Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

4 uurs race Silver Hotel

Eliano & Ruben winnen voor BlueStar in Polen
1 augustus 2020, Szczecin (Pl)

In het eerste weekend van augustus 2020 werden er in het mooie complex van Silver Hotel & Gokart Centre twee 4 uurs races georganiseerd. Samen met Eliano de Vos ging ik naar Polen om aan deze wedstrijden mee te doen, een hele mooie voorbereidingsrace op het Pools Indoor Kart Kampioenschap (PIKC) wat was verplaatst naar eind augstus vanwege de Corona uitbraak. De baan was nog hetzelfde als vorig jaar tijdens het PIKC en we reden op zaterdagmiddag enkele trainingsheats. De training ging goed en al snel na de laatste training moesten we ons opmaken voor de kwalificatie. Het was erg warm en de kwalificatie werd gedaan in 3 verschillende karts waarbij de optelsom van 3 hotlaps de startvolgorde bepaalden. Ik deed de kwalificatie en kon de pole position pakken.

Er deden in totaal zo'n 20 teams mee, voornamelijk Poolse teams met de nodig thuisrijders. Bij de start van de race werd ik gevolgd door de jonge Pool Adam Szydlowski, we konden met z'n tweeën gelijk afstand nemen van de teams daarachter, waaronder de thuisrijder Maks Bergiel die erg sterk was. Na 40 minuten werden we binnengeroepen voor de 1e kartwissel en daarbij wisselden we ook gelijk van rijder. Eliano ging gelijk goed en reed mooie constante tijden waarmee we onze voorsprong langzaam maar zeker ietsje verder uitbouwden. We moesten naast de 5 verplichte kartwissels ook nog 2 extra pitstops maken. Een aantal van onze concurrenten deed deze pitstops al in de beginfase van de race, wij besloten hier mee te wachten om niet onnodig mensen voor positie te moeten inhalen. Na Eliano reed ik een dubbele stint waarbij ik vooral in de 2e kart heel veel verschil kon maken ten opzichte van de concurrentie, we namen zo een halve ronde voorsprong en met nog 2 stints te gaan zag het er goed uit.

Eliano was na een iets langere pauze weer helemaal klaar om te gaan en kon ook in zijn 2e stint een hele goede pace rijden, waarmee we de voorsprong op de nummers 2 en 3 consolideerden. Adma reed samen met een andere rijder die iets minder constant was, en op plek 3 en 4 streden twee andere teams van Hussarya Poland voor de laatste podiumplek op ongeveer een ronde achterstand van ons. In de laatste stint kon ik lekker uitrijden en hoefde ik geen risico's meer te nemen. Door de warmte en de weinige wind was het fysiek wel zwaar (zeker na een lange tijd geen endurance races te hebben gereden), vooral ook door de uitlaatgassen waardoor Eliano en ik allebei wat hoofdpijn hadden. Onze overwinning kwam niet meer in gevaar en we waren zeer content met onze snelheid en de overwinning voor BlueStar. De race was pas laat klaar en de race op zondag startte al heel vroeg. We besloten deze over te slaan met het oog op de terugreis en de uitlaatgassen, en hadden sowieso een goed gevoel over gehouden aan dit weekend, op naar het PIKC!

200801 4h szczecin

4 uur Hurricane Dolhain Kart

BlueStar toont vorm vlak voor BNC
Dolhain (Be), 11 november 2018

Een week voor de start van het Belgian National Championship, de Belgische KWC qualifier in Dolhain, was er op dezelfde baan een 4 uurs race. Een perfecte voorbereiding aangezien er op dezelfde baan werd gereden en er een sterk veld aan de start stond. Ik reed vandaag samen met mijn Belgische BlueStar teamgenoot Tristan Foldesi. In de kwalificatie reden we vrij makkelijk naar pole position toe in een lekker kartje. De start was een Le Mans start waarbij Tristan goed weg was. Hij kon in het eerste uur al zo’n 15 seconden wegrijden. Ieder uur was de pits 20 minuten open om op eigen initiatief een verplichte kartwissel te doen, een leuk strategisch element dat voor ons telkens goed uitpakte. In de 2e stint had ik een prima kart en kon langzaam iets verder weglopen van onze naaste rivalen. Team Barendrecht met Eliano de Vos en Selina Balneger kwam naar plek 2 terwijl Thomas Haglestein en Guillaume Germis terugvielen door tegenslag in de pits. Traxxis was ook met een aantal teams aanwezig en ging ook goed in de 2e helft van de race. Tristan kon de snelste raceronde aanscherpen in het 3e uur, iets dat ik kon herhalen in het laatste uur, en zo liepen we uit naar meer dan een ronde voorsprong tegen het einde van de race. Eliano moest zich nog even breed maken ten opzichte van Christophe van Traxxis maar sleepte een hele mooie 2e plek uit het vuur. Tristan en ik zijn in ieder geval klaar voor het BNC dat volgende week zal losbarsten met een heel sterk deelnemersveld.