Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

24 uur van Kortrijk 2022

BlueStar voegt felbegeerde 24-uurs overwinning toe aan palmares
Kortrijk (Be), 5/6 februari 2022

Het was vroeg in de ochtend op zaterdag 5 februari, ik zat in de auto onderweg richting België, de zon scheen vervelend in mijn gezicht, het leek een prachtige dag te gaan worden. Onderweg haalde ik een aantal kartvrienden op, we zetten gezamenlijk koers richting Kortrijk. Net als 13 jaar geleden parkeerden we aan de Spinnerijkaai, onze bestemming was Worldkarts Kortrijk, de baan waaraan ik warme herinneringen bewaar al sinds mijn 1e deelname aan het WK indoorkarten in 2008. Daarnaast was het ook de baan waar ik begin 2009 mijn allereerste race reed voor BlueStar Racing Team. BlueStar bestond toen net een aantal jaar en is diepgeworteld in Kortrijk, het is de plek waar het voor dit team allemaal begon en de baan is nog net zo mooi als vele jaren geleden, ik kom er nog steeds graag! Die race in 2009 was de 24 uur van Kortrijk, destijds mijn tweede 24 uurs race ooit en we eindigden op plek twee, net achter de winnaars met onder meer Stoffel Vandoorne in het team.

220206 24h kortrijk teamfoto

En juist die race, de 24 uur van Kortrijk, stond ook dit weekend weer op het programma, voor het eerst sinds 2009, en hoe bijzonder is het dan om nu in 2022 opnieuw met BlueStar aan de start te staan. Na al die jaren ben ik blij dat ik nog steeds deel uitmaak van het team en dat we ook nu weer tot één van de kanshebbers op de overwinning behoorden. De teamsamenstelling is inmiddels wel behoorlijk gewijzigd. De man die in 2009 bij ons de kar trok, Gregory Laporte, was dit weekend samen met Mathias Grooten en Jurgen Knockaert verantwoordelijk voor de wedstrijdleiding en kon ons dus alleen vanaf een afstand bezig zien. Gelukkig is de nieuwe generatie binnen BlueStar inmiddels opgestaan en wat voor één. Ik weet nog goed dat ik als 16 jarige jongen in de briefingruimte op de eerste etage zat, aandachtig luisterend, onder de indruk van de setting, van de rijders, zou ik ooit ook zo goed worden als de toprijders van toen. Op precies dezelfde stoelen zaten we ook nu weer in die briefingruimte, mijn leeftijdsgenoot Yoan Medart naast me met wie ik al vele 24 uurs races reed en ook Christian Douven is inmiddels een vaste waarde in alle grote races voor BlueStar. Met de andere twee mannen, de jonge talenten Eliano de Vos en Vica Schledz reed ik niet eerder samen in zo’n grote race, maar echt onder de indruk leken ze niet te zijn, vastberaden om de concurrentie naar huis te rijden des te meer!

220206 24h kortrijk startgrid

BlueStar stond dit weekend met maar liefst 3 teams aan de start, een luxe probleem om daaruit een eerste team samen te stellen met zoveel goede rijders en we mochten met z’n allen shinen in onze nieuwe pakken op de teamfoto. We hadden ons goed voorbereid met meerdere trainingssessies in de weken voor de race en op basis van de tijden de teams samengesteld. Want hoe dicht het ook bij elkaar zat, de concurrentie was absoluut niet te onderschatten dit weekend. Dat bleek ook tijdens de kwalificatie van 3 keer tien minuten met drie verschillende rijders in drie verschillende karts, waar we door 1 mindere kart meteen buiten de top drie vielen. Nog een keer het reglement doornemen, radio’s opladen, wegen, dextro in en op naar de startgrid, de 24 uur kon beginnen! Voor mijn neus de wereldkampioenen indoorkarten van 2019 (de Duitser Michael Schöttler op plek 3) en 2016 (Rico Haarbosch op plek 2) en op pole position was het Guillermo van Pamelen als startrijder van AP Motorsport, een top team met verder ook nog Filipe Vieira, Stefan Verhofste en Jules Vanhulle. De race ging van start en ik moest meteen aanpoten om bij de koplopers in de buurt te blijven, een lastige kart om mee te beginnen en dus was het schade beperken.

220206 24h kortrijk kleding220206 24h kortrijk eliano

Ieder uur werd er van kart gewisseld en dat betekent dat alle 20 teams met 24 verschillende karts reden. Het zijn eigenlijk 24 sprintraces van een uur, want geen enkele stint kon je de teugels even laten vieren, iedere tiende telt, zowel qua pace op de baan, als met het inhalen van achterblijvers als tijdens de kart- en rijderswissels in de pits. Hola Lulu had met Rico een daverende start en kon in de eerste uren hun voorsprong uitbouwen naar een halve ronde. Ondanks dat ik in mijn eerste stint niet de tijden kon rijden van de top 3 genoot ik volop, mijn pace in deze kart was goed en ik kon samen met Max op den Kamp, 1 van de jonge talenten van Talent Factory, een goede constante pace neerzetten. Ontzettend knap wat die jonge gasten al neerzetten qua tempo en constantheid, heel gaaf om te zien! Vica, Christian en Eliano namen stint 2, 3 en 4 voor hun rekening, alsof ze al jarenlang niets anders doen legden ze de ene na de andere goede rondetijd op het asfalt, precies datgene dat je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een overwinning in een grote race als deze.

