Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting Grand Prix Maarssen

Ruben eindigt als 2e in time-attack
Maarssen, 2 april 2022

De tweede race van het Formula Karting Benelux seizoen 2022 bracht ons naar een nieuwe baan op de kalender, de Kartfabrique in Maarssen waar ik zelf in 2006 mijn eerste meters maakte tijdens een wedstrijd van de Nederlandse Jeugd Indoor Kart Vereniging. Nu 16 jaar later stond er weer een mooie race op het programma, en in de tussenliggende jaren heb ik er maar heel weinig wedstrijden gereden omdat er niet zo veel grote kampioenschappen of endurance races werden georganiseerd. Desondanks kom ik er graag, eindelijk ook eens een race die vlak bij huis ligt. De organisatie had besloten om vanwege de kartverschillen en de baan vandaag weer eens het time-attack format uit de kast te trekken. Een wellicht iets minder spannende variant, maar op zich geen slechte keuze op een baan waar de kartverschillen groot zijn (en de baan lastig te overzien is voor de marshalls).

220402 fk 2 ruben 1

De dag bestond uit twee reeksen van 9 heats, terwijl tussendoor Formula Karting Junior mocht aantreden voor hun time-attack. Van die twee keer negen heats reed iedereen er twee keer zeven (14 sessies in totaal) in veertien verschillende karts. Per kart werd er een klassement opgemaakt waarvoor punten werden vergeven en er was zoals gebruikelijk weer een half schrapresultaat. Iedere sessie bestond uit vijf ronden waarvan alleen de snelste meetelde. Omdat de baan in Maarssen zich goed leent voor het rijden van hotlaps (vooral omdat je de laatste bocht wijd kan aansnijden waardoor je met veel meer snelheid aan je ronde begint) had ik in mijn hoofd om iedere sessie de 1e, 3e en 5e ronde een hotlap te doen en de 2e en 4e ronde te gebruiken om een goede positie te kiezen.

220402 fk 2 wegen

In mijn eerste karts kon ik niet direct alles uit de karts halen en werd ik in de heats erna meteen een aantal keer verslagen op tijd door rijders die ik normaal zou moeten kunnen hebben. Ik probeerde daarom nog wat te veranderen en dat werkte, want na mijn eerste korte pauze van 1 heat pakte ik meteen een tijd van Rico af in dezelfde kart. Rico is op zowat elke baan een goede maatstaf maar zeker ook in Maarssen waar hij veel clubraces heeft gereden en dus leek hij ook vandaag een grote kanshebber op de overwinning. Leider in het kampioenschap Christian Douven moest vandaag knokken om de schade te beperken, hij had op deze baan nog niet eerder een wedstrijd gereden en probeerde dus vaak de slipstream van een aantal andere rijders op te zoeken.

220402 fk 2 ruben 2

Dat slipstreamen en positie kiezen deden overigens de meeste rijders, sommigen meer succesvol dan anderen, maar het leverde in ieder geval grappig taferelen op tussen de hotlaps door. Na de grote pauze waarin Formula Karting Junior reed, zat ik in een super ritme en kon ik in vijf karts de snelste tijd rijden, die punten kon ik goed gebruiken voor het dagklassement. Ook al pakte ik de snelste tijd van de dag, ik bleek net iets te laat op gang te zijn gekomen om Rico nog te kunnen bedreigen die met 9 snelste tijden overtuigend de dagzege pakte en daarmee ook naar de leiding in het kampioenschap gaat na zijn 2e plaats in de seizoensopener in Eupen. Ik werd mooi 2e, voor Vica Schledz die na zijn 4e plaats van vorige race nu wel het podium bereikte, knap want ook hij reed nog geen wedstrijden op dit circuit. Mijn andere BlueStar teamgenoten Eliano de Vos en Christian Douven eindigden als 4e en 5e. Bij de Junioren was er een super sterke overwinning van Luca de Groot, 1 van de opkomende rijders van Talent Factory. Hij was zijn Talent Factory teamgenoten Dean Vermeulen en zus Naomi de Groot de baas, een mooi podium! Jarno Hermans wist later op de dag Formula Karting Nederland te winnen, hij liet de Benelux race schieten om zo vol voor het Nederlands kampioenschap te kunnen gaan en met succes. De volgende race van Formula Karting Benelux is op 23 april in het Belgische Olen.

