Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting finale race 10 Kortrijk

Ruben zonder problemen naar 3e Formula Karting titel
Kortrijk (Be), 30 november 2019

15977134_1861025857516367_1708871640735528902_n

De grande finale van het 4e jaar Formula Karting vond plaats in het Belgische Kortrijk, waar voor zowel FK1, FK2, FK Belgie en FK Lightweight de laatste race van het seizoen gepland was. In alle 4 de klassen was het nog spannend om de titel, zeker ook bij ons. Ondanks dat ik 6 punten voor stond op Opnithi en 10 op Mats, maakten we alle drie nog aanspraak op de titel, en dus was het razend spannend. Met gezonde zenuwen begon ik aan de 1e race van de dag, waarin ik een redelijk kart had. Ik kwalificeerde me als 4e, achter Christian, Mats en Opnithi. Tijdens de race lagen de tijden van de top 4 vlak bij elkaar, waarbij Christian en Mats meteen een shortcut namen in de 2e ronde terwijl Opnithi en ik er voor kozen om door te rijden. Aan het einde van de race kwamen we allebei nipt voor Mats terug de baan op na het nemen van de shortcut, en was het Christian die de 1e overwinning van de dag veilig stelde voor Opnithi en mij.

191130 fklight podium

In race 2 had ik een betere kart, maar Mats was een paar honderdste sneller in de kwalificatie en dus moest ik starten vanaf plek 2. Opnithi reed in het midden van het pak en Mats nam weer in ronde 2 de shortcut. Dit gaf mij de ruimte om mijn eigen tempo te gaan rijden en net als vorig jaar voelde ik me erg comfortabel op de baan van Worldkarts, sinds het WK van 2008 is het al 1 van mijn favoriete circuits. Ik was gemiddeld net iets sneller dan Mats en met het nemen van de shortcut aan het einde van de race nam ik de leiding in handen. Race 3 had ik een mindere kart, maar toch kon ik er nog een 4e kwalificatiepositie uithalen. Christian deed goede zaken door pole position te pakken en ook de race te winnen, terwijl ik met een goede strategie achter Eliano nog de 3e plek wist weg te pakken voor de neus van Selina.

191130 fk2 podium

Race 4 had ik een goede kart, maar dit keer was Opnithi mij de baas in zowel de kwalificatie als de race, terwijl Christian nu rond plek 5 aan het strijden was voor ieder plekje. In de rangschikking betekende dit dat de titel me bijna niet meer kon ontgaan, ik zou aan een 3e plek altijd genoeg hebben voor de titel en het leek 1 of 2 te gaan worden gezien Christian en ik een stuk voor stonden op Mats en Opnithi. Opnithi won wel race 4e voor mij, en daarmee bleef het wel spannend voor de 2e en 3e plek in zowel het dagklassement als de eindrangschikking. In de laatste race had Christian een iets betere kart dan ik, maar ik zette alles op alles om toch voor de dagzege te gaan, ik stond een half punt achter. Christian liet de overwinning, in tegenstelling tot exact dezelfde situatie vorig jaar, zich niet meer afpakken door de laatste race te pakken, weliswaar kwam ik op 8 tiende op plek 3 nog heel dicht bij.

191130 fk1 podium

Een 2e dagzege voor Christian dit seizoen en een 2e plek dus voor mij vandaag, maar het allerbelangrijkste was dat ik voor de 3e keer Formula Karting kampioen werd. Een super resultaat waar ik enorm tevreden mee ben, gezien de zeer spannende strijd dit jaar een zwaar bevochten titel. Vorig jaar won ik de titel nog door op 1 na alle races te winnen, dit jaar won ik slechts 1 race (Puurs), mede doordat ik regelmatig een net wat mindere kartloting had en ook miste ik nog een race dit jaar, maar gelukkig was constant presteren en veel podiums scoren goed genoeg om mijn titel te prolongeren. Graag wil ik Opnithi en Mats feliciteren met een prachtig eindpodium, een heel sterk seizoen van beiden, Opnithi miste ook 1 race en won er 3, en Mats scoort zijn 4e eindpodium Formula Karting in evenzoveel jaren, erg knap gezien de deelnemers in de afgelopen jaren. Verder wil ik ook de andere FK kampioenen feliciteren met hele mooie titels: Jeff de Vilder (FK2), Wouter Poleij (FK LW), Ayrton de Vilder (FK NL) en Mike de Zutter (FK BE). Als laatste wil ik graag de organisatie en de wedstrijdleiding danken voor een top kampioenschap en een vlekkeloos jaar, op naar het 1e lustrum volgend jaar!

