Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

BiteMedia Cup finale

Dutch kids & coach sluiten seizoen sterk af op podium
Roosendaal, 9 juli 2017

Op zondag 9 juli 2017 was de finalerace van de BMC 2016/2017. Ik reed dit seizoen mee met het jeugdige teams van Dutch Kids & Coach, samen met Mellanie Motz reed ik samen met de snelle junioren Jarno Hermans, Mike Dijkgraaf en Tess Verschoor. Een heel leuk team maar de concurrentie was heel sterk. Door de nieuwe opzet dit seizoen waarbij teams ook met z’n tweeën en drieën mochten rijden waren er veel teams overgestapt naar de 2e klasse. Daardoor bleven er slechts 7 teams over, maar wel 7 hele sterke teams. We hadden dit seizoen reeds 3e keer op het podium gestaan en stonden op de 5e plek in het algemeen klassement, de topteams zaten dicht bij elkaar. In de laatste race werd er gek genoeg zonder strafgewicht gereden maar dat kwam ons niet slecht uit, want we hadden vorige race een 2e plek gepakt. Ik mocht voor de 2e keer dit seizoen de kwalificatie doen en we moesten 4 rondjes rijden in 10 minuten tijd, waarbij de gemiddelde tijd telde. Ik ging als eerste de baan op, maar er lag veel zand op de baan wat in de plastic bakken was gestopt om deze te verzwaren. Mijn eerste 2 rondjes waren niet snel genoeg en uiteindelijk pakte ik nog wel de 3e tijd, maar gemiddeld was ik 5e.

Bij de start was ik gebrand om naar voren te komen en ik kon gelijk Mats van OOS inhalen. Even later kon ik ook Danny (KCR Crew) voorbij komen die vanaf pole position was teruggezakt, maar hij bleef goed bij. Toen ik bijna bij Selina (ZHL) op P2 was aangesloten haalde Danny me weer in en een bocht later haalde ik hem weer in. Ik moest weer even terugrijden naar Selina en kon haar vervolgens ook inhalen. De laatste die nog voor me zat was Rico (Team Bartelen) en als eerste dook ik de 40ers in, een tijd die later alleen nog door Lorenzo verbroken zou worden. Ik kon bij de wisselperiode Rico naderen en met een paar sterke laatste rondjes konden we team Bartelen inhalen. Mike ging bij ons als 2e en kwam zij aan zij met Mike van Team Bartelen de baan op. Hij hield hem geweldig af en door wat korter te rijden maar weinig tijd te verliezen behielden we de leiding. Dit was weer het bewijs dat de jeugd al enorm ver is want Mike zorgde ervoor dat de teams achter ons even in gevecht gingen en weg was hij.

170709 bmc finale podium

De volgende wissel bracht Mellanie de baan op en die kon de goede tijden rijden. Alleen Lorenzo kon harder gaan en die kon Mellanie ook achterhalen. We besloten niet te verdedigen omdat er nog een wissel aankwam en de teams op plek 3-5 zaten niet heel ver weg. Er kwamen wat vonken van de remschijf van Mellanie en doordat er wat verwarring ontstond kwam zij vroeger dan gepland binnen. Jarno moest hierdoor in een middelmatige kart de laatste stint doen, maar hij kon de rest lang op afstand houden. Uiteindelijk sloot Ian van KCR Crew nog aan, maar Jarno hield hem er uitstekend achter, ook verdedigen kunnen ze als de besten! Zo pakten we in de finalerace nog een keer P2, voor de 3e keer dit seizoen. Tess kon helaas niet rijden door een elleboog blessure, maar ook zij had zich eerder dit jaar fantastisch laten zien. Door ons resultaat in race 10 schoven we nog een plekje op naar plek 4 in de eindstand en zelfs vlak achter P3, felicitaties voor team Bartelen voor hun titel. Voor mij was het een heel leuk jaar, ook al streden we misschien niet voor de titel, met deze enthousiaste talenten rijden was ook een mooie ervaring.

Formula Karting race 6

Ruben danst in de regen in Puurs
Inkart Puurs, 1 juli 2017

De 6e race van het Formula Karting seizoen 2017 markeerde het halfweg punt en daarvoor reisden we af naar het Belgse Puurs. Inkart is altijd één van mijn favoriete banen, de baan is enorm lang met het tijdelijke buitengedeelte in de zomer en ik heb er al veel mooie races gewonnen zoals de 12 uur, KartGrid Cup en Formula Karting. Het was nu een jaar geleden dat ik er geweest was en net als vorig jaar regende het. In de trainingen ging het meteen lekker en ondanks dat ik de baan niet kende zat de snelheid er gelijk goed in. Het leek voorlopig wel even nat te blijven en daar gaf ik niet om, integendeel. In mijn eerste race deed ik de kwalificatie op safe en reed ik vervolgens naar de leiding toe door eerst Stefan Verhofste in te halen bij de start, en daarna ook Jelle Soeffers in te halen op het buitengedeelte. Mathias Grooten ging mee maar ik kon hem na een paar rondjes relatief makkelijk afschudden en de race naar me toetrekken.

2017 fk puurs finish

In race 2 ging het nog makkelijker toen ik vanaf pole position weg kon rijden bij onder meer Mats de Jong, ik had mijn draai helemaal gevonden en reed een stuk sneller dan mijn concurrenten in dezelfde karts. De rondetijden lagen grofweg rond de 2 minuut en 15 seconden en er waren verschillen van dit keer geen honderdsten of tienden, nee er werd vandaag met seconden gesmeten! Net toen er wat droge plekken dreigden te ontstaan op de buitenbaan begon het weer te regenen. In race 3 had ik één van de aller slechtste karts waar nog niemand een fatsoenlijk resultaat mee had kunnen behalen. Gelukkig kan je in de regen veel verschil maken als rijder en kon ik er met pijn en moeite nog een 3e plek uitslepen, misschien wel mijn beste race van de dag. Ondanks dat ik me heel erg sterk voelde stond ik wel 2e nipt achter Mats, mijn enige concurrent vandaag voor de eindzege en helaas zaten we in race 4 niet bij elkaar. Zo had ik het niet meer in eigen hand, als Mats zou winnen had hij de dagzege te pakken, maar ik probeerde gewoon het maximale eruit te halen.

IMG_4643

Opnieuw geen makkelijke kart, en dit keer was het knokken voor P2 met opnieuw Stefan, we hadden een hele mooie battle en uiteindelijk kwam ik als 3e over de streep nadat ik besloot mijn plek terug te geven na een harde inhaalactie in de laatste bocht. Ik wist dat Mats het nu wel kon afmaken en dat bleek ook, hij werd 2e en kaapte zo de overwinning weg. Op zich wel pijnlijk aangezien ik vandaag wel het idee had dat ik de overwinning verdiende, misschien nog wel meer dan in Delft maar dit seizoen vallen de puzzelstukjes in Formula Karting nog net niet helemaal samen. Dit keer kon ik mezelf in ieder geval geen gebrek aan snelheid of stomme fouten verwijten en dus kon ik wel leven met een 2e plek. Mats was ook heel de dag heel sterk en net als Yoan Medart op plek 3 stonden beiden meer dan verdiend op het podium. Door deze uitslag met Mathias op plek 5 en Rico Haarbosch op plek 17 (ja echt!) schuift de top 5 van het kampioenschap weer helemaal in elkaar. Met nog 5 wedstrijden te gaan is mijn achterstand gereduceerd van 35 naar 25 punten en is alles dus nog mogelijk, zeker gezien de circuits die nog komen! De volgend race is na de zomerstop begin september in Roosendaal.