Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

ZIKK race 11

Veersedam weer stapje dichter bij 10e titel na 5e overwinning
Middelburg, 8 mei 2017

Op maandag 8 mei was de op 2 na laatste race van het ZIKK seizoen 2016/2017 bij IKM. Wij hadden vandaag geen strafseconden na de teleurstellend verlopen race van vorige keer, terwijl onze enige reële overgebleven concurrent voor de titel, Haarbosch Racing, vandaag 30 seconden erestraf moest incasseren. Rico wist voor Haarbosch wel pole position te pakken net voor Marcel. Marcel was echter bij de les toen de race van start ging en plaatste direct een geslaagde aanval in bocht 1. Rico viel even terug naar plek 3 want ook Joris van Auto Sturm glipte mee en Marcel had direct een gat geslagen. Toen Rico een minuut of 10 later pas weer kwam aansluiten hield Marcel de deur even een aantal rondjes dicht, maar Rico kwam er op zijn beurt ook weer langs en opnieuw ging Joris mee die nu zelfs naar de leiding in de race ging. Hij ging verdedigen en daarop besloten wij een longcut te nemen. Rico kon uiteindelijk nog wel wat uitlopen, maar na hun erestraf vielen ze wel ver terug. Cuma kwam aan de leiding van race omdat ook Auto Sturm 10 strafseconden had, maar Dennie kon voor hun wel weer aansluiten en ook de koppositie overnemen.

170508 zikk race 11 podium

Het veld bleef relatief dicht bij elkaar en ik ging als 3e rijden bij ons. Ik had Nick van Auto Sturm die ook vroeg hadden gewisseld meteen in het vizier, maar in het begin ontliepen onze tijden elkaar nauwelijks iets. Na verloop van tijd kon ik nog een paar tienden vinden en kon ik toch het gaatje dichten en de kop weer overpakken. Ondertussen probeerde Lorenzo bij Haarbosch zich naar voren te rijden en hij kwam weer naar plek 5 toe. Klaver 4 en De Looff streden op dat moment om plek 3 en verloren wat tijd. Haarbosch reed deze race overigens met een oude bekende, Ivo maakte zijn rentree door Selina te vervangen, leuk om hem weer eens in actie te zien bij IKM en ondanks dat hij even moest zoeken naar constante tijden zat de snelheid er nog goed in! Mika ging bij ons als 4e en laatste en omdat Sturm nog een longcut moest nemen en we al een aantal seconden voorsprong hadden konden we de race relatief makkelijk uitrijden in winnende positie. De ogen waren gericht op plaatsen 2 tot en met 5, maar op een 5e plek kon Haarbosch geen potten meer breken en ondanks de snelste ronde en pole position van Rico scoorden ze dus niet zoveel punten. De Looff en Klaver 4 legden uiteindelijk nog beslag op plek 2 en 3 na duels met Annelien, vooral Tim van De Looff reed weer een hele sterke stint. Met nog 2 races te gaan is onze voorsprong nu weer 17 punten op de eerste achtervolger. De volgende race is over 3 weken op 29 mei.

IKK race 11, Indoor Karting Middelburg

Ruben kampioen zwaargewicht en 2e algemeen
Middelburg, 28 november 2015

Nogal wat mensen stonden er van te kijken toen ik me aan het begin van het jaar inschreef voor het IKK, maar ondanks dat het niet op gewicht is heb ik er achteraf toch geen spijt van. Ik heb gedurende het jaar veel leuke races gehad, ook met lichtere rijders en zeker op de indoorbanen ging het er erg sportief aan toe. De laatste race van het Individueel Kart Kampioenschap 2015 was op zaterdag 28 november in Middelburg. Een thuisrace voor mij, al rijd ik tegenwoordig vanwege mijn drukke schema veel minder in Middelburg dan menigeen misschien denkt, maar de baan ken ik natuurlijk wel goed. Het kampioenschap bij de zwaargewichten (>75kg) kon me bijna niet meer ontgaan, maar het moest nog wel even veiliggesteld worden. Voor het algemeen klassement was het nog wel spannend, maar liefst 4 mensen konden nog 2e worden, maar het leek vooral een strijd te gaan worden tussen Rick en mij, vooraf gescheiden door slechts 1 schamel puntje.

