Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Kart World Championship dag 5

Ruben 6e op WK en wereldkampioen teams
Camerano, 26 juli 2015

Al heel vroeg ’s ochtends was ik klaarwakker, ik keek links naast me waar al mijn kartspullen lagen te drogen en waar de medailles lagen die ik al verzameld had, 10 in totaal. Een mooie collectie, maar vandaag was de belangrijkste dag, de finale van het WK 2015, het WK dat ik zo graag wil winnen. Na 4 dagen racen had ik 10 fantastische races gereden, maar zoals voor het WK al aangegeven, om het WK te winnen moet je de juiste combinatie van topprestaties en geluk weten te vinden. Dat eerste was aardig gelukt, ik heb geen fouten gemaakt en maximaal gepresteerd, daar was ik dan ook al tevreden over. Maar af en toe eens een mindere kart in een zware poule of een leeglopende band terwijl je op kop ligt, dit kan je niet gebruiken en overkwam me helaas wel. Toch stond ik nog op een 5e plek en was er op de laatste dag nog van alles mogelijk, ik klom dus ook uit bed met gezonde spanning, veel motivatie en een enorme drive om er op deze laatste dag het beste van te maken.

150726 1

Inmiddels was het kaf van het koren gescheiden, 73 rijders hadden hun koffers kunnen pakken en konden vandaag genieten van het Italiaanse strand, de overige 54 konden zich opmaken voor een 30 minuten durende halve finale, verdeeld in 3 groepen. In de eerste finale de grote favoriet Mathias Grooten, hij stond er voor vandaag het beste voor. In zijn race wist hij een 2e plek te scoren achter één van de grote verrassingen van dit toernooi, Lorenzo Stolk, wat rijdt hij sterk en met een dominante overwinning in de halve finale stijgt hij wederom in de stand. Nick worstelt zich met een mindere kart van plek 10 op de grid naar plaats 6, hij houdt hiermee zijn top 10 kansen na een geweldige week in leven. Dan de 2e groep, hierin zat ik zelf en ook Annelien, Rico en Marcel. Aangezien de halve finale niet geschrapt kan worden en je in tegenstelling tot de finale (waar je de battle kwalificatie hebt) niks te zeggen hebt over je kart, is er geen enkele kartloting zo belangrijk als die van de halve finale. Ik loot kart 6, deze was in de vorige race bijna laatste geëindigd en 1,1 langzamer dan de koplopers. Weliswaar een iets mindere rijder, maar in de halve finales zit daar geen seconde in.

150726 3

Een teleurstelling, dit zijn de kleine dingen die op een WK jouw kant op moeten vallen, en dat gebeurde nu even niet. Echter wist ik ook dat ik deze week al, in vergelijking met de meeste van mijn concurrenten, veel meer uit de karts kon halen dan anderen. Ik gaf alles en kwalificeerde me op plek 6. Ik reed één van mijn beste races en kon door een inhaalactie op de Italiaan Bongiovanni en een positie winst op de Noor Andersen door een goede pitstop nog de 4e plek scoren. Hiermee hield ik ieder geval nog een kleine kans op het eindpodium in leven. Annelien werd knap 6e terwijl Rico zijn beste race van het kampioenschap rijdt en 2e wordt, helaas was dit voor hem niet genoeg voor een finaleplek en eindigt het WK als 7e Nederlander op een mooie 19e plek. Ook voor Marcel zit het WK erop, na een 12e plek kan hij als 38e het WK afsluiten, een mooie prestatie. In de 3e halve finale wint teamgenoot Yoan Medart, hij haalt hiermee nog de finale, waardoor ons hele Bluestar team als enige team compleet is vertegenwoordigd in de grote finale. Brian en Selina worden 8e en 9e en door 2 penalties kan Selina daarom net als Brian en Annelien nog net meedoen aan de grote finale! 2 dames kwalificeren zich dus voor de finale, een ongekend goede prestatie, zeker op dit sterk bezette WK, iets dat nog nooit eerder is voorgekomen! Hiervoor verdienen Selina en Annelien beiden al een groot compliment, want nog nooit konden vrouwen zich op een WK zo goed staande houden tussen de mannen, met zoveel podiums en zelfs 1 en 2 overwinningen. Thom en Emile sluiten het WK in semi finale 3 af en worden uiteindelijk 41e en 45e.

150726 2

De uren voor de finale zorgde ik dat ik de stand van de top 8 perfect in mijn hoofd had zitten zodat ik tijdens de finale precies kon uitrekenen wat ik nodig had voor bepaalde posities, dit is altijd erg belangrijk want als je overzicht kan bewaren in de hectiek van de finale heb je een streepje voor op je concurrenten. Ik zelf stond nu 7e. Het schema voor de knock-out kwalificatie werd bekendgemaakt, 6 Nederlanders, 6 Belgen, 2 Polen, 1 Hongaar, 1 Amerikaan, 1 Italiaan en 1 Zweed, wat een line up. De battles zijn essentieel voor de te verdienen extra punten en voor het kiezen van je kart. Ik was vanwege mijn rangschikking in de eerste ronde vrijgeloot, en moest daarna tegen de Amerikaan Logan Calvin (nummer 10 uit de stand). Ik kon hem vrij gemakkelijk aftroeven en ging door naar ronde 2. Ik kwam nu al Matts Breckpot tegen, de nummer 2 uit de stand en de man in vorm. Mijn 2 rondjes waren heel goed, maar ik kwam uiteindelijk 9 honderdste tekort, met 0,09 seconden vloog ik eruit en dit betekende een 5e startplek voor mij en een middelmatige kart, de top 3 werd nu wel heel lastig. Brian zorgde voor de grote verrassing in ronde 2 al gelijk Robin Borremans uit te schakelen, een knappe prestatie van de WK debutant. Het was jammer dat ik Matts al tegen kwam in ronde 3, want in de halve finale won hij eenvoudig van Giovanni Baccellieri. Mathias versloeg uiteindelijk Matts in de finale van de shoot out, en daarmee bevestigde hij zijn favorietenrol op deze finaledag van het WK.

150726 8

Onder grote belangstelling van het vele publiek ging de finale van 35 minuten van start. De 18 beste indoorkarters ter wereld mochten nog 1 keer deze week hun kunsten vertonen en het was een oorverdovend geluid toen de groene vlag viel en iedereen zijn kart weer richting toerenbegrenzer doortrapte. Mijn start was goed en ik kon Baccellieri voor me onder druk zetten, hij verdedigde een beetje. Ik kon hem binnen inhalen en opschuiven naar P4. Voor mij zat nu Lorenzo die vooral voor het juniorenkampioenschap ging in een duel met Baccellieri (Be) en Klek (Pl). Ik zat snel op zijn bumper en hij liet me door. Ik zat toen vlak achter Mathias die op P2 lag achter leider Breckpot. Ik moest veel mensen in de gaten houden, vooral uit het achterveld kwamen enkele snelle mannen opzetten, en ik maakte op het perfecte moment mijn pitstop, een heel treintje van 4 man zat vlak achter me. Ondanks dat ik slechts de langzaamste snelste rondetijd had van de top 13, kon ik toch de 3e plek in de finale veiligstellen!! Toen ik over de finish kwam was ik er vrij zeker van dat ik nog was opgeschoven naar plek 5e, een hele zoete top 5 klassering die ook nog een free entry voor volgend jaar opleverde.