220206 24h kortrijk bluestar racing team

De avond valt en het is tijd voor onze eerste stint in de speciaal voor deze race overgebrachte karts uit Worldkarts Poperinge, de net iets lichtere en snellere karts (in de volksmond dit weekend ook wel superkart genoemd) werden als een extra element toegevoegd aan deze race, drie stints moesten er in gereden worden. Na de trainingsdagen hadden we besloten dat ik deze stints zou doen, heel leuk om in te rijden maar belangrijk om vlot voorbij de achterblijvers te gaan, je kon al snel meer dan een ronde goedmaken in deze karts maar je mocht niet te lang treuzelen om de rijders in de normale karts in te halen. Nog 18 uur te gaan, ik werd weer binnengeroepen en ik lanceer mezelf via het rempedaal richting de knop die de tijd in de pitstraat doet starten, even 60 seconden rust voordat Christian zijn weg kon vervolgen op plek 2, 21 seconden de achterstand op Hola Lulu. Het werd ons al snel duidelijk dat Hola Lulu dit weekend op oorlogssterkte was, met stuk voor stuk ervaren toppers op het internationale karttoneel zoals Dylan de Wolf, Matts Breckpot, Arnaud Teuwen, Kevin Caprasse en Rico. Behalve hun snelheid op de baan namen ze ook veel risico in de pits waardoor zo vaak wat seconden wonnen in de pits. Omdat niet alle teams even veel in de superkarts en op 95kg hadden gereden was de stand niet altijd helemaal representatief, maar toen onze achterstand in de eerste helft van de race even opliep tot meer dan twee ronden wisten we toch dat er werk aan de winkel was.

220206 24h kortrijk christian

Ook Yoan had inmiddels zijn eerste stint gereden, hij begon op 95kg waarop we ook vier uur van de 24 moesten afwerken. Yoan is al jarenlange een belangrijke waarde binnen ons team, niet alleen vanwege zijn snelheid maar zeker ook in zijn rol als rijder die ook buiten de baan verantwoordelijkheid neemt en het team scherp houdt. Nog voor het vallen van de nacht hadden we onze eerste waarschuwing te pakken, Christian liet zich even gaan in een iets te enthousiaste inhaalactie op een achterblijver, het was het enige foutje waarop ik hem in de hele race heb kunnen betrappen, al snel was hij weer bij de les en noteerde opnieuw rondetijden zo constant als een Zwitsers uurwerk. Terwijl Vica en Eliano de arena kort hadden verlaten om even hun ogen dicht te doen, deed ik een dubbele stint midden in de nacht. Twee uur rijden in het holst van de nacht, 60 seconden pauze tijdens de kartwissel, even deed ik mijn ogen dicht en hoorde ik het suizen van de grote ventilatoren, het piepende geluid van andere karts door bocht 1, dit is het gevoel dat hoort bij een 24 uurs race, races waarvan ik er de afgelopen jaren veel te weinig heb gehad (slechts 1 in de afgelopen 3 jaar). De lamp ging uit en volgas verliet ik de pits, in mijn 2e stint in de zogenaamde superkart wist het gat van anderhalve ronde op de koplopers bijna helemaal te dichten. Na twee uur stond Eliano klaar in de pits om mij af te lossen. Hoewel het rijden fysiek niet super zwaar was, besloot ik toch even te gaan liggen om wat slaap te pakken, de race was nog lang.

220206 24h kortrijk winning team

Ik deed nauwelijks een oog dicht, toch weer even spieken op de live-timing, ik draaide me nog een keer om. Opeens was het een uur later, ik schrok wakker 15 minuten voordat mijn wekker af zou gaan. Dat gevoel dat je beter helemaal niet had kunnen gaan liggen, zo brak als wat baande ik me weer een weg naar de kantine en ook de andere mensen die ik tegen kwam zagen er niet bepaald top fit uit. Een blik op het scorebord stemde me zeer tevreden, we lagen op kop en wel met ruim een ronde voorsprong, de youngsters hadden even flink aan de boom geschud met een paar lekkere karts. Daarbij moet wel gezegd worden dat Hola Lulu de vier verplichte extra rijderswissels al hadden ingelost en daarmee driekwart ronde hadden verloren. Christian zat in de kart, het schema lag voor ons en de komende uren stond er nog niemand ingevuld. Niemand reageerde enthousiast op mijn vraag wie de volgende stint zou doen. Ook ik stond niet te springen, maar ik besloot mij klaar te maken voor mijn 5e uur. In de eerste vier ronden van het 17e uur deed ik samen met Yoan de vier verplichte extra rijderswissels, dat ging voorspoedig en we behielden de leiding in de race, die we in het uur erna weer uit handen moesten geven door de laatste stint van Hola Lulu in de superkarts, het bleef een spel van seconden.

