Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Swedish Rental Kart Championship 2021

Ruben voor het derde jaar op rij naar 2e plek in Zweden

Kungälv (Se), 11-12 december 2021

Voor het derde jaar op rij reisde ik richting Gothenburg om deel te nemen aan het Swedish Rental Kart Championship. Na de twee voorjaarsedities begin 2019 en 2020 was het kampioenschap nu uitgesteld tot het einde van het jaar vanwege de Corona maatregelen. Samen met mijn ma gingen we de donderdag voor het raceweekend weg en maakten we er een lang weekend Gothenburg van. Dat was extra leuk omdat er in Zweden nauwelijks Corona maatregelen golden terwijl er in Nederland weer een gedeeltelijke lockdown was. Op vrijdag gingen we voor het eerst weer naar de baan in Kungälv, een half uurtje ten noorden van Gothenburg. Ik deed de nodige heats want ondanks dat de baan niet veranderd was, was het lekker om weer even in te komen in het rijden met elektrische karts, zeker omdat er ook nieuwe karts waren dit jaar.

211212 srkc 1

De nieuwe elektrische Sodi karts hadden een systeem waarbij je de kart in verschillende modi kon zetten die zorgden voor gereduceerd vermogen waarmee 10kg gewicht werd gesimuleerd. Ik kon haast niet geloven dat dit accuraat was, maar na het een aantal keer in de training geprobeerd te hebben, bleek het verschil toch minimaal. Toch reed ik gewoon met lood in de kart omdat dat iets beter voelde. Vanwege Corona was de indeling van het weekend een beetje op de schop gegaan, eerst reden de junioren en in het 2e deel van de dag mochten wij aantreden. We begonnen weer met twee heats van 8 minuten waarbij alleen de snelste rondetijd van belang was. De kartloting was nu extra belangrijk en mede daardoor kon ik in de 1e heat de beste tijd afsnoepen van debutant en oude bekende Amandio Costa Paz, maar werd ik in de 2e heat door een jonge local verslagen in een veel mindere kart.

211212 srkc 5

Gelukkig gingen we vanaf heat 3 weer echt racen met een hotlap kwalificatie en 1 verplichte longcut. De races gingen top, ondanks een paar sterke groepen wist ik alle drie mijn kwalificatie races te winnen en stond ik na dag 1 aan de leiding in de tussenstand na aftrek van 1 schrapresultaat. Op zondag begon de jeugd met hun laatste races en daarbij was het de Belgische Pool Adam Szurpit die een knappe overwinning boekte! Daarna was het wederom de beurt aan ons met een halve finale in een nieuwe format. We moesten dit keer 8 ronden rijden in 8 verschillende karts, verdeeld over 3 groepen. Ik zat bij onder meer Amandio en Adam in de groep die beiden zeer sterk voor de dag kwamen. Ik reed niet mijn beste rondjes, maar kon nog wel een 2e plek veiligstellen achter Amandio en slechts een paar tienden voor Adam die zijn ritme uit de junioren wedstrijden uit de ochtend knap meenam naar de senioren op 90kg. De andere halve finales werden gewonnen door de Deen Nikolaj Marsengo die ook aan de leiding ging en de kampioen van 2019, thuisrijder Erkin Bour.

211212 srkc 2

De finale begon weer met een knock-out kwalificatie en telde mee voor dubbele punten. In de battles moest ik meteen tegen mijn oude vriend en rivaal Rickard Javanainen, de Zweed met wie ik in 2016 nog het WK podium deelde in Italië. Ik kon hem gelukkig verslaan en moest het daarna opnemen tegen de jonge Deen Victor Sparholt. Het was heel close maar net genoeg om hem te verslaan, terwijl Amandio Nikolaj er verrassend genoeg uitknikkerde maar wel de mindere kart meenam in de hoop die na de laatste battle aan mij te kunnen geven. De spanning was groot want de winnaar van deze battle had super goede papieren om de eindoverwinning te pakken, de overwinning in de finale zou voor ons beiden volstaan. Helaas legde ik het nipt af, met 1 kart was ik nog wel sneller, maar in zijn totaliteit kwam ik een tiende tekort en wist ik dus dat het een lastig verhaal zou gaan worden.

211212 srkc 6

Ik was meteen scherp want de eerste ronde zou wellicht mijn enige kans zijn. De stilstaande start verliep goed en ik zat op de bumper van Amandio. De eerste inhaalmogelijkheid lag echter pas na een bocht of vier, en toen was er al een klein gaatje aanwezig. Ik moest me dus richten op de mannen achter me en het podium veiligstellen. Nikolaj drong meteen aan en was sneller dan mij. Ik wist dat het niet uitmaakte of hij voor of direct achter me zou eindigen, want in beide gevallen zou hij 2e worden en ik derde. Hij besloot redelijk snel de 2 verplichte longcuts te nemen en ik counterde die waarna ik zij aan zij met hem uit de longcut kwam. In de volgende bocht zat ik aan de buitenkant en probeerde ik buitenom mee te rijden, om zo de volgende bocht weer aan de binnenkant te zitten. Hierbij volgde het nodige duw en trekwerk waarbij ik uiteindelijk P2 kon vasthouden maar vervolgens een geel blauwe vlag te zien kreeg. Ik wist niet wat die betekende maar liet Nikolaj voor de zekerheid voorbij omdat het voor mijn eindklassering toch niet uitmaakte. In het vervolg van de race kon ik Victor en Erkin afhouden en mijn eindpodium veiligstellen.

211212 srkc 4

Na de finish bleek dat Nikolaj zowel een valse start had gemaakt als ook een penalty had gekregen voor de actie op mij, en daarom viel hij zelfs helemaal terug tot buiten het podium en eindigde ik het weekend voor het derde jaar op rij op een tweede plaats. Wederom was het heel erg close, maar dit keer was ik fair & square verslagen door Amandio die daarmee de verdiende winnaar was. Erkin mocht de derde trede van het podium beklimmen, een mooie prestatie van deze sympathieke Zweed. Al met al weer een mooi weekend in Zweden, hopelijk kan ik in de toekomst deze titel alsnog toevoegen aan mijn palmares.

211212 srkc 3