150726 7

Helaas kwam er na de finish nog slecht nieuws, want 1 rijder achter me had een tijdstraf gehad waardoor andere rijders weer doorschoven en ik uiteindelijk 1 punt te kort kwam voor deze top 5. Mijn WK 2015 eindigde op een 6e plek, en gezien de 12 races die ik gereden heb kan ik daar heel tevreden mee zijn. De teleurstelling van het missen van P5 werd verzacht door het pakken van mijn 2e wereldtitel bij de teams. Na 2009 werd ik met het Belgische Bluestar Racingteam nu weer kampioen, wat ongelooflijk gaaf om van dit team deel uit te mogen maken, samen met Mathias, Robin, Yoan en Gregory (als rijder/coach/teamcaptain die altijd zijn eigen belang laat vallen voor dat van het team als het nodig is) hebben we een geweldig team. De individuele titel ging naar Mathias Grooten, dik en dik verdiend, net als de 2e plaats van Matts Breckpot. De 3e stek was, met iets meer geluk, voor Arnaud Teuwen, ook uit België. Mijn kamergenoot en maat Nick van Overveld kan heel trots zijn op zijn WK, door middel van 8 podiums en een sterke finale rijdt hij zich naar een 9e plek op zijn 3e WK, petje af voor hem!! Misschien nog wel knapper is de prestatie van Lorenzo Stolk, hij is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren en de 5e plek algemeen (we hadden het zelfde aantal punten) maakt die prestatie nog specialer, wat een topper!

Brian reed zijn 1e WK en scoorde meerdere overwinningen, hij mag heel tevreden zijn en wordt uiteindelijk 16e! Dan Selina, ondanks alle emoties de kampioen bij de dames, wat reed ze een sterk WK, en met de 17e plek algemeen scoort ze één van de beste prestaties ooit van een dame op het WK. Annelien had in de finale als enigste te kampen met een kapotte kart, ze miste haar 2e titel bij de dames op 1 puntje, en dat is heel zuur, want ze had het in mijn ogen (die misschien niet helemaal onpartijdig zijn als broer :P) dik verdiend. Feit is wel dat Annelien als eerste vrouw ooit 2 races wint op een WK, na de 1e overwinning van Tanja-Carina Muller in 2010 een primeur, en met haar 1e finaleplek kan ook zij tevreden terugkijken op het WK. Gianni Bongiovanni zorgde ervoor dat iedereen het Italiaanse volkslied nog eens te horen kreeg met de huldiging van de kampioen bij de masters, dat was prachtig!

150726 6

Na het uitreiken van de fel begeerde bekers was de kartbaan niet langer het strijdtoneel, maar sloot de grote familie die de betrokken van het KWC vormen het WK feestelijk af. Alleen als je er ooit deel van hebt uitgemaakt weet je hoe mooi dat is, zoveel vriendschap tussen mensen uit legio verschillende landen. Er werd afscheid genomen en alweer uitgekeken naar volgend jaar. En dat doe ik ook, ik heb het idee dat ik nog ieder jaar beter wordt en er is niets mooiers dan strijden met zoveel andere toprijders. Maar geen volgend jaar zonder eerst mijn sponsoren van dit jaar te bedanken. Iedereen die mij heeft gesteund ben ik heel dankbaar, dankzij jullie heb ik veel kunnen trainen en mij perfect kunnen voorbereiden op dit WK! Ook wil ik iedereen uit ons huisje bedanken voor de geweldige tijd in Italië, van 8 man in een Fiat 500 tot een soms iets te enthousiaste hond, wat hebben we gelachen en wat was het fijn dat we vanuit deze mooie thuisbasis elkaar sterker konden maken tijdens de afgelopen 2 weken. Ook een bedankje aan iedereen die het WK gevolgd heeft vanuit Nederland, mijn verslagen zijn weer massaal gelezen en dat doet ons erg goed, tot volgend jaar!

Kart World Championship dag 4

Ondanks goede dag worden titelkansen kleiner
Camerano, 25 juli 2015

Dag 4 van het KWC zou een cruciale worden voor vele rijders, en zo ook voor mij, met heats 8, 9 en 10 in de planning. Ik begon de dag met een vrij makkelijke groep, vooral Annelien en de Poolse topper Marczyk waren mijn grote concurrenten. Ik kwalificeerde op plek 3 achter Marczyk (Pl) en Lara (Br). In het begin van de race kon ik Lara inhalen en ging ik op jacht naar Marczyk, maar hij reed een snel tempo, terwijl er achter mij 3 man zaten die me op de voet volgden. Toen opeens ging Marczyk zijn linker achterband stuk en moest hij van kart wisselen. Dit kan tijdens de pitstop en hij verloor slechts enkele seconden, maar kwam wel terug op plek 4. Lara was ook gestopt en reed harder dan mij, maar ik moest nog even wachten want achter me zat Emile Hollink die ook snel reed, en als ik zou stoppen zou ik hem ruim baan geven en wellicht P1 uit handen geven. Het was kiezen tussen 2 kwaden en gelijk na Emile dook ik de pits in, maar kwam achter de Braziliaan terug de baan op, hij was niet te houden, in een weliswaar veel betere kart reed hij knappe tijden en ik ging weer naar plek 2.

150725 corne

Dan mijn 3e race, een poule des doods met Mathias Grooten, Yoan Medart en nog enkele andere subtoppers. In de kwalificatie kon ik er niet meer uithalen dan een 4e stek achter Arnaud Degaigne (Fr), Mathias en Yoan. Voor het teamkampioenschap was dit voor ons ook verre van ideaal. In een hele spannende race gingen Mathias en Degaine er vandoor, vooral die 2e had een superkart, en ik moest met Yoan knokken voor P3. Ik won dit door een betere pitstop, zo hoefde ik hem op de baan niet in te halen. 9e podium op rij, maar eerlijk is eerlijk, dit was geen gunstig resultaat voor mij, want directe concurrenten Borremans, Grooten, Teuwen en Breckpot liepen uit, mijn achterstand groeit en het kampioenschap wordt steeds lastiger. Gelukkig had ik in mijn 10e race nog eens een hele fijne kart, net als in race 1, en ook nu won ik met pole position en snelste ronde, een mooie opsteker die ik heel goed kon gebruiken zo net voor de finaledag. Hiermee heb ik alle 10 de wedstrijden op het podium gereden, en vaak veel meer uit de karts gehaald dan mijn concurrenten. Ik ben dus ook dik tevreden over mijn rijden, maar ik had in de stand natuurlijk liever iets korter bij gestaan. Ik sta nu op plek 5 en al op 20 punten van leider Grooten. Traditiegetrouw vinden er op de finaledag vaak nog flinke verschuivingen plaats, dit weet ik als geen ander. Ik zal dan ook blijven knokken tot de laatste race.