151128 ikk jk

Ik had niet meer getraind dus het was even afwachten hoe de hotlap kwalificatie ging, maar die ging prima. Rico pakte pole position en ik P2 net voor Rick. In het begin maakte ik een klein foutje waardoor Rick gelijk op mijn bumper zat en Rico een klein gaatje had. Ik probeerde nog aan te pikken bij Rico, maar toen zette Rick zijn kart er gelijk naast. Een vrij harde actie en hij liet me sportief terug voorbij. Rico was nu wel weg dus moest ik voor de punten van P2 gaan. Mika zat op plek 4 en werkte af en toe als stoorzender bij Rick, maar ze bleven dicht bij me en ik moest zo nu en dan verdedigen. In de laatste ronde wist Mika Rick nog te verrassen, zo liep ik van 1 naar 6 punten voorsprong uit. In race 2 had ik een mindere kwalificatie, maar toch stond ik weer 2e, nu pal achter Rick. Het was inmiddels duidelijk dat wij er met de podiumplekken in de eindstand vandoor gingen, Thom en Dylan konden zich vandaag niet meer mengen in die strijd, nu was alleen de vraag wie 2 en wie 3.

151128 ikk ncc

In de eerste bocht zette ik mijn kart meteen naast die van Rick, een gewaagde actie waarbij ik iets doorschoot. Hier kon Rico van profiteren en die nam vanaf P3 de leiding in handen. Rick gaf niet op en kwam me de volgende bocht bijna buitenom voorbij, maar door een zetje van achter kon ik net voor hem blijven. Ik had een goede kart en kon snel weer naar Rico toe rijden. Het was nog vroeg in de race en hij verdedigde niet, ik kon hem voorbijsteken en Rico probeerde gelijk aan te pikken. Het lukte me om een gaatje te slaan en toen de rest aansloot bij Rico was ik helemaal weg. Ze gingen vol in gevecht, en voor alle duidelijkheid, hier was absoluut niks over afgesproken, ik trok mijn eigen plan en Rico (we kennen hem inmiddels) ging natuurlijk ook voor zijn dagklassement, zeker na de overwinning in race 1. Helaas werd dit hem zo goed als onmogelijk gemaakt toen plots een blauwe vlag werd getoond door de wedstrijdleiding. Zij vonden dat hij te heftig verdedigde. Een vrij bijzonder voorval zeker gezien het feit dat eerder dit seizoen dergelijke situaties ongemoeid bleven.

151128 ikk middelburg algemeen

Uiteindelijk profiteerden Floris en Rick hiervan, ze gingen allebei voorbij Rico en pakten P2 en P3. Zo hield Rick de spanning erin, zeker toen hij opnieuw pole position pakte in race 3, knap! Rick nam nu het zekere voor het onzekere en gooide de eerste 2 bochten alles dicht. Hij verloor daarmee echter in bocht 2 zoveel snelheid dat ik hem met uitkomen kon passeren. Zo zag het er steeds beter voor mij uit, ik wist dat ik aan plek 5 genoeg had, en de nummers 4 en verder werden al snel op grote achterstand gezet. Ik wilde nu ook graag de laatste heat winnen en voor de dagzege gaan. Daarvoor moest ik nog afrekenen met Rico die 2e stond, op 2 puntjes van mij. Ik hield alles strak dicht en zag ondertussen achter me een hoop mooie inhaalacties van Rico en Rick op het scherpst van de snede. In de voorlaatste ronde ontstond een hachelijke situatie toen een achterblijver bijna stil ging staan midden op het lange stuk achterin. Wij kwamen daar met hoge snelheid aan en ik kon ternauwernood de achterblijver ontwijken. Achter mij ging het wel fout, Rick en Rico klapten er vol op en Rick was hiervan het slachtoffer, hij kwam onder de banden te staan en verloor veel posities. Hij zag na een hele sterke dag een 3e plek in het dagklassement in rook opgaan, balen om op die manier het seizoen te moeten afsluiten.

151128 ikk zwaar

Toch complimenten aan Rick want hij heeft op veel banen laten zien dat hij erg snel was dit jaar. Dat geldt zeker ook voor Rico, de onbetwiste kampioen in zowel IKK als NCC! Al met al was het voor mij een super mooie afsluiter, de dagzege in het algemeen klassement was een hele mooie prijs, en dat geldt natuurlijk ook voor het kampioenschap bij de zwaargewichten en misschien nog wel mooier de 2e plek tussen alle licht- en middengewichten in het algemeen klassement! Ook felicitaties aan de kampioen van de second division; Ricardo de Vlieger. Ik ben benieuwd naar de nieuwe kalender van volgend jaar, die zal bepalen of ik ook dan weer aan de start zal staan.

