Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting Brussel

Ruben scoort eerste overwinning van het seizoen
15 augustus 2020, Brussel (Be)

Na de openingswedstrijd begin van het jaar in Eupen, de Corona stop en de afgelaste wedstrijd in Wavre ging op 15 augustus het Formula Karting seizoen eindelijk verder in Brussel bij First Kart Inn. Een van mijn favoriete circuits op de kalender en vandaag veel dagrijders die het veld erg sterk maakte, onder meer oude bekenden Matts Breckpot, Arnaud Teuwen en Dylan de Wolf gaven acte de presence. Na twee trainingsheats leek het erop dat de kartverschillen fors waren, en dat presteren met de mindere karts vandaag erg belangrijk zou worden. De layout van de baan was wel erg leuk en ondanks de Corona maatregelen was er het nodige publiek die mooi buiten konden kijken. In mijn eerste race had ik meteen 1 van de slechtste karts te pakken, met enorm veel onderstuur in bochten naar links was het lastig racen en kwam ik niet verder dan een 11e plaats terwijl Mats de Jong de eerste manche won. Geen beste start, maar gelukkig hadden we een half schrapresultaat en was er nog niks verloren. Het was warm en benauwd vandaag, onweersbuien dreigden later vandaag over te komen, maar het bleef ons gespaard tijdens de FK1 en FK2 races. Later op de dag zou het nog hard gaan regenen bij FK België.

200815 fk brussel 1
200815 fk brussel 2

In race 2 kon ik orde op zaken stellen, met een goede kart kon ik een dominante overwinning pakken na van pole position te zijn vertrokken. In race 3 en 4 had ik gemiddelde karts, maar wel karts waarmee ik, in tegenstelling tot race 1, iets mee kon uitrichten. Door middel van hele goede kwalificaties en een goede strategie (we moesten telkens 1 longcut nemen), wist ik me 2 keer op een 2e plek te nestelen, beide keren achter Dylan de Wolf die daarmee omhoog schoot in het klassement. Met nog 1 race te gaan ging het tussen Mats, Dylan en mij terwijl de rest op grote achterstand stond. We hadden alle drie geen geweldige karts, maar door een goede kwalificatie kon ik als eerste van ons drie starten. Mats zijn kart wilde niet meer vooruit en zakte al snel terug in het veld, hij moest daardoor vandaag genoegen nemen met een 3e plaats in de eindrangschikking. Dylan kwam nog wel sterk opzetten maar kwam mij niet voorbij, dat terwijl hij minimaal een plek of 3 voor mij moest finishen. Hiermee kon ik de race controleren en met een 3e plek in heat 3 stelde ik de dagzege veilig. Mijn grootste concurrent voor het kampioenschap, Christian Douven, wist een 4e plek te pakken en daarmee belangrijke punten voor het klassement, we delen nu de koppositie in de stand na 2 races. De volgende race staat al over 1 week gepland bij Kart Centre Roosendaal.

200815 fk brussel 3
200815 fk brussel 4
200815 fk brussel 5

Formula Karting race 8

Ruben bestolen van overwinning in Brussel
Brussel (Be), 5 oktober 2019

De 8e race van het seizoen Formula Karting 2019 werd verreden bij FKI te Brussel, een baan die nooit hetzelfde is en altijd garant staat voor leuke races. Met nog 3 wedstrijd te gaan in het kampioenschap is het ongelooflijk spannend, Opnithi en ik hebben allebei een race gemist en dat zorgt ervoor dat de top 3 in het klassement (inclusief Mats) binnen een punt van elkaar staat. FKI is een baan waar wij alle drie erg sterk zijn, en al snel bleek dat ook vandaag de podiumplekken tussen ons drie verdeeld zouden gaan worden. De dag begon op een kletsnatte baan buiten, het was dan wel droog, maar door de regenval van afgelopen nacht was het in de eerste races regenrijden en dat maakte het extra uitdagend. In race 1 ging Opnithi er met de pole position en de winst vandoor, hij moest nog wel even verdedigen om Logan van zich af te houden, en dat gaf mij vanaf plek 3 de kans om aan te sluiten en Logan nog in te halen, zo begon ik prima met een 2e plek. Mats had een mindere start doordat hij weliswaar een snelle kart had, maar de tank lekte benzine en die kwam op zijn achterwiel waardoor hij lastig te besturen was.

191005 fki 1

In race 2 had ik een mindere kart, maar ik wist er nog wel een 3e startpositie uit te halen. In de race werd ik al snel ingehaald door Rico Haarbosch, terug van weggeweest, hij deed weer eens een race mee als dagrijder. In het 2e deel van de race nam ik mijn longcut om Mats te pareren die achter mij ook een longcut had genomen. Ik kwam net achter hem weer de baan op en moest alle zeilen bijzetten om in de buurt te blijven. Dat lukte en in de laatste ronde kon ik zelfs weer aansluiten. Dit dwong Mats om op het buitenstuk te verdedigen, en daar was het nog nat buiten de ideale lijn waardoor hij bij de 1e de beste bocht rechtdoor ging en ik de 4e plek kon overnemen zonder er veel voor te hoeven doen. Een lastige keuze voor Mats, want als hij de binnenkant niet had gekozen dan had ik dat wellicht geprobeerd. Guillermo won de 2e race met een hele sterke wedstrijd. In race 3 had ik een goede kart, zo goed dat ik in de kwalificatie het gat met de rijder voor me niet goed inschatte en aan het einde van de ronde achter hem kwam vast te zitten. Hiermee verloor ik veel tijd en dit kostte me ook nog de pole position op enkele duizendsten. Guillermo stond opnieuw vooraan maar gelukkig kon ik hem tijdens de race inhalen en de overwinning vrij makkelijk veiligstellen. Guillermo en Rico vochten een mooi duel uit om plek 2 waarbij Guillermo aan het langste eind trok, terwijl Opnithi even vast kwam te staan in een duel met Christian Douven en daardoor veel punten verloor.

191005 fki 2

Ik stond hierdoor aan kop van het klassement maar wist dat ik in race 4 mijn slechtste kart zou krijgen, kart 8 reed al de hele dag achteraan en ook ik kwam er niet verder mee dan een 11e plaats nadat ik vanaf de 16e en laatste plek had moeten vertrekken. De bandenspanning van de linker achterband was te laag waardoor de kart veel onderstuur had. Gelukkig kreeg Opnithi deze kart ook nog in de laatste race, tenminste dat dacht ik. Opeens werd na mijn race de kart echter de werkplaats ingereden en werd de bandenspanning flink opgepompt. Nadat in FK1 en FK2 al 7 mensen met deze kart hadden moeten rijden (allemaal in de achterhoede) werd met nog 2 races te gaan opeens de beslissing gemaakt om de bandenspanning aan te passen. Een bizarre beslissing die enorm oneerlijk aanvoelde voor iedereen die al met die kart gereden had, zeker omdat de kart nu opeens 1 van de snelste op de baan was. Persoonlijk vond ik het een onbegrijpelijke en zeer oneerlijke beslissing van de organisatie die een grote invloed had op het dagresultaat en daarmee het kampioenschap. Als reden werd gegeven dat de veiligheid in het geding was, en dat terwijl er prima met die kart te rijden viel (ik was er nota bene net uitgestapt in een race waarin ik van P16 naar P11 reed) en andere karts met hetzelfde euvel of een benzinelek werd niks mee gedaan.

191005 fki podium

Helaas kon ik er niks aan doen en moest ik me focussen op de laatste race om de schade te beperken. Opnithi kon hier natuurlijk zelf niks aan doen en maakte dankbaar gebruik van deze situatie door de laatste race als 2e te eindigen en daarmee de dagzege te pakken. Ik eindigde met een middelmatige kart op plek 5, wat genoeg was om de 2e plek in het dagklassement te pakken met gelijke punten met Mats, we hadden beiden 1 overwinning maar mijn 2e plek uit race 1 gaf de doorslag. Een vervelend einde dus van deze leuke racedag. Het kampioenschap blijft spannend, met nog 2 races te gaan sta ik nu op 2 punten achter Opnithi, de volgende race is in het Nederlandse Roosendaal begin november.

Formula Karting race 4

Ruben worstelt maar scoort wel belangrijke punten voor het klassement
Bilzen (Be), 4 mei 2019

De 4e race van het Formula Karting seizoen 2019 werd gehouden in Bilzen, een baan die nieuw is op de kalender en een baan waar ik nog niet vaak gereden had. Tijdens de trainingsheats ging het bij mij heel moeizaam, ik was zoekende naar de juiste lijnen en de ondergrond zorgde ervoor dat de karts heel erg wilden gaan stuiteren, waarbij het lastig was om iedere ronde constante tijden te rijden. Ik had dan ook geen torenhoge verwachtingen bij aanvang van de eerste race, maar strijdvaardig was ik uiteraard onverminderd. In race 1 ging het heel goed, ik kwalificeerde als 2e achter Mats de Jong. Helaas ging het in de 2e ronde mis door 1 van de dagrijders, thuisrijder Bjorn Aelberts wilde de shortcut nemen maar was even vergeten dat ik deze niet nam en reed vol in mijn achterkant. Hierdoor spinde ik en verloor ik kostbare plaatsen en tijd. Ik probeerde nog goed te maken wat ik kon, en met een aantal inhaalacties kwam ik nog op plek 4 te liggen. Ik liep hard in op de top 3, maar Mats gooide vanaf plek 3 de deur dicht en ik finishte als 4e. In race 2 had ik een slechte kwalificatie en moest ik vanaf plek 6 een weg naar voren proberen te zoeken, na een duel met Bjorn Aelberts en Guillermo van Pamelen (die mij mooi inhaalde) finishte ik uiteindelijk op plek 6.
190504 fk 1 race 4
In race 3 en 4 had ik prima karts en was ik telkens snel onderweg, maar door mindere kwalificaties moest ik steeds van buiten de top 3 komen en inhalen op deze baan bleek niet gemakkelijk. Ik kon me wel opwerken naar de 5e plek in de stand na 4 races. In race 5 had ik mijn minste kart en vocht ik voor een plek rond plaats 7, dit was genoeg om Eliano de Vos nog in te halen in de stand, terwijl de top 3 buiten bereik bleef. Mats was vandaag duidelijk de sterkste en boekte een verdiende overwinning, Bjorn Aelberts werd 2e en een andere thuisrijder Cemil Yamizoglu ondervond de zeer grote kartverschillen aan den lijve maar finishte toch nog netjes als 3e. Doordat Bjorn als dagrijder niet meetelt voor het klassement doe ik met een 3e plek toch nog redelijke goede zaken. De banen die nog komen liggen mij doorgaans veel beter dan de afgelopen races, ik kijk dan ook uit naar de komende races, te beginnen in Olen.

190504 fk 2 race 4

6 uur nachtrace FKI

Ruben & Rico grijpen net naast overwinning na tumultueuze ontknoping
Brussel, 2/3 maart 2019

190303 fki 6h ruben

Voor het eerst in 2019 ging ik naar mijn geliefde baan in Brussel, de 6 uur nachtrace stond op het programma, jaarlijks georganiseerd door Ward Maenhout in samenwerking met FKI Brussel. Er was een super sterk deelnemersveld present met maar liefst 24 teams uit Nederland en België. Ik reed samen met Rico Haarbosch onder The Dutch Value. De kwalificatie bestond uit 3 delen van 10 minuten, 5 minuten en 1 ronde waarbij steeds 8 teams afvielen. Tevens was de kwalificatie de eerste kans om de baan te rijden want die is in Brussel altijd anders. Bij ons ging het heel goed en ik wist uiteindelijk een 3e startpositie te bemachtigen achter Guillaume Huls (RG Team) en Mats de Jong (CU@Traxxis). In het eerste uur van de wedstrijd kon ik de koppositie overnemen en wegrijden van de rest van het veld, waarbij alleen Guillaume in mijn buurt bleef. Het 2e uur kreeg ik een andere kart die heel goed was, en ik reed nog een uurtje verder, waarbij ik de voorsprong op de concurrentie iets kon uitbreiden. Filipe Viera en Dylan de Wolf leken vandaag onze grootste concurrenten, al waren BlueStar (Opnithi Puyato en Mathias Grooten) en het team van Matts Breckpot, Arnaud Teuwen en Logan Sougne ook niet te onderschatten. Na 2 uur wedstrijd werd de race stilgelegd doordat de tijdwaarneming er mee ophield. Dit zorgde voor wat vertraging maar de situatie werd wel heel netjes opgelost door iedereen weer met dezelfde verschillen te laten vertrekken zoals het voor de crash van systeem was. Rico ging de volgende 2 uur rijden en was ook heel erg snel onderweg. We bleven onbedreigd aan kop rijden en hadden na 4 uur wedstrijd zo’n ronde voorsprong op de concurrentie.