220206 24h kortrijk uitslag

We bleven elkaar motiveren, de teamspirit was top en nadat Vica in een hele moeilijke kart zelfs wat tijd had gewonnen, groeide ons vertrouwen in een goede afloop. Yoan en Vica deden nog een stint op 95kg en de derde stint in de superkart in het 21e uur moest ons weer in leidende positie terugbrengen, en dat lukte! In onze beste van de drie superkarts kon ik de voorsprong uitbreiden tot ruim een ronde met nog slechts 1 stint op 95kg te gaan. Op plek drie had AP Motorsport zich ontdaan van BlueStar Racing Team B, terwijl ook de Duitse toprijders de strijd om een podiumplek hadden moeten opgeven. Met (gelukkig weer) veel publiek langs de kant van de baan naderde de slotfase van de race, die bespaard bleef van vervelende incidenten, onsportief gedrag of mechanische defecten, een groot compliment naar de uitbater Kristof Goethals (een liefhebber van de sport in hart en nieren) en zijn crew die hun zaakjes weer perfect op orde hadden, en natuurlijk ook naar de rijders die er een mooi schouwspel van maakten. Met nog een uur te gaan hadden we nog steeds een ronde voorsprong in handen, Eliano gaf het stokje voor de laatste keer over aan Christian die nog een lastige kart onder zijn kont kreeg. Maar dat deerde hem niet, Kevin Caprasse verkleinde de achterstand nog tot 34 seconden, maar na 24 uur en 1616 ronden mocht BlueStar dan eindelijk de 24 uur van Kortrijk bijschrijven op ons toch al zo mooie palmares. Het was top om van dit vijftal (en de hele BlueStar afvaardiging dit weekend) deel uit te mogen maken en trots namen we in onze nieuwe pakken de trofee van de 1e plaats in ontvangst op het podium. De race zat erop, de motoren konden uit en tevreden keerden we huiswaarts met in onze gedachten alweer plannen voor een vervolg op dit succes. Graag bedank ik alle sponsoren van BlueStar die dit succes mogelijk maakten!

220206 24h kortrijk podium

Formula Karting race 2 Kortrijk

Ruben pakt belangrijke overwinning in Kortrijk
Kortrijk (Be), 31 juli 2021

210731 FK 1

Voor race twee van het Formula Karting seizoen 2021 gingen we opnieuw naar België, dit keer waren we te gast bij Worldkarts Flanders Indoor Karting te Kortrijk waar onlangs nog het Belgian National Championship was gehouden. Vandaag 33 rijders aan het vertrek in de hoofdmoot, Formula Karting Benelux. In Kortrijk konden we met een man of 15 tegelijk de baan op en daardoor waren er vandaag maar liefst 11 heats waarvan iedere rijder er vijf reed. Grote afwezige vandaag was Rico Haarbosch die er vanwege zijn verjaardag niet bij was en daardoor lagen er kansen voor de andere rijders om op hem in te lopen in de stand. Ik ging de dag van start met twee derde plaatsen na een paar leuke gevechten met niet bepaald de beste karts, hierdoor stond ik vanaf het begin wat op achterstand op bijvoorbeeld Vica Schledz, Amandio Paz, Yoan Medart en Christian Douven maar bleef ik wel in de race voor het podium in de dag rangschikking.

210731 FK 2

In mijn 3e heat wist ik met een middelmatige kart een 2e plek te pakken net achter Selina Balneger en voor Christian Douven, net als vorig jaar één van mijn grote concurrenten voor de titel. In race 4 kon ik de stijgende lijn in mijn resultaten voortzetten door de race te winnen, net voor Amandio Paz, een oude bekende die de laatste tijd weer meer wedstrijden rijdt en zeker niet onverdienstelijk. Vica scoorde in de voorlaatste heat (waar ik zelf niet in meedeed) zijn 3e overwinning en dus wist ik wat me te doen stond om de dag overwinning te pakken, een 1e of 2e plek scoren. Ik had niet de beste kart maar ook geen slechte en had met een 2e startpositie uitzicht op een goed resultaat. In de race kon ik Mats de Jong inhalen met een inhaalactie in de laatste bocht en vervolgens de eerste plaats in de race consolideren. Een super belangrijk resultaat want hiermee scoorde ik dus voldoende punten om de dagzege te pakken en daarmee een hele belangrijkste slag te slaan in het kampioenschap dat dit jaar maar 8 races kent. Vica legde met 5 punten minder beslag op (net als in het BNC) een hele knappe 2e plaats en Amandio kwam verrassend als 3e uit de bus, met gelijke punten als Christian en slechts 1 puntje voor op Yoan op de plekken 4 en 5. Formula Karting gaat verder na de zomerstop in september in Middelburg.