191139 fk1 podium1

ZIKK race 4

Veersedam pakt pole maar komt niet in buurt van podium
Middelburg, 25 november 2019

De 4e race van het ZIKK seizoen was de voorlaatste van 2019 en op maandagavond 25 november verzamelden de 13 teams zich weer bij Indoor Karting Middelburg. De kwalificatie was vandaag een leuke variant, 2 rijders van ieder team moesten om de beurt kwalificeren in 2 karts, waarbij de gecombineerde tijd telde voor de startpositie. Er werd gekwalificeerd in de omgekeerde volgorde van de stand, dit betekende dat wij als laatste moesten en Marcel en ik gingen vandaag kwalificeren. De lat werd hoog gelegd door Black Flagg die met een 40.4 en 40.9 twee scherpe tijden hadden neergezet, waarmee ze ook Auto Sturm (40.5 en 40.8) nipt de baas waren. Onze rondes gingen super en Marcel en ik reden allebei de snelste tijd in onze kart, 40.8 voor Marcel en 40.2 voor mij. Hierdoor verdienden we een extra puntje en mochten we voor het eerst dit jaar starten van pole position na 3 2e plaatsen. Marcel startte de race en trok meteen een gaatje naar Danny en Nick achter hem.

In de eerste stint bleven de verschillen relatief klein, tot het moment dat de erestraffen werden genomen, omdat wij nog steeds het kampioenschap aanvoeren moesten we weer 40 seconden stil staan en hiermee kwamen we op de 12e plaats te liggen. In de 2e stint pakte Auto Sturm met invaller Rico Haarbosch de snelste kart van het veld en daar maakte Rico goed gebruik van. Hij ging als eerste rijder dit seizoen door de grens van 40 seconden en reed met 39.987 dan ook de snelste raceronde. Hierdoor kwam Auto Sturm al snel weer terug op podiumkoers. Romano ging bij ons als 2e en reed een hele goede stint, hij kon met hele constante tijden van 40.6 terugkomen naar de 5e plek en reed op Rico na een van de snelste tijden op de baan. Guillermo ging als 3e en reed nog een tandje harder dan Romano, hiermee kwamen we al snel terug op plek 4, maar het gat naar de top 3 was groot.

Black Flagg en SpareRib Express reden op plek 2 en 3 en reden niet veel langzamer dan Guillermo, terwijl Patrick Bakker van Auto Sturm ook een top kart had meegekregen en zich op de 1e plek in de race nestelden ondanks een loszittende tank. Guillermo zijn sterke stint werd onderbroken door een dwaze actie van een achterblijver die met een vreemde actie Guillermo achterstevoren zette. Hij had geluk dat de wedstrijdleiding even niet op zat te letten, al maakte dat voor ons natuurlijk niet meer uit, we verloren 15 kostbare seconden en het gat met het podium was nu nog groter. We hadden het gemunt op de kart van Rico en die stond binnen toen wij langs de pit kwamen met nog zo'n 30 minuten race te gaan. We doken dan ook naar binnen maar de lamp was ons niet gunstig gezind en dus hadden we de mindere kart van de twee. We lagen ongeveer een ronde achter op de nummer 3 in de wedstrijd en dus kon ik het gat niet meer overbruggen waarmee we op plek 4 bleven steken. Ondanks een goede start dus een teleurstellend resultaat waardoor we punten verliezen in de stand. Auto Sturm pakte met Joris Sturm als laatste rijder onbedreigd de overwinning, SpareRib Express legde beslag op een hele mooie 2e plaats en Black Flagg mocht vandaag de bronzen trofee ophalen.

