Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 2 Kortrijk

Ruben pakt belangrijke overwinning in Kortrijk
Kortrijk (Be), 31 juli 2021

210731 FK 1

Voor race twee van het Formula Karting seizoen 2021 gingen we opnieuw naar België, dit keer waren we te gast bij Worldkarts Flanders Indoor Karting te Kortrijk waar onlangs nog het Belgian National Championship was gehouden. Vandaag 33 rijders aan het vertrek in de hoofdmoot, Formula Karting Benelux. In Kortrijk konden we met een man of 15 tegelijk de baan op en daardoor waren er vandaag maar liefst 11 heats waarvan iedere rijder er vijf reed. Grote afwezige vandaag was Rico Haarbosch die er vanwege zijn verjaardag niet bij was en daardoor lagen er kansen voor de andere rijders om op hem in te lopen in de stand. Ik ging de dag van start met twee derde plaatsen na een paar leuke gevechten met niet bepaald de beste karts, hierdoor stond ik vanaf het begin wat op achterstand op bijvoorbeeld Vica Schledz, Amandio Paz, Yoan Medart en Christian Douven maar bleef ik wel in de race voor het podium in de dag rangschikking.

210731 FK 2

In mijn 3e heat wist ik met een middelmatige kart een 2e plek te pakken net achter Selina Balneger en voor Christian Douven, net als vorig jaar één van mijn grote concurrenten voor de titel. In race 4 kon ik de stijgende lijn in mijn resultaten voortzetten door de race te winnen, net voor Amandio Paz, een oude bekende die de laatste tijd weer meer wedstrijden rijdt en zeker niet onverdienstelijk. Vica scoorde in de voorlaatste heat (waar ik zelf niet in meedeed) zijn 3e overwinning en dus wist ik wat me te doen stond om de dag overwinning te pakken, een 1e of 2e plek scoren. Ik had niet de beste kart maar ook geen slechte en had met een 2e startpositie uitzicht op een goed resultaat. In de race kon ik Mats de Jong inhalen met een inhaalactie in de laatste bocht en vervolgens de eerste plaats in de race consolideren. Een super belangrijk resultaat want hiermee scoorde ik dus voldoende punten om de dagzege te pakken en daarmee een hele belangrijkste slag te slaan in het kampioenschap dat dit jaar maar 8 races kent. Vica legde met 5 punten minder beslag op (net als in het BNC) een hele knappe 2e plaats en Amandio kwam verrassend als 3e uit de bus, met gelijke punten als Christian en slechts 1 puntje voor op Yoan op de plekken 4 en 5. Formula Karting gaat verder na de zomerstop in september in Middelburg.

210731 FK 3

Formula Karting race 1 Eupen

Ruben begint kampioenschap met solide podium
Eupen (Be), 10 juli 2021

210710 FK 3

Iets later dan gebruikelijk, vanwege de Covid-19 pandemie, werd op 10 juli het 6e Formula Karting seizoen afgetrapt in het Belgische Eupen. Met een schitterend deelnemersveld van maar liefst 29 rijders begonnen we aan het seizoen 2021 met op de kalender 8 wedstrijden. Tijdens de eerste racedag in Eupen gingen we telkens met ongeveer 25 rijders tegelijk de baan op, wat betekende dat er 6 heats waren waarvan iedereen er 5 reed, het slechtste resultaat telde maar voor de helft mee (een half schrapresultaat). In de eerste race ging het er gelijk pittig aan toe met een hele leuke battle tussen Rico Haarbosch, Christian Douven en mijzelf. Christian ging als leider van start met mij daarachter, maar Rico ging al snel in de aanval en haalde mij in. Even later probeerde hij ook Christian in te halen maar was dit keer iets te optimistisch, waardoor Christian wijd ging en Rico zijn positie terug moest geven. Ik kon profiteren en pakte de overwinning in race 1. In race twee was het wel Christian die er met de overwinning vandoor ging, net voor thuisrijder Logan Sougné en Guillermo van Pamelen, terwijl ik op een solide 5e plek finishte net achter Yoan Medart en net voor Rico.

