Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Spieren voor Spieren hardloopactie

Ruben haalt meer dan 3200 euro op voor het goede doel
Op zaterdag 29 mei was het zover, 24 uur lang ging ik op pad om hard te lopen en daarmee geld in te zamelen voor de Stichting Spieren voor Spieren. Een idee dat uit verveling in de Corona tijd was ontstaan besloot ik te koppelen aan een goed doel, een stichting die zich al jaren inzet voor kinderen met een spierziekte, een fantastisch doel en al voor dat de dag begon had ik vele leuke reacties en steun van mensen ontvangen! Met de voorbereiding zat het wel goed, in de afgelopen maanden had ik veel getraind dus ik was klaar om te gaan knallen. Mijn doel was dus niet per se om zoveel mogelijk kilometers af te leggen, maar vooral om zoveel mogelijk Strava segmenten te veroveren. Dat betekende dat ik de kilometers die ik ging lopen, in een hoog tempo moest doen. Ik had van tevoren een hele lijst aan segmenten uitgezocht die me op papier te doen leken om het zogenaamde kroontje op dat segment (de snelste tijd) te pakken. Mijn pa ging 24 uur lang met mij mee en vervoerde me dus van het ene naar het andere segment.

210529 spieren voor spieren 00210529 spieren voor spieren 1

De start was om stipt middernacht in Nieuw en Sint Joosland in Zeeland, terwijl het pikkedonker was dook ik een paar kleine landweggetjes in op jacht naar mijn eerste kroontje van de dag. Verschillende mensen hadden vooraf een vast bedrag gesponsord, maar nog mooier, er waren ook verschillende mensen die een bedrag per kroontje hadden beloofd, en dat motiveerde natuurlijk enorm om voor ieder segment te gaan. De eerste segmenten gingen goed, het tempo was nog vrij makkelijk met zo’n 15 kilometer per uur, dus ik moest vooral ook wat krachten sparen. Na een paar uur kris kras door Zeeland begaven we ons noordelijk richting Zuid-Holland, om met het opkomen van de zon een segment in Rotterdam te pakken. Het was een uur of 6 en ik besloot even een paar uur te gaan slapen om zo genoeg energie over te hebben voor de rest van de dag.

210529 spieren voor spieren 2210529 spieren voor spieren 3

Een paar uur later stond ik in de weilanden rond Boskoop, een schitterend gebied met een paar pittige segmenten waarbij ik zelfs een stukje water over moest steken met een pontje! Ik kwam er bij veel segmenten achter waarom de snelste tijd niet zo’n hoge snelheid was, de ondergrond of hoogtemeters maakte het soms enorm pittig! Echter kwamen we wel op enkele fantastische plekken zoals de omgeving van de Biesbosch en daarna weer zuidelijker want we gingen Noord-Brabant in en pakte daar enkele segmenten mee in de bossen.

210529 spieren voor spieren 001

Eén segment moest ik opnieuw doen omdat mijn tijd eerst niet snel genoeg was, maar verder kon ik alle tijden die ik in gedachten had vrij makkelijk lopen. Halverwege de middag kreeg ik het wel zwaarder, ik was de 35km gepasseerd en het was erg warm, doorbijten dus! Langzaam maar zeker gingen we richting Gelderland waar ik nog een heel avondprogramma gepland had. Daarvoor snel even inchecken, douchen en eten bij Van der Valk Zaltbommel, die mij tijdens deze dag ook ondersteunden.

