en daarmee gingen we door naar de laatste sessie met de snelste drie teams. Ik mocht de laatste sessie doen en kon met 4 tiende voorsprong pole position pakken op Auto Sturm (P2) en Klaver 4 (P3). We hadden in tegenstelling tot race 1 een goede kart geloot en daar maakten we optimaal gebruik van door in de eerste stint niet alleen veel tijd te winnen, maar naast de pole position grepen we ook de snelste raceronde zo bleek later en daarmee het tweede extra punt van de avond.

211004 zikk race 2 uitslag

Aan het einde van mijn stint moesten we de erestraf van 30 seconden inlassen omdat we 2e staan in het klassement, terwijl Auto Sturm en Veersedam Auto respectievelijk 40 en 20 seconden moesten incasseren. Wij kwamen op plek 5 te liggen en doken even daarna naar binnen voor de eerste kart- en rijderswissel. Eliano ging als tweede bij ons en kon meteen constante tijden neerzetten. Hij won terrein terug en klom op naar een 2e plek achter de leiders Klaver 4 die nog een seconde of 15 voor lagen. Tijdens de 2e wisselperiode maakten we een goede wissel en kregen we onze startkart weer terug. Daar wist Guillermo wel raad mee en met fantastische tijden kon hij het gat naar de koplopers binnen no time dichten en vervolgens ook de leiding in de race weer terug overnemen. Rico Haarbosch reed bij Auto Sturm en reed ook goede tijden waarmee hij Auto Sturm weer terug naar de 4e plek in de wedstrijd bracht, weliswaar op bijna een ronde achterstand van ons.

211004 zikk race 2 podium

Klaver 4 had met Jarno Hermans nog een sterke laatste rijder achter de hand en ondanks de snelle tijden die nog werden gereden door Sparerib Xpress en Auto Sturm kwam hun tweede plek niet meer in gevaar. Marcel reed bij ons de laatste stint en had na het nemen van de verplichte longcut nog een comfortabele voorsprong van zo'n 12 seconden op Klaver 4 die hij nog een klein beetje verder uitbreidde. Een mooie overwinning dus voor ons met de maximale score en daarmee nemen we direct de leiding in het klassement weer terug over van Auto Sturm. Auto Sturm vocht met Mike Sturm in de laatste stint om plek 3 in de wedstrijd maar ze kwamen net iets tekort ten opzichte van Sparerib Xpress die er met een mooie podiumplek vandoor gingen. Veersedam Auto (of Veersedam Oldies) reed vandaag een mooie wedstrijd en finishte achter Auto Sturm op plek 5. De volgende race is op maandag 25 oktober.

ZIKK race 1

Veersedam komt net te kort in seizoensopener
Middelburg, 20 september 2021

De maandagavond is traditiegetrouw ZIKK avond en ook eind 2021 wordt die traditie voortgezet bij Indoor Karting Middelburg met de start van een nieuw seizoen ZIKK 2021/2022. Bij mijn vertrouwde team Veersedam rijden we dit jaar met twee teams, ons eerste team (Veersedam Racing) met daarin een nieuwe rijder die dit jaar zijn opwachting maakt, naast de vaste waardes Mika Mathia, Romano Franssen, Marcel Kouijzer, Guillermo van Pamelen en mijzelf hebben we dit jaar met Eliano de Vos een hele snelle 6e rijder die ons hopelijk kan helpen aan een 11e titel. In het tweede team (onder naam van Veersedam Auto) een aantal oude bekenden met Cuma Kastaci, Dave Adriaanse, Jos en Sam Boone, Leon de Visser en Leroy Wehmuller. En niet te vergeten de rots in de branding, onze coach Peter Nagelkerke zit weer als vanouds aan de kant van de baan en houd alle ontwikkeling op de baan en in de pits voor ons in de gaten.

Guillermo is de man in vorm en ging de hotlap kwalificatie doen, hij kwalificeerde zich op plek 3 en dat bleek tijdens de race heel knap te zijn geweest want zijn kart was geen beste. Hij probeerde de schade beperkt te houden maar door een aantal ietwat optimistische aanvallen van achteruit verloor we redelijk wat terrein. Guillermo reed daarna wel een constante stint en probeerde te redden wat er te redden viel. Op weg naar onze hopelijk 11e titel moeten we vooral weer afrekenen met de regerend en inmiddels drievoudig kampioen Auto Sturm die ook dit jaar weer met een heel sterk team voor de dag komen. Patrick Bakker was de startrijder bij hun en die pakte met zowel de pole position als de snelste raceronde gelijk 2 extra punten en bouwde ook meteen een grote voorsprong op. Dennie Sturm ging als 2e bij Auto Sturm en Mika ging bij ons als 2e. Hij kon iets terrein goedmaken op Auto Sturm al bleef het gat naar de nummer 1 groot. Daar tussenin reden nog Klaver 4 en Sparerib Express, maar laatstgenoemde maakte zichzelf onschadelijk door te laat binnen te komen en een penalty op te lopen. Auto Sturm nam al meteen hun longcut in de 2e stint en bleef ondanks die longcut aan de leiding en pakte ook een goede kart voor de 3e stint waarin Rico Haarbosch zijn opwachting maakte.

210920 zikk 1
Ook wij konden een goede kart pakken en zo reden Rico en ik een half uur lang op nagenoeg dezelfde afstand van elkaar. Een seconde of vijf zat ertussen maar wij moesten de longcut (wat een second of 8 verlies oplevert) nog maken. Aan het begin van de stint kon ik Klaver 4 meteen inhalen voor positie en met de laatste stint nog voor de boeg leken de eerste twee plaatsen wel vergeven. Marcel kon in een goede 4e stint nog terrein goedmaken op Mike Sturm van Auto Sturm, maar een bedreiging voor de overwinning vormden we niet meer en zo deed Auto Sturm in race één van het nieuwe seizoen de beste zaken. Een hele mooie ontknoping was er voor plek 3 waar Dave een prachtige inhaalactie plaatste op de Zwarte Ruiter om zodoende meteen een podium voor Veersedam Auto veilig te stellen. De ervaren mannen die vandaag met Cuma, Leroy en Sam reden zijn het duidelijk nog niet verleerd. De volgende race is al over twee weken op 4 oktober wanneer we weer tegendraads gaan rijden.

Formula Karting race 3 Middelburg

Talent Factory rijders met rouwbanden in Middelburg
Middelburg, 18 september 2021

Na de zomerstop werd het Formula Karting kampioenschap voor de rijders in de Benelux, junioren en NL klassen vervolgd in Middelburg, mijn thuisbaan waar ik 21 jaar geleden mijn eerste rondjes in een kart reed en na 5 jaar eindelijk onderdeel uitmakend van de Formula Karting kalender. Talent Factory was vandaag weer in grote getalen aanwezig en alle rijders van Talent Factory reden vandaag met een rouwband vanwege het overlijden van de moeder van Dean die als 1 van de talenten onderdeel uitmaakt van ons team. Heel verdrietig nieuws en des te knapper om te zien dat Dean vandaag ook aan de start stond en er het beste van probeerde te maken. We reden vandaag allemaal met Dean en zijn overleden moeder in gedachten en wensen Dean en zijn familie heel veel sterke toe de komende tijd.

210918 fk middelburg 1

Na een aantal trainingsheats begonnen de wedstrijden, vandaag voor de Benelux rijders negen heats waarvan iedereen er weer vijf reed met telkens een pitstop. Kartverschillen speelden vandaag zeker een rol al deden de organisatie en de kartbaan na de trainingsheats nog wel hun best om de beste en minste karts er uit te halen, wat tot enige verwarring leidde onder de rijders omdat de loting nog net voor de 1e race werd aangepast. In race 1 kwalificeerde ik als 2e achter Guillermo van Pamelen, de jonge talentvolle Middelburger met wie ik ook samen de bedrijvencompetitie rijdt bij Indoor Karting Middelburg liet het afgelopen jaar steeds zien dat hij 1 van de te kloppen rijders is in Middelburg. Achter mij stond Rico Haarbosch, en dus probeerde ik in bocht 1 meteen aan te vallen omdat ik wist dat ook Rico zat te loeren. Ik kon Guillermo inhalen en door wat onderlinge acties tussen Rico en Guillermo had ik direct een gaatje. Mijn pace was echter niet snel genoeg om weg te rijden en langzaam maar zeker werd ik weer binnen gehengeld. Toen Guillermo op mijn bumper zat besloot Rico de pits in te duiken en dat bleek een hele slimme move te zijn geweest. Guillermo ging in de aanval en haalde mij daarbij netjes in, maar we verloren daardoor beiden wel terrein op Rico. Ik besloot meteen te pitten maar stak daarbij volgens de wedstrijdleiding niet duidelijk genoeg mijn hand op. Hiervoor kreeg ik een 5 seconden penalty, een enorm zware straf, maar ik moest het er mee doen. Rico won de race voor Guillermo en ik viel door de straf terug van een 3e naar een 5e plek en verloor daarmee kostbare punten.

210918 fk middelburg 2

In race 2 en 3 kon ik de schade enigszins herstellen door 2 strakke overwinning te pakken, één daarvan na wederom een mooie battle met Guillermo. In race 4 had ik een hele matige kart, maar door een uitstekende kwalificatie kon ik vanaf plek 2 starten en die ook vasthouden ondanks de druk van onder meer Eliano de Vos die achter me kwam opstomen. Het was extreem spannend, met het ingaan van de laatste race stond ik aan kop met slechts een half puntje voorsprong op Guillermo en 1 punt op Rico, het kon werkelijk alle kanten op en we zaten in de laatste heat bij elkaar. De kwalificatie maakte het niet minder spannend, Guillermo pakte pole en stond voor de 3e keer voor mij en voor de 3e keer met een verschil van 0.01, hoe close kan het zijn... Rico stond daar met 0.03 weer enorm dicht achter en de messen werden geslepen. In bocht 1 werd het kruit nog drooggehouden maar later in ronde 1 opende Rico de aanval en ging mij voorbij. Doordat het een redelijk late actie was profiteerde Eliano vanaf plek 4 en kwam Rico aan de buitenkant naast Eliano te zitten. Hij besloot hierop de pits in te duiken en ik kon achter Eliano weer aansluiten op plek 3. Guillermo en Eliano hielden het tempo meteen heel hoog en ik kon mee in hun kielzog en niet iets betere tijden klokken dan Rico. Ik wachtte lang met mijn pitstop en kwam mooi voor Rico de baan weer op, een 3e plek in de race betekende voor mij een 2e plek in het dagklassement.

210918 fk middelburg 3

Helaas greep ik dus net naast de dagzege, maar Guillermo reed vandaag heel sterk en daarmee kwam de overwinning hem toe! Rico eindigde voor Eliano nog wel op plek 3 ondanks een paar lastige karts, terwijl Vica Schledz en Christian Douven, twee geduchte concurrenten in de titelstrijd, vandaag wat punten lieten liggen. In de junioren klasse waren Max op den Kamp en Jarno Hermans van Talent Factory oppermachtig met een hele mooie 1e en 2e plek op het eindpodium en bij Formula Karting Nederland ging Robbe Mutsaerts er knap met de dagzege vandoor! Formula Karting Benelux gaat over twee weken verder in Swalmen.

ZIKK race 10

Veersedam pakt weer punten terug op koplopers
Middelburg, 5 oktober 2020

Ondanks de aangescherpte Corona maatregelen kon de 10e race van het ZIKK gelukkig doorgaan bij Indoor Karting Middelburg. De aanvangstijd was wel vervroegd met het oog op de verplichte sluitingstijd van de cafetaria om 22 uur, en er werd wederom 1 ronde gekwalificeerd. Marcel deed net als vorige race de kwalificatie en miste, ook net als vorige race, op een haar na de pole position, die werd gepakt door de winnaars van vorige keer, SpareRib Express. In de eerste stint kon Sparerib Express niet alleen een stuk weglopen van Marcel, ze noteerden ook meteen de snelste raceronde met 39.00 waar niemand de rest van de race nog aan kon tippen. Patrick reed voor Auto Sturm een mooie stint maar verloor wel wat tijd op Marcel. Aan het einde van stint 1 losten we de erestraf in waardoor we terugvielen naar plek 6. In de eerste wisselperiode gooide Sparerib Express zijn eigen glazen in door te laat te wisselen en daardoor een zwarte vlag op te lopen, hiermee waren hun kansen op het podium verkeken.

Guillermo ging net als vorige wedstrijd als tweede en had dit keer een prima kart. Guillermo reed een ijzersterke kart en kon onze voorsprong op Auto Sturm nog iets verder vergroten, al reed ook Mike knappe tijden bij onze grootste concurrent in het kampioenschap. We klommen weer op richting de top 3 in de wedstrijd. Black Flagg had vandaag geen erestraf omdat zij naar plek 4 in het klassement waren gezakt, en daar maakten ze goed gebruik van door met redelijk grote voorsprong de race te controleren. Ik ging na Guillermo als 3e en had een redelijk goede kart, maar wel een hele lastige om constant mee te rijden. Ik was niet helemaal tevreden over mijn stint en moest toezien hoe Joris van Auto Sturm het tempo zeer hoog had liggen en dichterbij kwam. Hij reed zeker 10 seconden dicht en ondertussen gingen we beiden Wisse Racing voorbij waardoor we weer op een 2e en 3e plek in de race kwamen te liggen. Met de 3e kart- en rijderswissel hadden we nog net genoeg voorsprong over om de 2e plek te behouden. Mika kreeg de kart van Guillermo en kon langzaam maar zeker weer meer afstand nemen van Auto Sturm, waar Dennie de geblesseerde Rico en Nick verving. De top 3 bleef vervolgens ongewijzigd, en zo pakten wij weer drie puntjes terug in de strijd om het kampioenschap. Met nog slechts 3 races te gaan is het gat rond de 10 punten en is alles nog mogelijk.

201005 zikk

500 ronden van Middelburg

500 ronden van IKM voor 8e keer prooi van Ruben
Middelburg, 6 september 2020

Na een lange zomerstop in verband met de Corona epidemie werd er op 6 september voor het eerst weer om de prijzen gestreden bij Indoor Karting Middelburg, de 500 ronden van Middelburg stond traditiegetrouw weer op het programma. Als voorbereiding op de hervatting van het ZIKK-seizoen deed ik samen met mijn Veersedam teamgenoten Mika en Marcel mee, ondersteund door onder meer Cuma, Dave en Peter langs de baan. De kwalificatie was een hotlap en hierin kwam ik enkele honderdsten tekort om de kersverse Pools kampioen Rico Haarbosch van pole position af te houden. Samen met Patrick Bakker reed hij voor Haarbosch en zij werden door de meeste mensen gezien als de favorieten vandaag. Ik kon Rico prima volgen en na een minuut of 10 haalde ik hem in, ik kon langzaam maar zeker wegrijden en bouwde daardoor gelijk een voorsprong van een kleine tien seconden op.

Als tweede ging Mika en we maakten een prima pitstop waarmee we een lekkere kart in handen kregen. Hier maakte Mika uitstekend gebruik van en kon daardoor nog een klein beetje tijd winnen op Patrick. Op de derde plaats was het Wouter Verbaarschot die samen met Mike Bartelen voor Klaver 4 reed. Ieder uur werd er van kart gewisseld en er was dit keer geen systeem met lampen waardoor de factor geluk een veel kleinere rol speelde en je met goed tactisch wisselen de kartjes grotendeels zelf in de hand had. Ook bij onze 2e wissel maakten we geen fouten en Marcel ging als 3e op weg. Hij reed een hele sterke stint en kon verder uitlopen op Rico, inmiddels ging onze voorsprong richting de halve ronde en ondanks dat we pas op de helft waren, waren we zeer content over het verloop van de wedstrijd. Marcel had al lang geen endurance races meer gereden maar dat was aan zijn stint niet te zijn, hij reed mooi constant en had geen last van vermoeidheid.

We moesten allemaal tweemaal de longcut nemen voor een korte pitstop, maar we bewaarden deze nog even voor het einde van de race. In de 4e stint mocht ik opnieuw rijden en ik had dezelfde kart als in de eerste stint. Hiermee kon ik honderdste voor honderdste weglopen bij Patrick en zo wonnen we weer een paar seconden in een uur tijd, het begon er steeds beter uit te zien. We wisselen Marcel en Mika om en ook in de 5e stint hadden we de bovenhand ten opzichte van de concurrentie, Rico reed zijn 3e stint en zou ook doorgaan voor de slotstint, maar hij zag het gat alleen maar groter worden. De laatste stint zou iets korter worden dan de anderen, want de 500e ronde brak al na zo'n 5 en een half uur aan. Mika had in de laatste stint een beduidend mindere kart, maar de voorsprong was inmiddels geruststellend. Rico wachtte heel lang met zijn laatste longcut en kwam daardoor zelfs met een mooie inhaalactie op Mika nog heel even op kop te liggen, maar enkele minuten voor finish loste hij zijn stop in en kwamen wij met zo'n 20 seconden weer aan de leiding. Een super overwinning, een tikkeltje onverwachts misschien zelfs, maar we lieten zien dat we nog even snel waren als bijvoorbeeld 11 jaar geleden, toen ik met Marcel samen de 500 ronden ook won. Een hele mooie teamprestatie! Voor mij persoonlijk was het mijn 8e overwinning in deze race, 14 jaar geleden won ik voor het eerst, wat een poos geleden!

200906 500 ronden middelburg

Indoor European Kart Challenge 2020

Ruben knokt zich ondanks moeilijke loting naar podium
Middelburg, 22/23 februari 2020

De vierde editie van de Indoor European Kart Challenge in Middelburg was er wederom eentje met een indrukwekkende deelnemerslijst, ruim honderd deelnemers uit heel Europa hadden de reis gemaakt naar Zeeland en er werd in de dagen voor het raceweekend flink getraind. De helft van de baan was veranderd en eigenlijk was iedereen het er over eens dat de aanpassing aan de baan erg leuk was, zowel in de normale als tegengestelde rijrichting. Er stonden maar liefst 10 races op het programma in het weekend, een bomvol programma dus. In mijn eerste race had ik een redelijke kart, al bleek die later eigenlijk helemaal niet goed, maar ik kon er in een loodzware groep toch een mooie 2e plek uit halen, achter mijn BlueStar en Veersedam teamgenoot Romano Franssen en voor mijn Veersedam teamgenoot Marcel Kouijzer die ook altijd snel is in Middelburg.

Na race 1 werd ik geïnterviewd door Omroep Zeeland die weer eens aanwezig waren en al redelijk snel daarna kon ik me opmaken voor de 2e race. Race 2, 3 en 4 gingen heel goed, ik won alle races vrij gemakkelijk en dit kwam vooral door hele sterke kwalificatierondjes en een goede start. We moesten telkens een shortcut nemen en omdat je daarmee slechts anderhalve seconde won, namen de meeste toppers deze steeds in het begin van de race. Verder kon je tactisch weinig doen, en dus was het vooral uitvechten van de posities op de baan. Vooral met mijn 4e race was ik erg blij omdat ik deze won met een matige kart. In de laatste race van mijn eerste dag kreeg ik de kart die door velen als slechtste werd beschouwd, en gelukkig had ik nu geen loodzware groep. Ondanks een goede kwalificatie moest ik van plek 5 starten, en in de race perste ik er alles uit en kon ik met een 4e plek nog de schade beperkt houden. Ondertussen hadden een aantal sterke rivalen zoals Rico Haarbosch en Michael Schöttler wat punten laten liggen, en zo stond ik gek genoeg met deze loting toch nog bovenaan na dag 1, hier was ik erg tevreden mee.

200223 eikc logo

Op dag 2 begon ik meteen met weer 1 van de slechtste karts die ik de dag ervoor ook al had gehad, helaas kon je alle karts meerdere keren loten en nu had ik wel een zware groep waardoor ik er niet meer dan een 8e plek uit kon halen, mijn schrapresultaat. Doordat ik nu de 4e plek van gister moest meetellen viel ik 3 plekken terug in de stand, onder meer Guillermo van Pamelen (mijn andere Veersedam teamgenoot) stond er super goed voor. In de 7e voorronde kreeg ik zo'n beetje de beste kart van allemaal, nu won ik gemakkelijk in de snelste tijd van het weekend, 39.7, een verschil van 8 tienden met mijn vorige kart, wat wel ongelooflijk veel is. Door dit resultaat kwam ik weer op plek 3 in de stand achter Rico Haarbosch en Michael Schöttler die inmiddels het initiatief hadden overgenomen aan de kop van het klassement. De beste 45 rijders bleven over en er werden 3 groepen gevormd voor de kwartfinales. Voor zowel de kwart- als halve finale gold dat je gewoon een kart moest loten, en met de kartverschillen maakte dit de afhankelijkheid van de loting wel enorm groot. Ik trof het wederom niet door een hele matige kart te loten, terwijl mijn naaste concurrenten aanzienlijk betere karts hadden.

Niks aan te doen, ik kwalificeerde me als zesde en probeerde eruit te halen wat erin zat. Ik gokte door niet meteen de shortcut te nemen, maar dit pakte niet goed uit. Ik kwam in een groepje met langzamere rijders te zitten en moest vervolgens nog oppassen dat ik geen plekken verloor door te lang te wachten. Dat ging net goed, ik belandde weer op plek 6 maar had toen te lang nodig om het gat naar de Duitser Thomas Schaller nog te dichten, ik kwam in de laatste ronde nog op zijn bumper maar hij liet geen kans om hem nog in te halen. Zo finishte ik op plek 6, een pijnlijk resultaat en gezien Rico heel netjes zijn kwartfinale won, waren mijn titelkansen ineens aanzienlijk gedaald. Michael Schöttler had veel pech doordat, voor de zoveelste keer vandaag, de kwalificatie opnieuw moest door problemen met de transponders, en daarmee zakte hij van plek 1 naar plek 4 op de startgrid met een middelmatige kart. Guillermo deed daardoor ook hele goede zaken en ging zomaar naar plek 2 in de stand. Dat hij hard kon rijden wisten we al, maar dat hij nu de voornaamste belager van Rico zou zijn hadden niet veel mensen verwacht.

200223 eikc track

Ik moest nu hopen op een mindere kart bij Rico, maar die trok de beste kart die er tussen zat. Ik moest de titel dus uit mijn hoofd zetten en het resultaat maximaliseren. Dat deed ik door in de halve finale 2e worden achter Rico, wederom hielp mijn kwalificatie me hierbij enorm. Marcel Kouijzer ging er met een zwaar bevochten 3e plek vandoor, terwijl onder meer Mike Bartelen stevig aandrong. De tweede halve finale werd knap gewonnen door Patrick Bakker, de kampioen van 2018 schoof daarmee knap weer naar een 4e plek in de stand. Dan de grote finale, iedereen om de beurt een hotlap in dezelfde kart, 15 man, een top veld met onder meer ook mijn BlueStar teamgenoten Eliano de Vos, Christian Douven en Opnithi Puyato. Mijn ronde was redelijk, ik pakte op dat moment de snelste tijd, maar ik raakte wel 1 keer vrij hard de banden waardoor er voor mijn gevoel meer in had gezeten. Dat bleek ook in de ronden daarna, waarbij Guillermo en Rico een tiende en anderhalve tiende onder mijn tijd door gingen, hele knappe rondjes en daarmee ook verdiend een goede startpositie voor de finale.

De karts werden gekozen op basis van de stand, en daardoor reden we met z'n drieën aan kop van het veld heel snel weg van de rest. In het begin van de race drong ik niet aan bij Guillermo, want Michael en Patrick stonden vlak achter mij in de stand en ik wilde graag de 3e plek veiligstellen. De 1e en 2e plek waren buiten bereik gezien de 4,5 en 9 punten verschil. Rico reed een hele degelijke race en zijn 3e IEKC titel kwam geen moment in gevaar, een top weekend voor hem en wederom ging hij er met de grootste cheque vandoor. In de laatste 10 ronden van de 35-ronden durende finale kon ik het kleine gaatje naar Guillermo nog dichten, maar Guillermo liet zich niet gek maken en stelde de 2e plek in de race én in het kampioenschap heel knap veilig. Een super weekend voor Guillermo en een meer dan verdiend podium. Ik was uiteindelijk tevreden met mijn 3e plek, gezien het deelnemersveld zeker geen slecht resultaat, al zat er met iets meer geluk wellicht meer in. Al met al een enerverend weekend met veel blije gezichten maar ook wel wat gemopper onder de rijders en het publiek ik ben zeer benieuwd wat de toekomst van dit kampioenschap gaat brengen!

200223 eikc podium

Individueel Open Zeeuws Kampioenschap

Ruben stormt naar 12e titel in Middelburg
Middelburg, 26 januari 2020

Het individueel open Zeeuws kampioenschap staat al sinds jaar en dag op de kalender van IKM en is een kampioenschap die bij mij altijd een speciaal plekje heeft. Sinds 2004 deed ik bijna ieder jaar mee en won ik al 11 keer de titel op de baan waar ik als kleine jongen begon met karten en ook nu was ik weer van de partij. Op zaterdag was de jeugd reeds aan de beurt geweest en vandaag was het de beurt aan de senioren (in 3 gewichtsklassen) en de masters (45+). Ik werd op basis van mijn gewicht vandaag ingedeeld in de lichtgewicht klasse waarbij op 75kg werd gereden. In de eerste race reden we in omgekeerde richting, ik had een prima kart geloot en kon hiermee in de hotlap kwalificatie pole position pakken. Een goede uitgangspositie en die kon ik verzilveren met een mooie overwinning in race 1. Guillermo van Pamelen was in de afgelopen maanden al razendsnel in de Zeeuwse teamcompetitie (waarin hij 1 van mijn teamgenoten is bij Veersedam), en was ook vandaag 1 van de kanshebbers, hij begon goed met een 2e plek in race 1.

200126 zikk  zw

In de 2e race had ik opnieuw een goede kwalificatie en kon ik Ziggy van de Port van het lijf houden en mijn 2e zege veiligstellen. Achter Ziggy was Eliano de Vos de 3e man die vandaag ook zijn zinnen had gezet op het podium. Race 3 ging in de normale richting, mijn favoriete richting. Ik had nu een middelmatige kart die vooral op topsnelheid wat te kort kwam ten opzichte van een aantal andere karts. Christian Douven uit Limburg deed als training voor het IEKC mee aan dit kampioenschap en pakte in race 3 de koppositie. Ik kon hem volgen en met de verplichte pitstop helemaal aan het einde van de race toeslaan om de overwinning in handen te nemen. Dit gaf me een riante uitgangspositie voor de finalerace die in plaats van 16 ronden in de eerste 3 races 21 ronden was. In deze finale was het Eliano de Vos die pole position pakte en ook met de overwinning ging lopen, hij zorgde ervoor dat ik niet alle races won. Ik kwalificeerde in eerste instantie als 2e, maar de kwalificatie moest opnieuw en hierdoor moest ik vanaf plek 4 starten. Deze kart was geen hoogvlieger en dat maakte het een uitdagende wedstrijd voor mij. Ik moest aanklampen bij Christian nadat Ziggy vanaf plek 3 een vroege stop had gemaakt. Ik kon bij Christian komen maar er dit keer niet voorbij gaan, terwijl Ziggy met constante tijden beslag legde op een 2e plek achter Eliano. Guillermo had een lastige laatste race en moest zich onder andere ontdoen van een oude bekende, Ivo van Egmond maakte zijn rentree en liet zien zijn snelheid nog niet verloren te zijn. Ziggy klom met zijn resultaat in de finale naar een hele knappe 2e plek in de eindrangschikking, net voor Guillermo op plek 3. Mijn 12e titel kwam niet meer in gevaar, mijn 1e titel van 2020 en een hele mooie. Na 2x kampioen bij de junioren (2007, 2008), 6x middengewicht (2009, 2010, 2011, 2013, 2017, 2018) was dit nu mijn 4e titel bij de lichtgewichten (2012, 2015, 2016 en 2020). Een mooi rijtje waar ik heel trots op ben!

200126 zikk  mg

In de andere klassen was er ook weer volop strijd. Bij kids op zaterdag was Niek v/d Berge de sterkste, terwijl Jarno Hermans bij de junioren zijn titel met succes verdedigde. De midden gewichtsklasse was traditiegetrouw ook sterk bezet en hierbij ging de titel naar Rico Haarbosch die Patrick Bakker nipt te snel af was, Joris Sturm legde daar beslag op een nette 3e plek. Bij de zwaargewichten was er een tweestrijd tussen Dennie Sturm en de uiteindelijke winnaar Wouter Verbaarschot, overigens ook de enige rijder die mij in de afgelopen 14 jaar versloeg tijdens het Open Zeeuws Kampioenschap in de midden gewichtsklasse in 2014. Bij de 45+ klasse was Jan-Kees Luteijn overduidelijk de beste. Dank aan Joop Stolk voor de organisatie, voor veel deelnemers was het een mooie opmaat richting de 4e editie van de Indoor European Kart Challenge van volgende maand bij Indoor Karting Middelburg, tot dan!

200126 zikk  lg

ZIKK race 5

Veersedam doet goede zaken in laatste race van 2019
Middelburg, 9 december 2019

De laatste race voor de kortstondige winterstop was op 9 december, de 5e race en dat betekende weer een wedstrijd in de normale racerichting. Net als in race 4 was er een kwalificatie met 2 rijders die allebei 1 ronde moesten afleggen, voor alle teams dezelfde 2 karts. Wij mochten als voorlaatste en ik samen met Guillermo ging ik dit keer de kwalificatie doen. Dat ging heel goed, net als vorige race (toen met Marcel) pakten we de pole position en zo stelden we een goede startpositie en een extra puntje veilig. Guillermo deed de start van de wedstrijd en werd gelijk op de staart gezeten voor Nick van Auto Sturm. Na een aantal ronden ging Nick er langs, maar Guillermo bleef in de buurt. Daar achter waren het onder meer Wouter Verbaarschot van Black Flag en Wouter Poleij van Van Boven Keukens die voor plek 3 streden. Voor Van Boven Keukens ging het mis toen er een wiel afvloog, de race werd stilgelegd al had Black Flag dat niet in de gaten, zij deden hun naam daarbij eer aan door een zwarte vlag te pakken.

Bij de herstart liet een aantal rijders hun kart afslaan, waaronder Nick van Auto Sturm en zo konden wij de leiding weer terug overnemen. Omdat er 3 karts op de baan stil stonden zette de wedstrijdleiding de toeter opnieuw aan en dit leidde tot chaos en onduidelijkheid op de baan. Uiteindelijk werd besloten om de race te herstarten in de posities een ronde voordat de toeter aan ging, hierdoor konden de meeste teams dus weer aansluiten bij Auto Sturm en ons. De race ging weer verder net voor de eerste wisselperiode en dus moesten er nog erestraffen geincasseerd worden. Door de herstart klopte er niks meer van de tijdwaarneming maar dit werd gelukkig hersteld tijdens het eerste uur. Op wonderbaarlijke wijze lag Van Boven Keukens nu opeens op 1 en wij lagen in het middenveld met Romano aan het stuur. Romano werd achtervolgd door Rico van Auto Sturm, die door de erestraf weer achter ons waren gekomen. SpareRib Express en Van Boven Keukens reden aan kop van de wedstrijd en hadden allebei een heel mooi tempo.

Ik ging als 3e rijden en moest het opnemen tegen Patrick van Auto Sturm en onze tijden waren nagenoeg identiek. Na de kartwissel lag ik drie seconden achter en daar kon ik er 1 van goedmaken, het kwam dus weer op de laatste stint aan. Joris kwam voor Auto Sturm als eerste de baan op en in deze ronden kon ik meteen een gat trekken en daardoor de 3e plek weer overnemen. Aan kop van het veld lag SpareRib Express die dit seizoen iedere race laten zien wat ze waard zijn. Echter was Van Boven Keukens ook nog steeds voorin te vinden, sterker nog, Sam Boone reed als laatste en maakte zelfs jacht op de koppositie. Een ontzettend spannende slotfase naderde en Mika ging bij ons de baan op. Hij kreeg Joris direct achter hem aan en wist met 2 ronden verdedigen Auto Sturm te dwingen in een longcut. Wij besloten te wachten met de longcut en hoopten op een gevecht tussen SpareRib Express, Van Boven Keukens en Auto Sturm die op enkele seconden van elkaar reden, qua rondetijden kwamen we een fractie te kort om de top 3 aan te vallen.

Sam sloot aan bij Wessel Bliek van SpareRib Express en twijfelde niet, met een geweldige actie pakte hij resoluut de leiding en ging er ook meteen vandoor. Een super prestatie want hiermee zorgde hij ervoor dat er voor het eerst een ereklasse team alle hoofdklasse teams versloeg. Wessel kreeg toen Joris achter zich aan met nog minder dan 10 minuten te gaan en besloot nu wel te verdedigen. Dit deed hij goed en hierdoor kwamen wij ook weer op podiumkoers, door hele constante tijden zat Mika nog in de buurt en na een paar rondjes lagen we virtueel op plek 2. We namen de longcut en kwamen inderdaad als 2e terug de baan op. Wessel hield plek 3 vast en daarmee zat de race erop. Een mooi resultaat voor ons met weliswaar een klein beetje geluk in de slotfase, maar een hele sterke eerste fase van het seizoen werd beloond met de koppositie in de stand na 5 races en daar zijn we erg tevreden mee!

191209 zikk rce 5

ZIKK race 4

Veersedam pakt pole maar komt niet in buurt van podium
Middelburg, 25 november 2019

De 4e race van het ZIKK seizoen was de voorlaatste van 2019 en op maandagavond 25 november verzamelden de 13 teams zich weer bij Indoor Karting Middelburg. De kwalificatie was vandaag een leuke variant, 2 rijders van ieder team moesten om de beurt kwalificeren in 2 karts, waarbij de gecombineerde tijd telde voor de startpositie. Er werd gekwalificeerd in de omgekeerde volgorde van de stand, dit betekende dat wij als laatste moesten en Marcel en ik gingen vandaag kwalificeren. De lat werd hoog gelegd door Black Flagg die met een 40.4 en 40.9 twee scherpe tijden hadden neergezet, waarmee ze ook Auto Sturm (40.5 en 40.8) nipt de baas waren. Onze rondes gingen super en Marcel en ik reden allebei de snelste tijd in onze kart, 40.8 voor Marcel en 40.2 voor mij. Hierdoor verdienden we een extra puntje en mochten we voor het eerst dit jaar starten van pole position na 3 2e plaatsen. Marcel startte de race en trok meteen een gaatje naar Danny en Nick achter hem.