210731 FK 3

Belgian National Kart Championship 2021

Ruben heel weekend sterk maar mist BNC titel in finale
Kortrijk (Be), 3-4 juli 2021

Het eerste grote internationale indoor kartkampioenschap van 2021 was gepland in het eerste weekend van juli te Kortrijk, na tweemaal uitgesteld te zijn door de Corona pandemie was het nu dan toch echt tijd voor het Belgian National Championship 2021. Voor het eerst werd dit kampioenschap verreden op het prachtige circuit van Kortrijk, nadat het de voorgaande vier edities in Dolhain was verreden. Sinds mijn eerste WK deelname op het circuit van Kortrijk in 2008 heb ik al speciale herinneringen aan deze baan die altijd één van mijn favorieten geweest is. Op vrijdag en zaterdag was er volop de mogelijkheid om te trainen. Ik reed zelf op vrijdagavond en zaterdagochtend enkele heats en ging met vertrouwen de wedstrijden in.

210704 bnc 1

Op zaterdag stonden er drie heats op het programma waarbij er steeds 1 hotlap kwalificatie verreden werd, gevolgd door een sprint race waarbij iedere rijder eenmaal een longcut moest nemen. Een beproefd concept dat altijd spektakel oplevert en waarbij de kwalificatie van levensbelang is. Mijn kwalificaties waren vandaag heel goed, door onder meer 2 pole positions had ik steeds een goede uitgangspositie voor de wedstrijd en ik wist zelfs alle drie mijn races te winnen op zaterdag, een hele mooie start en daarmee stond ik voor mijn landgenoten Rico Haarbosch en Vica Schledz (beiden met 2 overwinningen en een podium) op plek 1 in de stand na dag 1. Bij het BNC wordt er gewerkt met een systeem waarbij de finale allesbepalend is, ik wist dan ook dat ik me nog zeker niet rijk moest rekenen want er was eigenlijk maar 1 race dit weekend waar het echt om gaat.

210704 bnc 2

Om de kansen in de finale te maximaliseren waren de voorrondes natuurlijk wel van groot belang en door nog twee overwinningen in race 4 en 5 op zondagochtend stond ik er super voor na de heats. De beste 45 rijders plaatsten zich voor de drie halve finales waarin extra punten te verdienen waren voor de kwalificatie. In mijn halve finale miste ik echter de top 3 op de grid waardoor ik een paar puntjes liet liggen, maar in de race sloeg ik alsnog toe door met een late longcut en een hele constante race de overwinning binnen te slepen. De andere twee halve finales werden gewonnen door Rico en de BNC kampioen van 2017, Mats de Jong uit België. Slechts 12 rijders hadden de eer om zich te mogen klaarmaken voor de grote finale, naast Rico (p1 in de stand na zijn maximale score in de halve finale) en mijzelf waren dat Christian Douven (NL), Bram Gelten (NL), Vica, Thomas Haglestein (BE), Mats, Michael Schöttler (DE), Jarno Hermans (NL), Nicolas Leroy (BE), Fabian Siegmann (DE) en Yoan Medart (BE). Een sterke vertegenwoordiging dus van de Nederlandse delegatie met 50% van alle rijders.

210704 bnc 3

Naast het individuele kampioenschap was er ook een teamrangschikking waarin de finale gek genoeg niet meetelde. Samen met mijn BlueStar teamgenoten Eliano de Vos en Yoan Medart wist ik dit kampioenschap te winnen! Voor de finale mochten, op volgorde van de stand, de rijders een kart kiezen en tevens een groep om in te kwalificeren. De kartverschillen waren zo minimaal dat kiezen heel lastig was en het voordeel van P1 dus ook zeer beperkt. Een compliment voor de organisatoren. Ik koos als 2e en opteerde om in de 3e van 4 groepen te kwalificeren, iedereen 3 rondjes om de beurt in dezelfde 3 karts. Achteraf had ik misschien beter de laatste groep kunnen kiezen, want niemand van groep 1 tot en met 3 kwam aan de tijden van de laatste groep, al zaten daar ook niet de minste rijders in. Christian veroverde knap pole position, voor Vica, Rico en mij. De finale was iets langer dan de voorgaande races en iedere rijder moest dit keer twee longcuts nemen, dus met een 4e startplek was er zeker nog niets verloren.

210704 bnc 4

In de 2e bocht van de race was het Rico die meteen aanviel met Vica met een late maar correcte actie. Hierdoor gingen beide mannen wijd en ik probeerde uitkomen bocht om ze allebei in te halen met meer snelheid. Dit lukte net niet, want ik zat aan de buitenkant en wilde Rico niet de boarding in snijden, maar hierdoor kwam ik in de verdrukking in de volgende doordraaier en verloren ik kostbare plaatsen en veel tijd. Ik begon aan een inhaalslag en besloot in tegenstelling tot Christian en Rico om mijn longcuts pas laat in de race te doen. Met constante tijden kon ik wat inlopen, maar de verschillen waren klein en Vica reed harder dan mij. Naarmate de race vorderde werd mijn pace steeds beter en ik klom dan ook virtueel terug op naar een 4e plek waar ik ook gestart was. Ondertussen wist Rico Christian in te halen en kwam ook Vica voor Christian na de 2 longcuts. Ik nam mijn longcuts zo laat mogelijk en had toen Christian in het vizier. Terwijl Vica Rico onder vuur nam wist ik in de allerlaatste bocht nog aan te sluiten bij Christian, maar ondanks dat we zij aan zij over de finish kwamen was het net niet genoeg. Rico pakte zijn eerste BNC titel nipt voor Vica, Christian en ik kwamen daar een seconde achter op 3 en 4 over de finish.