190303 fki 6h rico

Toen kwam de meest lastige kart van onze race in het 5e uur, en hiermee verloren we heel veel tijd. Ik probeerde er alles uit te halen, maar met 6/7 tiende per ronde ging het hard. DWT had misschien een net iets betere kartloting als ons, want zij kregen deze kart niet en hadden wel al onze goede karts. Met nog een uur en 20 minuten te gaan kwamen ze achter ons met een ronde achterstand maar wel een rijderswissel meer (35 seconden). Ik verdedigde daarom even mijn positie, maar helaas werd ik er na een paar ronden door een ander team, die niet meededen om de overwinning en weinig sportief waren, afgeduwd. Hierdoor kwam DWT na de laatste kartwissel op enkele seconden van ons. Rico reed voor wat hij waard was, maar Filipe sloot aan en Rico ging in de verdediging. Na een aantal ronden besloot DWT hun laatste rijderswissel te doen en zo even de vrije ruimte op te zoeken. Tot onze verbazing wisselden zij hierbij helemaal niet van rijder maar ging Filipe verder, ondanks dat wij een ronde later meteen wisselden kwamen we achter hun weer de baan op. Filipe zat natuurlijk al in zijn ritme en kon een goede outlap rijden. Ik kwam Filipe met wat duw en trekwerk nog voorbij, om eerlijk te zijn geen helemaal zuivere actie, en dat vond hij blijkbaar ook want een ronde later werd ik er op mijn achterkant uitgetikt en lagen we weer op plek 2. Ondertussen verloren we niet alleen de leiding maar ging het naast de baan ook nog mis voor Rico die vol adrenaline richting wedstrijdleiding wilde rennen maar daarbij een harde aanvaring had met een glazen ruit die in zijn gezicht door midden brak. Een ziekenhuisbezoek met enkele hechtingen volgde terwijl ik de race uitreed op plek 2, vlak achter DWT. De 3e plek ging uiteindelijk naar Guillaume Huls en Rayhan Mouoya die een hele sterke race reden en veel topteams achter zich lieten. Op de vervelende afloop na was het een leuke race, hopelijk kunnen we hem volgend jaar dan eindelijk toch eens winnen!

Foto’s met dank aan: Pixolicious

190303 fki 6h

Formula Karting race 9

Ruben sluit seizoen af in stijl met spectaculaire overwinning
Brussel (Be), 1 december 2018


Met het ingaan van de laatste maand van 2018 zit ook het kartjaar er weer bijna op, hoewel er in december nog een paar mooie races op het programma staan zijn de hoofdprijzen dit jaar verdeeld en mijn seizoen kan zeker niet meer stuk. Dit geld ook voor Formula Karting waarin ik een ongekend seizoen achter de rug heb, een seizoen dat vandaag in Brussel werd afgesloten met de 9e race van het jaar. Brussel was de enige baan op de kalender waar we dit jaar 2 keer kwamen en er was vandaag voor een hele speciale opzet gekozen. Er was een 3-delige kwalificatie van 3, 2 en 1 ronde waarbij steeds 6 mensen afvielen en uiteindelijk de top 8 overbleef voor de shoot-out om pole position. Het regende vandaag pijpenstelen en dus was de baan kletsnat bij de aanvang van de kwalificatie, door sommigen verafschuwd en door anderen geliefd. In de regen rijden in Brussel is iets aparts en ik heb er inmiddels aardig mijn weg in gevonden, ik vond het dus niet erg dat het nat was al had ik een droge race ook prima gevonden. Mijn kwalificatie was goed en we wisselden iedere sessie van kart, uiteindelijk kon ik de laatste ronde een 2e tijd bemachtigen achter Yoan Medart die een hele knappe ronde reed en zichzelf verzekerde van pole position.


Na onze kwalificatie was het eerst de beurt aan de rijders van FK2 om hun race te rijden. Hierin was het Jeroen Vatlet die de race volledig naar zijn hand zette door goed om te gaan met de regenachtige omstandigheden, hij reed knap weg van alle andere rijders. In het kampioenschap was ook het nog spannend, niet voor de titel want Steve Kolela kon voor de 2e keer dit seizoen een race overslaan, hij had zich al verzekerd van de titel. De 2e plaats ging naar Giovanno van de Broek die een heel sterk seizoen had gereden en verdiend op het eindpodium stond. De 3e plek was heel spannend en ging tussen 3 Belgische rijders, waarvan Alexandre Delhez er het beste voorstond, echter hij was er niet bij vandaag. Daarom hadden Dave Singelee en Daan Vanhamme nog een kans om de felbegeerde derde plek te pakken. Daan reed een heel sterk seizoen en had ook nu een goede start maar kwam na een tijdje vast te staan en het duurde lang voordat hij weer op weg kon worden geholpen. Dave reed een solide race in lijn met de rest van zijn seizoen, en uiteindelijk was hij het die er met de 3e plek in de eindstand vandoor ging, een hele mooie prestatie voor deze rijder die al jarenlang mee doet!


Toen was het de beurt aan de rijders van FK1 en de baan was nog nauwelijks opgedroogd. De race was veruit de langste van het seizoen met 70 minuten, waarbij we 2 verplichte kartwissels moesten maken in een window van 40 minuten (de eerste en laatste 15 minuten mocht je niet wisselen). De omstandigheden waren zeer listig en de organisatie deed er nog een schepje bovenop door rookbommen en vuurwerk af te steken op zowel het binnengedeelte als buiten op de baan. In de eerste ronde was Yoan goed weg en werd ik meteen onder druk gezet. Met het naar binnenkomen raakte ik de muur en ging ik achterstevoren op de spekgladde betonnen ondergrond. Ik zag opeens allerlei rijders recht op me af komen, maar gelukkig kon ik de 360 afmaken en weer in de goede richting mijn weg vervolgen. Ik lag hierdoor wel even op plek 6, maar vond snel mijn weg weer naar voren. Er werd hard gereden en na een paar inhaalacties ging Dylan de Wolf er aan kop vandoor. Daarachter kwam ik na een inhaalactie op Mats en Jelle Soeffers weer achter Yoan te zitten. Ik probeerde hem buiten in te halen maar naast de ideale lijn was het nog erg nat en ik gleed door waardoor ik Yoan een stukje mee richting de banden nam. Ik kreeg hiervoor oranje en moest zo Jelle en Yoan allebei weer voorbij laten.


Hierdoor had Dylan inmiddels al een mooie voorsprong opgebouwd, toen ik de mannen opnieuw voorbij was, was het gat met Dylan al zo’n 12 seconden. Het was echter een lange race en dus gaf ik de hoop nog niet op, ik reed ongeveer gelijke tijden maar wist dat we allebei nog 2 kartwissels moesten gaan maken. Met nog zo’n 35 minuten te gaan ging ik voor mijn eerste wissel en ik had een redelijke kart te pakken. Cedric zat achter mij, hij had vroeger gewisseld en had een goede 2e kart waardoor hij virtueel gewoon mee streed om het podium. Hij dook achter mij naar binnen om de 1e kart van Dylan te pakken, en een ronde later ging ik ook om zijn kart over te nemen. Dit pakte goed uit want ik kwam weer voor Cedric de baan op, en toen Dylan zijn laatste stop had gemaakt, liepen we met z’n tweeën hard in. Het gat was nog zo’n 10 seconden maar na een ronde of 10 zaten we erbij. Dylan verdedigde zijn positie knap, maar op de binnenbaan wist ik via een droger stukje circuit via de buitenkant de leiding te pakken. Mijn geluk was dat Cedric niet meteen mee kon en dus was ik gevlogen. Omdat Dylan zijn 2e plek verdedigde had ik meteen een gaatje en ondanks de turbulente openingsfase ging ik af op de overwinning.


Cedric wist in de slotminuten nog knap de 2e plek veilig te stellen waardoor Dylan 3e werd. Mijn 8e overwinning dit seizoen was een feit, en misschien wel een van de mooiste! Ik had 8 van de 9 races gewonnen en daardoor had ik de maximale score van 280 punten te pakken, een ongekend seizoen wat ik lastig ooit nog zal kunnen evenaren! Ik mocht de grote kampioenschapsbeker in ontvangst nemen van organisatoren Raoul en Luciano die reeds grote plannen klaar hebben staan voor volgend seizoen! De strijd om plek 2 en 3 op het eindpodium ging tussen Mats en Yoan en die werd nipt in het voordeel van Mats beslist, een mooi eindpodium dus!

De Eindstand van Formula Karting Rental Championship 2018

8 uur FKI

Ruben & Opnithi naar prachtige BlueStar overwinning

Brussel, 16 september 2018

De 8 uur van Brussel is altijd een toprace op de kalender en zeker dit jaar, met de afwezigheid van de 24 uur van FKI Brussel was deze race er eentje die ik absoluut niet wilde missen. Na overwinning in 2014 en 2016 met Rico Haarbosch ging ik nu voor een 3e overwinning samen met mijn Thais Belgische BlueStar teammaat Opnithi Puyato. Opnithi is één van de jongste teamleden van ons team maar maakte afgelopen zomer grote indruk tijdens het WK indoorkarten in Szczecin door lang in de top 3 van het klassement te staan en uiteindelijk te eindigen op een hele mooie 6e plek. Opnithi is altijd snel in Brussel en ook voor mij is het één van mijn favoriete banen, dus we hadden er heel veel zin in. We hadden 45 minuten training voor de wedstrijd en die konden we goed gebruiken om de nieuwe baan (de baan is altijd anders bij FKI) onder de knie te krijgen.


We zaten er redelijk bij en ik ging de 15 minuten kwalificatie doen. Daarin was het heel erg spannend en zou een goede hotlap het verschil maken tussen pole position of P5. Ik had zeker niet het idee dat wij de beste kart hadden, maar ik kon er P2 uitpersen op 0.003 van de pole position van Rayhan Mouoya, één van de jongste deelnemers aan de race en een groot talent, al mocht hij wel iets onder gewicht rijden omdat hij meer dan 20kg mee moest nemen. Bij de start van de race om 12.00 uur kon ik hem net niet volgen maar werd ik wel gelijk onder druk gezet door de rijders achter me. Dat bewees dat ik een hele goede kwalificatieronde had gereden maar dat mijn kart niet echt top was. Gelukkig kregen alle top 8 teams 9 dezelfde karts, en dus moesten we er gewoon het maximale uithalen. Na enkele wilde acties viel ik iets terug naar plek 5, waarna ik weer opklom naar 4. Er waren maar liefst 23 teams waaronder veel recreanten die listig waren om in te halen. Onze grootste concurrenten kwamen even vast te staan, Filipe Vieira en Dylan de Wolf reden vandaag voor DWT en zijn altijd heel snel op deze baan.


Na zo’n 45 minuten was het tijd voor de eerste kartwissel en ik reed nog een stint door. Ik kon de koppositie in de 2e stint terugpakken al bleven DWT en Traxxis (virtueel) in de buurt. We moesten 8 rijderswissels maken en de meeste teams wisselden meteen van rijder. Wij besloten te beginnen met dubbele stints. Na mij ging Opnithi dus ook voor een dubbele stint, wat neerkwam op zo’n uur en 50 minuten. Hij deed het heel goed en we bleven ongeveer gelijk tred houden met Dylan en Filipe, Traxxis viel langzaam maar zeker een stukje terug richting de helft van de race. De altijd strenge raceleiding van Ilse & Dimi zorgde weer voor een strak geregisseerde koers met vandaag heel weinig kapotte kart, dat is altijd goed om te zien. Het was lekker weer, buiten in het zonnetje was het goed toeven. Na Opnithi zijn dubbele stint moest ik opnieuw aan de bak, een prima stint waarbij ik de voorsprong op zo’n 20 seconden kon houden. Er waren nog 4 stints te gaan waarvan we er alle twee nog 2 gingen doen, en allen DWT kon ons nog pakken, zo leek het.


Vooral de op 2 na laatste kart was een lastige, en we besloten dat ik deze kart zou pakken. Ik verloor terrein, want Filipe was ook aan het rijden, maar telkens kregen wij de kart van DWT in de stint na hun, en daar wist Opnithi dan weer goed gebruik van te maken in onze voorlaatste stint. We moesten nog steeds twee extra stops maken ten opzichte van al onze concurrenten, en die maakten we aan het begin van het laatste uur. Ik mocht het afmaken en met zo’n 40 seconden voorsprong hoefde ik niet te vrezen voor de 1e plaats. We verloren een heel klein beetje, maar ik was constanter dan Filipe en kon daardoor de voorsprong makkelijk boven de 30 seconden houden. Een hele lekkere marge die wel eens kleiner is geweest tijdens de 8 uur van FKI. Ondertussen barstte ook de strijd los om de snelste raceronde, want daar is in Brussel altijd een mooie trofee voor. Ik kwam nog in de buurt, maar onze kart was niet goed genoeg om echt aanspraak te maken op deze bokaal, die uiteindelijk naar Cedric Wauters ging. Maar de winst was voor BlueStar, en daar waren Opnithi en ik heel erg blij mee! Na 8 uur lang knokken mochten we de hoogste treden van het podium beklimmen. DWT werd verdiend 2e, voor Traxxis met Kenny Verbinnen, Nick van Ostade en Nicolas Leroy die het podium completeerden. Al met al een succesvolle dag, met de nodige spierpijn tot gevolg, hopelijk kunnen we volgend jaar opnieuw de 24 uurs race op deze fantastische baan rijden!