In de eerste stint bleven de verschillen relatief klein, tot het moment dat de erestraffen werden genomen, omdat wij nog steeds het kampioenschap aanvoeren moesten we weer 40 seconden stil staan en hiermee kwamen we op de 12e plaats te liggen. In de 2e stint pakte Auto Sturm met invaller Rico Haarbosch de snelste kart van het veld en daar maakte Rico goed gebruik van. Hij ging als eerste rijder dit seizoen door de grens van 40 seconden en reed met 39.987 dan ook de snelste raceronde. Hierdoor kwam Auto Sturm al snel weer terug op podiumkoers. Romano ging bij ons als 2e en reed een hele goede stint, hij kon met hele constante tijden van 40.6 terugkomen naar de 5e plek en reed op Rico na een van de snelste tijden op de baan. Guillermo ging als 3e en reed nog een tandje harder dan Romano, hiermee kwamen we al snel terug op plek 4, maar het gat naar de top 3 was groot.

Black Flagg en SpareRib Express reden op plek 2 en 3 en reden niet veel langzamer dan Guillermo, terwijl Patrick Bakker van Auto Sturm ook een top kart had meegekregen en zich op de 1e plek in de race nestelden ondanks een loszittende tank. Guillermo zijn sterke stint werd onderbroken door een dwaze actie van een achterblijver die met een vreemde actie Guillermo achterstevoren zette. Hij had geluk dat de wedstrijdleiding even niet op zat te letten, al maakte dat voor ons natuurlijk niet meer uit, we verloren 15 kostbare seconden en het gat met het podium was nu nog groter. We hadden het gemunt op de kart van Rico en die stond binnen toen wij langs de pit kwamen met nog zo'n 30 minuten race te gaan. We doken dan ook naar binnen maar de lamp was ons niet gunstig gezind en dus hadden we de mindere kart van de twee. We lagen ongeveer een ronde achter op de nummer 3 in de wedstrijd en dus kon ik het gat niet meer overbruggen waarmee we op plek 4 bleven steken. Ondanks een goede start dus een teleurstellend resultaat waardoor we punten verliezen in de stand. Auto Sturm pakte met Joris Sturm als laatste rijder onbedreigd de overwinning, SpareRib Express legde beslag op een hele mooie 2e plaats en Black Flagg mocht vandaag de bronzen trofee ophalen.

ZIKK race 3

Veersedam opnieuw naar podium met 40 seconden erestraf
Middelburg, 4 november 2019

De 3e race van het seizoen ging weer in de normale richting en dit keer weer een andere opstelling als in de eerste 2 races, nu was Guillermo onze man van de kwalificatie en dat deed hij heel goed. Alle rijders moesten 1 voor 1 in dezelfde kart kwalificeren en alleen Patrick Bakker van Auto Sturm was fractioneel sneller waarmee we mochten starten vanaf plek 2. Guillermo ging niet bij de pakken neerzitten en sloeg al snel toe door de koppositie te veroveren. Patrick en ook Black Flagg bleven vlakbij en dus wierp de erestraf van 40 seconden ons weer helemaal terug naar achter in het veld. Mika ging als 2e en sneed als een warm mes door de boter richting de voorkant van het veld. Met extreem constante tijden kwam de top 5 al snel weer in zicht en alleen Black Flagg had grote afstand genomen van de rest van het veld. Zij waren iedere stint snel en al vlug bleek dat niemand hun nog kon bedreigen vandaag. Dan maar knokken voor een podiumplaats, en Romano ging als 3e. Met de wissel kwam het niet helemaal lekker uit en moesten we noodgedwongen voor een mindere kart kiezen. Dit deed niet iedereen en dus was 1 van de teams van Dok Kart Club te laat en kreeg zwart aan hun broek.

Romano maakte er het beste van en kon nog iets weglopen van Dennie van Auto Sturm, of eigenlijk inlopen, want virtueel lagen we nog achter Auto Sturm gezien zij al een longcut hadden genomen en wij nog niet. Ook 't Begin Domburg mengde zich vandaag nadrukkelijk in de strijd om het podium, met Tim van Zunderen als laatste rijder lagen ze op plek 2 terwijl ook zij hun longcut al genomen hadden. Toen ik als laatste rijder achter ze kwam begonnen ze direct te verdedigen, gelukkig kon ik er snel langs met een mooie schijnbeweging. Joris reed een seconde of 7 achter mij en dus moest ik nog iets inlopen om er na de longcut voor te komen. Maar onze tijden lagen ontzettend dicht bij elkaar en ook Joris kende weinig moeite om Tim in te halen met een hele mooie actie eind rechte stuk. Ik had nog 1 kans om Auto Sturm in te halen, en dat was door mezelf te ontdoen van een ronde achterstand bij de leiders, Black Flagg. Tim Leloux reed daar de laatste stint en zat niet ver voor me, maar hij was net iets sneller in het begin van de stint en ik kon hem niet pakken. Zo zat er voor ons niet meer dan een 3e plek in vandaag, maar gezien de erestraf en de goede stints in de wedstrijd een keurig resultaat waarmee we de koppositie behouden en tevreden kunnen zijn. Danny van Domburg van Black Flagg pakte de snelste raceronde en met dit resultaat maken ze weer een sprongetje in het klassement.

191104 ZIKK 3

ZIKK race 2

Veersedam ondanks 40 seconden erestraf ijzersterk naar overwinning

Middelburg, 21 oktober 2019

De 2e race van het ZIKK seizoen 2019/2020 werd georganiseerd op maandag 21 oktober in tegengestelde richting en werd gestart met een nieuwe kwalificatievariant. De bekende afvalkwalificatie was geupgrade naar een format waarbij iedere volgende sessie door een ander teamlid moest worden gereden. Bij ons begon Romano de kwalificatie, Romano is vanaf dit seizoen vaste rijder bij ons en een ijzersterke teammaat om ons team aan te vullen. Hij had geen moeite om de eerste sessie door te komen, en dat gold ook voor Marcel in het 2e deel waarbij verrassend genoeg Auto Sturm al afviel. Spare Rib Express leek het te kloppen team, zij reden met afstand de beste tijd in de 2e sessie. In de laatste sessie mocht ik proberen de pole te pakken en dat lukte bijna. Pas in de laatste ronde kon Nobby van van de Port van Spare Rib Express onder mijn tijd duiken en zo mocht ik vanaf plek 2 starten. Achter mij begon Wouter Verbaarschot voor Black Flagg op plek 3 en met Nobby kon ik al snel afstand van hem nemen. Nobby was net iets te snel voor mij, maar we wonnen wel belangrijke tijd op de andere teams. Dit was ook hard nodig, want we kregen vandaag een 40 seconden penalty aan ons broek vanwege de overwinning in race 1 (en daarmee de koppositie in de stand), terwijl Black Flagg en Auto Sturm er 20 respectievelijk 30 hadden. We moesten nu zelf een moment kiezen voordat de pits voor het eerst openging om de straf in te lossen op een speciaal punt op de baan. Ik deed dit helemaal aan het einde van de stint om te voorkomen dat ik langzamere rijders moest inhalen die geen blauw zouden krijgen. Dit pakte goed uit, want ik kwam zelfs alweer voor Mike Sturm van Auto Sturm de baan op en vlak achter Black Flagg.

191021 zikk race 2

In de 2e stint ging Romano en die kon meteen een mooi tempo pakken en ons verder terug naar voren werken in de race. Al snel lagen we weer terug in de top 5. Nick van Auto Sturm had mijn kart geloot, volgens hun eigen raceverslag een ongelukkige kart, en ze verloren er ook veel tijd mee waar wij dankbaar gebruikt van maakten. In de 3e stint had Guillermo een lekkere kart te pakken maar ook Joris van Auto Sturm had een goede en dus bleven we beiden in de race voor het podium. Guillermo kwam heel sterk naar voren en reed al snel weer in de top 3 waarbij alleen Spare Rib Express nog voor ons zat. Een spannende slotfase naderde, gelukkig hadden we Marcel nog achter de hand als laatste rijder. Spare Rib Express reed met invaller Detlef en met het uitrijden van de pits kwamen we zij aan zij. Marcel hield zijn poot stijf en pakte daarmee meteen de leiding in de wedstrijd. We hadden de kart van Joris overgenomen en Marcel zat al na enkele ronden nipt onder de tijd van Joris, onze training wierp zijn vruchten af en Marcel deed nog een aanval op de snelste raceronde. Patrick was de laatste rijder van Auto Sturm en had ook een topkartje, waarmee hij de snelste ronde pakte en ook nog opschoof naar plek 3 in de wedstrijd. Wij waren echter voor de 2e keer op rij winnaar, een super resultaat waar we erg blij mee waren. Een hele mooie 2e plek was er voor Spare Rib Express. Na een mooie race met goede strategie en goede stints dus 2 uit 2 overwinningen, op naar race 3.

ZIKK race 1

Veersedam zet de toon met overwinning in openingsrace
Middelburg, 23 september

Voor het 17e jaar op rij, ja 17 jaar, begon ik aan een nieuw seizoen Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams. Na 1 jaar ereklasse (destijd B-poule) in 2003/2004 reed ik vanaf 2004/2005 in de hoofdklasse (A-poule). Begin 2005 stapte ik halverwege dat seizoen over naar het team van Veersedam en daar rijd ik nu nog steeds met veel plezier. Het team heeft er de laatste jaren wat nieuwe jonge rijders bij gekregen maar de basis is nog steeds hetzelfde, een echte vriendengroep uit de omgeving van Middelburg die allemaal fanatiek zijn en graag willen winnen, maar ook met gezelligheid na de race (en inmiddels 10 titels). Van het originele team is nog steeds een groot deel intact en dat maakt het extra speciaal. Op 23 september begon het seizoen 2019/2020 en voor de race trainden we nog een heatje, dat voelde goed. Marcel ging vandaag kwalificeren en dat was 2 ronden in je eigen kart. Hij zette een goede 2e ronde neer maar Patrick Bakker van Auto Sturm, de tweevoudig en regerend kampioen, pakte met 0.005 seconde de pole position en het extra puntje voor onze neus weg. Marcel was echter scherp bij de start en pakte al in de eerste bocht de leiding in de wedstrijd. Na wat geduw en getrek viel Patrick even later die ronde wat plaatsen terug en zo kon Marcel een kleine voorsprong opbouwen. Patrick pakte in de eerste stint nog wel met 2 honderdste de snelste raceronde en de 2e plek op dat moment, maar kwam niet meer bij Marcel in de buurt. Met zo'n 7 seconden voorsprong ging Guillermo als 2e de baan op en hij werd achtervolgd door Joris Sturm en Mike Bartelen van Auto Sturm en Black Flagg.

190923 zikk race 1

Joris moest even op gang komen maar liet daarna weer hele scherpe tijden zien waarmee hij tijd op iedereen pakte, zijn sterke vorm van vorig jaar trok hij moeiteloos door naar het nieuwe seizoen. Ik maakte me klaar voor de 3e stint en ging er vrij snel in. De wissel pakte verkeerd uit, want we kregen een mindere kart mee en zag Joris al snel langszij komen. Hij moest toen nog wisselen en ik kwam zij aan zij met Nick van Overveld op de baan te zitten. Hierbij gaf Nick netjes ruimte, ik kon de koppositie weer terugpakken. Nick had ook geen beste kart en moest langzaam maar zeker afhaken. Met constante tijden kon ik weer een voorsprong van zo'n 7 seconden opbouwen terwijl Black Flagg met Wouter Verbaarschot naar Nick toe ging. Het zou op de laatste stint aankomen, waarbij Mika het voor ons mocht gaan afmaken. Hij kreeg de kart van Joris, maar ook Mike Sturm en Danny van Domburgh (Black Flagg) hadden een goede kart en het werd weer akelig spannend. Langzaam maar zeker kroop Mike richting Mika en dan te weten dat alle drie de teams de longcut nog moesten nemen, dat maakte het voor ons extra lastig. Met nog een kleine tien minuten te gaan kwam Auto Sturm aansluiten en begonnen wij te verdedigen. Een geluk voor ons beiden was dat Black Flagg al snel naar binnen dook voor de longcut (in plaats van te wachten tot ze er bijna achter zaten), en daarmee wat ruimte aan ons gaf.

190923 zikk race podium

Mike kwam er zo snel niet langs en omdat we veel tijd verloren op Black Flagg ging hij al na 2 ronden de longcut in. Hij kwam net voor Danny weer de baan op en een ronde later stonden wij binnen. Het was even nagelbijten maar het kwam net goed, we konden voor Auto Sturm weer de kop pakken, al was het heel nipt. In de resterende minuten hield Mika alles vakkundig dicht, geen gemakkelijke opdracht met 2 teams hijgend in je nek, maar hij hield zijn hoofd koel en maakte geen enkele fout. Zo wonnen wij de eerste race van het seizoen, een heerlijke start en dat werd gevierd met het team, met de aanwezigheid van Leroy, Dave, Cuma en uiteraard coach Peter hadden we weer het teamgevoel dat we nastreven en in deze eerste race lieten we onze intenties zien voor de rest van dit jaar. Zeker is wel dat de concurrentie weer ijzersterk is en dat het vast een spannend jaar gaat worden. Vanaf de volgende race zullen er forse tijdstraffen op basis van de kampioenschapsstand worden ingevoerd, ik ben benieuwd wat dat voor impact zal hebben op het wedstrijdverloop.

190923 zikk race uitslag

ZIKK finale

Veersedam-Kastaci redt de eer met overwinning en eindpodium
Middelburg, 23 juni 2019

Het ZIKK seizoen 2018/2019 werd afgesloten met de grande finale op zondag 23 juni bij Indoor Karting Middelburg. Door meerdere zwarte vlaggen was dit voor ons eigenlijk een seizoen om snel te vergeten, maar we hadden nog een kans om het seizoen voor het 14e jaar op rij in de top 3 af te sluiten. Daarvoor moesten we nog wel een aantal posities goedmaken op de Looff. Marcel was door persoonlijke omstandigheden kort voor de wedstrijd afgehaakt voor de finalerace, en daarom moesten we andermaal op zoek naar een invaller. Gelukkig vonden we die in de persoon van Rico Haarbosch, een betere invaller kan je niet wensen. Ik deed de kwalificatie en had geen geweldige ronde, ik startte vanaf plek 5. In het eerste half uur kon ik wel goede zaken doen door al snel naar plek 2 op te klimmen en vervolgens samen met Auto Sturm een voorsprong op te bouwen. Daarnaast pakte ik ook de snelste raceronde die de rest van de race bleef staan.

190623 zikk finale podium

In de 2e stint ging Rico op pad en doordat we geen erestraf hadden kwamen we aan de leiding te liggen. Onze voorsprong bouwde Rico stelselmatig verder uit en zo lagen we halverwege koers al riant aan kop. Een hele goede invalbeurt van de wereldkampioen indoorkarten van 2016. Als slotrijders hadden we Guillermo en Mika nog achter de hand en ook die reden prima rondetijden. We pakten vandaag een onbedreigde overwinning en stelden hiermee ook de 3e plek in de eindstand veilig, achter tweevoudig kampioen Auto Sturm die de slotrace nog knap als 2e eindigde en achter Klaver 4 die ook in de laatste race van het seizoen weer op het podium stonden met een 3e plek. Zo sloten we het seizoen toch nog netjes af. Na de finishvlag was er een buffet voor alle deelnemers en aanhang waarna de prijsuitreiking werd gedaan met daarbij mooi verzorgde goodie-bags van Akkerdaas Tweewielers. Na een lekker toetje van 't Begin Domburg werd het seizoen definitief afgesloten, op naar het nieuwe seizoen 2019/2020.

190623 zikk finale

ZIKK race 12

Veersedam na toprace uit wedstrijd gehaald
Middelburg, 20 mei 2019

De voorlaatste race van het ZIKK seizoen vond plaats op maandag 20 mei, de laatste keer dit seizoen op maandagavond, want de finale wordt traditiegetrouw in het weekend verreden. Guillermo deed voor de 3e keer dit seizoen de kwalificatie waarmee we aan de kwalificatie-eis voldeden door 3 mensen minimaal 3 keer te laten kwalificeren. Guillermo deed het heel goed, hij kwalificeerde als 2e achter Joris van Auto Sturm, en wist in het 1e deel van de wedstrijd weliswaar Joris niet bij te houden, we wonnen wel veel tijd op de nummers 3, 4 en 5. Tijdens de 4x5 minuten kwalificatie hadden we een waarschuwing opgelopen omdat Guillermo aan de motor van Joris had gezeten tijdens 1 van de breaks. Een beetje flauw maar ook dom van onszelf, en dus stonden we op scherp. De 2e stint werd gedaan door Mika die een hele sterke stint reed. Na 30 seconden erestraf hadden we flink wat goed te maken, maar Mika reed 1 van zijn beste race van het seizoen en reed ons van achteren weer helemaal terug in de strijd om de overwinning door zo’n 20 seconden op Auto Sturm dicht te rijden.

Als 3e ging invaller Opnithi de baan op. We kwamen zelfs voor Auto Sturm de baan op, maar Mike Sturm plaatste meteen een bikkelharde actie waarmee hij zich langs Opnithi wist te wurmen. De wedstrijdleiding gas hier verrassend genoeg niks mee, terwijl de klap zo hard was dat Opnithi zijn kart uitviel en het lang duurde voordat we weer op weg waren. We behielden we de 2e plek en Opnithi begon meteen weer in te lopen op Auto Sturm. We hadden dus nog goede hoop op de overwinning, totdat het noodlot andermaal toesloeg. Een achterblijver werd bijna een ronde lang geen blauw getoond doordat de wedstrijdleiding niet voor het eerst die seizoen liep te slapen. Toen Opnithi dan zelf maar het initiatief nam om er voorbij te gaan en daarbij de achterblijver licht raakte, vond de wedstrijdleiding het nodig om daarvoor wel een waarschuwing uit te delen. Daarmee kregen we opnieuw zwart, voor mij geen gevoel dit keer om niks.

Het lijkt of de wedstrijdleiding dit jaar een boetequotum is opgelegd en Opnithi moest er voor de 3e keer dit seizoen aan geloven. Ik ging als 4e de baan op en was nu kansloos voor de overwinning. Toen ik in mijn 2e ronde nog een keer een waarschuwing kreeg (op dat moment had ik geen idee waarom) sloeg bij mij de frustratie toe en liet ik mijn middelvinger zien aan de wedstrijdleider die me al het hele seizoen irriteert, wat mij betreft is hij niet geschikt als wedstrijdleider. Dit was natuurlijk geen slimme actie van mij en ik kreeg hierop de rode vlag getoond. Ik stopte dan ook bij de wedstrijdleiding, maar in plaats van dat ik uitleg kreeg over de waarschuwing kreeg ik alleen een middelvinger terug te zien en werd ik doorverwezen naar de pits. Onze race zat erop en dat was zuur, ondanks 30 seconden erestraf lagen we op koers om te winnen. Auto Sturm ging er vandaag, niet voor het eerst dit seizoen, met de overwinning vandoor, zij lieten zich (op een enkeling na) niet afleiden en stelden hiermee het kampioenschap definitief veilig, een hele mooie prestatie met nog 1 race te gaan. De laatste race zal gereden worden op zondag 23 mei.

ZIKK race 11

Veersedam-Kastaci weet weer wat winnen is

Middelburg, 15 april 2019

Race 11 van het seizoen alweer, nog maar 2 te gaan na deze wedstrijd en we reden vandaag weer in onze vertrouwde opstelling van Guillermo, Mika, Marcel en ik. Guillermo kwalificeerde en miste op een haar na de pole position. Hij kon in de race wel de kop pakken en een voorsprong opbouwen. Guillermo reed een hele strakke stint en die konden we goed gebruiken. Marcel ging als 2e en lag na de 10 seconden erestraf even achter Klaver 4, die kon hij gelukkig relatief snel inhalen. Vervolgens was het tempo rijden, want Auto Sturm was alweer in aantocht, ze rijden dit seizoen enorm sterk en vooral zonder veel fouten wat ze bijna onklopbaar maakt. Ik ging als 3e en moest ook alle zeilen bijzetten om de leidende positie wat uit te breiden. Ik won tijd op Klaver 4 en Auto Sturm, maar niet veel en de verschillen bleven klein. Ondertussen had de Looff een discutabele zwarte vlag gehad voor het uitrijden van de pits en zij waren daarmee weg in de strijd om het podium.

190415 zikk race 11

In de laatste stint mocht Mika het afmaken en hij werd opgejaagd door zowel Jarno van Klaver 4 als Joris van Auto Sturm die enorm hard reed. Toen Joris bijna aansloot bij Klaver 4 dook Jarno de longcut in en legde daarmee de bal bij ons, een slimme zet. Wij moesten nu of verdedigen met kans dat Klaver 4 er met de overwinning vandoor zou gaan, of kiezen voor plek 2. We besloten alles of niks te spelen en vol voor de overwinning te gaan. Echter kregen we een groot cadeau van Auto Sturm die niet wachtte tot ze bij ons waren aangesloten om de longcut te nemen. Dit gaf ons de ruimte om een ronde later zonder stress de longcut ook te nemen en de koppositie te behouden. Nu was het alleen nog uitverdedigen en dat is wel aan Mika besteed. Ondanks dat het snelheidsverschil met Joris groot was, hield hij zijn hoofd koel en stelde de overwinning veilig. Eindelijk weer eens de 1e plek en dat voelde erg goed. Met nog 2 races te gaan staan we 3e in de stand en hebben we alleen theoretisch nog een kans op de 1e plek in het kampioenschap.

ZIKK race 10

Tactische zet brengt Veersedam-Kastaci op podium
Middelburg, 1 april 2019

Op maandag 1 april was de 10e race van het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams. Na de 3e plek van vorige race hadden we 10 seconden erestraf, vandaag reden we in tegengestelde richting en reed Romano Franssen met ons mee als invaller. De kwalificatie werd gedaan door Mika die net iets te kort kwam voor pole position. Hij reed een goede eerste stint maar verloor wel iets terrein op onze naaste concurrenten. Het leek alsof zijn kart steeds iets minder ging lopen en daar profiteerden onder meer Auto Sturm en Klaver 4 van. Als 2e ging Romano die sinds het IEKC hier niet meer gereden had, maar al snel kon hij hele strakke tijden klokken en was zelfs 1 van de snelste rijders op de baan. Auto Sturm reed vlak achter ons met gelijke tijden terwijl Klaver 4 de koppositie had ingenomen. Sturm kwam ons voorbij maar Romano bleef vlakbij.

Toen de race ongeveer halverwege was ging Guillermo erin en hij had een goede kart. Ondertussen had Klaver 4 een zwarte vlag gehad voor een fout in de pits en dat opende de deur richting de overwinning voor zowel Auto Sturm als ons. Guillermo zat op enkele meters achter Patrick Bakker en kom hem goed bij houden. Het zag er goed uit tot we opnieuw tegen een enorme domper aanliepen, Romano was te licht en opnieuw kregen we zwart. Dat betekende ook dat ons laatste beetje titelaspiratie meteen weg was. Een grote teleurstelling zeker omdat het al de zoveelste zwarte vlag is dit jaar, iets wat ons normaal niet vaak gebeurd. Guillermo probeerde er nog alles uit te halen wat erin zat, we lagen op dat moment op plek 5 en laatste in de hoofdklasse.

Ik ging als laatste en had een redelijk kart, onze wissel verliep niet helemaal vlekkeloos maar ik moest het er mee doen. Ik kon al snel plek 4 terugpakken en het was nu Klaver 4 die ook zwart hadden gehad die zo’n seconde of 15 voor ons lagen. Ik kon inlopen op alle andere rijders en dus ook op Klaver 4, maar met nog zo’n 10 minuten was het gat nog 10 seconden en dus leek de kans op een podium vervlogen. Echter kwam ik op dat moment op een fantastisch idee door met een tactische zet toch nog een plek te pakken. Zowel Auto Sturm als Klaver 4 hadden hun longcut genomen met nog zo’n minuut of 10 te gaan en daardoor kwamen wij weer in dezelfde ronde als Auto Sturm terwijl Klaver 4 net achter hun op de baan reed op een rondje achterstand. Aangezien je in de laatste ronde gewoon de longcut mag maken zou dat betekenen dat Klaver 4 al werd afgevlagd omdat ze op een ronde lagen terwijl wij nog gewoon onze laatste ronde konden afmaken. Dat gewoon bleek iets minder gewoon voor de meeste mensen want er was grote verwarring toen ik de longcut in reed terwijl de meeste teams al in hun outlap zaten. Maar het plan pakte perfect uit en door deze tactische zet kwamen we met zwarte vlag alsnog het podium op. Het was een hoogtepunt in een race die eigenlijk overall weer teleurstellend was, door de 2e plek van de Looff moeten we ook nog uitkijken om de 3e plek in het klassement niet te verliezen. De volgende race is op maandag 15 april.

ZIKK race 9

Veersedam/Kastaci knokt zich naar podium
Middelburg, 18 maart 2019

Na onze zwarte vlag in race 8 waren onze titelambities voorlopig in de koelkast beland en we wilden er vandaag vooral een goede race van maken. Marcel deed de kwalificatie over 1 ronde en kwam daarin net te kort voor pole position. De top 5, bestaande uit alle hoofdklasse teams, was enorm aan elkaar gewaagd in het eerste deel van de race en zij reden kort van elkaar. De verschillen gingen dus later in de race gemaakt worden. Wij hadden geen erestraf en konden P2 innemen na de eerste kartwissels, Guillermo ging als 2e en trof het niet met zijn kart. We zakten hierdoor iets terug in de wedstrijd terwijl Auto Sturm na 10 seconden erestraf weer sterk kwam opzetten. Ook De Looff reed sterk met 30 seconden aan hun broek, en dus hadden eigenlijk alle teams nog kans op de overwinning.

190318 zikk race 9

In het 2e uur was het Mcomm dat aan de leiding lag maar Auto Sturm was op komst en nam de leiding over. Patrick Bakker had de snelheid weer gevonden na een teleurstellend IEKC en reed weg van de rest. Mika ging als 3e bij ons en op dat moment kwam ik zelf aan op de kartbaan na de files van de maandagmiddag spits te hebben overleefd. Mika deed het goed maar de verschillen bleven klein, we lagen op plek 4 net achter Mcomm en Klaver 4. Het kwam op de laatste stint aan en Auto Sturm had de beste papieren, Nick reed de race zonder problemen uit en onderstreepte daarmee andermaal de titelambities van de Middelburgers. Ik kwam met pijn en moeite op de achterbumper van Klaver 4 nadat ik eerst Mcomm al voorbij was gegaan, virtueel streden we om plek 2, maar De Looff moest nog een longcut maken en zat net voor ons, hierdoor hadden zij ook nog kans op plek 2. Ik probeerde met alle macht Mike voorbij te komen. Hij ging vol in de verdediging en offerde daarmee al snel de 2e plek op, daarmee dus niet denkend aan de titel. Voor ons was dat nu minder van belang en wij gingen daarom vol voor de 3e plek. Ik probeerde het op allerlei plekken waarbij we allebei een waarschuwing kregen, maar uiteindelijk kwam ik er na een foutje van Mike mooi langs in bocht 3 en pakten wij de 3e podiumplek. Wederom geen geweldig resultaat voor de stand, maar het voelde wel goed om de zwaarbevochten race af te sluiten met een podium.

ZIKK race 8

Veersedam valt weg uit titelstrijd na dubieuze straf
Middelburg, 4 maart 2019

Met het IEKC net achter de rug stond de volgende race van het ZIKK alweer op de agenda. We reden vandaag in tegengestelde richting en het was 1 rondje kwalificeren in je eigen kart. Hierbij pakte Mats van Loonbedrijf de Looff de pole position, net voor mij en voor Mike Sturm van Auto Sturm. In de eerste tien minuten reden we met z’n drieën weg en kon ik Mats na een piepklein foutje inhalen. Ik kon niet ver wegrijden maar wel de snelste raceronde rijden, goed voor een extra puntje. Tijdens de 1e wissel werden de erestraffen uitgedeeld en dit haalde de stand weer flink overhoop. Wij kwamen rond plek 3 weer terug de baan op na onze 20 seconden die we na de 2e plek van vorige keer moesten incasseren. Guillermo ging als 2e en had een goed tempo te pakken, alleen Mike Bartelen van Klaver 4 reed een stukje harder, maar op de rest van de teams konden we toch wat tijd terugwinnen. Auto Sturm lag na de 30 seconden straf achteraan, maar ze waren zeker nog niet kansloos voor een podiumpositie.

190304 zikk zwrte vlag

De Looff reed fier aan kop terwijl bij ons invaller Opnithi als 3e ging. Na enkele ronden kreeg hij een zwarte vlag, wat bleek, bij het uitkomen van de pits was nu ook in tegengestelde richting een lijn gelegd en daar mocht je niet overheen. Andere teams die de lijn bij de pituitgang overschreden gingen vrijuit, maar wij kregen direct zwart, opnieuw een beslissing waarbij het leek of er met verschillende maten werd gemeten door de wedstrijdleiding. Onze race was voorbij, we kwamen op de 5e en laatste plek te liggen en lagen meer dan een ronde achter de nummer 4. Daarmee was ook onze laatste hoop op het kampioenschap vervlogen, dit gaat nu een strijd worden tussen Klaver 4 en Auto Sturm. Daarbij deed Klaver 4 vandaag de beste zaken met plek 2 achter De Looff die de race netjes won. Auto Sturm vocht zich nog langs Mcomm om de laatste plaats op het podium veilig te stellen. Mika reed bij ons als 4e maar r was weinig meer te halen. Ondertussen hadden ook 4 ereklasse teams de penalty lane hadden mogen passeren en ging de Zwarte Ruiter op de overwinning af in die ereklasse. Soms zou je willen dat Jan-Willem de Coninck weer wedstrijdleider was, maar helaas is dat tijdperk voorbij. Wij zullen in de laatste races van het jaar proberen om zo goed mogelijk het seizoen af te sluiten, te beginnen op maandag 18 maart.

Indoor European Kart Challenge

Ruben met prachtige comeback naar plek 2 in IEKC
Middelburg, 23/24 februari 2019

Op zaterdag 23 februari was het alweer tijd voor de 3e editie van de Indoor European Kart Challenge, een groot kartevenement georganiseerd door Indoor Karting Middelburg. 2 jaar geleden werd er voor de eerste editie een deelnemersveld neergezet waar je u tegen zegt, de organisatie stelde flink wat prijzengeld ter beschikking, iets dat je zelden ziet binnen het indoor karten. Tijdens de 2e editie werd dat prijzengeld verder opgevoerd en ook in 2019 stond er weer een mooi deelnemerslijst en een grote pot prijzen klaar. Al vanaf woensdag werd er volop getraind op de vernieuwde baan, waarbij de helft van de baan onderhanden was genomen in vergelijking met de oude baan. Vanuit allerlei Europese landen kwamen deelnemers richting het Zeeuwse om zich daar te meten met elkaar, zo ook ik. In de afgelopen 2 edities eindigde ik op een 3e en 6e plek, en dat wilde ik dit jaar graag beter doen. Ik reed zelf niet zoveel trainingsheats als mijn meeste concurrenten, maar op donderdag en vrijdag reed ik wel flink wat heats om zo goed voorbereid aan de start te staan.

190224 iekc bluestar

Mijn eerste race op zaterdag liep helemaal de soep in. De kartverschillen waren dit weekend zeker aanwezig en het was zaak om hier goed mee om te gaan en ook in de mindere karts een goed resultaat neer te zetten. Ik was goed op weg in deze 1e race, waarbij ik in een middelmatige kart op plek 2 reed achter Marcel Kouijzer. Na een tijdje de kat uit de boom te hebben gekeken, sloeg ik toe in de slotfase van de race, ik haalde Marcel eind rechte stuk mooi in. Ik kwam wat wijd uit de bocht en de bocht daarna gleed ik hierdoor iets weg en Marcel stak hem er weer mooi tussen, een stomme fout, en die kwam me duur te staan. Ik probeerde buitenom mee te rijden maar reed mezelf klem en verloor hierdoor kostbare posities. Na de pitstop had ik nog een aanvaring met Matts Breckpot waarbij ik helemaal wegzakte en als 9e finishte, het voelde alsof ik een overwinning had weggegooid en zo zette ik mezelf gelijk op achterstand al aan het begin van het weekend. Gelukkig kon ik snel omschakelen en de rest van de dag uitstekende resultaten neerzetten. Ik had 3 slechte karts dus qua loting kon ik het niet veel minder treffen, maar ik wist er wel een 4e en 2 2e plaatsen uit te slepen. Gelukkig was er 1 schrapresultaat en daarmee stond ik nog rond de 12e positie in het algemeen klassement na dag 1.

190224 iekc team

De dag werd afgesloten met twee teamraces, waarbij de beste 5 teams per race zich zouden kwalificeren voor de finalerace voor de teams op zondag, een noviteit. De kwalificatierace was anderhalf uur in lengte en samen met Rico Haarbosch en Lorenzo Stolk reed ik onder The Dutch Value en wisten we de race te winnen! Na dag 1 stonden Rico Haarbosch en Opnithi Puyato aan de leiding van het individuele klassement, twee toprijders die ook op het afgelopen WK in Polen al hoge ogen gooiden. Op zondagochtend ging het spektakel verder met de 5e kwalificatierace. Hierin had ik wederom een slechte kart en finishte ik met pijn en moeite op plek 3. Hierdoor stond ik na de voorrondes op plek 11, ik kon me dus in de halve finale geen slecht resultaat veroorloven om de finales te halen. Aan de andere kant waren er in de halve finale dubbele punten en reed je tegen je directe concurrenten, dit bood me wel de mogelijkheid om nog te klimmen in het klassement, zeer belangrijk, want de stand na de halve finale zou de volgorde van kartkeuze bepalen voor de grote finale die ook nog eens allesbeslissend was voor de eindstand.

190224 iekc ruben

Met een kart buiten de top 5 had je in mijn ogen weinig kans om echt voor de overwinning mee te doen. In de halve finale lootte ik kart 35, ook niet bepaald de beste, maar het kon ook slechter en dus ging ik vol goede moed richting de baan. We reden in tegengestelde richting en moesten net als in de eerdere 5 races 1 pitstop maken. Ik kwalificeerde me op 2 achter Marcel en reed lang op zijn bumper. Halverwege de race begon zijn kart plots te stotteren en kwamen de nummers 3 en 4 weer aansluiten. Een lastige situatie voor mij, maar ik besloot te pitten en kwam net voor de al gestopte Ricardo Vlieger weer de baan op. Marcel reed door en ik probeerde het verschil te maken op de baan. Dat lukte, want na zijn pitstop kwam ik aan de leiding van de race te liggen, en zo lag ik op koers voor de winst. Marcel kreeg nog een dubieuze penalty aan zijn broek voor zijn pitstop, en dat kwam hem ontzettend duur te staan. Hij duikelde in het klassement van plek 3 naar buiten de top 15, weg finale, een herhaling van zetten van 2 jaar geleden voor hem. Ik maakte een geweldige sprong in het klassement van plek 11 naar 3, en dus kon ik na Rico en Opnithi nog als 3e mijn kart kiezen.