210529 spieren voor spieren 4

In de laatste uren kreeg ik nog heel veel leuke berichten en nieuwe donaties, wat enorm motiveerde om te blijven gaan. Met meer dan 50km op de teller en het vallen van de avond begon ook mijn lichaam steeds vermoeider te raken en begon ik mijn hamstrings en benen flink te voelen. Maar als je dan weer even denkt aan waar je het voor doet, dan verbijt je de pijn zonder moeite en ga je door! Tot en met de laatste minuut heb ik segmenten gelopen, in totaal heb ik 49 segmenten verbeterd, goed voor 56 kilometer en veel belangrijker, een prachtig bedrag van 3259 euro voor de Stichting Spieren voor Spieren! Over mijn spierpijn de volgende dag zal ik maar niks schrijven, het was geweldig om te doen en ik hoop dat vele andere mensen die de mogelijkheid hebben om iets te betekenen mijn voorbeeld zullen volgen! Ik zal zeker over een jaar of 2 nog eens een soortgelijke actie doen! Op mijn actiepagina kan je meer informatie terugvinden over deze geweldige dag: https://www.sportenvoorspieren.nl/actie/ruben-boutens. Met dank aan mijn pa en Van der Valk Hotel Zaltbommel A2 voor de support, en veel dank aan iedereen die gedoneerd heeft namens de Stichting en de kinderen.

210529 spieren voor spieren opbrengst

logo spieren voor spieren

Logo Zaltbommel FC 2

Actie Spieren voor Spieren

logo spieren voor spieren

Mijn motivatie: Ik wil graag mijn eigen spieren inzetten om geld op te halen voor kinderen voor wie sporten minder vanzelfsprekend is!

Mijn actie: Op zaterdag 29 mei zal ik in 24 uur tijd proberen om zoveel mogelijk kroontjes te veroveren op Strava segmenten door te hardlopen op verschillende plaatsen door heel Nederland. Je kan een bedrag doneren per kroontje, bijvoorbeeld €0,25 of €1,00 per kroontje dat ik op die dag verover, eventueel met een maximum bedrag. Uiteraard kan je ook een vaste bijdrage doen! Mijn doel is om minimaal 40 kroontjes te veroveren.

Over Strava: Strava is een app voor sporters die veel gebruikt wordt door hardlopers en fietsers die sporten met GPS tracking. Strava geeft de mogelijkheid om de strijd aan te gaan met andere sporters door een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op een segment. Een segment is een bepaalde route die kan variëren van een honderd meter sprint tot langere stukken van tientallen kilometers. De snelste man en vrouw op een segment bezitten het zogenaamde kroontje van dat segment. Tijdens mijn actie zal ik lopen op bestaande segmenten door heel Nederland waar al minimaal 10 andere tijden zijn neergezet voor 29 mei. Via deze link is mijn Strava profiel te volgen: https://www.strava.com/athletes/73319249. Ik zal gedurende de dag mijn activiteiten in verschillende delen uploaden.

Mijn eigen bijdrage: Ik zal zelf €5 per kroontje doneren aan Spieren voor Spieren met een minimum bedrag van €100.

Mijn plan van aanpak: Door middel van ruim 1250 hardloopkilometers dit jaar sta ik fysiek goed voorbereid aan de start van deze challenge. Ik zal rond middernacht starten en op zoveel mogelijk verschillende plaatsen gaan hardlopen, waarbij ik vooral segmenten van tussen de 1 en 2 kilometer per keer zal lopen. Tussendoor probeer ik goed te rusten, eten en drinken om op die manier genoeg energie over te houden om 24 uur lang snelle tijden te blijven lopen. Ik word zaterdag ondersteund door Van der Valk Hotel Zaltbommel - A2 waar ik tussendoor kan uitrusten en wat nieuwe energie kan tanken!

Hoe kan je meedoen: Wil je meedoen, laat het me dan weten door voor 29 mei een reactie achter te laten op mijn Spieren voor Spieren actiepagina met het bedrag per kroontje (en eventueel een maximum bedrag) dat jij wil bijdragen. Uiteraard kan je mij ook een persoonlijk berichtje sturen via WhatsApp, Facebook, Instagram of email. Ik zal je op 30 mei op de hoogte brengen van het resultaat met het verzoek om de donatie te maken via de Spieren voor Spieren actiepagina. Uiteraard kan je vanaf nu ook al een vast bedrag doneren via mijn Spieren voor Spieren actiepagina indien dat jouw voorkeur heeft.

