Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

10 uur Mol in Action

Bluestar lang aan de leiding maar wint niet
Mol, 5 februari 2017

Op zondag 5 februari was er in het Belgische Mol een 10 uurs race. 16 teams stonden aan de start en daarbij een aantal hele sterke teams. De mannen van Traxxis waren zoals altijd in Mol goed vertegenwoordigd en horen daar altijd bij de favorieten. Ook Bluestar had vandaag 3 teams ingeschreven, waarvan 1 mix team met Traxxis (Blue Traxxis bestaande uit Yoan, Romano en Stefan). Ons team bestond vandaag uit Kevin, Opnithi en Mathias, al zou laatstgenoemde pas later op de dag aanwezig zijn in verband met een andere wedstrijd eerder dit weekend. Voor mij was het al weer 2 jaar geleden dat ik in Mol had gereden en de baan was dan ook niet meer hetzelfde. Gelukkig hadden we een kwalificatie van 30 minuten waarin ik de baan even kon testen. Het ging lekker en Kevin deed het laatste deel van de kwalificatie. Hij moest alleen Bart van de Vel, terug van weggeweest maar nog steeds snel, voor zich dulden op de startgrid. De race was opgedeeld in 9 stukken van iets meer dan een uur en tussendoor werd er iedere keer van kart en eventueel ook van rijder gewisseld. Om de karts te rouleren waren er 2 poules gemaakt die helaas op loting waren ingedeeld en niet op sterkte, al is dat laatste natuurlijk nooit makkelijk en ook vervelend om wellicht enkele mensen te moeten ‘beledigen’. Toch kon dit wel een bepalende invloed op de wedstrijd gaan hebben omdat onze 2 grootste concurrenten in de andere poule zaten er en best grote kartverschillen aanwezig waren.

Onze eerste karts waren in ieder geval prima en Kevin en ik konden in de eerste 2 uur de koppositie pakken en een mooie voorsprong opbouwen van zo’n 10 seconden. Constant rijden was vandaag enorm belangrijk zoals eigenlijk altijd in endurance races, hier kan je tijd op winnen. Opnithi ging als 3e en had een heel lekker kartje. Hij maakte hier mooi gebruik van door alle andere rijders op een ronde te zetten. Vooral Traxxis BVX (Christophe en Nick) hadden in het begin wat mindere karts en verloren wat terrein. In het 4e uur kregen we onze eerste mindere kart en die stint ging ik doen, het ging redelijk goed maar we verloren wel wat terrein, aan het einde van de stint was de voorsprong op P2 (Bluestar Junior en Blue Traxxis) nog ongeveer 40 seconden. Na mij ging opnieuw Opnithi en omdat Kevin zich niet zo fit voelde deed ik de stint daarna in onze slechtste kart van de wedstrijd. Dit was geen pretje en in deze stint verloren we onze ronde voorsprong op Traxxis BVX die weer sterk kwamen opzetten en P2 hadden overgenomen. Het was inmiddels eind van de middag en ook Mathias was aangekomen op de kartbaan, hij kon in de 8e stint zijn opwachting maken. We lagen na de wissel op de 2e plek net achter Christophe, maar we hadden geen kart waarmee we hem bij konden houden. De achterstand liep op naar zo’n 20 seconden en ondertussen naderde Blue Traxxis ook snel.

De situatie werd steeds lastiger en ook Kevin kon hier met de kart die we in het 9e uur kregen geen verandering in brengen. Het was knokken voor wat we waard waren. Alle andere teams uit onze poule lagen ruim achter ons, Bluestar junior deed het netjes op een 4e plek, maar wel zo’n anderhalve ronde achter ons. OOS International met Mats, Selina en Mika reed ook sterk en finishte uiteindelijk op een verdiende 5e plek. Mathias deed bij ons de laatste stint, en onze hoop was gevestigd op een duel tussen de 2 koplopers. Dat duel kwam er ook, Romano sloot aan bij Christophe en met nog 25 minuten te gaan begonnen we flink in te lopen. Christophe verdedigde echter niet zo zwaar, en Romano zag zijn kans schoon om er snel langs te komen en de overwinning veilig te stellen. Een verdiende overwinning voor de mannen van Blue Traxxis want ze reden allemaal heel sterk. Wij finishten de wedstrijd op de 3e plek, op zich zeker niet slecht maar gezien we onze zinnen hadden gezet op de overwinning natuurlijk wel een kleine teleurstelling. Proficiat ook aan Nick en Christophe met een hele sterke race! Veel dank aan onze sponsor van deze race, Thermoklima.

170205 mol 10h