190224 iekc zw w

Voor de individuele finale was er de finale van het team event. Dit was een 2 uur durende race met de beste 10 teams aan de start. Een mooi affiche, waarbij ieder team 2 stops moest maken en daarbij ook van rijder en kart moest wisselen. Rico deed bij ons de start en had geen makkelijke kart. We zakten naar plek 6 op de baan. Lorenzo ging als 2e en kon ietsje opschuiven naar voren. Het zat ons niet echt mee qua karts en we moesten er het beste van zien te maken. Bij de laatste wisselperiode was er een hoop onduidelijkheid over de periode dat de pits open was, en het Belgische BlueStar dat vandaag reed met Opnithi, Logan Sougne en Christian Douven kreeg een vreemde penalty voor stilstaan voor de pits waarna zij besloten de race te staken. Ik ging als 3e bij ons en kon al snel van plek 4 naar plek 4 opschuiven. Meer zat er helaas niet in vandaag, ik kon nog inlopen op de nummers 1 en 2, maar het waren Auto Sturm (bestaande uit Mike Sturm, Joris Sturm en Patrick Bakker) en Klaver 4 (Wouter Verbaarschot, Mike Bartelen en Danny van Domburgh) die respectievelijk 1e en 2e werden.

190224 iekc ruben start

Toen het echte werk, de 15 finalisten moesten allemaal 1 hotlap kwalificatie doen, om de beurt in dezelfde kart om de startpositie voor de finale te bepalen. Mats de Jong zette al snel een hele scherpe tijd (41.48) neer waar de meeste andere toppers zich op stukbeten, iedereen zat tussen de 41.5 en 41.9. Toen ik eindelijk aan de beurt was stond de 41.48 nog steeds en ik was de eerste die er onder kon duiken met 41.43, daar was ik erg blij mee. Opnithi reed vervolgens 41.9 waarmee hij laatste stond, en Rico als laatste ging er nog onder met een fantastische ronde: 41.33. Vanaf de start van de wedstrijd waren Rico en ik meteen weg van de rest, en ik kon een ronde of 2/3 aanhaken en toen was Rico weg. Ik had geen ruimte om een aanval te plaatsen en al snel leek het op een saaie finale uit te draaien voor mij. De rijders achter me reden langzamer en dus was P2 dit weekend het hoogst haalbare. Ik deed geen gekke dingen en nam beslist geen risico met de pitstop. De 2e plek was goed voor 1,500 euro en dat was een hoop geld voor mij.

190224 iekc individueel

Het was de beloning voor een heel sterk weekend met lastige karts (op de finale na), maar met een mooie 2e plek kon ik zeker leven en het was bovendien mijn beste resultaat tot dusverre op het IEKC. Rico was de verdiende winnaar van de 2000 euro hoofdprijs, hij was heel het weekend sterk en stond vanaf het begin aan de leiding van de stand wat hem de beste kart voor de finale opleverde. Dan de strijd om plek 3, die was wel spannend, Mats deed wat hij kon, maar met 1 van de minste karts zakte hij terug naar plek 9, net achter onder meer Ziggy van de Port (7e) en de Duitser Michael Schöttler (vorig jaar nog op het eindpodium) terwijl Opnithi juist naar voren kwam en oprukte van plek 15 naar 5. Op 4 was het de Belg Matts Breckpot, maar de verrassende 3e was Tim Leloux die een heel sterk weekend bekroonde met een superprestatie in de finale en 1000 euro prijzengeld. Al met al was het weer een veelbewogen en mooi weekend en ik kijk uit naar een volgende editie.

Foto’s met dank aan: Photoedith.nl en Mad Brothers’ Racing

190224 iekc prijzen

ZIKK race 7

Ronde voorsprong niet genoeg om Auto Sturm af te schudden
Middelburg, 21 januari 2019

Net terug uit Engeland stond alweer de volgende race op het menu, race 7 van het ZIKK-seizoen markeerde het halfweg punt en voor ons hoog tijd om weer wat punten goed te maken aangezien we op plek 3 wat waren afgezakt in de stand. Ik mocht voor het eerst dit seizoen kwalificeren en had een kart die op nieuwe achterbanden stond. Dit bleek een hele goede te zijn en in 4 keer 5 minuten viel er steeds een aantal teams af. Ik zag al snel dat de pole position met deze kart geen probleem zou zijn en probeerde mijn nieuwe banden te sparen door niet alle ronden te rijden. Uiteindelijk was een 41.9 genoeg om met 4 tiende voorsprong pole position te pakken. In de eerste stint hadden we het geluk dat we opnieuw van deze kart konden profiteren en ik probeerde dan ook een zo groot mogelijke voorsprong op te bouwen. Gezien onze onfortuinlijke finish buiten het podium in race 6, hadden we vandaag geen strafseconden en dus leek een overwinning na deze eerste stint zeer goed mogelijk. Dave ging als 2e en reed een keurige stint, hij had een prima kart al bleek er nog een kanon in het veld te zitten. Daar maakte Klaver 4 met Mike Bartelen dankbaar gebruik van door niet alleen de snelste rondetijd van mij af te pakken (41.85 om 41.88) maar ook door een hele hoop tijd goed te maken in de 2e stint. Bij onze 2e wissel probeerden we deze kart te pakken, maar dat pakte anders uit, het lotingssysteem was ons niet gunstig gezind en dat kwam ons heel duur te staan. In plaats van de beste karts hadden we een van de slechtste en Mika moest hierin de 3e stint gaan rijden. Auto Sturm kon onze 1e kart pakken en die konden daar met Patrick Bakker een hele lange stint in gaan rijden.


Opeens leek onze 1e plek toch nog in gevaar te komen, hadden we eerst ruim een ronde voorsprong op Auto Sturm, nu kwamen ze met een seconde per ronde dichterbij en dan gaat het hard. Gelukkig hadden we Marcel nog achter de hand voor de 4e en laatste stint, maar met nog zo’n 30 minuten op de klok had Patrick het gat inmiddels helemaal gedicht en was het spannend wat voor karts we in de laatste stint zouden gaan krijgen. Marcel moest het opnemen tegen Joris dus qua rijders was het in ieder geval erg close. Dat bleken ook de karts te zijn dit keer, Joris kwam ongeveer een halve seconde voor Marcel de baan op en dat bleef in de eerste 5 ronden zo. We zaten net te ver om aan te vallen en Joris had het vertrouwen om niet te gaan verdedigen maar om zijn eigen lijnen te rijden en te proberen een gaatje te slaan. Heel knap en zowaar slaagde hij er ook nog in een tiende voor tiende weg te lopen. We moesten allebei nog een longcut nemen maar die kon ons niet meer helpen, Auto Sturm stelde een hele belangrijke overwinning veilig en wij moesten tevreden zijn met een 2e plek. Klaver 4 had aan het einde van de race Mcomm, die een hele sterke race reden, nog weten te achterhalen voor een 3e podiumplek, en zo blijven zij ook goed in het kampioenschap staan op plek 2. De volgende race is op 4 maart, in de tussentijd worden onder meer het individueel Zeeuws Kampioenschap en de Indoor European Kart Challenge verreden bij IKM.

ZIKK race 5

Moeizame race kost Veersedam-Kastaci punten
Middelburg, 3 december 2018

Op 3 december was in Middelburg de voorlaatste ZIKK race van 2018 gepland en gezien we vanavond in een sterke opstelling waren en met slechts 10 strafseconden, hadden we onze zinnen gezet op een goed resultaat. De start was echter moeizaam, Marcel kwalificeerde op plek 3 en moest in de race met dezelfde kart lijdzaam toezien hoe Joris van Auto Sturm en Eliano van De Looff er als een haas vandoor gingen. We vielen nog iets terug en Marcel probeerde de schade zo veel mogelijk te beperken. Na de 1e wissel had Auto Sturm de 10 seconden extra tijdstraf op ons al ruimschoots goedgemaakt en dus waren we aangewezen op achtervolgen. Dave ging als 2e en had in het begin van de stint moeite, maar kwam daarna beter op stoom. Dennie reed voor Auto Sturm en die reed niet iets harder dan ons. Aan kop van de wedstrijd was het de Looff met Wouter achter het stuur. Op de 3e en 4e plek waren het momenteel Klaver 4 en Mcomm. Ik ging als 3e en had een prima kart, de jacht op de top 3 was geopend. Ik was Mcomm al snel voor bij en kon ook Auto Sturm bijhalen die al een longcut hadden gedaan. Wij waren het snelste op de baan en door de vroegere wissels van Klaver 4 en De Looff kwamen we zelfs even aan de leiding van de wedstrijd.

Virtueel hadden we nu Klaver 4 ingehaald en dus lagen we weer op podiumkoers, met zelfs nog een kleine kans op de 1e of 2e plek. Helaas liet Mats van de Looff Auto Sturm snel voorbij waardoor onze kansen op de overwinning slonken. Mika ging als laatste en werd achtervolgd door Klaver 4 die al een longcut hadden genomen. Omdat we tijd verloren besloten ook wij deze longcut te nemen en zo Mike Bartelen op te kunnen vangen. Dat lukte, maar Mike was duidelijk sneller en met nog een kwartier te gaan begon Mika te verdedigen. Mike Sturm reed ondertussen fier op kop en de maximale score van Auto Sturm kwam niet meer in gevaar, zij deden daarmee hele goede zaken voor het kampioenschap. Mike wist Mika helaas nog in te halen en zo finishten wij voor het eerst dit seizoen buiten het podium, een teleurstelling. De volgende race is over 2 weken, dan weer in de tegengestelde richting.

ZIKK race 4

Veersedam-Kastaci ook met invaller snel
Middelburg, 12 november 2018

Voor de 4e race dit seizoen moesten we voor het eerst een beroep doen op een invaller gezien zowel Marcel als Dave vandaag niet konden. Gelukkig konden we Romano Franssen bereid vinden om voor ons te rijden, en dat bleek zoals verwacht een hele goede invaller. We besloten Romano zelfs in te zetten in de 10 minuten kwalificatie, omdat dat voor hem een mooie gelegenheid was om nog even te trainen. Romano had sinds het IEKC begin 2018 niet meer in Middelburg gereden maar daar was helemaal niets van te merken, want al in zijn 2e ronde zat hij in de 42ers en hij wist zelfs de pole position te pakken voor Danny van Klaver 4 en Joris van Auto Sturm die in de 10 minuten nog van kart was gewisseld. In de eerste stint werd er flink gestreden waarbij er in de eerste tien minuten nogal eens van positie werd gewisseld. Uiteindelijk was het na wat schermutselingen Danny die zich een klein beetje kon losweken, voor Joris, Romano en Ziggy die voor MCOMM erg snel onderweg was. Romano wist ondertussen de snelste raceronde te zetten op 42.60, een tijd die nog wel eens belangrijk kon zijn.

In de 2e stint ging Guillermo en die moest van ver komen na onze 30 seconden erestraf. Hij reed gelijk nette tijden en kon ons weer terugrijden naar de 3e plek in de wedstrijd, een hele goede stint dus. Ondertussen was Klaver 4 ver weg gereden van de overige teams, zij hadden geen erestraf terwijl Auto Sturm 10 seconden had en de Looff 20. Als 3e ging ik en ik had een relatief saaie stint. Ik kon goede tijden klokken met 42 hoog en 42.68 als snelste, daarmee verstevigde ik onze 3e plek en liep ik iets in op Detlef en Patrick van Klaver 4 en Auto Sturm. Het gat was echter nog groot en dus ging Mika de laatste stint met het idee om de 3e plek veilig te stellen. Opvallend genoeg liet Auto Sturm zich al verleiden tot een longcut net voor de 3e en laatste wissel, hierdoor kwamen ze achter ons na de wissel. Mika hield de deur een paar rondjes dicht en vervolgens kwam Mike Sturm er met een erg harde actie voorbij. Vanaf dat moment hebben we de wedstrijd zonder risico’s uitgereden waarbij de voorsprong op de Looff weliswaar iets terugliep maar het podium nooit in gevaar kwam. Klaver 4 won de race afgetekend, Auto Sturm pakte P2.

ZIKK race 3

Veersedam opnieuw succesvol in race 3
Middelburg, 22 oktober 2018

De 3e race van het ZIKK-seizoen 2018/2019 was gepland op maandag 22 oktober. De zure nasmaak van 2 weken geleden was nog nauwelijks weggespoeld, maar een nieuwe race stond alweer op ons te wachten. Deze keer deed Guillermo de kwalificatie in de normale rijrichting en hij reed naar een keurige 3e plek op de grid achter Mats van de Looff en Patrick van Auto Sturm. Een volgepakt veld ging van start voor de 2-uurs race en Guillermo had het in het eerste half uur niet makkelijk. Mike Bartelen (Klaver 4) en Peter van Dongen (’t Begin Domburg) kwamen ons voorbij en hij probeerde de schade te beperken terwijl Mats en Patrick vooraan hard wegreden van de rest. De Looff had in tegenstelling tot ons en Auto Sturm geen erestraf en die lagen na de 1e wissel dus op rozen voor de dag overwinning. Dave begon bij ons echter aan een hele sterke inhaalrace. Hij zette meteen scherpe tijden neer en had al snel Auto Sturm binnen handbereik. De voorsprong die ze in de 1e stint hadden gepakt maakte Dave meteen ongedaan en hij twijfelde niet om Dennie ook meteen in te halen.

Dave stoomde door naar voren en werd gevolgd door 1 van de snellere teams uit de ereklasse die dit jaar dus ook met ons meerijden, maar wel strijden voor een eigen klassement. Aan kop lag De Looff nog meer dan 20 seconden voor, maar we liepen wel in en een 2e plek leek er in ieder geval wel in te zitten als we het laatste uur geen hele slechte kart zouden krijgen. Ik ging als 3e en onze strategie pakte goed uit, met de wissel hadden we een prima kart te pakken en ik kon op jacht naar voren. Achter ons reed Joris van Auto Sturm ook sterke tijden en die leken zo ook af te gaan op een podiumpositie, ondanks hun 20 seconden erestraf. Klaver 4 had het na de overwinning van 2 weken zwaar vandaag. Ik kon ondertussen lekkere tijden klokken en liep hard in op Tim van De Looff die een iets mindere kart had. Toen ik nog een seconde of 8 achterlag ging de pits open en ze besloten ons niet op te vangen maar te gaan voor een vroege wissel met Eliano. Eliano reed meteen goede tijden, maar ik kon nog steeds inlopen en dus ging het close worden met onze laatste wissel.


We probeerde een goede kart te pakken, maar dat was niet gemakkelijk met zoveel teams die daar ook op aan het azen waren, en uiteindelijk besloten we dan maar onze stint zo lang mogelijk te rekken om de leiding in ieder geval te kunnen pakken. Dit lukte precies, en Mika kwam met een seconde of 2 voorsprong op Eliano de baan op. Het leek bijna een herhaling van vorige race, toen Mika door Mike Sturm achterna werd gezeten, maar nu was het de jonge hond Eliano die jacht maakte op ons. Het was nagelbijtend spannend, maar Mika hield dit keer zijn poot stijf en ook de longcut lag dit keer niet in de weg voor succes. Met ongeveer een seconde voorsprong kwamen we als winnaar over de streep en konden we onze 2e overwinning van het seizoen vieren, op gepaste achterstand volgde Auto Sturm als 3e. Een heel mooi resultaat voor ons waardoor we weer alleen aan kop gaan in het klassement. De volgende race is op 12 november.

ZIKK race 2

Domper in slotfase voor sterk Veersedam
Middelburg, 8 oktober 2018

Op maandag 8 oktober was de 2e race van het ZIKK seizoen 2018/2019 bij Indoor Karting Middelburg. Met Veersedam hadden we de eerste race gewonnen en dus stond ons vandaag een 30 seconden tijdstraf te wachten. Een pittige opgave, we reden vandaag in de omgekeerde rijrichting en dit keer reed Marcel in plaats van Dave. Marcel kwalificeerde zich in de 4x5 minuten kwalificatie als 3e, achter de pole position van Danny van Klaver 4 en Eliano van de Looff. In het eerste deel van de race kon Danny een gaatje slaan en vervolgens weekten Eliano en Marcel zich los van de rest van het veld, met daarin ook Nick van Auto Sturm die het niet makkelijk had. Zij hadden vandaag 20 seconden en zo pakten we al meteen een aantal seconden op hun terug in de eerste stint. Marcel reed sterk en haalde Eliano in. Na de 1e wisselperiode ging Guillermo rijden en ook hij deed het netjes, hij had de kart van Eliano en kon daarin mooie tijden klokken die ons na de 30 seconden straf weer terug naar voren brachten.

Auto Sturm had Joris als 2e ingezet en ook hij reed goede tijden, ze lagen een seconde of 5 voor ons en liepen heel langzaam ietsje bij ons weg. De koppositie was in handen van Klaver 4 en die leken af te stevenen op de winst. Ik mocht als 3e en met behulp van het wisselschema van Peter en alert opletten van ons hele team konden we een lekkere kart pakken en ik kon meteen meters maken. Ik haalde een aantal rijders in en dichtte langzaam maar zeker het gat naar de nummers 1 en 2 in de wedstrijd. Ook kon ik de snelste ronde van Danny afpakken met een 42.6, goed voor een extra puntje, en ik kreeg Patrick van Auto Sturm in het vizier. Zij besloten een vroege laatste wissel te doen en daarvan konden wij profiteren, want ik kon Mike op een rondje zetten waarbij zij dus een blauwe vlag kregen en nog wat extra tijd verloren. Niet lang daarna gingen wij als laatste naar binnen en mocht Mika als 4e en laatste de baan op. Hij kwam met een marge van slechts 2 seconden voorsprong op Auto Sturm de baan op en had dus weinig tijd om in zijn ritme te komen, zeker omdat Mike al even reed en dus op stoom was.

Na een ronde of 10 was het verschil nog een kleine anderhalve seconde maar de aansluiting kwam er niet. Echter moesten we allebei nog een longcut maken. Wouter lag op kop voor Klaver 4 en reed niet ver voor ons, maar hij reed gelijke tijden en dus kregen we het gat niet dicht. We moesten zorgen dat we onze sterke race bekroonden met een 2e plaats. Mika deed er alles aan en met nog een minuut of 5 te gaan doken we de long cut in. Dit bleek een foute beslissing want we kwamen net achter 2 achterblijvers de baan op die vol in gevecht waren. Een verkeerde timing waar we ruim een seconde mee verloren. Het ging nu heel spannend worden en in de laatste ronden deed ook Auto Sturm zijn longcut. Ze konden anticiperen op ons met wegrijden, en ja hoor, voor onze neus kwamen ze weer de baan op. Een hele goede zet van hun, maar o zo pijnlijk voor ons. We waren vandaag net als in race 1 eigenlijk de beste, maar we moesten genoegen nemen met een 3e plek, een flinke domper. Door de winst van Klaver 4 staan er nu 3 teams gedeeld aan kop in de stand van het kampioenschap. Over 2 weken is alweer de volgende race.Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap race 1

Veersedam beleeft perfecte seizoenstart met overwinning

Middelburg, 17 september 2018

Het nieuwe ZIKK seizoen ging van start op maandag 17 september. Dit jaar een volle startgrid, want er was besloten om de A-poule en B-poule samen te voegen in één vol veld. Helaas waren er maar 5 teams die gingen strijden voor de titel in de hoofdklasse, maar door het grote aantal teams op de grid was er wel volop actie op de baan en veel publiek langs de baan, waardoor het een stuk leuker was dan vorig seizoen met slechts 7 teams op de baan. Vorig jaar toen we onze titel weer waren kwijtgespeeld aan Auto Sturm, die dit jaar in dezelfde samenstelling hun titel gingen verdedigen. Ons team was min of meer onveranderd, al rijdt Leroy dit jaar wegens drukte op zijn zaak niet mee. Gelukkig was hij wel aanwezig om ons te supporteren vandaag, want hij blijft natuurlijk gewoon onderdeel van ons team. Net als Cuma, die dit jaar juist wel weer van plan is om mee te gaan racen. Vandaag was de samenstelling echter Guillermo, Dave, Mika en ik, terwijl Marcel op zee zat voor zijn werk en Peter als vanouds als coach langs de baan.

Peter had het vandaag druk, want met 14 karts op de baan was de wisselperiode een hele happening. De pits was 16 minuten open ieder half uur, en de kwalificatie voorafgaand aan de race was 2 ronden vanuit de pits in je eigen kart. Mika deed voor ons de kwalificatie en zette ons op de 3e plek, achter Patrick Bakker van Auto Sturm en Tim Leloux van De Looff. In de eerste stint kwam Mika netjes naar plek 2 met een hele mooie inhaalactie. Patrick was niet bij te houden, hij ging er als een raket vandoor en zette de snelste raceronde op 42.66, een tijd die vanaf de 2e stint onhaalbaar leek. We verloren een seconde of 8 en Dave ging bij ons als 2e. Dave had zich goed voorbereid nadat hij vorig seizoen het 2e deel van het seizoen niet veel meer had gereden. Dat was te zien want hij was meteen snel en constant. Auto Sturm had een lastige kart waarmee Mike Sturm veel tijd verloor, Dave en Klaver 4 met Danny van Domburgh liepen snel in en Dave kon aansluiten na een minuutje of 10. Hij opende de aanval maar Mike ging zoals verwacht in de verdediging. Vervolgens doken wij de longcut in en probeerden daarna de snelle tijden weer op te pakken.


Dat lukte goed en Auto Sturm en Klaver 4 knokten nog een rondje of 2 door, waarna Mike het liet lopen en Danny de leiding in handen nam. Dave reed het gat van zo’n 12 seconden weer bijna helemaal dicht en dus hadden we een mooie uitgangspositie voor het 2e uur. Ik ging als 3e en na een goede wissel van ons team kregen we de kart van Patrick uit het eerste uur te pakken. Dit bleek een echt kanon te zijn want ik kon meteen 42ers rijden terwijl de rest van het veld in de 43 half of 43 hoog zat. Ik kwam zelfs nog tot op 6 honderdsten van de snelste raceronde en kon zowel Auto Sturm als Klaver 4 op de baan inhalen. Zij moesten beiden nog een longcut (die ongeveer 12 seconden kort) nemen en dus zaten we op rozen voor de overwinning. Guillermo ging als 4e en had een flinke voorsprong die hij nog wat verder kon uitbouwen. Met meer dan 30 seconden voorsprong op Auto Sturm wonnen we de 1e race van het seizoen. Een hele mooie teamprestatie en een veel betere start van het seizoen dan vorig jaar, we zijn weer helemaal terug en dat is vooral binnen ons eigen team goed te merken aan de teamspirit. Hopelijk kunnen we dit het hele seizoen vasthouden. Klaver 4 eindigde op een verdienstelijke 3e plek, niet ver achter Auto Sturm en vlak voor De Looff die na een lekke band halverwege de race met invaller Ian nog enorm goed terugkwamen in de laatste stint.

500 ronden van Middelburg

Veersedam sterk, straf kost podium
Middelburg, 2 september 2018

De 500 ronden van Middelburg is een jaarlijks terugkerende race op het programma van Indoor Karting Middelburg, de enige Zeeuwse kartbaan die regelmatig wedstrijden organiseert voor de fanatieke rijders. Mijn eerste deelname aan deze race was in 2006, toen ik ook voor het eerst won, inmiddels dus alweer 12 jaar geleden. Vandaag stond ik opnieuw aan de start, samen met mijn Veersedam teamgenoten Dave Adriaanse en Guillermo van Pamelen. Een mooi team en naast het feit dat we vandaag heel graag wilden winnen, was het ook gelijk een hele mooie voorbereiding op het nieuwe ZIKK seizoen dat binnenkort weer zal beginnen. Er waren nieuwe voorbanden en die hadden een stuk meer grip dan de oude, en daardoor was de balans in de karts heel apart en dus een uitdaging om mee te rijden. In de hotlap kwalificatie moest ik daarom nog even wennen en reed ik zeker geen vlekkeloze ronden. Toch miste ik op slechts 6 honderdsten de pole position, echter stond ik pas 5e op de startgrid achter Auto Sturm 1 en 2 met Patrick en Nick, Lorenzo van team Haarbosch en Mike van KZW. Een enorm close resultaat, en ik wist dat mijn kart prima was. In het eerste uur voerde ik flink wat strijd met alle mensen voor me, maar na een minuut of 20 lag ik op kop en kon ik beginnen met het uitbouwen van een voorsprong.

Het eerste uur verliep verder uitstekend en Guillermo stond daarna klaar om mij af te lossen. Hij reed een prima stint al was Rico van Team Haarbosch wel wat sneller en die pakte virtueel de leiding (zij hadden al een longcut meer genomen). Ondertussen waren ook de teams van Auto Sturm met Joris en Dennie sterk bezig. Dave ging als 3e en hij had ondanks een kleine handblessure de gang er heel goed in zitten. Met constante tijden konden we gelijke tred houden met de andere teams in de top 3. De schifting zou duidelijk in de 2e helft van de race gaan plaatsvinden, zo leek het. Toen ging de toeter af voor een kapotte kart en dat gooide de hele wedstrijd op de schop. Ondanks dat in het regelement stond dat de toeter 6 seconden aan zou staan, werd hij al redelijk snel weer uitgezet. Hier hadden vele teams niet op gerekend en dus stonden er meerdere teams niet op tijd stil. Dave stond net op tijd stil maar kreeg vervolgens nog een beuk van achteren, en samen met 5 andere teams werd ook aan ons een zwarte vlag uitgedeeld.

Resultaat was meer dan een ronde straf waarbij we vanaf plek 2 ver terugzakten naar plek 5. Onze achterstand op het podium was nu groot. Ik ging het 4e uur weer doen en kon iets goedmaken, maar het podium leek erg ver weg. Team Haarbosch had ook een penalty gehad maar klom wel weer op richting de top 3, Rico en Lorenzo waren vandaag weer ouderwets sterk. Guillermo ging na mij en kon het gat naar plek 4 iets verder dichtrijden, daar reed momenteel Auto Sturm 2 met Mike Sturm aan het roer. De strijd om de leiding in de wedstrijd leek beslecht te worden in het voordeel van Team Haarbosch, terwijl om de 2e plek een duel losbarstte tussen Joris en Wouter in het laatste uur. Daarbij liet KZW zich tactisch in de fout lokken door te laat de longcut te nemen, waardoor ze achter Joris de baan weer op kwamen en genoegen moesten nemen met plek 3. Ik kon in het laatste uur nog een heel stuk goedmaken op de nummers 2 tot en met 4 in de wedstrijd, maar meer dan een strijd om plek 4 zat er niet meer in. Samen met Dennie vocht ik een mooi duel uit in de laatste minuten van de race, waardoor ook de toeschouwers nog een beetje geboeid konden toekijken. Na enkele mooie acties over en weer kon ik de 4e plek voor ons veiligstellen. Geen heel mooi resultaat maar wel een lekkere voorbereiding op het nieuwe seizoen bij IKM.

ZIKK race 11

Veersedam zet stap in goede richting met overwinning
Middelburg, 16 april 2018

Op maandag 16 april was race 11 in de strijd om het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams bij Indoor Karting Middelburg. Door de zwarte vlag van vorige race hadden wij geen erestraf en dus wisten we wat ons vandaag te doen stond, winnen. We reden vandaag een knock-out kwalificatie waarin teams tegen elkaar reden in hotlaps en er steeds teams afvielen. Ik mocht voor de 2e race op rij kwalificeren en mocht het als eerst opnemen tegen Mats van De Looff en Joris van Auto Sturm. Omdat het aantal teams oneven is, is er 1 ‘koppel’ van 3 en daarvan gingen de 2 snelsten door. Geen gemakkelijke loting en gezien ik niet meer recent getraind had was de one-lap wel een uitdaging. Mats had gelukkig ook niet getraind en ik was na 3 hotlaps de snelste van ons 3. Auto Sturm lag er meteen uit. In de volgende ronde won ik vrij gemakkelijk van ’t Begin Domburg en in de finale moest ik tegen Mike Bartelen van KZW. Na 1 rondje werd de kwalificatie kort stilgelegd want er was blijkbaar een fout gemaakt en had eigenlijk niet Mike maar Mats door moeten gaan. Dus reden we de finale opnieuw en ik versloeg Mats nog een keer, goed voor 1 extra puntje. Een mooie bonus is dat de winnaar steeds zijn kart mag kiezen en dus had ik een hele lekkere kart voor de eerste stint.

180416 zikk 11 helmen

In het eerste half uur kon ik een mooi stuk wegrijden van de rest en ook gelijk de snelste raceronde veiligstellen. Na mij ging Guillermo en die had een lekkere voorsprong op de rest van het veld. Hij deed geen gekke dingen en reed een mooie stint waarbij hij de voorsprong consolideerde. In de 3e stint reed Marcel en die was ook weer snel als vanouds. Het leek daarom een makkelijke overwinning te gaan worden en we keken met name naar de verrichtingen van Auto Sturm omdat we op hun punten moesten goedmaken. Zij waren vandaag ook weer sterk en kwamen vrij makkelijk weer naar voren opzetten. Zo sterk zelfs dat ze in de laatste stint nog in de buurt kwamen, maar echt een gevaar voor de overwinning werden ze niet meer aangezien Mika ook een goede stint reed en de overwinning in race 11 definitief veiligstelde. Achter Auto Sturm was het De Looff met naast Mats ook nog de jonge mannen Tim, Eliano en Wouter die sterk naar plek 3 reden. Zo pakten we weer 5 waardevolle punten terug in de stand om het kampioenschap, met nog 2 races te gaan is het gat nu 9 punten en hebben we dus nog zeker kans op de titel.

180416 zikk 11

ZIKK race 10

2 waarschuwingen doen Veersedam de das om in ijzersterke race
Middelburg, 26 maart 2018

Met nog slechts 4 races te gaan nadert het ZIKK seizoen zijn ontknoping. Realistisch gezien strijden Auto Sturm en wij nog om de titel en we wilden vandaag alles op alles zetten om met 30 strafseconden toch voor Auto Sturm te eindigen die er in het klassement nog wat beter voorstaan dan ons. Ik ging voor het eerst dit jaar kwalificeren en we reden een 3x5 minuten afvalkwalificatie in omgekeerde richting. Ik zat er gelijk lekker in en pakte 3 keer de snelste tijd en dus een extra puntje voor de pole position. Auto Sturm ging er al in het 2e deel uit en ik wist dus dat er in de eerste stint wat te halen viel. Ik ging er vol voor en kon al snel uitlopen op de rest van het veld, al bleven Danny van Domburgh van de Next en Mike Bartelen van KZW in redelijk in de buurt. Patrick stapte al snel bij Auto Sturm in en ook op hem konden we nog wat tijd pakken, na de 1e wissel hadden we de extra erestraf van 20 seconden al gedicht en lagen we voor onze grote rivaal. Guillermo ging als 2e en kreeg wel direct Patrick achter zich aan, die kwam al snel langszij en dat was het een kwestie van in de buurt blijven en de schade beperken. Dat deed Guillermo goed en dus bleven alle opties open.

Marcel ging bij ons als 3e en met een goede wissel konden we onze 1e kart weer terugkrijgen. Dit pakte goed uit want Marcel stormde naar voren en bracht ons terug op podiumkoers, alleen Auto Sturm met Nick van Overveld en KZW met Jarno Hermans lagen na de laatste wissel nog voor ons, maar wij hadden de jarige Mika nog achter de hand. Al snel kon Mika het gat dichten naar Jarno. Die was slim en verdedigde niet, zo konden ze samen het gat naar Nick overbruggen met Mika voorop. Ondertussen was Lorenzo nog ver weg maar wel snel, hij had voor de Next al zijn longcut genomen en hoopte op tijdsverlies bij de koplopers. En dat kwam er ook. Wij lagen in uitstekende positie, ware het niet dat we in de 1e stint een waarschuwing hadden opgelopen omdat we nog moesten wegen toen de pits al open was, een hele domme fout en die kwam ons nu duur te staan, want we konden ons niets veroorloven. We namen de longcut iets te laat en hierdoor waren Jarno (die wel snel de longcut nam) en Lorenzo al gevlogen. Toch kon het nog een goed resultaat worden als we Sturm konden pakken, maar na de longcut kwamen we er weer achter en dus moesten we risico gaan nemen. Mika probeerde het, maar de actie mislukte en daarbovenop kregen we van de wedstrijdleiding opnieuw een waarschuwing en dat betekende een zwarte vlag. We vielen terug naar plek 6 en dat leek toch wel het einde van onze titelkansen. Hoewel je nooit mag opgeven weten we dat het nu wel erg moeilijk wordt. Extreem jammer dus dat deze goede race niet bekroond werd met een bijpassend resultaat. De Next won de race terwijl KZW en Auto Sturm 3e werden. De 11e race zal worden verreden op maandag 16 april.

Indoor European Kart Challenge

Ruben rijdt fantastisch weekend maar verspeelt titelkansen in shoot-out
Middelburg, 17/18 februari 2018

De tweede editie van de Indoor European Kart Challenge maakte heel wat los in de indoorkart wereld. Al weken van te voren was duidelijk dat er een enorm sterk startveld naar Indoor Karting Middelburg zou komen om te strijden voor de titel en hele mooie geldprijzen die ongekend zijn voor onze relatief kleine en voor veel mensen onbekende sport. Veel toprijders van de afgelopen WK’s waren aanwezig en vanaf woensdag 14 februari kon er al getraind worden op het aangepaste circuit. In totaal kwamen er zo’n 100 rijders aan de start uit alle uithoeken van Europe en zelfs 2 toppers uit Colombia maakten de oversteek over de oceaan om deel te nemen. Ik had mijn zinnen gezet op een topklassering aangezien Middelburg nog steeds een baan is waar ik heel graag rijd en waar ook mijn roots liggen. Wat ik vooraf al wist werd tijdens de trainingsdagen nog eens bevestigd, de tijden van de toprijders lagen heel erg dicht bij elkaar en er was niemand die er ver bovenuit stak. Dat betekende dat kleine dingen de doorslag zouden gaan geven, naast het rijden van goede kwalificaties en slimme en constante races hoort daar ook een tikkeltje geluk van de groeps- en kartloting bij. Ik reed aanzienlijk minder trainingssessies dan mijn meeste concurrenten maar toch had ik er een heel goed gevoel over en was ik klaar voor de eerste 5 heats die op zaterdag gepland waren.