Tijdens de dag zal ik op mijn Facebook en Instagram account ook video updates posten, dus houd die in de gaten!

Heel erg bedankt voor je bijdrage!

De actie wordt mede mogelijk gemaakt door:Logo Zaltbommel FC 2


Talent-Factory-Logo-RGB

Marathon Rotterdam

Ruben voltooid 6e marathon in 3 uur en 27 minuten
Rotterdam, 7 april 2019

Op zondag 7 april was de grote dag waar ik maanden naar had toegewerkt, de marathon van Rotterdam 2019 werd mijn eerste marathon in 3 jaar tijd. In de tussentijd heb ik regelmatig halve marathons gelopen, maar met het starten van een full time job bleek trainen voor een hele marathon niet altijd even makkelijk. Eind 2018 besloot ik er dan toch vol voor te gaan en met ruim 400 trainingskilometers hoopte ik vandaag een aanval te kunnen doen op mijn persoonlijk record op de marathon van 3 uur en 10 minuten uit Enschede 2016. Een goede training van 30 kilometer 2 weken geleden in een hoog tempo gaf me veel vertrouwen dat het erin moest zitten. De weergoden waren vandaag niet echt gunstig gezind, het was fantastisch weer, strakblauwe lucht en zon, maar dat betekent dat het om te hardlopen al snel te warm is. Bij de start was het zo’n 13 graden wat prima was, maar vanaf de start merkte ik al dat mijn hartslag veel sneller dan normaal omhoog ging terwijl ik niet bijzonder hard van start ging.

190407 marathon rotterdam ruben

Na zo’n 10 kilometer lag ik mooi op schema voor mijn PR met een gemiddelde van rond de 13.5km/h, maar ik merkte al dat ik het erg warm had en dat het niet heel makkelijk ging. Ik moest mijn PR dus uit mijn hoofd zetten en probeerde zo veel mogelijk drinkposten te benutten om vocht te blijven aanvullen en af te koelen. Gelukkig stonden mijn vriendin, pa en ma langs de route om eten en drinken aan te geven en dat kon ik goed gebruiken. De halve marathon ging in 1 uur en 35 minuten met een gemiddelde van rond de 13km/h, de pace van mijn PR. In het tweede deel werd het echter alleen maar warmer tot zo’n 20 graden aan de finish, afzien, afzien en nog eens afzien. Na 30 kilometer besloot ik met drinken even te lopen en werd ik door de grote menigte toeschouwers weer op gang geschreeuwd, door het goede weer was het enorm druk langs de route en dat maakt het dan wel weer heel erg gaaf. De laatste 10 kilometer van een marathon zijn nooit leuk, ondanks dat ik op bekend terrein liep en met veel publiek was het pijn leiden en de schade proberen te beperken. Mijn gemiddelde zakte langzaam terug richting de 12.5km/h. Langs de route waren veel uitvallers en mensen met fysiek problemen te zien, na de relatief koude wintermaanden viel het warme weer veel mensen zwaar.

