Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

ZIKK race 5

Veersedam mist zege op het nippertje na spectaculaire come-back
Middelburg, 4 december 2017

Op maandag 4 december was de 5e race van het ZIKK seizoen 2017/2018 in Middelburg. Met 7 teams werd er net als vorige race begonnen met een 10 minuten durende kwalificatiesessie. Hierin vochten een aantal teams een mooie strijd uit om de 1e startplek en het felbegeerde extra puntje, deze ging uiteindelijk naar Mike van Auto Sturm die nipt voor Guillermo eindigde. Een prima startpositie dus weer voor Guillermo, al werd hij in het begin van de race even bestookt door onder meer team Next met Mellanie aan het stuur. Guillermo liet daarna hele mooie constante tijden zien en zo bleef de top dicht bij elkaar, al kon Mike wel iets wegrijden van Mellanie en Guillermo. Auto Sturm had geen strafseconden en kwam daardoor na de 1e wissel wel ruim op kop te liggen. Dave ging voor ons als 2e en moest ietsje toegeven op Joris die bij Auto Sturm was ingestapt en we keken inmiddels tegen een achterstand aan van ongeveer 27 seconden (onder meer door 10 strafseconden). Team Next had ook geen strafseconden maar ging met de wissel in de fout, zij kwamen een seconde te laat binnen en kregen een zwarte vlag.

Ik ging als 3e rijden bij ons en kreeg een prima kart mee, onze tactiek pakte weer goed uit. We reden een beetje in een niemandsland, de verschillen waren groot en dus focuste ik me vooral op mijn tijden en die waren prima. Ik kon makkelijk 42ers rijden en daarmee ook de snelste ronde van Mike (42.9) aanscherpen naar 42.8. Ik liep vrij hard in op Auto Sturm en zo kwamen zij toch weer in zicht, zeker toen zij hun verplichte longcut namen. Dennie wisselde vroeg en Nick stapte in, en ook op hem kon ik tijd goedmaken. Er was al de hele tijd 1 hele slechte kart in omloop en die kwam in pits te staan op het moment dat wij nog moesten wisselen. Het was daarom lastig om te beslissen wat we gingen doen omdat er nog 1 ander team (KZW) moest wisselen, maar de tijd liep snel terug. Uiteindelijk wisselden we als laatste en hadden we geluk, we ontliepen de slechte kart en Mika kon nog een poging doen om Auto Sturm af te troeven. We lagen 4 seconden voor maar moesten nog een longcut incasseren waarmee we zo’n 9 seconden zouden gaan verliezen.

logo ikm

De tijden van Mika waren fractioneel sneller dan die van Nick maar de tijd tikte snel weg en het leek niet genoeg te zijn. Echter speelde Tim van de Looff toevalligerwijs een opvallende rol in de laatste minuten van de wedstrijd. De Looff had een prima race gereden met invaller Adriaan die reed in plaats van Eliano die de voorkeur had gegeven aan een andere race. Zij lagen 3e maar wel op een ronde achterstand en gingen eerst Nick voorbij en daarna Mika. Beiden konden niet aanhaken bij Tim die zelfs mijn snelste raceronde met 1 honderdste nog afsnoepte. Toen Tim zijn longcut nam kwam hij opnieuw achter Nick. Er stond nog 3 minuten op de klok en we leken er niet meer voor te kunnen komen, en dus namen we onze longcut net op het moment dat Tim aansloot bij Nick. Wij kwamen weer de baan op, zo’n 2 seconden achter deze mannen. Nick had echter niet door dat Tim een ronde achter lag en begon te verdedigen, waardoor wij al snel aansloten. Tim kreeg blauw en zo kregen wij onverwachts nog 3 ronden de kans om de 1e plek aan te vallen, maar Nick hield de gaatjes goed dicht en zo bleef de stand ondanks een spannend slot toch zoals hij al het grootste deel van de race was geweest. Hierdoor gaat Auto Sturm weer terug naar de leiding in de tussenstand. Echter gesterkt door onze goede race hebben wij de hoop op de zogenaamde titel van ‘winterkampioen’ nog niet opgegeven, de volgende race is alweer over 2 weken.