De finishvlag was gevallen, de hartslag zakte weer langzaam naar beneden, het BNC 2021 zat erop en met een 4e plek was dat even slikken voor mij. Na een dominant optreden met 6 uit 6 overwinningen tot en met de halve finale had ik uiteraard gehoopt mijn 2e titel te kunnen pakken, en om dan zelfs naast het podium te eindigen is heel zuur. Echter waren Rico, Vica en Christian ook het hele weekend sterk en dus een verdiend podium voor hun. Dank aan Mathias Grooten, Gregory Laporte en de mensen van de kartbaan voor een heel mooi kampioenschap en op naar volgend jaar!

210704 bnc 5

Formula Karting finale race 10 Kortrijk

Ruben zonder problemen naar 3e Formula Karting titel
Kortrijk (Be), 30 november 2019

15977134_1861025857516367_1708871640735528902_n

De grande finale van het 4e jaar Formula Karting vond plaats in het Belgische Kortrijk, waar voor zowel FK1, FK2, FK Belgie en FK Lightweight de laatste race van het seizoen gepland was. In alle 4 de klassen was het nog spannend om de titel, zeker ook bij ons. Ondanks dat ik 6 punten voor stond op Opnithi en 10 op Mats, maakten we alle drie nog aanspraak op de titel, en dus was het razend spannend. Met gezonde zenuwen begon ik aan de 1e race van de dag, waarin ik een redelijk kart had. Ik kwalificeerde me als 4e, achter Christian, Mats en Opnithi. Tijdens de race lagen de tijden van de top 4 vlak bij elkaar, waarbij Christian en Mats meteen een shortcut namen in de 2e ronde terwijl Opnithi en ik er voor kozen om door te rijden. Aan het einde van de race kwamen we allebei nipt voor Mats terug de baan op na het nemen van de shortcut, en was het Christian die de 1e overwinning van de dag veilig stelde voor Opnithi en mij.

191130 fklight podium

In race 2 had ik een betere kart, maar Mats was een paar honderdste sneller in de kwalificatie en dus moest ik starten vanaf plek 2. Opnithi reed in het midden van het pak en Mats nam weer in ronde 2 de shortcut. Dit gaf mij de ruimte om mijn eigen tempo te gaan rijden en net als vorig jaar voelde ik me erg comfortabel op de baan van Worldkarts, sinds het WK van 2008 is het al 1 van mijn favoriete circuits. Ik was gemiddeld net iets sneller dan Mats en met het nemen van de shortcut aan het einde van de race nam ik de leiding in handen. Race 3 had ik een mindere kart, maar toch kon ik er nog een 4e kwalificatiepositie uithalen. Christian deed goede zaken door pole position te pakken en ook de race te winnen, terwijl ik met een goede strategie achter Eliano nog de 3e plek wist weg te pakken voor de neus van Selina.

191130 fk2 podium

Race 4 had ik een goede kart, maar dit keer was Opnithi mij de baas in zowel de kwalificatie als de race, terwijl Christian nu rond plek 5 aan het strijden was voor ieder plekje. In de rangschikking betekende dit dat de titel me bijna niet meer kon ontgaan, ik zou aan een 3e plek altijd genoeg hebben voor de titel en het leek 1 of 2 te gaan worden gezien Christian en ik een stuk voor stonden op Mats en Opnithi. Opnithi won wel race 4e voor mij, en daarmee bleef het wel spannend voor de 2e en 3e plek in zowel het dagklassement als de eindrangschikking. In de laatste race had Christian een iets betere kart dan ik, maar ik zette alles op alles om toch voor de dagzege te gaan, ik stond een half punt achter. Christian liet de overwinning, in tegenstelling tot exact dezelfde situatie vorig jaar, zich niet meer afpakken door de laatste race te pakken, weliswaar kwam ik op 8 tiende op plek 3 nog heel dicht bij.

191130 fk1 podium

Een 2e dagzege voor Christian dit seizoen en een 2e plek dus voor mij vandaag, maar het allerbelangrijkste was dat ik voor de 3e keer Formula Karting kampioen werd. Een super resultaat waar ik enorm tevreden mee ben, gezien de zeer spannende strijd dit jaar een zwaar bevochten titel. Vorig jaar won ik de titel nog door op 1 na alle races te winnen, dit jaar won ik slechts 1 race (Puurs), mede doordat ik regelmatig een net wat mindere kartloting had en ook miste ik nog een race dit jaar, maar gelukkig was constant presteren en veel podiums scoren goed genoeg om mijn titel te prolongeren. Graag wil ik Opnithi en Mats feliciteren met een prachtig eindpodium, een heel sterk seizoen van beiden, Opnithi miste ook 1 race en won er 3, en Mats scoort zijn 4e eindpodium Formula Karting in evenzoveel jaren, erg knap gezien de deelnemers in de afgelopen jaren. Verder wil ik ook de andere FK kampioenen feliciteren met hele mooie titels: Jeff de Vilder (FK2), Wouter Poleij (FK LW), Ayrton de Vilder (FK NL) en Mike de Zutter (FK BE). Als laatste wil ik graag de organisatie en de wedstrijdleiding danken voor een top kampioenschap en een vlekkeloos jaar, op naar het 1e lustrum volgend jaar!