Formula Karting race 3 FKI

Ruben scoort derde overwinning op rij na duel met Mats
Brussel, 14 april 2018

180414 fk3 fki buiten

Op zaterdag 14 april was de 3e wedstrijd van het Formula Karting seizoen en gezien mijn 26e verjaardag een dag eerder begon ik de dag met een traktatie op de kartbaan van FKI Brussel. Er waren nieuwe karts en ik was zeer benieuwd hoe deze zouden aanvoelen. We deden allemaal 2 trainingsheats en er was weer een nieuwe lay-out tevoorschijn getoverd. Ik zat er direct lekker bij en gelukkig reden de nieuwe karts ongeveer hetzelfde als de oude, want dat lag me erg goed. Er stonden vandaag 5 heats op het programma waarbij we telkens een hotlap kwalificatie moesten rijden en daarna een race waarin 1 shortcut genomen mocht worden. In race 1 wist Cedric Wauters pole position te pakken en ik zat op plek 2 vlak achter hem, ook Mats zat er vlakbij, want de top 3 zat binnen 3 honderdsten van een seconde. In de race bleven we dan ook dicht bij elkaar, maar de posities veranderden niet. In race 2 was het Mats die al snel de leiding in handen nam en die niet meer afstond. Ik kon in de race redelijk volgen maar moest opnieuw mijn 2e plek zien veilig te stellen, in dit geval was het Yoan die op mijn bumper aan het pushen was, maar ik kon hem erachter houden.

180414 fk2 3 fki

In race 3 had ik een iets mindere kwalificatie en stond ik ‘slechts’ 3e op de grid, Mats had in deze race een mindere kart en ik wist dus dat nu mijn kans was op punten op hem te pakken. Opnithi reed echter op kop van de race en verdween al snel aan de horizon. Ik kwam toen achter Yoan te zitten die alles stevig dichthield, ook met de shortcut kwam ik er helaas net niet voorbij en dus moest ik zorgen dat ik achter me Dylan van het lijf hield. Een interessante race, waarbij Mats nog een 5e plek kon veiligstellen. Het bleef zodoende spannend en ondanks mijn 3e plek kwam ik aan kop te staan. In de 4e race had ik een slechte kart waarmee nog niemand in de top 10 was gefinisht. Onder meer Yoan en Christian Douven waren hiermee in het achterveld blijven steken en dus hoopte ik er een top 10 plek uit te halen en daarmee de schade van mijn halve schrapresultaat te beperken. Maar wonder boven wonder kwalificeerde ik als 1e, na een geweldige hotlap mocht ik als eerste oplijnen. In de race was het enorm spannend want de mannen achter me waren allemaal sneller. Ik nam in de 2e ronde (de 1e ronde mocht niet) al mijn shortcut en Mats probeerde door te rijden. Na een aantal ronden kwam hij achterblijvers tegen en nam hij ook de shortcut, en gelukkig kon ik net voor hem blijven. Toch kon ik een groot deel van de race vrij rijden aangezien veel mensen achter mij heftig met elkaar in gevecht gingen en door constant te rijden kon ik constant ontsnappen aan de aanvallers achter me. Ondanks dat ik de langzaamste uit de top 12 was won ik de race en verstevigde ik mijn leidende positie in de stand.

180414 fk1 3 fki

In race 5 moest ik bij Mats in de buurt zien te blijven want hij had een goede kart, en in de kwalificatie stond ik achter hem op plek 2. Op snelheid konden we weg rijden van de rest, maar Mats wilde de grens opzoeken en probeerde expres te vertragen om zo de druk op mij op te voeren. Het was enorm spannend en ik moest dan ook gaan verdedigen met nog enkele ronden te gaan, gelukkig waren er geen mensen meer die nog een shortcut moesten nemen op dat moment, en dus kon ik mijn 2e plek en daarmee de dagzege veiligstellen. Hier was ik super blij mee, mijn 3e zege op rij en wat een fantastische start van het kampioenschap! Met Yoan vandaag op slechts een 6e plek pakte ik zeer waardevolle punten in de strijd om het kampioenschap. Dylan de Wolf bekroonde een hele sterke dag met een 3e plek op het podium. Het partnership van Formula Karting met Circuitvanhout was helaas gestopt door prijsverhogingen en dus kwam de organisatie met prachtige andere prijzen op de proppen! Steve Kolela boekte vandaag zijn eerste overwinning in de Formula Karting 2 divisie, voor Tim van den Acker en Glenn de Maere, proficiat aan deze snelle rijders.

180414 fk steve ruben 3 fki

Formula Karting race 9

Kapotte band verpest Ruben’s goede dag
Machelen, 21 oktober 2017

Op zaterdag 21 oktober ging ik voor het eerst sinds mijn heroïsche 24-uurs duo overwinning in april terug naar First Kart Inn te Machelen, de 9e race van Formula Karting stond op het programma en ’s ochtends was de baan nog kletsnat. Na enkele trainingsheats was het nog steeds nat en dat betekende dat race 1 op een opdrogende baan werd verreden. Met 24 deelnemers kon iedereen samen in 1 groep en we reden in totaal 5 races, steeds met een hotlap kwalificatie en 1 toegestane shortcut. In race 1 kwalificeerde ik me als 4e en die positie behield ik ook tijdens de race, Mats reed op kop sterk en pakte de 1e overwinning. In race 2 was het Thom die er met de overwinning vandoor ging, ik stond op de startgrid rond plek 5 maar moest in de race zelfs nog enkele plekken inleveren omdat mijn kart steeds minder lekker ging rijden, ik werd slechts 9e. Toch was dat nog niet zo slecht als het lijkt, want er waren redelijk wat kartverschillen en dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat niemand 2x in de top 6 had gereden en tevens leek Rico moeite te hebben en was er vandaag een kans om veel punten in te lopen.

171021 fk band

In race 3 startte ik vanaf plek 3 en moest ik uiteindelijk opnieuw genoegen nemen met plek 4, na een mooie inhaalactie van Opnithi. Omdat Mats opnieuw met de overwinning ging lopen leek hij hele goede papieren te hebben voor de dagzege. Vanaf race 4 schakelde ik echter nog een tandje bij en vanaf pole position wist ik er een overwinning uit te slepen in race 4, ondanks dat ik in de eerste ronden van de race een compleet BigMac menu op de ideale lijn tegenkwam. Omdat de er naast de ideale lijn nog natte plekken waren reed ik er vol overheen, een vrij bijzondere gewaarwording. Door de overwinning kwam ik ruimschoots op plek 2 te staan in de stand met mijn beste kart nog voor de boeg, ik was de enige die nog een reële kans had om Mats te pakken.

171021 fk podium

In race 5 kwalificeerde ik nipt op plek 2 achter Dylan de Wolf die vandaag ook weer sterk reed, we hadden allebei een enorme snel kwalificatierondje en reden al snel weg van de rest. Ongeveer halverwege de race kon ik hem mooi inhalen en leek ik op de overwinning af te gaan. Mats lag op 6 en moest voor mij nog 1 of 2 plekjes zakken om de dagzege nog te grijpen. Maar net voor het einde sloeg de pechduivel genadeloos toe en klapte mijn rechter achterband. Ik kon de bochten niet meer fatsoenlijk nemen en werd aan alle kanten voorbij gereden, ik werd laatste. Hierdoor zakte ik terug naar plek 4 in de stand nog achter Dylan en Yoan Medart, Mats werd verdiend dagwinnaar. Hierdoor kom ik op 22 punten van Rico die slechts 11e werd, maar dit hadden er nog minder kunnen zijn. Voor deze wedstrijd waren het er 31, dus met Poeldijk en Eupen nog voor de boeg is er nog niks beslist! Mats en Yoan komen wel iets dichterbij voor plek 2, dus ook dat is nog spannend. De volgende race is op zaterdag 11 november in Poeldijk.

24 uur van Brussel

Ruben en Mathias presteren het onmogelijke!
Brussel, 22&23 april 2017

Een wereld ging voor mij open in april 2010, samen met 3 gevestigde namen uit de top van het indoorkarten mocht ik mee gaan doen aan de 24 uur van FKI Brussel. Voor het eerst reed ik op deze speciale indoor/outdoor baan en meteen in een topteam. Al een aantal jaar was ik actief in allerlei kartwedstrijden maar wat ik dat weekend meemaakte was toch weer van een andere orde. Endurance races hebben altijd iets speciaals, en het was in deze race dat ik mijn normen en standaarden een stukje heb verlegd. Opeens waren stints van 2 en een half uur de normaalste zaak van de wereld, voor piepen of klagen was geen plaats, er moest gepresteerd worden en de inspanningen werden beloond. Samen met Bart van de Vel, Nikki Swannet en Mathias Grooten won ik de 24 uur, in zo’n topveld een uitslag om van te dromen. 5 jaar later toen ik deze race voor de 2e keer won in 2015, besefte ik veel meer dan in 2010 hoeveel een overwinning in de 24 uur van FKI eigenlijk waard was, in de tussenliggende jaren had ik wisselende successen geboekt en bleek het niveau altijd hoog en bleek ook dat deze race winnen bepaald geen gemakkelijke opgave is. Het was ook rond 2015 dat het idee opkwam om samen met Mathias deze race eens met z’n tweeën te rijden. Van een gekscherend idee naar het inbeelden van de kick om het onmogelijk geachte te doen. Het inschrijfgeld was vaak een barrière maar eind 2016 besloten we definitief om er in 2017 eenmaal vol voor te gaan, maar dan ook echt vol.

170423 24h team

Op 22 april was het dan zover, de voorbereidingen waren getroffen en we stonden aan het begin van één van de meest uitdagende races uit onze kartloopbaan. Voor mij was deze uitdaging aangaan op dit moment eigenlijk alleen een optie met Mathias, zijn uithoudingsvermogen, mentale kracht en zijn snelheid vormden een combinatie die nodig was om een gooi te kunnen doen naar het podium met 2 rijders. Want eerlijk is eerlijk, uitrijden zou al een hele mooie prestatie zijn, maar eigenlijk was het podium ons enige doel en iedereen weet dat op het podium er 1 plek is die toch net even wat mooier is dan de andere 2. We hadden ons dit weekend naast de baan wel versterkt met onder meer Robin Borremans, Bluestar teamgenoot die bereid was om ons het hele weekend te helpen met coaching en tactiek zodat wij ons na het rijden zo goed mogelijk konden richten op ontspanning en herstel. We hadden vooraf geen concrete verdeling gemaakt van de rijtijden en de stints omdat we dit tijdens de wedstrijd zelf wilden bekijken aan de hand van hoe fit we ons nog zouden voelen. We wilden voorkomen dat we ons in het eerste deel van de race met hele lange stints al kapot zouden rijden, maar anderzijds is met kortere stints het gevaar van te korte rustpauzes aanwezig.

170423 24h mathias

Hoe dan ook, dat het afzien ging worden was wel duidelijk, misschien mentaal zelfs nog wel meer dan fysiek. De concurrentie was ook niet van de minste, Bluestar 2 reed met louter wereldtoppers, Hola Lulu was één van de te kloppen teams, en dan was er ook nog het team van DWT met een viertal toppers aan de start. In de training reden we beide richtingen van de baan, want we zouden ’s nachts van richting wisselen. De baan was nog nat en uiteindelijk besloten we om Mathias de kwalificatie te laten rijden. Onze eerste kart was niet heel geweldig, dus deden we dit gewoon op 80kg en Mathias wist hier een 3e plek uit te slepen. 6 uur moest er op minimaal 90kg gereden worden, de rest op minimaal 80kg. Mathias moest ook de start van de race voor zijn rekening nemen en de eerste stint verliep zonder problemen, we bleven in de top 5 al had Mathias wel veel last van blaren nadat hij met een nieuw paar handschoenen had gereden, wat dat betreft geen lekker begin van de race. We moesten 10 kartwissels en 10 rijderswissels doen en dus waren het stints van zo’n 2 uur en 10 minuten. Na de 1e wissel ging ik meteen rijden en ik kon me in de volgende 2 uur meteen opwerken naar plek 2 achter DWT. Ook ik deed een stint van ruim 2 uur en toen ging Mathias weer verder, meteen op 90kg want nu kwam er een prima kart aan. Onze tactiek was duidelijk in zoverre dat we de beste 3 karts wilden gebruiken voor de 6 uur op 90kg omdat we daarmee dan het minste zouden verliezen. Dit bleek ook wel toen Mathias op 90kg alsnog één van de snelsten op de baan was en we dus hele goede zaken deden.

170423 24h ruben

Met het vallen van de avond ging ik beginnen aan een wat langere stint, waar ik in 2010 nog opkeek tegen een goede 2 en een half uur rijden, was nu een relais van 4 uur en 30 minuten al geen uitzondering meer. We namen het initiatief in de wedstrijd over en ik had een hele strakke dubbele stint, ik stapte rond middernacht uit en Mathias had even kort kunnen slapen, ik voelde me nog relatief fris. Kort voor het einde van mijn stint gebeurden er nog iets opmerkelijks. Eerst viel het licht uit en was het opeens pikkedonker op de baan. Enkele teams verminderden fors van snelheid, maar ik besloot vol door te rijden en daarmee wel een groot risico te nemen, want het zicht was heel beperkt. We wonnen hiermee wel 2-3 seconden per ronden op bijvoorbeeld Hola Lulu voor zo’n minuut of 5 toen het licht weer aan ging en de race gewoon verder ging! We waren constant iets sneller dan de concurrenten in dezelfde karts en dat gaf hoop, maar we wisten ook dat de zwaarste uren nog zouden gaan komen. Terwijl ik voor de 2e keer deze race op de massagetafel ging bij de kinesisten, wisselde Mathias en co van richting, een primeur tijdens de 27-jarige geschiedenis van de 24 uur van FKI, en wel op zo’n manier dat niemand er tijd mee won of verloor, een mooi voorbeeld dat bijvoorbeeld ook in Eupen toegepast zou kunnen worden!