180218 iekc00003

Ook Omroep Zeeland was het IEKC niet ontgaan want met cameraploeg waren zij aanwezig om verslag te doen van de sfeer op het kampioenschap en die was heel erg goed. Het is altijd leuk om internationale vrienden weer te zien en iedereen keek uit naar een mooie tweedaagse strijd op het asfalt. Het tijdschema werd strak gehandhaafd en dat was ook nodig want er werden maar liefst 60 races verreden in 1 weekend tijd. Met zo’n groot aantal races weet je dat er van alles gaat gebeuren, als rijder is het dan zaak om uit de problemen te blijven, goed te scoren met alle karts die je krijgt en je vooral niet gek te laten maken door discussies of door andere rijders. Ik kwam de eerste dag goed door al had ik een paar races waar ik heel hard moest werken om een podiumplaats te pakken. Uiteindelijk stond ik wel gewoon 5 keer op het podium ondanks dat ik een aantal zeer sterke groepen had en ook wat lastige karts. Ik had een aantal spannende gevechten met onder meer bekende concurrenten als Mike Bartelen en Mike Sturm. Met 2 overwinningen en 3 3e plaatsen stond ik op plaats 9 en had ik dus nog alle kans om op zondag voor de titel te gaan strijden. De Duitser Michael Schöttler stond er na de eerste dag als beste voor, maar ook de Belg Mats de Jong stond in de top 3 en maakte een hele sterke indruk. Er was een aantal discussies over karts die er al dan niet gedurende de dag uitgehaald moesten worden, uiteindelijk maakte de wedstrijdleiding daarin een beslissing die voor de één gunstiger was dan voor de ander, maar dit soort situaties blijven altijd lastig en uiteindelijk moet je het toch doen met de kart die je krijgt en daar het beste van maken.

180218 iekc00008

Op zondag was wel te zien dat sommige karts een stuk beter liepen dan de dag ervoor en dan kan het wel frustrerend zijn dat jouw naaste concurrenten een heat makkelijk winnen in een kart waarmee jij een dag eerder hebt moeten vechten voor een 3e plek. Ik focuste me echter weer op mijn eigen races en dat ging goed. Van de 3 resterende heats wist ik er op zondag 2 te winnen door Romano Franssen en de Duitser Tobias Laube achter me te houden en 1 race als 2e af te sluiten na opnieuw een spannend duel met Mike Bartelen. Ik steeg in het klassement naar de 5e plek en voelde dat ik er in iedere kart het maximale uit haalde. Van de 8 races werd het slechtste resultaat geschrapt en vervolgens gingen de beste 45 rijders door naar de halve finales. Ik zat in de 2e halve finale die in plaats van 16 ronden zoals in de heats, 31 ronden zou duren. De heats waren om en om in de gewone en tegengestelde richting en de halve finale zou in de omgekeerde racerichting verreden worden. De kartloting was nu heel erg belangrijk, want niet alleen waren de groepen heel erg sterk, ook telden de punten dubbel en kon je deze race niet schrappen. Ik lootte een prima kart en die kon ik ook wel gebruiken, want een aantal grote concurrenten zoals Lorenzo Stolk en de Belg Mathias Grooten hadden ook hele goede karts. Na de kwalificatie stond geen van ons drie echter op de eerste plaats, want het grote kleine talent Eliano de Vos ging er brutaal met de pole position vandoor. Net als in de voorrondes mocht je 1 shortcut nemen en ik was in dubio of ik deze in de eerste ronde moest gaan nemen of niet. Ik besloot achter Eliano aan de shortcut in te gaan en haalde hem direct de bocht erna in. Dit bleek een gouden zet, want Mathias en Lorenzo reden nog even door, maar kwamen al snel achterblijvers tegen die al wel de shortcut hadden genomen, en zo hadden ze geen kans om het verschil te maken en kwamen ze allebei achter mij de shortcut uit. Ik had de wedstrijd onder controle en Lorenzo kon zich nestelen op plek 2 en mij zo nu en dan bestoken. Kort daar achter vochten Mathias en Eliano om plek 3. Omdat nog niet iedereen de shortcut had genomen moest ik het tempo hoog houden en dus was het af en toe tricky omdat ik wist dat Lorenzo loerde op de aanval. Uiteindelijk wist ik op de goede moment de binnenkant van de bochten goed af te schermen en won ik de race inclusief het halve puntje voor de snelste ronde.

180218 iekc00009

Michael Schöttler en Patrick Bakker wonnen de andere 2 halve finales en dat waren ook de enige 2 rijders die nog voor mij stonden in het algemeen klassement, slechts een half puntje stond ik achter op Michael en 1 punt op Patrick, mijn uitgangspositie was dus vele malen beter dan vorig jaar toen ik in nagenoeg kansloze positie stond maar met een overwinning in de finale nog wel een podiumplek (3e) pakte. Nu was er geen kartloting voor de finale maar een kwalificatie allemaal om de beurt in dezelfde kart. Een veel eerlijker systeem en dus had de organisatie zeker geluisterd naar de adviezen van de rijders en zelf ook geëvalueerd. 15 rijders waren er over en vanaf plek 15 in de stand ging iedereen 1 voor 1 richting de nummer 1 in de stand. Er werden zeer wisselende tijden neergezet die verrassend ver uit elkaar lagen. Ik was er helemaal klaar voor maar mijn ronde draaide uit op een deceptie. Iedereen rijdt in dezelfde kart dus eigenlijk mag je geen excuses zoeken, maar ik had wel enorm veel last van het feit dat er een kart werd gebruikt met een extreem grote stoel. Omdat ik altijd rijd zonder inzetstoel zat ik nu niet stabiel en hierdoor had ik totaal geen goed gevoel in de kart en dat resulteerde in een paar kleine foutjes waardoor ik slechts de 13e tijd reed op 3 tiende van de pole tijd van regerend kampioen Rico Haarbosch die een heel knap rondje reed. Een grote teleurstelling want mijn uitstekende uitgangspositie was in deze ronde veranderd naar een vrijwel kansloze positie. Ik was hier wel enigszins teleurgesteld in de organisatie dat ze besloten op zo’n cruciaal moment waarbij het draait om honderdsten van seconden deze kart in te zetten, terwijl er ook genoeg normale karts waren die het weekend nog niet hadden gereden.

180218 iekc00010

Omdat ik nu pas als 13e mocht kiezen had ik 1 van de minste karts van het veld, ik moest gaan knokken voor wat ik waard was om toch nog zoveel mogelijk punten te pakken. Ik had zin in de finale en wilde er het beste van gaan maken, de finale werd in de normale richting verreden en bestond uit 46 ronden met 1 shortcut. In de eerste bocht wist ik al de Belg Benjamin Kaivers in te halen en ik besloot om mijn shortcut dit keer niet in het begin te nemen en te gokken op gevechten tussen mensen die de shortcut wel vroeg namen. Dit gebeurde inderdaad en ook mijn pace was nog verrassend goed, op de top 4 na kon ik de tijden van de rest matchen en dat was zeer positief en bood nog kansen om naar voren te komen. De Belg Yoan Medart ging in gevecht met Tobias Laube en ook die kon ik zo passeren, door een late shortcut te nemen, en Dennis Höller wist ik op de baan in te halen. Met nog 10 ronden te gaan naderde ik de nummers 5 tot en met 8, Mathias Grooten, Michael Schöttler, Eliano de Vos en Mats de Jong. Aan kop was Rico met de beste kart hard weggereden van de rest, voor hem had het veel weg van de WK finale van vorig jaar, hij stelde een 2e plek veilig. Patrick reed op plek 2 een eenzame race maar wist dat dit hem genoeg punten zou brengen om kampioen te worden, want Mike Sturm en Lorenzo Stolk op 3 en 4 reden ook een hele sterke finale maar konden hem niet meer bedreigen. Ik kwam nog naast Eliano en Mats de laatste ronde, maar kon ze net niet inhalen en eindigde daarmee de finale op plek 9.

180218 iekc00011

Dit was genoeg om de 6e plek in de eindstand te behouden en zo kon ik toch nog een redelijke klassering uit het vuur slepen. Desalniettemin was het natuurlijk flink balen dat ik naast de titel had gegrepen, want voor de finale lag die voor het grijpen gezien mijn puntentotaal. Maar ook dat hoort bij topsport en als je ziet welke rijders er voor je staan, dan is het winnen van de titel ook geen 1-2-3tje, de top 15 bestond uit stuk voor stuk toppers en ik was trots op de races die ik dit weekend gereden heb. Op een paar kleine verbeterpuntjes na mag de organisatie onder leiding van Ingmar Zonder, Lee-Roy Djemani, Cuma Kastaci en Joop Stolk in mijn ogen ook heel tevreden zijn. Alom was na afloop bewondering te horen en te lezen over het hoge niveau van rijders dat er dit weekend aanwezig was en het is gaaf om daar onderdeel van uit te maken. Ik wil Patrick Bakker feliciteren met deze hele mooie titel, hij bleef het hele weekend koel en wist vanaf een 10e plek op zaterdagavond zich op te werken naar de 1e plek op zondagavond, het moment dat telt, een hele mooie titel voor hem. Rico en Michael legden beslag op plek 2 en 3, ook zij hebben een heel mooi kampioenschap gereden. Ik kijk nu al uit naar de 3e editie van volgend jaar en hoop dat ik dan een goed weekend kan bekronen met een bijpassend eindresultaat!

Foto’s met dank aan: Vienna Bos and MAD Brothers’ Racing Team

180218 iekc00012

ZIKK race 8

Veersedam de mist in, titel verder uit beeld
Middelburg, 5 februari 2018

Op maandag 5 februari was de 8e wedstrijd van het ZIKK seizoen 2017/2018. Guillermo begon voor ons de kwalificatie en deed dat andermaal uitstekend. Opnieuw wist Guillermo een pole position te pakken en bewees zo zijn waarde als jong talent in ons team. In de eerste stint kon hij een mooie voorsprong opbouwen, en die konden we goed gebruiken, want tijdens de 1e wissel moesten we 20 seconden erestraf incasseren. Dave ging als 2e en Guillermo had voorlopig de snelste raceronde gezet op 42.4. Dave kwam zelfs voor onze grote concurrent Auto Sturm de baan op, zij hadden maar 10 seconden erestraf gehad maar Mike ging Dave wel direct voorbij en liep heel langzaam weg. Veel teams stonden te azen op de 2 goede karts die tijdens de 2e stint binnen stonden, zo ook wij. Zodra de pits openging gaven wij direct aan Dave aan dat hij binnen kon komen om te wisselen, maar wat we even over het hoofd hadden gezien was dat Wouter van de Looff al binnen was gekomen, de leiders in de wedstrijd. Dave volgde onze instructies om binnen te komen op en vergat daarbij nog even te checken of de lamp niet op rood stond. Een grote fout waarbij het hele team schuldig was.

We moesten ruim 30 seconden wachten achter Mats van de Looff en gingen toen opnieuw de baan op. Vervolgens ging het van kwaad tot erger want voor stint 3 hadden we ook nog eens veruit de slechtste kart te pakken. Ik kon hier niks anders mee doen dan de schade beperken en kon slechts 1 plekje winnen. Mika ging als 6e de baan op voor de laatste stint en kon daar weinig meer aan veranderen. Ondertussen profiteerde Auto Sturm optimaal, in de laatste stint troefden zij De Looff nog af voor de overwinning, zij zitten nu in een zetel op weg naar de titel. Met nog 5 races te gaan is onze achterstand nu 14 punten, en met slechts 7 teams en de kleine verschillen in punten is dat een heel lastige opgave om nog te overbruggen. Een grote teleurstelling maar zo lang we nog kans hebben op de titel zullen we uiteraard niet opgeven. Achter Auto Sturm en de Looff werd KZW 3e. De volgende race is begin maart, dan waarschijnlijk op een vernieuwde piste.

180205 zikk

Individueel Open Zeeuws Kampioenschap

Ruben door spetterende finale naar 11e individuele Zeeuwse titel
Middelburg, 27/28 januari 2018

In het weekend van 27 en 28 januari werd wederom het individueel Open Zeeuws Kampioenschap verreden bij Indoor Karting Middelburg. De kids en junioren tot 16 jaar mochten op zaterdag met elkaar de strijd aangaan, alle senioren werden op zondag verwacht. Op de eerste dag zagen we mooie races waarbij de kids klasse uitdraaide op een duel tussen Youri Bonte uit Vrouwenpolder en de Vlaming Horion van Waes. De laatste race was bepalend nadat beide al minimaal 1 race hadden gewonnen en daarin kwalificeerde Youri op pole position, maar trok toch Horion aan het langste eind!

IMG_6522

Bij de junioren was Guillermo van Pamelen de hele dag de beste, hij reed vanaf race 1 sterke kwalificaties en moest slechts in de laatste race enkele meters op de 2e plek rijden, toen Eliano de Vos de pole position pakte. Guillermo stelde echter in de 1e bocht alweer orde op zaken en ging er overtuigende met zijn 2e Zeeuwse titel bij de junioren op rij vandoor. Eliano zat steeds kort achter Guillermo en liet wederom zijn talent zien door knap 2e te worden, al was hij zelf teleurgesteld dat de 1e plek aan zijn neus voorbij was gegaan. De strijd om plek 3 ging onder meer tussen Mike Dijkgraaf en Redwan Geerts, die beiden heel sterk voor de dag kwamen, maar Mike was uiteindelijk de slimste in de races en wist zo een mooie podiumplek mee naar Brabant te nemen.

IMG_6521

Op zondag was het de beurt aan de senioren verdeeld in 4 categorieën, de 45+ klasse (85kg), de vedergewichten (70kg), de middengewichten (85kg) en de koningsklasse (100kg). We begonnen de dag met de 45+ klasse met daarin een vol deelnemersveld met onder meer mijn Veersedam teamgenoot Dave Adriaanse aan de start. Hij was een nieuwkomer in deze klasse maar net als veel concurrenten een zeer ervaren rijder en door velen gezien als de topfavoriet. Hij maakte deze rol helemaal waar door in alle 4 de wedstrijden overtuigend met de overwinning aan de haal te gaan. Af en toe kwamen Johan Wisse (2e), Jan-Kees Luteijn (4e) en Coen van Zunderen (3e) nog dicht in de buurt, maar Dave liet zeer constante en competitieve tijden zien waarmee hij toch een maatje te groot bleek voor zijn opponenten.

IMG_6494

In de vedergewicht klasse was er letterlijk en figuurlijk een mager deelnemersveld aan de start, al heb ik het dan alleen over het aantal deelnemers, want de 6 rijders die wel aanwezig waren, waren wel allemaal hele sterke rijders waaronder 5 rijders die de afgelopen 2 jaar van zich lieten spreken op het KWC. Rico Haarbosch won vorig jaar voor het eerst deze klasse en had vandaag vooral af te rekenen met Mika Mathia en Lorenzo Stolk, die hem een aantal keer flink op de hielen zaten. Mika pakte zelfs 2 keer pole position en Rico werd dus gedwongen om het beste in hem naar boven te halen. Uiteindelijk won Rico alle 4 de races en daarmee was hij duidelijk de terechte winnaar. De strijd om plek 2 was enorm spannend tussen Lorenzo en Mika, die duurde zelfs tot de laatste ronde van de finalerace waar Mika na 18 ronden verdedigend werk van Lorenzo met een zeer gewaagde actie toch nog de 2e plek in de eindstand in de wacht sleepte.

IMG_6503

In de middengewichtsklasse was het grootste deelnemersveld met daarin tal van kanshebbers die zich konden gaan mengen in de strijd om het podium. Dat bleek ook wel als je de uitslagen van de verschillende races bekeek die soms helemaal door elkaar geschud werden. In race 1 wist ik met een hele lekkere kart een makkelijke overwinning te scoren voor Patrick Bakker en Mike Bartelen, gelijk 2 van mijn grootste concurrenten. 2 andere mensen die ik vandaag zeker in de gaten hield waren Joris en Mike Sturm, beiden heel lekker op dreef de laatste tijd, maar zij begonnen met een plek buiten de top 4. In race 2 had ik een mindere kart en kwalificeerde ik me op plek 4 na een super kwalificatierondje. In de race werd ik meteen opgejaagd door Mike Sturm en die dook al vroeg de pits in (in iedere race was er 1 verplichte pitstop van 10 seconden). Ik besloot heel even te wachten om niet gelijk te hoeven gaan verdedigen, want er moest nog veel mensen stoppen die daar van zouden kunnen profiteren. Toen ik 3 ronden later ging pitten kwam ik net achter Mike weer de baan op en die ging vol in de verdediging. Ik liet me toen verleiden om even de buitenkant te kiezen en dat kwam me duur te staan, want ik verloor 2 plekken aan Joris en Tim van Zunderen. Laatstgenoemde kon ik gelukkig nog inhalen, maar door deze acties was ook Wouter Verbaarschot voor me gekomen en eindigde ik de race dus slechts op plek 7, een flinke hap uit mijn titelambities, want achter Danny van Domburgh werd Patrick opnieuw 2e en Mike Bartelen weer 3e.


In race 3 had ik een middelmatige kart waarmee ik geen goede kwalificatieronde reed, hierdoor bracht ik mezelf verder in moeilijkheden doordat ik nu achter Mike B en Patrick stond. Mike S ging er vanaf de pole position hard vandoor, ik kon meteen aandringen bij Patrick die de pits in dook, en daarna bij Mike B die vol begon te verdedigen. Dit was best frustrerend, want Patrick kon zo ondanks dat hij veel last had van achterblijvers van profiteren, en zo werd hij in een zetel gezet voor de titel. Ik besloot toen afstand te nemen van Mike B omdat we teveel tijd verloren, er gebeurde die race verder weinig en ik werd 4e. Ik stond nu 4e in de stand, op 11 punten achter Patrick, 8 punten achter Mike B en 1 punt achter Mike S, een op het eerste oog bijna onmogelijke taak om die alle 3 nog te achterhalen. Maar gezien Patrick in zijn laatste race een slechte kart had en Mike B een middelmatige, was er nog wel een klein kansje, ik had de stand goed in mijn hoofd geprent en was nog het meest bezorgd om Mike S die de beste kart had geloot voor deze laatste race, en ik moest dus voor hem eindigen. Ik had gelukkig ook een prima kart en reed mijn beste kwalificatierondje van de dag, goed voor een hele belangrijke pole position!

IMG_6506

Achter me stond Tim Leloux, net voor Mike S en Mike B, terwijl Patrick met zijn lastige kart op een 8e plek stond. Als het zo zou blijven zou ik alsnog kampioen zijn, maar de race moest nog beginnen en duurde dit keer geen 16 ronden zoals de 1e 3 races maar 21 ronden. Ik reed een zeer constante race en na een ronde of 10 wist Mike S de 2e plek te pakken van Tim, hij reed toen binnen 3 ronden het gat van een seconde op mij dicht en ik kneep hem behoorlijk. Dit was een hele lastige situatie aangezien Mike B op plek 4 reed en ik het me dus niet kon permitteren om flink te gaan verdedigen, tegelijkertijd wist ik dat als Mike S voor me kwam de titel ook gevlogen was. Ik reed 2 ronden door en nam toen mijn pitstop met enig risico, daardoor kwam ik wel weer voor Mike S de baan op. Nog 6 ronden op de klok en inmiddels was Patrick een plekje opgeschoven naar 7 en Mike B reed slim door tot en met de laatste ronde. Ik probeerde half te verdedigen zonder mijn rondetijden veel te laten oplopen, een aantal zenuwslopende ronden want Mike drong flink aan. Met nog 2 ronden te gaan vond ik het gat van Tim op plek 3 naar Mike B comfortabel genoeg en ging ik harder verdedigen. Mike S probeerde er nog langs te komen, maar dat mislukte en zo verloren we nog wat tijd wat het nog spannender maakte. Maar precies zoals ik gepland had kwam Mike B als 4e weer de baan op en met Patrick nog steeds op plek 7 kon ik mijn handen in de lucht steken en mijn 11e individuele Zeeuwse titel vieren. Een miraculeus einde met uiteindelijk de top 3 binnen 1 punt, Mike S verloor door zijn actie zijn podiumplek en werd 4e, had hij mij echter wel ingehaald dan was hij kampioen geweest en had ik het podium voor het eerst in 15 jaar niet gehaald, dat gaf aan hoe dicht het vandaag bij elkaar lag.

IMG_6500

In de koningsklasse was het wellicht ietsje minder spannend, onder meer ook door de afmelding van teammaat Leroy Wehmuller die ook al vele malen kampioen is geworden maar vandaag helaas door omstandigheden niet deel kon nemen. Dat deed echter niks af aan de prestaties van de mannen en dame die op 100kg reden, want er waren erg leuke races te zien en met 100kg werden er hele snelle tijden gereden van zelfs 43 laag (ter vergelijking de 70 en 85kg klasse reden 42 half en 42 hoog). Dennie Sturm was ijzersterk vandaag en ging er met de titel vandoor, op plek 2 een relatief nieuw gezicht, Bryan Rijke troefde Anne Matthijssen af voor plek 2. Een mooi podium om deze editie van het Zeeuws kampioenschap mee af te sluiten, er werd dit jaar sportief gereden en veel mensen hebben het weekend kunnen gebruiken als goede voorbereiding op het IEKC van volgende maand.

IMG_6497

ZIKK race 5

Veersedam mist zege op het nippertje na spectaculaire come-back
Middelburg, 4 december 2017

Op maandag 4 december was de 5e race van het ZIKK seizoen 2017/2018 in Middelburg. Met 7 teams werd er net als vorige race begonnen met een 10 minuten durende kwalificatiesessie. Hierin vochten een aantal teams een mooie strijd uit om de 1e startplek en het felbegeerde extra puntje, deze ging uiteindelijk naar Mike van Auto Sturm die nipt voor Guillermo eindigde. Een prima startpositie dus weer voor Guillermo, al werd hij in het begin van de race even bestookt door onder meer team Next met Mellanie aan het stuur. Guillermo liet daarna hele mooie constante tijden zien en zo bleef de top dicht bij elkaar, al kon Mike wel iets wegrijden van Mellanie en Guillermo. Auto Sturm had geen strafseconden en kwam daardoor na de 1e wissel wel ruim op kop te liggen. Dave ging voor ons als 2e en moest ietsje toegeven op Joris die bij Auto Sturm was ingestapt en we keken inmiddels tegen een achterstand aan van ongeveer 27 seconden (onder meer door 10 strafseconden). Team Next had ook geen strafseconden maar ging met de wissel in de fout, zij kwamen een seconde te laat binnen en kregen een zwarte vlag.

Ik ging als 3e rijden bij ons en kreeg een prima kart mee, onze tactiek pakte weer goed uit. We reden een beetje in een niemandsland, de verschillen waren groot en dus focuste ik me vooral op mijn tijden en die waren prima. Ik kon makkelijk 42ers rijden en daarmee ook de snelste ronde van Mike (42.9) aanscherpen naar 42.8. Ik liep vrij hard in op Auto Sturm en zo kwamen zij toch weer in zicht, zeker toen zij hun verplichte longcut namen. Dennie wisselde vroeg en Nick stapte in, en ook op hem kon ik tijd goedmaken. Er was al de hele tijd 1 hele slechte kart in omloop en die kwam in pits te staan op het moment dat wij nog moesten wisselen. Het was daarom lastig om te beslissen wat we gingen doen omdat er nog 1 ander team (KZW) moest wisselen, maar de tijd liep snel terug. Uiteindelijk wisselden we als laatste en hadden we geluk, we ontliepen de slechte kart en Mika kon nog een poging doen om Auto Sturm af te troeven. We lagen 4 seconden voor maar moesten nog een longcut incasseren waarmee we zo’n 9 seconden zouden gaan verliezen.

logo ikm

De tijden van Mika waren fractioneel sneller dan die van Nick maar de tijd tikte snel weg en het leek niet genoeg te zijn. Echter speelde Tim van de Looff toevalligerwijs een opvallende rol in de laatste minuten van de wedstrijd. De Looff had een prima race gereden met invaller Adriaan die reed in plaats van Eliano die de voorkeur had gegeven aan een andere race. Zij lagen 3e maar wel op een ronde achterstand en gingen eerst Nick voorbij en daarna Mika. Beiden konden niet aanhaken bij Tim die zelfs mijn snelste raceronde met 1 honderdste nog afsnoepte. Toen Tim zijn longcut nam kwam hij opnieuw achter Nick. Er stond nog 3 minuten op de klok en we leken er niet meer voor te kunnen komen, en dus namen we onze longcut net op het moment dat Tim aansloot bij Nick. Wij kwamen weer de baan op, zo’n 2 seconden achter deze mannen. Nick had echter niet door dat Tim een ronde achter lag en begon te verdedigen, waardoor wij al snel aansloten. Tim kreeg blauw en zo kregen wij onverwachts nog 3 ronden de kans om de 1e plek aan te vallen, maar Nick hield de gaatjes goed dicht en zo bleef de stand ondanks een spannend slot toch zoals hij al het grootste deel van de race was geweest. Hierdoor gaat Auto Sturm weer terug naar de leiding in de tussenstand. Echter gesterkt door onze goede race hebben wij de hoop op de zogenaamde titel van ‘winterkampioen’ nog niet opgegeven, de volgende race is alweer over 2 weken.

ZIKK race 3,

Veersedam herstelt zich knap met overwinning
Middelburg, 30 oktober 2017

Op maandag 30 oktober was de 3e race van het ZIKK seizoen in de normale rijrichting en na de penalty van vorige race en de 5e plek als gevolg mochten we vandaag zonder strafseconden rijden. Dit betekende dat we onze zinnen hadden gezet op de overwinning en met Marcel weer terug in de gelederen leek dit een realistisch doel. Marcel kwalificeerde en in een rommelige battle kwalificatie waarin veel duels opnieuw moesten worden gedaan werden we uiteindelijk uitgeschakeld door Patrick van Auto Sturm, maar ook dit nadat we een ronde opnieuw moesten rijden en dat was bepaald niet in ons voordeel. Gelukkig hadden we als troost wel een goede kart voor de race en Marcel pakte daarmee als nog de leiding in de wedstrijd. Ook noteerde hij de snelste rondetijd, als enige rijder wist hij tijdens de race de 43 seconden barrière te slechten en dus was hij weer ouderwets in vorm. Patrick bleef in de buurt en ook Auto Sturm was op oorlogssterkte vandaag en met maar 10 strafseconden moesten we hun goed in de gaten houden. Verder was ook de Looff vandaag, zij waren onze eerste achtervolgers na de 1e wissel toen Dave in de kart ging. Helemaal in het achterveld reed ’t Begin Domburg met Nobby als snelste op de baan, maar daarna was Dave de snelste en deed dus weer goede zaken.

171030 zikk race 3

Ik ging als 3e en doordat we een longcut namen konden we als 2e team gaan pitten en dat pakte goed uit. Ik had de kart van Marcel en kon hiermee snel goede tijden noteren. Tim van de Looff reed net voor me en ik kon hem inhalen en een klein gaatje opbouwen. Mike van Auto Sturm zat daar niet ver achter, al moesten beide teams nog wel de longcut nemen. Ik kwam een aantal keer heel dicht bij de snelste ronde van Marcel, maar dat ik hem net niet pakte maakte niet uit want er kwam verder niemand meer aan en dus ging dat puntje naar ons. Team Next, winnaar van de vorige race had vandaag een pechdag met een kapotte kart, hierdoor werd de race nog kortstondig stilgelegd, wat KCR nog op een zwarte vlag kwam te staan. Deze zwarte vlag was echter wel dubieus omdat de toeter veel korter dan 6 seconden aan had gestaan zoals in het reglement wordt vermeld. In de laatste stint kwam onze overwinning niet meer in gevaar, Mika kon gemakkelijk uitrijden en de spanning zat hem vooral in de strijd om plek 2. Auto Sturm had in de 3e stint de longcut genomen om zo de Looff tactisch een hak te zetten, en dat leek te lukken, want ondanks dat Eliano nog een fractie sneller was dan Nick, kon de Looff na het nemen van de longcut het gaatje dat was ontstaan naar Auto Sturm niet meer dichtrijden en werden zij, toch heel netjes, 3e. Na deze race staat Auto Sturm aan kop van het klassement, maar staan wij alweer gelijk in punten. De volgende race is alweer over 2 weken en dan weer in de omgekeerde richting.

ZIKK race 2

Hoe het ene fantastische resultaat je het andere kan kosten
Middelburg, 9 oktober 2017

De 2e wedstrijd van het ZIKK seizoen 2017/2018 stond gepland op maandagavond 9 oktober. Na onze 10e titel van vorig jaar begin ik dit jaar aan, geloof het of niet, mijn 15e seizoen in het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams. De eerste race had ik moeten missen vanwege een autosport wedstrijd in Magny-Cours maar gelukkig kon ik er nu wel weer bij zijn. Ons team was nagenoeg onveranderd, ware het niet dat we een nieuw jong talent hebben mogen verwelkomen, Guillermo van Pamelen uit Middelburg is onze nieuwste aanwinst en samen met hem gaan we proberen om onze 11e titel binnen te slepen. In race 1 hadden Leroy, Dave, Guillermo en Mika al een heel mooi resultaat neergezet met een 2e plek en Guillermo wist zelfs te debuteren met een pole position, heel knap! Nu was het Mika die de kwalificatie deed en hij startte vanaf plek 3. De eerste race was gewonnen door Auto Sturm en team Next was daarin 3e, zij startten nu ook van de posities 2 en 1. Ook de Looff lijkt dit seizoen een hele sterke opponent te zijn, zij hadden het aan het begin van deze 2e race echter lastig met een moeilijke kart. Mika bleef in de eerste stint netjes op plek 3, terwijl Leroy zich klaarmaakte en ik op de kartbaan arriveerde.

We hadden een goede wissel en lagen na het incasseren van onze erestraf zo rond de 6e positie. Auto Sturm kwam van achter ons weer opzetten en ging ons voorbij. Ik maakte me klaar voor de 3e stint en ook nu pakte de wissel goed uit, we hadden een lekker kartje al was het even afwachten hoe het ging aangezien ik al 4 maanden niet meer in Middelburg had geracet en geen tijd meer had gehad om nog te trainen. Maar toen ik nog niet lang in de kart zat realiseerde ik me dat ik een fout had gemaakt, ik was vertrokken op 82kg (met 80kg in mijn achterhoofd) en besefte me plots dat het gewicht in Middelburg tegenwoordig naar 85kg is opgeschroefd. Ik was mijn focus even helemaal kwijt en baalde als een stekker. De vele stints die ik gister en eergister op 80kg had gereden in Eupen hadden mij niet alleen op het verkeerde been gezet, maar ook de vermoeidheid als gevolg van deze slopende race zorgden er nu voor dat ik me tijdens het wegen niet had gerealiseerd dat we vandaag op 85kg moesten rijden. Wat nu te doen, binnenkomen was geen optie, aangezien de kartwissels nog bezig waren en ik, ook al had ik gewicht bijgepakt, waarschijnlijk toch een zwarte vlag zou krijgen. Ik probeerde me alsnog te focussen op het rijden van snelle rondetijden, dat was het enige dat ik op dat moment kon doen en ik werd fanatiek aangemoedigd door mijn teamgenoten langs de zijkant. Ondanks dat ik met mijn hoofd bij het gewicht zat, kon ik toch goede tijden rijden en naderde ik het podium. Ik nam de snelste raceronde over en even later ook de 3e plek toen Auto Sturm verrassend de longcut nam.

Maar ondertussen wist ik dat ons waarschijnlijk een zwarte vlag te wachten stond en in een flits ging door mijn hoofd om snel 2 extra schijven te pakken. Redenaties als, we zijn ook wel eens benadeeld geweest of we hebben ook al zo vaak pech gehad geven je natuurlijk nog niet het recht om zoiets te doen, maar in het heetst van de strijd, met een hartslag van 200 bonkend in je keel en een gemoedstoestand van willen winnen alsof je leven er vanaf hangt ging ik toch de mist in. Met onze laatste kartwissel legde ik eerst mijn schijven weg om er vervolgens 2 extra te pakken alvorens te wegen. Er was onduidelijkheid omdat ze gezien hadden dat ik eerst mijn schijven had weggelegd en derhalve niet konden controleren of ik genoeg gewicht bij me had gehad, hiervoor kregen we direct een zwarte vlag. De race was dus om zeep maar ik realiseerde me even later toen ik mijn helm had afgezet dat ik dit niet had moeten doen. Ik wist even niet wat ik er mee aan moest, natuurlijk was het maar 3 kilogram maar het was niet fairplay en dus was de straf meer dan terecht. Ik besloot later om mijn fout openlijk toe te geven op Facebook en daarmee door het stof te gaan, niet leuk maar waarschijnlijk wel het beste, als je fout zit moet je het ook toegeven, ook al zullen veel rijders dat lang niet altijd doen… Ik voelde me lullig tegenover mijn teamgenoten omdat zij hier niks aan konden doen en ook niks vanaf wisten en we hiermee dure punten verspelen, ook het punt voor de snelste raceronde ging nu naar een concurrent toe. We staan daarom na 2 races al op flinke achterstand in het klassement van onder meer Auto Sturm en Team Next die knap de race wonnen. Ik ga mijn uiterste best doen om de rest van het seizoen fair&square deze verloren punten weer goed te maken. Bij deze nogmaals mijn excuses, ik beloof dat ik dit niet meer zal doen!

