Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Indoor Kart World Championship 2019

Ruben na enerverende week voor het eerst in 4 jaar naast podium
Charlotte (USA), 23-27 juli 2019

Voor het 12e jaar op rij deed ik in juli mee aan het wereldkampioenschap indoorkarten, het ultieme kampioenschap voor de fanatieke indoorkarter, het kampioenschap met de meeste prestige en een ieder jaar weer een geweldig internationaal deelnemersveld. Voor het eerst sinds 2010 werd het WK weer georganiseerd in de Verenigde Staten, een mooie stap na 4 jaar op rij strijden op Europese bodem. Wat niet ontkend kan worden is dat de reis naar de VS een (financiële) barrière vormt voor veel Europese en tegenwoordig ook Zuid-Amerikaanse rijders, hierdoor lag het deelnemersaantal dit jaar met 70 rijders een stuk onder het niveau van de afgelopen jaren waarbij telkens 120-170 rijders aan de start verschenen. Dit heeft uiteraard ook invloed op het niveau, maar ook in 2019 prijkten er op de deelnemerslijst van het WK wederom een hele hoop toprijders uit allerlei verschillende landen met daarbij enkele gevestigde namen als ook nieuwe talenten die een gooi gingen doen naar de titel. Na een aantal dagen van intensieve training was het op dinsdag 23 juli zover, in Charlotte, North Carolina op de fantastisch kartbaan van Victory Lane Karting ging het WK van start met de eerste van 8 ronden kwalificatieraces.

wk19 entree

De baan was ruim een minuut lang en iedere dag werden er 2 races verreden waarbij steeds per dag werd gewisseld van rijrichting. Wat typerend was voor deze baan is dat de omstandigheden tijdens de wedstrijden sterk veranderden, dit had niet alleen invloed op de rondetijden die flink omlaag gingen gedurende de wedstrijden en gedurende de dag, maar ook op de onderlinge verschillen tussen de karts. Maar hoe de karts of de omstandigheden ook veranderen, zaak was om iedere race weer het beste uit het moment te halen, gegeven de groep en de kart die je op dat moment geloot had. Dit is iets dat ik de afgelopen 10 jaar wel geleerd heb en tijdens dag 1 had ik een vliegende start. In race 1 wist ik vanaf een 2e startplek de Amerikaan Ryan Curtin in te halen en hoefde ik geen risico te nemen met de pitstop, in race 2 raakte ik verwikkeld in een prachtige strijd met de Duitser Dennis Höller, absoluut 1 van de titelfavorieten en ook een rijder die al 2 keer in de top 5 finishte op de WK’s van 2016 en 2017. Na een aantal inhaalacties won ik de race en sloot ik dag 1 af als enige rijder met 2 overwinningen. Dag 2 begon minder goed, ik lootte een duidelijk mindere kart en kwalificeerde me op plek 2. Gedurende de race werden de rijders om mij heen sneller en probeerde ik me voorin te handhaven. Na mijn pitstop werd ik helaas geraakt door een achterblijver (die daarvoor ook een penalty kreeg) waardoor ik niet kon voorkomen dat ik spinde. Dit kostte me veel tijd waardoor ik terugviel naar een 7e plek. Ik kon nog 2 plaatsen goedmaken maar finishte teleurgesteld als 5e. In race 4 kon ik gelukkig mijn dag nog goed afsluiten door de perfecte score te behalen in race 4 met pole position, de overwinning en ook nog de snelste raceronde die ik in de laatste ronde pakte. De extra punten voor pole position en snelste ronde waren enorm belangrijk omdat veel toppers hun heats wonnen, hierdoor maakten de extra puntjes het verschil in de top van het klassement dat ik na 2 dagen aanvoerde.

wk19 horeca

Op dag 3 reed ik voor het eerst tegen Michael Schöttler, een Duitse rijder die voor het eerst meedeed aan het WK maar die wel al eens op het podium stond tijdens het sterk bezette IEKC en die zeer veel indruk maakte in al zijn races tot nu toe deze week. Ik kwalificeerde op plek 2 achter hem en kon in de eerste helft van de race flink aandringen. In het 2e deel sloeg hij een heel klein gaatje en ging toen zijn eigen lijn rijden, daardoor ging hij nog een stukje harder en moest ik afhaken. In de middagrace pakte ik een belangrijke 4e overwinning, met pole position maar tot mijn frustratie niet de snelste ronde door een klein misverstandje, ik dacht namelijk dat ik de snelste ronde in handen had en liet me daardoor een klein beetje terugzakken om de laatste ronde te verdedigen op de verrassend snelle Duitser Michael Bräutigam op plek 2, maar achteraf bleek hij met 1 honderdste de snelste ronde te hebben. Hierdoor stond ik na dag 3 op plek 3 in de rangschikking op respectievelijk 4 en 5 punten van Schöttler en Höller die beiden zeer sterk scoorden vandaag. Andere toppers die er goed voor stonden waren de Belg Mats de Jong, de Amerikaan Fred Ogrim, tevens eigenaar van Victory Lane Karting en de Duitsers Bräutigam en Tobias Laube.

wk19 nl deelnemers

In race 7 lootte ik mijn tweede slechte kart en die kon ik niet echt gebruiken want vandaag had ik twee zware groepen. Gelukkig kwalificeerde ik achter de Belg Stefan Verhofste op plek 2 wat me toch een goede uitgangspositie voor de race gaf. Ik kon Stefan inhalen en zowaar kwam ik aan de leiding van de race. Niet veel later kwam ook Mats er voorbij en die reed snel het gat naar mij dicht. In een poging om een undercut te doen nam hij zijn stop maar dat ging helemaal mis, hij miste de knop waardoor hij heel veel punten verloor in het klassement gezien een eerdere 6e plek in ronde 1. Ik maakte niet veel later ook mijn stop en kon de race uitrijden op plek 1, een super resultaat gezien ik met deze kart slechts de 8e snelste tijd van de groep had. Helaas ging het in race 8 toch nog mis, ik kon nog een heleboel goede karts trekken maar helaas had ik 1 van de 2 mindere karts die ik nog kon hebben, en juist nu ik mijn zwaarste groep trof reed deze kart ook nog eens niet mee in de race ervoor. Dit betekende koude banden en dat was al de hele week een enorm nadeel gebleken op deze baan. Ik deed alles wat ik kon maar meer dan een 5e startpositie zat er niet in. In de race reed de top 4 weg van de rest en toen de nummers 2 tot en met 4 na hun pitstop vlak achter elkaar kwamen te zitten besloot ik lang door te rijden. Het was een gecalculeerde gok aangezien een 5e plek voor mij geschrapt zou worden, dus ik had weinig te verliezen. Het leverde me uiteindelijk geen positiewinst meer op en doordat ik veel risico nam in de pits kreeg ik ook nog een penalty waardoor dit overduidelijk mijn schrapresultaat was. Dit betekende dat ik nu opeens tegen een fikse achterstand van 19 respectievelijk 9 punten aankeek ten opzichte van Schöttler en Höller die nog steeds het klassement aanvoerde. Met nog 1 dag te gaan waren mijn kansen op een 3e achtereenvolgende titel opeens enorm geslonken en dat was balen.

wk19 ruben

Op zaterdagochtend was het wederom erg warm en was ik helemaal opgeladen om nog 1 dag te vlammen en er alles uit te halen. In de halve finale was er voor het eerst deze week een battle kwalificatie waarbij je telkens tegen 1 andere rijder uitkwam en de snelste rijder in elkaar kart 2 na vliegende ronden door ging naar de volgende ronde. Op deze manier kon je steeds je kart kiezen waarmee je verder ging en verdiende je ook een punt voor het klassement per gewonnen duel. Hierdoor had je als rijder de situatie meer in de hand. Ik versloeg in mijn eerste duels achtereenvolgens de Amerikanen Vadim Apolka en Mike Ibach met ruime marge en kwam daarna uit tegen landgenoot Bram Gelten die bezig was aan een heel sterk WK. Deze keer was de marge een stuk kleiner met anderhalve tiende maar genoeg om het in de finale op te mogen nemen tegen Tobias Laube, ook hem versloeg ik met zo’n 2 en een halve tiende. Ik had mezelf op deze manier verzekerd van een goede kart, hier kon ik in de race goed gebruik van maken en ik kon de race met grote voorsprong en de snelste raceronde winnen, voor het 4e jaar op rij won ik mijn halve finale. De andere drie halve finales werden allemaal gewonnen door Duitse opponenten, achtereenvolgens Schöttler, Höller en Bräutigam, met deze drie leek ik te gaan uitmaken wie er dit jaar op het eindpodium kon plaatsnemen met Schöttler als grote favoriet voor de titel gezien zijn huidige vorm en voorsprong van 11 punten op de nummer 2.

wk19 groep

De nummers 17 tot en met 32 uit de stand gingen uitvechten welke 8 rijders zich nog mochten voegen bij de overige 16 finalisten, landgenoot Guillermo van Pamelen won deze battle en verzekerde zich daarmee ook van het eindpodium bij de junioren. In de battle om de eerste 16 startposities was het opnieuw Schöttler die domineerde. Ik won mijn eerste ronde van de Duitser André Lohse maar ging in de 2e omloop helaas nipt onderuit tegen Mats waardoor ik enkele puntjes misliep. Ik startte de finale vanaf plek 6 en had een prima kart, dus ik ging er vol voor. Schöttler had moeite om in het begin het tempo hoog te houden en hierdoor doken Bräutigam, Laube en Höller allemaal snel de pits in om vrije baan op te zoeken. Hiermee namen ze een groot risico om achterblijvers tegen te komen. Ik kon vervolgens het gat dichten op Mats en hem na een aantal ronden inhalen, terwijl van achteraf de Amerikaan Jerott King kwam opstomen. Nadat ik Mats voorbij was zat ik een seconde of 2 achter Schöttler, maar die begon opeens te versnellen. Langzaam maar zeker verdween hij uit mijn zicht en dus moest ik zorgen dat ik de gestopte Duitsers zou pakken om alsnog een podiumplek veilig te stellen. Ik was sneller dan Laube en Höller, maar Bräutigam verpestte het feest door keihard door te rijden en zelfs Schöttler te bedreigen voor de overwinning in de finale. Ik kon plek 3 veiligstellen voor King en Höller, maar daarmee kwam ik net 3 punten te kort om Höller nog in te halen. Of ik het podium nog ging halen hing nu af van wie de race won. Dit pakte verkeerd uit, Schöttler nam geen enkel risico, en geef hem eens ongelijk, en kwam daarmee 1 seconde achter Bräutigam weer de baan op, dit was voor mij funest want nu sprong Bräutigam 2 punten over mij. Een enorme teleurstelling want na een geweldige finaledag glipte een 7e podium op het KWC me toch nog door de vingers, heel erg zuur.

wk19 finalisten

Michael Schöttler werd mijn opvolger en de 1e Duitse wereldkampioen, een enorm knappe prestatie en hij had het dik verdiend met 7 overwinningen deze week. Ik kwam nog het dichtst bij met 6 overwinningen maar stond wel achter de drie Duitsers op plek 4, Höller pakte na 4 sterke jaren verdiend zijn eerste podium en was daar erg blij mee, en de grote verrassing Bräutigam werd 3e op zijn eerste WK. Hij had ongetwijfeld de wind mee deze week, maar hij reed ook super sterk en dus een mooie 3e plek voor hem. Mats trof het niet met zijn kart in de finale ondanks dat hij tot de finale van de battle reikte, hij koos achteraf wellicht een aantal keer de verkeerde kart en viel in de finale terug, wel pakte hij nog een knappe 5e eindpositie, al had hij deze week ongetwijfeld op meer gehoopt. De kampioen bij de junioren was de Amerikaan Roman Hanes, voor één van de lokale talenten Aidan Kennedy en Guillermo heel netjes op 3. Fred Ogrim werd kampioen bij de masters boven 40 jaar en de Nederlandse Selina Balneger voor het 5e jaar op rij kampioen bij de dames, al was daar met 3 dames dit jaar helaas niet veel tegenstand. Wel stond Selina weer heel knap in de finale tussen alle mannen. Het teamkampioenschap was een prooi voor de Duitsers Bräutigam, Laube, Lohse en Schöttler, waarbij ik 2e werd in een gelegenheidsteam met Bram, Dennis en de Colombiaan Alejandro Fenwy onder de noemer Five Star Designs gezien Dennis, Bram en ik allemaal daar onze helm hebben laten spuiten.

wk19 podium

Het WK 2019 zat er op, een hele mooie week op een geweldige baan, samen met de roadtrip die ik met mijn pa voorafgaand aan het WK heb gemaakt, de Nations Cup en de mooie tijd in Charlotte is het een fantastische periode geworden waaraan ik nog vaak met plezier zal terugdenken. Helaas geen podium maar gezien de races die ik gereden heb maar ik tevreden zijn. Ik ben trots op mijn 11e top 10 klassering in 12 jaar WK indoorkarten en ga volgend jaar in Portugal opnieuw een gooi doen naar een 3e titel.

wk19 organisatie

Indoor Kart World Championship 2018

Ruben op weg naar zijn 2e wereldtitel in 10 foto’s
Szczecin (Pl), 22-29 juli

Training
Voor geen enkele andere wedstrijd train ik zo veel als voor het WK indoorkarten. Met training bedoel ik niet alleen heats rijden op locatie, maar ook de fysieke voorbereiding in de weken en maanden voorafgaand aan het evenement. Het is traditiegetrouw warm eind juli en al was het WK dit jaar in Polen (Szczecin) en niet in Italië of Spanje zoals de voorgaande jaren, het was onverminderd warm en daar wil ik op voorbereid zijn. Op geen enkele manier mag mijn fysiek en conditie mij beperken in mijn racen en uithoudingsvermogen, voor mij is dit een belangrijke randvoorwaarde om top te presteren. Training in de week voor het WK is natuurlijk het allerbelangrijkste. Waar ik voor andere wedstrijden soms maar enkele heats train, wil ik bij het WK niets aan het toeval over laten. Ik zorg ervoor dat ik op tijd aanwezig ben zodat ik voldoende tijd heb om aan de omstandigheden, de karts en de baan te wennen. Als je aan de trainingen een lekker gevoel overhoud dan barst je van het zelfvertrouwen, dat zien ook je concurrenten en dan sta je al met 1-0 voor. Ik train altijd op 91kg, het gewicht waarop ik ook de wedstrijden inga, en dus boots ik de race situatie zo veel mogelijk na. Een heatje op 80kg in een goede kart om de snelste dagtijd te rijden is dan absoluut ook niet aan de orde.

1 wk18 training

Nations Cup
Het WK gaat zoals ieder jaar van start met de Nations Cup, een landenwedstrijd opgeknipt in een kwalificatierace en de finale waarbij teams van 2-4 rijders strijden om de eerste in het oog springende bekers. Samen met mijn vaste teammaten van de afgelopen 2 jaren, mijn goede vrienden en landgenoten Rico Haarbosch en Lorenzo Stolk, deed ik op 22 juli ook weer mee aan de Nations Cup. Het grote enthousiasme van Rico kwam ons bijna duur te staan in de openingsrace waarbij een vroege penalty ons in de problemen bracht. We moesten 2 uur lang alle zeilen bijzetten om ons nog terug te knokken in de top 7, goed voor kwalificatie voor de grote finale. Dit lukte, maar het was met hakken over de sloot. In de finalerace waren we bij de les, ik kon bij de Le Mans start vanaf een 3e startplek de koppositie pakken en een zeer spannende race volgde. Met super stints van zowel Lorenzo als Rico bleven we constant in de race voor de overwinning, maar het waren uiteindelijk de Duitsers Sebastian Papke, Dennis Höller, André Lohse en Tobias Laube die ons op enkele seconden aftroefden. Een fantastische en spannende race die het Belgische team van Yoan Medart, Romano Franssen en Mathias Grooten naar plek 3 bracht. De toprijders hadden hun snelheid al even laten zien, de opmaak voor een enorm spannend WK was daar, nog 2 dagen afkoelen en dan kunnen de fakkels opnieuw ontstoken worden.

2 wk18  nations cup

Internationale veld
Het internationale karakter van het WK is uitermate bijzonder, loop een rondje door de mooie kantine van Silver Hotel en Gokart Center en je hoort op zijn minst 10 verschillende talen. Als je over de parkeerplaats scharrelt, op zoek naar een momentje weg van de uitlaatgassen en het zenuwachtige gedoe op en rond de baan, dan zie je nummerplaten uit landen waar je niet ieder jaar komt. Het temperament van de Brazilianen, het sterke accent van de Australische troef Scott Mutimer en Scandinavische rust en gedegenheid, het WK is een speciale samenkomst van allerlei toprijders van over de hele wereld. Waar je ieder jaar weer veel vertrouwde gezichten tegenkomt, zijn er ook ieder jaar weer nieuwe opkomende rijders die het podium voor het eerst mogen betreden, voor het ophalen van de zo gewilde KWC medaille na afloop van één van de races. De aanwezigheid van de jeugd op dat podium was dit jaar zeer opmerkelijk te noemen, het aantal tieners dat zich bemoeit met de strijd in de voorste gelederen lijkt ieder jaar groter en groter te worden. Jong bravoure en opportunisme dat zich soms vertaald in onervarenheid en penalties, maar ook regelmatig in bewondering van de gevestigde orde en een motivatie voor de oudere garde om zich maar weer eens helemaal op te laden.

3 wk18 internationale veld

Details
Mijn jacht op een 2e wereldtitel ging van start op woensdag 25 juli, met de eerste van 8 kwalificatieraces van 25 ronden. In de trainingen ging het heel goed, maar wat waren de verschillen klein, het ging aankomen op de details. Bezig zijn met deze details maakt het geheel voor mij nog leuker. Discussiëren met je teamgenoten over bepaalde lijnen, en dan eerlijk zijn maar toch niet al je geheimen weggeven. De stoel 1 standje naar voor of naar achteren zetten, het lijkt een kleinigheidje, maar de trainingen wezen uit dat het zomaar een tiende per ronde verschil kon maken. Ik wist exact op welk deel van de dag (ivm temperatuur, rijrichting en staat van de banden), ik mijn stoel op welke positie moest zetten, ik mijn lood in de zijbakken wilde of onder mijn kont en ik de banden moest opwarmen of niet. Details die er toe doen, details die het verschil maken tussen een pole position in een hotlap kwalificatie of niet, met als gevolg een extra punt voor de ranking, maar ook een zeer goede uitgangspositie voor je race. Ik had de trainingen gebruikt om mezelf tot in de puntjes voor te bereiden en dit betaalde zich uit in de eerste dagen van het WK waarin ik het gevoel had dat ik er met alle karts het maximale uithaalde, met als resultaat 2 2e en 2 1e plaatsen.

4 wk18 details

Sfeer
Gene Fireball schreeuwt het uit in de pits, hij zet rijders op zijn plek en is een markante verschijning in de organisatie van het WK. Met zijn Braziliaans Amerikaanse show achtergrond weet hij iedereen te vermaken en ook te vriend te houden. De gespannen sfeer, de zenuwen en nervositeit die samenhangen met de wedstrijden weet hij als geen ander te doorbreken met een paar rake teksten tijdens de briefing of bij de prijsuitreiking na iedere dag. Het WK is voor de meeste deelnemers een rollercoaster van emoties. Denk je net een mooie overwinning op zak te hebben, staat de volgende race alweer voor de deur die dan weer net niet loopt zoals gepland, gaan de handen in de lucht bij het zien van een oranje vlag en worden de handschoenen weggesmeten na het zien van de finishvlag. Mijn spanningen kwamen vooral op dag 3 en 4, toen ik wist dat ik er goed voor stond en de kans op het verlengen van de titel nog steeds tot de mogelijkheden behoorde. Mijn drang om goed te presteren brengt zenuwen met zich mee die soms lastig zijn te controleren. Gelukkig gaf de overwinning van vorig jaar mij daarin wat rust en ook de ervaring die je nodig hebt om de trekker definitief over te halen op het moment dat je concurrent bezwijkt onder de druk.