150725 finish

De overige Nederlanders blijven uitstekend meedraaien in de top. Allereerst Lorenzo die een heel goed toernooi rijdt. We vinden hem nu terug op plek 7, slechts enkele punten achter mij en met hele goede papieren voor een finaleplek, hij heeft 9 van de 10 races podium gepakt en net als mij 3 overwinningen. Lorenzo strijd met de Pool Klek en de Belg Baccellieri om de titel bij de junioren. Vlak daar achter vinden we Nick op P12, met 2 overwinningen en 8 podiums (ondanks een aantal mindere karts) rijdt hij een super WK en gaat voor niks minder dan de finale. Brian staat 15e, mede dankzij 2 spectaculaire overwinning en nog een aantal 2e en 3e plekken. Aangezien hij niet vaak meer indoor rijdt kan hij daar nu al tevreden mee zijn, maar de finale lonkt, hij zal een goede halve finale moeten rijden. Selina is na dag 4 de eerste dame op plek 16, zij doet het ook heel knap met 1 overwinning en 6 podiums. Het damesklassement en een finaleplek zullen nu haar doel zijn, maar daarvoor zal ze ook een hele sterke halve finale moeten rijden. Annelien heeft zelfs 2 races gewonnen en 5 podiums, ze had redelijk zware groepen en staat net achter Selina, ze zal heel goed moeten scoren om haar eerste WK finale te mogen rijden, maar dat is gezien haar goede vorm zeker niet onmogelijk.

150725 medailles

Rico had wellicht wat meer verwacht van dit WK, met 1 overwinning en 3 podiums zal de finale lastig worden (nu 23e, hij zal waarschijnlijk podium moeten rijden in zijn halve finale), maar op zijn leeftijd zullen weinig mensen zijn prestaties nadoen! Marcel heeft met 3 3e plekken en een plek in de halve finale zijn doelstellingen waarschijnlijk wel gehaald (nu P35), voor hem is het vanaf nu alleen maar winst. Dit geldt ook voor zijn broer Emile (P45) die ook al op het podium stond. Debutant Thom van Dijk (P39) pakte zelfs 2 keer een podium, heel knap voor deze junior. Voor Johnny zat het WK er na dag 3 dus al op na een harde crash. Vandaag kwam er nog een flinke onweersbui voorbij, maar hier merkten we op de baan eigenlijk nauwelijks wat van, de baan was snel weer droog. Voor morgen zal de spanning enorm zijn, dan worden de belangrijkste prijzen verdeeld en zal ik er moeten staan, ik ben er klaar voor!!

Kart World Championship dag 3

Overwinning en 2 tweede plaatsen op dag 3
Camerano, 24 juli 2015

Al om 8 uur ’s ochtends moest ik samen met Annelien naar de briefing voor onze 5e race van het kampioenschap. De baan was nog vrij glad en dat beviel mij wel, ik kwalificeerde op pole position 2 tiende voor Annelien! De race verliep voor mij super, ik kon langzaam wegrijden en Annelien werd ondertussen onder druk gezet door de Spanjaard Burillo. Mijn pitstop ging goed, en ik probeerde mijn snelste ronde nog aan te scherpen. Annelien verloor P2 met de pitstop en Burillo pakte nog net mijn snelste ronde af, jammer, maar hij had dan ook een kart die wel een stuk beter was dan de mijne, en dus was ik content met mijn overwinning die ik nodig had!

150724 startgrid

Mijn 2e race van de dag volgde al een haf uurtje later. Dit keer lootte ik een vrij goede kart, en kwalificeerde op een 3e plek, vlak achter pole position (8 honderdste). Voor me stonden Selina en de Amerikaan Logan Calvin, beiden in hele snelle karts! Ik kon gelukkig Calvin inhalen na een rondje of 6, terwijl Selina er als een raket vandoor schoot, hier kon ik met mijn kart helaas niks meer aan doen, ze was ruim 4 tiende sneller, maar met P2 pakte ik weer belangrijke punten. Calvin finishte al voor de 3e keer vlak achter me op plek 3. Later op de dag, toen de avond al gevallen was, mocht ik mijn pak nogmaals aantrekken voor race 7 alweer. Deze groep was niet bijster sterk, maar ik had ook niet één van de betere karts. Wederom kwalificeerde ik me op plek 3, nu achter de nummer 2 uit de stand Matts Breckpot en Marcel. Ik pakte Marcel meteen in de eerste ronde op het buitenstuk, een redelijk harde actie, maar hij kon er net mee door. Ik zette de aanval in op Breckpot, maar zoals al 3 keer eerder dit WK was er weer net iemand in een (iets) betere kart voor me. Marcel zette de druk er nog even flink op, maar ik maakte geen fouten en haalde weer de punten die ik kon pakken.

150724 annelien

Op mijn materiaalpech in race 4 (3e) na heb ik alleen maar 1e en 2e plaatsen en ik voel me ook heel sterk op deze baan, ik heb het gevoel dat ik één van mijn beste WK’s ooit rijd. Echter is mijn achterstand op koploper Mathias Grooten wel al opgelopen tot maar liefst 17 punten na schrap. Een flink gat, maar in de wetenschap dat we nog 5 races te gaan hebben (en daarbij de belangrijkste, halve finale en finale) is er nog niks beslist. Andere toppers als Baccellieri, Teuwen en Breckpot scoren ook veel overwinningen. Dit alles heb ik echter niet in de hand, hun groepen en de karts die ze loten is iets waar ik niks aan kan veranderen en ik blijf me concentreren op mijn eigen races. Na dag 3 sta ik nog steeds mooi in de top 5, maar een hoop andere rijders staat nog kort bij. De strijd om de 18 finaleplekken zal dan ook enorm worden.

150724 podium

Het kampioenschap lijkt gedomineerd te worden door de Belgen en de Nederlanders. De Hollanders zijn nog nooit zo prominent aanwezig geweest tijdens een WK, en na dag 3 staan 6 Nederlanders op een virtuele finaleplek, 1/3, dat zou echt uniek zijn. Wel moet gezegd worden dat veel van onze landgenoten bepaald niet mogen klagen over de karts tot nu toe, maar dan moet je het nog steeds doen! Lorenzo, Brian en Nick hebben al meerdere overwinningen te pakken en stormen de top 10 binnen. Annelien (nog steeds leider bij de dames), Selina (vlak achter Annelien op P2 bij de dames) en Rico hebben ook al van de bovenste podiumtrede mogen proeven en hebben allemaal ook nog goede kansen. Dan hebben we Marcel die boven zichzelf uitstijgt met al 3 podiumplaatsen, en ook Emile en Thom hebben al een medaille op zak. Pechvogel is Johnny Kraak die vandaag helaas het WK heeft moeten verlaten, na een opengescheurde radiateur kwam er water op zijn banden en crashte hij hard, iets waar je niks aan kan doen en heel erg zonde dat hij hierdoor een ribblessure opliep en het WK moet verlaten. Ik weet zeker dat deze sympathieke rijder in de toekomst sterker terug zal komen op het WK!

Morgen om half 9 mag ik alweer de baan op, ik kan niet wachten tot mijn 3 races van morgen en ik hoop dat ik nu ook eens een hele goede kart loot!!

Kart World Championship dag 2

Wederom 2 keer podium maar wel puntverlies
Camerano, 23 juli 2015

Op dag 2 van het WK werd ronde 3 afgemaakt, de volledige 4e ronde werd verreden en voor 6 van de 8 groepen stond ook ronde 5 op het programma. Sommige rijders hadden dus 3 races, een hoop 2 en een enkeling zoals Lorenzo slechts 1. Voor mij begon de dag met een hele zware heat, maar ik had gelukkig wel een lekkere kart. De kwalificatie was weer een rommeltje aangezien er iemand op een gevaarlijk deel van de baan stilstond op de ideale lijn. Hierdoor moest de kwalificatie opnieuw, en in de 2e poging nestelde ik met op plek 2, duidelijk het maximaal haalbare, want teamgenoot Yoan Medart was 4 tiende sneller in een superkart die al de hele dag vooraan reed. Achter mij stonden nog een hoop goede rijders zoals de Braziliaan Rubin, Rico, de Belg Matts Breckpot, de Pool Klek en de Amerikaan Calvin. Ik wist dat de start wellicht mijn enige kans was om Medart te pakken, maar Yoan was direct weg en ik focuste me op mijn eigen lijnen. Calvin liet een gaatje vallen en ik kon mooi constant rijden. Gedurende de race kwam hij wel weer opzetten en toen ie op een seconde zat dook hij de pits in. Direct een ronde later ging ik ook pitten en ik kwam netjes weer op plek 2 terecht. Helaas geen overwinning maar wel weer het uiterste uit de kart gehaald!