171009 zikk race 2 podium

ZIKK finalerace

Veersedam maakt uniek rijtje compleet met 10e titel
Middelburg, 18 juni 2017

Op zondag 18 juni was het zover, de grote finalerace van het ZIKK-seizoen 2016/2017. Enkele seconden scheidden ons vorige race van het vroegtijdig veiligstellen van de titel, en dus kwam het dan toch weer op de laatste race aan. Zo’n laatste race is altijd anders dan anders, ook al stonden wij er uitstekend voor, je weet dat de zenuwen net iets hoger zijn dan normaal en het moet dan toch maar weer even allemaal gebeuren, er mag niks fout gaan want de concurrent staat te loeren op iedere misstap. Die concurrentie was vandaag vooral team Haarbosch, zij waren de enige nog overgebleven concurrent en voor hun was het vandaag ook alles of niks. Tegelijkertijd speelde zich om plek 3 in de eindstand nog een spannend duel af tussen Auto Sturm en Klaver 4. Ik ging vandaag de kwalificatie doen, voor het eerst dit seizoen en tot ons genoegen kon Marcel last minute nog aanhaken om de race ook mee te rijden. De kwalificatie was ongelooflijk spannend, de top 4 kwalificeerde binnen een halve tiende van elkaar, maar helaas was ik wel de 4e van dit groepje, Lorenzo pakte pole position voor Haarbosch, Patrick 2 voor Klaver 4 en Mike 3 voor Auto Sturm, gelijk de 4 hoofdrolspelers van vandaag bij elkaar. In de eerste ronde was er meteen actie toen Mike de aanval opende op Patrick, deze aanval mislukte en ik kon profiteren door erlangs te glippen. Een ronde later pakte ik direct Patrick met een mooie late uitremactie eind rechte stuk, en zo werkte ik me op naar plek 2.

veersedam kastaci (1)

Lorenzo had een klein gaatje geslagen en met de warmte die duidelijk een rol speelde probeerde ik constante tijden te rijden en het gaatje te dichten. Dit ging langzaam maar zeker, tiende voor tiende. Een aantal keer wisselden we de snelste raceronde uit en uiteindelijk kon ik hem met 43.0 een tijdje vasthouden. Voor ons was deze snelste ronde heel belangrijk, aangezien een extra puntje zou betekenen dat we aan een 5e plek altijd genoeg zouden hebben in plaats van een 4e stek, net iets meer marge dus, want we hadden nog 20 seconden erestraf te incasseren. Ik kon Lorenzo bijhalen en net voor de kartwissels besloot ik hem in te halen, zodat ik hem niet veel kans gaf om in mijn slipstream nog de snelste raceronde terug te pakken. Dave stond klaar voor stint 2 en we waren als één van de eerste topteams binnen om geen risico te nemen om te laat te pitten. Dave had een redelijk goede kart en maakte daar heel goed gebruik van. We kwamen op plek 5 te liggen en Dave begon het gaatje naar de top 4 te dichten. Hij reed weer een strakke stint en die bracht ons helemaal terug in de strijd om de podium posities. Danny reed na een 30 seconden erestraf voor Haarbosch ook goede tijden, en zo bleef het ongenadig spannend. Marcel ging bij ons als 3e en had mijn kart. Hij moest hier wel even in zoeken, maar de tijden liepen over het gehele veld op en dus waren zijn rondetijden weliswaar niet zo snel meer als ik in het begin van de race in deze kart kon rijden, maar we doken wel weer de top 3 in.

podium zikk

Klaver 4 voerde het veld aan maar we kwamen dichterbij, Ivo had het lastig voor Haarbosch en dus zag het er beter en beter uit voor ons, we hadden de wedstrijd onder controle. De laatste wissel verliep voor ons prima, Mika was onderweg en opende vanaf plek 2 de jacht op Wouter van Klaver 4. Na onze longcut kwamen we op de baan net voor team Haarbosch met Rico aan het stuur. Zij waren nog op weg naar een eventuele podiumplaats maar Mika verdedigde even zijn plekje en Rico dook ook de longcut in. Hij kwam toen achter Eliano van de Looff en die liet even zien hoe je moet verdedigen, tot groot genoegen van het publiek gaf hij Rico geen kans om plek 4 nog weg te kapen. Ondertussen wisten wij dat plek 2 voor ons vandaag het eindstation was, maar dat betekende wel dat de champagne ontkurkt kon worden want het was ons gelukt. Voor de tiende keer in de historie van het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams wisten we met Veersedam / Kastaci de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Een unieke reeks die bij ons uitgebreid werd gevierd. De buit was wederom binnen en nu voor het eerst met Mika in het team. Na de prijsuitreiking en de BBQ hebben we nog uitgebreid nagekaart en nagenoten op de kartbaan. De 2e plek ging verdiend naar team Haarbosch, terwijl Auto Sturm aan het langste eind trok wat betreft plek 3 in de eindstand, voor hun loon na werken en ook felicitaties aan hun! Wij kijken uit naar volgend seizoen, wanneer het jonge talent Guilermo van Pamelen bij ons zal debuteren! Voor dit seizoen wil ik nog graag onze sponsoren Veersedam Auto en Autobedrijf Kastaci bedanken, en zeker ook onze coach Peter Nagelkerke en teammaten Cuma Kastaci, Leroy Wehmuller, Dave Adriaanse, Mika Mathia en Marcel Kouijzer!

veersedam kastaci 2017

4 uur IKM

Dutch Value komt tekort voor overwinning
Middelburg, 28 mei 2017

Op zaterdag 27 mei was ik samen met Rico en zijn vader in recordtempo teruggereden vanuit Madrid naar Nederland, en last-minute besloten we om nog in te schrijven voor de 4 uurs race die op zondagochtend 28 mei gepland stond bij Indoor Karting Middelburg. Onder Dutch Value reden we de race tegen 8 andere teams, waarvan de meeste met 2 rijders. Rico deed de 2-lap kwalificatie en moest genoegen nemen met een 5e startpositie. De opzet van de race was verder simpel, 3 kartwissels en minimaal 1 rijderswissel, minimum gewicht was 85kg. In het eerste uur kon Rico zich met een matige kart terug knokken naar een 2e plek in de wedstrijd, Mike Sturm kon aan kop een seconde of 12 weglopen. In het 2e uur ging ik rijden en ik had een redelijk goede kart, Lorenzo Stolk had het stuur van Mike overgenomen en had een minstens zo goede kart, het gat bleef gelijk. Met nog 2 uur te gaan lagen alle kaarten nog open, Mats de Jong en Tim Leloux reden samen en leken op een 3e plek af te stevenen. Onze 2e wissel was niet goed en dus had ik het 3e uur een hele slechte kart, al snel verloren we terrein op Mike & Lorenzo en dit bleek voor ons de doodsteek te zijn, het gat liep op tot zo’n 35 seconden! In het laatste uur probeerde Rico nog wat goed te maken, maar opnieuw hadden we geen lekkere kart en dus moesten we lijdzaam toezien hoe we zelfs op een rondje werden gezet. Een sterke race van Lorenzo & Mike en voor ons een teleurstellende race qua resultaat.

18699411_1481687385230061_5466083106524714592_o (1)

ZIKK race 11

Veersedam weer stapje dichter bij 10e titel na 5e overwinning
Middelburg, 8 mei 2017

Op maandag 8 mei was de op 2 na laatste race van het ZIKK seizoen 2016/2017 bij IKM. Wij hadden vandaag geen strafseconden na de teleurstellend verlopen race van vorige keer, terwijl onze enige reële overgebleven concurrent voor de titel, Haarbosch Racing, vandaag 30 seconden erestraf moest incasseren. Rico wist voor Haarbosch wel pole position te pakken net voor Marcel. Marcel was echter bij de les toen de race van start ging en plaatste direct een geslaagde aanval in bocht 1. Rico viel even terug naar plek 3 want ook Joris van Auto Sturm glipte mee en Marcel had direct een gat geslagen. Toen Rico een minuut of 10 later pas weer kwam aansluiten hield Marcel de deur even een aantal rondjes dicht, maar Rico kwam er op zijn beurt ook weer langs en opnieuw ging Joris mee die nu zelfs naar de leiding in de race ging. Hij ging verdedigen en daarop besloten wij een longcut te nemen. Rico kon uiteindelijk nog wel wat uitlopen, maar na hun erestraf vielen ze wel ver terug. Cuma kwam aan de leiding van race omdat ook Auto Sturm 10 strafseconden had, maar Dennie kon voor hun wel weer aansluiten en ook de koppositie overnemen.

170508 zikk race 11 podium

Het veld bleef relatief dicht bij elkaar en ik ging als 3e rijden bij ons. Ik had Nick van Auto Sturm die ook vroeg hadden gewisseld meteen in het vizier, maar in het begin ontliepen onze tijden elkaar nauwelijks iets. Na verloop van tijd kon ik nog een paar tienden vinden en kon ik toch het gaatje dichten en de kop weer overpakken. Ondertussen probeerde Lorenzo bij Haarbosch zich naar voren te rijden en hij kwam weer naar plek 5 toe. Klaver 4 en De Looff streden op dat moment om plek 3 en verloren wat tijd. Haarbosch reed deze race overigens met een oude bekende, Ivo maakte zijn rentree door Selina te vervangen, leuk om hem weer eens in actie te zien bij IKM en ondanks dat hij even moest zoeken naar constante tijden zat de snelheid er nog goed in! Mika ging bij ons als 4e en laatste en omdat Sturm nog een longcut moest nemen en we al een aantal seconden voorsprong hadden konden we de race relatief makkelijk uitrijden in winnende positie. De ogen waren gericht op plaatsen 2 tot en met 5, maar op een 5e plek kon Haarbosch geen potten meer breken en ondanks de snelste ronde en pole position van Rico scoorden ze dus niet zoveel punten. De Looff en Klaver 4 legden uiteindelijk nog beslag op plek 2 en 3 na duels met Annelien, vooral Tim van De Looff reed weer een hele sterke stint. Met nog 2 races te gaan is onze voorsprong nu weer 17 punten op de eerste achtervolger. De volgende race is over 3 weken op 29 mei.

ZIKK race 9

Veersedam knokt zich naar belangrijke overwinning
Middelburg, 20 maart 2017

Op maandag 20 maart was de 9e race van het ZIKK seizoen 2016/2017 in normale rijrichting. De kwalificatie was vandaag een hotlap kwalificatie en Marcel was er weer eens bij en ging de kwalificatie rijden. De eerste kart bleek niet geweldig, we stonden op de 3e plek en onze belangrijkste concurrent Haarbosch racing stond met Lorenzo op pole position. Lorenzo reed een ijzersterke 1e stint en maakte gelijk veel goed van de 30 seconden erestraf die ze aan het eind van de 1e stint zouden moeten incasseren. Marcel reed ook een sterke stint en haalde eruit was erin zat, ook al verloren we best een stukje of Haarbosch. Dave reed bij ons als 2e en ondanks enkele races aanwezigheid en wat minder meters op de nieuwe baan dan de meeste anderen, stond hij er meteen weer. Hij reed een hele goede stint en was constant 1 van de snelste rijders op de baan. Door onze erestraf van 10 seconden reden we op plek 5 en Dave kon naar Klaver 4 toe rijden en die meteen inhalen met een schitterende actie.

Het veld lag nog redelijk dicht bij elkaar en de 2e kartwissel zou erg belangrijk worden. Omdat onze positie op de baan niet heel erg gunstig was besloten we om onze longcut te nemen (korte pitstop). Dit pakte heel goed uit, want daardoor lagen we goed gepositioneerd voor de 2e kartwissel en konden we als één van de laatste teams wisselen en een goede kart pakken. Ik ging als 3e en kon meteen de druk opvoeren bij Old Boys en even later ook ’t Begin Domburg inhalen. Mike Sturm van Auto Sturm kwam mij in het begin voorbij voor plek 2, maar ik kon hem snel weer terug inhalen en zo lagen we op de 2e plek in de wedstrijd. Ik reed goede tijden en kon flink inlopen op Rico die aan kop reed. Zij namen ook hun longcut om ons op te vangen en zo kwam ik vlak achter Rico te rijden. We besloten niet af te wachten en meteen toen de pits open ging te wisselen, we hadden namelijk Mika nog achter de hand en er stonden 2 goede karts in de pits. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken kwam Rico niet een ronde later binnen maar bleef doorrijden, daarmee namen ze een groot risico, want de andere teams gingen er met de goede karts vandoor. Mika en Rico reden gelijke tijden en dus kwam Selina als laatste rijder van Haarbosch weer net voor ons de baan op.

zikk race 9 uitslag

Haarbosch was lang doorgereden en had nu echter niet zo’n goed kartje, dit bood mogelijkheden voor ons om de wedstrijd alsnog te winnen. Selina ging extreem in de verdediging waarbij de rondetijden snel opliepen tot wel 3 seconden langzamer!! Dit zorgde ervoor dat Klaver 4 met Wouter en Auto Sturm met Dennie snel naderden. Mika wilde niet afwachten tot er andere teams aansloten en wist zowaar een gaatje te vinden. Een super belangrijke inhaalactie voor ons want dit leverde ons zo goed als zeker de overwinning op. Mika kon gelijk wegrijden van de rest en de laatste 10 minuten zal hebben gevoeld als 1 grote ereronde. Ondertussen ging de strijd om plek 2 door want ook Wouter wist zich voorbij Selina te werken. Ook Dennie was aangesloten en ook hij ging Haarbosch voorbij, echter Selina herpakte zich en kon de laatste plek op het podium nog veiligstellen. Een spannende ontknoping en met deze overwinning en nog 4 races te gaan hebben we nu weer wat marge van 18 punten in het klassement opgebouwd, we zullen echter op onze hoede moeten blijven, te beginnen bij de volgende race over 3 weken!

Indoor European Kart Challenge

Ruben door zinderende finale naar 3e plek op 1e IEKC
Middelburg, 18/19 februari 2017

Begin 2016 kwam een aantal mensen met het idee om een grootschalig kampioenschap te organiseren voor de top van de Europese indoorkartwereld bij Indoor Karting Middelburg (IKM). Leroy Djemani, Ingmar Zonder en Cuma Kastaci waren de voornaamste krachten achter de organisatie die dit idee in alle rust tot in de details uitwerkten. In samenwerking met IKM werden voorbereidingen getroffen om in februari 2017 de allereerste editie van de Indoor European Kart Challenge (IEKC) te laten plaatsvinden. Er werd groots ingezet met de bouw van een nieuw circuit, het aantrekken van nieuwe karts en het opzetten van een competitie met 10 races verspreid over 2 dagen, voor maar liefst 120 rijders. De deelnemerslijst die uiteindelijk ontstond was zeer indrukwekkend, zelden was er een kampioenschap georganiseerd met een gelijkaardig niveau, de beste rijders van 14 landen uit Europa stonden daadwerkelijk aan de start, het kampioenschap was uitverkocht en er was een ongekende prijzenpot beschikbaar gesteld door verschillende sponsoren.

ikm buiten

Op 15 februari was de dag dat de baan voor het eerst open ging voor training en meteen waren de trainingsheats goed bezet. Tot en met vrijdagavond werd er volop getraind en de sfeer was fantastisch. Ook ik reed verschillende heats in beide richtingen, het was bijzonder om te zien dat al die toppers naar mijn thuisbaan in Middelburg waren afgereisd en het was wel duidelijk dat er geen grote favoriet aan te wijzen was, de tijden lagen enorm dicht bij elkaar. Op zaterdagochtend begon de eerste ronde van 8 kwalificatieheats, steeds verdeeld in 8 groepen van 15 rijders. De loting was op vrijdagavond gedaan en iedereen keek met spanning naar de uitkomst daarvan. Zoals in ieder groot kampioenschap speelt de loting van de groepen en vooral ook de karts een belangrijke rol. Op dag 1 reed iedere deelnemer 5 races, waarvan de eerste 4 in de normale richting en de 5e in omgekeerde richting. Iedere race kende een kwalificatie van 2 ronden en 1 verplichte pitstop.

16826026_1440072039357576_7461851004669000008_o

Mijn races verliepen op dag 1 heel erg goed. In race 1 wist ik achter de Duitser Michael Schöttler een 2e plek te pakken, in race 2 werd ik na een zwaar gevecht met een hele matige kart 2e achter de Belg en Bluestar teamgenoot Yoan Medart. Daarna volgden een overwinning in race 3, een 3e plek in race 4 en opnieuw een overwinning in race 5 na een prachtig gevecht met de regerend wereldkampioen Rico Haarbosch. Ik haalde voor mijn gevoel alles uit de karts die ik had, zeker niet altijd de betere karts. Alleen in race 4 was ik teleurgesteld met P3, omdat ik met een koude kart moest kwalificeren en dit kostte me wellicht 1 of 2 plaatsen aangezien ik in de kwalificatie veel nadeel had en vanaf een 4e plek moest starten. Met een 7e plek in de tussenstand na dag 1 kon ik echter zeker leven gezien het verschil met de koploper Julian Walter uit Duitsland slechts 4 puntjes was. Op dag 1 was al duidelijk dat de organisatie enorm strak verliep, het tijdschema liep volgens plan zoals een Zwitserse klok, de timing werkte perfect, de standen werd snel geüpdate en de medailles na iedere 2 races uitgereikt, er werd anderzijds door de deelnemers ook sportief gereden.

16826139_396216270740199_2385053638042612931_o

Op dag 2 was het zowaar nog drukker op de kartbaan dan op zaterdag, de auto’s stonden tot ver van de ingang geparkeerd en de speciaal opgebouwd tribune langs de baan stond meestal helemaal vol. De top 45 zou na 8 ronden doorgaan naar de halve finales, dus veel rijders wisten dat ze nog een aantal goede resultaten moesten neerzetten om die grens te halen. Ik had nog 3 races in hele lastige karts, en in tegenstelling tot wat ik hoopte (strijden om overwinningen) was het knokken om telkens het podium te halen. Dat lukte in race 6, na een hele mooie tactische inhaalrace van 6 naar 3. Ook in race 7 lag ik op koers, maar met de pitstop ging het mis. In een poging om de 2e plek veilig te stellen nam ik iets te veel risico en dat kwam me duur te staan, ik stond naar inschatting van de wedstrijdleiding net iets te ver en kreeg een stop&go penalty, hierdoor viel ik ver terug in de race. Op zich deed dat nog niet zo veel pijn, aangezien ik daarvoor een 3e plek als slechtste resultaat had staan en je 1 race mocht schrappen. Ik wist echter dat ik in mijn laatste race mijn slechtste kart zou treffen en een enorm zware groep. Toen tijdens die 8e race mijn stuur ook nog los begon te raken was het helemaal onmogelijk om er nog een fatsoenlijk resultaat uit te halen, ik werd 7e en daardoor ging ik kelderen in de tussenstand.

16804485_1440607429304037_6296427050028057762_o

Slechts als 15e plaatste ik me voor de halve finale. Ik wist wel dat er in grote kampioenschappen als deze meestal nog veel verschuivingen plaatsvinden in de finales, en daardoor had ik de hoop op een top 5 klassering nog zeker niet opgegeven, de titel pakken zou wel lastig gaan worden maar zelfs dat was nog niet onmogelijk. In de halve finales kon je alle karts weer loten, in mijn geval niet gunstig maar gelukkig hadden ze wel de slechtste karts eruit gehaald. Ik lootte een gemiddelde kart en ging vol goede moed de 31 ronden durende semifinal in, 15 ronden meer dan de heats en nu met 2 pitstops. Ik kwalificeerde als 3e achter mijn Limburgse teamgenoot bij Bluestar en Dutch Value, Romano Franssen en achter één van de vele snelle Duitsers dit weekend, Felix Weber. De race verliep zonder veel positiewisselingen, dat maakte het echter niet minder spannend. Romano kon makkelijk wegrijden, daar achter reden Weber, ik en de andere Duitser Alex Nolting vlak bij elkaar. Ondanks dat we 2 pitstops moesten maken veranderde de stand in de top 4 niet, er werden zelden fouten gemaakt en de tijden waren zeer constant. Met een mooie 3e plek ging ik wel stijgen in de stand!

16819131_1440067339358046_6771201490883416827_o

De andere halve finales werden gewonnen door Rico en Michael Schöttler, terwijl koploper na de heats, Lorenzo Stolk, met een 4e plek iets terugviel. De 15 rijders voor de grote finale werden bekendgemaakt en de spanning tijdens de kartloting was enorm. Ik pakte eindelijk een hele goede kart, nummertje 6! Dit was een lekker moment om deze kart te trekken, samen met kart 18, 13 en kart 20 behoorde hij tot de besten van het weekend. Rico had net als in de halve finale kart 20 en mocht dus ook niet klagen, zeker ook lekker voor de kwalificatie. Ik ging als 8e de finale in en was klaar om 46 ronden tot het gaatje te gaan. Mijn kwalificatie was niet optimaal, niet in de laatste plaats omdat ik een stoel maatje XXL had waarin ik van links naar rechts schoof en dat was even wennen. Toch kon ik P3 pakken achter Rico en Mats met kart 13, en voor Lorenzo die weer sterk reed met kart 10 (mijn kart in de halve finale). Op 5 stond Romano, dus niet echt ideaal aangezien dit juist de concurrenten waren op wie ik punten moest pakken wilde ik nog richting eindpodium komen. De finale was er één om je vingers bij af te likken, ik zeg dat natuurlijk niet geheel vanuit een neutrale positie, maar na afloop kreeg ik zoveel complimenten zoals ‘what an amazing show’ dat mijn gevoel ook door vele toeschouwers werd bevestigd.

ruben

Rico legde het tempo meteen enorm hoog, Mats en ik konden mee, Lorenzo was de laatste die langzaam moest afhaken. Wat er achter mij gebeurde heb ik verder weinig van meegekregen, ik had mijn vizier slechts op 2 rijders gericht en die reden extreem constant. Met z’n drieën dreven we elkaar tot een waanzinnig hoog niveau en het kwam aan op honderdsten van seconden, tientallen ronden reden we binnen 1 tiende van een seconde en na een ronde of 20 maakte Mats voor het eerste een minimaal foutje en kon ik eind rechte stuk profiteren met een geslaagde inhaalactie. Ik scherpte de snelste raceronde enkele honderdsten verder aan en kroop centimeter voor centimeter richting Rico. Het kwam op de pitstops aan en Rico ging als 1e. Ik counterde een ronde later en kwam zij aan zij weer de pits uit, maar wel aan de buitenkant. De geschiedenis herhaalde zich, Rico ging weer eerst en met nog 3 ronden te gaan en ik ging na hem. Maar dit keer kon ik uitkomen pits net voor Rico blijven. Door goed te timen ging ik op het juiste moment op mijn gas en nam ik de leiding over. Na anderhalve ronde verdedigen won ik één van de mooiste races die ik me kan herinneren, wat een niveau en wat een ambiance, dat maakte het natuurlijk extra speciaal.

16797682_1440068322691281_865746345174480590_o

Ik was waanzinnig blij toen ik over de finish kwam, maar hield een klein beetje in met juichen aangezien Rico achter mij wel de eer verdiende die hem als eerste IEKC kampioen toekwam, hij had de meeste punten weten te pakken en voegt opnieuw een grote titel toe aan zijn palmares. Maar wat voelde het lekker om deze race te kunnen winnen en nu was het rekenen, Lorenzo stelde met P4 de 2e plek veilig, maar het ging tussen Mats, Romano en mij voor de 3e plek. Na enkele angstige en ongelooflijk spannende momenten bleek dat ik (met een gelijk aantal punten met Mats en 1 punt meer als Romano) toch nog het podium had gehaald. Het was even onduidelijk wat er bij een gelijk stand werd gedaan maar alle gebruikelijke manieren zouden in mijn voordeel uitpakken en dus kon ik het podium beklimmen. Om vanaf plek 15 voor de halve finales toch nog op het podium te klimmen was wel heel erg gaaf, de beloning van €500 voor de 3e plek maakte dat alleen nog maar mooier. Het was dus een podium met 3 oude bekenden bij IKM, maar het moet gezegd worden dat er dit weekend veel meer mensen een podium hadden verdiend, denk aan Schöttler, Walter, maar ook Romano, Mats, Marcel Kouijzer (die na een mindere kart in de halve finale de finale op 1 punt miste) en nog enkele andere toppers.

podium eikc

Een speciale vermelding wil ik ook zeker maken voor Guillermo van Pamelen en Eliano de Vos, deze net 14-jarige knapen reden als jongste deelnemers een geweldig toernooi, ze haalden allebei de halve finales door onder meer 3 podiums te pakken, chapeau! Daarnaast waren de 3 beste dames ook sterk, Selina op 1, Annelien op 2 en Mellanie op 3, waarbij Annelien de halve finale haalde en Selina zelfs de finale! Zij won niet alleen €500 voor de beste dame maar ook €250 voor de snelste kwalificatie. Julian Walter nam €250 mee naar Duitsland voor de snelste ronde van het weekend (42.65). De gehele top 10 kan je zien op de website van het iekc. Na de prijsuitreiking zakte de adrenalinespiegel langzaam weer richting een normaal peil, en steeds meer kwam bij mij de waardering naar boven voor de organisatie die een fantastisch evenement hebben neergezet. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar voor een 1e editie mag gerust van een groot succes worden gesproken. Ik denk dan ook dat vele deelnemers volgend jaar weer terug te zien zullen zijn in Middelburg voor een volgende editie van dit kampioenschap. Dank aan de organisatoren, de kartbaan, de vrijwilligers en de sponsoren die dit weekend mogelijk hebben gemaakt!

foto’s met dank aan: Susi Trauernicht, Indoor European Kart Challenge, Jeffrey Kerkhove, Kim Kortenjann

ZIKK race 7

Veersedam slaat slag in bijzondere race
Middelburg, 30 januari 2017

Op maandag 30 januari stond de 7e race van het seizoen op het programma, en dit markeerde gelijk de helft van het seizoen, aangezien de kalender 13 races telt. Opnieuw een belangrijke race dus en met het Open Zeeuws kampioenschap net achter de rug stonden veel rijders op scherp. Annelien was er daar één van, zij etaleerde haar goede vorm door met Auto Sturm pole position te pakken in de 3x5 minuten afvalkwalificatie. Cuma reed voor ons zijn eerste kwalificatie van het seizoen en kwalificeerde zich als 5e. Onze grootste concurrent voor de titel, Haarbosch, stond op de 2e plek met Rico aan het stuur. In de slotfase van de kwalificatie, toen de pole tijd al op de klokken stond, ging de kart van Annelien stuk en dus moest ze in een andere kart van start gaan. Hier kon Rico van profiteren door de leiding te pakken. De verschillen bleven echter heel klein, Cuma haalde Klaver 4 in en lag op plek 4 slechts een seconde of wat achter de koplopers. ’t Begin Domburg reed sterk met Tim en ook Annelien handhaafde zich makkelijk in de top 3, maar deze 2 teams vielen na het incasseren van de erestraf terug in de stand.

De 2e stint zou het sleutelmoment worden in de wedstrijd. Het was Patrick die voor Klaver 4 het snelste tempo liet zien en zich vanaf plek 3 opwerkte naar 2 door Mika in te halen, vervolgens sloot hij aan bij koploper Selina met Mika nog in zijn bumper. Mika wachtte niet af en haalde meteen Patrick weer in. Vervolgens ging Selina vol in de verdediging op ons en Klaver 4 nam daarop hun shortcut. Wij lieten ons zeker niet verleiden tot het nemen van een shortcut, want deze situatie was allerminst ongunstig voor ons. Gezien onze voorsprong in de stand en gezien het feit dat we nog geen slecht resultaat hebben gehaald dit seizoen was het in ons voordeel om samen met Haarbosch verder terug te zakken. Zij leken dit niet in de gaten te hebben terwijl ze toch al een schrapresultaat hebben staan van 11 punten en Selina ging alleen maar extremer verdedigen, waarbij de tijden opliepen tot 44 seconden per ronde. Ondertussen reed Patrick de snelste raceronde van 41.71 en konden meerdere teams aansluiten. De Looff en Old Boys namen ook hun shortcut en Auto Sturm dook vroeg de pits in en kwam ook weer in de buurt.

zikk podium race 7

Mika kwam niet langs Selina en we namen daar gezien de situatie ook geen risico bij. Selina werd vroeg naar binnen gehaald en dit kwam ons niet slecht uit want zo kon Mika nog een minuutje of 10 verschil maken. Lorenzo had het lastig in zijn kartje en zo liepen we een seconde of 4 weg. Na de wissel kwamen we als 4e weer de baan op en brachten we Zeeuws kampioen Leroy op het asfalt. Hij kon goede tijden rijden waarbij de voorsprong op Haarbosch constant bleef. Klaver 4 had de overwinning in handen en hoefde in de laatste 2 stints geen bijzondere tijden meer te rijden om genoeg voorsprong over te houden. Door hun gemiste race van vorige keer zijn ze echter vrijwel kansloos als het gaat om de titel. Auto Sturm is dat nog niet en zij kwam met Mike verder naar voren, hij haalde Leroy in en opende de jacht op P2 en 3. Ik ging als laatste rijden en kwam als 5e weer de baan op. Al vrij snel kon ik de Looff inhalen en niet veel later ook Old Boys. Ik kreeg niet heel veel weerstand maar dat was voor hun ook niet zinvol gezien het feit dat wij nog een shortcut achter de hand hadden. Danny reed voor Haarbosch en reed een goede stint, hij probeerde nog te redden wat er te redden viel maar kon niet meer bij ons in de buurt komen. Voor ons was de 2e plek eventueel nog mogelijk al reed Joris van Auto Sturm ook hard door. Met nog een minuut of 10 te gaan kon ik hem inhalen en daarmee een hele waardevolle 2e plek pakken. Ik kon helaas de snelste raceronde niet meer terugpakken, net als Mika strandde ik op enkele honderdsten van Patrick zijn tijd. Auto Sturm bleef op plek 3 en gaat daarmee naar de 2e plek in de tussenstand, Haarbosch eindigde op een 4e plek. De volgende race is over 4 weken in de omgekeerde richting.

Individueel Open Zeeuws Kampioenschap

Ruben sleept 10e individuele Zeeuwse titel binnen in nieuwe karts
Middelburg, 28/29 januari 2017

Op zaterdag 28 januari begon de 16e editie van het Individueel Open Zeeuws Kampioenschap bij Indoor Karting Middelburg met de jeugd. Sinds een aantal jaar is de opzet gewijzigd van een 2-daags evenement waarbij alle klassen om de beurt rijden naar 2 losse dagen waarbij alle rijders op 1 dag hun kampioenschap afwerken. De kids in de kinderkarts werden door middel van een kwalificatie in 2 groepen verdeeld, waarbij er geweldige duels ontstonden tussen de jongste indoorkarters. De strijdlust, de emotie en zeker ook de sportiviteit die deze jeugdige matadoren lieten zien was om van te smullen. De b-poule werd na 4 zwaarbevochten manches gewonnen door Mats Leenaars. In de a-poule draaide de 4 heats uit op een tweestrijd om de titel tussen Youri Bonte en Hugo Leenaars, die uiteindelijk in de finale werd beslist in het voordeel van Hugo. Ook om plek 3 was er een spannende strijd, hier waren het Mika Bison en Amine Abidi die elkaar het leven zuur maakten, Amine ging er uiteindelijk met de laatste podiumplek en een mooie trofee vandoor. Bij de kids waren er echter geen verliezers, iedereen kreeg een welverdiende medaille en alle kids verlieten met een glimlach de baan, zo ook de meeste toeschouwers want het was schitterend om te aanschouwen!

zikk2017 jeugd1zikk2017jeugd2

En als het kijken naar de kids nog niet mooi genoeg was dan maakte het kampioenschap bij de junioren het helemaal af. Op de voet gevolgd door enkele verslaggevers van Omroep Zeeland haalden zij het beste in elkaar naar boven. In de eerste race ging Ziggy van de Port er met de overwinning vandoor, hij stelde zich daarmee gelijk kandidaat voor het eindpodium. Er waren echter meer mannen die hun zinnen hadden gezet op één van de mooie podiumprijzen, Guillermo van Pamelen en Eliano de Vos domineerden de afgelopen 3 jaren de kids klasse op het Zeeuws kampioenschap en volgden Ziggy op korte afstand. Dezelfde 3 mannen wisten ook in race 2 en 3 de top 3 te bezetten, Eliano werd steeds 3e terwijl Guillermo het heft in handen nam door twee keer te winnen. De finale moest de beslissing brengen en Guillermo liet zich hierin niet meer verrassen, hij won ook de laatste race en kroonde zich meer dan verdiend tot Zeeuws kampioen, zijn 2e titel na de titel bij kids in 2014. Ziggy hield knap stand op plek 2, terwijl Eliano 3e werd, al werd het in de laatste race nog erg spannend toen onder meer Mike Dijkgraaf heel sterk kwam opzetten en nog veel punten goedmaakte. Beeldverslag omroep Zeeland
zikk2017 junioren (1)16265888_1365699876835414_5735620729780911733_n (1)
Op zondag ging het spektakelstuk verder met de senioren, dit keer onderverdeeld in 4 klassen, 45+ (85kg), koningsklasse (100kg), middengewicht (85kg) en vedergewicht (70kg). Net als gisteren werden er ook vandaag 4 races per klasse gereden, met daarin een hotlap voorafgaand aan iedere race en één verplichte pitstop in de vernieuwde pitstraat met 2 pitlanes. De eerste 2 races waren in de omgekeerde richting en de dag werd afgesloten in de normale richting. Er waren vandaag veel deelnemers, sommigen al met het oog op het aanstaande IEKC dat volgende maand bij IKM wordt verreden. Terwijl veel deelnemers genoten van de klassieker Federer-Nadal in de kantine, waren de 45+ mannen al op de baan voor hun eerste wedstrijd. Detlef Pahl bleek de sterkste onder de ‘oudjes’, hij liet zien dat je ook op 45-jarige leeftijd of hoger nog geweldige tijden kan neerzetten. En hij was zeker niet de enige die hard ging, hij werd op de voet gevolgd door Jan-Kees Luteijn en Johan Wisse die 2e en 3e werden.

zikk2017 45+

De zwaargewichten strijden traditiegetrouw onder de noemer ‘koningsklasse’. Hoewel de deelnemers vaak de rust zelve zijn en een gemoedelijke sfeer doen vermoeden, zijn ook deze mannen bloedfanatiek en gebrand om het beste uit iedere race te halen. De koningsklasse die op 100kg wordt verreden wordt al jarenlang gedomineerd door 1 man, niemand minder dan Leroy Wehmuller. Niet dat Leroy ieder jaar makkelijk al zijn races wint, daarmee zouden we de concurrentie tekort doen, maar hij is wel degene die meestal aan het langste eind trekt en al 8 keer de sterkste was. En dus ging hij ook nu als favoriet het kampioenschap in. Dennie Sturm ontpopte zich als zijn voornaamste opponent al moest hij in de eerste 2 races toezien hoe Leroy er 2 keer met de overwinning vandoor ging. Onder meer Peter van Dongen en Simon Joosse streden sterk mee in de voorhoede. Door in de laatste 2 races te winnen zette Dennie de druk vol op Leroy. Terwijl Simon beslag legde op de 3e plek bezweek Leroy niet onder de druk, hij haalde het maximale uit zijn karts en wist precies genoeg punten te pakken om zichzelf opnieuw te kronen tot Open Zeeuws kampioen, heel knap.

zikk2017 100kg

Net als in 2009, 2010, 2011, 2013 en 2014 reed ik deze keer weer mee in de middengewichtsklasse die deze keer op 85kg werd gereden. Aangezien dit ook het gewicht wordt voor het IEKC en er met de nieuwe karts werd gereden voor mij gelijk een hele goede training. Maar het Open Zeeuws kampioenschap als training beschrijven mag natuurlijk niet, want deze titelstrijd waaraan ik al sinds 2004 ieder jaar heb deelgenomen is veel meer dan dat. Althans, voor mij is het een race die ik altijd heel erg graag wil winnen, zo ook vandaag. Race 1 begon lastig voor mij, met een 3e startpositie achter Mats de Jong en Joris Sturm. Ik had een kart met veel onderstuur, de voorbumper raakte met remmen soms de grond en hierdoor moest ik sommige bochten maken door middel van mijn rem in plaats van mijn stuur. Dit was een uitdaging maar het lukte me wel om nog een 2e plek uit het vuur te slepen, ik kon Joris inhalen maar Mats was net iets te snel. In race 2 pakte ik wel overtuigend pole position maar had ik het ook niet gemakkelijk in de race. Dit keer werd ik op de hielen gezeten door Tim Leloux die in de 1e race ook al 3e werd en zich nadrukkelijk kandidaat stelde voor 1 van de topposities vandaag. Hij zette me onder druk met een slimme pitstop maar ik kon er gelukkig nipt voorblijven. Patrick Bakker werd deze race 3e.

zikk2017 rico rubenzikk2017 leroy ruben

Daarna draaiden we de rijrichting om en gingen we verder met heat 3. Opnieuw was het Tim die snel was, hij pakte pole position nipt voor mij. In een hele spannende race wist ik hem in te halen alvorens hij wederom relatief vroeg de pits in dook. Met de pitstop verloor je maar 1 a 2 seconden omdat je een stuk van de baan afsnijdt en die tijd liep Tim weer in. Ik zat dus in een lastig parket want als ik zou stoppen zou ik zeker terugvallen en misschien ook in de knoop komen met andere rijders zoals Wouter Verbaarschot die vlak achter Tim zat. Ik wachtte even af wat er achter me zou gebeuren en toen Wouter in de aanval ging bij Tim zag ik mijn kans schoon om te pitten, in de hoop dat ik net genoeg voorsprong had om de leiding te behouden. En dat lukte, bumper aan bumper kwamen we over start-finish maar ik kon mijn 2e zege van de dag veiligstellen. Achter ons werd er fors gestreden en een ongelukkige crash met Wouter en Cuma Kastaci (in 3e positie) zorgde voor een kleine chaos op de baan waarin ook Mats om werd getikt. Na 3 races kon alleen Tim mij mathematisch nog inhalen, ik had echter wel mijn beste kart van de dag en dat maakte het wat makkelijker. Met een 41.999 kon ik pole position pakken en vervolgens ver wegrijden van de rest, een heerlijke afsluiter met een 41.63 als snelste raceronde waar ik erg tevreden mee was, dit was maar zo’n twee en een halve tiende achter de beste tijd van het weekend op veel minder gewicht. Tim deed het opnieuw super door weer als 2e te finishen en kon heel tevreden zijn met zijn 2e plek in het eindklassement. Mats wist zijn hoofd koel te houden en haalde voldoende punten om Patrick en Joris van zich af te houden in de strijd om plek 3 in de eindstand. Voor mij was het mijn 10e individuele Zeeuwse titel, na 2x junioren kampioen haalde ik nog 3 titels bij de vedergewichten en nu 5 in het middengewicht!

zikk2017 85kg

Als laatste kwamen vandaag de vedergewichten de baan op, zij reden op 70kg en het leek bijna een juniorenkampioenschap aangezien Annelien met slechts 22 jaar de oudste deelnemer was. Het was mooi om te zien dat er zeer wisselende resultaten werden geboekt, de rijders waren erg aan elkaar gewaagd en het feit dat er 2 dames meestreden om de podiumplaatsen bewees dat het een goede beslissing was van IKM om de damesklasse in de ban te doen. Zowel Selina Balneger als Annelien reden erg sterk en daar hadden snelle mannen zoals Rico Haarbosch, Lorenzo Stolk en Mika Mathia het maar druk mee. Uiteindelijk was het toch de 3-voudig junioren kampioen van de afgelopen jaren (Rico) die kwam bovendrijven als de nieuwe kampioen bij de vedergewichten. Selina werd 2e op 3 punten achterstand en in de laatste race waren het Lorenzo en Annelien die streden om overwinning en daarmee de 3e plek in de eindstand. Hoewel Annelien pole position pakte met een waanzinnige 41.5 en de snelste tijd van het weekend reed met 41.3 was het wel Lorenzo die met een mooie inhaalactie de 3e plek in de eindstand bemachtigde. Deze spannende race besloot het weekend en voor veel Zeeuwse karters en de kartbaan zelf zal het nu toewerken worden naar het IEKC waarin een hoop snelle Europese toppers zal neerstrijken op het Zeeuwse asfalt.