220402 fk 2 podium220402 fk 2  talent factory

3 uurs race Kartfabrique

Ruben, Rico en Eliano domineren de race
Maarssen, 23 oktober 2017

Op maandagavond 23 oktober werd er weer eens een 3 uurs endurance georganiseerd in het Utrechtse Maarssen. Een mooie centrale locatie met een mooi parcours, en dat zorgde voor maar liefst 20 teams aan de start. Rico zette ons team op pole position en ging de race ook meteen van start. Hij liet er geen gras over groeien en al na zo’n half uur rijden hadden we meer dan 15 seconden voorsprong te pakken. Helaas was de race niet op gewicht en waren er ook geen kartwissels, maar dat was niet per se in ons nadeel vandaag met Eliano in de line-up. Deze getalenteerde jonge man ging erg hard en wist de voorsprong nog iets verder uit te bouwen naar een seconde of 20. Ik mocht als 3e instappen na een goed uur rijden, ik moest even inkomen want ritme is in de bochtencombinaties die elkaar heel snel opvolgen in Maarssen altijd super belangrijk. Ik kwam niet aan de tijden van Rico en Eliano maar dat was met mijn 76kg ook niet heel verrassend, wel was ik constant genoeg om de schade te beperken op onze naaste belagers.

Eliano ging opnieuw na mijn en hij ging op jacht naar de snelste raceronde van Rico. Helemaal aan het einde van zijn stint lukte het hem om deze tijd te pakken en hij ging zelfs zo hard dat hij een nieuw baanrecord neerzette!! Daardoor kon ik instappen met een mooie voorsprong en kon een mooie constante stint afwerken. We bouwden de voorsprong gedurende de race langzaam maar zeker verder uit en uiteindelijk mocht Rico het afmaken. Hij deed nog een poging om het baanrecord weer op zijn naam te zetten, kwam een aantal keer heel dichtbij, maar het lukte hem net niet. Wel wonnen we de race met een mooie voorsprong van ruim 40 seconden, een top race en erg leuk om zo door de weeks te doen op een baan waar ik niet maandelijks rijd. Met de prijsuitreiking kreeg we een hele mooi trofee mee, op naar de volgende!

maarssen

3 uurs Kartfabrique

Dutch Value wint op het nippertje
Maarssen, 22 mei 2017

Op maandag 22 mei was er weer een 3 uurs race in het Utrechtse Maarssen, in de Kartfabrique worden zo nu en dan 2- of 3-uurs race georganiseerd en samen met Eliano en Rico vormde ik vandaag The Dutch Value. De baan in Maarssen is super en met zo’n 25 teams aan de start een heel mooi deelnemersveld met daarbij ook een hoop recreanten. Nadeel is wel dat er niet op gewicht gereden wordt en dat er ook geen kartwissel is. De kwalificatie was 1 rondje en hier pakte Rico voor ons de pole position! De kart zou dus heel belangrijk worden en we hadden een gemiddelde kart, net als enkele van onze concurrenten, dus het leek een leuke race te gaan worden. We moesten in totaal 5 rijderswissels doen en Rico ging de race ook starten. In het eerste deel van de race kon hij een kleine voorsprong opbouwen maar het team van Sam, Luca & Tonie en Mystery Racing bleven wel in de buurt. Na ruim een half uur ging ik als 2e rijden en ik kon al vrij snel goede tijden noteren, ik had niet meer kunnen trainen omdat de verplichte briefing al tijdens de laatste trainingsheat was die wat vertraging had opgelopen.