5 wk18 sfeer

Tegenslag
Het WK is lang en geen enkele rijder overleeft deze week zonder enige vorm van tegenslag. Ook ik niet, en deze week misschien beter, zeker ik niet. Waar de karts uitblonken in betrouwbaarheid was ik toch 1 van de weinige ongelukkigen die te maken kreeg met een kapotte kart. Vanuit leidende positie in race 6 brak de aandrijfriem van mijn kart en was mijn race in één klap voorbij. Hele dure punten die ik daarmee verloor, tegenslag die je niet kan gebruiken tijdens een WK. Het defect was een gevolg van de hitte, die ervoor zorgde dat het asfalt op het buitenstuk van de baan kapot werd gereden. Vele kleine stukjes asfalt lagen buiten de ideale lijn en soms ook erop. Een klein steentje of stukje asfalt werd mij in dit geval fataal toen het tussen de aandrijving kwam en de aandrijfriem scheurde. Diezelfde asfaltstukjes hadden mij een dag eerder al een overwinning gekost toen één van de mindere goden tijdens de kwalificatie vlak voor mij een bak zooi op de ideale lijn legde, ik reed op ijs en moest als 11e starten! Deze tegenslag was uiteraard vervelend, maar ik liet me er niet door afleiden, na 11 jaar deelname aan het WK indoor (en ervaring outdoor) heb ik genoeg pech meegemaakt om me hier snel overheen te kunnen zetten.

6 wk18 tegenslag

Gelijkheid van de karts
De gelijkheid van de karts was dit jaar enorm goed voor elkaar. In al mijn 8 kwalificatieraces kon ik strijden om de overwinning, met 8 verschillende karts die niet identiek waren, maar toch zo dicht bij elkaar lagen dat de rijder het verschil kon maken. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Niets is zo frustrerend als een mindere rijder die met een kanon van een kart de rest zoek rijdt, of met een relatief makkelijke groep toch een slecht resultaat scoren omdat je kart simpelweg tekort komt. Dat was dit jaar nauwelijks aan de orde, met iedere kart kon je een podiumpositie behalen, en dat was dan ook wat veel toppers deden. Gelukkig niet allemaal, want na dag 4 stond ik er op een 2e plek in de rangschikking uitstekend voor. Alleen de snelle Pool Michal Grzyb stond 1 punt voor mij. Vele belangrijke concurrenten en internationale toppers zoals Sebastian Papke, Yoan Medart, Rico Haarbosch, Romano Franssen, Giovanni Baccellieri Mathias Grooten en Dennis Höller hadden al punten laten liggen en stonden op een achterstandje.

7 wk18 gelijkheid vd karts

Inhalen en tactiek
Strategie is een essentieel onderdeel van succes op grote toernooien, met alleen snelheid kom je er niet en het geeft je de mogelijkheid om slim om te gaan met de omstandigheden. Bij strategie hoort tactiek, wanneer maak je je pitstop, maar ook op welk moment in de race val je een andere rijder aan en wanneer juist niet. Tactiek is altijd al iets geweest wat mij geholpen heeft races naar mijn hand te zetten, ook op dit WK. Het maken van een late pitstop is vaak een goede optie, wachten tot je concurrenten tijd verliezen door na hun pitstop met elkaar in gevecht te gaan op tijd verliezen met langzamere rijders die nog niet gestopt zijn. Al was het dit WK wel interessant om te zien dat vroege stops af en toe goed uitpakten. De pitstop zorgde ervoor dat je banden heel even konden afkoelen van de oververhitte werktemperatuur en vaak zag je daarna snellere rondetijden. Hoeveel risico neem je met je pitstop, iets waar veel rijders vaak inschattingsfouten mee maken, laat je niet verleiden tot een snelle stop als je 2 seconden voor ligt op de baan! Ook mijn inhaalacties hebben me dit WK weer veel punten opgeleverd. Niet alleen toen ik in race 2 van positie 11 naar 2 terug reed, maar ook bijvoorbeeld in de halve finale, toen ik in de allereerste bocht van de race het initiatief in handen nam door vanaf plek 2 meteen toe te slaan. We reden voor het eerst deze week op een natte buitenbaan en met af en toe een defensieve lijn en een late pitstop pakte ik de overwinning en ging ik voor het 3e jaar op rij de finale in als kampioenschapsleider.

8 wk18 inhalen en tactiek

Finale
De finale begon met de knock-out battle kwalificatie, extreem belangrijk voor het verzamelen van extra punten maar ook voor het kiezen van je kart. Tijdens deze kwalificatie kon je echt laten zien wie er op pure snelheid de beste was. De afgelopen jaren reed ik hier niet altijd mijn beste ronden, iets waar ik nu des te meer op gebrand was. Mijn duels gingen super, ik won ze allemaal, waaronder van toppers als Dennis en Rico, al was het verschil met Dennis ongelooflijk klein. Hij had zijn halve finale ook al gewonnen en verdiende dit jaar veel meer dan een plek in de top 10, maar door wisselende resultaten en tegenslag zat dit er voor hem niet in. Ik mocht na de laatste battle mijn kart kiezen, maar helaas kon ik niet kiezen voor de beste kart. Deze was door Michal Grzyb in de voorlaatste battle weggeven aan Jakub Klek, in een poging om mij een mindere kart aan te smeren. Een gevaarlijke wending, want Klek was de nummer 2 in de tussenstand en had nu een betere kart als mij voor de finale. Ik wist wat me te doen stond, ik had genoeg punten om met een 3e plek te volstaan, maar 19 andere hongerige rijders stonden achter me op de grid, 1 voor 1 klaar om mij aan te vallen. In de race ging het goed, ik kon Rico doorlaten die achter mij kwam opstomen, en Klek koos voor een vroege pitstop waarmee hij virtueel aan de leiding kwam. Maar de 3e plaats was voor mij prima, de rest kon niet volgen en het was nu een kwestie van geen fouten maken met de pitstops. Na 55 ronden was het afgelopen, ik was weer kampioen, weer KAMPIOEN!!!!

9 wk18 finale

Waardering
Na de finale balde ik mijn vuist, in tegenstelling tot 2 jaar geleden was ik nu degene die 2 punten aan de goede kant van de streep zat, ik had deze week alles eruit gehaald en de voldoening was ontzettend groot. Het nummer 1 blijft nog een jaar van mij, de grootste beker mag ik opnieuw mee naar Nederland nemen, wat een eer! De top 5 werd verder gevuld door thuisrijder Jakub Klek die de finale won, Rico Haarbosch die na een hele sterke comeback voor het 3e jaar op rij op het podium stond, de Pool Michal Grzyb op 4 en een hele sterke Christope Verhoeven uit België op plek 5. Ik viel van de ene felicitatie in de andere en poseerde voor een foto met sommige jonge fans. De waardering die ik kreeg van de medecoureurs en vanuit allerlei plekken over de wereld was geweldig, echt hartverwarmend. De trofee die ik op het eindpodium omhoog mocht tillen was, in tegenstelling tot vorig jaar, zo mooi dat ik hem het liefst op elke foto meenam, maakte niet uit dat hij zo zwaar was dat je er een lamme arm van kreeg. Ook vanuit de media kwamen verschillende verzoeken tot interviews en werden mooie artikelen geschreven over mijn hernieuwde succes. Een geweldige ervaring en een prachtige titel waar ik enorm trots op ben. Volgend jaar vindt de titelstrijd plaats in Charlotte, North Carolina, we gaan dan weer de grote plas over om de degens met elkaar te kruisen op Amerikaans grondgebied, voor het eerst sinds Phoenix 2010 toen ik 2e werd, ik kijk er al naar uit.


Met dank aan Edyta Paleczka voor de foto’s.

Felicitaties aan de andere kampioenen:
Junioren: Rico Haarbosch (NL
Dames: Selina Balneger (NL)
Masters: Artur Pel (PL)
Teams: Traxxis Racing Team (BE)

10 wk18 waardering

Kart World Championship 2017

Ruben kroont zich op 10e WK tot wereldkampioen
Kart World Championship 2017, Madrid (Sp)

De trainingsweek
Juli is de laatste jaren altijd de maand van het wereldkampioenschap indoorkarten, tegenwoordig ook wel afgekort als KWC en in 2017 voor de 13e maal georganiseerd. Het WK is voor mij altijd een vaste afspraak op de kalender, sinds 2008 heb ik geen jaar overgeslagen en kijk ik ieder jaar weer het meeste uit naar dit evenement. Voor de editie van dit jaar moesten we ons begeven naar Spanje, Madrid om precies te zijn. Eind mei was ik samen met de regerend wereldkampioen Rico al eens gaan proeven in Spanje om een aantal dagen de baan te verkennen. Sindsdien waren de karts nog wel veranderd, de motoren waren anders en zouden nu betrouwbaarder moeten zijn. We gingen dit keer met het vliegtuig en kwamen aan op dinsdag 18 juli, samen met mijn pa en vriendin Edyta die voor het eerst mee ging doen. We gaven onszelf niet veel tijd om te wennen aan de tropische temperaturen van tussen de 35 en 40 graden want ’s avonds gingen we al meteen richting kartbaan om onze eerste heats te rijden. Na 2 heatjes gingen we richting Madrid centrum om wat sfeer te proeven van de omgeving en de stad. Madrid is niet direct een stad waar ik op vakantie naar toe zou gaan maar de binnenstad was zeker de moeite waard om eens door te lopen en de mensen waren vriendelijk en de tapas heerlijk als avondmaal. Opvallend was vooral het extreem late tijdstip waarop de mensen actief werden op straat en gingen eten (vaak pas rond 10 uur). Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag reden we steeds flink wat heatjes om in vorm te komen voor de wedstrijden, we reden ook voor het eerst op de omgekeerde baan en er waren al veel andere rijders aan het trainen, onder meer een hele hoop Spanjaarden. De baan kende 2 gedeelten, beneden waar gewoon asfalt lag en boven waar de baan een stuk gladder was, er zaten een aantal hele snelle en technische gedeeltes in en je kon ook zeker inhalen, hoewel dit in de normale richting iets moeilijker was dan tegengesteld. De trainingen gingen heel erg lekker en ik kon vooral goed vergelijken met mijn teamgenoten voor de landenwedstrijd, Rico en Lorenzo gingen ook hard en we waren vaak sneller dan onze opponenten, en dus zagen we met vertrouwen de wedstrijden tegemoet.

1 (6)

De Nations Cup
De aftrap van het WK gebeurd sinds 2008 met de Nations Cup, een teamwedstrijd waarbij ieder team een land vertegenwoordigd. Vanwege de grote interesse is de race tegenwoordig opgesplitst in 2 delen waarbij 40 teams strijden om 22 finaleplaatsen. Wij zaten met The Dutch Value in race 1 van de dag, een 2-uurs race met 3 kart- en rijderswissels in de tegengestelde rijrichting. Alle karts hadden nieuwe remblokken en nieuwe banden, dus in het begin was even glad op de baan. Rico stond te popelen om te beginnen en hij ging dan ook kwalificeren. We reden naar een 5e startplek, maar eens de race begonnen was had Rico zijn zinnen gezet om de koppositie te pakken. Dit gebeurde nog binnen het eerste half uur, na een aantal mooie inhaalacties lagen we weer op kop toen Lorenzo als 2e ging rijden. Lorenzo verloor een paar seconden in de pits waardoor we nog even op plek 2 kwamen, maar hij was net als in de trainingen erg snel, pakte meteen de leiding terug van Extreme team Poland en we breidden onze voorsprong langzaam maar zeker verder uit. We hoefden totaal geen risico’s te nemen want een top 11 positie volstond om ons te kwalificeren voor de grote finale. Ik ging als 3e en kreeg een lekker kartje mee, je kon zelf kiezen wanneer je binnenkwam maar je moest wel loten uit 3 karts die naast elkaar stonden, dus je had het niet helemaal zelf in de hand. Ik kon nog de snelste raceronde rijden en gaf voor de laatste minuten nog even het stuur over aan Rico. We wonnen de race met een kleine ronde voorsprong op Traxxis Belgium en konden ’s middags relaxen terwijl race 2 en de kleine finale werden afgewerkt.

nationscup 1

Na een bezoekje aan de wok gingen we in de avond weer richting kartbaan voor de 3 uur durende finale met in totaal 24 teams, er werden nog 2 teams extra toegelaten vanwege transponderproblemen, maar dit betekende wel dat het aantal reservekarts beperkt was. Ik mocht kwalificeren in de normale richting en ik pakte pole position voor Fabio Konrad en Jon del Valle uit Brazilië en Spanje. We moesten nu 4 kart- en rijderswissels doen en mochten maximaal 1 uur met dezelfde kart rijden. Omdat we in het eerste uur onze voorsprong konden uitbreiden aan kop reden we lang door, na zo’n 55 minuten ging Lorenzo erin en we hadden in totaal ongeveer 20 seconden voorsprong opgebouwd. De Spaanse thuisrijders met Jose Burillo, Jorge Suarez en Alejandro Fenwy waren snel en konden als enigste wat tijd goedmaken op dat moment in de race, ze hadden wel wat achterstand na een lastige kart in het 1e uur. Na 1 uur en 45 minuten wedstrijd stond Rico klaar om in te stappen en hadden we 23 seconden voorsprong op een ander Spaans team, RX Pro. Op dat moment zag ik gele vlaggen en stonden er goede karts binnen, en dus riep ik Lorenzo binnen. Ik was hem echter kwijt op de baan, niet wetende dat hij op dat moment door omstanders uit zijn kart getild moest worden en helemaal niet meer kon rijden. Er had een crash plaatsgevonden die was veroorzaakt door een Poolse achterblijver, die was na een hard contact met de vangrail teruggeschoten op het circuit en knalde tegen Lorenzo aan. Hij had daarbij een knieblessure opgelopen en de kart kon niet verder.

nations cup 2

We maakten ons zorgen om Lorenzo en die moest ter check naar het ziekenhuis voor foto’s, daar bleek dat hij enkele scheurtjes in zijn kniebanden had opgelopen en dat hij 5 dagen niet mocht lopen en rust moest houden. Ondertussen waren Rico en ik alweer met de race bezig maar tot onze grote teleurstelling bleek de crash einde verhaal te zijn voor ons. Omdat er te weinig reservekarts waren was er eerder in de race geen vervangkart gegeven aan één van de Belgische teams, en dus wilden ze nu ook geen andere kart aan ons geven om niet met 2 maten te meten. Dit was extreem zuur want we lagen op koers om onze titel van vorig jaar te prolongeren en met Rico nog achter de hand leek het erop dat niemand ons nog kon bedreigen. We hebben nog geprobeerd een gat in het reglement te vinden maar uiteindelijk konden we nog voor de herstart onze pakken opbergen want we mochten echt niet verder. Na anderhalf uur werd de race hervat toen de ambulance weer ter plaatse was en ver na middernacht werd de race afgevlagd in het voordeel van, heel verrassend, team Groot-Brittanië met Sean Brierley, Sam Spinnael en Giovanni Baccellieri. 2e werd Extreme Team Poland en 3e ClickSpeed Brazil.

Individueel kampioenschap
Na 2 laatste trainingsdagen op maandag en dinsdag was het op woensdag eindelijk tijd voor het echte begin, het individuele KWC 2017 brandde los onder een snikhete zon. Ik had heel veel zin in de eerste races want de vele trainingsheats die ik gereden had gaven me enorm veel vertrouwen, in bijna iedere kart reed ik bij de snelste rijders op de baan. We startten op een relatief koude baan in de ochtend en ik moest in de allereerste groep, we kregen 2 opwarmrondes omdat we nieuwe voorbanden hadden. Ik startte vervolgens de 2-lap kwalificatie als één van de eersten en dat bleek op deze baan een enorm nadeel te zijn. Vooral doordat er veel stof op de baan waaide was vooraan starten in de kwalificatie een groot nadeel, en dat ondervond ik meteen aan der lijven toen ik slechts als 5e mocht vertrekken. Ik was wel bij de les en kon in de eerste ronden meteen opschuiven naar voren. Al snel lag ik weer op koers om de race nog te winnen, en als laatste moest ik daarvoor nog Mateusz Bartsch uit Polen inhalen. Dat lukte zonder problemen en ik kon nog iets wegrijden zodat ik bij mijn pitstop geen risico hoefde te nemen. Deze pitstop werd getimed door middel van een transponder en na 20 seconden mocht je op eigen initiatief wegrijden, de tijd op de computer gaf de pitstoptijd aan en de pitstop was goed als je binnen de lijn bleef bij het in- en uitrijden en tevens meer dan 20 seconden in de pit had gestaan. Ik won mijn 1e wedstrijd en tevens pakte ik ruim de snelste raceronde, een goede start. Ook mijn 2e race van de dag, die we in tegenstelling tot vanmorgen in normale richting reden, kon ik winnend afsluiten na een makkelijke pole position en eenvoudige race, ik scoorde hier de maximale 40 punten. Rico en de snelle Duitser Dennis Höller hadden op dag 1 ook 2 overwinningen binnengehaald.

cuno1

Dag 2 begon voor mij met een relatief makkelijke groep, wel had ik een middelmatige kart en dus moest ik bij de les blijven. Vanwege een aantal zware crashes tijdens race 2 werd er besloten voorlopig alleen de omgekeerde baan te gebruiken, iets dat ik wel jammer vond, maar ook op deze baan voelde ik me sterk. De kartverschillen waren dit jaar klein en dus kon ik ook met een iets mindere kart prima voor de overwinning strijden. In de ochtend sleepte ik de overwinning binnen en ’s avonds moest ik in één van de aller zwaarste groepen aantreden. Daarin zaten onder meer Mathias Grooten (Be), Lorenzo, Selina, Rickard Javanainen (Zw) en de sterke Spanjaarden Jose Burillo, Jorge Suarez en Jon del Valle. Ik kon pole position pakken, een belangrijk puntje, maar Mathias bleef de hele wedstrijd kort achter me. Met mijn pitstop moest ik voor het eerst risico nemen en het kwam er nu echt op aan. Ik kwam een seconde voor Mathias weer de baan op en ging in de laatste 2 ronden nog even goed zitten voor de snelste raceronde, en ook dat puntje kon ik in deze race nog veiligstellen. Na de race hoorde ik dat mijn pitstop de snelste was die er tot nu toe al geweest was, met 20,02 misschien iets te veel risico, al leverde me dit wel mijn snelste rondetijd op omdat ik nu niet hoefde te verdedigen in de laatste 2 ronden.

Op woensdagochtend zat ik wederom in een sterke groep met Rickard en Mathias, en nu pakte Mathias de pole position voor mijn neus weg. Maar al in de eerste ronde kon ik meteen toeslaan en met een mooie inhaalactie wist ik Mathias voorbij te steken. Niet veel later werd Mathias rond getikt en leek de zege voor mij veiliggesteld, een klein gelukje voor mij maar ik kon nog wel op eigen kracht de snelste rondetijd klokken, opnieuw een overwinning en dat was al de 5e op rij. Het ging ongekend goed en deze unieke reeks van 5 overwinningen bracht me vanzelfsprekend in een uitstekende positie voor de stand in het kampioenschap. Rico was ook lekker op dreef en bleef met 4 overwinningen aardig in het spoor, en in ronde 6 mochten we het eindelijk tegen elkaar opnemen. In de trainingen hadden we een aantal keer van kart gewisseld en waren de verschillen steeds klein, en dus wisten we dat de kartloting zeker een rol ging spelen, ook al waren de verschillen beperkt. Rico lootte een goede kart en ik ook, maar in de kwalificatie bleek wel dat mijn kart ietsje minder was dan ik misschien gedacht had, ik stond op 2 achter Rico en wist dat ik niet te lang moest afwachten omdat Rico anders weleens gevlogen zou kunnen zijn.

cuno2

Ik kwam perfect uit de startblokken en zat goed gepositioneerd om in de snelle 1e bocht rechtsaf meteen er naast te duiken, de actie lukte, maar we gingen wel wijd in de bocht erna en daardoor konden zowel de Belg Kenny Verbinnen als de Pool Bartsch ons voorbij schieten. Na een paar ronden kon ik Bartsch terug inhalen en Rico glipte mee, ik moest op mijn hoede blijven en hield de deur voor hem dicht. Hier profiteerde Kenny van en die liep daardoor langzaam van ons weg. De Braziliaan Felipe Leite had vroeg gestopt en kon ook profiteren, hij nam na de wissels de 2e plek over, maar de 3e plek bleef wel in mijn handen en zo deed ik uitstekende zaken met Rico buiten het podium, zeker gezien ik deze voorlopig kon gebruiken als schrapresultaat. Met 3 punten voorsprong op zowel Höller als Rico sloot ik dag 3 af.