Beeldverslag omroep Zeeland

zikk2017 70kg

ZIKK race 5

Veersedam kraait victorie na knotsgekke race
Middelburg, 5 december 2016

Op Sinterklaasavond, maandag 5 december stond race 5 van het ZIKK seizoen gepland. 8 teams waren weer vol goede moed naar de kartbaan van IKM getrokken en het was koud, dat betekende dat er vandaag wellicht snelle tijden inzaten. Dit bleek al direct in de kwalificatie, waarin wij helaas werden uitgeschakeld in de 1e ronde door Mike van Auto Sturm. Uiteindelijk waren het Patrick en Lorenzo die voor Klaver 4 en Haarbosch de laatste battle uitvochten. Klaver 4 had veel vertrouwen door de slechtste kart mee te nemen en dit betaalde zich helemaal uit, Patrick pakte overtuigend de pole position en een extra punt, nam zelf de beste kart mee naar de race en gaf Lorenzo een hele lastige! Wij startten vanaf plek 5 en Mika werkte zich al snel op naar voren. Lorenzo had het zoals verwacht moeilijk, hij probeerde van alles in de eerste ronden van de race, maar verloor hierdoor alleen nog maar meer tijd. Patrick had na 4 ronden al 10 seconden voorsprong op Haarbosch en dat liet zien dat een beetje lef in de battle kwalificatie grote gevolgen kan hebben. Auto Sturm kon nog redelijk in de buurt blijven maar Patrick sloeg een enorm gat, terwijl Mika rond P3/P4 rondreed.

15317771_10209924747947892_8481936197947424521_n

Tegen het einde van de eerste stint was het zenuwachtige gedoe rond de pitstraat weer begonnen, iedereen wilde een goede kart zien te pakken en zo ook wij. Echter ging opeens de toeter en shit, net als in race 1 waren wij de klos. We verloren veel tijd en ongeveer 3 posities, maar erger nog, we kregen ook een kapotte kart terug en in de ronden daarna verloor Mika zo’n 3/4 seconden per ronde op bijvoorbeeld Patrick (44ers om 40.9). Hierdoor moesten we eerder dan gewild gaan pitten en hadden we tot overmaat van ramp ook nog een hele vervelende kart voor stint 2. Een goed resultaat in deze race zonder strafseconden leek zo al na 25 minuten in rook op te gaan, en dat zou heel zuur zijn. Maar gelukkig werden we een beetje terug in de wedstrijd geholpen door Klaver 4. Patrick had zo’n beetje het hele veld op driekwart ronde gereden, maar nam met de toeter te veel risico, stond te laat stil en kreeg een 45 seconden penalty aan zijn broek, weg kansen op de overwinning, zeker gezien zij ook nog 30 strafseconden hadden. Er was nog een ander team te laat en zo werd de stand flink op zijn kop gezet. Marcel ging bij ons als 2e en wist wat hem te doen stond, alles eruit halen. Dit deed hij fantastisch want hij kon op sommige teams zelfs nog tijd winnen en hield daarmee de kans op een podiumpositie in leven.

15384372_10209924752828014_4369318959024853949_o

Veel zou wederom gaan afhangen van de kartwissel en we stonden met z’n allen op scherp. Dit keer zat het wel mee en kon ik instappen in een hele goede kart. Al snel klokten we de snelste rondetijden van het veld op dat moment en de achterstand slonk snel. Vanaf plek 5 kon ik mijn weg naar voren banen door eerst Rico met een shortcut in te halen, ik wilde geen risico nemen op meer tijdsverlies als hij zou gaan verdedigen, dus besloot ik de shortcut meteen te nemen zodat ik van Haarbosch af was. Hiermee gaf ik wel een klein tactisch voordeel uit handen, maar wilden we nog voor de overwinning gaan dan konden we ons niet nog meer oponthoud permitteren. Even later ging opnieuw de toeter, ik weet niet meer precies wie het was maar in ieder geval niemand uit de top 4. Ik had wel even tijd om de situatie in de race te overzien en die was nu als volgt: Eliano reed voor de Looff op kop, 5 seconden daar achter Annelien voor Auto Sturm, daarna ik op een seconde of 3 en dan Rico daar weer 6 seconden achter. Nog veel mogelijk dus, al hadden wij een shortcut minder dan de rest. Ik ging er nog eens goed voor zitten en kon vrij snel de leiding overnemen, de verschillen in tijden waren vrij groot en dus leek het mij verstandig om helemaal tot het einde van de wisselperiode door te rijden. Zodoende kon ik zowel de snelste ronde nog aanval als ook 6/7 tiende per ronde extra voorsprong pakken.

15350729_10209924770228449_7337751300096209378_n

De rest van ons team dacht daar echter anders over en wilde mij naar binnen halen. Dit leek mij echter geen goed plan en ik reed met gemengde gevoelens nog een drietal ronden door. Omdat ze bleven seinen besloot ik dan toch maar de pits in te duiken. Een verrassing, want Cuma stond klaar om de laatste stint te doen, we zetten de joker in en het was ongelooflijk spannend. De andere teams jaagden op ons, met eerst Joris van Auto Sturm, dan Adriaan van de Looff en Danny van Haarbosch. Danny haalde eerste Adriaan in en zette daarna koers richting Auto Sturm. Dit alles op slechts een seconde of 7 achter ons, wetende dat zij de shortcut nog te goed hadden. Auto Sturm maakte vervolgens een tactische fout door de shortcut te nemen, juist toen Haarbosch was aangesloten. Zo gaven ze Haarbosch vrij baan en gaven ze ook de kans om ons via de shortcut in te halen uit handen. Uiteindelijk eindigde Auto Sturm daardoor op plek 3.

15391099_10209924772748512_1194862685383946958_n (1)

Danny was verstandig en wachtte langer met zijn shortcut, maar Cuma reed tot ieders verbazing schitterende tijden en liet Haarbosch nauwelijks nog dichterbij komen. We roken de overwinning en jawel, ondanks alle tegenslag in de eerste helft gingen we er vandaag toch weer vandoor met de overwinning! De 3e uit 5 races en daarmee staat ons aantal overwinningen al op gelijke hoogte met heel vorig seizoen. We zijn er nog lang niet, maar we mogen tijdens de feestdagen wel even genieten van de zelf verzonnen titel van ‘Winterkampioen’, deze werd dan ook gevierd met de vertrouwde pilsjes en borrelhapjes. Tot in 2017!

ZIKK race 3

Veersedam houdt het hoofd koel in knotsgekke race
Middelburg, 31 oktober 2016

Op maandag 31 oktober was race 3 van het seizoen 2016/2017 bij Indoor Karting Middelburg. Wij hadden vandaag een erestraf van maar liefst 30 seconden naar aanleiding van onze overwinning van vorige race. Aangezien zowel Klaver 4 als Haarbosch geen tijdstraf hadden, wisten we dat we deze alle zeilen bij zouden moeten zetten om überhaupt het podium te kunnen halen. Mika deed voor de 2e keer dit seizoen de kwalificatie van dit keer 10 minuten. De baan was op 2 punten marginaal aangepast, dit mocht eigenlijk geen naam hebben. Mika kwalificeerde zich op een 4e plek, het ging moeizaam maar Haarbosch stond zelfs nog achter ons. Met deze kart moesten we ook de 1e stint zien te volbrengen, en dus lag de focus al snel op de 1e kartwissel die zoals altijd heel belangrijk is. Dave maakte zich klaar voor de 2e stint en Mika handhaafde zich netjes in de middenmoot. Aan kop was Eliano ontketend, hij reed super tijden voor De Looff en alleen Mellanie kon voor Klaver 4 enigszins in de buurt blijven, ook Frits reed voor Old Boys op een mooie 3e plek.

De kartwissel ging goed, we konden Dave in een lekker kartje zetten en die hadden we ook wel nodig om nog wat op te kunnen klimmen. Voor 2 teams ging het echter wat minder goed, zowel Auto Sturm als De Looff liepen namelijk tegen een zwarte vlag aan. Dit waren juist 2 belangrijke concurrenten voor ons deze race, want stiekem gingen we er vanuit dat zowel Klaver 4 als Haarbosch een brug te ver waren, ze lagen bijna een rondje voor op ons. Auto Sturm was over de gele lijn gegaan terwijl De Looff helaas te laat wisselde, weg goede stint van Eliano. Dave reed samen met Rico van team Haarbosch de snelste rondetijden op de baan en zo konden we wat inlopen op de nummer 5 voor ons, Team Zonder Naam. Dave kon deze mannen nog inhalen en zo werd ik als 3e gelanceerd op P5. De verschillen waren vrij groot naar de top 4 voor ons, maar ik begon toch langzaam maar zeker aan een inhaalslag en reed een lekkere stint. De kart remde nauwelijks maar de motor was goed en zo kon ik er toch snelle tijden uithalen.

Als laatste hadden wij nog Marcel achter de hand, dat was super en de situatie voor ons op de baan ontwikkelde zich zeer merkwaardig. Lorenzo reed voor Haarbosch, haalde Old Boys in en nam vervolgens diezelfde ronde nog hun shortcut. Voor ons onbegrijpelijk want hierdoor kwamen ze achter Klaver 4 met Wouter, en moesten ze hun niet 1 maar 2 keer inhalen, want Klaver 4 had hun shortcut nog niet gebruikt. Uiteraard ging Wouter vol in de verdediging, en dit bood voor Old Boys weer de kans om te profiteren. Lorenzo probeerde van alles en manoeuvreerde zich met een riskante actie langs Wouter. De wedstrijdleiding vond dit geen goede actie want al snel werd de oranje vlag gepakt, wat de wedstrijdleiding echter niet door had was dat Klaver 4 meteen diezelfde ronde nog een shortcut nam en daardoor weer voor Haarbosch kwam te liggen. Jan-Willem was, zo hoorden we na de race, in de veronderstelling dat Lorenzo zijn plek had teruggegeven en besloot daarop verder geen actie meer te ondernemen, tot grote onvrede van Klaver 4. Omdat Wouter niet veel later opnieuw de deur dichtgooide begon er bij ons zelfs hoop te gloren op meer.

161031 zikk 3

Marcel reed goede tijden en naderde heel snel de top 4. Old Boys was slim en zette de shortcut op het goede moment in, zij namen de leiding over. Niet veel later sloot Marcel bijna aan en doken ook wij door de shortcut, net op het moment dat het tussen Klaver 4 en Haarbosch opnieuw helemaal mis ging. Lorenzo probeerde zich er opnieuw langs te wurmen, tikte Wouter rond en werd vervolgens getrakteerd op een zwarte vlag! Zo viel Haarbosch helemaal weg en moest Klaver 4 opeens ’t Begin Domburg van het lijf zien te houden voor P3. Plek 3, want Marcel was door de shortcut gevlogen en reed opeens op een 2e plek, en met nog 10 minuten te gaan was het gat naar de leider in de race, Mika Hoorweg, slechts een kleine 2 seconden! Met alle moeite kon hij aansluiten en zelfs de beslissende aanval plaatsen. De knotsgekke ontknoping eindigde voor ons in grote vreugde, we pakten onze 2e overwinning op rij en slaan hiermee een belangrijke slag in het klassement.

ZIKK race 2

Veersedam neemt het heft in handen
Middelburg, 10 oktober 2016

Op maandag 10 oktober was race 2 van het ZIKK seizoen bij Indoor Karting Middelburg, voor het eerst dit seizoen gingen we weer tegen de richting in rijden. Marcel was er gelukkig weer bij en hij mocht gelijk kwalificeren. Dit deed hij uitstekend want met het vallen van de vlag wist hij in de 3e en laatste kwalificatiesessie van 5 minuten de snelste tijd te pakken en daarmee een waardevol extra puntje! Klaver 4 stond achter ons met Wouter en die ging in de eerste ronde meteen in de aanval en pakte de leiding. Haarbosch had een lastige 1e stint, zij waren in het middenveld verzeild geraakt na een moeilijke kwalificatie, maar Lorenzo vocht wel weer zijn weg naar voren. Als 2e ging Mika bij ons rijden, we namen een gokje door vroeg te wisselen, niet heel gebruikelijk voor ons en achteraf gezien ook niet direct een meesterzet. Mika had een matige kart maar kon wel fatsoenlijke tijden rijden. De tijden zakken in Middelburg altijd wat na de 1e stint en dat was ook nu het geval, Marcel had de snelste raceronde in handen met 42.8 en die tijd kon op dit moment van de race niemand verbreken. Danny reed voor Haarbosch als 2e en door de erestraffen was de stand weer flink door elkaar geschud. Zo lag De Looff nu op kop en Tim Leloux reed daar als 2e een keurige stint. Mika verloor wat terrein op Patrick van Klaver 4, maar Patrick bleef rondenlang vasthangen achter ons en zo bleef de schade heel beperkt.

Mika deed het briljant want hij vertraagde eigenlijk totaal niet, maar kon toch de deur dichthouden. In de 3e stint mocht ik aantreden en ik had een prima kart. Mijn stint was goed maar zeker niet briljant, vooral op constantheid kon ik wel wat terugwinnen op Eliano die ook sterk reed voor De Looff. Ze hadden inmiddels een voorsprong van zo’n 15 seconden maar die liep langzaam terug. Achter ons zaten ’t Begin Domburg en Klaver 4 die eigenlijk langzaam terugvielen. Rico kon voor Haarbosch ook niet veel potten breken en het was eigenlijk vooral Danny van Auto Sturm die knap naar voren kwam in een ijzersterke stint. Met Mats de Jong als 4e rijder leek De Looff op rozen te zitten voor de overwinning, ware het niet dat hun gaskabel het begaf en ze opeens een bijna zekere overwinning door hun vingers zagen glippen. De toeter ging af maar, net als bij ons in de vorige race, Eliano mocht niet terugrijden naar zijn positie en dus lag hij opeens 5 seconden achter mij in plaats van 10 seconden voor, erg zonde voor hun. Ik maakte optimaal gebruik van de toeter door enkele seconden te winnen, je hebt 6 seconden om stil te staan en pas na een seconde of 3/4 ging ik vol in de ankers. Mike van Klaver 4 nam nog meer risico en dat kwam hem duur te staan, hij kreeg even later de zwarte vlag en dit wierp Klaver 4 helemaal terug in de stand.

De laatste stint werd een hele spannende, Leroy ging bij ons rijden en wist dat Mats achter hem op hem aan het jagen was. Het gevaar kwam echter niet van Mats die een zeer matige kart had getroffen, maar van Auto Sturm want Joris was in aantocht. Met hele snelle rondetijden reed hij nog een groot gat dicht en de spanning steeg. Haarbosch moest het vandaag doen zonder podium plek, de kans dus voor ons om zaken te doen voor het klassement. Dit lukte optimaal, want Leroy ging met de ronde harder rijden en kon genoeg afstand houden om een aantal seconden over te houden aan de meet! De snelste ronde van Marcel was ook onaangetast gebleven en zo namen wij de volle bak mee naar huis!! Een topresultaat al moet gezegd worden dat De Looff vandaag zeker meer had verdiend, zij eindigden gelukkig nog wel op het podium, net als Auto Sturm (die 2e werden) een sterk team waar de gevestigde orde voor dit seizoen rekening mee dient te houden in de strijd om de top 3.

161010 zikk race 2

ZIKK race 1

Veersedam ondanks pech op podium
Middelburg, 26 september 2016

Het nieuwe seizoen Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap ging van start op maandagavond 26 september 2016, alweer mijn 14e seizoen, de tijd vliegt voorbij! Uiteraard deed ik ook dit jaar weer mee met mijn vertrouwde Veersedam/Kastaci en we hebben dit jaar een nieuwe aanwinst aan het team kunnen toevoegen, Mika Mathia uit Serooskerke! We waren, helaas op Marcel die aan het werk was na, met het voltallige team aanwezig. Dit jaar weinig grote veranderingen in de regels, ware het niet dat de communicatie via porto of headset verbannen is en het minimumgewicht 5kg omhoog gaat naar 85kg. Mika mocht gelijk het seizoen aftrappen met de hotlap kwalificatie. Deze werd niet in 1 kart gedaan maar iedereen had gewoon zijn eigen kartje. We kwalificeerden op de 4e plek, terwijl Rico de pole position opeiste voor Haarbosch Racing. Daar tussenin stonden Tim Leloux voor De Looff en Mike Sturm van Auto Sturm. In de eerste bocht haalde Mika meteen Mike in met een gewaagde actie die gewoon werd goedgekeurd, en Mike Bartelen glipte mee voor Klaver 4 en ging eventjes verdedigen. Zo was de top 3 meteen los en dat was lekker, Rico en Tim sloegen wel een gaatje en wisselden de koppositie 2 keer af.

IMG_2097

Rico reed uiteindelijk een seconde of 2 weg van Tim, terwijl Tim wel de snelste raceronde zette op 42,58. Mika moest weer een seconde of 5 toegeven op Tim. Dave maakte zich klaar om als 2e te gaan, en helaas sloeg na een aantal ronden het noodlot toe, er brak een wiel af en pas na een seconde of 10-15 werd de toeter aangezet om de race te stoppen. We kregen weliswaar een andere kart, maar lagen opeens geen 3e maar 6e op meer dan 20 seconden van P2, dit kwam ons heel duur te staan en ondertussen profiteerde Haarbosch die tijdens het afgaan van de toeter in de pits stonden. Ze werden later in de race nog wel even tegen gehouden, maar waren vanaf dat moment eigenlijk gevlogen. Wij kregen een niet al te lekkere kart terug en dus was het lastig om direct veel in te lopen en dus besloten we te gaan voor een vroege wissel. Dit pakte niet verkeerd uit want ik kon in een prima kart stappen voor een hele lange stint.

IMG_2095

We liepen direct in op alle andere teams en door constant te rijden kon ik de mannen en dames voor ons snel binnenhengelen. Eerst ’t Begin Domburg, toen Auto Sturm, De Looff en daarna Klaver 4, jammer genoeg kwam ik tot 42.62 wat wel heel lekker was in de 3e stint maar niet genoeg voor de snelste ronde. Leroy stond klaar voor de laatste stint en dit keer wisselden we als laatste. Wouter was voor Klaver 4 al even bezig en was heel goed onderweg, hij vormde nog zeker een bedreiging voor ons want wij hadden een beetje pech met de kart die we lootten en bovendien hadden we ook nog een shortcut. Maar Wouter had deze shortcut niet nodig, hij kwam er snel langs en stelde zo de 2e plek veilig, voor ons restte een 3e plek, gezien de omstandigheden zeker niet slecht en dus konden we hier ook wel mee leven als start van dit nieuwe seizoen. Volgende race zullen we direct weer moeten scoren met minder strafseconden, want Haarbosch Racing pakte vandaag veel punten in een hele strakke race! De kop is er weer af en over 2 weken gaan we alweer verder in omgekeerde richting!

500 ronden van Middelburg

Ruben & Marcel 2e na zware race
Middelburg, 11 september 2016

Op zondag 11 september werd de 500 ronden van Middelburg gehouden. Deze race is altijd één van mijn favorieten en dit jaar keek ik er dan ook weer enorm naar uit. Dat niet alleen omdat de race op mijn thuisbaan in Middelburg was, maar vooral ook omdat ik weer eens met mijn kartmaat Marcel samen reed. We zijn al meer dan 10 jaar teamgenoten, kennen elkaar door en door en zijn daarnaast goede vrienden! In 2008 wonnen we deze race al eens met de gebroeders Schnitzler erbij, in 2009 en 2014 wonnen we met z’n tweeën. Ook vandaag hadden we onder de naam Veersedam/Kastaci uiteraard onze zinnen gezet op de overwinning, maar we waren natuurlijk niet de enigen. De kwalificatie werd gedaan door 1 rijder op 85kg, Marcel reed ons hier naar een 4e plek toe zo’n anderhalve tiende achter de pole position van Klaver 4 met Patrick Bakker. In het 1e uur hadden we geen geweldige kart, het was knokken om de achterstand beperkt te houden, maar vooral Haarbosch Racing met Rico Haarbosch aan het stuur kon wel een flink gat slaan van zo’n driekwart ronde.

De 1e kartwissel verliep goed en ik was vertrokken op eveneens 85kg. We moesten 2 stints op 100kg doen vandaag, en Lorenzo reed voor Haarbosch al op 100kg. Ik kon hem redelijk snel weer binnen hengelen en na een aantal pogingen ook inhalen en nog een stuk wegrijden. De 2e wissel was hectisch, ik besloot door te rijden en Marcel bereidde dit ondanks lichte chaos in de pits goed voor. We wisselden uiteindelijk als laatste, zo konden we de stint op 100kg relatief kort houden en hadden we ook nog eens een hele goede kart. Ik kon hiermee tijden rijden waarmee ik zelfs sneller was dan veel mensen op 85kg. Rico reed ook op 85kg en kwam langzaam maar zeker dichterbij. Met nog een minuutje of 10 tot de pits weer open ging sloot hij bij mij aan en ik wilde hem er graag even achter houden. Hij wurmde zich er toch naast en ik was over deze actie in eerste instantie niet tevreden. Ik probeerde hem dan ook de volgende bocht direct terug te pakken, maar ik was veel te laat en tikte Rico rond. Hierdoor kregen wij een terechte zwarte vlag, achteraf dus heel stom, ik had beter kunnen wachten of de wedstrijdleiding oranje zou geven.

logo ikm zwart klein

Feit was dat wij nu zo’n 50 seconden verloren en dat zette een dikke streep door onze kansen voor de overwinning. We lagen nu op de 3e plaats en Marcel reed weer terug naar plek 2 in het 4e uur, hij liet zijn kop niet hangen. We waren pas net over de helft dus we hadden nog niet opgegeven, Marcel kwam zelfs terug tot minder dan 40 seconden achterstand. De 4e wissel ging echter helemaal niet zoals gehoopt. Het kwam slecht uit en we kwamen uiteindelijk met 1 van de slechtste karts te zitten. Hiermee moest ik nogmaals op 100kg rijden en dit was een uur lang afzien. Ik reed gemiddeld een seconde langzamer als mijn vorige stint en zag de nummers 3 (Klaver 4) en 4 (Lazy Monkeys) weer voorbijkomen. We besloten dat ik de laatste stint zou afmaken op 85kg zou doen en de wissel ging weer perfect. We hadden net genoeg tijd om te wegen en het gewicht aan te passen, niet makkelijk met het slepen met al die kilo’s en dat terwijl de vermoeidheid er al in hakte.

Ik kon gelijk een mooi tempo rijden en ging daardoor nog voor het einde van de wissel Danny van de Lazy Monkeys alweer voorbij. Zo hadden we P3 opnieuw stevig in handen maar P2 was nog een stukje weg. Patrick verloor wel wat en daardoor kwam Wouter de baan op met maar een seconde of 5 voorsprong. Wouter reed echter ook gelijk goede tijden zoals wel vaker in de normale richting en het was dus nog niet gedaan. Haarbosch Racing was vertrokken op plek 1, zij konden rustig uitrijden. Ik kwam bij Wouter en na een paar ronden liet hij een klein gaatje en kon ik hem inhalen. Wij hadden echter bij de voorlaatste wissel al onze 2 shortcuts gebruikt, dit terwijl Klaver 4 er nog eentje over had. Hier maakten ze uiteraard handig gebruik van en zo moest ik nog eens 4 seconden dichtrijden. Dit lukte met enige moeite en toen nog er langs. Ik wilde het netjes doen, vooral omdat er de laatste tijd steeds agressiever wordt ingehaald en ik wilde laten zien dat het wel netjes kan.

Het duurde even maar ik had nog een ronde of 30, en met nog zo’n 15 ronden te gaan kon ik Wouter uitkomen bocht pakken en zo de 2e plek veiligstellen. Vooral na de hele slechte kart in stint 5 was de 2e plek daarom toch een resultaat waar we nog wel blij mee konden zijn. Voor het eerst waren Marcel en ik in deze race samen verslagen, maar aan de snelheid lag het in ieder geval niet! Haarbosch pakte voor het eerst de overwinning, een hele strakke race van hun en Klaver 4 werd 3e. Op plek 4 tot en met 6 finishten de Lazy Monkeys, O.O.S. International en De Looff.

160911 500 ronden middelburg podium

ZIKK Finale race 13

Veersedam herovert titel na bloedstollende slotrace
Middelburg, 18 juni 2016

2016-6-18 ZIKK finale 9

Het ZIKK seizoen 2015/2016 kende zijn conclusie op zaterdagavond 18 juni te Indoor Karting Middelburg. Terwijl ’t Begin Domburg de titel in de ereklasse veilig stelde verzamelden alle teams uit de hoofdklasse zich rond het vallen van de avond om eerst te genieten van een Amerikaans buffet. Eens dit achter de kiezen was konden we ons opmaken voor de laatste kwalificatie van het seizoen, allemaal 1 rondje in dezelfde kart. De titelstrijd was zenuwslopend, Snap On en wij stonden voor de kwalificatie gelijk en ook Klaver 4 maakte nog kans op het kampioenschap, zij hadden weliswaar 10 punten achterstand maar geen strafseconden, terwijl Snap On (30) en wij (10) wel strafseconden hadden vandaag. De beste papieren leken in onze handen maar we moesten het eerst nog maar weer eens waarmaken. Snap On moest als eerste kwalificeren maar wij lieten onze keuze niet van hun afhangen en hadden al besloten dat Dave het net als de afgelopen 2 races zou doen. We waren allemaal behoorlijk nerveus en het was superknap dat Dave juist op dit moment zijn beste kwalificatie van het seizoen neerzette. Een 2e tijd achter Lorenzo van Snap On was gunstig en achter ons stond Klaver 4 met Mike. Klaver 4 miste vandaag Patrick Bakker maar ze hadden nog steeds een sterk viertal in handen met invaller Danny.

2016-6-18 ZIKK finale 14

De start van de race verliep zonder veel gekkigheden, de top 3 weekte zich meteen los van de rest van het veld en Mike kon na ruim 10 minuten Dave inhalen. Dave reed uitstekende tijden en hield de achterstand op Lorenzo beperkt, dat terwijl Lorenzo het tempo er heel goed in had zitten. De eerste stops naderden en nog meer dan anders stond iedereen op scherp om geen tactische fouten te maken. De tactiek die we met hulp van Peter bijna altijd vlekkeloos uitvoeren was dit seizoen ook weer onze kracht, een goede kart bemachtigen is altijd belangrijk. Cuma en Marcel stonden klaar voor stint 2 en we besloten op het laatste moment om Cuma als 2e te laten rijden. We namen de kart van Klaver 4 over en lagen op een 4e plek ondanks het incasseren van de erestraf. Cuma besefte dat we het ons vandaag niet konden permitteren om tijd te verliezen met inhalen en ging resoluut Klaver 4.2 en Ritel Racing voorbij. Dit was cruciaal want Ivo reed voor Snap On op zo’n 9 seconden achterstand. Ivo kwam even later met iets meer moeite langs Ritel, zij moesten onder meer even van hun gas door een oranje vlag en zo liep Cuma verder weg naar 12 seconden voorsprong.

IMG_2356

Wat een laatste uur stond er op ons te wachten, Marcel en ik moesten Selina en Rico van het lijf zien te houden en er ondertussen ook nog eens voor zorgen dat we de 2e plek pakten, want finishen op plek 3 met Snap On op 4 zou nog gevaarlijk kunnen zijn als Snap On ook de snelste ronde zou pakken, en die hadden ze op dat moment in handen. Klaver 4 reed soeverein op kop en wachtte af wat er achter hun gebeurde. Onze 2e wissel pakte niet super uit want ik kreeg een matige kart, terwijl er ook een hele goede klaar stond. Een klein risico om binnen te komen, maar de tijd tikte weg en we wisten ook dat er vandaag relatief weinig kartverschillen waren en dat we dus met een mindere kart nog overeind konden blijven. Ik merkte al direct dat het lastig zou worden om de voorsprong van 11 seconden op dat moment intact te houden, Rico reed ook goede tijden achter mij. Ik haalde zonder problemen De Looff, die ons even geleden nog waren gepasseerd, in voor plek 2. Nu was het een strijd van man tegen man, Rico naderde tot op 5 seconden, tiende voor tiende sloop hij dichterbij en scherpte de snelste raceronde nog met enkele duizendsten aan.

2016-6-18 ZIKK finale 82016-6-18 ZIKK finale 62016-6-18 ZIKK finale 7

De laatste nog in leven zijnde nagels werden stukgebeten want de laatste wisselperiode naderde, wederom was een goede wissel cruciaal. Opnieuw hadden we de pech dat we de mindere kart van de 2 hadden en Marcel ging de baan op. Rico liep nog een paar rondjes hard in en dook toen ook de pits in. Het wachten was op de groene lamp, Selina tegen Marcel en ook Snap On had nu geen geluk met hun kart, zij namen die van mij over. Groen en weg was ze, maar Marcel zat er net voor, zo’n anderhalve seconde. Nu was het wachten op de eerste rondetijden en die ontliepen elkaar niet veel. Gelukkig was Marcel marginaal sneller en kon zijn tijden nog wat aanscherpen. We liepen honderdste voor honderdste weg en de nummer 4, Auto Sturm, leek geen roet meer in het eten te kunnen gooien voor ons. Klaver 4 was op dat moment zo goed als zeker van de dagzege, maar dat was voor hun in deze situatie niet genoeg. Marcel hield zijn hoofd koel en reed gedecideerd richting de finish. En jawel, het zwart/wit geblokt werd gezwaaid en we waren op 1 puntje opnieuw kampioen, kampioen voor de 9e keer! Een enorme golf van ontlading en blijdschap schoot door ons heen en de vreugde was groot. Na 2 jaar 2e te zijn geworden zijn we terug aan de top en dat terwijl we vorige zomer nog bijna hadden besloten om te stoppen, gelukkig dat we dat niet hebben gedaan!!