190407 marathon rotterdam ruben annelien janneke

Zo ook mij, in de laatste kilometers probeerde ik er alles uit te halen, maar heel veel snelheid zat er niet meer in. Voorbij Blaak en rechtsaf de Coolsingel op was een mooi moment, na 3 uur en 27 minuten kwam ik onder aanmoedigingen van Edyta, Annelien en Joris en pa en ma over de finish. Ik was helemaal gesloopt, voelde met een aantal uur niet goed, maar had wel een prachtige medaille ontvangen en de voldoening van het uitlopen was groot. Met een gemiddelde snelheid van 12.3km/h had ik weliswaar mijn doel niet gehaald, maar gezien de omstandigheden was ik niet ontevreden. Na een paar dagen herstellen kon ik weer rustig beginnen met opbouwen richting andere wedstrijden later dit jaar, maar het was vooral ook nagenieten van de enorme inspanning die op een of andere manier toch heel veel voldoening oplevert. Annelien en ma hadden ondertussen de kwart marathon gelopen, allebei in een hele mooie tijd met een gemiddelde snelheid van rond of boven de 10km/h! De toplopers hadden op de marathon spectaculaire tijden laten zien met 2 uur, 4 minuten en 11 seconden, een nieuw parcoursrecord voor de Keniaan Kipserem en een Nederlands record van 2 uur en 6 minuten voor de nummer 4 Abdi Nageeye.

Mammoet Midwinter Halve Marathon Cadzand-Bad

Ruben loopt langs Zeeuws-Vlaamse kust in voorbereiding op Rotterdam Marathon
Cadzand-Bad, 3 februari 2019

3 februari 2019, alle ingrediënten voor een prachtige sportdag waren aanwezig, het was koud, de zon scheen, niet te veel wind, het Zeeuws Vlaamse landschap lag er prachtig bij en was klaar om honderden sportievelingen te ontvangen. Startnummers werden opgespeld terwijl de enthousiaste stem van voormalige Zeeuws toploper (tevens organisator en inspiratie voor vele deelnemers) Theo Rabout al door de sporthal galmt. Nog even langs het toilet, snel de beentjes warmlopen en dan richting het startvak dat gevuld was met meer dan 1400 hardlopers uit de omgeving maar ook ver daarbuiten. De meeste lopers stonden traditiegetrouw aan de start van de halve marathon met daaronder menig Vlaamse en Zeeuwse toplopers. Hand aan mijn sporthorloge, aftellen, en knal, om half 12 waren we onderweg voor ruim 21 kilometer hardlopen.

190203 cadyand halve marathon janneke

In de eerste kilometers zie ik de leiders in de wedstrijd in de verte wegschieten. Ik heb veel bewondering voor het tempo waarin zij lopen en de trainingsuren die ze daarin moeten stoppen. Voor de topklasseringen doe ik zelf niet mee in dit soort wedstrijden en zoals waarschijnlijk de meeste recreatieve lopers haal ik mijn voldoening vooral uit het volbrengen van de wedstrijd in een mooie tijd voor mij persoonlijk. Het was vandaag mijn eerste deelname aan de halve marathon van Cadzand-Bad, maar gezien de verhalen van mede lopers over het parcours heb ik vandaag niet de ambitie om mijn PR op de halve marathon (1u 26m) aan te scherpen. De eerste 5 kilometer gaan soepel en dan draaien we het strand op, eerst de trap op naar boven, dan in sneltrein vaart naar beneden door het mulle zand om vervolgens snel het harde deel van het strand op te zoeken. Dat duurde niet lang, want het was hoog water en dus was het strand relatief smal. Ik ben zeker geen ervaren loper op het strand, maar voor mijn idee was het strand relatief goed te doen en ik probeerde te laveren tussen de paalhoofden zonder te veel energie te verspelen. De schuimkoppen vlogen over het strand, in de verte was Breskens in zicht, naast het afzien was het zeker ook af en toe genieten van het Zeeuws-Vlaamse landschap. Mijn roots liggen in Zeeuws-Vlaanderen, mijn opa van 94 komt uit Aardenburg en na omwegen in Sas van Gent en Koewacht woont hij momenteel in Axel, ik kom graag in het Zeeuws-Vlaamse.