170423 24h podium

Dat betekende dus dat we halverwege waren en we hadden inmiddels ruim 2 ronden voorsprong. Verschillende weddenschappen of we het al dan niet zouden vol houden waren inmiddels afgesloten. Mathias reed weer op 90kg in één van de betere karts en daarom moesten we na 2 uur en 10 minuten wel weer wisselen. In mijn volgende stint merkte ik vervolgens wel dat de vermoeidheid al begon toe te slaan. Na stint van bijna 4 en een half uur had ik weinig hersteltijd gehad en ik voelde de kracht in mijn armen en handen afnemen, en het was nog zo lang. Ik reed nog wel goede tijden maar een tikkeltje minder constant, ik twijfelde een beetje of ik het nog wel zag zitten. Het begon een beetje te regenen en toen ik het stuur aan Mathias, die net voor het instappen nog over had moeten geven, over had gedragen, wilde ik snel wat eten en zo snel mogelijk gaan slapen. Ik vroeg aan de mannen van Bluestar of ze me wakker konden maken als het nodig was. Een uur of 2 kon ik slapen en ondertussen had het nog even goed doorgeregend. Ik werd wakker gemaakt toen Mathias zo’n 3 uur had gereden en ik voelde me wonder boven wonder weer een stukje beter en gooide enkele pijnstillers, zakjes suiker en een blikje energy drank naar binnen. Net als tijdens de 3e stint deed ik (zeer uitzonderlijk) een nekbeschermer om en nog dikke trui aan om de pijn minder te voelen. Dit moest me weer door de volgende stint heen helpen. Mathias stapte uit en schreeuwde in mijn helm, ‘blijven pushen, blijven pushen’. Nog een beetje extra motivatie en het ging weer lekker, met het opkomen van de zon kreeg ik er zelfs weer een beetje lol in en hield ik de 2 ronden voorsprong intact, en dit bleef ook bij de concurrenten niet onopgemerkt.

170423 24h champagne

Ongeveer 4 en een half uur was er nog te gaan toen Mathias weer verder ging. Bij mij begon het geloof in de overwinning langzaam weer te groeien, al was ik wel wat misselijk. DWT bleef nog wel in de buurt, ze kwamen weer op anderhalve ronde en wij moesten nog een uur en driekwartier op 90kg rijden en ook nog een rijderswissel extra doen. Ik ging de laatste stint op 90kg doen en langs de kant werden we fanatiek aangemoedigd, dit was zeer welkom. Filipe Vieira reed bij DWT en liep heel langzaam in, maar ik kon hem op afstand houden. Zodra we de 6 uur rijtijd op 90kg hadden aangetikt kwam Mathias erin en door de wissel slonk onze voorsprong tot slechts 35 seconden! We zaten er allebei behoorlijk doorheen, maar bizar genoeg konden we toch nog hele competitieve rondetijden blijven noteren. Een memorabele overwinning lonkte. Na 24 uur was het dan echt geschiedenis, met 2 rijders wonnen we de 24 uur van Brussel, een waanzinnige prestatie die door velen voor onmogelijk werd gehouden. De waardering die we kregen was zeer, zeer bijzonder en de mooiste overwinning uit mijn kartcarrière was een feit. DWT kwam op 38 seconden als 2e over de streep terwijl Bluestar 2 op 5 ronden van ons Hola Lulu met een ronde had afgetroefd. De champagne mocht nu rijkelijk vloeien en met onze laatste krachten tilden we de beker op boven ons hoofd, we hebben het geflikt al moest het besef nog binnendringen. De uren (en dagen) die volgden waren iets minder prettig en stonden in het teken van herstel, maar voor deze keer was het alles meer dan waard, de smaak van voldoening en tevredenheid ging de pijn ver te boven. Iedereen die ons geholpen heeft, de toeschouwers en onze Bluestar teamgenoten en niet te vergeten de sponsors Kinepolis en Foamzoo wil ik bij deze nogmaals hartelijk bedanken!

Foto’s met dank aan Serge Coppieters

170423 24h mathias en ruben

6 uur nightrace FKI

Bluestar naar podium door sterk 2e deel
Machelen, 25 februari 2017

Op zaterdagavond 25 februari was de 5e editie van de 6 uur nachtrace bij FKI in Machelen (Be). Deze race wordt georganiseerd door Ward Maenhout en heeft altijd een lage inschrijfprijs en veel sterke deelnemende teams. Er waren nu 26 teams en ik reed voor Bluestar samen met Mathias en Rico. De race was deze keer opgesplitst in 2 aparte delen van 3 uur waarbij je in beide races punten kon verdienen die de uiteindelijke uitslag zouden bepalen. De kwalificatie voor race 1 was 3 maal 5 minuten in 3 verschillende karts met telkens dezelfde rijder. Omdat er voor de race nog een andere groep was die de baan bezet hield had niemand kunnen trainen, dat was op zich wel een leuke bijkomstigheid. Wij kenden een matige kwalificatie, mede door een achterblijver die 1 van onze hotlaps verknalde en een mindere kart waarmee we ook de race moesten starten, P8. Rico startte de race en had nog geen meter gereden, zeker met deze lastige kart was dat niet makkelijk. Hij viel dan ook wat terug in het begin van de race en probeerde de schade zoveel mogelijk te beperken. Mathias ging als 2e en had ook geen geweldige kart, onze directe concurrenten kregen deze karts wel na ons, maar hadden wel startkart nummer 2 (wij waren team 1 en moesten steeds als eerste wisselen) die toevallig heel goed was. Hierdoor keken we al snel tegen een grote achterstand aan op bijvoorbeeld DWT en CU@Traxxis.

Omdat we de baan nog niet kenden besloten we Rico en mij 2 stints in dezelfde richting te laten doen, zodat we niet 2 maar slechts 1 baan hoefden te leren kennen. Rico deed daarom ook de 3e stint en we lagen na de 2 verplichte rijderswissels op plek 10. Rico was dit keer goed op dreef en wist nog naar plek 7 terug te komen, DWT (Filipe Vieira en Dylan de Wolf) wonnen de race voor Mats de Jong en Cedric Wauters (CU@Traxxis). In race 2 werd de finishvolgorde van race 1 als startvolgorde gebruikt, behalve dat 1 en 2, 3 en 4 etc werden omgedraaid. Wij startten dus vanaf 8 en ik mocht gaan aanvangen. We hadden nu wel een lekker kartje en ik kon mijn weg gestaag naar voren banen met mooie inhaalacties. Na een minuutje of 20 lag ik op P2 en kon ik aansluiten bij koploper DWT. Filipe begon vol te verdedigen en dat was voor ons reden om een vroege rijderswissel te doen. Mathias ging rijden en hij was meteen razendsnel, hierdoor kwamen we na de 1e kartwissel weer aan kop van de race te liggen toen ook DWT hun 1e rijderswissel deed.

podium 6h fki

Onze 2e en 3e kart waren prima, niet zo goed als de 1e, maar Mathias kon wel een seconde of 15 weglopen bij de andere teams, en dat gaf wat ruimte voor de laatste stint. Ik kon constante tijden rijden, Filipe kwam wel wat dichterbij, maar moest eerst nog voorbij Cedric zien te komen die nu weer op P2 reed en de deur mooi dichthield. Filipe kwam er na wat duw en trekwerk wel voorbij, maar had toen wel al een achterstand van meer dan 20 seconden. Hij had nu de kart die wij in het begin van deze race hadden en dus pakte hij nog wel wat tijd. Een heel kortstondig regenbuitje kon de overwinning niet meer in gevaar brengen, ik verloor nog wat tijd door een aantal hotlaps te rijden, waarbij ik de snelste raceronde nipt miste. We wonnen race 2 met 14 seconden voorsprong en opgeteld kwamen we daarmee uit op een 3e plek, achter DWT en CU@Traxxis. Over 2 maanden is bij FKI de 24 uurs race waar er waarschijnlijk weer veel dezelfde teams en nog enkele andere sterke teams aan de start zullen staan!

Belgian Indoor Kart Championship

BIKC: Opnieuw grote titel voor Ruben in 2016
Brussel, 9 oktober 2016

Zondag 9 oktober was de dag dat de Italiaanse PGK-Z monsters weer gestart werden, op Belgische bodem, het BIKC bij FKI Brussel werd net als 2015 in deze schakelkarts verreden! Een prachtig affiche en dat zorgde er wederom voor dat de inschrijvingslijst goed gevuld was met maar liefst 80 deelnemers voor de belangrijkste ‘Masters’ klasse. De Belgen waren met een enorme sterke afvaardiging vertegenwoordigd, wereldtoppers zoals Matts Breckpot, Arnaud Teuwen, Filipe Viera, Kevin Caprasse, regerend kampioen Giovanni Baccellieri, Regis Gosselin, Mats de Jong en nog een aantal. Ook qua buitenlanders waren er zeker geen misselijke rijders aanwezig, iedereen moest op minimaal 80kg rijden en we begonnen met 4 kwalificatiereeksen van 20 minuten, steeds verdeeld in 4 groepen van 20. Voor de eerste race was er een 10 minuten kwalificatie, voor de overige races werd de startvolgorde bepaald door een hotlap kwalificatie. De baan was helemaal geprepareerd voor de PGK-Z karts, wat breder dan normaal en veel stukken waar je het gas eens goed in kon trappen! De baan was in mijn ogen eigenlijk veel beter geschikt voor deze karts dan de wat kleine baan van Martinsicuro op het WK in Italië van afgelopen zomer, zo gebruikten we hier ook vaak de 5e versnelling.

161009 bikc ruben 2

Tijdens dit WK ging het enorm goed en ook nu had ik het gevoel dat ik vandaag een gooi kon doen naar de overwinning. In de eerste race begon het goed, ik pakte pole position na een duel op honderdsten tussen mij en Matts Breckpot. We startten middels een stilstaande start, dat was vrij spectaculair en zorgde er ook voor dat er wat afstand zat tussen alle rijders met het ingaan van de eerste bochten. De race verliep alles behalve zoals ik gehoopt had, al snel merkte ik dat de kart power verloor en dit werd erger en erger. In het begin kon ik nog redelijk tijden rijden, maar Matts kwam me al snel voorbij, gewoon uitkomen bocht en niet veel later zakte mijn rondetijden terug tot wel 3 seconden langzamer dan in de kwalificatie. Er was duidelijk iets aan de hand met de motor al wist ik niet precies wat, want schakelen deed hij nog prima. Binnen no time zat er natuurlijk een hele trein rijders achter me en rondenlang lukte het me verrassend genoeg om de deur dicht te houden. Echter in de voorlaatste ronde konden de mannen achter me zich niet meer inhouden en werd ik aan de kant geduwd, waardoor ik terugzakte naar plek 6.

Niet bepaald een lekker begin, maar ik heb me al vaker moeten terugvechten in een kampioenschap dus ik wist wat me te doen stond! In race 2 had ik weer het geluk niet aan mijn zijde. Als enige van de groep had ik een kart waar de race ervoor niet mee gereden was, mijn banden waren ijskoud en we stonden opgelijnd en gingen meteen de hotlap in.
Ik was kansloos voor de pole position en moest de meubelen zien te redden, P7 was alles wat ik eruit kon halen. In de race ging het lekker, na een rondje of 5 waren mijn banden wel op temperatuur en ik kon toen dezelfde tijden rijden als de leiders in de race. In zo’n korte race kom je daar echter niet zomaar meer bij als je een gat hebt van een seconde of 5 en het maximaal haalbare wat ik er nog uit kon halen was een 3e plek en een puntje voor de snelste raceronde! Ik was redelijk ‘pissed-off’ want ondanks dat we 1 van de 4 heats konden schrappen had ik nu al gelijk een straatlengte achterstand op enkele belangrijke concurrenten zoals Giovanni, Rico en Matts die allemaal 2 races wonnen.

161009 bikc publieke tribune

In mijn 3e race wist ik wat me te doen stond, punten scoren en liefst zo veel mogelijk. Dit werd zeker mijn mooiste race van het kampioenschap, ik kwalificeerde me op plek 3 op enkele honderdsten achter Gosselin en Teuwen. Tijdens de race reden we met z’n drieën snel weg van de rest, maar nu nog er voorbij. Arnaud ging eerst Regis voorbij en nu moest ik mee, gelukkig kon ik Regis op het buitenstuk pakken en aanhaken bij Arnaud. Van een afstand wist ik hem uit te remmen, een heerlijke actie en ik wist dat het snel moest want hij kan goed verdedigen. Ik gaf alles om weg te komen maar moest af en toe nog wel even verdedigen. In de laatste rondes liet ik hem echter geen kans meer en de snelste raceronde had ik gelukkig ook al eerder in de race gepakt, eindelijk een overwinning in race 3. Dan de 4e race, hierin kreeg ik een kanon van een kart en wist ik met een enorme voorsprong te winnen, ik pakte met meer dan 6 tienden voorsprong de pole position en verbeterde met een hotlap de snelste dagtijd met een halve seconde.