150723 (4)

In het restant van ronde 3 pakte Annelien weer een mooie 3e plek, net als Thom van Dijk die zijn eerste podium ooit pakte, super gedaan! Verder was van de Nederlanders alleen Nick in de top 5 te vinden, hij had een duidelijk mindere kart maar werd toch netjes 5e. Ondertussen werden de zorgen van de mensen van de kartbaan groter en groter over de karts. De verschillen zijn op zich redelijk beperkt, maar er gaan veel karts kapot. Dit is voor een groot deel te wijten aan de vele onervaren pannenkoeken die helaas ook meedoen aan het WK, van de 128 rijders zijn er veel echte toppers, maar er doen ook zo 30 mensen mee die veel lompe acties maken en vaak crashen of crashes veroorzaken en hier wordt het materiaal natuurlijk niet beter van. Er zijn steeds minder reservekarts en we zitten nog maar op dag 2, hopelijk kan de komende dagen het tijdschema iets beter gehandhaafd worden zodat er wat meer tijd is voor de monteurs om de karts te onderhouden.

150723 (2)

Dan ronde 4, ik lootte een superkart. In de race voor mij was er mee gewonnen en ik had veel vertrouwen in een goede afloop. In de kwalificatie pakte ik overtuigend pole position in opnieuw een alles behalve makkelijke groep, voor Giovanni Baccellieri. In het begin van de race werd ik echter gelijk onder druk gezet en mijn kart werd lastiger en lastiger te besturen. De mannen achter mij gingen snel de pits in en ook ik deed een relatief vroege stop meteen nadat mijn directe concurrenten waren gestopt. Helaas kwam ik slechts als 3e weer de baan op en de mannen verdwenen snel uit het zicht. Mijn rondetijden werden snel slechter en ik zat een seconde boven mijn kwalificatierondje! Wat bleek was dat mijn linker achterband aan het leeglopen was. Met veel verdedigend werk stelde ik wel nog mijn 4e podium veilig (P3). Dit resultaat was natuurlijk enorm frustrerend, met zo’n superkart slechts 3e worden door mechanische pech is erg zuur. Zeker als de kart er daarna uit wordt gehaald en later op de dag weer steeds op 1 rijdt. Dit alles zorgt er ook voor dat mijn achterstand op de koploper Mathias Grooten groeit tot 13 punten (4 overwinningen). Een aantal rijders waaronder hij heeft makkelijkere groepen gehad en daar moet je net geluk mee hebben. Gelukkig is het pas dag 2 en heb ik wel 4 podiums staan, ik heb dus nog alle kans en de kwalificaties die erg belangrijk zijn, gaan heel goed.

150723 (1)

Morgen zal ik dan echt zo goed als zeker 3 races rijden, ik hoop dan een aantal overwinningen te gaan scoren! Rico had voor het eerst dit WK wat te vieren en deed dat gelijk goed, in race 4 pakte hij zijn 1e podium met een mooie overwinning!! Annelien kon het podium voor de 3e keer beklimmen, met een 2e plek net voor Lorenzo op plek 3 weer een hoop punten. Brian werd pakte ook zijn 2e podium met een 3e plek net als Selina die ook 3e werd.

In de avond werden nog 6 races verreden van ronde 5, hiervan zal ik morgen verslag doen, ik zelf moet pas op vrijdag ochtend weer, om 8 en 9 uur ’s ochtends al. Ik sta nu rond de 7e plek in de stand, net voor Annelien, Nick en Lorenzo die ook nog op finalekoers liggen!

Kart World Championship dag 1

Uitstekende start voor Ruben en topdag voor Nederland
Camerano, 22 juli 2015

Op woensdag 22 juli ging dan eindelijk het individuele kampioenschap van start, voor de helft van de rijders stonden er vandaag 2 races van 20 minuten op het programma, voor de andere helft 3, afhankelijk van de groepen waarin je zat. Brian was de eerste van ons die mocht starten, in de allereerste race streed hij lang voor de overwinning en werd uiteindelijk netjes 2e. Daarna mocht Lorenzo de baan betreden en ook hij deed het heel erg goed, met een 2e plek scoorde hij veel punten (ook voor de stand bij de junioren). Nick dacht wat de andere Nederlanders kunnen kan ik ook, ook hij ging het WK prima van start met een podiumplek, ook 2e in een hele zware groep. Mijn 1e groep was redelijk, een aantal goede rijders maar ik lootte een lekker kartje dus ik had erg veel zin om de baan op te gaan. De kwalificatie is dit jaar 3 rondjes (inclusief outlap) en met 4 tiende voorsprong pakte ik gelijk een extra puntje voor pole position. Op plek 2 stond de Pool Kamil Gorlo. Ik had een goede start, maar achter mij was het een complete chaos, er kwam 1 kart vast te staan onder de boarding en ze kregen hem zo snel niet weg, dat betekende de eerste rode vlag dit WK. In de ziedende hitte moesten we minutenlang stilstaan terwijl wedstrijdleider Corné tussen woedende rijders moest springen. Ik bleef ondertussen rustig en bij de herstart was ik opnieuw goed weg. De race verliep vlekkeloos en ik hoefde met de pitstop geen risico te nemen. Na mijn stop nog even aanzetten om de snelste ronde aan te scherpen en ik werd afgevlagd met het maximale aantal punten, uitstekende start van mijn WK dus, voor het eerst sinds Eupen 2011 begin ik met een overwinning.

150722 ruben

Selina scoorde ook nog een knappe 2e plek, terwijl mijn Bluestar teamgenoten er ook geen gras over lieten groeien (Mathias 1e, Yoan 1e en Robin 3e). Annelien en Rico eindigden net in de top 10, terwijl de broers Emile en Marcel allebei onfortuinlijk werden omgetikt net voor het ingaan van de pits. Het tijdschema was niet bepaald gehandhaafd, er was al anderhalf uur uitloop en er waren ook veel straffen uitgedeeld voor fouten tijdens de pitstops. Na de eerste 8 races ging serie 2 van start. Waar de 1e ronde al een succes was voor de Hollanders, was de 2e zowaar nog beter. Annelien zette de toon met een spectaculaire overwinning vanaf een 3e startplek!