2016-6-18 ZIKK finale 11

De concurrenten waren uiterst sportief en kwamen ons meteen feliciteren, dat getuigt van veel respect en dat is wederzijds. Na 2 titels werd Snap On nu weer 2e en even later maakte de ervaren man van het eerste uur, Ivo, bekend dat dit ook zijn laatste seizoen voor Snap On in het ZIKK was geweest. Met een emotionele maar hele mooie speech nam hij afscheid tijdens de prijsuitreiking, en zoals hij zelf ook al aangaf hebben we vele mooie jaren met elkaar gestreden op de baan, talloze races werden betwist en ook vandaag was er weer één om niet snel te vergeten. Na een woordje van organisator Joop werden er prachtige goodie-bags uitgedeeld door de titelsponsor van het ZIKK, Akkerdaas Tweewielers had een heel erg gaaf prijzenpakket samengesteld voor alle podiumgangers, echt top! Ondertussen werden aan onze statafel de eerste bierflesjes geopend en werd er tot in de late uurtjes feest gevierd waarbij de kampioensbeker zelfs nog even oog in oog kwam te staan met het voormalige stadhuis op de markt van Middelburg. Triomfantelijk fietsten coach Peter en ik door de straten van Middelburg wat nog maar eens aangeeft hoe blij we waren met deze titel. Tien jaar na onze 1e hebben we er weer eentje bij en om dat met deze vriendenclub van Veersedam/Kastaci te doen is waanzinnig gaaf!

2016-6-18 ZIKK finale 10

Speedwear Cup 8

Ruben eerste kampioen Speedwear Cup
Middelburg, 13 juni 2016

Op maandag 13 juni waren race 15 en 16 van de Speedwear Cup, een heel mooi kampioenschap dat dit jaar zijn intrede maakte bij Indoor Karting Middelburg. Dat karten niet altijd duur hoeft te zijn bewees dit leuke kampioenschap van 8 maal 2 races. 41 rijders deden dit jaar mee aan de Speedwear Cup waarvan de meeste in de 80kg klasse. Er was daarnaast ook een 100kg klasse waarin Dennie Sturm de beste bleek, felicitaties aan hem!! Bij mij ging het hele seizoen enorm goed, de eerste race miste ik de snelle groep doordat we toen nog met ijskoude karts moesten kwalificeren over 1 rondje, een beetje pech. Vanaf race 2 stelde ik echter orde op zaken en wist ik vrij dominant het kampioenschap te pakken terwijl zo goed als alle toppers mee reden! Van de 16 races wonnen Selina Balneger en Mellanie Motz er 1, Patrick Bakker en Lorenzo Stolk wonnen 2 keer, de overige 10 races wist ik allemaal te winnen, waaronder vanaf race 2 alle races in de normale rijrichting, mijn meest geliefde richting. Ik was dan ook erg tevreden met de resultaten en vooral de leuke duels met andere toprijders als Marcel Kouijzer, Joris Sturm, Mike Bartelen, Wouter Verbaarschot en Lorenzo en Patrick zullen me zeker bijblijven. De hotlap kwalificatie, het snel moeten inhalen in de sprintraces en de pitstop maakten het tot een super leuke opzet. Lorenzo en Selina (net voor Wouter) werden 2e en 3e in eindstand. Hopelijk wordt deze cup volgend jaar weer wordt georganiseerd!

ZIKK race 12

Veersedam zorgt voor goede uitgangspositie laatste race
Middelburg, 30 mei 2016

De voorlaatste race van het ZIKK seizoen 2015/2016 was alweer aangebroken en voor de laatste keer dit seizoen moesten we racen in de omgekeerde richting. Niet de favoriete kant van Dave en mij, maar Dave moest vandaag toch kwalificeren om aan de reglementen te voldoen. Hij ging een battle kwalificatie in en we hadden de pech dat we gelijk tegen 2 andere teams moesten strijden waarvan er maar eentje doorging naar de 2e ronde. Snap On en de Looff waren onze tegenstanders en we kwamen net te kort op Annelien van Snap On die een paar hele goede ronden reed. Zo startten we de race vanaf een 5e positie terwijl Patrick er voor Klaver 4 met de pole position en dus een extra puntje vandoor ging. In het eerste half uur kwam Dave met een sterke stint op de proppen, hij eiste meteen plek 4 voor zich op en reed daarna zeer constante tijden. Aan kop had Nobby van ’t Begin Domburg de smaak te pakken en reed met onder meer een tijd van 42.36 naar de leiding in de wedstrijd. Zij hadden vandaag geen erestraf en het was dus wel duidelijk dat zij vandaag een rol gingen spelen voor de podiumplaatsen. Dat was belangrijk want met het oog op het kampioenschap was deze race cruciaal voor de top 3 uit het klassement. Klaver 4 reed op plek 2 maar kreeg met de 1e wissel wel een 30 seconden tijdstraf voor de kiezen, hierdoor vielen ze een stukje terug. Ook wij moesten met 20 tellen flink wat seconden incasseren en kwamen net achter Klaver 4 weer de baan op als 7e. Snap On had vandaag maar 10 seconden erestraf en Lorenzo ging als 2e weg in een heel lekker kartje. Hier maakt hij goed gebruik van door naar de 2e plek op te klimmen en de snelste wedstrijdronde te verbeteren naar 42.30.

Marcel reed voor ons als 2e en leverde een prima stint af, we kwamen langzaam maar zeker weer terug richting plek 4 en Klaver 4 dook vroeg naar binnen voor de 2e wissel. Rick reed ondertussen voor ’t Begin aan kop en deed dat heel behoorlijk. Wouter ging als 2e rijden bij Klaver 4 en een ronde later doken ook wij de pits in. Wij hadden de 2e kart van Klaver 4 en die was prima. Al in de 1e ronde kon ik Wouter inhalen voor, virtueel, de 3e plek in de wedstrijd. Mijn tijden waren meteen goed en ik kon veel 42.3 rijden. Toch kon ik lange tijd niet aan de snelste raceronde komen, totdat ik op een gegeven moment een perfect slipstream had en met 42.27 een enorm belangrijk punt binnensleepte. De achterstand op ’t Begin met Mika en Snap On met Selina slonk van 30 naar minder dan 10 seconden, maar de laatste wisselperiode brak alweer aan. Selina nam de koppositie over en dook even later naar binnen om Rico te laten instappen. Rico kon gelijk goede tijden rijden en stelde de 1e plek veilig voor Snap On. Wij nestelden ons op plek 3 en Cuma vertrok met 4 seconden achterstand op Jacco. We hadden het dit keer echter niet getroffen met de kart en moesten de schade beperken. Gelukkig lagen we ruim 25 seconden voor op Klaver 4 en konden we de 3e plek wel eenvoudig binnenhalen. Dat was zo slecht nog niet, want in de stand komen we nu exact gelijk met Snap On met alleen de laatste race nog voor de boeg. Hierin hebben wij dus 20 seconden minder erestraf. Ook Klaver 4 kan nog kampioen worden met 10 punten achterstand. De finalerace zal hoe dan ook spannend worden en zal plaatsvinden op zaterdag 18 juni.

2016-5-30 ZIKK12

ZIKK race 11

Veersedam loopt verder uit in titelrace
Middelburg, 18 april 2016

Met nog 3 races te gaan nadert het ZIKK seizoen zijn climax. 3 teams strijden realistisch gezien nog om de titel en we gingen vandaag weer strijden in de normale richting. Dave ging onze kwalificatie doen en prachtig om te zien was de gezonde spanning bij hem! Na jarenlange competitie willen we nog steeds graag goed presteren en dat is bij ons allemaal te merken. Dave trof het niet met zijn quali kartje, waardoor we op plek 8 moesten vertrekken voor de race. Hierin liet Dave gelijk weer zijn waarde zien, want met enkele prachtige inhaalacties werkte hij zich al snel op naar de top 5 en hengelde langzaam Ivo van Snap On binnen! Cuma ging als 2e en mocht pas vertrekken na 10 seconden erestraf. Snap On had er vandaag 20 en zo kwamen die, met Rico in de baan, weer ruim achter ons. Klaver 4 had na de misser in race 10 geen erestraf en reed met Patrick dominant aan kop. Joris had een ijzersterke pole position gepakt en een goede 1e stint gereden voor Auto Sturm. Om die reden zaten we nu bij elkaar en Nick en Cuma konden elkaar stimuleren naar mooie tijden.

Met een hele mooie tactische wissel na 1 uur racen kon ik instappen in een lekker kartje. Al snel kon ik de snelste raceronde van Patrick verbreken en daarna ging ik er nog flink onderdoor. Als enige reden we constant in de 41ers en al snel kon ik P2 pakken in de race. Met een 41.7 pakten we een puntje voor de snelste raceronde maar reden we ook 20 seconden weg van de nummer 3, en dat met Marcel nog achter de hand. Klaver 4 was te ver weg, en Mike reed ook een sterke stint dus bleven zij vandaag buiten bereik van de rest en kon Wouter het in de laatste stint nog rustig aan doen. Lorenzo knokte zich voor Snap On nog terug op het podium met een sterke laatste stint en zo stonden de 3 titelkandidaten alweer voor de 6e keer dit seizoen gezamenlijk op het podium! De 2e plaats stemde ons zeker tevreden, gezien we onze voorsprong uitbreiden naar 7 punten op eerste achtervolger Snap On, Klaver 4 volgt op 8 punten. Met nog 2 races te gaan blijft het dus onverminderd spannend. De volgende race is pas over 6 weken, alle tijd dus om ons weer goed voor te bereiden!

12 uur van Middelburg

Ruben en Rico domineren 6e editie 12u IKM
Middelburg, 9 april 2016

Op zaterdag 9 juni werd voor het 6e jaar op rij de 12 uur van Middelburg georganiseerd. Samen met Rico Haarbosch deed ik mee voor The Dutch Value, voor mij voor het eerst dat ik een 12 uurs race ging rijden met slechts 1 teammaat! We waren allebei goed voorbereid want we wisten dat de concurrentie sterk was met onder meer Klaver 4 (Mellanie, Mike en Wouter), Auto Sturm (Mika, Annelien en Joris) en de Pablo’s (Lorenzo en Patrick). In totaal stonden er 10 teams aan de start waarvan ook 1 uit België en 1 uit Oostenrijk, een mooi internationaal tintje. Er moesten 2 stints op 100kg gereden worden en 10 op 80kg. Ik ging kwalificeren over 1 rondje waarbij ik de pole position kon pakken met een 42.4, net 1 tiende voor Lorenzo. We hadden besloten om te beginnen met stints van 2 uur om zo wat meer rust te krijgen tussen de stints in. Het begin van de wedstrijd verliep erg lekker, we konden na een half uur al voorsprong noteren van zo’n 15 seconden en die voorsprong kon ik langzaam maar zeker verder uitbreiden. Lorenzo en Patrick wisselden ieder uur van rijder en meteen het 2e uur ging Patrick op 100kg rijden, dit deden wij ook en ik kon weer ietsje verder uitlopen, al was het verschil nu kleiner.

logo ikm zwart klein

Rico maakte zich ondertussen op voor zijn eerste stint en met 25 seconden voorsprong kwamen we de baan op. We liepen langzaam verder uit, alleen tijdens de 3e wissel verspeelden we wat tijd. We wilden even het gewicht checken maar daar was eigenlijk te weinig tijd voor en zo verloren we zomaar 6 seconden in de pits, dat zou ons daarna niet meer gebeuren! Rico reed die 6 seconden in het 4e uur weer weg van Patrick en zo kwam ik met ruim driekwart ronde voorsprong weer de baan op. In het 5e uur deelden we een flinke tik uit, ik kon nu ruim een ronde winnen in een uurtje tijd. Klaver 4 had zich gesetteld op een 3e plek, maar wel al op zo’n 3 ronden achterstand van ons, en daar weer 2 ronden achter reed Auto Sturm die wel al meteen 2 stints op 100kg hadden gedaan. De teams van ’t Begin Domburg vochten samen een mooie strijd uit om de plekken 5 en 6, ieder uur zaten ze dicht bij elkaar en hun rijden streden op sportieve wijze met elkaar. Aan de kop van de wedstrijd was het wat minder spannend, de top 4 lag eigenlijk ver uit elkaar en wij konden uur na uur steeds weer wat verder weglopen, voor ons dus een ideaal scenario.

podium 12h ikm

De kartverschillen bleken tijdens de race ontzettend klein, in alle karts konden Rico en ik 42 laag rijden en in het 7e uur wisten we nog eens een kleine ronde voorsprong erbij te nemen. Zo kwamen we op 2 en driekwart ronde voorsprong, in het 8e uur was Patrick erg sterk en bleef de afstand gelijk, maar we hadden mentaal de wedstrijd al een heel eind in ons voordeel beslist. In het 9e uur ging ik dan op voor een 2e stint op 100kg en de baan was nu duidelijk langzamer dan eerder in de race toen ik nog 42.4 kon klokken met al dat gewicht. Nu niet meer en omdat Lorenzo deze stint op 80kg reed kon hij nu een rondje terugpakken. Joris reed voor Auto Sturm een aantal hele sterke stints en kwam weer dichterbij aan Klaver 4, maar daar bleef Mike hard rijden en de aansluiting kwam er niet. Toen Patrick in het 10e uur op 100kg reed kon Rico (we deden de laatste 4 uur om en om) weer een rondje terugpakken en in de laatste 2 uur stormden we onvermoeid door naar een kleine 4 ronden voorsprong. Dat is best veel op een totaal van goed 1000 ronden. Fysiek hielden we het gelukkig allebei goed vol, en dus was het tot en met de laatste stint ook genieten op de baan. Na 12 uur waren alle teams echter blij om de finishvlag te zien en zeker als je als eerste wordt afgevlagd kan de race niet meer stuk. Rico en ik waren uiteraard dik tevreden en boekten de eerste overwinning in een endurance race voor The Dutch Value in Middelburg. Complimenten aan de andere podiumgangers en zeker ook voor de organisatie van IKM die vandaag super was, er werd uitstekend blauw gevlagd en er waren nauwelijks problemen met de karts.

ZIKK race 10

Veersedam doet goede zaken in titelstrijd
Middelburg, 4 april 2016

De 10e race van het seizoen vond plaats op maandag 4 april, vandaag in omgekeerde rijrichting en met nog slechts 4 wedstrijden te gaan begint het er nu echt om te spannen in het kampioenschap. Ik mocht voor de 3e wedstrijd op rij kwalificeren en ik kon ook voor de 3e keer op rij pole position pakken. In 3x5 minuten tijd kon ik bovendien mooi even een goed ritme zoeken voor de wedstrijd. Vanaf de start kon ik een lekker gat slaan naar Klaver 4 achter mij, zij zakten al snel ver terug en ondertussen wist Nick van Auto Sturm juist het tegenovergestelde pad te bewandelen, hij kwam sterk opzetten naar voren. Op onze naaste concurrenten Snap On en Klaver 4 kon ik veel voorsprong pakken en dat was lekker want er stond ons een 30 seconden erestraf te wachten. Nick was aangesloten en ik liet hem voorbij, hij liet even zien waarom hij in de top 10 van het afgelopen WK stond want hij reed fantastische rondetijden en maakte heel erg weinig fouten. Nick ging naar de snelste raceronde (4 honderdste onder mijn snelste tijd) en daar kwam niemand in de rest van de race nog aan. Cuma ging bij ons als 2e rijden en had vandaag een relatief korte stint. Hierin kon hij mooie tijden rijden, maar niemand op de baan kon echt veel verschil maken in deze stint. Rico en Patrick van Snap On en Klaver 4 waren ietsje sneller maar de verschillen rond P2-P6 bleven heel klein, met Auto Sturm nu wel ruim aan de leiding doordat zij geen erestraf hadden.

2016-4-4 ZIKK10 1 (1)

In het tweede deel van de race kon Marcel wel verschil maken, hij reed voor ons een hele lange 3e stint en klokte veel snelle rondetijden. De enige die deze tijden kon benaderen was Nobby die ’t Begin Domburg heel knap in de race om de podiumposities hield. Marcel rukte vanaf plek 6 op naar plek 2 door in de laatste ronden voor de wissel nog Snap On in te halen. Leroy stond klaar voor onze laatste stint en hij werd meteen opgejaagd door Lorenzo van Snap On die een lekker kartje had gekregen. We reden nog achter ’t Begin die net een shortcut hadden gepakt en Lorenzo was voor ons niet te houden. Hij dook door de shortcut en was gevlogen, wij gingen even later ook door de shortcut om de 3e plek veilig te stellen want Auto Sturm bleef met Dennie voor iedereen buiten bereik. Ondertussen stond Klaver 4 stil op de baan vanwege een penalty, zij hadden zich verrassend genoeg laten foppen met de laatste wissel waardoor ze de race als 9e en laatste eindigden. Leroy reed super goede tijden en kon daardoor nog verder weglopen van P4, dit was voor ons een topresultaat gezien de 30 strafseconden. We behouden ook de leiding in de tussenstand waar Snap On nadert tot op 3 puntjes.

2016-4-4 ZIKK10 2 (1)

ZIKK race 9

Veersedam zeer sterk naar overwinning
Middelburg, 7 maart 2016

Op maandag 7 maart was race 9 van het ZIKK 2015/2016, deze keer reden we weer in de normale richting. We hadden vandaag 20 strafseconden dus we wisten wat ons te doen stond, geen steken laten vallen. We begonnen alvast goed met de hotlap kwalificatie, net als vorige keer deed ik deze kwalificatie en dit ging nog beter als de vorige keer, met ruim 4 tiende van een seconde voorsprong pakte ik pole position. Rijders als Nick van Overveld (Auto Sturm, terug van een blessure), Ivo van Egmond (Snap On) en Mike Bartelen (Klaver 4) lieten zich ook verrassen door een sterk rondje van Tim Leloux van de Looff. In het eerste half uurtje wist ik een flink gat te slaan naar de rest van het veld, ik kon constant in de 41ers rijden en dit kon op dat moment geen ander team. Hierdoor lagen we na de 1e wissel met strafseconden nog gewoon in de top 3, en Dave snelde al vlug weer naar de koppositie toe. Een hele solide stint van Dave, waarin alleen Rico van Snap On wat tijd kon terugpakken, maar die lagen al op grote achterstand.

Na een uurtje wedstrijd waren vooral Auto Sturm en Klaver 4 in de buurt. Op dat moment besloten we Cuma in te zetten voor stint 3, en wederom zaten we bij de snelste teams op de baan waardoor we goede zaken deden. Patrick kon wel inlopen en wist met nog een half uur te gaan aansluiting te vinden. Juist op dat moment ging de toeter af, er was een kapotte kart voor Lorenzo van Snap On. Hierdoor ontstond eventjes was verwarring, vooral om de tijd die de pits nog open was. We maakten echter geen fout en wisselden netjes op tijd als laatste, terwijl Klaver 4 net de leiding had overgenomen. Marcel zat er meteen lekker in en stelde orde op zaken, hij haalde Wouter in en na een paar rondjes verdedigen liep hij hard weg van de concurrentie. Zo stelden we onze 3e overwinning van het seizoen veilig, en een hele belangrijke. Met de snelste raceronde uit stint 1 (41.6) pakken we nu de leiding terug met 5 punten voorsprong op zowel Klaver 4 als Snap On, alles is nog mogelijk in de resterende 4 races, maar deze wedstrijd was in ieder geval een hele sterke van ons.

ZIKK race 8

Veersedam grijpt naast overwinning
Middelburg, 8 februari 2016

Net over de helft van het seizoen was het tijd voor race nummer 8 in de tegengestelde rijrichting. Vandaag 1 rondje kwalificeren, allemaal om de beurt in dezelfde kart en ik mocht het voor ons team gaan doen. Mijn eerste kwalificatie dit seizoen in het ZIKK en gelijk mocht ik het opnemen tegen onder andere Selina van Snap On, Mike van Auto Sturm en Patrick van Klaver 4. Ik reed een mooi rondje en pakte pole position met 42.3, een tiende voor Patrick en 5, 6 tienden voor Mike en Selina en dus een extra puntje voor ons. Bij de start van de race was ik goed bij de les en kon ik meteen een flink gat slaan, alle karts hadden nieuwe voorbanden en hier kon ik even van profiteren. Na een minuutje of 15 kon Selina de 2e plek overnemen van Klaver 4 en zij reed snelle tijden van 42.1. Ze was ietsje sneller dan mij, maar ik kon het gat toch nagenoeg constant houden op ongeveer 3 seconden door vlakke tijden te rijden. Na de 1e wissels hadden we een straatlengte voorsprong, we hadden geen erestraf en Marcel ging als 2e rijden. Hij pakte nog meer voorsprong en zo lagen we na een uurtje rijden op zo’n 20 seconden voor ’t Begin Domburg waar Mika net een sterke stint had gereden, 25 seconden voor Snap On en zo’n 35 voor Klaver 4.

In de 3e stint verdween de voorsprong echter als sneeuw voor de zon. Dave reed prima tijden, hij was samen met Joris van Auto Sturm en Mike van Klaver 4 2e snelste op de baan, alleen Lorenzo had het kartje van Selina teruggekregen en reed ontzettend sterke tijden. Met een snelste raceronde van 42.0 reed hij gemiddeld 5-6 tienden harder dan de rest en kon zo de voorsprong van ons bijna helemaal teniet doen. Cuma had de lastige taak om Rico achter zich te houden, die was toch weer mee komen doen bij Snap On en moest een gat van zo’n 3 seconden overbruggen. Dat lukte hem na zo’n minuut of 10 en toen verdedigde Cuma de binnenkant. Rico kwam er niet direct langs, nam toen de shortcut en was gevlogen voor de overwinning. Wij probeerden nog de shortcut een ronde later te nemen, maar Rico had al 2 kartlengtes te pakken en stond die niet meer af. Voor ons dus een best wel teleurstellende 2e plek, zeker nadat we zo ver voor lagen eerder in de race. Klaver 4 lag ver achter maar pakte nog wel de laatste podiumplek en zo komen zij nu op plek 2 in de stand net achter Snap On, wij staan op P3 op 5 punten van de koplopers, met nog 5 races te gaan gaat het dus net als vorig jaar weer tussen dezelfde 3 teams!

Individueel Open Zeeuws Kampioenschap 2016

Ruben naar zwaarbevochten 9e titel
Middelburg, 30/31 januari 2016

Het Individueel Open Zeeuws Kampioenschap is al sinds 15 jaar een begrip op de kartkalender bij Indoor Karting Middelburg. Uit heel het land doen mensen mee aan deze titelstrijd, die traditioneel in verschillende klassen is onderverdeeld. Dit jaar was er gekozen voor een opzet van 4 races (3x 15 en 1x 20 minuten) met steeds 2 rondjes kwalificatie vooraf. Voor het eerst werden er 2 races tegendraads gereden én, heel leuk, werd er een pitstop verplicht in iedere race. Op zaterdag mochten de kids en junioren zich bewijzen, terwijl op zondag de senioren (vanaf 16 jaar) konden aantreden. Er was dit jaar geen aparte damesklasse of 45+ klasse, dus 5 categorieën met allemaal goed gevulde deelnemersvelden en dat is schitterend om te aanschouwen.

160131 lucas 2

Kids
De kids begonnen met een 5 minuten kwalificatie om de poules te bepalen. In deze sessies was het spekglad op de baan, het regende hard buiten en het was erg vochtig. Maar de kleine mannen en vrouwen wisten hier goed mee om te gaan en lieten al gelijk snelle tijden zien. In de snelle poule zaten Eliano de Vos, Sam Boone, Tess Verschoor en Mike Dijkgraaf. In hun 4 races was de spanning om te snijden, Eliano won de races in tegengestelde richting, maar Mike en Tess gaven niet veel toe. Toen we de normale richting op gingen was het Mike die 2 races won. Vooral de laatste was een fantastische race, waarin zowel Tess, Eliano en Mike even aan de leiding reden en de top 3 in het klassement bijna iedere ronde weer veranderde. Uiteindelijk wist Eliano met een 2e plek zijn 2e titel op rij veilig te stellen, een hele mooie prestatie. Mike werd knap 2e en Tess verdiend 3e. Bij de 2e poule wist Redwan Mekkaoui zijn eerste 3 races te domineren, alleen in de laatste race had hij een momentje met een achterblijver dat hem de overwinning koste aan Pau Sinke. Redwan won de 2e poule, voor Pau en Marcel Plak, Jaap Sinke was de jongste deelnemer (8 jaar) en werd keurig 4e.

160130 zikk mini a (1)
160130zikk mini b (1)

Junioren
Bij de junioren weer een heel veld met jonge honden die allemaal wilden laten zien hoe snel ze zijn. Veel van deze rijders racen niet altijd op gewicht, nu moesten ze op 65kg de strijd met elkaar aan gaan. Rico Haarbosch stak qua niveau boven de rest van het veld uit, hij won al zijn races en zijn 3e titel op rij kwam eigenlijk nooit in gevaar. Hij is zijn leeftijdsgenoten duidelijk een stapje voor en mocht terecht de grote wisselbeker houden. Ondertussen werd er flink gestreden voor P2-5, waar Ziggy van de Port uiteindelijk aan het langste eind trok. Guillermo van Pamelen die eerder al eens de kids klasse won, gaat ook ieder jaar harder en harder en pakte voor het eerst een podium bij de junioren met een mooie P3. Ian Verschoor en Myron Tuasela kwamen qua snelheid ook goed mee met de nummers 2 en 3 maar grepen net naast het podium.

160130 zikk junioren (1)

Senioren 70kg
Net als vorig jaar had ik een paar dagen mijn best gedaan om in de vedergewichtsklasse te komen en dat lukte vrij eenvoudig. Dit jaar hoefde ik het echter niet te doen vanwege het niveau, want dat was in deze klasse minstens net zo hoog als in de middengewichtsklasse, met allemaal jeugdige rijders die er graag met de bekers vandoor wilden gaan. Ik was de oudste deelnemer en stond dan ook al voor de 13e keer aan de start, 2 keer eerder had ik in deze klasse meegedaan (2012, 2015) en beide keren gewonnen. De start van de dag kon eigenlijk niet beter, met een fantastische kwalificatie reed ik 41.9 (6 tiende sneller dan P2) en kon ik vrij eenvoudig wegrijden met de snelste tijd van het weekend van alle klassen. Mijn kart was dan ook erg goed en ondertussen scoorden Lorenzo Stolk en Selina Balneger op P2 en P3 wel waardevolle punten. Zus Annelien had pech met een kapotte kart in de kwalificatie waardoor ze laatste moest starten, ze kwam nog wel terug naar plek 5 met een aantal mooie inhaalacties. Race 2 was voor mij veel lastiger, een iets mindere kwalificatie en opeens stond ik 4e. Mika Mathia had de snelheid goed te pakken en was niet te pakken in zowel kwalificatie als de race. Selina ging in ronde 1 meteen flink verdedigen en hierdoor waren Mika en Lorenzo op P2 meteen een seconde of 2 weg. Daarna dook ze naar binnen en had ik vrij baan. Ik kon niet veel meer uit mijn kart halen dus de top 2 zat er niet meer in. Ik zag dat ik niet of nauwelijks tijd won op Selina en ging pitten met nog een minuut of 7 te gaan. Zij aan zij kwamen we de pits uit, waarbij ik aan de binnenkant zat. Selina had echter veel meer snelheid en kon buitenom meerijden en zat zo aan de binnenkant voor de volgende knik. Ik probeerde het anders op te lossen en kon bij het uitkomen met veel meer snelheid een tegenaanval plaatsen. Dit werkte perfect en ik kon zelfs nog een heel klein stukje wegrijden. Een pittige race, en opeens stond de top 3 binnen 1 punt met Lorenzo en ik op 16 en Mika op 15.

Gezien de kartloting en het feit dat de finale beslissend is in geval van gelijke stand wist ik dat race 3 voor mij cruciaal zou worden. Ik snelde met 3 tiende voorsprong naar pole op mijn geliefde normale layout, terwijl ik nog een flinke fout maakte. De nummers 2-5 zaten binnen een tiende. Lorenzo zat direct achter mij en ik besloot in de eerste ronden even te verdedigen en kijken wat er gebeurde. Annelien dook meteen de pits in en dit opende voor mij een mooie mogelijkheid om zowel mezelf als Annelien te helpen. Ik bleef dus nog iets langer defensief rijden in de hoop dat Lorenzo zou stoppen en achter Annelien zou komen. Maar Lorenzo reed door en om niet teveel te verliezen op Annelien ging ik weer even volle bak. Toen ik zag dat Lorenzo redelijk mee ging gooide ik toch nog een keer de deur dicht en nu ging hij wel naar binnen. Mijn plan was gelukt want Annelien kwam net voor Lorenzo en ik kon in de laatste 5 minuten genoeg tijd winnen om met een late stop de leiding te behouden. Een 1-2tje voor mij en Annelien en Selina en Mika vochten een fel duel uit, waarvan Mika Hoorweg (P4) en Mathijs Verhulst (P5) slim profiteerden. Voor de finale hoefde ik daarom geen rekening meer te houden met Selina en Mika kon alleen met P1 nog gevaarlijk worden. Ik kon me dus focussen op Lorenzo, maar wist wel dat hij zijn beste kart nu had en ik een iets mindere.

160131 leroy ruben

De kwalificatie zou waarschijnlijk doorslaggevend zijn en ik reed mijn beste ronde tot nu toe, pole position, met deze kart was dat heel lekker! In de eerste ronden van de race leek de finale makkelijk naar mij toe te gaan toen ik meteen weg reed. Niks bleek minder waar, Lorenzo vond wat en kon opeens weer het gaatje dichten. Ik moest vol gaan verdedigen en dit zorgde ervoor dat veel mensen gingen stoppen. Voor mij was dit scenario op zich prima aangezien Mika niet in de buurt van P1 reed en hoe verder Lorenzo en ik naar achter zakten, hoe meer plekken speling ik had gezien de puntentelling (grotere verschillen in punten voor 1-2-3 en de rest). Ondertussen kwam Tim van Zunderen ons allebei met agressieve acties voorbij, maar ik kon hem weer terug inhalen. Lorenzo stopte net over de helft van de race en ik counterde een ronde later. Ik zat er gelukkig voor en de strijd ging verder. Op dat moment kwam Rick Harthoorn tussen ons te zitten en dit ging mis. Rick spinde op vreemde wijze midden op het rechte stuk, ik zat helemaal buiten (3 naast elkaar) maar had wel veel meer snelheid. Ik zat nog ruim voor Lorenzo dus sneed gewoon de bocht aan naar binnen. Op dat moment werd ik hard geraakt door Lorenzo die net niet ver genoeg naast mij zat en spinde keihard de banden in. Een flinke klap voor mijn nek, Lorenzo kreeg oranje en ik lag 7e. Op dat moment liet Tim zich terugzakken om als rijdend obstakel mij te hinderen, op zich legaal dus ik bleef rustig en zorgde maar gewoon dat Lorenzo er niet langs kwam. Dit lukte en zo pakte ik mijn 9e titel, wel weer een zeer zwaar bevochten. De gekke finale zorgde ervoor dat Selina nog helemaal naar P2 sprong en Mika ten koste van Lorenzo nog P3 afsnoepte met gelijke punten maar een beter resultaat in de finale. Na de race was ik enorm blij met mijn resultaat, alleen helaas wel veel pijn aan mijn borstbeen overgehouden aan de crash.

160131 zikk vedergewicht

Senioren 85kg
De middengewichtsklasse waarin ik zelf ook 5 keer heb deelgenomen is ook altijd goed voor leuke races. Dat was ook vandaag het geval, met sterke rijders als Joris Sturm, Cuma Kastaci, Mellanie Motz, Patrick Bakker en Wouter Verbaarschot. In de eerste race maakte Patrick een tactisch foutje door te vroeg te stoppen en maakte daarmee de weg vrij voor Wouter die met hele strakke tijden naar de 1e overwinning toe knalde. Vanaf race 2 stelde Patrick echter orde op zaken, hij was in zijn kwalificaties fenomenaal en legde daarmee de basis voor zijn eerste titel bij de middengewichten, hij won alle resterende races en won daarmee terecht de titel! Om plek 2 was het spannender, zeker toen Wouter in race 2 terug viel met een minder kartje. Joris maakte hier het beste gebruik van en maakte in de normale richting het karwei af door een mooie 2e plek te pakken. Wouter vocht voor iedere plek en dat bleek nipt genoeg om Klaver 4 teamgenoot Mellanie met slechts 1 puntje van zich af te houden, allebei sterk gereden. Dat moet ook gezegd worden van zowel Nobby van de Port als Cuma die mooie races lieten zien, Nobby was in de kwalificaties heel goed en Cuma had een aantal prachtige inhaalacties.

160131 zikk middengewicht

Senioren 100kg
Het slotstuk was weer als vanouds de zwaargewichtsklasse, met daarin de mannen die vaak races rijden boven het minimumgewicht. Nu hebben ze de kans om zich echt te laten gelden en dat levert altijd schitterende gevechten op. Op 100kg worden foutjes keihard afgestraft en van de gezichten was dan ook gezonde spanning af te lezen. Simon Joosse pakte brutaal de pole position voor race 1, op de voet gevolgd door Leroy Wehmuller, al jarenlang mijn teamgenoot bij Veersedam. Ik was dan ook voor hem en hij wist op zijn tandvlees met een minder kartje tijdens de race toch aansluiting te vinden en sloeg meteen toe. Hij stond de leiding niet meer af en won zo race 1 voor Simon. Race 2 was het Remco Kok die de pole position pakte en dit keer moest Leroy zelfs vanaf plek 3 komen. Als veelvuldig kampioen werd hij als de favoriet gezien en die rol maakte hij helemaal waar. In race 2 werkte hij zich snel op naar plek 1 met tijden waar sommige 85kg mannen niet aan kwamen! Race 3 won hij vanaf pole position, terwijl Remco, Simon en Anne Mathijssen om de plekken daar achter streden. In race 4 wist Peter van Dongen boven zichzelf uit te stijgen door een fantastische kwalificatie te rijden. Hij moest in de race alleen Leroy voor zich dulden, maar sloot het kampioenschap op een mooie manier af. Leroy won uiteindelijk alle 4 zijn races, iets wat alleen Rico dit weekend nog maar gelukt was, petje af!! Simon en Remco waren netjes 2e en 3e en kregen ook een mooie trofee mee naar huis.

160131 zikk zwaargewicht

ZIKK race 7

Veersedam in de achterhoede
Middelburg, 25 januari 2016

Op maandag de 25e reden we race 7 van het ZIKK. Als leider in het kampioenschap gingen we de baan op voor de kwalificatie, 3x 5 minuten. Cuma reed zich probleemloos naar de laatste sessie waarin hij beslag legde op een keurige 2e plek, net achter Myron die verrassend de pole position pakte voor Auto Garant! Klaver 4 en Snap On (Wouter en Ivo) stonden achter ons en konden in de eerste minuten van de race de kopposities overnemen. Ondertussen zakten wij met een lastige kart wat naar achteren en kwam ook Dennie van Auto Sturm sterk naar voren. Een lastige eerste stint voor ons, want we hoopten juist wat tijd te pakken, maar dat werd met deze kart moeilijk. Om toch nog wat van onze race te maken, we hadden namelijk 30 seconden erestraf, moesten we een klein risico nemen en vroeg wisselen. Ik ging als 2e en reed een hele lange stint. Ik kon ondanks een middelmatige kart veel tijd goedmaken en als enige in de 41ers rijden, maar we lagen na de pitstop dan ook meer dan een ronde achter op de koplopers, Ian van Auto Sturm.