Ik zat in een flow en merkte dat ik tijdens de race nauwelijks fouten maakte, vaak raak ik nog weleens een bandje of mis je een keer de apex, maar nu zat ik er heel lekker in. Dit kon ik doortrekken in de halve finale waarin meer punten te verdienen waren. Ondertussen stond ik weer op plek 6 in het klassement en met een redelijk goede, maar zeker niet de beste, kart wist ik pole position te pakken. De snelle Belg Sam Spinnael zat achter me en daarachter kwam ook Regis mee. De hele race zat hij op mijn bumper maar ik kon het tempo hoog genoeg houden om hem van het lijf te kunnen houden, een erg spannende race maar wel weer goed voor de 3e overwinning op rij. Ik maakte ineens een sprong naar plek 2 in de stand op 1 schamel puntje van Giovanni Baccellieri. Regis stond nog vlak achter ons en daarna kwamen Rico, Matts, Arnaud, Kevin en Filipe! In de finale werden nog meer punten verdeeld, dus je had nu wel een redelijke kart nodig en bovenal een goede hotlap. Beiden waren bij mij prima, ik zette mijn kart neer op plek 2 achter Kevin Caprasse. Even was ik niet zeker hoeveel punten ik marge had op Kevin, maar vanaf de kant werd aangegeven dat dat er 13 waren, met P2 zou ik maximaal 11 punten op hem verliezen. Kevin had een top kart en wist daar ook nog eens alles uit te halen, na een ronde of 3 was hij gevlogen en met de snelste tijden van het weekend schreef hij de finale op zijn naam!

161009 bikc ruben1

Ik had af te rekenen met Mats, Matts en Filipe die vlak achter me zaten. Het was alles of niks voor mij want alleen de titel telde nu! De spanning liep nog verder op toen na een paar ronden mijn benzineslang losschoot van de tank. De benzine spoot eruit maar erger, de motor zou zo geen benzine meer krijgen dus ik moest zorgen dit slangetje er zo snel mogelijk weer op de te krijgen. Dit was geen sinecure want ondertussen moest ik ook nog schakelen en sturen en de mannen achter me zien te blokken. Gelukkig lukte het en helaas gebeurde dit nog 3 keer. Ik probeerde kalm te blijven en kon de 2e plek vasthouden!! Zo blij als een kind kwam ik over de finishlijn en mijn 3e grote individuele titel van dit jaar was een feit, eindelijk was de hoofdprijs in een kampioenschap met de PGK-Z schakelkarts voor mij, en dat voelde super goed!!! Kevin en Matts legden, dik verdiend, beslag op de overige podiumplaatsen, net voor Giovanni die een lastige finale kende. Naast een gigantische trofee kregen we als prijs ook dat we met z’n drieën mee mogen doen aan een endurance race in een raceauto op Magny-Cours volgend jaar, echt een waanzinnige prijs! Het weekend was meer dan geslaagd en ook voor de niet Belgische deelnemers kreeg ik nog de 1e prijs (voor Rico en de Duitser Marc Schings) en in het teamklassement konden we met Rico en Lorenzo voor The Dutch Value nog een 3e prijs mee naar Nederland nemen! Al met al erg lekker om één van de laatste grote kampioenschappen van 2016 te kunnen winnen, dank aan de organisatie van Marc Pilloy, de mensen van FKI Brussel en de Italiaanse crew van PGK-Z.

161009 bikc podium masters

BIKC Race of Champions

Ruben wint opwarmer voor BIKC
Brussel, 8 oktober 2016

In het weekend van 8 en 9 oktober werd in het Belgische Brussel het Belgian Indoor Kart Championship voor de 5e keer georganiseerd. Op de dag voor de hoofdmoot werden er al enkele neven categorieën afgewerkt, waaronder een dames- en juniorenklasse. Ook was er weer een zogenaamde race of champions. Deze race op uitnodiging is bedoeld om kampioenen van verschillende landen in duo’s tegen elkaar te laten rijden, maar om eerlijk te zijn is het een beetje verwaterd tot een vage race met gewoon een aantal goede rijders. Omdat er weer met de PGK-Z schakelkarts gereden werd was het natuurlijk een race waar je bepaald geen nee tegen wilde zeggen, rijden met deze karts is altijd fantastisch en er deden hele goede coureurs mee zoals Filipe Viera, Matts Breckpot, Arnaud Teuwen, Giovanni Baccellieri, Ayrton Walczak, Marc Schings en ook Rico en ik.

Samen met Rico vormde ik team Nederland en we domineerden eigenlijk het klassement. Van de 4 races wist ik er zelf 3 te winnen, het ging ontzettend lekker en dus de perfecte opwarmer voor morgen, met de vorm zat het wel goed. Ik kreeg zowel voor mijn individuele prestatie als het teamklassement de 1e prijs! Ayrton sloot de avond af als 2e, voor Rico. In het landenklassement werden de overige podiumplaatsen gevuld door de koppels Teuwen/Baccellieri (2e) en Walczak/Daniële Torriani. Rico won bij de junioren en Selina won met afstand bij de dames.

161008 bikc race of champions

Formula Karting race 8

Ruben en Mats vechten mooie strijd uit
Machelen, 1 oktober 2016

Op zaterdag 1 oktober was de 8e race van Formula Karting 2016 en deze vond plaats te Brussel bij FKI. Ik was tijdens deze race ook nog bezig met een 24 uurs race in Eupen en dus moest ik tussendoor ‘even’ weg om in Brussel te rijden. Een belangrijke race ook, want met nog maar 3 races te gaan naderen we de ontknoping in de titelstrijd. Vandaag begon de dag met 2 trainingsheats en tijdens deze sessies was het flink aan het regenen. In de 1e race van de dag was de regen weliswaar gestopt, maar de baan was nog goed nat en dat was vooral gunstig voor Mats en mij, want wij voelden ons wel thuis in de regen. Mats is al jarenlang een gekend regenrijder en dat bewees hij ook nu weer door in de omgekeerde richting de pole position in een 3 ronden kwalificatie voor zich op te eisen. Tijdens de race kon ik vanaf P2 met Mats mee glippen en Dylan zat op plek 3 niet ver weg. We reden vandaag 5 races van 15 minuten met 1 longcut. Ik kon Mats net bijhouden en de longcut zou wel eens de doorslag kunnen geven. Mats nam deze en vervolgens kwam ik even wat achterblijvers tegen en leek de strijd om P1 te verliezen. Helaas was er verwarring rond het aangeven van de laatste ronde, en zo werd ik 1 ronde te laat afgevlagd en ontstond er enige commotie rond de uitslag. Uiteindelijk werd er voor een compromis gekozen waar iedereen mee kon leven, Mats won de race en ik ging terug naar P2 voor Dylan en Rico.

161001 formulakarting fki

In race 2 reden we de normale richting en nu pakte ik pole position voor Opnithi en Jelle. De baan had al een grote droge lijn maar sommige stukken op het binnenstuk waren nog erg glad en dus listig. De race verliep voor mij vrij straight forward, ik kon redelijk makkelijk winnen terwijl Opnithi wel kort bij zat en ik af en toe even wat korter moest rijden. Mats won de battle voor P3 en Rico was dit keer na een klein foutje 7e. In race 3 wederom de normale richting en nu commotie in de kwalificatie toen we niet na 3 maar pas na 5 ronden werden afgevlagd. Voor mij viel dit goed uit, want opnieuw had ik pole position en Mats stond vlak achter me. In de race vochten we een mooi duel uit, hij klampte steeds aan maar kon er niet voorbij komen en zo stond ik er na 3 races goed voor.

161001 formulakarting fki zw

In race 4 bemoeide ook Rico zich voor het eerst met de strijd vooraan, Mats stond nu weer op pole position voor Rico en mij, allemaal binnen de tiende. De race was bloedstollend, we reden in een treintje achter elkaar totdat Rico toesloeg en de kop overnam. Ik besloot daarop de longcut te nemen en dat pakte goed uit. Toen Rico enkele ronden later als leider door de longcut dook, kwamen we zij aan zij te rijden en kon ik hem uitkomen de volgende bocht pakken. Het was nu de vraag waar Mats uit zou komen. Het was heel close, maar ik gaf hem de ruimte om een crash te voorkomen, hij had veel meer snelheid en zo zat ik aan de buitenkant voor de volgende bocht. Hier probeerde Rico van te profiteren maar ik kon P2 vasthouden. Even later haalde Rico mij alsnog in, en zo finishte de race zoals hij was gestart. Het ging voor de dagzege duidelijk tussen Mats en mij, we stonden gelijk en de rest stond meer dan 10 punten achter. In de laatste race had ik mijn minste kart, ook al waren de kartverschillen redelijk klein. Ik kon me toch op een 2e plek kwalificeren, maar wel achter Mats en ik wist dus dat ik meteen moest toeslaan om hem niet weg te laten rijden. In de 1e ronde probeerde ik het, maar Mats reed mee aan de buitenkant van de bocht en ik kwam er niet langs. Daarna nam Rico het heft in handen en greep de leiding in de race door eerst mij en daarna Mats in te halen. Hij stelde daarmee de 3e plek in het dagklassement veilig. Mats kon zich vrij makkelijk op P2 handhaven en zo wist hij zijn 1e Formula Karting overwinning te pakken. Het was een hele mooie strijd waar ik enorm van kon genieten en ik loop weer een paar puntje uit op Rico in de stand, helemaal geen slecht resultaat dus vandaag! Over 4 weken is de voorlaatste race bij KCR.

161001 formulakarting podium fki

8 uur van FKI Brussel

Rico en Ruben onverslaanbaar met Dutch Value
Brussel, 18 september 2016.

160918 8u fki rr

Vandaag was er weer zo’n zondag waar je wekenlang naar kon uitkijken, één van de races die je net wat liever wil winnen dan de meeste anderen. De 8 uur van First Kart Inn werd zoals ieder jaar georganiseerd op autoloze zondag, een traditie onder de karters in de maand september. Iedereen die het indoorkarten in de lage landen een beetje volgt weet hoe moeilijk het is om hier te winnen, er zijn altijd veel kanshebbers en het komt aan op de kleinste details. Met 27 teams was de startgrid andermaal goed gevuld. Met wie anders dan met Rico zou ik deze race gaan rijden? Juist, voor het 3e jaar op rij vormden we een duo dat inmiddels, al zeg ik het zelf, perfect op elkaar is ingespeeld. We hebben dit jaar allebei al een geweldig jaar achter de rug met vele successen, zo werden we 1e en 2e op het WK en wonnen we samen onder meer de 24 uur van Olen, de 12 uur van Middelburg en Eupen en de Nations Cup, geen kleine wedstrijden. Maar we beseften ons maar al te goed dat we vandaag weer gewoon op 0 stonden, net als onze 26 opponenten. Vorig jaar werden we bijvoorbeeld verslagen door de mannen van Hola Lulu, die ook dit jaar weer aan de start stonden met een hele sterke opstelling.

160918 8u fki rico

In de kwalificatie bleek al dat we het vandaag niet cadeau gingen krijgen, we moesten genoegen nemen met de 7e plek en we stonden zodoende meteen op scherp. Het leek erop dat we met één van onze minste karts begonnen. Gelukkig is het systeem in Brussel zo dat alle topteams dezelfde 10 karts krijgen, veel eerlijker kan het niet en dus hoefde het niet per se een nadeel te zijn om te starten met een mindere kart. De kartverschillen waren overigens klein vandaag, ik kon in het 1e uur de schade beperken tot een seconde of 17 op koplopers Matts Breckpot (Hola Lulu) en Filipe Viera (DWT), beiden al jarenlang zeer snel op deze piste. Samen met mijn Belgische vriend Mathias Grooten reed ik in de 1e stint rond plek 7 over het asfalt. We hadden het zo afgesproken dat ik de eerste 3 karts zou pakken, en daarmee gelijk een stint van 2 uur en 15 minuten zou rijden. Rico stond al te popelen maar moest nog eventjes wachten. Ik werkte mezelf gestaag op naar voren met de 2e en 3e kart, waarmee ik uiteindelijk op plek 3 belandde. De top 6 zat binnen 20 seconden en dat gaf wel aan hoe moeilijk het is om afstand te nemen van de rest en ook dat de details het verschil maakten. Je kwam veel achterblijvers tegen en het was zaak om hier secuur mee om te springen, wilde je te snel en kwam je vast te staan, dan kon je dat zomaar de overwinning kosten.

160918 8u fki mathias

Met de 3e kartwissel vielen we even terug en Rico ging weg met de 4e kart in 4e positie op de baan. Mathias had met 3 Traxxis teamgenoten (Stefan Verhofste, Nick van Ostade en Kenny Verbinnen) de leiding veroverd. Hola Lulu (Matts, Arnaud Teuwen en Sebastien Lamarque) en Bluestar-Thermoklima (Kevin Lemmens en Opnithi Puyato) reden ook voor ons en vlak achter ons waren het DWT (Filipe en Dylan de Wolf) en CU@Traxxis (Mats de Jong en Cedric Wauters). Rico reed tiende voor tiende richting de 2 teams voor ons, en een tijdje later pakte hij 2 man in 1 ronde om zo de 2e plek over te nemen. Ook hij ging voor 3 stints en in zijn 3e stint had hij onze 2e mindere kart van de race. Ondanks dat we niet het snelste waren op de baan, deden we toch goede zaken, want Rico kon meer uit de kart halen dan al onze concurrenten daarvoor hadden gedaan. Hierdoor kwam ik als 2e weer de baan op met nog 3 en een half uur te gaan, Stefan van Traxxis lag op kop. Na 2 ronden had ik hem te pakken en zo lagen we voor het eerst vandaag aan de leiding van de wedstrijd! We lieten ons niet gek maken in het begin en konden daar nu de vruchten van plukken. Onze 4 laatste karts waren goed en ik begon aan het uitbouwen van een mooie voorsprong.