151128 ikk groepsfoto

IKK race 10, Euro Indoor Karting Swalmen

Ruben scoort veel punten in Swalmen
Swalmen, 7 november 2015

Op zaterdag 7 november was de voorlaatste IKK race van het seizoen 2015, en wel in het Limburgse Swalmen. Een prachtige baan waarop Mika en ik op vrijdagavond samen even gingen trainen. Dit ging erg lekker, en na een goede nachtrust in een bed&breakfast vlakbij de baan, konden we op zaterdag ons pak aantrekken voor de race dag. De opzet was iets veranderd ten opzichte van de vorige race, daar er nu 3 maal gekwalificeerd moest worden, telkens 1 rondje (voorafgaand aan een opwarmronde). Dit vond ik erg leuk, en ook eerlijker, aangezien een slechte kart loten in de eerste race nu minder erg was. Ik had niet bepaald de beste kart in race 1, maar juist door een hele goede kwalificatie stond ik toch nog 4e, dit was in een 5 minuten kwalificatie nooit gelukt.

In de 1e race liep de top 3 (Rico, Mika en Lyndon) dan ook snel weg en ik moest mijn 4e plek met hand en tand verdedigen. Dat ging goed, al probeerden Floris en Rick me op verschillende plekken in te halen. Een hoop rijders achter me waren sneller, maar ik wist me te handhaven op plekje 4. Zo stond ik voor het eerst sinds Nijverdal (door de gemiste race 3 in het begin van het seizoen) weer bovenaan in het zwaargewichten klassement. Dylan biedt dit jaar veel tegenstand (vooral outdoor) maar vandaag leek ik de beslissende slag te kunnen slaan. In race 2 en 3 waren mijn karts een stukje beter, mijn 2e kwalificatie was wel ietsje minder, P3. In de race kon ik Thom eind rechte stuk voorbijsteken, alleen Luciano was op P1 iets te snel. Rico had een minder kartje, en doordat hij P4 eindigde naderde ik hem tot op 1 puntje in het dag klassement. Ondertussen deed ik goede zaken in de algemene rangschikking, waar ik met Thom en Rick strijd voor P2.

151107 ikk swalmen algemeen

In de laatste kwalificatie maakte ik 1 klein foutje, waardoor ik weer niet in de top 2 stond, maar opnieuw 3e. Rico ging er op kop vandoor en stelde een nieuwe dagzege veilig. Luciano ging flink in de verdediging. Na een tijdje wist ik toch een gaatje te vinden en haalde ik hem mooi in. Dit leverde me niet alleen P2 op maar ook de titel rijder van de dag. Achter Rico en voor Mika die een hele sterke dag kende, werd ik in het algemeen klassement 2e, terwijl ik bij de zwaargewichten ruim met de overwinning ging lopen. Een hele mooie dag waar ik dik tevreden mee was, op naar de finalerace in Middelburg.

151107 ikk swalmen zwaargewichten

BiteMedia Cup, Speedwear Cup & IKK

Van Roosendaal naar Middelburg en weer terug
Week 41

kartcentreroosendaal
In de 41e week van het kalenderjaar stonden er verschillende leuke races op het programma. Allereerst de start van een nieuwe BiteMedia Cup seizoen te Roosendaal op dinsdag 6 oktober. Ik was het weekend niet helemaal ongeschonden uitgekomen, doordat ik een stevige koorts had opgelopen besloot ik de eer om de eerste race te rijden, te laten aan mijn 4 snelle teammaten Rico, Lorenzo, Selina en Patrick. Ik was er wel bij om ze aan te moedigen en ze deden het geweldig, Selina noteerde in de slotseconden van de kwalificatie de snelste tijd en Rico pakte in de laatste minuten van de race de snelste raceronde. Verder zagen we van alle vier de rijders prima stints die ons leidden naar de 1e overwinning van het seizoen, al maakte het team van KCR-Crew het ons nog best lastig! Ian, Melvin, Jesse en Danny zullen dit seizoen een geduchte opponent zijn. VDH Racing werd 3e.