190203 cadyand halve marathon ruben

Ik ben door flink wat mensen ingehaald op het strand maar wilde niet al mijn kruit verschieten nog voor de helft van de wedstrijd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet uitgebreid verdiept had in iedere kilometer van het parcours maar ik wist wel dat er nog lastige stukken zouden volgen. Het 2e deel van de wedstrijd vond ik persoonlijk erg gaaf, houten bruggetjes en kleine paadjes, zowel verhard als onverhard, naar boven en naar beneden in het duinengebied langs de kust, je kan je gerust lovend uitlaten over de schoonheid van het parcours. Na een kilometer of 14 grits ik nog snel een half banaantje mee bij een verversingspost, die ging er wel in. Met zoveel mede lopers om je heen is het niet moeilijk om gemotiveerd te blijven en gezamenlijk met een paar andere, mij onbekende, atleten probeer ik het tempo in de laatste 4 kilometer nog wat op te schroeven. Ik heb de laatste weken 2 tot 3 keer per week getraind in voorbereiding op de marathon van Rotterdam waar ik in mijn 6e marathon graag mijn PR van 3u 10m zou willen aanscherpen. De Midwinter marathon past dan ook perfect in die voorbereiding en ik merk in de laatste kilometers dat de training zich uitbetaald en dat ik zowaar kan genieten van het panoramische zicht van de kustlijn. Na 1 uur en 34 minuten finish ik met live commentaar van Theo en onder de boog van sponsor Mammoet en neem ik voldaan mijn mooie medaille en een flesje AA in ontvangst. Het was een heerlijke hardloop dag en ik hoop dat de andere lopers dat met mij vonden. Ik hoop er volgend jaar opnieuw bij te zijn!

Foto’s Edyta PaƂeczka: http://photoedith.nl

190203 cadyand halve marathon ruben finish

Halve Marathon Klazienaveen

Ruben loopt halve marathon in Drenthe
Klazienaveen, 29 mei 2016

2016-5-29 Drenthe Loopfestijn Klazienaveen 6

Op zondag 29 mei deed ik voor de 2e keer mee aan het Drenthe Loopfestijn, een hardloopevenement in het Drentse Klazienaveen waarbij verschillende afstanden worden gelopen. Ik had me net als vorig jaar ingeschreven voor de halve marathon. Samen met mijn moeder gingen we die kant op, zij deed mee aan de 10km. Ik had me voorgenomen om me vandaag te richten op mijn PR dat ik eerder dit jaar op het snelle parcours van de CPC Loop in Den Haag had gelopen (1u27m28s). Dit was een hele scherpe tijd, zeker gezien de weersomstandigheden die toen vrijwel ideaal waren. Dat was nu wel anders, het was warm en vooral redelijk benauwd. Al snel in de wedstrijd merkte ik dat ik veel vocht verloor en dus veel moest blijven drinken. Ik pakte ook iedere sponspost mee om verkoeling te zoeken. Het was afzien maar mijn 1e ronde van zo’n 10km ging in een gemiddelde dat maar net boven het schema van mijn PR lag. Ik heb sinds kort een TomTom horloge met GPS aangeschaft waardoor ik nu tijdens het lopen mooi kan zien op wat voor tempo ik loop. In de 2e ronde was het heel erg zwaar, ik hoopte op een regenbui die voorspeld was, maar deze bleef uit. Ik kon mijn tempo handhaven en finishte in een tijd van 1 uur 27 minuten en 58 seconden, exact 30 tellen boven mijn PR. Ik was, gezien de lastige weersomstandigheden, heel erg tevreden met mijn tijd en aan mijn positie was ook wel af te lezen dat ik zeer tevreden mocht zijn. Ik was namelijk 15e van de 288 lopers geworden, wetende dat er ook enkele Kenianen mee deden voorin het veld, was dit gewoon een uitstekend resultaat. De medaille was heel erg gaaf en met veel plezier heb ik later op de dag nog mijn ma aangemoedigd op haar 10km, ook zij bleef maar net boven haar PR met een tijd in de 55 minuten.