Belgian National Championship 2019

Comeback Ruben strand op 5e plaats
Dolhain (Be), 16/17 november 2019

Voor het 4e jaar op rij werd door voormalig wereldkampioenen indoorkarting, Gregory Laporte en Mathias Grooten, het Belgian National Championship georganiseerd, 1 van de qualifiers voor het Indoor Kart World Championship dat volgend jaar wordt gehouden in Portugal. Een zeer sterk deelnemersveld van 60 rijders uit heel Europa stond aan de start van deze 4e editie, voor mij de 3e keer dat ik meedeed en dit keer stond ik als titelverdediger afgedrukt op alle posters van het event. Ik had er enorm veel zin in en op zaterdagochtend ging ik onder ijskoude omstandigheden de baan op voor een aantal trainingsheats. Later die dag ging het kampioenschap van start met op dag 1 3 van de 5 voorrondes. Iedere race werd voorafgegaan door een one lap kwalificatie en er moest 1 shortcut in de race genomen worden, voor zowel de snelste kwalificatieronde als de snelste raceronde was 1 extra punt te verdienen, deze wogen relatief zwaar door gezien de puntentelling.

191117 bnc post

Na de kwalificatie van race 1 werd ik pas als 11e naar voren geroepen, vreemd, want mijn ronde voelde niet slecht aan en bij het begin van de race merkte ik dat ik meteen een stuk sneller was dan de mensen om mij heen. Na een minuut of 5 racen werd echter de rode vlag gezwaaid en bleek dat er 2 transponders waren omgewisseld, waaronder die van mij. Een opluchting, want de race begon opnieuw en ik mocht nu starten vanaf een 3e plek. In de race namen de rijders voorin allemaal vrij snel de shortcut, met deze shortcut won je slechts enkele seconden, en daardoor was het risico dat achterblijvers voor je neus kwamen te groot als je hem bij de eerste de beste mogelijkheid (in ronde 2) niet zou nemen. Dit zorgde er eigenlijk voor dat het tactische element waarvoor de shortcut bedoeld was, eigenlijk niet echt een tactisch element was. Aan kop van de race streden de Belgen Jimmy Gaspard en Opnithi Puyato om de leiding, deze ging na een mooie inhaalactie naar Jimmy en ik reed daarachter naar een 3e plek. In race 2 had ik ook een goede kwalificatie en dit keer startte ik als 2e. In de race zat ik telkens vlak achter Selina Balneger die de deur goed dichthield, terwijl Yoan Medart mij vanaf achteren probeerde aan te vallen. Een aantal ronden voor het einde liet ik me verrassen en wurmde hij aan mij voorbij door een piepklein gaatje, hierdoor was ik zeker niet tevreden over deze race.

191117 bnc ruben achter

In race 3, had ik een zware groep en weer geen geweldige kart, dit kwam me duur te staan aangezien ik als 8e kwalificeerde en in de race niet verder dan een 6e plek kwam, hierdoor zakte ik in het klassement naar een 16e plaats, aangezien het slechtste resultaat ook nog voor 50% meetelt in de ranking. Op zondag was er dus werk aan de winkel, want slechts de top 12 zou zich kwalificeren voor de grote finale. In race 4, de eerste van de dag op zondag met temperaturen onder het vriespunt, had ik een top resultaat door te winnen, terwijl ik ook de pole position had gepakt. In race 5 finishte ik als 2e achter Stefan Verhofste en net voor Christian Douven die de hele race op mijn bumper zat. Ook deze keer bleek weer dat de kwalificatie essentieel was aangezien inhalen zeer moeilijk was. Daarna was het tijd voor de halve finale, ik stond inmiddels weer op plaats 7 in de stand en had een middelmatige kart voor mijn halve finale. Hiermee kon ik als 5e kwalificeren en na mooie duels met de Duitsers Thomas Schaller en Marcel Schlenker finishte ik als 4e. Geen top resultaat, en daardoor bleef ik op positie 7 in de stand en dat betekende dat ik slechts als 7e mijn kart kon kiezen voor de grote finale die uiteindelijk beslissend was voor het eindresultaat.