speedwear header
Een dag later (woensdag 7 oktober) startte een nieuw kampioenschap met de wedstrijdkarts in Middelburg, het Speedwear Indoor Kampioenschap. Er wordt in een 80kg en een 100kg klasse gereden, 8 wedstrijddagen van 2 races (voorafgegaan aan een 2 ronden kwalificatie) over 20 minuten, waarin ook een pitstop gemaakt moet worden. In de 80kg klasse waren er 14 inschrijvingen en daarom werd in 2 groepen gestreden. De 1e kwalificatie zou voor vandaag de snelle en langzame groep bepalen. Ik zat helaas in de 1e groep die met ijskoude karts een hotlap moesten rijden. Normaal zou dit niet zo’n super groot probleem moeten zijn, maar met een kart met heel vee
logo ikm
l onderstuur was het toch wel een groot nadeel, ik kwalificeerde als 9e en zat dus in de 2e groep. In de 1e race kon ik weinig doen tegen Tim Leloux die vanaf kop startte met waarschijnlijk de beste kart, ik reed naar een 2e plek toe na een mooie strijd met Marcel tot de laatste ronden. Grappig detail was dat na de 1e omloop 3 van de 4 snelste tijden uit deze ‘langzamere’ groep kwamen, onder meer Marcel en Joris zaten er ook bij. In manche 2 kwalificeerde ik als 3e achter Marcel en Joris, Marcel had nu de kart van Tim en won de race, ik kon wel Joris inhalen en opnieuw een 2e plek pakken. Een heel leuk nieuw individueel kampioenschap, hopelijk kan ik volgende race wat meer punten pakken!

151010 ikk kcr zw

Op zaterdag 10 oktober waren we terug in Roosendaal voor race 9 van het IKK, vandaag moest ik een flinke stap gaan zetten in de strijd om het kampioenschap, want ik stond nog steeds 18 punten achter. Ik had al lang niet meer in Roosendaal gereden en dus trainde ik nog een heatje, dit ging lekker en ook in de kwalificatie ging het goed, P5 en ruim 1e zwaargewicht. Er waren vandaag wat meer zwaargewichten, dat was wel eens leuk, en Dylan had het vandaag lastig, dus ik kon inderdaad punten pakken. In de 1e race finishte ik mooi als 3e na inhaalacties op Thom en Floris, achter Rico en Rick. In de 2e race zat ik Rick de hele manche op de hielen, maar ik zat net te ver om een goede aanval te plaatsen en finishte opnieuw als 3e. Dan de laatste race, nu had ik Rick al snel ingehaald, maar helaas, na 2 ronden begaf de fusee aan de rechter voorkant het en stond ik stil op de baan. Ik kreeg snel een nieuwe kart maar lag wel een ronde achter. Dit was zonde van de punten, maar doordat Dylan in een crash betrokken was bleef de schade erg beperkt, sterker nog, ik heb mijn achterstand na vandaag al bijna weggewerkt. Doordat ik nog een paar rijders kon inhalen werd ik nog wel dagwinnaar bij de zwaargewichten en algemeen 4e. Rico en Rick eindigden daarin verdiend bovenaan, Thom profiteerde van mijn pech en werd 3e.

151010 ikk kcr

IKK race 8 Oldenzaal

4e overwinning van het seizoen
Oldenzaal, 19 september 2015

Op zaterdag 19 september stond race 8 van het IKK gepland, voor de 3e keer dit seizoen moesten we acte de presence geven in Oldenzaal. Ik vond het niet erg dat het de laatste buiten race van het seizoen was, aangezien mijn voorkeur uitgaat naar de indoor banen! Het beloofde weer een dag met wisselvallig weer te worden, en zo werd de 1e race dan ook onder natte omstandigheden verreden. Ik kwalificeerde mezelf op P3 en streed de hele race in een kopgroep met Rico en Dylan, we reden duidelijk weg van de rest van het veld en je kon goed merken dat de zwaargewichten nu veel minder nadeel hadden op de spekgladde baan. Tegen het einde van de race kon ik P2 pakken, maar ik had helaas net niet genoeg tijd om Rico nog in te halen. In de 2e race was het net opgedroogd, en dus weer een heel andere race, ik had een minder kartje dus werd op het rechte stuk voorbij gestreefd door vele middengewichten, ik kon er niet meer dan P9 uithalen en na een mooi gevecht met Dylan zat ik nu 1 plaats achter hem.

150919 Oldenzaal 1

De sportiviteit van de eerste twee races kreeg helaas geen vervolg in de laatste manche, al in de 2e bocht kreeg ik een flinke beuk van mijn concurrent voor het kampioenschap en kwam ik, wederom onder natte omstandigheden, naast de piste en lag ik helemaal achteraan. Ik maakte me flink kwaad en reed één van mijn betere races in Oldenzaal, ik haalde de ene na de andere in en ondanks dat ik nog een breaktest kreeg wist ik zelfs Dylan nog terug in te halen en 6e te eindigen, dat betekende de dag overwinning bij de zwaargewichten en weer belangrijke punten voor het kampioenschap. The Dutch Value teammaat Rico ging er met de dagoverwinning in het algemeen klassement en bij de middengewichten vandoor, terwijl zijn grote tegenstrever in het NCC (Thom) hem aftroefde bij de kids. De volgende race is volgende maand in Roosendaal bij KCR!

