Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 7

Kartloting bepalend in Berghem
Circuit Park Berghem, 4 september 2016

Op zondag 4 september zat de zomerstop erop voor het Formula Karting veld en konden we ons opmaken voor alweer de 7e race van dit 1e seizoen. We gingen hiervoor naar de outdoor kartbaan van Berghem, een schitterende baan, al ken ik deze baan vooral van het rijden met eigen karts, rijden in de huurkarts was hier nieuw voor mij. We reden vandaag 4 sessies van 15 minuten met alleen voor de 1e race een 5 minuten durende kwalificatie. Het was nog vochtig op de baan maar de meeste regen leek over te waaien en dus hadden we er niet veel last van. Ik kwalificeerde me op een 2e plek achter Rico en alle 22 rijders werden middels een stilstaande start op weg gestuurd. Rico en ik waren meteen weg uit het gedrang in het midden van het veld en we konden meteen een gaatje slaan. Ik kon Rico niet bijhouden en moest mijn eigen race zien te rijden. Ik probeerde op de rechte stukken zoveel mogelijk uit de wind te gaan zitten en constant te rijden. Het begon nog even te miezeren maar daar merkten we op de baan weinig van, achter mij streed een groepje om P3 en ik kon de race mooi uitrijden op plek 2.

160903 formulakarting berghem

De karts schoven vandaag door en toevallig had ik steeds dezelfde kart na Rico. Dat betekende dat ik voor race 2 wederom een goede kart had, deze was zelfs nog ietsje beter en ik kon vanaf een 2e startplek al snel wegrijden en de race domineren. Na 15 minuten had ik Rico zelfs bijna op een ronde gezet, hij was in een dramatische kart afgezakt naar plek 21, dat geeft wel aan dat de kartverschillen enorm waren. Op zo’n 20 seconden achter mij finishten onder meer Mats, Sverre en Thom in de voorhoede. In de 3e race had ik dan de slechte kart van Rico in race 2, en ik besloot om zo min mogelijk te verdedigen maar gewoon te slipstreamen en tempo te blijven maken. Verdedigen was toch nagenoeg onmogelijk op deze baan en het zou er alleen maar voor zorgen dat ook de mensen in de achterhoede bij konden blijven, en dit wilde ik juist vermijden met deze kart. Dit pakte goed uit en ik viel langzaam terug naar plek 12. Toen kwam ik in een gat te rijden en gelukkig konden ze dat achter me in ieder geval niet meer dichten, zo werd ik mooi 12e met deze kart.

160904 formulakarting berghem podium

In race 4 had ik opnieuw een belabberde kart, Rico was hier net 17e in geworden en ik deed het met een 13e plek niet veel beter. Het was knokken en bij de stilstaande start verloor ik al meteen enorm veel, gelukkig kon ik nog iets naar voren komen en ondanks de slechte kart had ik nog wel leuke gevechten op de baan met onder meer Mats, Sverre en Ricardo. Het rijden was leuk maar de kartverschillen waren vandaag te bepalend, Rico eindigde hierdoor zelfs op plek 13 en moet zo zijn 4e plek meetellen van Puurs. Voor mij was het daarom qua klassement vandaag geen verkeerde dag, al was mijn 5e plek wel veruit mijn slechtste resultaat van dit seizoen en ook voor het eerst geen top 2. Thom ging overtuigend aan de haal met de dagzege, hij reed sterk vandaag. Dit gold zeker ook voor Sverre, hij haalde het maximale uit zijn karts en kwam op een hele mooie 2e plek in de daguitslag. Positie 2 tot en met 5 zaten op enkele punten van elkaar, maar het was Mats die er met de 3e podiumplek vandoor ging, net voor Chrstophe die hetzelfde aantal punten had. In de rangschikking doet Mats hierdoor hele goede zaken voor P3, want Selina was niet aanwezig en verliest hierdoor terrein. De volgende race is weer in België, dan gaan we voor de 2e keer dit seizoen naar FKI Brussel.