Vervolgens mocht ik weer aantreden, maar dit keer lootte ik een hele slechte kart. Met deze kart had nog niemand een top 10 klassering gepakt en dus wist ik dat ik alle zeilen bij moest gaan zetten. In de kwalificatie die opnieuw gedaan moest worden vanwege een gele vlag merkte ik al gelijk dat de kart heel weinig power had. In de kwalificatie wist ik er echter een superrondje uit te persen goed voor een 4e plek. Op kop reed Matts Breckpot met een hele snelle kart, hij was vanaf de start gevlogen. Daar achter de Slowaak Balaz en de Pool Lenartowski. Ik wist dat deze mannen, en ook de 3 rijders achter me, een veel betere kart hadden, maar dat ik het ze op racen en tactiek wel lastig kon maken. Al snel ging Balaz de pits in, en dat kwam mij niet ongunstig uit. Ik werd onder druk gezet door een Fransman achter me, maar kon de Pool voor me inhalen! Hij bleef wel aandringen, maar ik kon mijn tijden strak houden en zo virtueel in de buurt van de al gestopte Slowaak blijven. In het begin van de race kwamen er wat boutjes van het verbindingsstuk tussen de uitlaat en de motor los, dit maakte veel lawaai maar ik kon/mocht gelukkig doorrijden. Ik gaf alles en een paar ronden nadat de Pool gestopt was kwam ik ook binnen. En ik pakte ze allebei, nipt voor Balaz en ik lag dus op plek 2. Met een paar bochten verdedigend rijden en een constant tempo zonder fouten te maken kon ik die andere gasten achter me houden. Met deze hele slechte kart nam ik plek 2 mee naar huis en er is dus nog niks verloren, sterker nog, ik ben hier heel erg blij mee. Grooten (Be), Calvin (USA) en Breckpot (Be), pakten allemaal wel al 2 overwinningen, maar zij zullen ook vast nog mindere karts krijgen, het kampioenschap is nog lang.

150722 podium

Na mij werd de Nederlandse topdag afgemaakt door de gebroeders Hollink die allebei een schitterend podium pakten (Emile 2e en Marcel 3e). Marcel deed dat na een bloedstollend gevecht met onze vriend uit Arnemuiden, Nick ging vanaf P2 naar zijn allereerste individuele KWC overwinning, fantastisch!! Na dag 1 sta ik 5e in de stand, 1 plekje voor Nick en Annelien staat 12e, een degelijk begin dus en op naar morgen! Door het uitlopen van de races werden 2 races naar morgen verplaatst. Lorenzo was de enige Nederlander die nog een 3e race moest rijden vandaag, en hij werd na een spannende strijd 2e, wederom veel punten al baalde hij dat hij de overwinning nipt moest laten aan de Pool Gorlo. De kartverschillen zijn helaas weer vrij groot, rond de 7/8 tiende en daardoor kunnen veel middenmoters met een goede kart af en toe om de podium meestrijden.

Training dag 7

Laatste trainingsdag verloopt goed
Camerano, 21 juli 2015

Op dinsdag 21 juli, een dag voor de start van het WK, werkten we onze laatste trainingen af, voor mij 5 heats. Ik ben tevreden over mijn voorbereiding, ik heb veel heats kunnen rijden in veel verschillende karts en ik kan eigenlijk niet wachten om van start te gaan. Vandaag een paar laatste details uitgetest, en ook werden we (Mathias ook een paar keer) gevraagd in sommige heats om een bepaalde kart te testen omdat ze twijfelden of die net iets te snel of te langzaam was. Zo konden ze nog wat aanpassingen aan de karts doen, hier waren ze continu mee bezig en de verschillen leken alweer een stuk kleiner dan tijdens de Nations Cup!

150721 lorenzo


Na de trainingsweek hebben we een redelijk beeld van wie er snel zijn. Mijn Belgische Bluestar teamgenoten Mathias, Yoan en Robin zijn allemaal razendsnel, net als de Italiaan Gianni Bongiovanni. Ook de Nederlanders gaan goed, want Nick is iedere keer erg snel, en vlak daar achter is ook Lorenzo steeds heel rap. Dan hebben we nog wat outsiders zoals de Duitser Withake, de Pool Marczyck de Belgen Teuwen en Breckpot en de thuisrijders Betti en Carridi uit Italië. Verder mogen we natuurlijk ook Giovanni Baccellieri en Rico Haarbosch nooit uitvlakken, want ze hebben eerder dit jaar al laten zien in vorm te zijn. De Brazilianen, Colombianen en Amerikanen lijken net een tikkeltje langzamer, maar met goede karts zullen ze ook wel mee gaan doen om podiumplaatsen en wellicht hier en daar eens een overwinning. Ook de Nederlandse dames gaan goed, Selina en Annelien zijn continu veel sneller dan de andere dames en houden zich ook goed staande tussen alle mannen dus dat is hoopgevend!

Wat de overige Nederlands gaan doen zal afwachten worden, maar Marcel Hollink, Emile Hollink en Johnny Kraak waren in de Nations Cup verrassend genoeg wel de snelste Nederlanders met plaats 11, dus wellicht kunnen ze opnieuw verrassen. Thom van Dijk heeft weinig te verliezen op zijn 1e WK, net als Brian Kroon die ondanks iets minder training als de andere Nederlands wel steeds snel was en net als in het BRKC op een finaleplek zal kunnen mikken! Vanavond (dinsdagavond) is de briefing en ook de groepsloting zal dan bekend worden. Meer updates zullen in de loop van de 1e wedstrijddag op woensdag zeker volgen!

Nations Cup

Kapotte kart en ‘superkart’ verpesten onze kans op overwinning
Camerano, zondag 19 juli 2015

Op zondag 19 juli ging het KWC 2015 van start met de Nations Cup, een teamwedstrijd die traditiegetrouw voor het individuele WK wordt verreden en waarbij ieder team voor een land uitkomt. Dit jaar stond ik voor de 3e keer aan de start bij het Belgische Bluestar Racingteam waarmee ik eerder dit jaar al de 24 uur van Brussel won. Ik reed samen met Mathias Grooten, Robin Borremans, Yoan Medart en Gregory Laporte (vandaag als coach omdat we maar met 4 man mochten rijden). Er waren maar liefst 32 teams uit 13 verschillende landen, en daardoor werden er eerst 2 kwalificatieraces van elk 3 uur geracet. De top 8 van iedere race ging door naar de tevens 3 uur durende grote finale, de overige 16 teams reden een mini finale van anderhalf uur. Wij zaten in de eerste groep die al om 8 uur ’s ochtends vertrok en alles ging redelijk volgens tijdschema. Het was dus ietsje koeler als de 2e groep, maar deze groep leek wel duidelijk iets sterker. Ik ging de kwalificatie van 5 minuten doen, en met 6 tiende voorsprong pakte ik pole position!!

150719 nc (1)

Achter mij Mikolaj Marczyck voor Polen en daarachter Rico voor Holland IKM (met Selina, Annelien en Lorenzo), Nick voor Holland Flying Dutchman (met Brian en Thom) en Giovanni Baccellieri voor een Belgisch/Italiaans team. Ik kon in de eerste 40 minuten flink wegrijden van de rest, het ging erg goed en kon ook lekker constant rijden. We moesten in iedere race 3 keer van rijder en 3 keer van kart wisselen, beiden op een aparte plek op de baan, en dit werkte allemaal prima met stoplichten. Robin ging als 2e rijden en noteerde ondanks slechts 4 trainingsheats ook al hele nette tijden en breidde de voorsprong verder uit. Halverwege de race ging Yoan Medart verder nadat Robin de eerste kartwissel eerder al had gemaakt, Yoan deed vlak nadat hij was ingestapt de 2e. De race verliep soepel en het team van Duitsland reed erg sterk, zij lagen het grootste deel van de race voor ons omdat wij een wissel meer hadden gemaakt.