150919 Oldenzaal 2

IKK race 7

3e overwinning van het seizoen

Lelystad, 22 augustus 2015

150822 ikk startgrid

Op zaterdag 22 augustus was race 7 van het IKK seizoen 2015, wederom op de outdoor baan van Lelystad. De weersomstandigheden waren net als de vorige race zeer zomers, warm en zonnig. Vandaag werd er echter flink gecrost op het naastgelegen motorcross circuit, en in combinatie met de stevige wind die precies richting kartcircuit stond zorgde dat voor een continue stof/zandwolk boven de baan. Ik had niet getraind en dus moest ik in de 5 minuten kwalificatie scherp zijn, ik wist dat door de felle wind een goede slipstream wel kon helpen, en dit lukte perfect. Ik kwalificeerde met een redelijke kart op plek 7 algemeen en op kop bij de zwaargewichten. Tijdens de race werd er in de eerste ronden zoals zo vaak op de outdoor circuit flink geduwd en getrokken. Ik behield de 7e positie en zag op kop een groepje licht- en middengewichten wegrijden waar ik niet in de buurt van kon komen. Ik liep langzaam weg bij de rijders achter me en kon Sebastiaan van Rooij voor me nog bijna bijhalen aan het einde van de race, maar niet meer voorbijsteken.

150822 ikk 4


In race 2 waren er weer veel mensen die gelijk begonnen te verdedigen, hierdoor was er op kop meteen weer een groep weg en kwamen er van achteruit weer de nodige mensen aansluiten. Veel (jonge) rijders in het IKK zijn snel maar qua tactiek en wedstrijdslimheid kunnen ze nog veel leren, maar dit komt waarschijnlijk vanzelf met wat meer ervaring. Ik moest concurrent Dylan van de Berg van me afhouden die deze heat sterk kwam opzetten. Dit deed hij onder meer door zichzelf met de hand op te trekken aan een andere kart, creatief maar niet zonder gevaar! Hij haalde mij netjes in, maar in een counteraanval van eerst Sebastiaan van Rooij en daarna van mij kwam het helaas toch weer tot een clash. Door Casper werd hij vermaand de plek terug te geven, maar dat weigerde hij, en wedstrijdleider Edgar besloot een waarschuwing te geven en daarbij zou het blijven.

In race 3 had ik mijn beste kart, maar kwam ik na de start achter een extreem verdedigend rijdende Floris van Dorst te zitten. Hij verdedigde wel knap en ik moest de nodige risico’s nemen om hem in te kunnen halen. Dit lukte wel en ik kon nog een versnelling inzetten richting de top 4, met nog een paar ronden te gaan kon ik nog 2 plekken pakken en daarmee belangrijke punten pakken voor het algemeen klassement. Achteraf gaven de tijden aan dat Floris en ik de 2 snelste rondetijden hadden gereden, moet je nagaan waar we hadden kunnen eindigen mocht hij in het begin niet alles meteen dichtgegooid hebben!!

150822 ikk ruben


In het dagklassement werd ik bij de zwaargewichten 1e, algemeen 6e, maar daarmee schuif ik wel door naar plek 2 in het klassement achter Rico die vandaag weer de race won en ongenaakbaar aan kop staat.

Volgende race is op 19 september in Oldenzaal.

IKK race 6

IKK seizoen halverwege onder tropische omstandigheden

Lelystad, 4 juli 2015

150704 ikk lelystad ruben

Op zaterdag 4 juli was de eerste van twee achtereenvolgende wedstrijden in Lelystad. Op de mooie, nog jonge baan in Flevoland waren we te gast onder zeer warme omstandigheden. In race 1 reed ik een vrij saaie race, vanaf de start reed ik op plek 5 en ik had vrijwel de hele race geen mensen direct voor of achter me, ik eindigde ook als 5e en daarmee 3e zwaargewicht achter Ferry Drent en René Melenhorst.

De kartverschillen waren vandaag helaas wel weer groot, en dit was ook duidelijk te zien in race 2. Ik had in deze heat mijn minste kart en moest de schade zien te beperken, met veel verdedigend werk kon ik wederom een 5e plek eruit slepen terwijl er vooraan hard gestreden werd en er zelfs straffen werden uitgedeeld (deze zouden later deels teruggedraaid worden).