Ondertussen waren er vele verrassingen in het kampioenschap, zo waren de jonge rijders Thom van Dijk, Opnithi Puyato en Guillermo van Pamelen allemaal heel erg snel, ze reden steeds gemakkelijk in de top 10 en Thom en Opnithi stonden zelfs regelmatig op het podium en soms zelfs op het hoogste schavot. Bij de Brazilianen waren het vooral de dertigers Leite en Oliveira die hard gingen, net als de Pool Remik Drzazga, de Colombiaan Alejandro Fenwy en de Hongaar Balint Lencses die ook positief verrasten. Qua Spanjaarden moest er vooral rekening worden gehouden met Lara, Del Valle en Suarez voor de top 10 klasseringen, al ging Suarez een aantal keer in de fout terwijl hij erg snel was. Race 7 was op zaterdagmorgen en hierin kon ik mijn reeks van overwinningen weer een vervolg geven. In één van de minste karts pakte ik pole position en kon ik langzaam wegsluipen van mijn rivalen om zo mijn 6e overwinning op het bord te zetten. Ondertussen was Höller gestopt met winnen terwijl Mathias en Mats (die samen met Rico en mij BlueStar vormden voor het teamkampioenschap) juist de goede kant op gingen. Rico werd op dag 4 door Mathias in de val gelokt en liet zich verleiden tot een te agressieve inhaalactie met al een waarschuwing op zak, dit resulteerde in een penalty die voor hem wel zeer deed aangezien hij nu zijn 4e plek van gisteren moest gaan meetellen.

cuno3

In race 8 miste ik voor de 3e keer dit kampioenschap een puntje door pole position, echter kon ik de sympathieke pole man uit Zweden, Rickard Javanainen, in de race nog wel vrij snel achterhalen en de race wederom winnend afsluiten. Het winnen leek normaal te worden, maar op een WK was deze reeks iets wat nog niet eerder gepresteerd is, na schrap had ik louter overwinningen staan en was ik na 4 dagen slechts 3 punten van de perfecte score. In de meeste jaren zou ik de titel al bijna op zak hebben, maar door de kleine kartverschillen waren ook de andere toppers in staat om goed te scoren. Mijn kansen op een goede afloop waren vandaag echter wel flink gestegen, mijn vertrouwen was groot en in plaats van 3 punten voorsprong gisteren waren dat er nu 13 op Rico, terwijl Dennis Höller reeds meer dan 20 punten achter stond en Mathias Grooten al 26. 13 punten is een lekker gat, maar van vorige jaren weet ik ook dat er op een laatste dag nog heel veel kan gebeuren, zoals in 2009 toen Kenny Geldhof de hele week aan de leiding stond en op de laatste dag nog de titel verloor of een jaar later eenzelfde situatie met Mathias, ik moest dus goed bij de les blijven en me zeker nog niet rijk rekenen. Met BlueStar hadden we de titel bij de teams echter wel al zo goed als op zak, want ook Mats stond ruim in de top 10 van het klassement.

cuno4

De medailles werden net als aan het einde van dag 2 uitgereikt van de afgelopen 4 races, en toen was het tijd voor de laatste dag. Nog één keer goed proberen te eten, want de energie heb je hard nodig, voor het eerst lukte het me niet om mijn hele bord leeg te eten, ik voelde de zenuwen en sliep ook wat korter dan normaal. De spanning was zeker aanwezig maar tegelijkertijd was ik ook blij dat de kartloting verleden tijd was met het aanbreken van de halve finales. Middels de battle kwalificaties hadden we het kiezen van de karts nu zelf in de hand, tenminste zolang je de battles maar wint. Als leider in de tussenstand mocht ik in de 1e halve finale direct aantreden en nam het op tegen de nummer 64 die als laatste doorging naar 1 van de 4 halve finales. Meer dan 100 mensen mochten hun koffers inpakken, voor hen zat het WK erop. Voor mij ging het nu echt beginnen, en ik mocht het eerst opnemen tegen de Belg Ward Maenhout. De halve finales gingen weer in de normale richting, mijn favoriete rijrichting en ik won de battle dan ook met groot verschil. Dat gold ook voor mijn volgende 3 battles, tegen de Belg Andy Gaban, daarna Selina en als laatste de Spanjaard Fernando Lara. Ik kon zodoende steeds een kart kiezen en had daardoor een hele fijne kart voor de race. Hierin kwam de overwinning inclusief de snelste raceronde nooit in gevaar. Het was eigenlijk een hele relaxte race van 30 ronden waarin ik rustig mijn voorsprong uitbreidde en geen gekke dingen deed, zeker niet met de pitstops. Door het scoren van de maximale punten kon ik mijn concurrenten nog verder onder druk zetten. Al snel na mijn race ging ik terug richting ons hotel om daar even lekker af te koelen en via de live timing de andere halve finales te volgen.

brug

In de 2e groep zat Rico en die leek net als mij op de perfecte score af te gaan. Toch ging het ondanks een comfortabele voorsprong toch nog mis, hij nam te veel risico met de pitstop en was 0,06 seconde te vroeg weg, dit betekende een penalty van 30 seconden en hierdoor verloor hij 5 posities, mijn voorsprong liep opeens op van 13 naar 27 punten. Toen vervolgens Dennis Höller niet verder kwam dan een vijfde plaats in de 3e halve finale zag het er voor mij ineens wel heel rooskleurig uit, wederom werd bewezen dat foutloos blijven beloond werd. Mathias was nu mijn naaste concurrent met 26 punten achterstand, hij deed wel wat hij moest doen en won de race, alleen het punt voor snelste ronde liet hij liggen. De zenuwen gierden door mijn lijf, al zou ik er in de 1e ronde van de battles uitvliegen en dan net als vorig jaar moeten starten vanaf plek 9, dan nog zou ik altijd genoeg hebben aan een 14e positie. Mijn grootste angst was dat er in de 45 ronden durende finale met 2 pitstops een kart zou stukgaan. Eerst maar eens de battles en kijken of ik nog wat extra punten en vooral een goede kart kon binnenharken zodat ik nog wat meer marge had. Dit lukte, ik versloeg achtereenvolgens Opnithi Puyato, Fernando Lara en Dennis Höller, zij het dit keer wel steeds met een vrij kleine marge. In de finale van de battle kwalificatie moest ik dan tegen Rico die net Mathias eruit had geknikkerd. Ik had geen goede rondes en was alleen in de 1e omloop iets sneller, maar uiteindelijk was Rico de snellere. Hij kon zo de beste kart uitkiezen, maar ik was al meer dan tevreden met deze kart en de goede uitgangspositie.

1finalisten

Na de groepsfoto woog ik mezelf nog 1 keer, net als in de kwalificatie (ik wist niet dat we nog gewicht mochten bijvullen) reed ik op ruim 93 kilogram om geen enkel risico te nemen. Bij de start van de race trok Rico een klein gaatje en ik liet hem gaan, Mathias bleef in de buurt maar vormde geen directe bedreiging. Het schema was wel een aantal uur uitgelopen en dus begon het rond kwart voor tien wel donker te worden, ik had mijn licht getinte vizier nog op en dus moest ik ondanks de verlichting even aanpassen aan de omstandigheden. Het ging heel goed en het was rondje voor rondje aftellen, het leek vele malen langer te duren dan 45 minuten maar toch had ik wel het gevoel dat ik alles onder controle had. Ik had een gat van zo’n 2 seconden op Mathias opgebouwd toen er nog 10 ronden te gaan waren en ik mijn eerste pitstop deed. Een kapotte kart of penalty was het enige dat nog roet in het eten kon gooien, en dus besloot ik mijn podium positie in de finale totaal ondergeschikt te maken en pas weg te rijden bij de pitstop als ik daadwerkelijk 20 zag staan. Dit deed ik ook bij mijn 2e stop en hierdoor verloor ik wel een seconde of 4, ook de reden dat Mathias, Giovanni Baccellieri en Dennis Höller mij alle drie nog voorbij kwamen, ik ging het gevecht meteen uit de weg want ik wilde ook geen risico lopen op contact en eventueel schade aan de kart. Dit was mijn moment, de teller ging van 3 naar 2 naar 1 ronde te gaan, voor de laatste keer kwam er ‘ultima vuelta’ op het grote scorebord en de tranen schoten in mijn ogen. Als de kart nu stuk zou gaan zou ik hem over de finish duwen en nog 17e kunnen worden. Maar dat was niet nodig, als 5e passeerde ik de eindstreep en ik schreeuwde het uit. Hier was dan het moment waar ik jaren van heb gedroomd, de ontlading was er en de emoties kwamen er allemaal uit! Terwijl ik door vele concurrenten werd omhelst en werd gefeliciteerd baande ik me eerst nog snel een weg richting de weegschaal, ik wist dat dit geen probleem kon zijn maar toch nog even spannend. Het gewicht was ruim voldoende en nu kon het vieren beginnen.

300marshalls

Eerst stormde ik richting mijn pa en ma, en vriendin Edyta, daarna naar alle andere mensen die mij een warm hart toedragen en ik werd overweldigd met alle felicitaties, wat een onbeschrijflijk moment dat ik nooit in mijn leven nog zal vergeten. Dit was mijn moment, hier was de wereldtitel indoorkarten, en het voelde ontzettend goed. Ondertussen had Rico de finale gewonnen en zich daarmee verzekerd van een 2e plaats in de eindstand, ontzettend knap, en met Mathias op plek 3 kon ik me geen sterker podium bedenken. Daarnaast waren ook Dennis Höller en Giovanni Baccellieri net als vorig jaar aanwezig in de top 5, wat een toprijders. De prijsuitreiking kon dan rond 11 uur beginnen, Roman Schneider werd verdiend gekroond tot kampioen bij de masters, Rico voor het 2e jaar op rij als juniorenkampioen en Selina voor de 3e achtereenvolgende keer als kampioen dames, schitterende prestaties stuk voor stuk. Mijn vriendin Edyta sloot haar 1e WK af als 2e dame, weliswaar op gepast afstand van Selina, maar een hele mooie prestatie van haar waar ze zeker trots op kan zijn. Het teamkampioenschap ging voor de 8e keer naar BlueStar, waarvan de 4e keer met mij erbij (2009, 2015, 2016 en 2017). En dan het eindpodium voor, tegenwoordig, de top 5. Gene Fireball schreeuwde nog 1 keer de longen uit zijn lijf, de marshalls erbij en met een pakkende omhelzing van de grote man achter het KWC, Poul Horneman, werd ik onder luid gejuich ontvangen op het hoogste schavot van het podium, en daar ging de beker, hoog in de lucht, eindelijk was het moment daar en ik wilde er van genieten ook. Het WK zat er op, de titel was binnen, de rijders stroomden één voor één de kartbaan uit terwijl op Facebook de lofuitingen verder gingen, iets waarvan ik nog dagen kon gaan nagenieten op weg terug naar huis en terug in Nederland. Allemaal bedankt hiervoor, het was het mooiste kampioenschap in mijn kartcarrière en ik kijk al uit om volgend jaar met startnummer 1 te mogen gaan rijden, waar ter wereld dat dan ook is.

Foto’s met dank aan Cuno de Bruin en Edyta Paleczka !!

cuno6podium
1 (5)
DSC_0267
ruben poland
1 (4)
DSC_0257
1 (7)
1 (9)
1 (8)
201ruben achter

cuno podium ruben close up

Trainingsstage Madrid

Ruben in Spanje om WK baan te verkennen
Madrid, 25 & 26 mei

Op donderdag 25 mei vloog ik vanaf Brussel richting Madrid om daar een tweetal dagen te gaan trainen op de WK baan voor aankomende zomer. Eerder die week waren Rico en Mike Dijkgraaf ook al aangekomen in Spanje om te trainen. Op donderdag reed ik mijn eerste heats onder een stralende zon die de temperatuur deed stijgen tot wel 37 graden, enorm warm maar goed om alvast te wennen aan de omstandigheden met het oog op het WK. De baan was heel erg gaaf en de karts behoorlijk snel, niet veel langzamer dan de schakelkarts van vorig jaar zelfs. De baan is grofweg op te delen in 2 stukken, boven en beneden, waarbij het deel boven geen asfalt ondergrond heeft maar beton, en dit was enorm glad, zeker in de eerste heats van de dag. Er waren op dit moment nog maar 5 wedstrijdkarts rijklaar en die hebben Rico en ik allemaal geprobeerd. Rico was super snel en ik moest alle zeilen bijzetten om bij hem in het spoor te blijven, op de 1e dag had hij wel wat trainingsvoorsprong maar op dag 2 kwam ik al aardig dichtbij.

rico ruben madrid

Er waren ook enkele Spanjaarden aan het trainen, misschien wel de 2 snelste, Jose Burillo en Jorge Suarez die beiden vorig jaar ook heel snel waren in Italië. Zij konden onze snelheid zeker nog niet evenaren, wat ons wel het gevoel gaf dat we goed bezig waren. De Spanjaarden waren onder de indruk en ze waren ook allemaal enorm gastvrij. Zo was er naast de trainingen ook ruim tijd om te genieten van de zon, zwembad en BBQ met heel veel lekker eten bij een aantal Spaanse vrienden van Mike en familie. Al met al was het een zeer nuttige en ook heel erg leuke trip naar Spanje, ik kijk enorm uit naar het WK dat hier eind juli zal plaatsvinden.

madrid prr

KWC dag 5

Wereldtitel glipt uit Ruben zijn handen in finale
Martinsicuro, 31 juli 2016

Zelden zag ik zo op tegen het schrijven van een verslag als deze keer, het duurde dan ook een aantal dagen voordat ik me kon zetten tot het schrijven van dit stuk over de finaledag van het Indoor Kart World Championship 2016. Maar over belangrijke races schrijf ik altijd een verslag, hoe de afloop ook is, zo ook deze keer. Even recapituleren, hoe stond ik er voorafgaand aan de laatste dag voor? Gedeeld tweede, samen met de snelle Duitser Dennis Holler, één van de verrassingen van dit WK. De Belg Regis Gosselin stond op kop, 4 punten los van ons, maar ook andere snelle rijders als Arnaud Teuwen, Rickard Javanainen en Rico mochten nog zeker niet uitgevlakt worden. De nummers 1 en 2 van vorig jaar daarentegen, Mathias en Matts Breckpot stonden al op grote achterstand en speelden geen rol van betekenis meer voor de top 5 in het eindklassement. Voor mij telde vandaag eigenlijk maar 1 ding en dat was winnen, net als 5 jaar geleden in Eupen leek er vandaag een kans om de mondiale titel te grijpen. Na een lekker ontbijtje reden we met ons Bluestar team naar de baan, Robin leek de finale wel te gaan halen, voor Mathias en Tristan was het zorgen dat ze na de halve finale bij de beste 32 kwamen te staan om zo via een shoot out nog kans te maken op de laatste 4 plekken in de grote finale voor de beste 20 rijders.

13900829_10209908235412820_1478856495_n

Toen we ’s ochtends aankwamen op de kartbaan werden de 3 groepen van 16 voor de halve finales bekendgemaakt. Ik zat pas in de 3e groep en omdat we vanaf dit jaar ook een knock-out kwalificatie hadden voor de halve finales, ging het nog wel even duren voordat ik aan de beurt was. Ik was redelijk gespannen vandaag, niet zo erg als 5 jaar geleden in Eupen bijvoorbeeld, maar de zenuwen waren zeker aanwezig. Het was wederom enorm warm, zo rond de 35 graden en er werd gestemd over de lengte van de halve finale en finale. De meerderheid bleek voor het inkorten van beide races te zijn, vooral vanwege de fysiek zware omstandigheden werd daarom besloten tot races van respectievelijk 30 en 45 minuten in plaats van 45 en 60. Ik zelf was voor de langere races, al vond ik het niet zo erg met het oog op de betrouwbaarheid van de karts. De eerste halve finale was mooi om te zien, Rico was erg sterk, won de battle kwalificatie en liet ook in de race geen steken vallen, hij scoorde het volle pond en ging dus stijgen in de ranglijst, Regis werd 3e terwijl Dennis Holler met een 4e plek dure punten verloor. In de 2e halve finale was het Mathias die zijn klasse liet zien, hij domineerde de race en maakte dit keer in tegenstelling tot sommige andere races van hem deze week geen enkele fout.

kwc podium bluestar

Dan was het de beurt aan ons, kartloting was nu ietsje minder belangrijk, al is het altijd lekker als je de battles kan ingaan met 2 goede karts. Omdat ik de hoogst geklasseerde rijder was uit onze groep moest ik het opnemen tegen de laagst geklasseerde man uit onze halve finale, de Braziliaan Eduardo Favilla die rond plek 46 stond. Dit was een mooie opwarmer, want ik won het duel eenvoudig. Even later mocht ik aantreden tegen Alex Gumpenberger, de Oostenrijkse wereldkampioen van 2006. Dit keer was het verschil iets kleiner maar ik won nog steeds overtuigend. Daarna was een klein Nederlands feestje, want naast de Zweed Javanainen stonden Marcel Hollink en Lorenzo in de halve finale van de battles. Ik kon Lorenzo uitschakelen en stond daarna verrassend tegenover Marcel die Rickard eruit knikkerde. Ook in mijn laatste battle gingen mijn hotlaps erg goed en dus kon ik de halve finale vanaf pole position aanvangen, belangrijke punten en ook had ik nu steeds een redelijk goede kart kunnen kiezen, al was dit nog zeker niet de beste. Mijn race verliep vlekkeloos, ik kon lekker wegrijden van de rest en mijn teammaten hielden me op de hoogte of ik in het bezit was van de snelste ronde. Ook deze kon ik pakken en ik won uiteindelijk de race met ruim 4 seconden voorsprong op Javanainen en Tristan die voor het teamkampioenschap van Bluestar ook weer belangrijke punten pakte.