Mathias maakte onze race af nadat Yoan behoorlijk gesloopt uit de kart was gestapt, we wonnen uiteindelijk de wedstrijd met ruim een ronde voorsprong, een lekkere start dus! Holland IKM werd vooral dankzij een geweldige stint van Lorenzo 2e, Duitsland 3e. Holland Flying Dutchman verspeelde in de laatste 15 minuten een top 5 klassering en viel door kartpech zelfs buiten de finale, erg jammer want ook zij gingen hard. De 2e race werd gewonnen door team USA. De kleine finale werd mooie gewonnen door Brian, Nick en Thom die lieten zien dat ze daar eigenlijk niet thuishoorden. Met een vertraging van zo’n 2 en een half uur begon dan eindelijk onze kwalificatie van opnieuw 5 minuten. Waar we al een beetje bang voor waren bleek werkelijkheid te worden, door de endurance races (waar deze karts niet echt voor geschikt blijken, de eigenaar wilde zelf de finale een uur inkorten) waren de kartverschillen veel groter geworden dan de dagen ervoor. Ik had toevallig een hele slechte kart en kon slechts als 10e kwalificeren op bijna een seconde van de pole position van de Poolse Kasia Brem, net als Lorenzo die voor Holland IKM 1 plek voor mij stond.

150719 nc (2)

Gelukkig moesten we 3x van kart wisselen, en na 2 plekken te hebben gewonnen in de eerste ronden, kwam ik binnen voor een andere kart. Dit leek een goede beslissing, want al in mijn 1e ronde reed ik bijna dezelfde tijden als de kopgroep. Helaas sloeg na 4 ronden de pechduivel toe, mijn kart schoot uit de versnelling en de motor deed helemaal niks meer. Waar veel mensen zeiden dat wij vandaag moeilijk te verslaan zouden zijn, bleek wederom dat je zonder geluk nog zo goed kan zijn, maar we lagen na 15 minuten race achteraan en al bijna kansloos voor de zege. Ik heb uiteindelijk een uur volgemaakt, doordat er heel veel grip op de baan bij was gekomen was het rijden extra zwaar, en de kart die we hadden teruggekregen was ook een hele matige, mijn pace was 7-8 achter de koplopers. Mathias ging na mij en maakte onze 2e kartwissel, of eigenlijk 3e maar de kapotte kart telde niet mee :(. We kregen een goede kart terug, en na een minuut of 15 gebeurde er iets met de begrenzer van de motor waardoor we opeens een stuk meer vermogen hadden. Dit was ’s ochtends in de race bij Holland IKM blijkbaar ook gebeurd, zij hebben toen de stint gewoon mogen uitrijden met die kart.

150719 nc (3)

Het ‘probleem’ zorgde voor een stuk meer vermogen, en in combinatie met het gas dat bij Mathias soms bleef hangen knalde hij even de banden in. We konden gelukkig verder en de kart was niet te houden, hij reed opeens een bizarre 2 seconden per ronde harder dan de rest. Met nog een uur en 15 minuten te gaan zorgde dit ervoor dat we nog weer konden winnen. Maar wat voor ons een gelukje leek na de pech eerder in de race, bleek wederom in een nadeel om te slaan. Robin stond klaar voor de rijderswissel, en opeens werd hij verzocht om in een andere kart plaats te nemen, in onze ogen een hele vreemde beslissing aangezien er vanochtend wel tot de kartwissel mocht worden doorgereden, en het was tenslotte niet onze schuld dat die kart dat probleem had, met een hele slechte kart zouden we er ook niet uitgehaald zijn. Hierdoor ontstond er discussie in de pits en dit zorgde ervoor dat we wederom 30 seconden verloren. Achteraf hoorden we dat de kartbaan eigenaren de opdracht hadden gegeven aan de wedstrijdleiding om de kart eruit te halen.

150719 nc (4)

Robin en Yoan reden de race uit met dus weer een andere kart, en vochten zich ondanks dit alles nog terug naar een 10e plek, slechts 2 ronden achter de leiders, een bizarre race. Ondertussen was België Holla Lulu die met veel geluk in de finale was gekomen bezig aan een hele sterke race, Matts Breckpott en Giovanni Baccellieri reden met 2 marshalls van de baan uiteindelijk naar de overwinning, net voor de Brazilianen die niet mochten klagen met de karts maar ook een goede race reden. Een team van Tim van den Acker, Matt Bartsch, Arnaud Teuwen en Adrian Janecsko werd knap 3e. Een andere favoriet Holland IKM maakte er een beetje een potje van, door extra kartwissels en door lang door te rijden met hele slechte karts eindigden zij in de achterhoede, zonde want de snelheid was er zeker bij deze jonge gasten. Al met al zijn de betrouwbaarheid van de karts en de verschillen tussen de karts punten die ons zorgen baren. Gelukkig rijden we volgende week maar korte races en hebben de monteurs nog 2 dagen om wat aan de karts te doen, dus ik heb nog wel goede hoop.

150719 nc (5)

Helaas dus ook in mijn 8e deelname geen overwinning in de Nations Cup, na 3 3e plaatsen op rij nu geen podium. Anderzijds ben ik wel zeer positief over aankomende week, ik denk dat ik er super bij zit en ook met ons team staan we sterk voor het teamkampioenschap. Op maandag neem ik een rustdag, de 2 lange stints kan ik goed voelen en ik denk dat het beter is om me even weer helemaal op te laden en dinsdag de laatste trainingen af te werken.

Training dag 6

Volop drukte op laatste dag voor Nations Cup
Camerano, zaterdag 18 juli 2015

Op zaterdag 18 juli was het dan echt raak, bijna alle heats zaten stampvol, gelukkig hadden we van te voren gereserveerd. Ik probeerde vandaag 3 heats achter elkaar, en dit ging uitstekend, het was uiteraard warm, maar prima te doen! Dat is goed om te weten voor de Nations Cup. Wel weet ik dat ik geen risico zal nemen met mijn gewicht, want je kan drinken wat je wilt, je verliest toch veel vocht. Vergeleken met het begin van de week neem ik al 2,5 kilo meer lood mee! Bij mij ging het vandaag super, op 1 heat na stond ik steeds bovenaan in 5 verschillende karts.

150718 2

Momenteel vind ik het erg vervelend dat we nog tot woensdag moeten wachten voor het WK eindelijk begint, ik heb het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben. Ook tijdens de heats levert dit wel eens frustraties op, want veel nieuwe rijders rijden vele seconden off pace en rijden daarom regelmatig in de weg, 1 voordeel, we kunnen oefenen op inhalen.

Ik ben blij dat we morgen een race hebben in de vorm van de Nations Cup, dan kunnen we echt kijken hoe de krachtsverhoudingen voorlopig liggen, want er zijn veel snelle rijders en outsiders, en ook veel toppers zullen deze race nog als training gebruiken. Vandaag vielen Nick en Lorenzo in positieve zin op, zij waren erg rap in al hun heats en dat viel ook de andere internationale rijders op die hun strak in de gaten hielden. Vanavond om 8 uur is de briefing voor de Nations Cup, waarna we morgenochtend eindelijk van start gaan!