191139 fk1 podium1

Formula Karting race 8

Ruben met recordzege naar 7e dagzege
Kortrijk (Be), 10 november 2018

Op zaterdag 14 november was de voorlaatste race van het Formula Karting seizoen 2018 en daarvoor gingen we naar misschien wel de gaafste baan van het jaar, die van Worldkarts Flanders Indoor Karting Kortrijk. Op deze baan reed ik 10 jaar geleden mijn 1e WK indoorkarten en nog steeds vind ik de baan heel erg leuk om te rijden. Onlangs was er weer een nieuwe lay-out gelegd en de baan was meer dan een minuut lang. Een uitverkochte startgrid in de FK1 en FK2 en dat zorgde voor een mooie sfeer op de baan en veel interessante gevechten tijdens de races waarbij de gemoederen soms hoog opliepen. Voor mij was de titel binnen maar dat betekende niet dat ik dit jaar geen races meer wilde winnen, integendeel. De 2 trainingsheats gingen lekker en in de eerste van 7 races hoefde ik niet te rijden. De hotlap kwalificatie moest een keer of 5 opnieuw, maar dat bleek geen voorbode voor de rest van de dag want vanaf dat moment liep de timing en de organisatie vlotjes. In mijn 1e heat had ik geen super kart want Mats was daar in de race voor mij maar net mee in de top 10 gefinisht. Ik kon echter een hele goede hotlap rijden waardoor ik als 4e mocht starten. Die positie kon ik in de race goed vasthouden, terwijl Christian Douven, Yoan Medart en Thomas Haglestein net voor me reden. Christian was de dag al sterk gestart met een overwinning en voegde daar nu nog een overwinning aan toe. Ik kon in de laatste ronde nog aansluiten bij de 3 koplopers en door mijn kart over de finishlijn te gooien (die lag net voor een scherpe bocht naar links) ging ik zelfs Thomas op de lijn nog voorbij doordat hij net iets te vroeg van zijn gas ging, een prima 3e plek om mee te beginnen.


Mijn 2e race had ik een lekkere kart en die kon ik winnen, ondanks dat ik flink onder druk werd gezet door Mats de Jong achter mij. Mijn hotlap had ervoor gezorgd dat ik vanaf pole kon starten en dat bleek cruciaal. Veel mensen ging vroeg op de rem bij de finishlijn om de boarding niet te raken. Dit zou worden bestraft met een laatste startpositie, maar ik ging hierbij veel meer tot de limiet wat me wel wat winst opleverde in de kwalificaties. In de 3e race had ik de minste kart van het pak, niemand had hier nog een goed resultaat mee gescoord en dat lukte ook mij niet. Ik kwalificeerde als 2-na laatste en kon in de race met een goede shortcut nog 1 plekje winnen. Deze kart zou me zomaar de dagzege kunnen kosten, want je kan slechts de helft van je minste resultaat schrappen. In de 4e en 5e race had ik gelukkig weer goede karts en daarmee kon ik de wedstrijden toch weer naar mijn hand zetten. Ik pakte tot twee keer toe pole position en werd steeds door een aantal rijders op de voet gevolgd, maar zowel Selina (in race 4) als Cedric (in race 5) konden mij niet achterhalen. Met het ingaan van de laatste race stond Christian nog voor mij in de stand, maar een eerste plek zou volstaan om hem in te halen, en dat lukte. Een super dag voor mij, ondanks 2 mindere karts kon ik er toch een dagzege uitslepen, mijn 7e van het seizoen, en mijn 11e in totaal waarmee ik nu ook de meeste dagzeges heb in het Formula Karting kampioenschap vanaf de start van het kampioenschap begin 2016. De 2e plek ging verdiend naar Christian terwijl Cedric en Selina streden om plek 3, die ging uiteindelijk knap naar Cedric. Mats en Yoan finishten net achter Selina vandaag op 5 en 6.