13931707_10209908233852781_23663195_o

De eerste stap was gezet, en wat voor één, opeens stond ik aan de leiding van het WK met nog slechts 1 race te gaan. Even tot rust komen en mijn kartoutfit nog even verruilen voor een korte broek en t-shirt zo lang het kon. We keken nog een deel van de formule 1 wedstrijd en ik probeerde nog wat suikers binnen te krijgen. De spanning bouwde zich op en 16 finalisten waren al bekend. We maakten met alle rijders een groepsfoto en de nummers 17 tot en met 32 uit de stand konden zich daarna klaar maken voor een shoot out om te bepalen wie de 4 resterende finale gangers werden. Dit waren onder meer Mathias en Tristan, en zo was Bluestar het enige team dat met 4 rijders was vertegenwoordigd in de finale, een groot voordeel voor het teamkampioenschap waarin we nipt op kop stonden voor Dutch Value en Hola Lulu, nog niks beslist. Ook in het individuele kampioenschap was nog helemaal niks zeker, de top 5 kon mij niet meer ontgaan, maar ik was gefocust op de overwinning. Nog 5 mensen streden om de titel, naast mij waren dat Regis op 7 punten, Rico op 11 punten, Holler op 13 punten en Javanainen op 15 punten achterstand. De beste uitgangspositie was dus voor mij, en veel mensen kwamen tot vervelens toe naar me toe om te zeggen dat dit mijn jaar moest worden.

kwc podium javanainen

Ik moest in de eerste ronde van de kwalificatie tegen Mats de Jong, een lastige tegenstander. Ik had echter veel vertrouwen door de kwalificatie van eerder vandaag en ik ging er vol goede moed in. Mijn 1e ronde ging niet super, de karts waren weer helemaal koud (voor iedereen hetzelfde), en ik had toevallig een kart met veel onderstuur en door de koude banden had ik enorm veel last van het onderstuur. Zeker met het naar buiten rijden verloor ik veel tijd, gelukkig maakte ik geen grote fouten. De 2e ronde was goed, maar die van Mats ook zag ik in mijn ooghoek, hij leek weer snel. Toen was het wachten op de uitslag, enorm belangrijk want beide karts waren niet goed en dus wilde je er niet uitgaan. Toen kwam de mededeling dat ik de battle had verloren, vol ongeloof reed ik terug naar de pits in een hele hele matige kart. Opeens waren mijn kansen van heel goed tot niet zo goed gegaan, niet eens zozeer mijn 9e startpositie maar vooral de slechte kart die ik had, heel erg kut. Ik raapte alle moed weer bijeen en zag ondertussen Regis er ook snel uitliggen, echter won Rico de battle en liep dus niet alleen 4 punten in, hij had ook nog eens een hele goed kart.

kwc bluestar

Met het hele pak gingen we dan van start, nog 45 minuten en dan zou duidelijk worden wie de nieuwe kampioen was. Ik gaf alles, probeerde aan te klampen en haalde in het begin Stefan Verhofste in. Ik kon heel constant rijden, maar de meeste rijders om mij heen reden net iets van me weg. Op pace ging ik het met deze kart niet redden, en in de positie waarin ik lag zou het niet genoeg zijn om kampioen te worden, dus verdedigen kon ook nog niet. Dus gokte ik het op 2 late pitstops, en dan hopen dat mensen die al eerder stopten gingen knokken met elkaar of gingen verdedigen. Er gebeurde van alles, Regis en Rico lagen een stukje voor me, en verrassend genoeg kwam Regis voor Rico na hun pitstops. Nadat Robin, die nog maar 1 stop had gedaan, beide mannen even had afgehouden kwamen Regis en Rico met elkaar in botsing. Rico haalde Regis in en laatstgenoemde wilde niet opgeven, klapte vol de boarding in en stapte vervolgens uit. Iets dat we van hem wel vaker hebben gezien, maar in een WK finale in kansrijke positie toch wel vrij bizar. Dennis Holler had ondertussen te kampen met een defecte kart, moest wisselen en was zodoende ook uitgeschakeld. Dan Javanainen, hij stond ver achter maar had met een vroege stop wel veel terrein gewonnen en lag virtueel 2e in de race achter Mathias die met een hele goede kart helemaal was opgestormd naar voren.

kwc podium rico

Rico lag op de 3e plek, en dat betekende dat ik 6e moest worden, maar na mijn pitstops kwam ik als 8e weer de baan op. Ik kon nog aansluiten in de allerlaatste ronde bij het treintje van P5 met Mika Mathia, Lorenzo en Giovanni Baccellieiri, maar de tijd was te kort om nog een aanval te doen. Matts Breckpot zat op de bumper van Rico en als hij Rico zou inhalen zou het voor mij ook genoeg zijn, maar helaas, ook dat gebeurde niet. De finishvlag viel en het was niet genoeg, 2 luttele punten kwam ik tekort voor mijn 1e wereldtitel, 2 punten. Ik stortte even helemaal in, de tranen liepen langs mijn wangen en het besef dat ik er weer had naast gegrepen drong meteen tot me door. Vele scenario’s schoten door mijn hoofd, maar in bijna alle kon ik mezelf niks verwijten. Met deze kart had ik een geweldige finale gereden, met 90% van alle andere karts was het waarschijnlijk wel genoeg geweest. Opeens schoot weer door mijn hoofd, die knop die niet werkte, 3 punten koste dat me, de rekensom is snel gemaakt… Het was ontzettend pijnlijk en de teleurstelling was dan ook gigantisch, ik was er zo ongelooflijk dichtbij. Waar veel van mijn opponenten penalty’s opliepen voor foute pitstops, verkeerde inhaalacties, laten afzakken in de kwalificatie of andere eigen fouten, had ik de hele week geen echte fout gemaakt, zo frustrerend. De goede karts op de juiste momenten krijgen was hetgeen waar het soms aan ontbrak. In 10 races had ik wel 8 podiums gehaald, maar eigenlijk maar 2 keer met een hele goede kart.

kwc eindpodium

De 2e plek is natuurlijk een heel mooi resultaat waar ik wel trots op kan zijn, mijn 4e eindpodium en allen Mathias Grooten heeft verder meer dan 2x op dat podium gestaan (5x). Veel mensen kwamen me troosten en ook een daverend applaus tijdens het podium deed me enorm goed. Met Bluestar pakte ik voor de 3e keer het wereldkampioenschap voor teams en met de overwinning in de Nations Cup eerder was het veruit mijn meest succesvolle WK. Toch zal ik deze week, hoeveel mooie herinneringen ook, altijd onthouden met in mijn achterhoofd, het was zo mooi geweest… Ondertussen was Rico de gevierde man, hij is de nieuwe wereldkampioen indoorkarten 2016. Voor hem is het natuurlijk een waanzinnig mooi resultaat en wat reed hij een ontzettend sterk WK, super super knap en dat op zijn 16e verjaardag. Als ik dan iemand moest kiezen die het zou worden buiten mezelf dan gun ik het Rico zeker, ik weet als geen ander hoe fanatiek en goed hij is op alle banen, en dan komt de grootste beker hem toe. De 3e plek was voor Rickard Javanainen, dik verdiend, ook hij was ijzersterk dit WK. In de sub klassementen pakten Selina (dames) Andrea Bisogni (master) en Rico (junioren) verder de titels. Een eervolle vermelding is zeker op zijn plaats voor de andere Nederlanders in de finale, Lorenzo eindigde net als vorig jaar zeer sterk in de top 10 als 9e, Mika Mathia debuteerde fantastisch en werd 11e, en ook Marcel Hollink stond voor het eerst in de WK finale en werd 16e, chapeau. Selina haalde de finale net niet, maar mag ook trots zijn op een heel goed WK waarin ze de andere dames ver voor was. Ik zal er de komende weken ongetwijfeld nog wel zo nu en dan van wakker liggen, maar waarschijnlijk zal ook de waardering van de 2e plek naar verloop van tijd zeker toenemen, en zal ook mijn wil om in de komende jaren mijn 1e wereldtitel te winnen zeker weer vurig aanwakkeren.

Ik wil graag al mijn teamgenoten van Bluestar en Dutch Value, mijn ouders en mijn sponsoren; Leroy Wehmuller Projects & Services, Dijka Kabelwerken, Siersmederij Wisse en Akkerdaas Tweewielers bedanken voor hun (financiële) steun.

podium ruben rico

KWC dag 4

Ruben doet goede zaken met overwinningen op dag 4
Martinsicuro, 30 juli 2016

De voorlaatste dag van het kampioenschap kende opnieuw dezelfde opzet als de 3 voorgaande. Voor mij 2 cruciale races die gingen bepalen of ik mee blijf doen in de top van het klassement of het verschil te groot zou worden. In mijn 1e groep zat ik onder meer met Rico, de koploper in de tussenstand. Voor mij was het dus extra belangrijk om hem te verslaan gezien het gat dat reeds 15 punten bedraagt. De loting was spannend en ik loot een redelijk goede kart, nummer 14. Ik had een koude kart en dus was het in de kwalificatie even zoeken naar de juiste grip. Ik reed mijn eerste iets mindere kwalificatierondje van deze week en moest starten vanaf plek 2, achter landgenoot Marcel Hollink die een hele sterke indruk maakt op dit WK. Rico stond pas op de 5e plaats dus dat was voor mij niet ongunstig. Bij de start van de race kan ik meteen aanpikken bij Marcel die wel een nog iets betere kart had dan mij. Na een rondje of 3 haal ik hem in en neem zodoende de koppositie over. Marcel bleef goed bij en ik wist dus dat ik alles moest blijven geven. Ondertussen knokte Rico om plek 3 en 4. Tegen het einde van de race is de situatie vrijwel ongewijzigd als er plots een kart koelvloeistof begint te lekken. Het wordt spekglad op sommige delen van de baan en ik besluit de pits in te duiken. Een ronde later komt ook Marcel binnen en zij aan zij komen we de rechte lijn op. Ik kon er gelukkig voorblijven en heel voorzichtig probeerde ik mijn tempo zo hoog mogelijk te houden. De race werd een minuutje eerder afgevlagd, en vlak voor de finish pakt Rico onder geel nog de 3e plek over, hier zou hij een time penalty voor krijgen. Gelukkig voor hem had hij nog een 3e plek als slechtste resultaat staan dus de pijn valt mee voor hem. Ik won de race en nam ook de snelste raceronde mee, goede zaken gedaan dus en ik was erg blij met mijn 2e overwinning van het kampioenschap.

ruben m it

Tijdens de middagpauze werden de medailles uitgereikt van de eerste 6 races en daarna mocht ik direct mijn overal weer aan doen voor mijn volgende race, race 8 alweer. Dit was mijn makkelijkste groep en juist nu loot ik voor het eerst een super goede kart. Hier was ik nu wel blij mee en ik wist dat ik gewoon geen fouten moest maken. Mijn kwalificatie was goed en met ruim een halve seconde pakte ik mijn 1e pole position deze week. Ook in de race kon ik onbedreigd op de 1e plek rijden, een heel erg lekkere race en 40 zeer waardevolle punten in de tussenstand. In de race na mij waren nog de nodige schermutselingen waaronder een safety kart op de baan, een aantal toppers waaronder ook Rico verloren kostbare punten en na 8 races sta ik er prima voor, zeker in de top 5 en misschien zelfs top 3. De nieuwe ranglijstaanvoerder is de Belg Regis Gosselin. Morgen de halve finale en de finale, het gaat spannend worden!

KWC dag 3

Twee podiumplaatsen halverwege kampioenschap
Martinsicuro, 29 juli 2016

Op dag 3 van het Indoor Kart World Championship 2016 werden race 5 en 6 verreden. In mijn eerste race van de dag zat ik in een hele zware groep met onder meer Robin, Arnaud Teuwen, Dennis Höller en Mats de Jong. Ik kwalificeerde me met een middelmatige kart slechts op de 4e plek, terwijl ik voor mijn gevoel geen slechte ronde reed. De nummer 3, Dennis Höller moest echter achteraan starten toen bleek dat hij in de kwalificatie teveel van zijn gas was gegaan. In de eerste ronde kon ik meteen Christophe Verhoeven inhalen die op 2 stond, ik had toen Robin in het vizier. Robin had een heel lekker kartje en hem kon ik net niet bijhouden helaas. Achter me kwam Arnaud Teuwen aansluiten die ook niet de allerbeste kart had. Ik kon hem erachter houden en na zijn pitstop kwam hij achter Christoph Stasek en gingen de mannen in duel. Dat was koren op mijn molen en zo hoefde ik met mijn pitstop geen risico te nemen, Robin was immers te ver weg. Een mooie P2 en zeker ook goed en belangrijk voor het teamklassement.

ruben martinsicuro blauw

Na mijn 1e race was het lang wachten tot ver in de avond toen eindelijk de laatste race van de dag van start ging waarin ook ik zat. Deze groep was niet mega zwaar, 2 andere goede rijders waar ik zeker rekening mee moest houden waren Sam Spinnael en Matts Breckpot. Ik lootte andermaal geen goede kart, maar de opgave was simpel, het maximale eruit halen. In de kwalificatie bleek dat P2 op 0,07 seconde van de pole position, want ik had een superrondje. Sam stond op pole en ik moest alle moeite van de wereld doen om bij te blijven. Heel langzaam trok hij een klein gaatje en sloot Matts aan. Ik hield hem ietsje korter, maar omdat ik wist dat ik eigenlijk voor de overwinning moest gaan vanwege de stand in het kampioenschap, verdedigde ik niet echt om Sam niet te ver weg te laten rijden. Matts zette daarop zijn kart naast de mijne en haalde me in. Hij kon naar Sam toerijden en dook toen de pits in. Ik wachtte tot het allerlaatste moment maar ze gingen net niet hard genoeg in gevecht om er nog bij te komen, en zo was P3 voor de 2e keer deze week mijn deel. Een 3e plek waar ik helemaal niet blij mee was, frustrerend was het zelfs om weer geen kart te loten waarmee ik mijn groep kan winnen. Even stoom afblazen en morgen weer verder want ik sta nog steeds 8e en er kan nog veel gebeuren.

ruben martinsicuro binnen

KWC dag 2

Ruben verliest veel punten op foutloze dag
Martinsicuro, 28 juli 2016

Op donderdag 28 juli was dag 2 van het WK indoorkarten 2016, opnieuw 2 races van 20 minuten op het programma. Mijn 1e groep was op papier één van mijn makkelijkste groepen, met alleen Mathias als grote concurrent. Ik lootte kart 22, een kart die op dag 1 heel erg goed was maar vandaag blijkbaar was teruggeschroefd. In de kwalificatie kwam ik niet verder als een 10e plaats, 10e, in zo’n zwakke groep. Terwijl ik naar de startgrid rijd begeeft de kart het en moet ik van kart wisselen, achteraf mijn geluk, zo bleek. Ik kreeg een koude kart en hiermee kon ik meteen in de aanval. De start was enorm chaotisch, want er waren veel crashes en ook een stuk van de boarding dat loskwam. Hierdoor kon ik in het begin niet veel inhalen omdat er constant geel hing. Daarna kon ik mezelf echter opwerken naar voren, mijn pace was niet het snelst maar gemiddeld wel beter dan mijn opponenten. Jammer genoeg werd ik nog ever flink in de weg gezeten door een achterligger en uiteindelijk kwam ik na mijn pitstop als 2e weer de baan op achter de Spanjaard Suarez, een resultaat waar ik zeker mee kon leven gezien mijn startpositie.

vlaggen

In de 2e race had ik kart 16, vandaag nog niet mee in de top 5 gereden, maar ik had er veel zin in. Mijn kwalificatierondje was super en ik stond P2 op de startgrid achter Javanainen. De race was super spannend, ik kon bijblijven bij de koplopers en achter me stopten Robin en Mika die ook heel snel reden. Toen Robin een klein beetje ging verdedigen leek de 2e plek in de pocket, terwijl ik met de pitstop nog kans had om de leiding te pakken of de druk op de Zweed op te voeren. Met de pitstop ging het helemaal fout, ik kwam netjes binnen maar op het moment dat ik op de knop drukte gebeurde er niks, het licht bleef groen en ook toen de marshal in de pits drukte reageerde het licht niet. Enkele seconden later drukte een andere official de knop in de andere pitlane aan. Ik besloot om de pits te verlaten op de plek waar ik lag voor de pits, en verloor nog wat met het uitrijden. Dit mocht echter niet en ik kreeg een time penalty, weg 2e plek en zonder dat ik ook maar iets had fout gedaan viel ik helemaal terug. Zelfs met een mindere kart leek ik goede zaken te gaan doen, maar door mechanische pech van de knop in de pits verlies ik dure punten. Morgen weer met frisse moed aan de start en proberen het gat naar de koploper Rico te verkleinen, hij staat nu 15 punten voor mij, maar gezien de snelheid die ik nu heb is dit nog zeker te overbruggen zonder pech!

gregory

In het teamkampioenschap staan we nu op de 3e plek nadat ook Robin, Mathias en Tristan kostbare punten verloren, onder meer door verkeerde pitstops en gewicht dat vergeten was, voor Bluestar al met al een dag om snel te vergeten! De komende 3 dagen zijn er nog 6 races te gaan en zoals gewoonlijk zullen er zeker op de laatste dag nog grote verschuivingen plaatsvinden in de ranking.

KWC dag 1

Ruben kent uitstekende start van WK
Martinsicuro, 27 juli 2016

Op woensdag 27 juli begon het WK indoorkarten 2016 in Martinsicuro, Italië. Na een week lang trainen en tussendoor de succesvol verlopen Nations Cup, was het nu tijd om het individueel tegen elkaar op te nemen. 101 rijders stonden aan de start van dit WK onder zeer warme omstandigheden. Op de eerste dag stonden er 2 kwalificatieraces van 20 minuten op het programma, vandaag op de baan zonder het outdoor gedeelte. Er waren 6 groepen van 16/17 rijders en ik zat meteen in de allereerste. We kregen enkele opwarmronden omdat we op hagelnieuwe banden vertrokken. Direct een redelijk zware groep met onder meer Rico, Giovanni Baccellieri (Be) en Rickard Javanainen (Zw). Voor mij waren de extra opwarmronden niet ideaal, want ik had niet zo’n goede kart en op een gladde baan kon ik nog wel veel verschil maken. In de kwalificatie van 2 hotlaps zakte ik op het laatste moment terug naar plek 3 op 1 tiende van de pole position van Rico. De race begon redelijk straight forward, de mannen op kop, Rico en Sam Spineal (Be) reden langzaam weg met karts die ik duidelijk niet bij kon houden. Ik probeerde gewoon zo constant mogelijk te rijden en de rest op afstand te houden.

13730853_1106422459445988_4768069172519080499_o

Javanainen en Baccellieri kwamen langzaam maar zeker op stoom en sloten aan, eerst ging de Zweed de pits in en ondanks dat hij iets harder reed dan mij wachtte ik tot Baccellieri ook stopte want anders zou ik hem een vrije doortocht geven. Hij deed dit even later en een ronde daarna dook ik ook de pits in, een goede stop en ik kwam precies voor Javanainen weer op P3 te liggen. Ik moest nog een paar ronden flink verdedigen maar ik was tevreden dat ik er nog een 3e plek uit kon halen. In de heats na mij werd die 3e plek steeds meer waard toen belangrijke concurrenten ook veel punten lieten liggen. Holler (Du), Teuwen (Be), Foldesi (Be), Bartsch (Po) en Oliviera (Br) wonnen de andere heats. Van de Nederlanders stonden Marcel (3e), Selina (2e) en Lorenzo (3e) ook meteen op het podium. Daarna was er een middagpauze van een uurtje of 2 en rond 4 uur werd de 2e serie heats gestart. De karts en omstandigheden bleken voor veel rijders toch zwaar, er waren veel crashes en daardoor ook wel wat kapotte karts waar de monteurs en de organisatie niet bij mee waren. Voor het teamkampioenschap rijden we dit jaar bij Bluestar met Mathias Grooten, Robin Borremans en Tristan Foldesi.

13662135_1106425402779027_3679819958433617312_o

Mijn 2e race was fantastisch. Ik zat in een hele pittige groep met onder meer regerend kampioen Mathias Grooten en verder een hele hoop outsiders. Er waren toch nog wel wat kartverschillen dus die outsiders konden met een goede kart zomaar meestrijden om de heatzege. Ik reed een hele goede kwalificatie en stond 2e, 0,01 seconde achter Mathias en 4 tienden voor de nummer 3 Christian Stasek uit Oostenrijk. Mathias en ik reden meteen hard weg van de rest en in de eerste 3 ronden leek het erop dat ik hem net niet bij kon houden. Ik veranderde nog wat in mijn schakelpatroon en toen bleven onze tijden gelijk. We reden een enorm hoog tempo en uitermate constant. Ik bleef op 2 kartlengtes van Mathias en met nog 4 minuten te gaan kwamen we bij een paar achterblijvers en besloot ik te gaan pitten. Ik had een waanzinnig snelle pitstop en hierdoor kon ik Mathias vol onder druk zetten. 2 ronden later kwam hij binnen en toen ik start/finish passeerde zag ik hem nog stilstaan in de pits, hebbes. Mathias had blijkbaar de pitstraat gekozen waar al iemand binnen stond en daarna viel ook zijn kart nog even stil, hij viel terug naar plek 4. Stasek en Andersen (No) werden 2 en 3 op redelijk grote afstand. Voor mij een heel goed resultaat maar vooral ook een ijzersterke race qua snelheid. De andere racewinnaars van ronde 2 waren Gosselin (Be), Javanainen, Borremans (Be), Balaz (Sl) en Lorenzo. Naast Lorenzo en mij deden ook Mika (P2), wederom Marcel (P3) en Rico (P3) het ook weer goed. Ik sta nu 5e in de stand voor wat het waard is na dag 1, maar beter een goede start dan een slechte.