Training dag 5

Goed gevoel op relatief rustige dag
Camerano, vrijdag 17 juli 2015

Ondanks dat veel mensen op Facebook aankondigden onderweg te zijn richting het WK was het op de eerste officiële trainingsdag nog vrij rustig. Sommige heats waren met 16 man wel vol, maar anderen ook helemaal niet en dus was er vooralsnog voldoende plek voor iedereen om te trainen. Wij hadden best wat heats gereserveerd, maar omdat de planning nog wat werd gewijzigd (het WK begint nu op woensdag en op dinsdag is er nog een trainingsdag) verschoven we enkele heats naar volgende week na de Nations Cup. Het was vandaag bijna 40 graden en de eerste keer dat we overdag gingen trainen, maar de warmte was toch minder erg dan gisteravond toen het heel erg benauwd was.

150717 annelien

Nick en ik reden vandaag veel samen en we waren beiden snel, we zaten op enkele tienden van elkaar en reden bijna constant in de top 3. Brian reed iets minder heats maar was wel de snelste van ons vier vandaag, terwijl Annelien ook nog steeds een goed gevoel heeft over de trainingen. Er zijn dit jaar best veel dames die meedoen en dat zal een leuke strijd worden! Ondanks dat we al een aantal dagen aan het trainen zijn, vind ik toch iedere keer weer kleine verbeterpunten, het zal volgende week uiteindelijk toch om de details gaan. Veel Polen en Belgen zullen later vandaag arriveren, ik ben benieuwd wat zij voor tijden gaan klokken.

Training dag 4

Drukte op de baan neemt toe

Camerano, 16 juli 2015

Op donderdag was de laatste dag dat er alleen vanaf 6 uur ’s avonds gereden kon worden en dat er nog recreanten tussendoor reden. Dit zorgde voor de nodige stress bij de mensen achter de balie, want ze moesten flink aanpoten om iedereen aan de balie te helpen. Wij hadden uiteindelijk na wat moeite 5 heats vastgelegd verdeeld over de avond.

150716 ruben

Het was enorm benauwd vandaag, klam en ontzettend warm met je kartpak aan, maar deze omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde natuurlijk! Tijdens al mijn heats vandaag zat ik er goed voorin bij en ik probeerde weer wat nieuwe dingen, dit werkte soms wel maar soms ook niet. Het was ook erg goed om te experimenteren met verschillende outfits, ik heb vele pakken, handschoenen en schoenen bij om te kijken waarmee ik het beste kan rijden, dit maakt weldegelijk verschil.

Al met al is het fijn dat we ruim op tijd aanwezig zijn zodat we ons goed kunnen voorbereiden. Annelien, Brian en Nick waren ook weer erg snel vandaag. Naar mate de week vordert zie je ook steeds meer mensen die net aankomen gelijk achter je aan gaan rijden.

150716 inschrijven

Vandaag waren oud wereldkampioen (2005) Werner Truegler uit Oostenrijk en de snelle Braziliaan Humberto Rubin (vorig jaar 3e) ook voor het eerst op de baan te vinden. Het WK is altijd weer een weerzien van oude bekenden en dat is deze keer niet anders. Ook de mensen van de organisatie druppelen binnen, zoals Poul Horneman, en nieuw als wedstrijdleider, Corné Snoep (deze keer niet als rijder) en Bas van Osta beiden uit Roosendaal.

Morgen gaan we ’s ochtends verder met trainen.

Training dag 3

Afkoeling op 3e trainingsdag

Camerano, woensdag 15 juli

150715 dag 3 glijden

De woensdag begon met een uitstapje naar een waterpark een klein half uurtje van ons huisje vandaan. Samen met een grote groep karters maakten we menig glijbaan en zwembad onveilig! Het was erg leuk en ook lekker om even af te koelen in het water bij temperaturen van boven de 35 graden.

Bij het vallen van de avond gingen we opnieuw richting kartbaan voor enkele heats training. Er waren vandaag al veel karts tegelijk op de baan, maar omdat we vroeger op de dag begonnen in vergelijking met vorige dagen, waren de tijden nog wat langzamer vanwege de warmte. Ik had wederom een goed gevoel, al reed de Italiaan Gianni Bongiovanni (ook deelnemer eerder dit jaar in België) wel hele snelle tijden in allerlei karts. Hij hield er duidelijk een andere rijstijl op na vergeleken met de meeste anderen, en daarom zeker de moeite waard om ook eens uit te proberen. Na 4 heats vonden we het mooi geweest en gingen we richting Ancona om daar een hapje te gaan eten.

Op de Facebook pagina van Nick is een filmpje te zien van een rondje over de baan.

De link voor de live timing is ook bekend, die kan je hier zien. De live timing zal met de start van de Nations Cup op zondag normaal gesproken zeker moeten werken.

Reis naar Italië en eerste trainingen

Warm onthaal in Italië

Camerano, 12, 13 en 14 juli

20150714 training dag 1 en 2 (1)

Op zondag 12 juli was het zover, de auto was volgepakt en we stonden klaar om te vertrekken richting het zonnige zuiden van Europa, Italië is dit jaar de locatie van het WK indoorkarten. Samen met mijn pa, zus Annelien, Brian Kroon en Nick van Overveld ging ik op pad voor 2 weken lang karten op Italiaanse bodem. We hadden besloten de reis over 2 dagen te verdelen, zo konden we lekker op het gemak rijden en konden we onderweg ook nog stoppen op een aantal leuke plekjes. Op zondag verliep de reis soepel, we reden onder meer over de Gothard pas, een prachtige passage in de Zwitserse alpen waar zelfs nog sneeuw lag. Na een nachtje hotel in de buurt van Milaan gingen we op maandag verder met onder meer een tussenstop in Modena voor een bezoek aan het Enzo Ferrari museum. Rond het vallen van de avond arriveerden we bij ons huisje vlakbij Camerano, waar de PGK kartbaan ligt. De temperatuur was met meer dan 30 graden tropisch, en we werden enorm gastvrij onthaald in het mooie huis waar we de komende 2 weken zullen verblijven, al met al een warm onthaal!

20150714 training dag 1 en 2 (2)

Op maandagavond konden we het niet laten om alvast even naar de kartbaan te gaan, en daar kwamen we al gelijk bekende gezichten tegen. Andere Nederlanders als Rico Haarbosch, Lorenzo Stolk en Selina Balneger waren al aan het trainen! Ook waren er al internationale rijders present, zoals mijn Colombiaanse vriend Andres Prieto die vorig jaar de finale van het WK nog won. We reden gelijk 2 heats en dat voelde meteen goed, het is super leuk om met deze karts op deze baan te rijden! Er waren wel een aantal karts die een stuk langzamer waren, maar deze werden er meteen uit gehaald en later op de avond kwamen ze wel goed mee, gelukkig wordt er hard aan de karts gewerkt en lijken de monteurs te weten waar ze mee bezig zijn (in tegenstelling tot vorig jaar). We moeten denk ik niet te vroeg oordelen over de kartverschillen.

20150714 training dag 1 en 2 (3)


Op dinsdag gingen we eerst even naar het strand met onder meer de jonge WK deelnemer uit Overijssel, Thom van Dijk. Later op de dag gingen we, na een lekkere BBQ bij ons huisje, wederom richting kartbaan. Het trainen is hier erg duur, maar gelukkig heb ik middels mijn crowdfunding actie op Talentboek zo’n €1100 opgehaald, hiervan kan ik mijn trainingen en een klein stukje van mijn reis- en verblijfkosten bekostigen. Ik ben iedereen die mij geholpen heeft enorm dankbaar, want veel trainen is hier zeker een pré! Vandaag reden Nick en ik 3 heats, Annelien en Brian 2. Vanaf vandaag kon je niet meer kiezen in welke kart je reed maar werd alles van te voren ingedeeld, véél beter! Tot en met donderdag zijn er nog wel heats met recreanten tussendoor, vanaf vrijdag is de baan exclusief voor de KWC deelnemers. Ik kon vandaag voor het eerst een beetje tijden vergelijken met anderen die in dezelfde karts reden, en dat zag er prima uit.