In de laatste heat was het dringen bij de start en ik kwam daarbij even naast de baan terecht en lag bijna achteraan. Ik kon me gelukkig weer snel opwerken naar de top 5 na een goede race, hierdoor sprokkelde ik weer belangrijke punten voor het klassement. Sebastiaan van Rooij verdedigde goed en daar kwam ik niet meer voorbij. Rico won vandaag en verstevigd daarmee zijn koppositie in het klassement, ik sta daarin nu 3e, terwijl ik bij de zwaargewichten plek 2 inneem achter Dylan.

150704 ikk lelystad podium

Ondanks de gemiste race eerder in het seizoen hoop ik toch nog te klimmen in de klassementen, te beginnen volgende race die opnieuw in Lelystad zal worden verreden eind augustus.

IKK race 5

Wisselende resultaten leiden naar P2

Oldenzaal, 13 juni 2015

Voor de tweede achtereenvolgende keer ging het IKK circus naar het circuit van Oldenzaal. Op zaterdagmorgen begonnen de eerste races en het weer was wederom onvoorspelbaar. De eerste race begon op een droge baan, en ik kwam in de kwalificatie niet verder dan een 8e plaats. In de wedstrijd kon ik mooi profiteren van een aantal slipstreams en daardoor vlakbij de nummers 2 tot en met 5 blijven, samen met Rick Harthoorn reed ik naar voren toe. Aan het einde van de race begon het te regenen en was het spekglad op de baan, Ik kwam in gevecht met Rick en zwaargewicht concurrent Dylan van de Berg voor de 3e plek in de race. Met een aantal wilde acties duwde Dylan eerst mij opzij en reed daarna ook nog tegen Rick aan die hierdoor 2 plekken terugviel, maar de wedstrijdleiding liet het onbestraft, net als sommige andere (nog hardere) acties tijdens de race. Middengewichten Edgar Wurster en Rico Haarbosch werden 1 en 2.

In race 2 was het nog nat op de baan en Dennis Aendekerk probeerde mij in het begin van de race binnendoor in te halen. Zoals vorige keer in Oldenzaal al bleek in gaat dat niet op deze baan als het nat is, want je schuift altijd door naar buiten aangezien de ideale lijn spekglad is. Daar zat ik in dit geval en met een harde klap belande ik in de banden, weg goed resultaat. In race 3 was het dus schade beperken, en met een 2e plek bij de zwaargewichten (in zowel race 3 als het dagklassement) lukte dat vrij aardig. Er had achter veel meer ingezeten als Thom van Dijk niet in het begin van de race extreem was gaan verdedigen, op dat moment reden we vlak achter P1, maar die verloren we snel uit het oog, en plek 7 in de race was het hoogst haalbare helaas, terwijl Thom en ik allebei top 3 hadden kunnen rijden als je naar de snelste rondetijden keek!

Rico snoepte de dagoverwinning weer eens voor de neus van zijn concurrenten weg. De volgende race is op de buitenbaan van Lelystad, ik ben benieuwd wat we daar weer gaan beleven!

IKK race 4

Huilen met de pet op

Oldenzaal, 16 mei 2015

150516 ikk oldenzaal kart 10

Vrijdag 15 mei, ik kijk in de agenda op mijn telefoon en zie dat morgen de 4e race van het IKK op het programma staat, in Oldenzaal. Na een drukke week met studie en veel fysieke training richting het WK 2015 had ik wel zin in een wedstrijdje. ‘S ochtends vroeg op zaterdag zat ik met moeders in de auto richting Overijssel. Als ik terugdenk aan mijn 1e race in Oldenzaal lopen de rillingen weer even over mijn rug. Ruim 6 jaar geleden, toevallig ook het IKK, na de training voor de MKS wedstrijd. Ik deed voor de grap mee, maar het was niet echt grappig, ik reed meer naast de baan dan erop. Oldenzaal en ik, nooit echt een gelukkige combinatie geweest, nimmer won ik er een wedstrijd, iets dat ik niet op veel banen kan zeggen gelukkig.

Vandaag dan beter? Ik hoopte op regen, dit zou het gewichtsnadeel op de normaal vrij saaie baan van Oldenzaal toch aanzienlijk minder maken, en ook zou het leuker rijden zijn en kan je wellicht met een mindere kart iets hoger eindigen. Volgens weeronline zou het al vrij snel droog worden, maar niets was minder waar, het miezerde de hele dag en de baan was dan ook de hele dag nat. Na mijn afwezigheid in race 3 sta ik nu op plek 2 in het klassement, en daar wilde ik vandaag graag verandering in brengen. Tijdens de 1e kwalificatie merkte ik meteen dat ik geen goede kart had, ik bungelde rond plek 10. Maar in de laatste ronde had ik een goed idee, en dit legde me geen windeieren. Ik besloot de laatste bocht (die je normaal in de regen buiten de ideale lijn om aan de buitenkant ingaat) compleet af te snijden en aan de binnenkant de curbs mee te nemen. Wat heet curbs, meer verhoogde stoepranden. Ik torpedeerde mezelf over de lijn en vervolgens vol in de bandenstapels, gevolg was 7 tiende van mijn snelste tijd af en P4, prima startplek.