12 uur McChallenge

BlueStar pakt vroeg initiatief in nachtrace en wint
Kortrijk, 3 & 4 februari 2018

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 februari 2018 stond mijn 1e endurance race van het kalenderjaar op de planning een 12 uur nachtrace in Kortrijk die ik met BlueStar ging rijden. Ons team werd dit weekend ondersteund door sponsor Sopraan en de rijdersbezetting bestond uit Mathias Grooten, BlueStar thuisrijders Antoine Coudron en Jonathan Bert, gastrijder Nicolas Laridon en ikzelf. Op papier een heel sterk team maar er stonden nog 14 andere teams aan de start waaronder een tweetal zeer sterke rivalen, Standwork met onder meer Matts Breckpot, en titelhouder Kartevents.be. In de kwalificatie, die een half uurtje duurde, was het al gelijk een strijd tussen deze 3 teams. Ik begon de kwalificatie voor ons en had lange tijd pole position in handen, Mathias ging na mij en Antoine deed de laatste 6 minuten om te proberen de pole te pakken. Het ging om honderdsten van seconden en uiteindelijk wist Stefan Verhofste pole te pakken voor Kartevents.be (59.43). Antoine stond 2e (59.49) en Matts 3e voor Standwork. De race werd verreden op 80kg en er moesten 6 kartwissels gemaakt worden, waarbij je telkens een half uur de tijd had om zelf binnen te komen, een extra tactisch element waardoor je zelf de slechte karts kon ontlopen. Verder moesten er nog 8 rijderswissels gemaakt worden, tijdens de kartwissels mocht er niet van rijder gewisseld worden. Antoine deed ook de start van de wedstrijd. Hij liet zich in het begin even verrassen door Matts, maar werkte zich daarna vrij snel weer op naar de leiding in de wedstrijd en kon zelfs een kleine voorsprong gaan opbouwen.

180204 mcchallenge kwali

Na 45 minuten ging de pits voor het eerst open voor de 1e verplichte kartwissel, dit ging niet helemaal zoals gepland en dus hadden we voor de 2e stint een middelmatige kart. Kartevents kwam nog voor het pit window open was binnen en verspeelde daarmee kostbare seconden. Antoine wist met onze kart toch mooie tijden te rijden, we verloren geen tijd op Kartevents en alleen Matts van Standwork was sneller en pakte ook de koppositie weer terug. Na 2 uur racetijd ging ik rijden en ik zat er meteen lekker in. De 2e kartwissel ging goed opnieuw ging onze grootste rivaal, Kartevents de mist in, dit keer kwamen zij binnen toen er al 2 teams binnen stonden, en er waren maar 2 lampen en dus moesten ze opnieuw doorrijden. Toen ze vervolgens ook nog eens te laat wisselden van kart maakten ze het zichzelf wel heel erg moeilijk, al hadden ze nu wel kart 19 welke de beste kart uit het pak leek te zijn. Wij hadden ook een goede wissel en ik had met kart 12 een kart waarmee ik de schade kon beperken. We wonnen nu tijd op Standwork en namen de leiding in de wedstrijd stevig terug in handen. Ik kon zelfs de snelste raceronde zetten op 58.71 en kon gemiddeld dezelfde tijden rijden als Siebert van Kartevents. Aan het einde van de stint wist ik zelfs nog verder weg te lopen. Net voor de 3e kartwissel nam Mathias plaats in de kart, hij ging net als mij een stint van zo’n 2 uur en 40 minuten doen.

180204 12h mcchallenge podium

Opnieuw hadden we een klein misverstand tijdens de kartwisselperiode. Daardoor hadden we nu kart 10, een goede kart maar wel eentje die niet makkelijk was om mee te rijden. Ik was dus blij dat Mathias in de kart zat, hij wist na een tijdje hele mooie tijden te klokken en bouwde de voorsprong langzaam verder uit richting de 2 ronden voorsprong. Met nog 5 uur te gaan was onze positie comfortabel en vanaf nu was het vooral zaak om geen fouten meer te maken en de voorsprong te consolideren. Nicolas was klaar voor zijn eerste stint en deed dat heel goed, hij is geen onbekende in Kortrijk en liet gelijk zijn snelheid zien door de tijden van Mathias te benaderen. Terwijl de concurrenten nog een stop&go penalty opliepen bleven wij voorlopig zonder grote fouten en na een uurtje racen ging Jonathan van start voor zijn 1e stint. Ik ging even een uurtje slapen al werd ik daar niet veel fitter van. De enige echte fout die we tijdens de race maakten kwam na een uur of 10 en een half toen we na de 2e stint van Nicolas opnieuw Jonathan wilden inzetten, maar het was druk in de pits en we kwamen binnen toen er al 2 teams aan het wisselen waren van rijders. Hierdoor moesten we doorrijden en de rijderswissel tot na de laatste kartwissel uitstellen. Gelukkig verloren we daarmee niet al te veel tijd en bleef onze voorsprong van zo’n 2 ronden intact.