20150714 training dag 1 en 2 (4)

De hitte speelt zeker een rol, veel mensen klaagden erover en het is inderdaad enorm warm. Gelukkig ben ik goed voorbereid en verwacht ik hier geen problemen mee. De tickets voor de heats die we vanuit thuis gereserveerd hadden vanaf woensdag lagen netjes in een envelopje voor ons klaar, dus dat is mooi geregeld. De Italianen spreken over het algemeen slecht Engels maar met hun vriendelijkheid maken ze veel goed! De accommodatie met kantine is ook erg mooi, al zal het tegen het weekend wel flink druk worden binnen. Vandaag waren 2 snelle Amerikanen en oude bekenden, Logan Calvin (Amerikaans kampioen 2015) en Jon Kimbrell (drievoudig Amerikaans kampioen) en de Duitsers Lukas en Christophe Withake ook al aanwezig. Marcel en Emile Hollink en Johnny Kraak maakten de Nederlandse delegatie compleet met 11 rijders, een mooie afvaardiging! De live timing zal één dezer dagen zeker online komen, ik zal hier een link naar plaatsen op mijn site en ook het wedstrijdschema zal tegen het weekend wel bekend worden gemaakt en zal ik hier posten! Tot nu toe dus vooral positieve geluiden, ook Nick, Brian en Annelien lieten gelijk mooie tijden zien.

Voorbeschouwing KWC 2015 Italië

Middelburg, 10 juli 2015

Van 19 tot en met 26 juli wordt voor de 11e keer het WK indoorkarten verreden. Ditmaal voor het eerst in Italië in de kustplaats Camerano. Op het gecombineerde indoor/outdoor parcours wordt gereden met de Italiaanse PGK-Z schakelkarts, een primeur tijdens het WK. Dit jaar zullen er meer races dan voorgaande jaren worden verreden, om de geluksfactor nog kleiner te maken. Ik kom net als in 2009 en 2014 uit voor het Belgische Bluestar Racing Team, waarmee ik in 2009 al wereldkampioen bij de teams werd. Van 13 tot en met 20 juli staat een trainingsweek op het programma. Op zondag 19 juli is de Nations Cup en op dinsdag start het individuele WK dan echt.

In januari heb ik tijdens het BRKC in Engeland al mijn startbewijs verdiend voor het WK, ook heb ik tijdens de DOK in Nederland en het PIKC in Polen nog een ticket verdiend. Gedurende het BIKC in België heb ik al eens kunnen rijden met de karts die ook op het WK gebruikt zullen gaan worden, dit was een fantastische ervaring, wat een vermogen en wat een belevenis!! Het schakelen voegt een extra dimensie toe aan het rijden, waardoor ik veel trainingen wil gaan doen in Italië om dit volledig onder de knie te krijgen. In de laatste week van mei heb ik samen met Annelien de baan al eens verkend tijdens een mooie trainingsstage, zodat we goed voorbereid de laatste week voor het WK ingaan.

IKK race 6

IKK seizoen halverwege onder tropische omstandigheden

Lelystad, 4 juli 2015

150704 ikk lelystad ruben

Op zaterdag 4 juli was de eerste van twee achtereenvolgende wedstrijden in Lelystad. Op de mooie, nog jonge baan in Flevoland waren we te gast onder zeer warme omstandigheden. In race 1 reed ik een vrij saaie race, vanaf de start reed ik op plek 5 en ik had vrijwel de hele race geen mensen direct voor of achter me, ik eindigde ook als 5e en daarmee 3e zwaargewicht achter Ferry Drent en René Melenhorst.

De kartverschillen waren vandaag helaas wel weer groot, en dit was ook duidelijk te zien in race 2. Ik had in deze heat mijn minste kart en moest de schade zien te beperken, met veel verdedigend werk kon ik wederom een 5e plek eruit slepen terwijl er vooraan hard gestreden werd en er zelfs straffen werden uitgedeeld (deze zouden later deels teruggedraaid worden).

In de laatste heat was het dringen bij de start en ik kwam daarbij even naast de baan terecht en lag bijna achteraan. Ik kon me gelukkig weer snel opwerken naar de top 5 na een goede race, hierdoor sprokkelde ik weer belangrijke punten voor het klassement. Sebastiaan van Rooij verdedigde goed en daar kwam ik niet meer voorbij. Rico won vandaag en verstevigd daarmee zijn koppositie in het klassement, ik sta daarin nu 3e, terwijl ik bij de zwaargewichten plek 2 inneem achter Dylan.

150704 ikk lelystad podium

Ondanks de gemiste race eerder in het seizoen hoop ik toch nog te klimmen in de klassementen, te beginnen volgende race die opnieuw in Lelystad zal worden verreden eind augustus.

Nigel Melker avond KCR

Ruben racet samen met autocoureur Nigel Melker
Roosendaal, 4 juli 2015

150704 nigel melker ruben boutens

Zaterdagavond 4 juli was autocoureur Nigel Melker te gast bij Kart Centre Roosendaal. Nigel was de afgelopen jaren in verschillende internationale raceklassen aan het werk te zien, zoals de GP2, World Series by Renault, Formule 3 en GP3. Er zou een race van 100 ronden gereden worden, en ik had de eer om deze samen met Nigel te rijden, iedereen reed in teams van 2. Voordat de race begon, vertelde hij eerst over zijn racecarrière en hoe hij in de karts vroeger in Strijen was begonnen. Erg leuk en de aanwezigen luisterden dan ook aandachtig. Na het stellen van een aantal vragen aan hem en zijn management team dat ook aanwezig was, was het tijd voor de kwalificatie.

Deze was 1 rondje en ik reed niet bepaald mijn beste rondje, P6 van de 13 teams dus we hadden wat te doen in de wedstrijd. De start verliep goed en ik lag al snel op plek 3, terwijl Rico op kop mooie constante tijden reed, de top 4 reed eigenlijk bijna gelijke tijden en als enigste in de 36ers. Er moest 3 keer gewisseld worden en na 25 ronden stond Nigel helemaal klaar om in te stappen! Hij had al jaren niet meer gekart, en had slechts 1 heatje getraind voor de wedstrijd. Desondanks reed hij gelijk zeer behoorlijke tijden en je kon goed zien dat hij vroeger veel heeft gekart.

Na 3 wissels lagen we op de 5e plek en net voor de finish snoepte Ian voor het team van KCR nog een plekje van ons af, waardoor we op de plek eindigden waar we begonnen waren. Nigel reed in zijn laatste stint al tijden die in de buurt kwamen van de vaste rijders hier, en dat was gaaf om te zien, hij is het karten nog zeker niet verleerd. Rico en Patrick wonnen de race, voor Guido en Robin terwijl Jarno en Selina mooi 3e werden! Voor mij een hele geslaagde kennismaking met Nigel en zijn team, en ook gelijk een mooie training voor de finalerace van de BiteMedia Cup die een dag later al zou plaatsvinden!