De race was knokken en geen fouten maken, en na een paar mooie battles met Lorenzo Stolk werd ik als 5e afgevlagd, was ik heel blij mee gezien de kart. In race 2 een iets betere kart, maar het was verdomd lastig inhalen, ging je naar binnen dan gleed je vanzelf door (vaak tegen je opponent aan) en dus moest je wachten op fouten van anderen. Ik wilde toch graag voor de dagwinst gaan bij de zwaargewichten, en daarom besloot ik het toch te proberen, maar tevergeefs, ik verloor een plekje en liep zelfs een (terechte) waarschuwing op. In race 3 had ik dit keer een hele goede kart, maar ik was te ongeduldig, één mislukte inhaalpoging zorgde ervoor dat ik even buiten de baan schoof en van 3 naar 8 terugviel. Ondertussen zag ik dat Rico met mijn 1e kart nog minder potten kon breken dus het lag toch niet alleen aan mij. Met nog twee plaatsjes winst kon ik afsluiten op plek 6, de snelste raceronde die ik reed gaf al aan dat dat niet goed genoeg was. Dit betekende ook de 6e stek algemeen en 3e zwaargewicht.

150516 ikk oldenzaal prijsuitreiking

Als ik terugkeek was het weer een typisch dagje Oldenzaal voor mij geworden, teveel foutjes en een matig resultaat, huilen met de pet op!! Dylan van de Berg won het dagklassement en herhaalde wat ik in Nijverdal al flikte, ook de algemene zege opeisen als zwaargewicht. Hij was de verdiende winnaar en maakte in de races de minste fouten. De volgende race is weer in Oldenzaal, en dan gaan we het gewoon weer proberen. Het moet een keer lukken, als het dubbeltje weer de verkeerde kant op valt dan draai ik hem gewoon om, want waarom vechten tegen de bierkaai als je ook gewoon kunt kiezen voor bier en bekers ;)

IKK race 2

Ruben pakt overwinning in totaalklassement
Nijverdal, 28 maart 2015

150328 nijverdal

Op zaterdag 28 maart was de 2e wedstrijd van het IKK seizoen 2015, en daarvoor gingen we helemaal naar Overijssel toe. In Nijverdal stonden namelijk weer 3 heats op het programma. Op vrijdagavond nam een aantal IKK deelnemers bij gelegenheid al met wisselend succes deel aan het 1e Open Nijverdals bowling kampioenschap. Op zaterdagmorgen werden nog snel een drietal trainingsheats afgewerkt alvorens we konden starten met de briefing en kwalificatie. In de NCC reed vandaag de jonge Middelburger Guillermo van Pamelen. Hij deed het uitstekend, reed steeds voorin mee en eindigde uiteindelijk als 2e in het rookie klassement (nadat hij dit in Middelburg al gewonnen had).

In onze klasse (IKK first division) was de kwalificatie gelijk erg belangrijk op deze baan met veel grip en karts die heel erg direct sturen. Bij mij ging het super en ik pakte zomaar de pole position voor alle lichtgewichten. Bij de start van de race was het Floris achter mij die meteen Rico in zijn nek had zitten, met daarachter Mika. Na een paar bochten ging het helemaal fout na een mislukte inhaalactie van Rico op Floris en een hoop duw en trek werk daar achter. Mika was hiervan het grootste slachtoffer, hij stond overdwars en hij zag een goede klassering in rook opgaan, zonde!! Ik had door dit gebakkelei meteen een flink gat, en ook Floris had vrije baan op P2. Dit zou ook zo blijven tot de finish. Rico verloor ook een aantal plaatsen in de malaise in het begin, maar knokte zich nog wel terug naar een 3e plek. Vlak daar achter zat de 2e zwaargewicht, thuisrijder Dylan van de Berg.