160918 8u fki ruben

Het leek alsof ik in een flow zat, de ronden vlogen voorbij en waar ik vanochtend nog spierpijn moest verbijten van mijn zware race van de dag ervoor was ik nu helemaal los en kostte het me weinig moeite om constant te rijden. Alleen Mats kon ongeveer dezelfde tijden klokken, maar zij hadden ondertussen al bijna driekwart ronde achterstand opgelopen. Het weer was al de hele dag super dus de regenpakken konden we vandaag achterwege laten, 2 jaar geleden toen Rico en ik voor het eerst hier samen wonnen hadden we nog lange tijd de regenstroom getrotseerd. De laatste 2 karts waren voor Rico die met meer dan 30 seconden voorsprong op nummer 2 DWT aan de laatste ruk van 1 uur en 50 minuten kon beginnen. Rico was zoals gewoonlijk niet moe te krijgen en gezien de voorsprong had hij al snel zijn pijlen gericht op de snelste raceronde met bijbehorende trofee. Na een aantal keer schieten was het een schot in de roos, met een goede hotlap dook hij dik onder de tot dan toe snelste raceronde en daar kwam alleen hij zelf later nog in de buurt.

160918 8u fki podium

De overwinning was met nog een uur te gaan binnen handbereik en we konden genieten van een mooie ontknoping voor een driestrijd om de 3e plaats in de wedstrijd. Traxxis en Bluestar hadden helaas af moeten haken maar Sebastien Lamarque en Matts Breckpot hadden Hola Lulu weer naar de 2e plek gereden. Matts moest echter ruim 45 minuten lang de deur dichthouden voor Cedric die op zijn bumper zat, en hij deed dat heel knap zelf zonder al te veel tijd te verliezen. Dylan van DWT sloot ook nog aan, maar die moest zijn jacht helaas staken na een aanvaring met een achterblijver. De stand bleef ongewijzigd en zo wonnen wij met uiteindelijk bijna een minuut voorsprong (:D) de 8e uur van FKI 2016, een superoverwinning waar Rico en ik mega blij mee waren. Een nieuw succes ook voor The Dutch Value dit kalenderjaar en de champagne mocht dan ook ontkurkt worden op het podium. Dat deden ook Hola Lulu en CU@Traxxis die ons, of eigenlijk mij (Rico had de beker al in veiligheid gebracht) een ferme champagnedouche gaven. Dank aan de organisatie voor het organiseren voor wederom zo’n toprace die ook nog eens heel betaalbaar is, hopelijk blijft deze klassieker nog lang bestaan, het is super om met gelijke wapens tegen zoveel andere topcoureurs te kunnen racen op een uitdagend indoor/outdoor circuit, op naar volgend jaar!

160918 8u fki uitslag

BEKC en 24 uurs raceweekend in België

Ruben zoekt de limiet op met ruim 10 uur racen!
Genk/Brussel, 23/24 april 2016

160424 24h fki corne

Op zaterdag 23 april ging de wekker al om 6 uur, een lang en hopelijk mooi kartweekend voor de boeg. De 24 uur van Brussel vindt plaats en ik doe daaraan mee met The Dutch Value, met teamgenoten Corné, Rico en gelegenheidsrijder Amandio Costa Paz. Tegelijkertijd is race 3 van het BEKC vandaag gaande in Genk, en ook daar wilde ik graag acte de présence geven. Een overvol schema dus, maar wel 2 hele leuke races dus ik had er erg veel zin in. Ik zette eerst koers richting Roosendaal om daar mijn (team)maat Corné op te pikken en samen reden we richting Brussel. Daar was ’s ochtends de briefing en training voordat de race om 13 uur van start ging. Omdat de baan compleet veranderd was wilde ik wel even rijden in de training om in de race later vandaag gelijk snel te kunnen zijn. Ik reed 10 minuutjes en ging er daarna meteen vandoor richting Genk, de 24 uurs race moest ik even laten voor wat het was, mijn teammaten ging de eerste uren van de race afleggen, die we overigens startten vanaf een 11e plek na de kwalificatie in een lastige kart van Rico.

160424 24h fki teamfoto

Aangekomen in Genk waren monteurs Nick en Edward en Veersedam teamgenoten Dave en Marcel al druk in de weer om de kart te prepareren om de baan op te gaan. Gisteren hadden de mannen al getraind toen ik nog in de examenzaal van de Erasmus Universiteit zat, maar we hadden de nodige tegenslag. We moesten zelfs een nieuw frame opbouwen nadat we een scheurtje in ons eigen frame hadden ontdekt, hoogstwaarschijnlijk ook de verklaring voor de moeizame race in Mariembourg vorige maand. Marcel reed vandaag en gister vooral om ervaring op te doen, Dave en ik namen vandaag uiteindelijk de race voor ons rekening. Het was worstelen om de juiste afstelling te vinden, maar in de kwalificatie bleek dat de afstelling zo slecht nog niet was, onze set banden uit de training was gewoon een hele slechte. We kwalificeerden als 5e, maar wel vlak achter de snelste mannen. Het weer was gelukkig eens droog en dat zou ook zo blijven voor de gehele race. Ik nam de start en kwam prima van mijn plek. In de eerste bochten nam ik geen risico en verloor daardoor een paar plekjes, maar de kart voelde heel erg goed aan en al snel kon ik me opwerken naar P3. Even later kwam ik naar 2 en daarna kwam Berghmans langszij die ook een mooi tempo had.

160424 24h fki rico corne

Na ongeveer 20 minuten rijden maakte ik een foutje en raakte 1 van de kussens in de chicane, waardoor ik even rondging en ook mijn stuurstang een opdonder kreeg. Gelukkig kon ik snel weer verder en kon ik dezelfde tijden blijven rijden, ondanks dat mijn stuur licht scheef stond. Na een uurtje kwamen we vanaf P3 de tankzone binnen en nam Dave het van mij over. De nummers 1 en 2 waren een stukje weggelopen van ons, wij streden met Sloebs en GS1 om de 3e plek en tot onze verbazing had GS1 met de wissel heel veel tijd gewonnen en lag nu voor ons, dit terwijl we in het 1e uur een stukje waren weggereden. Dave had even last van de afgekoelde banden maar reed al snel tijden die beter waren dan onze concurrenten MD Racing en Sloebs, alleen op Berghmans en GS1 verloren we iets. Na de 2e wissel ging ik nog een keer rijden en opnieuw verloren we bizar veel ten opzichte van GS1 met de wissel, dit terwijl we voor ons gevoel geen langzame stop hadden. Wellicht is het wisselen van rijder met bijbehorende gewichten toch nadeliger dan we dachten. Ik kon vanaf plek 4 nog prima tijden rijden, maar het gat naar plek 3 was te groot om nog te dichten. Ondanks dat we nagenoeg de hele race sneller reden dan GS1 finishten we toch een halve ronde achter hun, best frustrerend. De overwinning ging naar Berghmans, P2 was voor een team dat eenmalig meedeed en GS1 werd dus 3e. De snelheid was goed vandaag, helaas net geen podium!

160424 24h fki corne charlotte

Na de wedstrijd ging ik linea recta door naar Brussel, waar de 24 uurs ondertussen in volle gang was, sterker nog, toen ik aankwam zaten de eerste 7 uur van de wedstrijd er al op. Rico, Corné en Amandio hadden allen al een stint gedaan van ruim 2 uur en we lagen op de 5e plek terwijl Rico nu aan zijn 2e stint bezig was. Vooral de top 5 was van een ongekend hoog niveau en zat dicht bij elkaar. Met 24 teams was het weer lekker druk op de baan en rond de klok van 10 uur ’s avonds maakte ik me op voor mijn 1e stint. Er moest 6 uur op 90kg gereden worden (verder 80kg) en ik ging deze tijd voornamelijk vullen. Ik stapte in op 90 en ging meteen voor een hele lange stint van 3 uur en driekwartier, dat terwijl ik nog aan het bijkomen was van 2 uur sturen in de Rotax! Het ging erg lekker en ik verloor weinig op de top 3 die op 80kg reden, de nacht viel en dan beginnen de echte uren van een 24 uurs race. Constant rijden en weinig tijd verliezen met achterblijvers is dan het devies, iedere ronde weer concentreren en alles blijven geven. Nadat ik was uitgestapt ging Amandio verder, hij had veel last van grote blaren op zijn handen en na 1 uur en 45 minuten wilde hij wisselen. Rico en Corné waren even gaan slapen en dus was ik genoodzaakt om alweer in te stappen. Na een massage in de massagezaal en wat drinken zette ik mijn helm weer op, nu even op 80kg en knallen maar.

160424 24h fki rico

Gelukkig had ik deze stint een lekker kartje, want dat sleepte me wel door de stint. Het was genieten, een uur of half 5 in de morgen en ik pakte de voorlopig snelste raceronde met 52.3, we wonnen veel tijd en we schoven weer op naar plek 3. Toch was ik blij om Corné klaar te zien staan na de volgende kartwissel, eindelijk kon ik even mijn rust pakken en ‘Snoopy’ stapte in. Dit was in mijn ogen Corné zijn beste stint van de wedstrijd, we liepen verder uit op plek 4 en 5 en hij reed hele knappe tijden. Ondertussen reden DWT en Hola Lulu ook hard en aan kop. Bluestar had als sterkste wapen Mathias, die reed veel en telkens ontzettend hard. Hij was de enige rijder die nog onder mijn tijd door ging en reed eigenhandig van plek 4 terug naar P2. Dit betekende dat wij ook weer terugvielen naar 4, we hadden een paar lastigere kartjes in de morgen. Terwijl ik nu even anderhalf uur ging slapen, kon Rico weer instappen, hij zag er nog het meest fit uit van ons 4! Na Rico ging Corné weer en toen nog een keer Rico voor een korte stint op 90kg. We moesten immers nog 2 uur en 20 minuten op 90 en ik zou daarvan de laatste anderhalf uur doen.

160424 24h fki ruben kristof

De finish naderde en onze podiumkansen leken kleiner en kleiner te worden, we lagen met nog 2 uur te gaan meer dan een ronde achter op P2 en 3 en Hola Lulu had aan kop al 2 ronden voorsprong! Toch bleven we alles geven, nog 1 keer mijn inmiddels al van pijn vertrokken lichaam opgeladen en mijn handen afgewerkt met duct tape. Nadat Derek en Charlotte ons vannacht al hadden aangemoedigd kwamen nu ook Mike en zijn ouders en zus langs de baan om ons te supporteren, wat een teamspirit van The Dutch Value! De weersomstandigheden waren listig, af en toe een klein buitje maar dit was niet verkeerd voor ons. Op 90kg verbaasden we vriend en vijand door gewoon de snelste op de baan te zijn, sterker nog, zelfs op een droge baan kon ik zo veel winnen dat het podium heel langzaam weer in zicht begon te komen. Het ging zelfs zo goed dat we, met nog 1 verplichte rijderswissel te gaan, de stint op 90kg helemaal rekten tot het einde, waardoor we dus onnodig lang op 90kg reden, maar ja, we wonnen zo veel tijd dat het de moeite loonde. Met nog 15 minuten leek het pleit beslecht, ik had P3 virtueel in handen en toen kwam er nog weer een flinke bui uit de hemel. Het rijden was glibberen en glijden en Rico stond klaar voor nog 3 ronden tot de vlag. We kwamen de pits uit en yes, 15 seconden voorsprong op DWT op P3, we lagen zelfs maar 7 seconden achter Bluestar op 2!!! Dit was een ontzettend lekkere afsluiter van de race, wat een comeback om nog het podium te mogen beklimmen, en dat podium is tijdens deze toprace altijd speciaal. Ik heb genoten van de teamspirit die we hadden dit weekend maar nog voor ik het podium betrad voelde ik al wel enorme spierpijn op komen door mijn hele lichaam. Ik had in 24 uur tijd meer dan 10 uur gereden (waarvan ruim 2 uur in een Rotax) en het was dat de laatste stint zo goed ging, maar o wat was het zwaar. Complimenten aan FKI voor een hele strakke organisatie en natuurlijk felicitaties aan de verdiende winnaars van Hola Lulu op het podium (Sebastien Lamarque, Matts Breckpot, Giovanni Baccellieri en Arnaud Teuwen).

Foto’s met dank aan Paul, Kristof en Derek !

160424 24h fki podium

Formula Karting race 3

Ruben domineert race 3 op Belgische bodem
Brussel, 2 april 2016

IMG_2234

De 3e race van het Formula Karting kampioenschap vond plaats op de mooie baan van First Kart Inn te Machelen. Na de eerste 2 geslaagde races keken alle deelnemers alweer uit naar race 3, want het is tot nu toe een plezier om te racen onder de organisatie van Formula Karting die strak in elkaar zit. Dit is ook te zien aan het aantal inschrijvingen dat vandaag voor het eerst de 30 aantikte en daarmee was race 3 helemaal uitverkocht. Niet geheel toevallig gebeurde dit op de baan van FKI, een locatie die voor bijna iedereen goed aan te rijden is en met leuke wedstrijdkarts en een baan die altijd weer een andere layout kent. Sommige rijders gingen al op vrijdagavond trainen, anderen waaronder ook ik vonden zaterdagochtend de weg naar de kartbaan om nog even te oefenen. We gingen maar liefst 4 kwalificatiesessies rijden achter elkaar om direct de grid te bepalen voor alle 4 de races van 15 minuten, 2 keer in omgekeerde richting en tweemaal tegen de klok in zoals meestal wordt gereden hier. In de eerste 2 sessies van 5 minuten was het zaak om 1 goed rondje op de klok te zetten, terwijl er daarna 2 hotlaps volgden. Voor mij verliepen de sessies uitstekend met 3 pole positions en 1 2e plaats op 1 honderdste van Christophe.