191117 bnc ruben

Na het kiezen van de karts werd de kwalificatie afgewerkt in 4 groepen van 3 rijders die steeds 3 kart afwisselden voor hot lap kwalificaties. In 2 karts ging mijn hotlap erg goed, maar helaas was mijn 3e ronde niet goed en daardoor had ik gecombineerd de 7e tijd, wat dan ook mijn startpositie voor de 40 ronden durende finale betekende. In de finale mocht iedereen 2 shortcuts nemen en dit keer was het met 12 toprijders op de baan wel een optie om te wachten met het nemen van de shortcuts. Dit deed ik dan ook, aangezien inhalen op de baan nagenoeg onmogelijk was en de meeste rijders voorin direct door de shortcut vlogen. Mats de Jong en Rico Haarbosch reden achter mij na ook een mindere kwalificatie en zij volgden dezelfde strategie. De tijdens lagen gigantisch dicht bij elkaar en daardoor werden er nauwelijks verschillen gemaakt. Yoan Medart, Michael Schottler en Marc Schings reden vanaf de start op kop en kwamen ook in die slagvolgorde over de finish, een geweldig resultaat voor Yoan, een echte toprijder die niet vaak grote titels wint, maar dit keer was het wel raak en won hij verdiend de BNC titel 2019. Ook Michael en Marc waren super sterk het hele weekend en dus geen schande om achter hun te finishen.

191117 bnc podium 1

Met nog enkele ronden te gaan nam ik mijn shortcuts en hiermee haalde ik zowel Bastien Cabrera als Florian Bredohl in, ik kwam zij aan zij te rijden met Opnithi die misschien wel het snelste van iedereen was in de finale maar ook van achter had moeten komen. Toen hij me opmerkte probeerde hij de binnenkant af te schermen waardoor ik een metalen pin in de bandenmuur raakte en even loskwam van de grond, dit was voor de wedstrijdleiding reden om onze posities om te draaien en daardoor finishte ik als 5e net achter Christian Douven en dus voor Opnithi. Achter ons speelde zich een gevecht af voor de titel bij de junioren, en door een inhaalactie van Rico op Bastien voor de 7e plek in de race kon Eliano meeglippen voorbij Bastien en pakte daarmee de titel bij de jeugd, ook voor hem een hele mooie prestatie tegen concurrenten op hun thuisbaan. Al met al een mooi kampioenschap waarbij de kwalificaties (en in mindere mate de kartloting in de voorrondes) erg bepalend waren, hierin kwam ik net iets te kort, maar met zo’n sterk deelnemersveld (vice wereldkampioen Dennis Holler haalde bijvoorbeeld niet eens de finale) is dit zeker geen slecht resultaat.

191117 bnc deelnemers

ZIKK race 3

Veersedam opnieuw naar podium met 40 seconden erestraf
Middelburg, 4 november 2019

De 3e race van het seizoen ging weer in de normale richting en dit keer weer een andere opstelling als in de eerste 2 races, nu was Guillermo onze man van de kwalificatie en dat deed hij heel goed. Alle rijders moesten 1 voor 1 in dezelfde kart kwalificeren en alleen Patrick Bakker van Auto Sturm was fractioneel sneller waarmee we mochten starten vanaf plek 2. Guillermo ging niet bij de pakken neerzitten en sloeg al snel toe door de koppositie te veroveren. Patrick en ook Black Flagg bleven vlakbij en dus wierp de erestraf van 40 seconden ons weer helemaal terug naar achter in het veld. Mika ging als 2e en sneed als een warm mes door de boter richting de voorkant van het veld. Met extreem constante tijden kwam de top 5 al snel weer in zicht en alleen Black Flagg had grote afstand genomen van de rest van het veld. Zij waren iedere stint snel en al vlug bleek dat niemand hun nog kon bedreigen vandaag. Dan maar knokken voor een podiumplaats, en Romano ging als 3e. Met de wissel kwam het niet helemaal lekker uit en moesten we noodgedwongen voor een mindere kart kiezen. Dit deed niet iedereen en dus was 1 van de teams van Dok Kart Club te laat en kreeg zwart aan hun broek.