13735811_1106426212778946_836084029047380294_o

KWC Nations Cup Martinsicuro (It) 2016

The Dutch Value overwint alle andere landen
Martinsicuro, 24 juli 2016

Het Kart World Championship 2016 ging op zondag 24 juli van start met de landenwedstrijd, de Nations Cup. Na een aantal trainingsdagen is deze teamrace traditiegetrouw de kick-off van het KWC. Dit jaar wordt het KWC verreden op de gloednieuwe Italiaanse baan van Paolo Gagliardini in Martinsicuro aan de Oostkust van laars van Italië. De baan is wat kleiner dan die van vorig jaar en we rijden opnieuw in de schakelkarts met veel vermogen. Het blijft een uitdaging om zowel het schakelen als de ideale lijn onder controle te krijgen en tot in perfectie te beheersen. Voor de Nations Cup bestond mijn team uit Lorenzo Stolk, Rico Haarbosch, Selina Balneger en ik, samen The Dutch Value. We werden vandaag tevens bijgestaan door Nick van Overveld en Corné Snoep die helemaal uit Nederland waren gekomen om te supporteren. De dag bestond uit 2 3-uurs races waarbij je voor iedere race punten kreeg. Het team met de meeste punten wint de Nations Cup, 18 landen aan de start en wij hadden er erg veel zin in.

dutch value

Rico ging de 5 minuten kwalificatie doen en zette een tijd neer die goed was voor plek 4, terwijl de Belgen van Hola Lulu pole position pakten, wij hadden hun ingeschat als onze grootste concurrenten. We moesten in iedere race 3 kartwissels en 3 rijderswissels maken. Rico begon de race sterk, er ontstond al snel een kopgroep van 5 teams en Rico werkte zich hierin langzaam maar zeker naar voren. De rijderswissels en kartwissels waren gescheiden en iedereen mocht zelf bepalen wanneer deze gedaan werden, je kon maximaal 1 uur en 10 minuten met een kart rijden en ieder teamlid moest minimaal 30 minuten per race rijden. Omdat het lekker ging lieten we Rico ruim een uur zitten en vlak voordat Lorenzo het stuur overnam pleegden we onze eerste kartwissel. Door de karts goed in de gaten te houden, iets dat we gewend zijn van races in bijvoorbeeld Middelburg en Roosendaal, konden we tactisch een voordeel halen ten opzichte van de concurrenten die niet altijd even alert waren. Ik haalde Lorenzo al na enkele ronden opnieuw binnen en dit keer hadden we een hele lekkere kart te pakken.

selina

Lorenzo ging al de hele week hard en dat was nu niet anders, na een half uurtje verbeterde hij het baanrecord en bouwde zo een mooie voorsprong op. Door het verschillende aantal wissels dat de verschillende teams gemaakt hadden was het lastig te zien hoe ver we precies voor lagen, maar op de Belgen al zeker een ronde. Nadat Lorenzo 40 minuten had gereden ging Selina verder en ook zij reed meteen strakke tijden. We leken onbedreigd op de zege af te gaan, zeker toen Hola Lulu een kartwissel te veel maakte en daarme veel tijd verloor. Bij onze laatste kartwissel ging het echter even mis, Selina kwam iets te hard de pits in en schoot voorbij de knop. Ze moest uitstappen om nog bij de knop te komen en dat mag niet, hierdoor kregen we een penalty. We moesten een extra stop maken en die was 50 seconden, met in en uitrijden van de pits dus anderhalve ronde. Hierdoor vielen we terug naar plek 5. Ik ging als laatste en probeerde alles te geven, we schoven langzaam weer naar voren omdat er nog veel teams van kart moesten wisselen. Onze tijden waren beter dan de andere topteams en zo klommen we toch weer op naar de 1e plek! We wonnen de race met 20 seconden voorsprong, een topresultaat, zeker gezien onze penalty.

ruben finishvlag

De eerste slag was geslagen maar we hadden nog niks, ook in race 2 moesten we weer een goed resultaat neerzetten. De finishvolgorde van de top 9 werd omgedraaid voor de start van race 2, waardoor wij als 9e moesten vertrekken. Gezien de inhaalkwaliteiten van Rico lieten we hem opnieuw starten en hij maakte het helemaal waar. Na amper 8 minuten lagen we alweer op plek 2 en alleen het Duitse team met Dennis Höller aan het stuur was een fractie sneller dan ons. Hij pakte zelfs het baanrecord en omdat zij 2e waren geworden in race 2, moesten we zorgen dat we hun in de gaten hielden. Lorenzo ging weer als 2e nadat we opnieuw net een kartwissel achter de rug hadden. Lorenzo belandde in een zeer chaotisch gedeelte van de race, want na een harde klapper werd er een rode vlag gezwaaid. Gek genoeg moesten de teams niet stoppen maar werd er stapvoets verder gereden, waarbij sommige teams harder reden dan andere. Er was verwarring en opeens mocht iedereen weer door rijden. We kregen hierna nog een waarschuwing door een aanrijding met een achterblijver. Uiteindelijk pakte de hele situaite voor ons niet slecht uit. Lorenzo gaf aan dat zijn kart vreemd deed en uit voorzorg deden we meteen een kartwissel, daarna stapte Selina in.

ruben rico

Even later dachten we een goede kart op het oog te hebben en maakten we onze laatste kartwissel. Dit pakte helemaal verkeerd uit toen bleek dat het een hele slechte kart was verdween onze voorsprong van zo’n 10 seconden als sneeuw voor de zon. De Hongaar Adrian Janecsko die met de Duitsers meereed kwam achter Selina en die moest even verdedigen alvorens ik kon instappen voor het laatste deel. Na onze laatste wissel waren ook zij uitgewisseld en was het dus een strijd tot de finishvlag, met nog 32 minuten kwam hij op mijn bumper en dit leek een helse opgave te gaan worden, aangezien wij 8 tienden per ronde langzamer waren. Het verdedigen met een schakelkart is net even anders dan met normale karts, want het uitkomen van de bocht is nu nog gevaarlijker. Na een aantal minuten vergaloppeerde Janecsko zich en kwam even vast te staan, hierdoor had ik even wat lucht. Toch kon hij in de laatste ronden nog terug aansluiten, en ik moest nog eens alles uit de kast halen. Maar na 3 uur wisten we opnieuw te winnen, dit keer met een marge van 0,3 seconde!!!! We hebben hem over de streep getrokken, The Dutch Value wint als eerste Nederlandse team ooit de Nations Cup op het WK!!!! Een heerlijk gevoel en naast de vele felicitaties kregen we daarvoor alle 4 een prachtige trofee. Een superstart van ons WK, eindelijk heb ik de Nations Cup eens gewonnen, deze lijn wil ik graag doortrekken naar het individuele kampioenschap dat woensdag begint!

podium nationscup

Ruben op weg naar het WK, deel 3/3

Ruben in voorbereiding op het WK indoorkarten deel 3/3: acclimatiseren en trainen

IMG_2478

Nog 4 dagen en dan begint het KWC 2016 in Martinsicuro, Italië. Afgelopen maandag kwam ik samen met mijn vader en Mika Mathia aan in Martinsicuro en vanaf dinsdag heb ik samen met mijn teamgenoten van The Dutch Value en later ook Bluestar getraind op de WK baan. De temperatuur is hier bijna iedere dag hetzelfde, rond de 33 graden en dus vrij warm tijdens het karten. Toch is het goed te doen en de baan bevalt goed. De baan is iets korter dan vorig jaar en er zijn wat problemen met het asfalt op het outdoor gedeelte, waardoor we voornamelijk indoor hebben gereden de afgelopen dagen. De tijden liggen rond de 38 seconden en de versnellingsbakverhoudingen zijn wat aangepast ten opzichte van vorig jaar. Tot nu toe heb ik 14 heats gereden, waarvan de meeste goed gingen. Het is vooral proberen om de juiste versnellingen en nog belangrijker de juiste lijnen te vinden. Er zit nog wel wat verschil tussen de karts, maar daar wordt wel duidelijk aan gewerkt tijdens de trainingsdagen dus dat is zeer positief. Naast de trainingsheats die we hebben gedaan zijn we ook enkele keren naar het strand geweest en heb ik nog wat hardgelopen, het is goed om al ruim een week voor de start te kunnen wennen aan de hoge temperaturen alhier.

13838122_10209784229392747_719659295_o

Tijdens de eerste 3 dagen heb ik vooral met Lorenzo samen gereden, hij is net als vorig jaar erg snel en ook Rico heeft de smaak gelijk goed te pakken. Samen met Selina en mij rijden we morgen de landen-/teamwedstrijd voorafgaand aan het WK. We kijken alle 4 uit naar de eerste echte krachtmeting en zijn goed voorbereid. We hopen The Dutch Value nogmaals op de kaart te kunnen zetten tijdens dit mondiale toernooi. Doordat de baan vrij veel bochten kort achter elkaar heeft en de karts veel power hebben is het fysiek redelijk zwaar, maar als je eenmaal in de kart zit en onderweg bent heb je daar niet zoveel last van. Maandag en dinsdag hebben we nog 2 trainingsdagen en net als vandaag (zaterdag) zal ik dan ook veel samen rijden met mijn Belgische Bluestar teamgenoten waarmee ik net als vorig jaar ga proberen het teamklassement te winnen volgende week. Yoan heeft momenteel wat rugproblemen waardoor onze 4e rijder nog onzeker is, hopelijk kan hij gewoon meedoen. Robin en Mathias zijn al jaren 2 mannen die veel overwinningen bijeen rijden, Mathias lijkt net als vorig jaar weer in zeer goede vorm.

13717388_10208634167624596_5617074234562701056_o

Verder zijn er vele andere rijders die al hun meters maken op het Italiaanse asfalt, zoals enkele Denen, Hongaren, Zweden, Polen, Noren, Oostenrijkers, Portugezen, Colombianen, Brazilianen, Spanjaarden en Italianen. Anderen zullen dit weekend volgen en het beloofd ongetwijfeld weer een hoogstaand kampioenschap te gaan worden. Het is even afwachten hoe de baancondities zich zullen ontwikkelen na de endurance race van morgen, mogelijk zou er veel grip bij kunnen komen waardoor je je rijstijl weer moet aanpassen. Eerst maar eens proberen om op zondag een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten en daarna gaan we maandag en dinsdag nog eens de puntjes op de i zetten om woensdag helemaal klaar aan de start te staan. Ik wil alvast het drietal sponsoren die mij dit jaar ondersteund hebben bedanken voor hun bijdrage, dankzij jullie kan ik wat meer trainingsheats doen dan sommige concurrenten! De live timing is de komende dagen te volgen via de volgende link: http://www.apex-timing.com/live-timing/pgkart/index.html

IMG_0262

Ruben op weg naar het WK, deel 2/3

Ruben in voorbereiding op het WK indoorkarten deel 2/3: sponsors en de media
Nog een weekje of 2 en het WK is in volle gang, de trainingen zullen voor mij al volgende week beginnen. In juli zijn er verder niet veel wedstrijden, deze kleine impasse is als een stilte voor de storm. Langzaam wordt de spanning opgebouwd, de accu’s stromen weer vol om op 27 juli in 1 keer tot ontploffing te komen, of bij anderen geleidelijk leeg te lopen. Je zal je energie goed moeten verdelen en er dus zuinig mee om moeten gaan. 10 wedstrijden is best veel in zo’n korte tijdspanne en met de temperaturen aldaar kost inspanning extra veel moeite en is lekker slapen soms lastig. 113 rijders zijn inmiddels ingeschreven voor de strijd der giganten onder de indoorkarters, vergelijkbaar met vorig jaar en een heel mooi en sterk deelnemersveld als je het mij vraagt. Nog een paar dagen wachten en dan mogen we die kant op.

IKWC_B_COMP_080805_446

Deelnemen aan een WK is meer dan alleen goed kunnen karten en je fysiek goed voorbereiden. Het financiële plaatje is voor bijna alle rijders iets om serieus rekening mee te houden. Iedereen die weleens een heatje heeft gekart op de lokale kartbaan weet dat karten niet goedkoop is. Om mee te doen aan het WK komen er veel kosten om de hoek kijken, de reis naar Italië, verblijf aldaar, inschrijfgeld, maar vooral ook budget om te trainen. Zonder trainingsheats ben je nergens op een WK, veel sterke rijders zullen veel meer meters maken tijdens de trainingen dan tijdens het WK zelf. Talloze keren wordt de baan rondgegaan in de dagen voor de start van het toernooi, dag in dag uit. Train je niet dan kan je het eindpodium wel vergeten, train je te weinig dan moet je maar afwachten wat je ervan kan maken. De schakelkarts waarin we rijden zijn karts waar ik normaal nooit in rijd, hier moet je de tijd voor nemen om aan te wennen en je rijstijl op af te stemmen. Het liefst laat je niks aan het toeval over en rijd je een week lang 6/7 heats per etmaal, iedere dag weer. Helaas is dat voor mij om financiële redenen niet mogelijk, een trainingsheat van 15 minuten kost €22,50!

Brazil IKWC 2009 (325)

Vandaar dat ik al jaren probeer om te zoeken naar sponsoren. Ik vind het verschrikkelijk, al vanaf het eerste moment. Ik weet nog hoe ik in 2008 met mijn sponsorboekje langs bedrijven ging in Middelburg, bijna altijd kreeg ik dezelfde antwoorden. “We sponsoren al zoveel”, “Het zijn lastige tijden”, “We hebben niks met karten”. Kijkend vanuit de ogen van een bedrijf is het ook wel enigszins te snappen, ik ben geen Tom Dumoulin of Dafne Schippers die door miljoenen mensen op TV in de spotlight wordt bekeken. Het is vooral de gunfactor die me destijds mijn 1e sponsor opleverde, na een aantal pogingen had ik beet en maakte ik zowaar een echt contract op voor €250, wow, wat een gaaf gevoel. Even veranderde mijn lichte gevoel van schaamte als een bedelaar die om sponsorgeld kwam vragen in een trots gevoel, ik heb een sponsor aan me weten te binden. In 2009 zette ik voor het eerst een actie op waarbij mensen me voor €10 euro konden sponsoren, dit was een geweldig succes, ik haalde meer dan €1500 op! Destijds was het wel iets makkelijker om budget te vinden dan nu, ik was in die jaren de enige Nederlander die meedeed aan het WK terwijl nu vele anderen mijn voetstappen hebben gevolgd. Daarnaast waren in 2008 ook de gevolgen van de financiële crisis bij de lokale bedrijven, waar je het voornamelijk van moet hebben, nog niet zo goed merkbaar als in de jaren die volgden.

2010 phoenix 8 wedstrijden finaledag 2 podium (32)

De media spelen een belangrijke rol in de positie die wij als sporters hebben. Ik las deze week een artikel op NOS.nl over prijzengeld in verschillende sporten. Waar ze bij tennis al gauw enkele miljoenen opstrijken voor het winnen van een Grand Slam, moeten ze het bij het wielrennen doen met ‘slechts’ 12.000 euro voor het winnen van een touretappe. Ben je een redelijke speler uit de eredivisie dan verdien je waarschijnlijk het tienvoudige van een olympische goudenmedaillewinnaar die zo’n 26.000 euro opstrijkt. De verschillen zijn groot en moeilijk te rechtvaardigen. Waar Max Verstappen de meeste mediaverzoeken moet afslaan moet ik eens per jaar blij zijn met een interview in een lokale krant of magazine. Laat het duidelijk zijn, ik ben hier ook blij mee, want alle positieve aandacht is leuk. Vaak krijg ik dan de vraag, zien we jou over een paar jaar in de formule 1? Het is als vragen aan een cricketspeler of hij over een paar jaar op de Olympische Spelen te zien zal zijn. Dit is quasi onmogelijk om redenen die helaas buiten mijn macht liggen, in mijn geval een gigantische zak met geld. De aandacht die een sport in de media krijgt bepaalt de status van de sporters die de sport beoefenen. Want is Tom Dumoulin echt veel beter dan ik, hij is een jaar ouder dan mij, werd 3e en 5e op het WK, ik 2e en 3e. Vincent Janssen wist zich met oranje niet eens te kwalificeren voor het EK voetbal, maar gaat wel miljoenen verdienen in de Premier League. Het zijn vergelijkingen die niet helemaal opgaan natuurlijk, want geen enkele sport is te vergelijken en ik heb veel respect voor dit soort mannen die er veel voor over hebben om sportieve successen te bereiken.

20110729 finaledag Erik de Jong (19)

Juist dat laatste is ook mijn doel, mijn brood verdienen met karten is nou eenmaal niet realistisch maar de wereldtitel winnen wellicht wel, en zeer binnenkort is er weer zo’n kans! Het is ook datgene waarop ik de komende 3 weken volledig gefocust zal zijn en niks anders! Toch zou ik nog een klein verzoek willen doen, kan je nog €10 missen, help mij dan om een extra trainingsheat te kunnen betalen om zo dat laatste puntje op de i te kunnen zetten, want zonder i geen ‘titel’! Via Talentboek kan je het makkelijkste doneren, maar je kan natuurlijk ook even mailen: rubenbf1@zeelandnet.nl. Alvast bedankt voor de mensen die me willen helpen. http://www.talentboek.nl/ruben.boutens.html

12015145_546104632211224_7929202846160938656_o

Ruben op weg naar het WK, deel 1/3

Ruben in voorbereiding op het WK indoorkarten deel 1/3: Fysiek & Mentaal

Het is juli en dat betekent dat deze maand het wereldkampioenschap indoorkarten wordt verreden in Italië. Voor de 12e keer wordt het mondiale titeltoernooi georganiseerd en ik zal voor de 9e keer aan de start staan. Na mijn debuut op 16-jarige leeftijd in 2008 in Kortrijk (België) ben ik ieder jaar van de partij geweest, vele mooie herinneringen liggen achter me, legio vriendschappen en gezonde rivaliteiten zijn ontstaan. Ik had ze niet willen missen, geen enkele editie, maar het is nu vooral tijd om vooruit te kijken naar de volgende, later deze maand dus. Op 27 juli begint het 5 dagen durende WK en dat betekent dat ik inmiddels al volop in voorbereiding ben. Ik ben in de eindfase van mijn masterscriptie op de universiteit en langzaam maar zeker verleg ik de focus van studeren naar sport. In deze driedelige serie neem ik jullie mee in 3 verschillende facetten uit mijn voorbereidingsproces dat al een tijdje aan de gang is.

11807615_1018632988170255_4501640996026039184_o

Succesvol zijn in karten is voor een belangrijk deel afhankelijk van het talent dat je hebt, zowel qua pure snelheid als qua racevermogen, tactiek, intelligentie en strategie. Aan het WK doen jaarlijks meer dan 100 rijders mee uit landen van over de hele wereld, de verschillen aan de top zijn klein en om dan het verschil te maken komt het aan op details, met talent alleen red je het waarschijnlijk niet, ik in ieder geval niet. Doorzettingsvermogen en voorbereiding spelen een cruciale rol. Met mijn motivatie zit het wel goed, niemand hoeft mij incentives te geven om de concurrentie straks te willen verpulveren, mijn drang en overgave om te winnen is al jarenlang groot. De smaak van overwinning is verslavend en roept om meer, het liefst iedere week en in de grootste races tegen de beste rijders.