180204 mcchallenge uitslag

Onze laatste kart was de beste, want met enig geluk kregen we het voor elkaar om nummer 19 eindelijk eens te pakken. Nicolas mocht er eerst mee knallen en verbeterde al rap de snelste rondetijd naar een 58.65, de overwinning leek in de pocket. Jonathan ging na Nicolas en kon ook makkelijk 58ers klokken, een heerlijke manier om het laatste uur van deze lange race af te ronden. Ook ik mocht mijn helm nog even opzetten want we moesten nog 2 rijderswissels maken en dus kon ik nog even 10 minuutjes vlammen. Hier wist ik de snelste ronde nog aan te scherpen naar 58.35. Om de race af te ronden kroop Nicolas nog eenmaal achter het stuur voor een paar ererondjes. Een hele mooie overwinning kon worden toegevoegd aan het palmares van ons team. Voor mij een leuk feitje was dat precies 9 jaar geleden ik mijn debuut maakte voor BlueStar, ook in Kortrijk, destijds werden we tijdens de 24 uurs race (toen nog zonder minimumgewicht) 2e. Dit keer wonnen we dus de race en met 2 hele sterke teams naast ons op het podium. Ik kijk alweer uit naar de volgende race op deze prachtige baan in het West Vlaamse Kortrijk. 

180204 12h mcchallenge podium compleet

Formula Karting race 8

Ruben vecht boeiende duels uit
Kortrijk, 30 september 2017

Op zaterdag 30 september was de 8e race van het Formula Karting kampioenschap 2017. Hiervoor gingen we naar het Belgische Kortrijk. Kortrijk is altijd een baan geweest waar ik heel graag kwam, zo reed ik er mijn 1e WK in 2008, de 24 uur van Kortrijk in 2009 en de KartGrid Cup in 2011. Daarna was ik nooit meer in Kortrijk geweest om te racen en dus werd het weer eens tijd. Tijdens de 3 trainingsheats die ik deed voelde het meteen goed en ik keek dan ook uit naar de 5 sprintraces. We reden steeds een hotlap kwalificatie gevolgd door 15 ronden wedstrijd waarin je 1 stop moest maken. In mijn eerste race kwalificeerde ik als me slechts als 4e en was ik direct op achtervolgen aangewezen. De race ging heel goed, met een gemiddelde kart kon ik op naar voren gaan en ik had een paar mooie inhaalacties. Na de pitstop die ik redelijk aan het einde maakte, lag ik op de 2e plek achter Logan Sougne, in een ultieme poging kon ik hem in de laatste ronde nog inhalen en zo de eerste overwinning veiligstellen. In race 2 ging het iets makkelijker en wist ik van kop af aan de overwinning te pakken.

Race 3 was net na de lunchpauze en hierin had ik een zware groep maar ook een goede kart. Tot mijn verbazing stond ik maar 5e op de startopstelling en dus moest ik wederom in de achtervolging. Het inhalen ging goed maar koste wel tijd, ik kwam net een ronde te kort om Stefan Verhofste nog te kunnen pakken die de race voor mijn neus won. Ik stond nu 1e in de stand, 3 punten voor Rico, de rest stond al op grotere achterstand. In race 4 had ik zo’n beetje de slechtste kart van allemaal. Ik had er een zwaar hoofd in aangezien niemand hier nog voor de overwinning mee had kunnen strijden. Toch wist ik met een superrondje de pole position te pakken. In de race werd ik van alle kanten belaagd door onder meer Yoan Medart. Ik verdedigde een beetje maar probeerde ook niet te veel tijd te verliezen. Yoan stopte vroeg en ik coverde hem, maar daardoor waren er enkele andere rijders die konden profiteren van mijn verdedigende werk. Dat waren vooral Bastien Cabrera en Selina Balneger. Yoan haalde me in en ik pakte hem direct terug. Daardoor kwamen zowel Bastien als Selina voor ons de baan op, maar gelukkig kon ik Bastien nog inhalen, zo haalde ik alles eruit wat erin zat, ik stond nu weer gelijk met Rico die zijn heat won.

20170930 fk kortrijk

Ook in heat 5 zat ik niet bij Rico in de groep, wat een toeval dat we elkaar 5 keer misliepen. Eigenlijk wel jammer, maar dat betekende niet dat er geen strijd was op de baan. Dit keer ging de strijd vooral tussen Selina en mij, we kwalificeerden op 3 honderdsten van elkaar en Selina (1e) verdedigde haar pole position met hand en tand. Pas toen ik een gaatje liet vallen kon ik haar vanaf een flinke afstand uitremmen en wegrijden. Op dat moment hadden we al wel veel tijd verloren op onder meer Christian Douven (vroeg gestopt) die er daardoor met de overwinning vandoor ging. Dit waren net als in race 3 dure punten en hierdoor kon Rico er met de dagoverwinning vandoor gaan. Voor hem de 6e van dit jaar alweer, een ijzersterk seizoen, terwijl mijn teller vooralsnog blijft steken op 4e 2e plaatsen, waarvan er toch zeker 3 een 1e plek hadden kunnen zijn mocht het wat meer meegezeten hebben. Toch was ik niet helemaal ontevreden want ik had lekker gereden en steeg door dit resultaat van plek 5 naar plek 2 in de stand. Stefan werd achter Rico en mij op gepaste afstand 3e, en doordat Mats en Yoan slechts 6e en 7e waren heb ik direct een kleine buffer opgebouwd in de strijd om plek 2. De volgende race is bij FKI in Brussel op zaterdag 21 oktober.