Romano maakte er het beste van en kon nog iets weglopen van Dennie van Auto Sturm, of eigenlijk inlopen, want virtueel lagen we nog achter Auto Sturm gezien zij al een longcut hadden genomen en wij nog niet. Ook 't Begin Domburg mengde zich vandaag nadrukkelijk in de strijd om het podium, met Tim van Zunderen als laatste rijder lagen ze op plek 2 terwijl ook zij hun longcut al genomen hadden. Toen ik als laatste rijder achter ze kwam begonnen ze direct te verdedigen, gelukkig kon ik er snel langs met een mooie schijnbeweging. Joris reed een seconde of 7 achter mij en dus moest ik nog iets inlopen om er na de longcut voor te komen. Maar onze tijden lagen ontzettend dicht bij elkaar en ook Joris kende weinig moeite om Tim in te halen met een hele mooie actie eind rechte stuk. Ik had nog 1 kans om Auto Sturm in te halen, en dat was door mezelf te ontdoen van een ronde achterstand bij de leiders, Black Flagg. Tim Leloux reed daar de laatste stint en zat niet ver voor me, maar hij was net iets sneller in het begin van de stint en ik kon hem niet pakken. Zo zat er voor ons niet meer dan een 3e plek in vandaag, maar gezien de erestraf en de goede stints in de wedstrijd een keurig resultaat waarmee we de koppositie behouden en tevreden kunnen zijn. Danny van Domburg van Black Flagg pakte de snelste raceronde en met dit resultaat maken ze weer een sprongetje in het klassement.

191104 ZIKK 3

Formula Karting race 9

Ruben doet goede zaken bij Kart Centre Roosendaal
Roosendaal, 2 november 2019

De ontknoping van het seizoen is in zicht, nog slechts 2 races in Roosendaal en Kortrijk en dan zit het 4e jaar Formula Karting erop. Nog 3 rijders kunnen zich kronen tot kampioen in de FK1, Opnithi Puyato stond op kop, voor ikzelf en Mats de Jong daar vlak achter. Roosendaal is altijd een andere baan dan de rest en vaak komen er weer andere (thuis)rijders bovendrijven. Ik had er zin in zeker omdat ik al lang niet meer in Roosendaal had gereden, maar tijdens de trainingen voelde het al snel weer vertrouwd. In race 1 was het Eliano de Vos die pole position pakte, terwijl ik op plek 3 stond na de hotlap kwalificatie. In de race zakten we beiden 2 plaatsjes terug, ik moest knokken om de 5e plek vast te houden, want zowel Jarno Hermans als Selina Balneger kwamen er langs. Ik kon Mats en Opnithi wel achter me houden gelukkig. In race 2 kon ik er met Eliano vandoor gaan en konden we een mooie 1-2 pakken waarmee ik belangrijke punten pakte. In race 3 had ik een hele matige kart waarmee ik moest knokken om er nog iets van te maken, in een race vol duw en trekwerk vanaf de eerste ronde kwam ik niet verder dan plek 6, na te zijn gestart vanaf plek 8, waarmee ik weer terugzakte in de ranking. Het zat enorm dicht bij elkaar, de nummers 2 tot en met 8 zaten allemaal razend dicht bij elkaar. Eliano stak er een klein stukje bovenuit en ging ook in race 4 verder met winnen, hij was vandaag ijzersterk en het zat hem vandaag iets meer mee dan vorig jaar tijdens Formula Karting in Roosendaal toen hij na een ongelukkige loting buiten het podium viel op zijn geliefde baan.

191102 FK 9 Eliano

Ik kon in race 4 opnieuw 2e finishen achter Eliano en ik schoot weer naar plek 3 in de stand achter Eliano en met een gelijk aantal punten als Bram Gelten die ook altijd hard gaat in Roosendaal. De laatste race had ik een redelijk goede kart waarmee ik pole position pakte. Nu leek de 2e plek wel binnen handbereik terwijl Mats en Opnithi het de hele dag lastig hadden en moesten knokken voor ieder puntje. In de 1e ronde deed ik geen moeite om Eliano achter me te houden en daar maakte hij gretig gebruik van door meteen de kop te pakken en vandaag zijn stempel te drukken op de dagzege, een super mooi resultaat van hem. Selina kwam mij nog opjagen voor plek 2 en aangezien zij voor mij geen bedreiging vormde vandaag verdedigde ik ook niet op haar zodat ik ver weg kon blijven van mijn belangrijkste rivalen en finishte ik uiteindelijk als 3e in race 5 wat ruimschoots genoeg was voor plek 2e op het eindpodium voor Bram die 3e werd. Selina en Guillermo van Pamelen maakten de top 5 compleet, wat betekende dat Mats (6e) en Opnithi (7e) dure punten lieten liggen. Met nog 1 race te gaan pak ik zo weer de leiding in het klassement en weet ik wat me te doen staat in de laatste race in Kortrijk. Dat gaat ongetwijfeld nog weer spannend worden, op 29 november zal de beslissing vallen.

191102 FK 9