Na mij ging invaller Mathias die uit België was gekomen om Marcel te vervangen, hij kreeg een redelijke kart en kon vanaf plek 8 1 plekje winnen. Hij reed een constante stint maar veel mensen reden gelijke tijden, het bleef lastig voor ons om tijd terug te pakken en het podium leek ver weg. Omdat ons slechtste resultaat een 4e plek was en we nu 7e lagen, wilden we toch nog een gokje wagen met de laatste wissel, er stond namelijk 1 hele goede kart binnen. Helaas kregen we onze kart van de 2e stint weer terug en moest Dave knokken voor P6. Met zeer constant tijden wist Dave in de voorlaatste ronde Ritel nog binnen te hengelen en zo eindigden we op plek 6. Ondertussen was Klaver 4 met 10 strafseconden onbedreigd aan kop gekomen en die plek stonden ze gedurende de race niet meer af. Snap On pakte positie 2, net voor Auto Sturm.

IMG_0057

ZIKK race 6

Veersedam begint het jaar met overwinning
Middelburg, 4 januari 2016

Op maandag 4 januari ging het ZIKK seizoen 2015/2016 weer verder, voor mij de eerste race van het nieuwe kalenderjaar op de vertrouwde baan van Middelburg, in tegengestelde rijrichting! Cuma ging vandaag 10 minuten kwalificeren en miste op een haar na de pole position die naar Joris van Auto Sturm ging, daar nipt achter Mellanie van Klaver 4 en wij. Lorenzo moest voor Snap On vanaf een 5e plek komen maar kwam in de eerste stint aardig op stoom. Hij baande zich een weg naar voren en wist zelfs een mooie voorsprong op te bouwen van een seconde of 10 op Joris en Cuma reed op P3 in een hele lastige kart. Na de 1e wissels lagen we weer op plek 2, net achter Snap On, Lorenzo had dus 20 seconden (erestraf) goed gemaakt en wij hadden zonder erestraf wel geprofiteerd van de tijdstraffen voor Auto Sturm (10 seconden) en Klaver 4 (30 seconden) die nu ruim achter ons lagen. Marcel zat er gelijk lekker in en haalde op prachtige wijze Ivo in, in een bocht waar ik nog nooit iemand heb zien inhalen. Niet veel later was er een gele vlag situatie waarbij een team onder de banden was komen te staan.

FullSizeRender

Ivo die misschien nog van slag was van het inhaalmanoeuvre van Marcel besloot daarop stil te gaan staan op de baan. Een treintje van 3 rijders sloot achter hem aan en bleef braaf achter hem staan. Voor ons was dit een mooie meevaller want wij konden zo hard weglopen. Ook Klaver 4 profiteerde, zij hadden het gat naar Auto Sturm, Klaver 4 2 en Snap On meteen een heel stuk gedicht. Marcel reed een hele sterke stint en stapte uit met ruim 25 seconden voorsprong. Ik mocht als 3e en had best een lastig kartje. De motor was goed dus na een tijdje kon ik wel goede tijden noteren. Ik werd opgejaagd door Patrick van Klaver 4, die wel op een ronde achterstand lag, maar aan kon sluiten. Ik probeerde nog iets te vinden en kon weer langzaam wegrijden, helemaal toen Klaver 4 2 er tussen kwam en ging verdedigen! Met Leroy als laatste man maakte ik me weinig zorgen over een goede afloop, we hadden bijna 30 seconden marge en Leroy deed daar nog vrolijk een seconde of 8 bij. Hij reed weer ouderwets sterk en zo konden we relaxed de laatste ronden aanzien. Snap On werd uiteindelijk nog 2e voor Klaver 4 die nog werden benaderd door Mika van ’t Begin Domburg, maar de 3e plek niet meer uit handen gaven. Na 6 races nemen wij de leiding in het kampioenschap weer over!

ZIKK race 5

Veersedam snel maar voor het eerst sinds maanden naast podium
Middelburg, 7 december 2015

Op maandag 7 december verzamelde de ZIKK familie weer bij Indoor Karting Middelburg voor de laatste race van 2015. Met 30 strafseconden wisten we dat het voor ons vandaag niet makkelijk zou worden, zeker nu Snap On en Klaver 4 geen tijdstraffen hadden moesten we van goede huizen komen om nog in de buurt van het podium te komen. Marcel begon en kwalificeerde in de battle kwalificatie als 3e nadat hij van Mike Bartelen (Klaver 4) had verloren, die verloor vervolgens om pole-position van Selina Balneger (Snap On). In het eerste half uur hadden we zeker niet de beste kart, Selina viel bij de start gelijk helemaal terug naar plek 7 en Mike Sturm (Auto Sturm) en Mika Mathia (’t Begin Domburg) kwamen naar voren toe. Selina reed zich met een shortcut weer terug naar P1 en de rest bleef in de buurt. Marcel en Mike hadden duidelijk mindere karts en vielen een beetje terug naar posities rond plek 4/5. Na de eerste wissels lagen wij stijf achteraan en kon Cuma beginnen aan een inhaalslag. De tijden lagen in de 42.2-42.4 heel dicht bij elkaar en niemand kon echt veel verschil maken. Aan kop reed Annelien (Snap On) met daar achter Mellanie (Klaver 4).

Cuma kon een tweetal plekjes goedmaken en ik kon vanaf plek 7 beginnen aan mijn stint. We hadden een prima kart en binnen enkele ronden had ik de snelste raceronde van 41.9 te pakken. Met leuke inhaalacties werkte ik ons op naar de top 3 en het was genieten in mijn stint. Met 41.6 stond de snelste ronde op onze naam en Dave kon de laatste 25 minuten volmaken. We werden nog wel aangevallen door onder meer Luc v/d Male (invaller Auto Sturm). Ze probeerden ons via een short-cut in te halen, maar Dave counterde goed en met nog 2 minuten op de klok hielden we onze positie. Helaas liet Dave het gat iets te ver openstaan en kon Luc hiervan profiteren door ons in te halen. Erg zuur en eigenlijk mag dit op ons niveau niet gebeuren, maar de inhaalactie was netjes en dat mag ook gezegd worden. Hierdoor stonden we voor het eerst sinds 18 mei weer eens naast het podium. Met het ingaan van de korte winterstop staan we nu op de 2e positie in het algemeen klassement.

Speedwear Cup race 2

Dubbele zege in 2e ronde Speedwear Cup
Middelburg, 30 november 2015

Voor de tweede keer troffen de rijders van het individuele Speedwear kampioenschap te Middelburg elkaar op maandag 30 november. Net als vorige keer was de avond druk bezet met 3 groepen (2x 80kg en 1x 100kg) en daarbij veel goede rijders. In onze klasse waren meer dan 20 rijders en dus volle groepen. Eerst werden er 2 rondes gekwalificeerd om de groepsindeling voor de 2 heats en de startopstelling te bepalen. Je kreeg geen punten voor de kwalificatie dus was het voor mij vooral zaak om bij de eerste 10 te kwalificeren zodat ik (in tegenstelling tot vorige race) bij de snelle groep zat. Dat lukt, met 42.6 stond ik maar 1 tiende achter P1, maar dat betekende slechts P7. Het niveau ligt hoog en dat zie je ook aan verschillende rijders die de snelle groep niet halen, zoals de leider in het klassement, Selina. Vanaf plek 7 reed ik een mooie inhaalrace, ik haalde veel mensen in op de baan en kwam toen achter Lorenzo (die had pole position gereden) die vol in de verdediging ging. Op dat moment besloot ik direct te pitten en kwam ik als 2e weer de baan op, net achter Patrick. Ik kon Patrick snel inhalen en daarna uitlopen op Lorenzo en Wouter die nog moesten stoppen. Vooral Wouter was snel, en finishte de race zelfs op een 2e plaats, net voor Mika die ook een goede race reed.

outfit nieuw

In race 2 weer een kwalificatie, ook nu 2 getimede ronden en dit keer belandde ik op plek 3 achter Joris en Lorenzo. Beide kon ik op de baan inhalen, en samen met Joris reed ik vervolgens weg van de rest. Ik kon hem gelukkig net op een metertje achterstand houden, waardoor hij geen aanval meer kon inzetten, ook niet na de pitstop. Zo won ik ook de 2e race vandaag, een uitstekend resultaat dus en veel punten voor het kampioenschap, waarin ik nu van P9 de top 3 binnenkom. Lorenzo was in de eerste race te laat met stoppen en verloor daarom veel kostbare punten, nu deed hij het beter met een 3e plek. Bij de 100kg klasse won Tom knap de 1e race na een prachtige strijd met onder meer Dennie, Mathieu won de 2e.

ZIKK race 4

Veersedam met dubbelslag terug op 1
Indoor Karting Middelburg, 9 november 2015

De 4e race van het seizoen 2015/2016 werd op maandag 9 november verreden in omgekeerde rijrichting. Cuma was de man voor de kwalificatie vandaag. We hadden de pech dat we in de battle kwalificatie in de 1e ronde gelijk tegen 2 teams moesten waarvan er maar 1 door ging. Cuma redde het net niet tegen ’t Begin Domburg (Jacco) en daarom startten we als snelste afvaller als 5e. Cuma begon de race sterk, maar viel even terug door wat geduw en getrek met Mike van Auto Sturm die ons terug inhaalde, uiteindelijk resulterend in een waarschuwing voor ons. Daarna maakte Cuma zich even kwaad en reed zich snel voorbij de groep waarin hij in het beginfase zat. Zo creëerde hij een vrije baan en rust en begon super tijden te klokken. Hiermee begon hij al snel in te lopen op de top 3 die wel wat was weg gelopen, met daarin Lorenzo van Snap On, Jacco van ’t Begin en polesitter Patrick van Klaver 4. Cuma haalde Patrick nog in en zette de snelste raceronde op 42.22. Dave maakte zich klaar voor de 2e stint.

Met een mooie late wissel konden we Dave de baan op sturen met een prima kart. Na 20 seconden erestraf werden we losgelaten door Joop en kon Dave beginnen aan zijn stint. Hij trok zijn hoge niveau van de vorige race door naar deze race, terwijl Dave geen uitgesproken liefhebber is van de omgekeerde richting. Dit was aan zijn tijden niet te zien want die waren samen met Annelien van Snap On het snelste van iedereen. Ondanks de 20 seconden straf lagen we alweer in de top 5 en Dave reed ons moeiteloos weer richting de top 3. Alleen Klaver 4, ’t Begin en Auto Sturm zaten nog voor ons toen de pits bijna open ging. Met een vernuftig tactisch plannetje waarbij we de shortcut namen om Auto Sturm in te halen en daarna even 2 seconden vertraagden omdat de pits nog niet open was, kwamen we perfect uit voor de wissel. Marcel stond te popelen om te vertrekken en mocht dat doen in de kart van Cuma.

Ons plan kwam precies uit zoals we het in gedachten hadden en Marcel had nog voor het einde van de wisselperiode al veel tijd goedgemaakt. Mike van Klaver 4 werd snel ingehaald en niet veel later volgde ’t Begin Domburg, het jeugdige team dat ook aan een hele sterke race bezig was. Marcel was het snelste op de baan en ik kon daardoor relaxed instappen op P1. Ook de 3e wissel was weer goed getimed, want ik kreeg een lekker kartje mee en kon nog de snelste ronde op 42.10 (3x) zetten en de voorsprong naar een halve minuut brengen, een fantastische race met super teamwork en allemaal hele constante en snelle tijden. Winnen is het leukste dat er is en zeker als je dat met je beste vrienden kan doen!!

151109 zikk podium

In de laatste stint was er nog veel te doen over de strijd om P3 tussen Auto Sturm en Klaver 4. ’t Begin Domburg liet er geen twijfel over bestaan, Nobby, Malcolm, Jacco en Rick pakten keurig P2, maar Wouter van Klaver 4 zorgde voor veel discussie met een aantal inhaalpogingen in de laatste raceronden. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding na de race Klaver 4 terug te zetten naar P7 en zo werd Auto Sturm met invaller Bart-Jan (die de geblesseerde Nick vervangt) 3e. Na 4 races staat Veersedam-Kastaci weer bovenaan in de stand, zagen ook Leroy en Peter die vandaag vanaf de kant hun steentje bijdroegen. Nadat het bier en de bitterballen (letterlijk) de tafel over waren gevlogen begaven we ons weer huiswaarts. De laatste ZIKK race van 2015 is op maandag 7 december.

ZIKK race 3

Last-minute deelname resulteert in podium
Middelburg, 19 oktober 2015

Op maandag 19 oktober was race 3 van het ZIKK 2015 gepland bij Indoor Karting Middelburg. Voor ons team kwam die planning uitermate slecht uit, want Marcel kon niet van de partij zijn en ik zelf had vandaag maar liefst 2 tentamens, waarvan de laatste pas begon om half 7 ’s avonds. Gezien deze tentamens in Rotterdam gemaakt moesten worden en normaal 3 uur duren leek het uitgesloten dat ik mee zou doen, en daarom hadden we Leon gevraagd als vervanger. Echter hadden we de deur nog wel op een kier laten staan wat betreft mijn deelname, mocht ik het toch halen dan zou ik de laatste stint nog rijden. Terwijl ik mijn hersens liet kraken over financieel economische problemen in de tentamenzaal in Rotterdam zette Dave zijn helm op voor de kwalificatie van 10 minuten. Deze was buitengewoon spannend maar niet perfect voor ons, we moesten starten vanaf plek 7.

Mijn tentamen ging lekker en ik vorderde snel. Ondertussen had Dave het op zijn heupen gekregen en was aan een indrukwekkende opmars bezig, hij haalde de ene na de andere rijder in en vocht zich naar een knappe 1e plaats toe!! Ondertussen noteerde hij ook als enige een 41.9 en Leroy ging als 2e rijden. Ik had mijn tentamen verrassend snel afgerond en stapte in de auto op weg naar Middelburg, terwijl Leroy zich klaarmaakte om in de kart te stappen. Ook Leroy reed weer eens een opvallend goede stint, hij handhaafde ons voorin ondanks 10 seconden erestraf die we moesten incasseren. Cuma ging als 3e en kwam als 2e te liggen. Invaller Rico reed voor Snap On de overwinning veilig, zij hadden vandaag geen erestraf en maakten daar handig gebruik van, Rico pakte met ook een 41.9 nog nipt de snelste ronde af.

151019 zikk

Terwijl de 3e stint vorderde naderde ik de kartbaan, en toen ik aankwam had ik nog net genoeg tijd om me om te kleden voordat de pitstraat opende. Ik had het dus gered tot mijn eigen verbazing en kon gelijk instappen voor stint 4. Een lastige kart maar ik kon nog tot op een tiende van de snelste raceronde komen met 42.0 en daarmee vrij eenvoudig P2 veiligstellen. Zo pakten we ons beste resultaat van het seizoen en ons 3e podium op rij, hier waren we erg blij mee!!

BiteMedia Cup, Speedwear Cup & IKK

Van Roosendaal naar Middelburg en weer terug
Week 41

kartcentreroosendaal
In de 41e week van het kalenderjaar stonden er verschillende leuke races op het programma. Allereerst de start van een nieuwe BiteMedia Cup seizoen te Roosendaal op dinsdag 6 oktober. Ik was het weekend niet helemaal ongeschonden uitgekomen, doordat ik een stevige koorts had opgelopen besloot ik de eer om de eerste race te rijden, te laten aan mijn 4 snelle teammaten Rico, Lorenzo, Selina en Patrick. Ik was er wel bij om ze aan te moedigen en ze deden het geweldig, Selina noteerde in de slotseconden van de kwalificatie de snelste tijd en Rico pakte in de laatste minuten van de race de snelste raceronde. Verder zagen we van alle vier de rijders prima stints die ons leidden naar de 1e overwinning van het seizoen, al maakte het team van KCR-Crew het ons nog best lastig! Ian, Melvin, Jesse en Danny zullen dit seizoen een geduchte opponent zijn. VDH Racing werd 3e.

speedwear header
Een dag later (woensdag 7 oktober) startte een nieuw kampioenschap met de wedstrijdkarts in Middelburg, het Speedwear Indoor Kampioenschap. Er wordt in een 80kg en een 100kg klasse gereden, 8 wedstrijddagen van 2 races (voorafgegaan aan een 2 ronden kwalificatie) over 20 minuten, waarin ook een pitstop gemaakt moet worden. In de 80kg klasse waren er 14 inschrijvingen en daarom werd in 2 groepen gestreden. De 1e kwalificatie zou voor vandaag de snelle en langzame groep bepalen. Ik zat helaas in de 1e groep die met ijskoude karts een hotlap moesten rijden. Normaal zou dit niet zo’n super groot probleem moeten zijn, maar met een kart met heel vee
logo ikm
l onderstuur was het toch wel een groot nadeel, ik kwalificeerde als 9e en zat dus in de 2e groep. In de 1e race kon ik weinig doen tegen Tim Leloux die vanaf kop startte met waarschijnlijk de beste kart, ik reed naar een 2e plek toe na een mooie strijd met Marcel tot de laatste ronden. Grappig detail was dat na de 1e omloop 3 van de 4 snelste tijden uit deze ‘langzamere’ groep kwamen, onder meer Marcel en Joris zaten er ook bij. In manche 2 kwalificeerde ik als 3e achter Marcel en Joris, Marcel had nu de kart van Tim en won de race, ik kon wel Joris inhalen en opnieuw een 2e plek pakken. Een heel leuk nieuw individueel kampioenschap, hopelijk kan ik volgende race wat meer punten pakken!

151010 ikk kcr zw

Op zaterdag 10 oktober waren we terug in Roosendaal voor race 9 van het IKK, vandaag moest ik een flinke stap gaan zetten in de strijd om het kampioenschap, want ik stond nog steeds 18 punten achter. Ik had al lang niet meer in Roosendaal gereden en dus trainde ik nog een heatje, dit ging lekker en ook in de kwalificatie ging het goed, P5 en ruim 1e zwaargewicht. Er waren vandaag wat meer zwaargewichten, dat was wel eens leuk, en Dylan had het vandaag lastig, dus ik kon inderdaad punten pakken. In de 1e race finishte ik mooi als 3e na inhaalacties op Thom en Floris, achter Rico en Rick. In de 2e race zat ik Rick de hele manche op de hielen, maar ik zat net te ver om een goede aanval te plaatsen en finishte opnieuw als 3e. Dan de laatste race, nu had ik Rick al snel ingehaald, maar helaas, na 2 ronden begaf de fusee aan de rechter voorkant het en stond ik stil op de baan. Ik kreeg snel een nieuwe kart maar lag wel een ronde achter. Dit was zonde van de punten, maar doordat Dylan in een crash betrokken was bleef de schade erg beperkt, sterker nog, ik heb mijn achterstand na vandaag al bijna weggewerkt. Doordat ik nog een paar rijders kon inhalen werd ik nog wel dagwinnaar bij de zwaargewichten en algemeen 4e. Rico en Rick eindigden daarin verdiend bovenaan, Thom profiteerde van mijn pech en werd 3e.

151010 ikk kcr

ZIKK race 2

Veersedam wederom naar podium, De Looff wint
Middelburg, 28 september 2015

Op maandag 28 september stond de eerste tegendraadse wedstrijd van het nieuwe ZIKK seizoen op het programma. Altijd leuk om te horen dat een deel van de rijders deze richting veel leuker vind en een ander deze variant liever kwijt dan rijk is. Alle meningen ten spijt, er werd nou eenmaal in deze richting gereden en daar moesten alle rijders het mee doen. Marcel liet in de kwalificatie al gelijk zien dat hij zich moeiteloos aanpast aan de rijrichting. Na de pole position in race 1 over 1 rondje was hij nu ook de sterkste in de 3x 5 minuten afvalkwalificatie. Wouter van Klaver 4 en Selina van Snap On stonden achter Marcel opgelijnd. In tegenstelling tot race 1 kon Marcel in de race nu wel een gaatje slaan richting de concurrentie, met een mooie snelste tijd van 42.10 bouwde hij ronde voor ronde een mooie voorsprong op van in totaal zo’n 6 seconden. Calvin reed een sterke stint voor Klaver 4.2, hij rukte op naar plaats 2.

150928 zikk uitslag

Na de 1e wissels werd het veld door de erestraffen lekker door elkaar geschud en kwam Klaver 4.2 op kop te liggen, net voor ’t Begin Domburg en de Looff. Bij de 1e wissels wachtten veel teams erg lang, hierdoor konden wij niet langer doorrijden en besloten te wisselen, dit leverde ons een koude kart op die niet de allersnelste was. Auto Sturm wachtte te lang en kreeg zwart voor te laat wisselen, zij hadden zich de eerste twee races van het seizoen waarschijnlijk anders voorgesteld. Dave worstelde in stint 2 met de koude kart, hij reed zoals altijd zeer constant, maar de tijden van Snap On lagen buiten ons bereik, en zo deed Annelien de langere erestraf teniet en haalde ons in. Klaver 4 reed met Mellanie ook iets harder dan ons, maar zij kwamen niet zo hard dichterbij. We reden relatief lang door om voor de 3e stint toch een lekkere kart te bemachtigen, en dat lukte.

Ik ging als 3e rijden en moest vanaf plek 5 een weg naar voren zien te vinden. Patrick was snel op plek 6 en pakte met een 42.08 de snelste rondetijd van ons af. Ik kon na een paar minuten ook die tijden rijden en naderde Ivo van Snap On die ik vervolgens zonder veel moeite inhaalde. Ondertussen had ik de snelste rondetijd teruggepakt met 42.06 en die zou ook bij ons blijven, wederom een extra punt. Even later zat ik achter Mo van Klaver 4.2, die verdedigden net als voor P1 en 2 flink. Gelukkig verspeelde ik hier niet veel tijd en was ik er binnen 3 bochten langs met een gewaagde inhaalactie in bocht 2. Wederom waren we gedwongen om vroeger te wisselen dan we wilden, aangezien bijna niemand naar binnen ging, we hadden ons rekenwerk echter feilloos op orde en wisselden precies op tijd. ’t Begin Domburg ging ditmaal de mist in en kreeg ook zwart, heel erg zonde want ze lagen op koers voor een podiumplek.

150928 zikk marcel

Cuma had hierdoor niet bepaald het kartje dat we gewenst hadden, en Klaver 4 stapte achter ons in mijn kart. Patrick was in ons spoor gebleven en dus moest Mike nog een gaatje van een seconde of 7 dichtrijden. Het gevecht tussen ons ging om P2, want Snap On kwam er niet meer aan te pas op plek 4, en Loonbedrijf de Looff had een hele sterke race gereden met Adriaan, Jan-Willem en Tim, en Johan kon de race zonder problemen uitrijden op P1. Mike sloot met nog 8 minuten te gaan aan bij Cuma, en die liet geen kans om hem op de baan in te halen. Met het nemen van de short cut hadden ze ons echter toch te pakken, net als vorige race deed de short cut ons dus de das om. Aan de ene kant leuk die short cut, maar verdedigen is er daardoor tegenwoordig niet echt meer bij, wat heel jammer is natuurlijk! Desalniettemin gaan de complimenten uit naar Klaver 4 die ondanks 30 strafseconden de overwinning maar net misliepen en heel netjes 2e werden, wij pakten dan wel 2 extra punten en opnieuw P3, toch waren we hier niet helemaal tevreden over gezien het resultaat van concurrent Klaver 4. Teambaas David de Looff was terecht content over het weerzien van zijn team op het hoogste schavot, deze trouwe deelnemers aan het ZIKK stonden dik verdiend weer eens bovenaan!

ZIKK race 1

Veersedam-Kastaci van start met P3
Middelburg, 15 september 2015

Op maandag 14 september ging het ZIKK seizoen 2015/2016 van start met race 1 van 13. In goed overleg hebben we met het team besloten dat we dit seizoen toch van start gaan, gelukkig maar want ik had er enorm veel zin in!! Onder teamnaam Veersedam Kastaci begonnen we aan een nieuwe seizoen met dezelfde 5 rijders als vorig jaar, Leroy, Cuma, Marcel, Dave en ik, en uiteraard met niemand anders dan Peter als coach. Marcel nam de 1e kwalificatie voor zijn rekening, en hij pakte in 1 ronde meteen pole position en dus een extra puntje. In de eerste stint zaten de tijden ongelooflijk dicht bij elkaar en werd er gestreden voor iedere meter. Jacco van ’t Begin Domburg pakte helemaal aan het einde van de 1e stint verrassend de leiding in de race van ons af, en ook Mike van Klaver 4 en Lorenzo van Snap On gingen goed mee.

2015-9-14 ZIKK

Dave ging bij ons als 2e en zat al snel in een constant ritme. We verloren wel tijd op Klaver 4, Wouter had een hele lekkere kart en maakte daar gretig gebruik van door de snelste ronde neer te zetten op 42.0 en zo’n 17 seconden weg te lopen. Dave kon wel een fractie wegrijden van Snap On en ’t Begin Domburg met respectievelijk Annelien en Mika aan het stuur. Na een uur kon ik instappen en ik begon langzaam in te lopen op Patrick van Klaver 4. Ondertussen zat Selina achter mij op plek 3 en kwam Auto Sturm langzaam naar plek 4 opzetten met sterke stints van Joris en Mike. Wij wisselden met nog een klein half uur te gaan voor het laatst, het licht sprong net op tijd op groen en ik kon ternauwernood binnenrijden zonder stil te staan. Net bekomen van de ‘schrik’ zat Ivo ons alweer op de hielen, hij probeerde met het nemen van een shortcut de 2e plek af te pakken.

Cuma werd even uit balans gebracht door een licht tikje van Ivo en een ronde later kwamen we naast Ivo zelf de short cut uit, we konden hem niet meer houden en zo ging Snap On er vandoor met plek 2. Klaver 4 kwam met Mellanie als laatste rijder niet meer in het bereik van de rest, zij pakten vandaag de meeste punten. Over 2 weken is alweer de volgende wedstrijd, dan zullen we in de tegengestelde richting rijden en zal Leroy er voor ons ook weer bij zijn.

Individueel Open Zeeuws Kampioenschap 2015

Ruben voegt 8e Zeeuwse titel toe aan erelijst!

Middelburg, 25 januari 2015

150124 zk junioren.jpg

Op zaterdag 24 en zondag 25 januari werd het Individueel Open Zeeuws Kampioenschap voor de 15e keer verreden bij Indoor Karting Middelburg. Dit jaar was de helft van de klassen op zaterdag aan de beurt en de andere helft op zondag. De mini's, junioren en dames mochten op zaterdag aantreden, Rico Haarbosch (junioren) en Selina Balneger (dames) prolongeerden hun titel, al moest Selina daar iets meer moeite voor doen dan Rico, zij kreeg flinke tegenstand van zus Annelien en Mellanie Motz, Rico was wederom een klasse apart en liet Mika Mathia en Tim Leloux achter zich. Bij de mini's werd er gereden in 2 poules, Eliano bleek uiteindelijk de snelste in de kinderkarts.

150124 zk podium dames

Op zondag waren de heren senioren aan de beurt onderverdeeld in 4 klassen. Ik zelf had er dit jaar voor gekozen om weer eens in de lichtgewichten klasse mee te doen, daarvoor moest ik er wel de nodige kilootjes aftrainen maar dit bleek geen probleem. Na de felle strijd van de afgelopen 2 jaar die soms iets te ver ging had ik even geen zin in de middenklasse (die ik al 4 keer gewonnen had) en daarbij wilde ik liever niet tegen Marcel rijden zodat we allebei kans hadden op een titel. Zodoende woog ik op zondagmorgen 68.5 en mochten wij beginnen om 10 uur 's ochtends met onze kwalificatie van 10 minuten.

Het was voor mij jaren geleden dat ik nog met zo weinig gewicht had gereden en dat was heerlijk. Met een lekkere kart reed ik 41.9 (slechts 1 tiende achter de junioren die met 5kg minder reden) en dat was een halve seconde sneller dan Ivo van Egmond op plek 2 die Lorenzo Stolk nipt aftroefde. Later bleek dat ik niet meer bij deze tijd in de buurt zou komen vandaag, maar een lekkere start dus en de eerste punten waren meteen binnen. In zowel manche 1 als 2 (beiden 12 minuten) wist ik vanaf de start een gaatje te slaan. Waar Ivo en Lorenzo in race 1 relatief in de buurt bleven, gooide Ivo in race 2 alles dicht en liep ik snel weg van het veld. Lorenzo wist met een (misschien iets te) late actie de 2e plek nog wel te pakken aan het eind van de race.

150125 zk podium veder

In de finale eigenlijk hetzelfde scenario als in race 2, Ivo kon net niet genoeg aandringen om aan te vallen en had zijn pijlen op de 2e plek gericht, dit keer gaf hij Lorenzo 15 minuten lang geen enkele kans en stelde zijn 2e plek veilig. Voor mij een makkelijke dag maar wel een hele mooie, mijn 8e titel is binnen (net als in 2012 in de lichtgewicht klasse) en ook deze is weer heel erg mooi. Mijn harde werken om gewicht te verliezen heeft zich uitbetaald.

Ondertussen was de strijd in de middengewicht klasse losgebarsten. Zoals verwacht en, ondanks nog enkele afmeldingen, veel toppers aan de start en Mike Bartelen pakte pole position voor andere favorieten Patrick Bakker en Marcel. Maar in een spectaculaire 1e manche die soms weer op het randje was, liet Marcel zien wie vandaag de sterkste was, hij won de race en zette zich daarmee in een zetel voor de rest van het kampioenschap. In race 2 kon hij wegrijden van de rest, en in de finale moest hij eerst Mike en daarna Patrick van het lijf houden, maar dit bleek voor hem geen probleem en na 2009 (junioren) kon hij zijn 2e Zeeuwse titel ophalen, fantastisch gedaan!


Bij de zwaargewichten en in de 45+ klasse ook nog 2 Veersedam strijders op het asfalt, Leroy Wehmuller liet vandaag weer eens zien dat hij de beste zwaargewicht is in Zeeland en omstreken. Na een spannende kwalificatie waarin hij nipt pole position pakte (met 6 duizendste voorsprong) won hij de 1e race makkelijk met hele snelle tijden op 100kg. In race 2 en in de finale moest hij er iets harder voor knokken, met vooral Robbert de Reus die erg sterk reed en hem het leven zuur maakte, hij haalde Leroy in de finale zelfs nog even in, maar onze Veersedam topper stelde snel weer orde op zaken en werd voor de 7e keer Zeeuws kampioen (en weer met het maximale aantal punten!). Zou het dan helemaal een Veersedam feestje kunnen worden vandaag?

150125 zk podium veersedam aut

Het antwoord werd gegeven door Jos Boone, die na een half jaartje afwezigheid zijn rentree maakte en de hele dag uitstekend op dreef was. Nadat zoontje Sam gisteren een 3e plek had opgehaald bij de mini's maakte Jos vandaag het succesvolle Veersedam kwarter compleet door ook met de maximale score de titel in de wacht te slepen. Ondanks flinke tegenstand van onder meer Jan-Kees Luteijn was hij de duidelijke winnaar!

IKK race 1

Ruben begint IKK seizoen goed op thuisbaan.
Middelburg, 7 maart 2015

150307 ikk middelburg

Op zaterdag 7 maart ging een nieuw seizoen IKK van start, het indoor/outdoor kampioenschap met huurkarts in Nederland. Door het wegvallen van de Belgische KartGrid Cup besloot ik me dit jaar in te schrijven voor deze competitie over 11 races. De eerste race vond plaats in Middelburg, in tegengestelde rijrichting. In het IKK wodt gestreden zonder compensatiegewicht, maar met een extra klassement voor de middengewichten (64-75kg) en zwaargewichten (+75kg). Iedere racedag begint met 5 minuten kwalificatie, gevolgd door 3 races van 20 minuten.

Rond 10 uur ’s ochtends verzamelden we op de kartbaan en werd het programma gestart met de NCC voor kids tot 15 jaar. Als tweede was de IKK second division aan de beurt en als 3e wij voor de IKK first division. Tijdens onze kwalificatie was het heel erg spannend, de top 7 zat binnen 3 tienden en Rick Harthoorn pakte pole position voor Dennis Aendekerk en Rico Haarbosch. Ik stond achter Mika Mathia 4e (als eerste zwaargewicht), net voor de 2e zwaargewicht Nick van Overveld. In de race kon ik Mika inhalen, en de jacht openen op Dennis en Rico. Ik kon echter net niet bij deze mannen komen, terwijl Rico Dennis nog wel kon inhalen. Het was weer even wennen om tegen lichtere rijders te moeten racen, maar wel extra uitdagend! Ik finishte op plek 4 algemeen en als 1e zwaargewicht.

In race 2 kon ik Dennis snel inhalen en probeerde ik de mannen voor me bij te benen, maar Rico en Rick maakten er een mooi duel van om plek 1, dat Rico uiteindelijk won. Achter mij zat Mika al snel op mijn bumper, en ik wist dat ik deze 3e plek algemeen moest verdedigen omdat dat deze heat het maximaal haalbare was. Ook Nick kwam nog aansluiten en plaatste nog een geslaagde aanval. Dit gaf mij even lucht, maar even later was Mika weer terug op plek 4 en in de aanval. Ik hield deze plek echter vast en mocht de finale als 3e starten volgens de tussenstand.

In de finale had Rick een kart die niet vooruit wilde, en hierdoor kon Rico hem snel inhalen. Rick verdedigde daarna zwaar, maar ik kon er toch langskomen. Even later werd Rick zelfs rond getikt en vielen al zijn podiumkansen in het water, zonde, want hij had de hele dag sterk gereden. Ik ging eenvoudig naar P2 toe, en dit zou ook mijn resultaat worden in het algemeen klassement. Ondertussen won ik vrij gemakkelijk het zwaargewicht klassement, een maximale score aldaar dus en dat was een mooi begin van het seizoen. Mika werd knap 3e achter mij in het algemeen klassement. Rico won zowel het algemene klassement als het middengewicht en won ondertussen ook nog even de NCC. In de NCC werd het jonge aanstormende talent Guillermo van Pamelen heel sterk 2e. De volgende race is op de laatste zaterdag van maart in Nijverdal.