210710 FK 1210710 FK 2

In heat 3 mocht ik vanaf de kant toekijken en zag ik ook Eliano de Vos zijn eerste overwinning pakte, voor Yoan en Logan. In heat 4 had ik een hele slechte kart en moest ik de schade zien te beperken, vooraan kon Rico de overwinning binnenslepen voor Vica Schledz en Selina Balneger, ik kon er met hangen en wurgen een 10e plek uithalen en zakte daarmee in de rangschikking. Bij Formula Karting is het echter vaak zo dat niemand alle races domineert maar dat je met constante scores heel ver kan komen, en ik wist dat er daarom nog niks verloren was. In heat 5 had ik opnieuw een matige kart maar ik kon er nog wel een goede 4e plek uithalen, achter Mats de Jong, Yoan en Selina, maar ver voor Rico en Christian die nu slechte karts hadden en punten lieten liggen. De laatste race was nog zeer belangrijk want er kwamen nog wel 4 of 5 mensen in aanmerking voor de dagzege. Ik stond weliswaar iets op achterstand maar had met een mooie pole position toch weer hoop op een podium en misschien wel meer. In de race wist Rico zich goed te herpakken van een mindere kwalificatie en kwam na zijn shortcut vlak achter mij de baan weer op. Ik kon Rico achter me houden en zag hoe achter ons Logan een moeilijke race had en punten verloor, terwijl Christian en Yoan op plek 3 en 4 niet genoeg punten scoorden om hun positie vast te houden. Als resultaat eindigde in op racedag 1 op een mooie 2e plaats op 2 puntjes achter Rico die in zijn 1e race terug in Formula Karting na een poosje afwezigheid meteen weer met een knappe overwinning vandoor ging. Yoan sloot de dag af op plek 3 voor Christian en Logan.

210710 FK 4

Belgian National Kart Championship 2021

Ruben heel weekend sterk maar mist BNC titel in finale
Kortrijk (Be), 3-4 juli 2021

Het eerste grote internationale indoor kartkampioenschap van 2021 was gepland in het eerste weekend van juli te Kortrijk, na tweemaal uitgesteld te zijn door de Corona pandemie was het nu dan toch echt tijd voor het Belgian National Championship 2021. Voor het eerst werd dit kampioenschap verreden op het prachtige circuit van Kortrijk, nadat het de voorgaande vier edities in Dolhain was verreden. Sinds mijn eerste WK deelname op het circuit van Kortrijk in 2008 heb ik al speciale herinneringen aan deze baan die altijd één van mijn favorieten geweest is. Op vrijdag en zaterdag was er volop de mogelijkheid om te trainen. Ik reed zelf op vrijdagavond en zaterdagochtend enkele heats en ging met vertrouwen de wedstrijden in.

210704 bnc 1

Op zaterdag stonden er drie heats op het programma waarbij er steeds 1 hotlap kwalificatie verreden werd, gevolgd door een sprint race waarbij iedere rijder eenmaal een longcut moest nemen. Een beproefd concept dat altijd spektakel oplevert en waarbij de kwalificatie van levensbelang is. Mijn kwalificaties waren vandaag heel goed, door onder meer 2 pole positions had ik steeds een goede uitgangspositie voor de wedstrijd en ik wist zelfs alle drie mijn races te winnen op zaterdag, een hele mooie start en daarmee stond ik voor mijn landgenoten Rico Haarbosch en Vica Schledz (beiden met 2 overwinningen en een podium) op plek 1 in de stand na dag 1. Bij het BNC wordt er gewerkt met een systeem waarbij de finale allesbepalend is, ik wist dan ook dat ik me nog zeker niet rijk moest rekenen want er was eigenlijk maar 1 race dit weekend waar het echt om gaat.

