Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 2

Ruben geeft sterke seizoensstart vervolg in Duitsland
Daytona Essen, 10 maart 2018

180310 fk essen 1

De 2e race van het Formula Karting seizoen 2018 vond plaats in het Duitse Essen, de enige race dit jaar in Duitsland op de langste indoor kartbaan van Europa. Het buitenstuk bleef vandaag gesloten, maar dat maakte de baan er zeker niet minder uitdagend door. Er was weer een vol startveld, ook Benjamin Kaivers die vorige race nog verstek moest laten gaan was nu van de partij. We reden allemaal 4 wedstrijden met het volledige deelnemersveld op de baan, het minste resultaat werd maar voor de helft meegerekend. Mijn eerste race was een hele leuke, ik kwalificeerde op plek 2 achter Nick van Ostade en kon hem na een aantal ronden inhalen met een gewaagde inhaalactie. Toen vervolgens Selina Balneger achter Nick ook in de aanval ging had ik een gaatje. Ondanks dat ik zeker niet de snelste op de baan was kon ik toch voorkomen dat de anderen nog aansloten, en zo pakte ik de eerste overwinning van de dag. In race 2 had ik een kart die een stuk minder goed was, hiermee kwalificeerde ik net buiten de top 5. In de wedstrijd kon ik nog wel een plekje opschuiven door de Belg Cedric Wauters in te halen, maar ik hoopte dat dit wel mijn halve schrapresultaat zou worden, ik zakte naar plek 2 in de stand achter Nick die de race won. In de 3e race had ik een gemiddelde kart en kwalificeerde ik rond de 6e plek. Opnieuw kon ik een plekje opschuiven door nu met de shortcut Cedric in te halen. Voor mij was een flinke strijd tussen Yoan Medart, Mats de Jong en Selina om plek 2, waarbij Yoan en Selina Mats nog wisten in te halen. Ik kon hiervan niet profiteren maar met een 5e plek hield ik nog wel kans op de overwinning. Thom van Dijk won de 3e race met grote voorsprong.

180310 fk essen 3

De laatste race was heel spannend. Zowel Yoan, Thom, Nick, Mats, Selina en ik konden allemaal nog winnen. Mats kwalificeerde op pole position, terwijl ik (2e) en Yoan (3e) daar heel nipt achter stonden. De spanning was om te snijden, en ik wist dat ik Mats voorbij moest steken om nog kans te maken op de dag overwinning, want anders zou Mats mij voorbij gaan. Yoan drong aan en Mats hield de deur goed dicht. Ik probeerde om een klein beetje afstand te nemen en dat pakte goed uit, Mats ging ietsje wijder en ik kon daardoor van een klein afstandje hem voorbij gaan en de leiding in handen nemen. Ze bleven in de buurt maar toen ook Yoan in de aanval ging kon ik een klein gaatje slaan en de overwinning in de heat veiligstellen. De dagzege was echter nog niet binnen want zodra Yoan Mats zou inhalen, zou hij alsnog de winnaar worden. Ondanks een aantal verwoede pogingen bleef Yoan erachter en dat betekende dat ik mijn 2e overwinning op rij pakte, een heel mooi resultaat. Yoan eindigde voor Mats nog wel als 2e, waardoor hij met 2 2e plaatsen ook veel punten heeft gescoord. De volgende wedstrijd is op 14 april bij FKI Brussel.

180310 fk essen 2

Formula Karting race 5

Ruben gooit podium weg door grote fout
Essen, 10 juni 2017

Op zaterdag 10 juni gingen we naar het Duitse Essen voor race 5 van het Formula Karting kampioenschap 2017. Rico had tot dusverre alle race gewonnen dit seizoen maar daar zou vandaag weleens verandering in kunnen komen. De kartverschillen bleken in de training enorm groot te zijn, en dat komt op een extreem lange baan als die van Essen extra tot uitdrukking. Ik had vandaag een ok kartloting en in mijn eerste race had ik een fantastische battle met Mathias voor de overwinning. Voor het eerst sinds het WK van 2012 hier reden we weer tegen elkaar op deze mooie baan. Mathias kwalificeerde op pole maar in de race kon ik hem verrassen en de overwinning naar me toetrekken. In race 2 had ik niet zo’n goede kart en moest ik knokken voor een positie in de top 7. Rico had het zwaar met posities in het middenveld, hij had niet zo’n beste kartloting en met bijna 30 rijders tegelijk op de baan was het vaak dringen in het middenveld.

2017 fk essen

Na een kleine middagpauze gingen we verder met race 3 waarin ik weer voorin kwalificeerde. Opnieuw had ik Mathias voor me en nu ging ik in de fout, ik nam in de eerste ronde de shortcut terwijl dit niet was toegestaan. Een aparte regel maar dit was duidelijk vermeld in de briefing en dus een hele stomme fout waarvoor ik een 10 seconden straf kreeg. Dit wierp me ver terug in de uitslag en ondanks een sterke 4e race kon ik daardoor het podium wel vergeten. Ik eindigde in de dag uitslag als 4e achter het Belgische podium met winnaar Mathias, Mats op plek 2 en Nick op 3. In het kampioenschap sta ik nu 5e en heb ik een gat van 35 punten naar kampioenschapsleider Rico. Een heel groot gat, maar met nog 6 races te gaan is niks onmogelijk en zal ik blijven knokken voor de topposities in het stand. De volgende race is 1 juli in Puurs, één van mijn favoriete banen.