2016-5-29 Drenthe Loopfestijn Klazienaveen 10

Enschede Marathon

Ruben naar toptijd in 5e marathon
Enschede, 17 april 2016

Op zondag 17 april ging ik voor de 5e keer de ultieme uitdaging aan in de moeder aller sporten, de legendarische 42.195 meter hardlopen, beter bekend als de marathon. Na mijn 4e marathon in 2014 waarin ik een PR liep van 3 uur en 48 minuten (gemiddeld 11 km/h) besloot ik een tijdje geen marathon te doen vanwege een te druk schema en de enorme belasting. Eind 2015 begon het echter toch weer te kriebelen en ik begon aan een voorbereiding van 5 en een halve maand op een nieuwe poging om wederom de finish te halen en uiteraard weer in een snellere tijd. In mijn vorige marathons moest ik telkens veel snelheid inleveren in de loodzware 2e helft, dat wilde ik dit keer beter doen door vroeg te starten met trainen en langzaam het aantal kilometers op te bouwen. Dit zou ook moeten helpen om minder last te hebben na afloop van deze slijtageslag. De voorbereidingen verliepen heel erg goed, mijn zelf geschreven trainingsschema kon ik goed afwerken zonder veel tegenslagen en in enkele wedstrijden kon ik mooie tijden noteren en zelfs 3 wedstrijdjes winnen!

IMG_1977 (1)

De laatste dagen voor de marathon voelde ik dat de gezonde spanning in mijn lichaam zich opbouwde, ik was volledig gefocust op de race en had me de laatste dagen zo goed mogelijk proberen te prepareren met betrekking tot slaap en voeding. Mijn pa en ma waren meegereisd naar Enschede om me aan te moedigen en ma deed ook nog zelf mee aan de 10 kilometer. Ik startte ’s ochtends om 10 uur aan mijn grote avontuur onder mooie omstandigheden, een graad of 9, weinig wind en een zonnetje. 20 minuutjes later begon ook moeders aan haar wedstrijd, zij liep een heel mooi PR op de 10km in 55 minuten en 12 seconden (bijna 11 km/h)!! Ik had pa instructies gegeven om op 3 verschillende punten op de route klaar te staan met bidons en eten, uit ervaring wist ik dat dit cruciaal is voor de energie in de laatste anderhalf uur. Ook had ik een bidon laten afzetten op het 20km punt. Ik begon de wedstrijd op een tempo van 14km/h, een stuk onder mijn normale wedstrijdtempo, maar je mag in het begin natuurlijk niet te veel krachten verspelen. Na een kilometer of 10 merkte ik op mijn horloge dat mijn tempo iets zakte richting de 13,5 km/h.

IMG_1985

De halve marathon kwam ik door net onder de 1 uur en 32 minuten (13,7 km/h), zo’n 4 en een halve minuut boven mijn PR op de halve marathon en dat was uitstekend en volgens plan. Ik had nog genoeg energie over en pa stond perfect klaar om me te voorzien van nieuwe energie. Het 2e deel is altijd weer bizar zwaar, vooral vanaf een kilometer of 28 gaan de kilometers voor je gevoel steeds langzamer voorbij en ik kreeg ook nog een klein buitje op mijn nek. Toch kon ik een tempo van rond de 13km/h handhaven en het was vooral mentaal doorzetten. Na 34km kwam ik pa (en inmiddels ook ma) voor de laatste keer voor de finish tegen en nu moest ik het alleen doen. Terwijl mijn hele lichaam protesteerde de laatste 6 kilometer en ik tegen de kramp aanzat, kon ik toch blijven lopen in een tempo van zo’n 12,5 km/h. Ik wist dat ik niet mocht gaan lopen want dan verlies je enorm veel tijd. Boven verwachting kon ik mijn tijden nog redelijk vlak houden in de laatste kilometers en ik klokte een eindtijd van 3 uur, 10 minuten en 47 seconden, een supertijd voor mij. Heel veel training en hard werken had zich dubbel en dwars uitbetaald, dit smaakte mega goed en de medaille die ik kreeg koesterde ik met het laatste beetje energie dat ik nog in me had! Op de massagetafel na de finish realiseerde ik me dat ik een gemiddelde van 13,27km/h had gelopen, heel mooi, met dus een 2e halve marathon in 1 uur en 38 minuten en dat was top. Mijn ultieme droom om eens onder de 3 uur te lopen komt nu wel ineens een stuk dichterbij. Hard blijven trainen dus en wellicht volgend jaar weer op jacht naar een nieuwe record!

