Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Kartplaza Nijverdal

Formula Karting race 5

Ruben niet te stoppen en boekt opnieuw overwinning
Kartplaza Nijverdal, 7 juli 2018

Op zaterdag 7 juli was de 5e race van het Formula Karting seizoen 2018, hiermee werd de helft van het seizoen bereikt en voor de eerste keer dit jaar werd er in Nederland geracet. We gingen hiervoor naar Kartplaza te Nijverdal, waar de karts altijd net wat anders reageren dan op de meeste andere kartbanen. Ik kwam op zaterdagochtend aan en deed nog 2 trainingsheats voordat de wedstrijddag begon. Het ging meteen wel lekker al waren er wel wat kartverschillen aanwezig. Gelukkig ging de organisatie hier handig mee om door de minste en beste karts er alsnog uit te halen. We gingen vandaag 5 heats rijden met een hotlap kwalificatie en 1 verplichte pitstop met lasersysteem. Een mooie opzet waarbij vooral de kwalificatie van levensbelang was, want inhalen is in Nijverdal niet altijd even makkelijk.

Mijn eerste race verliep ietwat moeizaam, ik had een lastige kart en kwalificeerde in de middenmoot rond plaats 9. In de race kon ik Bart Martens inhalen, maar daar bleef het dan ook bij, ik finishte op plek 8 en had daarmee niet bepaald een hele goede start van de dag, Nick van Ostade won de race. Omdat we vandaag in de FK1 maar met 16 rijders waren streden we telkens met z’n allen in 1 groep. In mijn 2e race ging het stukken beter en werd ik alleen afgetroefd door Tom van Doorn. Yoan Medart was de hele dag snel en zat vanaf het begin van de race dicht in de buurt, maar ik kon voorkomen dat hij me nog kon pakken.

In race 3 en 4 scoorde ik opnieuw een 2e plek, dit keer kon ik met 2 mooie inhaalacties een plekje klimmen tijdens de race en door mijn constante scores steeg ik in het tussenklassement met stip naar de 1e plaats. Bastien Cabrera won de 3e race en stond er in het dag klassement heel goed voor. Mats won de 4e race maar in tegenstelling tot Bastien stond hij er niet goed voor, het was niet zijn dag, nadat hij in race 1 al een heleboel plekken verloor omdat hij achter iemand de pits in was gegaan. In de 5e race kreeg ik mijn beste kart die tot nog toe in bijna alle races om de overwinning had gestreden, dus keek ik met vertrouwen uit naar de laatste heat. In de kwalificatie ging de kart van Tom stuk en deze werd vervangen door een nog betere kart dan ik had, hierdoor was ik grappig genoeg één van de weinigen die met deze kart geen pole position pakte maar 2e was. In de race kon ik Tom goed volgen, maar doordat het pitstop systeem vertraagd werkte verloor ik nog een plek aan Bram Gelten in de laatste ronden.

180707 FK race 5

Dit maakte gelukkig voor mijn eindresultaat niet meer uit, want ik kon met een 3e plek de dagzege comfortable veiligstellen. De grote ongelukkige was Bastien Cabrera die een bijna zeker lijkende podiumplek door zijn vingers zag glippen na een aanvaring met één van de andere rijders. Hierdoor schoven Tom van Doorn en Tim Leloux op naar de 2e en 3e plek op het eindpodium, een mooi podium en voor mij helemaal goed omdat mijn grootste concurrenten voor het kampioenschap, Yoan en Mats slechts 5e en 9e werden. Al met al sta ik er na 5 races natuurlijk super voor, ik kijk uit naar de laatste 4 races van het seizoen waarbij we mijn favoriete banen van de kalender zullen aandoen, FKI Brussel, Karting Eupen, KCR Roosendaal en FIK Kortrijk, dat allemaal na de zomerstop.