11811442_997269670331835_5993316889913877574_n

Ik bereid me fysiek gedegen voor op het WK, dat vind ik belangrijk omdat ik wil uitsluiten dat mijn fysieke gesteldheid op enige wijze een negatieve invloed heeft op mijn prestaties op de baan. Net als vorig jaar zal het behoorlijk warm zijn tijdens de wedstrijden, we zitten aan de oostkust van Italië, midden in de zomer, dus met helm en kartpak in een indoorhal met een stukje buitenbaan kunnen de temperaturen flink oplopen. Ik doe daarom de nodige hardlooptrainingen. Hardlopen is iets dat ik dit jaar serieuzer heb opgepakt, ik vind het leuk om wedstrijden te lopen en om mijn persoonlijke records aan te scherpen, terwijl het tegelijkertijd een perfecte manier is om mijn lichaam fit en scherp te houden. Tijdens het lopen van mijn 5e hele en halve marathon dit jaar heb ik kunnen oefenen op het drinken van grote hoeveelheden vocht in een korte periode, iets waar je lichaam aan moet wennen en dat ook in Italië belangrijk zal zijn. Hardloopwedstrijden zijn leuk, maar de trainingen die je ervoor moet doen zijn vaak saai, tijdrovend en ook nog erg zwaar. Je moet discipline hebben om steeds weer je schoenen aan te trekken en ook het schema te volgen zoals je dat van tevoren hebt uitgetekend. Ik heb de laatste weken vaak onder warme omstandigheden gelopen en dat gaat steeds beter. In de afbeelding zie je een grafiekje van een intervaltraining die ik vorige week heb gedaan. Ik wissel hierin stukken af van 16-17 km/h met rustig joggen (9-10 km/h), je ziet mijn hartslag gestaag oplopen en weer zakken, iets dat ook vaak in kartwedstrijden gebeurt als de adrenaline naar boven komt, als je net die ene cruciale inhaalactie moet maken of als je je hotlap kwalificatie begint.

Screen Shot 2016-07-01 at 17.26.11

Ook je mentale mindset is enorm belangrijk om te kunnen winnen. In je hoofd moet het goed zitten, je emoties en zenuwen moet je in bedwang kunnen houden en tegelijkertijd moet je het vertrouwen hebben dat je kan winnen. Dit is iets dat in iedere sport terugkomt en dat door veel mensen altijd wordt onderschat. Mentale voorbereiding is niet een hokje afvinken, zoals het pakken van je sporttas of het rijden van een trainingsheat. Dit is een proces van jaren, vertrouwen moet je opbouwen en met emoties moet je leren omgaan. Ik herinner me nog goed het WK van 2011 in Eupen (België), 188 rijders, vrijwel zeker het sterkst bezette WK tot op de dag van vandaag. Met nog 1 dag te gaan stond ik samen met Kenny Geldhof (België, destijds regerend wereldkampioen van 2010) bovenaan met 4 overwinningen uit 6 races, hij stond een half punt voor mij op basis van een snelste rondetijd. In de halve finale loot ik een matige kart en vergooi ik door de zenuwen mijn kwalificatie, weg kansen en Kenny wordt een paar uur later opnieuw kampioen, ik zelf sleep er nog P3 uit. Destijds had ik nog niet het vertrouwen dat ik van iedereen kon winnen, ik had het idee dat er enkele rijders waren die nog beter waren dan mij, ondanks dat ik al 2e en 3e was geworden op voorgaande WK’s! Tegenwoordig is dit anders, ik ben ervan overtuigd dat ik in een goede week de beste rijders kan verslaan en ik heb dit ook al vaak bewezen. Door het rijden van veel grote evenementen zoals WK qualifiers leer je omgaan met de nervositeit. In de afgelopen jaren reed ik 10 WK kwalificatie events in België, Groot-Brittanië, Polen en Nederland, wedstrijden met de Europese top present en vaak 50-110 deelnemers. 10 stuks, ik won er 7 en eindigde altijd in de top 3. Deze resultaten geven me veel vertrouwen, ik laat me niet meer gek maken door het loten van een klote kart of andere zaken waarop ik zelf geen invloed op heb, ik zorg dat ik mezelf niks kan verwijten en het beste uit de mogelijkheden haal.

251480_2268076226915_7075126_n

Dit laatste is heel belangrijk, door het maximale uit iedere situatie te halen kan je tevreden zijn met de uitkomst, ook al is dit soms niet waar je vooraf op gehoopt had. Veel mensen zeggen mij al jaren, dit jaar moet het toch eens gaan lukken om te winnen, bijna altijd goed bedoeld en een teken dat mensen het mij gunnen. Dit is leuk maar het moet geen obsessie worden om te winnen, als ik dit jaar een top WK rijd en ik word 4e, so be it. Zou ik al mijn titels van het afgelopen jaar willen inruilen voor het WK, euhm NEE. Ik ben trots op de resultaten die ik gehaald en zou deze voor geen goud willen inruilen, dat betekent niet dat ik er niet alles aan zal doen om eind van deze maand een mooie trofee toe te voegen aan mijn collectie! In de komende 2 weken zal ik 2 andere aspecten die naar voren komen in mijn voorbereiding uitlichten, houd mijn blog daarom in de gaten.

Wil jij mij helpen op weg naar succes, dat kan via Talenboek!

Kart World Championship dag 5

Ruben 6e op WK en wereldkampioen teams
Camerano, 26 juli 2015

Al heel vroeg ’s ochtends was ik klaarwakker, ik keek links naast me waar al mijn kartspullen lagen te drogen en waar de medailles lagen die ik al verzameld had, 10 in totaal. Een mooie collectie, maar vandaag was de belangrijkste dag, de finale van het WK 2015, het WK dat ik zo graag wil winnen. Na 4 dagen racen had ik 10 fantastische races gereden, maar zoals voor het WK al aangegeven, om het WK te winnen moet je de juiste combinatie van topprestaties en geluk weten te vinden. Dat eerste was aardig gelukt, ik heb geen fouten gemaakt en maximaal gepresteerd, daar was ik dan ook al tevreden over. Maar af en toe eens een mindere kart in een zware poule of een leeglopende band terwijl je op kop ligt, dit kan je niet gebruiken en overkwam me helaas wel. Toch stond ik nog op een 5e plek en was er op de laatste dag nog van alles mogelijk, ik klom dus ook uit bed met gezonde spanning, veel motivatie en een enorme drive om er op deze laatste dag het beste van te maken.

150726 1

Inmiddels was het kaf van het koren gescheiden, 73 rijders hadden hun koffers kunnen pakken en konden vandaag genieten van het Italiaanse strand, de overige 54 konden zich opmaken voor een 30 minuten durende halve finale, verdeeld in 3 groepen. In de eerste finale de grote favoriet Mathias Grooten, hij stond er voor vandaag het beste voor. In zijn race wist hij een 2e plek te scoren achter één van de grote verrassingen van dit toernooi, Lorenzo Stolk, wat rijdt hij sterk en met een dominante overwinning in de halve finale stijgt hij wederom in de stand. Nick worstelt zich met een mindere kart van plek 10 op de grid naar plaats 6, hij houdt hiermee zijn top 10 kansen na een geweldige week in leven. Dan de 2e groep, hierin zat ik zelf en ook Annelien, Rico en Marcel. Aangezien de halve finale niet geschrapt kan worden en je in tegenstelling tot de finale (waar je de battle kwalificatie hebt) niks te zeggen hebt over je kart, is er geen enkele kartloting zo belangrijk als die van de halve finale. Ik loot kart 6, deze was in de vorige race bijna laatste geëindigd en 1,1 langzamer dan de koplopers. Weliswaar een iets mindere rijder, maar in de halve finales zit daar geen seconde in.

150726 3

Een teleurstelling, dit zijn de kleine dingen die op een WK jouw kant op moeten vallen, en dat gebeurde nu even niet. Echter wist ik ook dat ik deze week al, in vergelijking met de meeste van mijn concurrenten, veel meer uit de karts kon halen dan anderen. Ik gaf alles en kwalificeerde me op plek 6. Ik reed één van mijn beste races en kon door een inhaalactie op de Italiaan Bongiovanni en een positie winst op de Noor Andersen door een goede pitstop nog de 4e plek scoren. Hiermee hield ik ieder geval nog een kleine kans op het eindpodium in leven. Annelien werd knap 6e terwijl Rico zijn beste race van het kampioenschap rijdt en 2e wordt, helaas was dit voor hem niet genoeg voor een finaleplek en eindigt het WK als 7e Nederlander op een mooie 19e plek. Ook voor Marcel zit het WK erop, na een 12e plek kan hij als 38e het WK afsluiten, een mooie prestatie. In de 3e halve finale wint teamgenoot Yoan Medart, hij haalt hiermee nog de finale, waardoor ons hele Bluestar team als enige team compleet is vertegenwoordigd in de grote finale. Brian en Selina worden 8e en 9e en door 2 penalties kan Selina daarom net als Brian en Annelien nog net meedoen aan de grote finale! 2 dames kwalificeren zich dus voor de finale, een ongekend goede prestatie, zeker op dit sterk bezette WK, iets dat nog nooit eerder is voorgekomen! Hiervoor verdienen Selina en Annelien beiden al een groot compliment, want nog nooit konden vrouwen zich op een WK zo goed staande houden tussen de mannen, met zoveel podiums en zelfs 1 en 2 overwinningen. Thom en Emile sluiten het WK in semi finale 3 af en worden uiteindelijk 41e en 45e.

150726 2

De uren voor de finale zorgde ik dat ik de stand van de top 8 perfect in mijn hoofd had zitten zodat ik tijdens de finale precies kon uitrekenen wat ik nodig had voor bepaalde posities, dit is altijd erg belangrijk want als je overzicht kan bewaren in de hectiek van de finale heb je een streepje voor op je concurrenten. Ik zelf stond nu 7e. Het schema voor de knock-out kwalificatie werd bekendgemaakt, 6 Nederlanders, 6 Belgen, 2 Polen, 1 Hongaar, 1 Amerikaan, 1 Italiaan en 1 Zweed, wat een line up. De battles zijn essentieel voor de te verdienen extra punten en voor het kiezen van je kart. Ik was vanwege mijn rangschikking in de eerste ronde vrijgeloot, en moest daarna tegen de Amerikaan Logan Calvin (nummer 10 uit de stand). Ik kon hem vrij gemakkelijk aftroeven en ging door naar ronde 2. Ik kwam nu al Matts Breckpot tegen, de nummer 2 uit de stand en de man in vorm. Mijn 2 rondjes waren heel goed, maar ik kwam uiteindelijk 9 honderdste tekort, met 0,09 seconden vloog ik eruit en dit betekende een 5e startplek voor mij en een middelmatige kart, de top 3 werd nu wel heel lastig. Brian zorgde voor de grote verrassing in ronde 2 al gelijk Robin Borremans uit te schakelen, een knappe prestatie van de WK debutant. Het was jammer dat ik Matts al tegen kwam in ronde 3, want in de halve finale won hij eenvoudig van Giovanni Baccellieri. Mathias versloeg uiteindelijk Matts in de finale van de shoot out, en daarmee bevestigde hij zijn favorietenrol op deze finaledag van het WK.

150726 8

Onder grote belangstelling van het vele publiek ging de finale van 35 minuten van start. De 18 beste indoorkarters ter wereld mochten nog 1 keer deze week hun kunsten vertonen en het was een oorverdovend geluid toen de groene vlag viel en iedereen zijn kart weer richting toerenbegrenzer doortrapte. Mijn start was goed en ik kon Baccellieri voor me onder druk zetten, hij verdedigde een beetje. Ik kon hem binnen inhalen en opschuiven naar P4. Voor mij zat nu Lorenzo die vooral voor het juniorenkampioenschap ging in een duel met Baccellieri (Be) en Klek (Pl). Ik zat snel op zijn bumper en hij liet me door. Ik zat toen vlak achter Mathias die op P2 lag achter leider Breckpot. Ik moest veel mensen in de gaten houden, vooral uit het achterveld kwamen enkele snelle mannen opzetten, en ik maakte op het perfecte moment mijn pitstop, een heel treintje van 4 man zat vlak achter me. Ondanks dat ik slechts de langzaamste snelste rondetijd had van de top 13, kon ik toch de 3e plek in de finale veiligstellen!! Toen ik over de finish kwam was ik er vrij zeker van dat ik nog was opgeschoven naar plek 5e, een hele zoete top 5 klassering die ook nog een free entry voor volgend jaar opleverde.

150726 7

Helaas kwam er na de finish nog slecht nieuws, want 1 rijder achter me had een tijdstraf gehad waardoor andere rijders weer doorschoven en ik uiteindelijk 1 punt te kort kwam voor deze top 5. Mijn WK 2015 eindigde op een 6e plek, en gezien de 12 races die ik gereden heb kan ik daar heel tevreden mee zijn. De teleurstelling van het missen van P5 werd verzacht door het pakken van mijn 2e wereldtitel bij de teams. Na 2009 werd ik met het Belgische Bluestar Racingteam nu weer kampioen, wat ongelooflijk gaaf om van dit team deel uit te mogen maken, samen met Mathias, Robin, Yoan en Gregory (als rijder/coach/teamcaptain die altijd zijn eigen belang laat vallen voor dat van het team als het nodig is) hebben we een geweldig team. De individuele titel ging naar Mathias Grooten, dik en dik verdiend, net als de 2e plaats van Matts Breckpot. De 3e stek was, met iets meer geluk, voor Arnaud Teuwen, ook uit België. Mijn kamergenoot en maat Nick van Overveld kan heel trots zijn op zijn WK, door middel van 8 podiums en een sterke finale rijdt hij zich naar een 9e plek op zijn 3e WK, petje af voor hem!! Misschien nog wel knapper is de prestatie van Lorenzo Stolk, hij is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren en de 5e plek algemeen (we hadden het zelfde aantal punten) maakt die prestatie nog specialer, wat een topper!

Brian reed zijn 1e WK en scoorde meerdere overwinningen, hij mag heel tevreden zijn en wordt uiteindelijk 16e! Dan Selina, ondanks alle emoties de kampioen bij de dames, wat reed ze een sterk WK, en met de 17e plek algemeen scoort ze één van de beste prestaties ooit van een dame op het WK. Annelien had in de finale als enigste te kampen met een kapotte kart, ze miste haar 2e titel bij de dames op 1 puntje, en dat is heel zuur, want ze had het in mijn ogen (die misschien niet helemaal onpartijdig zijn als broer :P) dik verdiend. Feit is wel dat Annelien als eerste vrouw ooit 2 races wint op een WK, na de 1e overwinning van Tanja-Carina Muller in 2010 een primeur, en met haar 1e finaleplek kan ook zij tevreden terugkijken op het WK. Gianni Bongiovanni zorgde ervoor dat iedereen het Italiaanse volkslied nog eens te horen kreeg met de huldiging van de kampioen bij de masters, dat was prachtig!

150726 6

Na het uitreiken van de fel begeerde bekers was de kartbaan niet langer het strijdtoneel, maar sloot de grote familie die de betrokken van het KWC vormen het WK feestelijk af. Alleen als je er ooit deel van hebt uitgemaakt weet je hoe mooi dat is, zoveel vriendschap tussen mensen uit legio verschillende landen. Er werd afscheid genomen en alweer uitgekeken naar volgend jaar. En dat doe ik ook, ik heb het idee dat ik nog ieder jaar beter wordt en er is niets mooiers dan strijden met zoveel andere toprijders. Maar geen volgend jaar zonder eerst mijn sponsoren van dit jaar te bedanken. Iedereen die mij heeft gesteund ben ik heel dankbaar, dankzij jullie heb ik veel kunnen trainen en mij perfect kunnen voorbereiden op dit WK! Ook wil ik iedereen uit ons huisje bedanken voor de geweldige tijd in Italië, van 8 man in een Fiat 500 tot een soms iets te enthousiaste hond, wat hebben we gelachen en wat was het fijn dat we vanuit deze mooie thuisbasis elkaar sterker konden maken tijdens de afgelopen 2 weken. Ook een bedankje aan iedereen die het WK gevolgd heeft vanuit Nederland, mijn verslagen zijn weer massaal gelezen en dat doet ons erg goed, tot volgend jaar!

Kart World Championship dag 4

Ondanks goede dag worden titelkansen kleiner
Camerano, 25 juli 2015

Dag 4 van het KWC zou een cruciale worden voor vele rijders, en zo ook voor mij, met heats 8, 9 en 10 in de planning. Ik begon de dag met een vrij makkelijke groep, vooral Annelien en de Poolse topper Marczyk waren mijn grote concurrenten. Ik kwalificeerde op plek 3 achter Marczyk (Pl) en Lara (Br). In het begin van de race kon ik Lara inhalen en ging ik op jacht naar Marczyk, maar hij reed een snel tempo, terwijl er achter mij 3 man zaten die me op de voet volgden. Toen opeens ging Marczyk zijn linker achterband stuk en moest hij van kart wisselen. Dit kan tijdens de pitstop en hij verloor slechts enkele seconden, maar kwam wel terug op plek 4. Lara was ook gestopt en reed harder dan mij, maar ik moest nog even wachten want achter me zat Emile Hollink die ook snel reed, en als ik zou stoppen zou ik hem ruim baan geven en wellicht P1 uit handen geven. Het was kiezen tussen 2 kwaden en gelijk na Emile dook ik de pits in, maar kwam achter de Braziliaan terug de baan op, hij was niet te houden, in een weliswaar veel betere kart reed hij knappe tijden en ik ging weer naar plek 2.

150725 corne

Dan mijn 3e race, een poule des doods met Mathias Grooten, Yoan Medart en nog enkele andere subtoppers. In de kwalificatie kon ik er niet meer uithalen dan een 4e stek achter Arnaud Degaigne (Fr), Mathias en Yoan. Voor het teamkampioenschap was dit voor ons ook verre van ideaal. In een hele spannende race gingen Mathias en Degaine er vandoor, vooral die 2e had een superkart, en ik moest met Yoan knokken voor P3. Ik won dit door een betere pitstop, zo hoefde ik hem op de baan niet in te halen. 9e podium op rij, maar eerlijk is eerlijk, dit was geen gunstig resultaat voor mij, want directe concurrenten Borremans, Grooten, Teuwen en Breckpot liepen uit, mijn achterstand groeit en het kampioenschap wordt steeds lastiger. Gelukkig had ik in mijn 10e race nog eens een hele fijne kart, net als in race 1, en ook nu won ik met pole position en snelste ronde, een mooie opsteker die ik heel goed kon gebruiken zo net voor de finaledag. Hiermee heb ik alle 10 de wedstrijden op het podium gereden, en vaak veel meer uit de karts gehaald dan mijn concurrenten. Ik ben dus ook dik tevreden over mijn rijden, maar ik had in de stand natuurlijk liever iets korter bij gestaan. Ik sta nu op plek 5 en al op 20 punten van leider Grooten. Traditiegetrouw vinden er op de finaledag vaak nog flinke verschuivingen plaats, dit weet ik als geen ander. Ik zal dan ook blijven knokken tot de laatste race.

150725 finish

De overige Nederlanders blijven uitstekend meedraaien in de top. Allereerst Lorenzo die een heel goed toernooi rijdt. We vinden hem nu terug op plek 7, slechts enkele punten achter mij en met hele goede papieren voor een finaleplek, hij heeft 9 van de 10 races podium gepakt en net als mij 3 overwinningen. Lorenzo strijd met de Pool Klek en de Belg Baccellieri om de titel bij de junioren. Vlak daar achter vinden we Nick op P12, met 2 overwinningen en 8 podiums (ondanks een aantal mindere karts) rijdt hij een super WK en gaat voor niks minder dan de finale. Brian staat 15e, mede dankzij 2 spectaculaire overwinning en nog een aantal 2e en 3e plekken. Aangezien hij niet vaak meer indoor rijdt kan hij daar nu al tevreden mee zijn, maar de finale lonkt, hij zal een goede halve finale moeten rijden. Selina is na dag 4 de eerste dame op plek 16, zij doet het ook heel knap met 1 overwinning en 6 podiums. Het damesklassement en een finaleplek zullen nu haar doel zijn, maar daarvoor zal ze ook een hele sterke halve finale moeten rijden. Annelien heeft zelfs 2 races gewonnen en 5 podiums, ze had redelijk zware groepen en staat net achter Selina, ze zal heel goed moeten scoren om haar eerste WK finale te mogen rijden, maar dat is gezien haar goede vorm zeker niet onmogelijk.