IMG_1987

Halve Marathon CPC Loop

Ruben naar dik PR op de halve marathon
Den Haag, 6 maart 2016

Voor de 4e keer stond ik vandaag aan de start van een halve marathon en nog nooit was ik zo goed voorbereid als nu. De CPC loop in Den Haag is de sterkst bezette en meest populaire halve marathon van Nederland en geldt dan ook als het officiële NK halve marathon. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee in Den Haag en liep ik 1 uur, 32 minuten en 53 seconden. Later dat jaar scherpte ik die tijd met nog 43 seconden aan naar mijn huidige PR. Net als vorig jaar wilde ik graag onder de anderhalf uur lopen (14 km/h) en gezien mijn huidige vorm leek me dat realistisch. Een halve marathon is echter lang en het is altijd afwachten hoe het gaat. Eerst was mijn ma aan de beurt die meedeed aan de 10km eerder op de dag. Ze deed het erg goed en kwam mooi binnen het uur (59 minuten en 8 seconden) aan bij het Malieveld. Samen met 10000 andere hardlopers ging ik om half 3 van start.

IMG_0263 (1)

In de eerste kilometers was het enorm dringen en daardoor kwam ik niet echt lekker in mijn ritme. Ik mocht dit jaar in startvak B starten in plaats van C, gebaseerd op mijn tijd van vorig jaar. Qua tempo was dit eigenlijk nog wat te langzaam en in de eerste kilometers haalde ik veel mensen in. Vanaf kilometer 6 kwam ik beter in de wedstrijd en nam ik langzaam maar zeker afstand van mijn richttijd van 1 uur en 30 minuten. Ik kon een tempo van net boven de 14,5 km/h lopen en dat was voor mij heel erg goed. Het weer was met een graad of 7 super, niet te veel wind en slechts 2 hele kleine buitjes zorgden juist voor wat verkoeling. De kilometers vlogen snel voorbij en pas met nog een kilometer of 4 te gaan moest ik er iets meer voor werken en zakte mijn tempo een klein beetje terug. Desondanks kon ik een goed ritme houden en ging ik af op een hele mooie eindtijd. De laatste kilometer was genieten tussen de duizenden toeschouwers, en na 1 uur, 27 minuten en 28 seconden passeerde ik zeer tevreden de finish in een dik PR. Als 519e van de 10000 lopers was ik ook blij met mijn positie! De komende weken zal ik verder trainen om in april voor de 5e keer te starten in een hele marathon, dat wordt vast weer enorm afzien.