IMG_2236

In race 1 zat Rico op plek 2 en die begon al snel aan te dringen na de start. We hadden in race 1 en 4 in de normale richting een shortcut en Rico probeerde me daarmee in te halen. Ik counterde een rondje later en kwam weer precies voor hem op de baan. Met het nodige verdedigende werk kon ik hem achter me houden en zo de 1e race winnen. In race 2 had ik een wat makkelijkere race, ik kon nu flink wegrijden van de rest, alleen Corné die vandaag als gastrijder meedeed kon in de buurt blijven met een sterk optreden. Stefan eindigde deze race met een matige kart sterk op plek 3. In race 3 reden we opnieuw tegen de richting in en nu was Rico weer mijn voornaamste belager. We moesten dit keer een ‘longcut’ maken en de meeste rijders deden dit relatief laat in de wedstrijd. Rico zat constant vlak achter me en het tempo lag enorm hoog, de rest van het veld was op grote achterstand en we konden het dus samen uitvechten. Hij nam 2 ronden voor mij de longcut en ik won hiermee een kartlengte of 5 omdat Rico nog iemand moest inhalen. In de laatste ronden noteerde ik nog de snelste raceronde en zo hoefde ik deze race niet te verdedigen.

IMG_2334

Voor race 4 mocht ik eens niet vanaf plek 1 starten, dit starten gebeurde overigens steeds stilstaand waarbij de afstanden tussen alle rijders wel erg groot waren. Dit zorgde wel voor wat rust in de eerste ronden van de race. Ik kon nu Christophe goed volgen maar achter mij kwamen snelle mannen als Corné, Stefan en Rico ook al weer aansluiten. Ik zette de aanval in en pakte vrij snel daarna een shortcut om Stefan te coveren. Ik kwam zo weer aan de leiding te liggen en kon deze de laatste tien minuten vasthouden. Rico werkte zich weer knap op naar plek 2 vanaf een 5e startplek en kwam nog heel dicht bij mij. Dit leverde Rico wel een 2e plek op in het dagklassement, terwijl Corné heel knap aan de haal ging met P3. Stefan had veel pech met een lekke band in de 1e race, anders was hij vast heel hoog geëindigd, maar het was nu Jelle Soeffers die zijn snelheid liet zien op een sterke 4e plek, net voor een andere Belg, de jonge Dylan de Wolf bleef Selina (P6) en Mats (P7) voor. Na 3 races was er dus mijn 1e overwinning in dit kampioenschap en die kon ik wel even gebruiken in de tussenstand, waarin slechts 3 punten Rico en mij scheiden. De volgende wedstrijd wordt later deze maand nog verreden in Poeldijk.

Foto’s met dank aan Johan Zielman !

IMG_2512

6 uur nightrace FKI Brussel

The Dutch Value opnieuw naar podium in Brussel
Brussel, 27 februari 2016

Op zaterdag 27 februari was het weer tijd voor The Dutch Value om de messen te slijpen en het vizier scherp te stellen, Rico en Ruben stonden aan de start van de 6 uur nachtrace bij First Kart Inn, strak georganiseerd door Ward Maenhout. Met in totaal 30 teams werd gestart met de 30 minuten durende training die ook gelijk als kwalificatie gold. De baan was weer uitdagend en met zoveel teams was het aan het einde van de kwalificatie nog even zoeken naar een vrije ronde voor een goede hotlap. Rico begon en ik eindigde de kwalificatie. Onze eerste karts was bepaald niet de beste en met veel pijn en moeite kon ik er een 6e plek uit slepen. We moesten 2 van de 6 uur op 90kg gaan rijden, maar met deze kart wilden we dat zeker niet doen en dus gingen we starten op 80kg. We hadden kartnummer 1 gekregen en dit was een klein nadeeltje omdat we telkens als 1e moesten wisselen en een koude kart kregen. Geluk bij een ongeluk was dat onze 1e stint met deze mindere kart daardoor een paar minuten korter was. Ik kon de schade goed beperken, ik kon plek 4 pakken en vasthouden en alleen DWT met Filipe Viera en Bluestar met Mathias Grooten konden een halve ronde voorsprong pakken.

12027677_476864652522570_2748451613007852396_n (1)

Rico ging als 2e en ook dit was zeker geen goede kart, veel teams wisselden nog niet van rijder en dus vielen we even buiten de top 10. We moesten in totaal 3 rijderswissels maken en na 1 uur van Rico besloten we mij een dubbele stint van 2 uur op 90kg te laten rijden. Dit ging eigenlijk super goed. Vanaf plek 10 begon ik aan een opmars en kon constant dezelfde tijden rijden als de teams op 80kg en zelfs plekken terugpakken. We schoven op naar een 5e plek en ik kon de snelste tijd van alle teams op 90kg klokken. Hierdoor waren we terug in de race voor de top 5, al was de top 3 met DWT (Kevin Lemmens, Dylan de Wolf en Filipe), AG Metal (Chris Kools, Kevin Vandenhoeck, Christophe van den Bogaert en Romano Franssen) en CU@Traxxis (Cedrix Wauters en Mats de Jong) wel een stuk weggereden van ons, dit kwam dus vooral door de eerste 2 uur. In het 5e uur kon Rico met deze kart niet echt potten breken en leek het erop dat wij en Bluestar (Robin Borremans, Stefan Verhofste en Mathias) zouden gaan strijden om plek 5. De karts werden in de top 10 gerouleerd, echter kreeg je maar 6 van de 11 karts en dus had het ene team toch wat meer geluk dan het andere.

P1080469

In het laatste uur kregen we gelukkig nog wel een hele lekkere kart en daar maakte Rico uitstekend gebruik van. Hij schakelde een versnelling hoger en reed weg van Bluestar. Hij miste op 2 honderdste de snelste raceronde maar liep wel in op Romano op plek 3. Filipe reed op kop voor Cedric en laatstgenoemde kon met nog 30 minuten te gaan de aansluiting vinden. DWT reed nog op 90kg en moest dus vol in de verdediging. Dat deed Filipe goed, maar ze verloren wel veel tijd waardoor veel achterblijvers en daarna achtereenvolgens Romano, Rico en Mathias ook nog konden aansluiten. Rico vond de aansluiting met nog een minuut of 7 te gaan nadat hij zich een weg door de achterblijvers in de trein had gebaand. Er werd geen blauw gevlagd en dus hadden we nog maar weinig tijd over. Maar inhalen is aan Rico wel toevertrouwd en dus opende hij meteen de aanval op AG Metal, en met succes! We schoven op naar het podium en dat bleek ook meteen het maximaal haalbare. De 2 koplopers hielden alles akelig strak dicht en zo werd de top 5 binnen 3 seconden van elkaar afgevlagd! Een zenuwslopend einde maar voor ons gelukkig wel met een afloop op het podium. De endurance races in Brussel zijn altijd van een zeer hoog niveau en er is geen enkel team dat constant weet te winnen. Gelukkig scoren Rico en ik wel keer op keer podiums en dus doen we het gemiddeld gewoon heel erg goed, en daar waren we dan ook tevreden mee. Met het oog op de 24 uur van Brussel in april was dit alvast een mooie voorbereiding, dan zal The Dutch Value ook aan de start staan!!

IMG_0091

8 uur van FKI Brussel

The Dutch Value naar podium in ijzersterk deelnemersveld
Brussel, 20 september 2015

150920 8u brussel 0

De 8 uur van Brussel is één van de endurance races in het indoorkarten van het aller hoogste niveau. Op de omloop van FKI te Machelen (België) had uitbater Dimi weer een fantastisch parcours aangelegd van niet minder dan 1 minuut en 10 seconden! Er stonden dertig teams aan de start en daaronder vele topteams. Net als vorig jaar reed ik mee met Rico Haarbosch, dit jaar natuurlijk als The Dutch Value. We hadden in tegenstelling tot onze concurrenten niet getraind maar gelukkig hadden we nog een warm-up op zondagmorgen. Dit ging gelijk lekker en er waren veel teams die aan elkaar gewaagd waren. De omstandigheden waren prima, er was dit keer geen regen voorspeld en daar waren we op zich niet rouwig om. De kwalificatie was in Formule 1 stijl met 3 sessies en telkens vielen er 10 teams af. Rico kwam de 1e sessie van 15 minuten eenvoudig door, ik pakte P1 in de 2e sessie van 10 minuten en Q3 van 5 ronden bracht ons naar P2 op de grid achter Hola Lulu Racing met Matts Breckpot en Sebastien Lamarque. De 10 hoogst ingeschaalde teams rouleerden in de race 11 karts, er waren dus 10 kartwissels en 3 verplichte rijderswissels.

150920 8u brussel 1

Ik begon de race en in de eerste 2 uur konden Matts en ik langzaam maar zeker wegrijden van de andere teams. Romano Franssen van Traxxis Boedha en Cedric Wauters van CU@Traxxis bleven nog wel binnen de 30 seconden. Ik kon na een paar positiewisselingen de leiding pakken en had na 2 uur een voorsprong van 4 seconden!! Het was dus wel duidelijk dat het vandaag om iedere tiende ging. In Brussel is er naast snel en constant rijden nog een essentiële factor die het resultaat bepaald, namelijk hoe snel je achterblijvers kan inhalen. Met 30 teams kon je nu eenmaal veel achterblijvers tegen en het is zaak om hier zo min mogelijk tijd mee te verliezen, er wordt ook geen blauw gezwaaid. Dit ging ons goed af en na 2 uur ging Rico op pad voor zijn 1e stint.

150920 8u brussel 2

Sebastien Lamarque van Hola Lulu reed verrassend sterk vandaag en kon Rico na een half uurtje inhalen. Rico bleef wel dichtbij en ondertussen kwam Mats de Jong van CU@Finish ook dichterbij. Na 2 kartwissels besloten we een iets eerdere wissel te doen dan oorspronkelijk gepland, en ging ik een kleine 3 uur rijden. Wederom was het knokken voor iedere tienden, honderdste zelfs, want ik zat weer vlak voor of achter Matts. Uiteindelijk wist hij in het 6e uur na een felle strijd wel een gaatje te slaan toen wij onze minste kart hadden. Zij kregen telkens onze karts 1 stint later. Op dat moment stapte Rico weer in en die ging dit keer op jacht naar de koplopers, terwijl CU@Traxxis ook was aangesloten. Na een kapotte kart voor Mats de Jong (ze kregen de ronde wel terug) nam Rico definitief afstand van P3, en verkleinde het gat naar P1 nog van 30 naar 15 seconden in de laatste 40 minuten in zijn beste stint van de wedstrijd, maar helaas geen 2e overwinning op rij voor ons. Een puike prestatie van Hola Lulu en ook van CU@Traxxis die 30 seconden achter ons eindigden. Wij konden toch zeker tevreden terugkijken op een hele spannende race, in dit veld is een podium een prima prestatie en de organisatie was top, kortom een hele leuke race die we volgend jaar zeker weer willen proberen te winnen.

150920 8u brussel 3

Belgian Indoor Kart Championship (BIKC)

3e plek voor Ruben in fantastisch kampioenschap met WK schakelkarts

Brussel, 22 maart 2015

150322 bikc 1

In het weekend van 21 en 22 maart werd er bij FKI in Brussel het Belgisch kampioenschap indoorkarten verreden. Er werd gereden in de Italiaanse PGK-Z schakelkarts die ook op het WK deze zomer in Italië zullen worden gebruikt. De karts waren simpelweg magnifiek om mee te rijden, wat een belevenis. Nog nooit had ik zoveel plezier gehad in een kartsessie dan in deze karts, echt fantastisch om met deze krachtige machines te racen. Op zaterdag waren de trainingssessies, de Race of Champions en het juniorenkampioenschap reeds afgewerkt. Rico was 2e geworden bij de junioren, en samen met Rico won ik de Race of Champions, een goede opsteker dus voor het BIKC. De dag begon met een 10 minuten training/kwalificatie voor alle rijders in 4 verschillende groepen van 20 rijders. Ik pakte pole position in mijn groep. Verder reden voor Nederland ook nog Annelien, Lorenzo en Selina mee. Er waren in totaal bijna 80 deelnemers uit allerlei Europese landen, zo waren onder meer de Polen, Fransen, Italianen en Spanjaarden in grote getale aanwezig.

In race 1 won ik met grote voorsprong, een heerlijke start van de dag. De snelste ronde was ook nog 2 punten waard, en de 2e snelste ronde nog 1 punt, deze 2 punten pakte ik ook mee. In mijn 2e race had ik (de enige keer dit weekend) een kart die niet goed schakelde, vanaf P7 op de grid na een hotlap kwalificatie moest ik me zien op te werken in een kart die vastzat in de 3e versnelling. Dit was vooral uitkomen bocht een groot nadeel. Toch wist ik mezelf nog naar de 3e plek te knokken, en met een aantal hotlaps pakte ik zelfs nog de snelste raceronde.

150322 bikc 3

In de 3e race was het glibberen en glijden toen er een radiateur lek was, ik maakte daar optimaal gebruik van en sleepte mijn 2e overwinning uit het vuur. In de 4e kwalificatierace van 20 minuten kon ik een 5e startplek omzetten in opnieuw een podium, P3. Na de kwalificatieheats stond ik 2e in de stand achter Amandio Costa Paz.