150725 medailles

Rico had wellicht wat meer verwacht van dit WK, met 1 overwinning en 3 podiums zal de finale lastig worden (nu 23e, hij zal waarschijnlijk podium moeten rijden in zijn halve finale), maar op zijn leeftijd zullen weinig mensen zijn prestaties nadoen! Marcel heeft met 3 3e plekken en een plek in de halve finale zijn doelstellingen waarschijnlijk wel gehaald (nu P35), voor hem is het vanaf nu alleen maar winst. Dit geldt ook voor zijn broer Emile (P45) die ook al op het podium stond. Debutant Thom van Dijk (P39) pakte zelfs 2 keer een podium, heel knap voor deze junior. Voor Johnny zat het WK er na dag 3 dus al op na een harde crash. Vandaag kwam er nog een flinke onweersbui voorbij, maar hier merkten we op de baan eigenlijk nauwelijks wat van, de baan was snel weer droog. Voor morgen zal de spanning enorm zijn, dan worden de belangrijkste prijzen verdeeld en zal ik er moeten staan, ik ben er klaar voor!!

Kart World Championship dag 3

Overwinning en 2 tweede plaatsen op dag 3
Camerano, 24 juli 2015

Al om 8 uur ’s ochtends moest ik samen met Annelien naar de briefing voor onze 5e race van het kampioenschap. De baan was nog vrij glad en dat beviel mij wel, ik kwalificeerde op pole position 2 tiende voor Annelien! De race verliep voor mij super, ik kon langzaam wegrijden en Annelien werd ondertussen onder druk gezet door de Spanjaard Burillo. Mijn pitstop ging goed, en ik probeerde mijn snelste ronde nog aan te scherpen. Annelien verloor P2 met de pitstop en Burillo pakte nog net mijn snelste ronde af, jammer, maar hij had dan ook een kart die wel een stuk beter was dan de mijne, en dus was ik content met mijn overwinning die ik nodig had!

150724 startgrid

Mijn 2e race van de dag volgde al een haf uurtje later. Dit keer lootte ik een vrij goede kart, en kwalificeerde op een 3e plek, vlak achter pole position (8 honderdste). Voor me stonden Selina en de Amerikaan Logan Calvin, beiden in hele snelle karts! Ik kon gelukkig Calvin inhalen na een rondje of 6, terwijl Selina er als een raket vandoor schoot, hier kon ik met mijn kart helaas niks meer aan doen, ze was ruim 4 tiende sneller, maar met P2 pakte ik weer belangrijke punten. Calvin finishte al voor de 3e keer vlak achter me op plek 3. Later op de dag, toen de avond al gevallen was, mocht ik mijn pak nogmaals aantrekken voor race 7 alweer. Deze groep was niet bijster sterk, maar ik had ook niet één van de betere karts. Wederom kwalificeerde ik me op plek 3, nu achter de nummer 2 uit de stand Matts Breckpot en Marcel. Ik pakte Marcel meteen in de eerste ronde op het buitenstuk, een redelijk harde actie, maar hij kon er net mee door. Ik zette de aanval in op Breckpot, maar zoals al 3 keer eerder dit WK was er weer net iemand in een (iets) betere kart voor me. Marcel zette de druk er nog even flink op, maar ik maakte geen fouten en haalde weer de punten die ik kon pakken.

150724 annelien

Op mijn materiaalpech in race 4 (3e) na heb ik alleen maar 1e en 2e plaatsen en ik voel me ook heel sterk op deze baan, ik heb het gevoel dat ik één van mijn beste WK’s ooit rijd. Echter is mijn achterstand op koploper Mathias Grooten wel al opgelopen tot maar liefst 17 punten na schrap. Een flink gat, maar in de wetenschap dat we nog 5 races te gaan hebben (en daarbij de belangrijkste, halve finale en finale) is er nog niks beslist. Andere toppers als Baccellieri, Teuwen en Breckpot scoren ook veel overwinningen. Dit alles heb ik echter niet in de hand, hun groepen en de karts die ze loten is iets waar ik niks aan kan veranderen en ik blijf me concentreren op mijn eigen races. Na dag 3 sta ik nog steeds mooi in de top 5, maar een hoop andere rijders staat nog kort bij. De strijd om de 18 finaleplekken zal dan ook enorm worden.

150724 podium

Het kampioenschap lijkt gedomineerd te worden door de Belgen en de Nederlanders. De Hollanders zijn nog nooit zo prominent aanwezig geweest tijdens een WK, en na dag 3 staan 6 Nederlanders op een virtuele finaleplek, 1/3, dat zou echt uniek zijn. Wel moet gezegd worden dat veel van onze landgenoten bepaald niet mogen klagen over de karts tot nu toe, maar dan moet je het nog steeds doen! Lorenzo, Brian en Nick hebben al meerdere overwinningen te pakken en stormen de top 10 binnen. Annelien (nog steeds leider bij de dames), Selina (vlak achter Annelien op P2 bij de dames) en Rico hebben ook al van de bovenste podiumtrede mogen proeven en hebben allemaal ook nog goede kansen. Dan hebben we Marcel die boven zichzelf uitstijgt met al 3 podiumplaatsen, en ook Emile en Thom hebben al een medaille op zak. Pechvogel is Johnny Kraak die vandaag helaas het WK heeft moeten verlaten, na een opengescheurde radiateur kwam er water op zijn banden en crashte hij hard, iets waar je niks aan kan doen en heel erg zonde dat hij hierdoor een ribblessure opliep en het WK moet verlaten. Ik weet zeker dat deze sympathieke rijder in de toekomst sterker terug zal komen op het WK!

Morgen om half 9 mag ik alweer de baan op, ik kan niet wachten tot mijn 3 races van morgen en ik hoop dat ik nu ook eens een hele goede kart loot!!

Kart World Championship dag 2

Wederom 2 keer podium maar wel puntverlies
Camerano, 23 juli 2015

Op dag 2 van het WK werd ronde 3 afgemaakt, de volledige 4e ronde werd verreden en voor 6 van de 8 groepen stond ook ronde 5 op het programma. Sommige rijders hadden dus 3 races, een hoop 2 en een enkeling zoals Lorenzo slechts 1. Voor mij begon de dag met een hele zware heat, maar ik had gelukkig wel een lekkere kart. De kwalificatie was weer een rommeltje aangezien er iemand op een gevaarlijk deel van de baan stilstond op de ideale lijn. Hierdoor moest de kwalificatie opnieuw, en in de 2e poging nestelde ik met op plek 2, duidelijk het maximaal haalbare, want teamgenoot Yoan Medart was 4 tiende sneller in een superkart die al de hele dag vooraan reed. Achter mij stonden nog een hoop goede rijders zoals de Braziliaan Rubin, Rico, de Belg Matts Breckpot, de Pool Klek en de Amerikaan Calvin. Ik wist dat de start wellicht mijn enige kans was om Medart te pakken, maar Yoan was direct weg en ik focuste me op mijn eigen lijnen. Calvin liet een gaatje vallen en ik kon mooi constant rijden. Gedurende de race kwam hij wel weer opzetten en toen ie op een seconde zat dook hij de pits in. Direct een ronde later ging ik ook pitten en ik kwam netjes weer op plek 2 terecht. Helaas geen overwinning maar wel weer het uiterste uit de kart gehaald!

150723 (4)

In het restant van ronde 3 pakte Annelien weer een mooie 3e plek, net als Thom van Dijk die zijn eerste podium ooit pakte, super gedaan! Verder was van de Nederlanders alleen Nick in de top 5 te vinden, hij had een duidelijk mindere kart maar werd toch netjes 5e. Ondertussen werden de zorgen van de mensen van de kartbaan groter en groter over de karts. De verschillen zijn op zich redelijk beperkt, maar er gaan veel karts kapot. Dit is voor een groot deel te wijten aan de vele onervaren pannenkoeken die helaas ook meedoen aan het WK, van de 128 rijders zijn er veel echte toppers, maar er doen ook zo 30 mensen mee die veel lompe acties maken en vaak crashen of crashes veroorzaken en hier wordt het materiaal natuurlijk niet beter van. Er zijn steeds minder reservekarts en we zitten nog maar op dag 2, hopelijk kan de komende dagen het tijdschema iets beter gehandhaafd worden zodat er wat meer tijd is voor de monteurs om de karts te onderhouden.

150723 (2)

Dan ronde 4, ik lootte een superkart. In de race voor mij was er mee gewonnen en ik had veel vertrouwen in een goede afloop. In de kwalificatie pakte ik overtuigend pole position in opnieuw een alles behalve makkelijke groep, voor Giovanni Baccellieri. In het begin van de race werd ik echter gelijk onder druk gezet en mijn kart werd lastiger en lastiger te besturen. De mannen achter mij gingen snel de pits in en ook ik deed een relatief vroege stop meteen nadat mijn directe concurrenten waren gestopt. Helaas kwam ik slechts als 3e weer de baan op en de mannen verdwenen snel uit het zicht. Mijn rondetijden werden snel slechter en ik zat een seconde boven mijn kwalificatierondje! Wat bleek was dat mijn linker achterband aan het leeglopen was. Met veel verdedigend werk stelde ik wel nog mijn 4e podium veilig (P3). Dit resultaat was natuurlijk enorm frustrerend, met zo’n superkart slechts 3e worden door mechanische pech is erg zuur. Zeker als de kart er daarna uit wordt gehaald en later op de dag weer steeds op 1 rijdt. Dit alles zorgt er ook voor dat mijn achterstand op de koploper Mathias Grooten groeit tot 13 punten (4 overwinningen). Een aantal rijders waaronder hij heeft makkelijkere groepen gehad en daar moet je net geluk mee hebben. Gelukkig is het pas dag 2 en heb ik wel 4 podiums staan, ik heb dus nog alle kans en de kwalificaties die erg belangrijk zijn, gaan heel goed.

150723 (1)

Morgen zal ik dan echt zo goed als zeker 3 races rijden, ik hoop dan een aantal overwinningen te gaan scoren! Rico had voor het eerst dit WK wat te vieren en deed dat gelijk goed, in race 4 pakte hij zijn 1e podium met een mooie overwinning!! Annelien kon het podium voor de 3e keer beklimmen, met een 2e plek net voor Lorenzo op plek 3 weer een hoop punten. Brian werd pakte ook zijn 2e podium met een 3e plek net als Selina die ook 3e werd.

In de avond werden nog 6 races verreden van ronde 5, hiervan zal ik morgen verslag doen, ik zelf moet pas op vrijdag ochtend weer, om 8 en 9 uur ’s ochtends al. Ik sta nu rond de 7e plek in de stand, net voor Annelien, Nick en Lorenzo die ook nog op finalekoers liggen!

Kart World Championship dag 1

Uitstekende start voor Ruben en topdag voor Nederland
Camerano, 22 juli 2015

Op woensdag 22 juli ging dan eindelijk het individuele kampioenschap van start, voor de helft van de rijders stonden er vandaag 2 races van 20 minuten op het programma, voor de andere helft 3, afhankelijk van de groepen waarin je zat. Brian was de eerste van ons die mocht starten, in de allereerste race streed hij lang voor de overwinning en werd uiteindelijk netjes 2e. Daarna mocht Lorenzo de baan betreden en ook hij deed het heel erg goed, met een 2e plek scoorde hij veel punten (ook voor de stand bij de junioren). Nick dacht wat de andere Nederlanders kunnen kan ik ook, ook hij ging het WK prima van start met een podiumplek, ook 2e in een hele zware groep. Mijn 1e groep was redelijk, een aantal goede rijders maar ik lootte een lekker kartje dus ik had erg veel zin om de baan op te gaan. De kwalificatie is dit jaar 3 rondjes (inclusief outlap) en met 4 tiende voorsprong pakte ik gelijk een extra puntje voor pole position. Op plek 2 stond de Pool Kamil Gorlo. Ik had een goede start, maar achter mij was het een complete chaos, er kwam 1 kart vast te staan onder de boarding en ze kregen hem zo snel niet weg, dat betekende de eerste rode vlag dit WK. In de ziedende hitte moesten we minutenlang stilstaan terwijl wedstrijdleider Corné tussen woedende rijders moest springen. Ik bleef ondertussen rustig en bij de herstart was ik opnieuw goed weg. De race verliep vlekkeloos en ik hoefde met de pitstop geen risico te nemen. Na mijn stop nog even aanzetten om de snelste ronde aan te scherpen en ik werd afgevlagd met het maximale aantal punten, uitstekende start van mijn WK dus, voor het eerst sinds Eupen 2011 begin ik met een overwinning.

150722 ruben

Selina scoorde ook nog een knappe 2e plek, terwijl mijn Bluestar teamgenoten er ook geen gras over lieten groeien (Mathias 1e, Yoan 1e en Robin 3e). Annelien en Rico eindigden net in de top 10, terwijl de broers Emile en Marcel allebei onfortuinlijk werden omgetikt net voor het ingaan van de pits. Het tijdschema was niet bepaald gehandhaafd, er was al anderhalf uur uitloop en er waren ook veel straffen uitgedeeld voor fouten tijdens de pitstops. Na de eerste 8 races ging serie 2 van start. Waar de 1e ronde al een succes was voor de Hollanders, was de 2e zowaar nog beter. Annelien zette de toon met een spectaculaire overwinning vanaf een 3e startplek!

Vervolgens mocht ik weer aantreden, maar dit keer lootte ik een hele slechte kart. Met deze kart had nog niemand een top 10 klassering gepakt en dus wist ik dat ik alle zeilen bij moest gaan zetten. In de kwalificatie die opnieuw gedaan moest worden vanwege een gele vlag merkte ik al gelijk dat de kart heel weinig power had. In de kwalificatie wist ik er echter een superrondje uit te persen goed voor een 4e plek. Op kop reed Matts Breckpot met een hele snelle kart, hij was vanaf de start gevlogen. Daar achter de Slowaak Balaz en de Pool Lenartowski. Ik wist dat deze mannen, en ook de 3 rijders achter me, een veel betere kart hadden, maar dat ik het ze op racen en tactiek wel lastig kon maken. Al snel ging Balaz de pits in, en dat kwam mij niet ongunstig uit. Ik werd onder druk gezet door een Fransman achter me, maar kon de Pool voor me inhalen! Hij bleef wel aandringen, maar ik kon mijn tijden strak houden en zo virtueel in de buurt van de al gestopte Slowaak blijven. In het begin van de race kwamen er wat boutjes van het verbindingsstuk tussen de uitlaat en de motor los, dit maakte veel lawaai maar ik kon/mocht gelukkig doorrijden. Ik gaf alles en een paar ronden nadat de Pool gestopt was kwam ik ook binnen. En ik pakte ze allebei, nipt voor Balaz en ik lag dus op plek 2. Met een paar bochten verdedigend rijden en een constant tempo zonder fouten te maken kon ik die andere gasten achter me houden. Met deze hele slechte kart nam ik plek 2 mee naar huis en er is dus nog niks verloren, sterker nog, ik ben hier heel erg blij mee. Grooten (Be), Calvin (USA) en Breckpot (Be), pakten allemaal wel al 2 overwinningen, maar zij zullen ook vast nog mindere karts krijgen, het kampioenschap is nog lang.

150722 podium

Na mij werd de Nederlandse topdag afgemaakt door de gebroeders Hollink die allebei een schitterend podium pakten (Emile 2e en Marcel 3e). Marcel deed dat na een bloedstollend gevecht met onze vriend uit Arnemuiden, Nick ging vanaf P2 naar zijn allereerste individuele KWC overwinning, fantastisch!! Na dag 1 sta ik 5e in de stand, 1 plekje voor Nick en Annelien staat 12e, een degelijk begin dus en op naar morgen! Door het uitlopen van de races werden 2 races naar morgen verplaatst. Lorenzo was de enige Nederlander die nog een 3e race moest rijden vandaag, en hij werd na een spannende strijd 2e, wederom veel punten al baalde hij dat hij de overwinning nipt moest laten aan de Pool Gorlo. De kartverschillen zijn helaas weer vrij groot, rond de 7/8 tiende en daardoor kunnen veel middenmoters met een goede kart af en toe om de podium meestrijden.

Training dag 7

Laatste trainingsdag verloopt goed
Camerano, 21 juli 2015

Op dinsdag 21 juli, een dag voor de start van het WK, werkten we onze laatste trainingen af, voor mij 5 heats. Ik ben tevreden over mijn voorbereiding, ik heb veel heats kunnen rijden in veel verschillende karts en ik kan eigenlijk niet wachten om van start te gaan. Vandaag een paar laatste details uitgetest, en ook werden we (Mathias ook een paar keer) gevraagd in sommige heats om een bepaalde kart te testen omdat ze twijfelden of die net iets te snel of te langzaam was. Zo konden ze nog wat aanpassingen aan de karts doen, hier waren ze continu mee bezig en de verschillen leken alweer een stuk kleiner dan tijdens de Nations Cup!

150721 lorenzo


Na de trainingsweek hebben we een redelijk beeld van wie er snel zijn. Mijn Belgische Bluestar teamgenoten Mathias, Yoan en Robin zijn allemaal razendsnel, net als de Italiaan Gianni Bongiovanni. Ook de Nederlanders gaan goed, want Nick is iedere keer erg snel, en vlak daar achter is ook Lorenzo steeds heel rap. Dan hebben we nog wat outsiders zoals de Duitser Withake, de Pool Marczyck de Belgen Teuwen en Breckpot en de thuisrijders Betti en Carridi uit Italië. Verder mogen we natuurlijk ook Giovanni Baccellieri en Rico Haarbosch nooit uitvlakken, want ze hebben eerder dit jaar al laten zien in vorm te zijn. De Brazilianen, Colombianen en Amerikanen lijken net een tikkeltje langzamer, maar met goede karts zullen ze ook wel mee gaan doen om podiumplaatsen en wellicht hier en daar eens een overwinning. Ook de Nederlandse dames gaan goed, Selina en Annelien zijn continu veel sneller dan de andere dames en houden zich ook goed staande tussen alle mannen dus dat is hoopgevend!

Wat de overige Nederlands gaan doen zal afwachten worden, maar Marcel Hollink, Emile Hollink en Johnny Kraak waren in de Nations Cup verrassend genoeg wel de snelste Nederlanders met plaats 11, dus wellicht kunnen ze opnieuw verrassen. Thom van Dijk heeft weinig te verliezen op zijn 1e WK, net als Brian Kroon die ondanks iets minder training als de andere Nederlands wel steeds snel was en net als in het BRKC op een finaleplek zal kunnen mikken! Vanavond (dinsdagavond) is de briefing en ook de groepsloting zal dan bekend worden. Meer updates zullen in de loop van de 1e wedstrijddag op woensdag zeker volgen!

Nations Cup

Kapotte kart en ‘superkart’ verpesten onze kans op overwinning
Camerano, zondag 19 juli 2015

Op zondag 19 juli ging het KWC 2015 van start met de Nations Cup, een teamwedstrijd die traditiegetrouw voor het individuele WK wordt verreden en waarbij ieder team voor een land uitkomt. Dit jaar stond ik voor de 3e keer aan de start bij het Belgische Bluestar Racingteam waarmee ik eerder dit jaar al de 24 uur van Brussel won. Ik reed samen met Mathias Grooten, Robin Borremans, Yoan Medart en Gregory Laporte (vandaag als coach omdat we maar met 4 man mochten rijden). Er waren maar liefst 32 teams uit 13 verschillende landen, en daardoor werden er eerst 2 kwalificatieraces van elk 3 uur geracet. De top 8 van iedere race ging door naar de tevens 3 uur durende grote finale, de overige 16 teams reden een mini finale van anderhalf uur. Wij zaten in de eerste groep die al om 8 uur ’s ochtends vertrok en alles ging redelijk volgens tijdschema. Het was dus ietsje koeler als de 2e groep, maar deze groep leek wel duidelijk iets sterker. Ik ging de kwalificatie van 5 minuten doen, en met 6 tiende voorsprong pakte ik pole position!!