210704 bnc 2

Om de kansen in de finale te maximaliseren waren de voorrondes natuurlijk wel van groot belang en door nog twee overwinningen in race 4 en 5 op zondagochtend stond ik er super voor na de heats. De beste 45 rijders plaatsten zich voor de drie halve finales waarin extra punten te verdienen waren voor de kwalificatie. In mijn halve finale miste ik echter de top 3 op de grid waardoor ik een paar puntjes liet liggen, maar in de race sloeg ik alsnog toe door met een late longcut en een hele constante race de overwinning binnen te slepen. De andere twee halve finales werden gewonnen door Rico en de BNC kampioen van 2017, Mats de Jong uit België. Slechts 12 rijders hadden de eer om zich te mogen klaarmaken voor de grote finale, naast Rico (p1 in de stand na zijn maximale score in de halve finale) en mijzelf waren dat Christian Douven (NL), Bram Gelten (NL), Vica, Thomas Haglestein (BE), Mats, Michael Schöttler (DE), Jarno Hermans (NL), Nicolas Leroy (BE), Fabian Siegmann (DE) en Yoan Medart (BE). Een sterke vertegenwoordiging dus van de Nederlandse delegatie met 50% van alle rijders.

210704 bnc 3

Naast het individuele kampioenschap was er ook een teamrangschikking waarin de finale gek genoeg niet meetelde. Samen met mijn BlueStar teamgenoten Eliano de Vos en Yoan Medart wist ik dit kampioenschap te winnen! Voor de finale mochten, op volgorde van de stand, de rijders een kart kiezen en tevens een groep om in te kwalificeren. De kartverschillen waren zo minimaal dat kiezen heel lastig was en het voordeel van P1 dus ook zeer beperkt. Een compliment voor de organisatoren. Ik koos als 2e en opteerde om in de 3e van 4 groepen te kwalificeren, iedereen 3 rondjes om de beurt in dezelfde 3 karts. Achteraf had ik misschien beter de laatste groep kunnen kiezen, want niemand van groep 1 tot en met 3 kwam aan de tijden van de laatste groep, al zaten daar ook niet de minste rijders in. Christian veroverde knap pole position, voor Vica, Rico en mij. De finale was iets langer dan de voorgaande races en iedere rijder moest dit keer twee longcuts nemen, dus met een 4e startplek was er zeker nog niets verloren.

210704 bnc 4

In de 2e bocht van de race was het Rico die meteen aanviel met Vica met een late maar correcte actie. Hierdoor gingen beide mannen wijd en ik probeerde uitkomen bocht om ze allebei in te halen met meer snelheid. Dit lukte net niet, want ik zat aan de buitenkant en wilde Rico niet de boarding in snijden, maar hierdoor kwam ik in de verdrukking in de volgende doordraaier en verloren ik kostbare plaatsen en veel tijd. Ik begon aan een inhaalslag en besloot in tegenstelling tot Christian en Rico om mijn longcuts pas laat in de race te doen. Met constante tijden kon ik wat inlopen, maar de verschillen waren klein en Vica reed harder dan mij. Naarmate de race vorderde werd mijn pace steeds beter en ik klom dan ook virtueel terug op naar een 4e plek waar ik ook gestart was. Ondertussen wist Rico Christian in te halen en kwam ook Vica voor Christian na de 2 longcuts. Ik nam mijn longcuts zo laat mogelijk en had toen Christian in het vizier. Terwijl Vica Rico onder vuur nam wist ik in de allerlaatste bocht nog aan te sluiten bij Christian, maar ondanks dat we zij aan zij over de finish kwamen was het net niet genoeg. Rico pakte zijn eerste BNC titel nipt voor Vica, Christian en ik kwamen daar een seconde achter op 3 en 4 over de finish.

De finishvlag was gevallen, de hartslag zakte weer langzaam naar beneden, het BNC 2021 zat erop en met een 4e plek was dat even slikken voor mij. Na een dominant optreden met 6 uit 6 overwinningen tot en met de halve finale had ik uiteraard gehoopt mijn 2e titel te kunnen pakken, en om dan zelfs naast het podium te eindigen is heel zuur. Echter waren Rico, Vica en Christian ook het hele weekend sterk en dus een verdiend podium voor hun. Dank aan Mathias Grooten, Gregory Laporte en de mensen van de kartbaan voor een heel mooi kampioenschap en op naar volgend jaar!

210704 bnc 5