In de 2e race mocht ik weer van pole position starten en toen ik zag dat Floris meteen begon te verdedigen wist ik dat ik gelijk een gat moest slaan. Dit lukte goed, en opeens waren zowel Floris als Rico verdwenen. Dylan reed nu P2 maar Dennis kwam hard opzetten. Hij nam P2 over en begon langzaam maar zeker op mij in te lopen. Ik hield echter het tempo hoog en gaf Dennis geen kans meer om aan te sluiten, Dylan werd keurig 3e en Rico, die wederom plaatsen goed moest maken, kwam nog naar plek 4 en dwong daarmee nog wel een 2e startplek voor de finale af. Ik stond er royaal voor, zelfs voor de totaal overwinning had ik aan een 5e plek genoeg, maar natuurlijk wilde ik ook de
laatste race graag winnen.

150328 nijverdal podium algemeen

Met Rico achter me wist ik dat ik me niet veel fouten kon permitteren, en ik reed dan ook mijn beste race tot nu toe. Met een heel constant tempo wist ik ervoor te zorgen dat ik slechts 2 of 3 keer in de race even iets korter moest rijden, en in de laatste 5 minuten kon ik zelfs heel langzaam weglopen. In slagvolgorde kwamen we over de streep en zo pakte ik de algemene overwinning als één van de zwaardere rijders vandaag, ondanks dat ik prima karts had, was ik daar natuurlijk erg blij mee!! Ver achter ons werd er weer stevig gestreden om plek 3, waarbij Dylan het dit keer zwaar te verduren kreeg. Ondanks dat hij even uitstapte werd ie toch nog 2e bij de zwaargewichten, de 3e plek was voor Glenn van den Hoek. Dennis werd achter mij en Rico 3e algemeen.

IKK race 1

Ruben begint IKK seizoen goed op thuisbaan.
Middelburg, 7 maart 2015

150307 ikk middelburg

Op zaterdag 7 maart ging een nieuw seizoen IKK van start, het indoor/outdoor kampioenschap met huurkarts in Nederland. Door het wegvallen van de Belgische KartGrid Cup besloot ik me dit jaar in te schrijven voor deze competitie over 11 races. De eerste race vond plaats in Middelburg, in tegengestelde rijrichting. In het IKK wodt gestreden zonder compensatiegewicht, maar met een extra klassement voor de middengewichten (64-75kg) en zwaargewichten (+75kg). Iedere racedag begint met 5 minuten kwalificatie, gevolgd door 3 races van 20 minuten.

Rond 10 uur ’s ochtends verzamelden we op de kartbaan en werd het programma gestart met de NCC voor kids tot 15 jaar. Als tweede was de IKK second division aan de beurt en als 3e wij voor de IKK first division. Tijdens onze kwalificatie was het heel erg spannend, de top 7 zat binnen 3 tienden en Rick Harthoorn pakte pole position voor Dennis Aendekerk en Rico Haarbosch. Ik stond achter Mika Mathia 4e (als eerste zwaargewicht), net voor de 2e zwaargewicht Nick van Overveld. In de race kon ik Mika inhalen, en de jacht openen op Dennis en Rico. Ik kon echter net niet bij deze mannen komen, terwijl Rico Dennis nog wel kon inhalen. Het was weer even wennen om tegen lichtere rijders te moeten racen, maar wel extra uitdagend! Ik finishte op plek 4 algemeen en als 1e zwaargewicht.

In race 2 kon ik Dennis snel inhalen en probeerde ik de mannen voor me bij te benen, maar Rico en Rick maakten er een mooi duel van om plek 1, dat Rico uiteindelijk won. Achter mij zat Mika al snel op mijn bumper, en ik wist dat ik deze 3e plek algemeen moest verdedigen omdat dat deze heat het maximaal haalbare was. Ook Nick kwam nog aansluiten en plaatste nog een geslaagde aanval. Dit gaf mij even lucht, maar even later was Mika weer terug op plek 4 en in de aanval. Ik hield deze plek echter vast en mocht de finale als 3e starten volgens de tussenstand.

In de finale had Rick een kart die niet vooruit wilde, en hierdoor kon Rico hem snel inhalen. Rick verdedigde daarna zwaar, maar ik kon er toch langskomen. Even later werd Rick zelfs rond getikt en vielen al zijn podiumkansen in het water, zonde, want hij had de hele dag sterk gereden. Ik ging eenvoudig naar P2 toe, en dit zou ook mijn resultaat worden in het algemeen klassement. Ondertussen won ik vrij gemakkelijk het zwaargewicht klassement, een maximale score aldaar dus en dat was een mooi begin van het seizoen. Mika werd knap 3e achter mij in het algemeen klassement. Rico won zowel het algemene klassement als het middengewicht en won ondertussen ook nog even de NCC. In de NCC werd het jonge aanstormende talent Guillermo van Pamelen heel sterk 2e. De volgende race is op de laatste zaterdag van maart in Nijverdal.