150719 nc (1)

Achter mij Mikolaj Marczyck voor Polen en daarachter Rico voor Holland IKM (met Selina, Annelien en Lorenzo), Nick voor Holland Flying Dutchman (met Brian en Thom) en Giovanni Baccellieri voor een Belgisch/Italiaans team. Ik kon in de eerste 40 minuten flink wegrijden van de rest, het ging erg goed en kon ook lekker constant rijden. We moesten in iedere race 3 keer van rijder en 3 keer van kart wisselen, beiden op een aparte plek op de baan, en dit werkte allemaal prima met stoplichten. Robin ging als 2e rijden en noteerde ondanks slechts 4 trainingsheats ook al hele nette tijden en breidde de voorsprong verder uit. Halverwege de race ging Yoan Medart verder nadat Robin de eerste kartwissel eerder al had gemaakt, Yoan deed vlak nadat hij was ingestapt de 2e. De race verliep soepel en het team van Duitsland reed erg sterk, zij lagen het grootste deel van de race voor ons omdat wij een wissel meer hadden gemaakt.

Mathias maakte onze race af nadat Yoan behoorlijk gesloopt uit de kart was gestapt, we wonnen uiteindelijk de wedstrijd met ruim een ronde voorsprong, een lekkere start dus! Holland IKM werd vooral dankzij een geweldige stint van Lorenzo 2e, Duitsland 3e. Holland Flying Dutchman verspeelde in de laatste 15 minuten een top 5 klassering en viel door kartpech zelfs buiten de finale, erg jammer want ook zij gingen hard. De 2e race werd gewonnen door team USA. De kleine finale werd mooie gewonnen door Brian, Nick en Thom die lieten zien dat ze daar eigenlijk niet thuishoorden. Met een vertraging van zo’n 2 en een half uur begon dan eindelijk onze kwalificatie van opnieuw 5 minuten. Waar we al een beetje bang voor waren bleek werkelijkheid te worden, door de endurance races (waar deze karts niet echt voor geschikt blijken, de eigenaar wilde zelf de finale een uur inkorten) waren de kartverschillen veel groter geworden dan de dagen ervoor. Ik had toevallig een hele slechte kart en kon slechts als 10e kwalificeren op bijna een seconde van de pole position van de Poolse Kasia Brem, net als Lorenzo die voor Holland IKM 1 plek voor mij stond.

150719 nc (2)

Gelukkig moesten we 3x van kart wisselen, en na 2 plekken te hebben gewonnen in de eerste ronden, kwam ik binnen voor een andere kart. Dit leek een goede beslissing, want al in mijn 1e ronde reed ik bijna dezelfde tijden als de kopgroep. Helaas sloeg na 4 ronden de pechduivel toe, mijn kart schoot uit de versnelling en de motor deed helemaal niks meer. Waar veel mensen zeiden dat wij vandaag moeilijk te verslaan zouden zijn, bleek wederom dat je zonder geluk nog zo goed kan zijn, maar we lagen na 15 minuten race achteraan en al bijna kansloos voor de zege. Ik heb uiteindelijk een uur volgemaakt, doordat er heel veel grip op de baan bij was gekomen was het rijden extra zwaar, en de kart die we hadden teruggekregen was ook een hele matige, mijn pace was 7-8 achter de koplopers. Mathias ging na mij en maakte onze 2e kartwissel, of eigenlijk 3e maar de kapotte kart telde niet mee :(. We kregen een goede kart terug, en na een minuut of 15 gebeurde er iets met de begrenzer van de motor waardoor we opeens een stuk meer vermogen hadden. Dit was ’s ochtends in de race bij Holland IKM blijkbaar ook gebeurd, zij hebben toen de stint gewoon mogen uitrijden met die kart.

150719 nc (3)

Het ‘probleem’ zorgde voor een stuk meer vermogen, en in combinatie met het gas dat bij Mathias soms bleef hangen knalde hij even de banden in. We konden gelukkig verder en de kart was niet te houden, hij reed opeens een bizarre 2 seconden per ronde harder dan de rest. Met nog een uur en 15 minuten te gaan zorgde dit ervoor dat we nog weer konden winnen. Maar wat voor ons een gelukje leek na de pech eerder in de race, bleek wederom in een nadeel om te slaan. Robin stond klaar voor de rijderswissel, en opeens werd hij verzocht om in een andere kart plaats te nemen, in onze ogen een hele vreemde beslissing aangezien er vanochtend wel tot de kartwissel mocht worden doorgereden, en het was tenslotte niet onze schuld dat die kart dat probleem had, met een hele slechte kart zouden we er ook niet uitgehaald zijn. Hierdoor ontstond er discussie in de pits en dit zorgde ervoor dat we wederom 30 seconden verloren. Achteraf hoorden we dat de kartbaan eigenaren de opdracht hadden gegeven aan de wedstrijdleiding om de kart eruit te halen.

150719 nc (4)

Robin en Yoan reden de race uit met dus weer een andere kart, en vochten zich ondanks dit alles nog terug naar een 10e plek, slechts 2 ronden achter de leiders, een bizarre race. Ondertussen was België Holla Lulu die met veel geluk in de finale was gekomen bezig aan een hele sterke race, Matts Breckpott en Giovanni Baccellieri reden met 2 marshalls van de baan uiteindelijk naar de overwinning, net voor de Brazilianen die niet mochten klagen met de karts maar ook een goede race reden. Een team van Tim van den Acker, Matt Bartsch, Arnaud Teuwen en Adrian Janecsko werd knap 3e. Een andere favoriet Holland IKM maakte er een beetje een potje van, door extra kartwissels en door lang door te rijden met hele slechte karts eindigden zij in de achterhoede, zonde want de snelheid was er zeker bij deze jonge gasten. Al met al zijn de betrouwbaarheid van de karts en de verschillen tussen de karts punten die ons zorgen baren. Gelukkig rijden we volgende week maar korte races en hebben de monteurs nog 2 dagen om wat aan de karts te doen, dus ik heb nog wel goede hoop.

150719 nc (5)

Helaas dus ook in mijn 8e deelname geen overwinning in de Nations Cup, na 3 3e plaatsen op rij nu geen podium. Anderzijds ben ik wel zeer positief over aankomende week, ik denk dat ik er super bij zit en ook met ons team staan we sterk voor het teamkampioenschap. Op maandag neem ik een rustdag, de 2 lange stints kan ik goed voelen en ik denk dat het beter is om me even weer helemaal op te laden en dinsdag de laatste trainingen af te werken.

Training dag 6

Volop drukte op laatste dag voor Nations Cup
Camerano, zaterdag 18 juli 2015

Op zaterdag 18 juli was het dan echt raak, bijna alle heats zaten stampvol, gelukkig hadden we van te voren gereserveerd. Ik probeerde vandaag 3 heats achter elkaar, en dit ging uitstekend, het was uiteraard warm, maar prima te doen! Dat is goed om te weten voor de Nations Cup. Wel weet ik dat ik geen risico zal nemen met mijn gewicht, want je kan drinken wat je wilt, je verliest toch veel vocht. Vergeleken met het begin van de week neem ik al 2,5 kilo meer lood mee! Bij mij ging het vandaag super, op 1 heat na stond ik steeds bovenaan in 5 verschillende karts.

150718 2

Momenteel vind ik het erg vervelend dat we nog tot woensdag moeten wachten voor het WK eindelijk begint, ik heb het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben. Ook tijdens de heats levert dit wel eens frustraties op, want veel nieuwe rijders rijden vele seconden off pace en rijden daarom regelmatig in de weg, 1 voordeel, we kunnen oefenen op inhalen.

Ik ben blij dat we morgen een race hebben in de vorm van de Nations Cup, dan kunnen we echt kijken hoe de krachtsverhoudingen voorlopig liggen, want er zijn veel snelle rijders en outsiders, en ook veel toppers zullen deze race nog als training gebruiken. Vandaag vielen Nick en Lorenzo in positieve zin op, zij waren erg rap in al hun heats en dat viel ook de andere internationale rijders op die hun strak in de gaten hielden. Vanavond om 8 uur is de briefing voor de Nations Cup, waarna we morgenochtend eindelijk van start gaan!

Training dag 5

Goed gevoel op relatief rustige dag
Camerano, vrijdag 17 juli 2015

Ondanks dat veel mensen op Facebook aankondigden onderweg te zijn richting het WK was het op de eerste officiële trainingsdag nog vrij rustig. Sommige heats waren met 16 man wel vol, maar anderen ook helemaal niet en dus was er vooralsnog voldoende plek voor iedereen om te trainen. Wij hadden best wat heats gereserveerd, maar omdat de planning nog wat werd gewijzigd (het WK begint nu op woensdag en op dinsdag is er nog een trainingsdag) verschoven we enkele heats naar volgende week na de Nations Cup. Het was vandaag bijna 40 graden en de eerste keer dat we overdag gingen trainen, maar de warmte was toch minder erg dan gisteravond toen het heel erg benauwd was.

150717 annelien

Nick en ik reden vandaag veel samen en we waren beiden snel, we zaten op enkele tienden van elkaar en reden bijna constant in de top 3. Brian reed iets minder heats maar was wel de snelste van ons vier vandaag, terwijl Annelien ook nog steeds een goed gevoel heeft over de trainingen. Er zijn dit jaar best veel dames die meedoen en dat zal een leuke strijd worden! Ondanks dat we al een aantal dagen aan het trainen zijn, vind ik toch iedere keer weer kleine verbeterpunten, het zal volgende week uiteindelijk toch om de details gaan. Veel Polen en Belgen zullen later vandaag arriveren, ik ben benieuwd wat zij voor tijden gaan klokken.

Training dag 4

Drukte op de baan neemt toe

Camerano, 16 juli 2015

Op donderdag was de laatste dag dat er alleen vanaf 6 uur ’s avonds gereden kon worden en dat er nog recreanten tussendoor reden. Dit zorgde voor de nodige stress bij de mensen achter de balie, want ze moesten flink aanpoten om iedereen aan de balie te helpen. Wij hadden uiteindelijk na wat moeite 5 heats vastgelegd verdeeld over de avond.

150716 ruben

Het was enorm benauwd vandaag, klam en ontzettend warm met je kartpak aan, maar deze omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde natuurlijk! Tijdens al mijn heats vandaag zat ik er goed voorin bij en ik probeerde weer wat nieuwe dingen, dit werkte soms wel maar soms ook niet. Het was ook erg goed om te experimenteren met verschillende outfits, ik heb vele pakken, handschoenen en schoenen bij om te kijken waarmee ik het beste kan rijden, dit maakt weldegelijk verschil.

Al met al is het fijn dat we ruim op tijd aanwezig zijn zodat we ons goed kunnen voorbereiden. Annelien, Brian en Nick waren ook weer erg snel vandaag. Naar mate de week vordert zie je ook steeds meer mensen die net aankomen gelijk achter je aan gaan rijden.

150716 inschrijven

Vandaag waren oud wereldkampioen (2005) Werner Truegler uit Oostenrijk en de snelle Braziliaan Humberto Rubin (vorig jaar 3e) ook voor het eerst op de baan te vinden. Het WK is altijd weer een weerzien van oude bekenden en dat is deze keer niet anders. Ook de mensen van de organisatie druppelen binnen, zoals Poul Horneman, en nieuw als wedstrijdleider, Corné Snoep (deze keer niet als rijder) en Bas van Osta beiden uit Roosendaal.

Morgen gaan we ’s ochtends verder met trainen.

Training dag 3

Afkoeling op 3e trainingsdag

Camerano, woensdag 15 juli

150715 dag 3 glijden

De woensdag begon met een uitstapje naar een waterpark een klein half uurtje van ons huisje vandaan. Samen met een grote groep karters maakten we menig glijbaan en zwembad onveilig! Het was erg leuk en ook lekker om even af te koelen in het water bij temperaturen van boven de 35 graden.

Bij het vallen van de avond gingen we opnieuw richting kartbaan voor enkele heats training. Er waren vandaag al veel karts tegelijk op de baan, maar omdat we vroeger op de dag begonnen in vergelijking met vorige dagen, waren de tijden nog wat langzamer vanwege de warmte. Ik had wederom een goed gevoel, al reed de Italiaan Gianni Bongiovanni (ook deelnemer eerder dit jaar in België) wel hele snelle tijden in allerlei karts. Hij hield er duidelijk een andere rijstijl op na vergeleken met de meeste anderen, en daarom zeker de moeite waard om ook eens uit te proberen. Na 4 heats vonden we het mooi geweest en gingen we richting Ancona om daar een hapje te gaan eten.

Op de Facebook pagina van Nick is een filmpje te zien van een rondje over de baan.

De link voor de live timing is ook bekend, die kan je hier zien. De live timing zal met de start van de Nations Cup op zondag normaal gesproken zeker moeten werken.

Reis naar Italië en eerste trainingen

Warm onthaal in Italië

Camerano, 12, 13 en 14 juli

20150714 training dag 1 en 2 (1)

Op zondag 12 juli was het zover, de auto was volgepakt en we stonden klaar om te vertrekken richting het zonnige zuiden van Europa, Italië is dit jaar de locatie van het WK indoorkarten. Samen met mijn pa, zus Annelien, Brian Kroon en Nick van Overveld ging ik op pad voor 2 weken lang karten op Italiaanse bodem. We hadden besloten de reis over 2 dagen te verdelen, zo konden we lekker op het gemak rijden en konden we onderweg ook nog stoppen op een aantal leuke plekjes. Op zondag verliep de reis soepel, we reden onder meer over de Gothard pas, een prachtige passage in de Zwitserse alpen waar zelfs nog sneeuw lag. Na een nachtje hotel in de buurt van Milaan gingen we op maandag verder met onder meer een tussenstop in Modena voor een bezoek aan het Enzo Ferrari museum. Rond het vallen van de avond arriveerden we bij ons huisje vlakbij Camerano, waar de PGK kartbaan ligt. De temperatuur was met meer dan 30 graden tropisch, en we werden enorm gastvrij onthaald in het mooie huis waar we de komende 2 weken zullen verblijven, al met al een warm onthaal!

20150714 training dag 1 en 2 (2)

Op maandagavond konden we het niet laten om alvast even naar de kartbaan te gaan, en daar kwamen we al gelijk bekende gezichten tegen. Andere Nederlanders als Rico Haarbosch, Lorenzo Stolk en Selina Balneger waren al aan het trainen! Ook waren er al internationale rijders present, zoals mijn Colombiaanse vriend Andres Prieto die vorig jaar de finale van het WK nog won. We reden gelijk 2 heats en dat voelde meteen goed, het is super leuk om met deze karts op deze baan te rijden! Er waren wel een aantal karts die een stuk langzamer waren, maar deze werden er meteen uit gehaald en later op de avond kwamen ze wel goed mee, gelukkig wordt er hard aan de karts gewerkt en lijken de monteurs te weten waar ze mee bezig zijn (in tegenstelling tot vorig jaar). We moeten denk ik niet te vroeg oordelen over de kartverschillen.

20150714 training dag 1 en 2 (3)


Op dinsdag gingen we eerst even naar het strand met onder meer de jonge WK deelnemer uit Overijssel, Thom van Dijk. Later op de dag gingen we, na een lekkere BBQ bij ons huisje, wederom richting kartbaan. Het trainen is hier erg duur, maar gelukkig heb ik middels mijn crowdfunding actie op Talentboek zo’n €1100 opgehaald, hiervan kan ik mijn trainingen en een klein stukje van mijn reis- en verblijfkosten bekostigen. Ik ben iedereen die mij geholpen heeft enorm dankbaar, want veel trainen is hier zeker een pré! Vandaag reden Nick en ik 3 heats, Annelien en Brian 2. Vanaf vandaag kon je niet meer kiezen in welke kart je reed maar werd alles van te voren ingedeeld, véél beter! Tot en met donderdag zijn er nog wel heats met recreanten tussendoor, vanaf vrijdag is de baan exclusief voor de KWC deelnemers. Ik kon vandaag voor het eerst een beetje tijden vergelijken met anderen die in dezelfde karts reden, en dat zag er prima uit.

20150714 training dag 1 en 2 (4)

De hitte speelt zeker een rol, veel mensen klaagden erover en het is inderdaad enorm warm. Gelukkig ben ik goed voorbereid en verwacht ik hier geen problemen mee. De tickets voor de heats die we vanuit thuis gereserveerd hadden vanaf woensdag lagen netjes in een envelopje voor ons klaar, dus dat is mooi geregeld. De Italianen spreken over het algemeen slecht Engels maar met hun vriendelijkheid maken ze veel goed! De accommodatie met kantine is ook erg mooi, al zal het tegen het weekend wel flink druk worden binnen. Vandaag waren 2 snelle Amerikanen en oude bekenden, Logan Calvin (Amerikaans kampioen 2015) en Jon Kimbrell (drievoudig Amerikaans kampioen) en de Duitsers Lukas en Christophe Withake ook al aanwezig. Marcel en Emile Hollink en Johnny Kraak maakten de Nederlandse delegatie compleet met 11 rijders, een mooie afvaardiging! De live timing zal één dezer dagen zeker online komen, ik zal hier een link naar plaatsen op mijn site en ook het wedstrijdschema zal tegen het weekend wel bekend worden gemaakt en zal ik hier posten! Tot nu toe dus vooral positieve geluiden, ook Nick, Brian en Annelien lieten gelijk mooie tijden zien.

Voorbeschouwing KWC 2015 Italië

Middelburg, 10 juli 2015

Van 19 tot en met 26 juli wordt voor de 11e keer het WK indoorkarten verreden. Ditmaal voor het eerst in Italië in de kustplaats Camerano. Op het gecombineerde indoor/outdoor parcours wordt gereden met de Italiaanse PGK-Z schakelkarts, een primeur tijdens het WK. Dit jaar zullen er meer races dan voorgaande jaren worden verreden, om de geluksfactor nog kleiner te maken. Ik kom net als in 2009 en 2014 uit voor het Belgische Bluestar Racing Team, waarmee ik in 2009 al wereldkampioen bij de teams werd. Van 13 tot en met 20 juli staat een trainingsweek op het programma. Op zondag 19 juli is de Nations Cup en op dinsdag start het individuele WK dan echt.

In januari heb ik tijdens het BRKC in Engeland al mijn startbewijs verdiend voor het WK, ook heb ik tijdens de DOK in Nederland en het PIKC in Polen nog een ticket verdiend. Gedurende het BIKC in België heb ik al eens kunnen rijden met de karts die ook op het WK gebruikt zullen gaan worden, dit was een fantastische ervaring, wat een vermogen en wat een belevenis!! Het schakelen voegt een extra dimensie toe aan het rijden, waardoor ik veel trainingen wil gaan doen in Italië om dit volledig onder de knie te krijgen. In de laatste week van mei heb ik samen met Annelien de baan al eens verkend tijdens een mooie trainingsstage, zodat we goed voorbereid de laatste week voor het WK ingaan.

Trainingsweek Camerano

Ruben en Annelien rijden eerste meters op WK piste
Camerano, 25-28 mei 2015

In de laatste week van mei ging ik samen met pa met de auto op weg naar Italië om te trainen voor het WK. Onderweg naar Camerano maakten we een aantal mooie tussenstops in het race gekke Italië, we bezochten de bekende circuits van Monza, Imola en Misano, en bekeken het Ferrari museum en de Ferrari fabriek in Maranello. Ik nam zelfs even plaats achter het stuur voor een ritje met een Ferrari F430.

Op maandag was de eerste kennismaking met de WK baan in Camerano, vlakbij de kustplaats Ancona.

150526 pgk

Het was gaaf om voor het eerst sinds het BIKC weer in de schakelkarts te rijden en de baan lag er mooi bij. Samen met Annelien, die later in de week met opa kwam per vliegtuig, reed ik verschillende trainingsheats over meerdere dagen in verschillende karts. Hierbij viel op dat de karts net als in Brussel niet helemaal identiek waren qua schakelen. De baan is qua lengte perfect voor het WK, iets over de 50 seconden, wel is hij vrij smal en met deze karts die aan de achterkant vrij breed zijn zal inhalen zeer lastig worden! Het rijden ging in ieder geval erg goed, we hadden beiden een goed gevoel en het was zeker een nuttige eerste kennismaking met de baan. Half juli zullen we terugkeren naar Italië om dan weer trainingsheats te doen in de week voor het WK.