160306 cpc

Halve van Axel

Ruben wint eerste hardloopwedstrijd in Axel
Axel, 27 februari 2016

12764868_603882253110914_6237811880117882450_o

Op zaterdag 27 februari deed ik mee aan een hardloopwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen georganiseerd door de Roadrunners Axel over 10,6km. In voorbereiding op de halve marathon CPC Loop in Den Haag van 6 maart en de marathon van Enschede op 17 april deed ik aan deze loop mee. Mijn belangrijkste doel was om gewoon een goede tijd te lopen, want met 56 deelnemers maakte ik mezelf weinig illusies. Na een maand of 4 hard getraind te hebben was ik echter wel goed in vorm voor mijn doen en het was met een graad of 5 en een heerlijk zonnetje fantastisch loopweer. De wedstrijd ging over 2 ronden en de kortere 5.95km deed 1 ronde en die liepen dus tussen ons in het begin van de wedstrijd. Daaronder ook mijn sportieve moeder die knap in de middenmoot eindigde. Na 1 ronde vielen de 5km lopers eruit en gaf mijn vader langs de kant van het parcours door dat ik op de 4e plek lag! Dit verbaasde me en ik twijfelde of het wel klopte, maar ik zag inderdaad 3 lopers voor me en daarvoor de fietser die voor de leider in de wedstijd reed. Ik had mezelf dit keer kunnen beheersen en was niet te hard van start gegaan. Het gat naar de 3 voor me was nog redelijk groot, maar ik wilde toch een poging wagen om het gat te verkleinen want zo vaak krijg ik niet de kans op een top 3 klassering.

12718231_603882746444198_5233246422935118717_n (2)

Met nog een kilometer of 4 te gaan merkte ik dat ik langzaam inliep, en er kwam nog een stuk wind tegen wat mij wel goed lag. Met nog 2 kilometer te gaan kon ik zowaar de aansluiting krijgen met de loopster in 3e positie en samen met haar dichtte ik het gat naar de 2 koplopers, 2 Belgen. Het was doorbijten want mijn 2e ronde liep ik rond de 16km/h gemiddeld, voor mij een tempo dat ik normaal nooit haal en dus liep ik ver boven mijn kunnen. In de laatste kilometer plaatste 1 van de Belgen een versnelling en ik was de enige die kon volgen, ik wist dat ik hem nu niet mocht laten gaan. Met het opdraaien van het laatste rechte stuk versnelde hij nog eens, we liepen nu zeker 17 km/h en het was alles of niks. Ik kwam naast hem en meteen op dat moment zag ik hem vertraging met nog een paar honderd meter te gaan, nu pakte ik door en stoof op de 1e plek af. Met 6 seconden voorsprong won ik de wedstrijd in een gemiddelde van ruim 15.3 km/h, voor mij een absolute super uitslag, zowel qua tijd als qua positie natuurlijk en ik won zowaar een mooie glazen trofee! Een super voorbereiding voor de CPC loop van volgende week.

fotoclub axel

CPC Loop Halve Marathon

Persoonlijk record op de halve marathon in Den Haag
Den Haag, 8 maart 2015

150308 cpc start

Op zondag 8 maart deed ik voor de 2e keer mee aan een halve marathon. Dit keer stond ik aan de start van veruit de grootste halve marathon van Nederland, de CPC Loop in Den Haag. Met 13.000 deelnemers vertrokken we rond half 3 vanaf het Malieveld. Zo’n groot evenement heeft veel voordelen zoals een goede organisatie, een mooie route en veel publiek, maar ook zeker nadelen. Dit ondervond ik tijdens het 1e deel van de race, omdat ik slechts in het 3e startvak mocht starten moest ik enorm veel mensen inhalen in het begin van de wedstrijd. Dit kostte enorm veel energie en tijd, want het was enorm druk en hierdoor verloor ik mijn richttijd van 1 uur en 30 minuten al snel uit het oog.

150308 cpc ramon ruben

Het weer was met 13 graden en zon fantastisch, hooguit de wind speelde nog een beetje parten, maar we mochten absoluut niet klagen. Halverwege de wedstrijd was ik al vermoeider dan gehoopt, vooral door het slalommen tijdens de eerste 4 kilometer, en kon ik niet echt meer versnellen. Toch kon ik in een lekker tempo blijven doorlopen en finishte ik in 1 uur, 32 minuten en 53 seconden (13,6 km/h), 3 minuten sneller dan mijn vorige snelste tijd, en dus was ik zeker niet ontevreden. Een oude judovriend Ramon van de Grift deed ook mee en finishte heel knap onder de 1 uur en 25 minuten!!

Relatieve finishpositie in het totale deelnemersveld van de NN halve marathon:

150308 cpc statgraph