In de halve finale (voor de beste 40 rijders) had ik een van de leukste races van het hele weekend, er konden hier meer punten verdiend worden dan tijdens de heats. Na een duel op het scherpst van de snede met de Duitser Schings en de Belg Cools (die door de Duitser rond werd getikt) kon ik de 3e plek pakken achter de 2 sympathieke Polen Bartsch en Marczyck, vorige week nog deelnemers aan de DOK in Roosendaal, zij hadden hele goede karts en waren ontketend. Lorenzo reed ook heel de dag ijzersterk, zijn kwalificaties waren indrukwekkend en hij reed telkens met de toppers mee, en dit werd beloond met een prachtige finaleplek, zeer knap als 1 van de jongste deelnemers in het veld. Selina en Annelien haalden de finale niet, maar Selina werd nog wel knap 2e bij de dames, achter thuisrijdster Jessica van der Perren, en ging dus na vorige week opnieuw naar huis met een mooie trofee.

De finale was ook zeer spectaculair, ik had als nummer 3 in de stand (achter Baccellieri en Costa Paz) nog kans op de titel, net als de Belg Teuwen die maar 1 punt achter mij stond. In de finale waren veel meer punten te verdienen als in de races hiervoor. Mijn hotlap kwalificatie was opnieuw tegenvallend met plek 6, terwijl concurrenten Teuwen en Baccellieri 1 en 2 stonden. Maar al snel werkte ik mezelf op naar voren door de Italiaan Bongiovanni en de Belg Huls in te halen op het buitenstuk. Daarna was de Portugese Belg Viera aan de beurt. Hij gaf wat meer weerwerk, maar moest er na enkele wilde acties toch al snel aan geloven. Ik was helemaal los en reed een waanzinnig constant en snel tempo, waarmee ik hard inliep op Baccellieri, maar vanwege het inkorten van de finale van 30 naar 20 minuten kon ik hem net niet meer aanvallen. Desondanks een zeer verdienstelijke 3e plek in de finale, en dit betekende ook een 3e plek algemeen. Een resultaat waar ik zeker tevreden mee kon zijn, een hele goede opsteker richting het WK, wat gaat dat ontzettend gaaf worden in deze karts.

150322 bikc podium

Giovanni Baccellieri was de nieuwe Belgisch kampioen, voor Arnaud Teuwen (winnaar van de finale). Viera en Costa Paz eindigden netjes op 4 en 5. Er was ook nog een apart klassement voor alle internationale rijders, deze klasse won ik voor de Pool Matheusz Bartsch en de Duitser Marc Schings, Lorenzo werd heel netjes 5e en mag terugkijken op een geslaagd weekend in zo’n sterk deelnemersveld. Na het uitreiken van de prijzen was het nagenieten van dit fantastische weekend, wat een mooie nieuwe ervaring in deze PGK-Z schakelkarts, ik kijk nu al uit naar de volgende keer!!

Race of Champions

Rico en Ruben pakken overwinning voor Nederland
Brussel, 21 maart 2015

150321 race of champs 2

In het weekend van 21 en 22 maart werd er bij FKI in Brussel het Belgisch kampioenschap indoorkarten verreden. Voorafgaand aan deze race was er een Race of Champions georganiseerd, voor alle nationaal kampioenen van het afgelopen jaar. Van ieder land deed er een junior en senior mee, bij ons dus Rico en ik, en we moesten op 70 respectievelijk 80kg rijden. Er waren 4 races, elk 20 minuten en je reed voor een individueel klassement (gek genoeg dus op verschillende gewichten) met 1 schrapresultaat en een landenklassement. Er werd gereden met de Italiaanse PGK-Z schakelkarts die deze zomer ook gebruikt zullen gaan worden tijdens het WK. Op zaterdagmiddag gingen we trainen in deze karts die speciaal waren overgekomen uit Italië. Het rijden met deze karts was sensationeel, wat een beleving, wat een power, het schakelen bracht een fantastische nieuwe dimensie aan het indoorkarten.

150321  race of champs 1

’s Avonds begonnen we met een kwalificatie van 10 minuten om de startgrid voor race 1 te bepalen. Rico startte op 3, ik op 5. De eerste race was gelijk heel spectaculair met de nodige positiewisselingen, Rico won de race, terwijl ik 4e werd achter Rico, de Italiaan Bongiovanni, de Belg Laporte (die reed voor Italië CIKI) en net voor de snelle Duitser Schings. Race 2 werd gewonnen door de Belg Baccellieri, net voor Rico en daarna kwam ik als beste senior, we stonden er met team Nederland super goed voor. Race 3 was opnieuw een prooi voor Rico, terwijl ik met P7 na een kleine spin de schade nog beperkt hield. Tijdens de finale begon het lichtjes te regenen, hier maakte ik optimaal gebruik van, en met onder meer de snelste rondetijd wist ik 2e te worden, net achter Baccellieri (die dus op 70 ipv 80 reed) en voor de Poolse junior Walczak, Schings en Rico. Uiteindelijk bleek dit meer dan genoeg voor een 1e plaats bij de landen, een mooie overwinning en met de snelheid zat het ook wel goed. Bij de senioren was ik 1e, hiervoor waren geen prijzen, maar wel voor een 3e plek in het gecombineerde junior/senior klassement waar Rico nipt de hoofdprijs pakte voor Baccellieri.

150321 podium race of champs

24 uur van FKI Brussel

Winst voor BlueStar Racing Team

Brussel, 25/26 april 2015

150426 fki bluestar racing team

Voor de 6e keer (op rij) stond ik afgelopen weekend aan de start van één van de belangrijkste 24 uurs races van het jaar, die van First Kart Inn te Brussel. Net als in 2012 (2e) en 2014 (3e) reed ik ook dit weekend weer mee met mijn vrienden van het Belgische Bluestar Racingteam. Een topteam dat in de hele wereld al vele titels heeft gewonnen.

Dit weekend stonden we aan de start met iets meer rijders dan gebruikelijk. Jan de Winter, Robin Borremans, Mathias Grooten, Gregory Laporte, Yoan Medart en ik vormden het sextet dat Kinepolis – Bluestar 1 moest gaan vertegenwoordigen. In een veld van 22 teams hadden we zeker goede hoop op het podium, al waren er zeker 5 hele snelle andere teams aanwezig. Tijdens de race moesten we 11 keer van kart en 11 keer van rijder wisselen, en moest er minimaal 6 uur op 90kg ipv 80kg gereden worden. De weersomstandigheden waren wisselvallig en de training en kwalificatie waren al op een natte baan. Het ging bij ons allemaal gelijk goed, en ondanks dat Mathias in zijn snelste ronde in de kwalificatie gehinderd werd, pakten we toch een 2e startpositie achter de snelle thuisrijder Kevin Vandenhoeck van TT FSA.

150426 fki paul

De 20e editie van deze race begon om 12 uur ’s middags, en er werd gelijk een verrassing aangekondigd, de race zou voor deze jubileumeditie geen 24 maar 25 uur gaan duren! De meeste teams vonden dit leuk nieuws, al was het afwachten of dat na 24 uur racen nog steeds zo was!! De lay-out was erg leuk, maar wel uitdagend, vrij zwaar en dus beloofde het weer een slijtageslag te gaan worden.

Mathias liet er bepaald geen gras over groeien, want al na enkele bochten pakte hij resoluut de leiding in de race en ging er als een komeet vandoor. Hij declasseerde het hele veld in de eerste stint van bijna 2 en een half uur, en pakte al meer dan een ronde voorsprong op de rest. Hoewel dat in een 24 uurs race weinig zegt was het toch een lekkere start, je kan de voorsprong beter maar alvast hebben. In onze 2e stint uur kregen we meteen één van onze minste karts, en we besloten dat ik deze stint op 80kg zou gaan doen. Ik kon heel constant rijden en zo de schade tot een minimum beperken. Een uur of 4 later zou blijken dat ik in deze stint eigenlijk heel veel tijd had gewonnen toen onze concurrenten niet aan deze tijden kwamen. Dat het zwaar was werd wel onderstreept door het feit dat ik anderhalve kilo vocht was verloren in deze stint.

150426 fki finish

Als 3e ging Gregory rijden, ook hij op 80kg. Onze grootste concurrenten leken de teams DWT Racing (oa Filipe Viera en Mats de Jong), TT FSA (onder andere Andy Gaban en Arnaud Teuwen) en topfavoriet in de ogen van velen Hola Lulu Racing (onder andere Matts Breckpot, Giovanni Baccellieri en Amandio Costa Paz) te gaan worden. Deze laatste reed met Amandio al erg sterk in het begin van de race. Gregory hield het verschil echter boven de ronde.

Yoan ging na Greg als 4e rijden, de man uit Wallonië liet zijn snelheid meteen zien en is altijd een constante factor voor endurance races. Hier en daar waren er enkele kleine pechgevalletjes met de karts, maar dat werd door FKI weer feilloos opgelost, er stonden altijd meerdere reservekarts verspreid over de baan, en je kon dan weer aansluiten achter degene waar je achter reed en kreeg de volledige ronden zo terug. Ik was even 2 uurtjes gaan liggen toen ik alweer werd wakker gemaakt om na Yoan weer te gaan rijden. Ook deze stint was een iets minder kartje, maar op constantheid kon ik de voorsprong toch uitbouwen naar iets meer dan 2 ronden na 10 uur wedstrijd.

150426 fki podium champagne

Toen de nacht aanbrak was het tijd voor dubbel wereldkampioen Robin om in te stappen, geloof het of niet, voor het eerst sinds juli 2014 weer in een wedstrijd. Hij had dan ook even tijd nodig om op snelheid te komen, en dit lukte hem aardig, al was ie zelf nog niet helemaal tevreden over de constantheid. Met een aantal kilo’s overgewicht reed hij toch een sterke stint op 90kg. Matts Breckpot reed op dat moment een super stint op 90kg voor Hola Lulu en reed zicht terug tot een verschil van ongeveer een ronde. Terwijl ik weer even ging slapen gingen de hemelsluizen wagenwijd open, het kwam met bakken uit de lucht vallen en Jan de Winter kon zich opmaken voor een stint in het nat. Na een tijdje werd de race zelfs even stilgelegd vanwege teveel water op de baan. In de nacht reden we 6 uur aan een stuk op 90kg, Robin, Jan en Mathias namen deze stints voor hun rekening, en hierdoor verloren we een klein stukje van onze voorsprong, maar deze bleef overeind. Vooral tijdens de 2e stint van Mathias deden we geweldige zaken, want net als vorige week in Polen op 90kg was hij weer ‘on fire’.

150426 fki ruben opa

Na Mathias ging Yoan met nog een goede 8 uur te gaan, en ook hij reed weer sterk alvorens ik wederom mocht instappen. Dit keer had ik een hele lekkere kart, en ik kon het complete veld op 2 rondjes achterstand zetten met het ingaan van de laatste 4 uur. Hola Lulu Racing was de eerste achtervolger, maar hun toprijders hadden in de nacht niet het verschil kunnen maken en zowel Mathieu Huls als Cedric Wauters verloren nu tijd. Hier maakte Arnaud Teuwen dan weer goed gebruik van, hij reed in totaal meer dan 8 en een half uur en knokte zich samen met PIKC finalist Andy Gaban voorlopig naar plek 2. Mathias laadde zichzelf nog eens op voor een laatste stint en het begon er beter en beter voor ons uit de zien. Met nog een kleine 2 uur op de klok werd mij de vraag gesteld of ik nog een keer kon instappen, en dit wilde ik uiteraard graag doen, ondanks de pijn in heel mijn lichaam! Met pa en ma en ook opa langs de kant van de baan was het leuk rijden en de voorsprong was inmiddels comfortabel.

Met nog een uur te racen begon het nog even te regenen, hier verloor ik nog een beetje tijd, maar ik hoefde absoluut geen risico te nemen met zo’n 2 ronden voorsprong, en dus kon ik lekker uitrijden. TT FSA en DWT waren sterk in regen met Kris Cools en Mats de Jong, zij pakten beiden veel tijd op Hola Lulu in de regen. Zij besloten om nog een extra wissel te doen en Baccellieri te ruilen voor Breckpot, die ging een stuk harder en kon de 3e plek achter TT FSA en voor DWT Racing veiligstellen, voor hun een teleurstellend resultaat. Voor ons was de 1e plek een feit, een waanzinnig mooie overwinning, dik en dik verdiend denk ik. Na bijna 8 uur racen kon ik na 2010 voor de 2e keer deze race op mijn naam schrijven, wederom met Mathias als teamgenoot, hij had een belangrijk aandeel met zijn sterke stints op zowel 80kg maar zeker ook die op 90kg. Echter een 24 uurs race kan je alleen maar winnen als het hele team top is, want iedereen moet zijn steentje bijdragen en dat hebben we gedaan, zowel tactisch als op de baan waren we weer sterk en dit weekend kennelijk de beste! Een forse champagnedouche was het resultaat, iets waar niet iedereen even blij mee was, maar dat moesten we maar even voor lief nemen, en de gigantische beker en de smaak van de overwinning maakten alles goed! Een top weekend en hiervoor wil ik de organisatie van FKI, alle rijders van Bluestar en zeker ook de sponsor Kinepolis bedanken!

150426 fki podium groot