3u maarssen

Ik verloor een klein beetje terrein op Mystery met oude bekende Jos Smit aan het stuur, terwijl Sam, Luca & Tonie moesten afhaken na een incident met een achterblijver. Omdat Mystery op een iets andere pitstopstrategie zat dan ons waren we niet in een rechtstreeks duel maar het was wel duidelijk dat het onderlinge verschil virtueel binnen enkele seconden zat. Eliano ging als 3e en reed uitstekende tijden, het was vooral slim omgaan met de vele achterblijvers vandaag, dit was erg bepalend en soms moet je daar ook geluk mee hebben. Na Eliano ging ik opnieuw rijden en vervolgens nogmaals Eliano, zodat we Rico nog in de laatste stint konden inzetten. We konden de voorsprong op Mystery iets uitbouwen en toen Rico instapte met nog een goed half uur te gaan leek er niks aan de hand. Echter een incident met een achterblijver bezorgde ons een 10 seconden stop&go penalty, waardoor we bijna 20 seconden verloren. Rico nam iets te veel risico en zo was het opeens toch weer heel spannend. Rico gaf alles en het bleek toch nog genoeg, na de laatste pitstop van Mystery Racing hadden we enkele seconden voorsprong, genoeg voor de winst! Felicitaties aan Mystery Racing en Sam, Luca & Tonie voor de overige podiumplekken.

3-uurs race Maarssen

The Dutch Value wint ook in Maarssen
Maarssen, 30 april 2016

Op de avond na de 4e race van Formula Karting in Poeldijk was er nog een leuke race in Nederland, deze keer in Maarssen. Net als Poeldijk is Maarssen één van de mooiste banen van Nederland maar ze organiseren niet zoveel races als bijvoorbeeld Middelburg of Roosendaal. Gek genoeg was ik er al 6 jaar niet meer geweest maar ik ging graag op de uitnodiging van Rico in om deze race samen met hem te rijden. Snel nog even een heatje getraind voor de wedstrijd en de baan was nog deels hetzelfde als in 2006 en 2010 toen ik er ook eens een race had gereden. De ondergrond is precies hetzelfde als op mijn thuisbaan in Middelburg dus het voelde al snel vertrouwd. In mijn trainingsheat was het slalommen om de recreanten en ook in de kwalificatie kwamen we erachter dat er veel beginners mee reden vandaag. Op zich niet erg en heel erg gaaf dat ze maar liefst 20 teams hadden weten te strikken!! We verdeelden de kwalificatie van 12 minuten en Rico wist in de laatste minuten pole position te pakken met 50.4, slechts 3 tiende van het baanrecord. De race was helaas niet op gewicht en dus moesten we afrekenen met enkele lichte rijders.

IMG_0817 (2)

Rico begon de race en deed het eerste uurtje, hij kon gelijk een mooi gat slaan en op de 2e plek was het na een tijdje een andere Dutch Value rijder, Eliano reed zijn 1e race in Maarssen en pakte brutaal de 2e plek!! Hij reed samen met Tim Leloux en Rick Harthoorn en zij wonnen vandaag ook de 2e divisie, het deelnemersveld werd namelijk in 3 klassen verdeeld voor de prijsuitreiking. Na een uur kon ik instappen en hadden we wat pech bij de wissel. Voor ons stond een team dat heel traag wisselde en wij stonden geblokkeerd voor zeker 25 seconden! Ik moest dus vol aan de bak en we kregen al snel onze 2e kart, ieder uur had je een andere kart. Deze was lastig maar we konden de koppositie behouden met ongeveer een half rondje voorsprong op P2 die nu wel langzaam inliepen. We moesten in totaal naast de kartwissels ook 5 rijderswissels doen en na 2 uur wedstrijd maakten we onze 2e. Rico maakte vervolgens gelijk nog 2 stops en nam daarna plaats in onze laatste kart. Dit was onze beste en hij verbeterde de snelste raceronde naar 50.42. Ondertussen was onze voorsprong weer 30 seconden en met nog 25 minuten te gaan ging ik nog eens rijden. Met een 50.47 was ik tevreden met mijn tijden en het was vooral rustig blijven tussen de vele achterblijvers. Na 3 uur bedroeg onze voorsprong zo’n 45 seconden en we wonnen de race dus comfortabel, een nieuwe overwinning dus voor The Dutch Value in Utrecht. De 2e plek was voor de jonge rijders Sam & Luca terwijl Giovanni van Blitterswijk en Guido v/d Heiligenberg netjes 3e werden.

IMG_0815 (1)