Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

12 uur Inkart

Ruben met DWT Racing naar eenzame zege in 12h Inkart
Puurs (Be), 22 juni 2019

Op zaterdag 22 juni 2019 werd de 25e editie van de 12 uur van Inkart Puurs georganiseerd vlakbij Antwerpen. In 2012, 2013 en 2014 had ik deze race meegereden met mijn Belgische vrienden van Vantrico waarmee we in 2014 de race wonnen na een mooie strijd met de eeuwige rival DWT Racing. De mannen van Vantrico zijn inmiddels bijna allemaal gestopt met actief wedstrijdkarten, maar DWT zeker nog niet en het was door hun dat ik gevraagd was om deze editie met ze mee te rijden. Samen met Dylan de Wolf en Nikki Swannet hadden we een topteam in een veld van zo’n 20 teams. Samen met Nikki won ik mijn 1e 24 uurs race in 2010, sindsdien had ik nooit meer met hem samen in een team gereden, dus dat was ook erg leuk om weer te doen! Het circuit in Puurs lag er fantastisch bij, ieder jaar leggen ze in de zomer een prachtig buitencircuit aan de vaste baan waarmee een uitdagend kilometer lang circuit ontstaat. Bij ontvangst was er gelijk een heel uitgebreid en luxe ontbijt, geheel in de typerende stijl van Inkart. Na een training was er aansluitend kwalificatie die ik voor mijn rekening nam. Ik kwam hierin net te kort voor pole position, achter Jarne Verbraeken eindigde ik op een 2e plek.

Dylan startte de race en deed dat super, hij kon al redelijk snel de leiding in handen nemen en langzaam maar zeker beginnen met het opbouwen van een voorsprong. Bij de 12 uur van Inkart word je altijd op de proef gesteld qua uithoudingsvermogen, er is namelijk geen minimum aantal pitstops en daarom loont het om lange stints te rijden. We reden de race met slechts 1 kart en op 80kg. Dylan deed daarom meteen een stint van ruim 2 uur, waarbij hij al bijna een ronde voorsprong te pakken had op de nummer 2. Veel deelnemende teams reden in de zogenaamde fun klasse waarbij wel een minimum aantal wissels was ingesteld, dit waren veelal bedrijventeams die minder fanatiek waren als ons. Nikki ging als 2e en waar Dylan het aanstormende talent is liet Nikki als ervaren rijder zien dat hij zijn snelheid ook zeker nog niet verloren heeft! Hij deed een iets kortere stint dan Dylan waarna ik als 3e ging rijden met al een rondje voorsprong op de 2e plek.

190622 12h inkart uitslag

Het leek erop dat we vandaag weinig echte concurrentie hadden voor de zege, we stelden onszelf daarom nieuwe doelen zoals een x aantal ronden voorsprong en ook probeerden we om elkaars tijden in dezelfde kart te verbeteren. Hierdoor dreven we elkaar tot hele snelle tijden. Ik deed een hele lange stint van bijna 3 uur en dat ging erg lekker. Halverwege de race lagen we al een ronde of 4 voor op de eerste achtervolgers. Na iedere 3 uur gingen we tanken en daardoor werd de kart vaak weer even wat langzamer. Aan het begin van de avond opende ook de uitgebreide barbecue, heerlijk om weer even op krachten te komen. We bouwden onze voorsprong verder uit ondanks een neutralisatie voor het recht leggen van het parcours waarbij we zo'n halve ronde verloren. Dylan reed weer een hele sterke stint en als voorlaatste ging ik weer rijden. Het was de hele dag erg warm en lekker weer en langzaam ging de zon onder. Nikki reed nog het laatste half uurtje en was opnieuw erg snel. Rond 11 uur 's avonds viel de finishvlag en werden we met zo'n 9 minuten voorsprong afgevlagd, plek 2 ging naar Kryotech voor het team van STLK! Voor mijn snelste raceronde werd ik ook nog beloond met een grote fles Duvel en ook voor de race overwinning kregen we een aantal mooie prijzen overhandigd. Het was een erg gave dag waarvoor ik onze sponsor DWT en mijn teamgenoten Dylan en Nikki graag nog eens wil bedanken! Wie weet tot volgend jaar.

190622 12h inkart podium