Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Indoor European Kart Challenge 2020

Ruben knokt zich ondanks moeilijke loting naar podium
Middelburg, 22/23 februari 2020

De vierde editie van de Indoor European Kart Challenge in Middelburg was er wederom eentje met een indrukwekkende deelnemerslijst, ruim honderd deelnemers uit heel Europa hadden de reis gemaakt naar Zeeland en er werd in de dagen voor het raceweekend flink getraind. De helft van de baan was veranderd en eigenlijk was iedereen het er over eens dat de aanpassing aan de baan erg leuk was, zowel in de normale als tegengestelde rijrichting. Er stonden maar liefst 10 races op het programma in het weekend, een bomvol programma dus. In mijn eerste race had ik een redelijke kart, al bleek die later eigenlijk helemaal niet goed, maar ik kon er in een loodzware groep toch een mooie 2e plek uit halen, achter mijn BlueStar en Veersedam teamgenoot Romano Franssen en voor mijn Veersedam teamgenoot Marcel Kouijzer die ook altijd snel is in Middelburg.

Na race 1 werd ik geïnterviewd door Omroep Zeeland die weer eens aanwezig waren en al redelijk snel daarna kon ik me opmaken voor de 2e race. Race 2, 3 en 4 gingen heel goed, ik won alle races vrij gemakkelijk en dit kwam vooral door hele sterke kwalificatierondjes en een goede start. We moesten telkens een shortcut nemen en omdat je daarmee slechts anderhalve seconde won, namen de meeste toppers deze steeds in het begin van de race. Verder kon je tactisch weinig doen, en dus was het vooral uitvechten van de posities op de baan. Vooral met mijn 4e race was ik erg blij omdat ik deze won met een matige kart. In de laatste race van mijn eerste dag kreeg ik de kart die door velen als slechtste werd beschouwd, en gelukkig had ik nu geen loodzware groep. Ondanks een goede kwalificatie moest ik van plek 5 starten, en in de race perste ik er alles uit en kon ik met een 4e plek nog de schade beperkt houden. Ondertussen hadden een aantal sterke rivalen zoals Rico Haarbosch en Michael Schöttler wat punten laten liggen, en zo stond ik gek genoeg met deze loting toch nog bovenaan na dag 1, hier was ik erg tevreden mee.

200223 eikc logo

Op dag 2 begon ik meteen met weer 1 van de slechtste karts die ik de dag ervoor ook al had gehad, helaas kon je alle karts meerdere keren loten en nu had ik wel een zware groep waardoor ik er niet meer dan een 8e plek uit kon halen, mijn schrapresultaat. Doordat ik nu de 4e plek van gister moest meetellen viel ik 3 plekken terug in de stand, onder meer Guillermo van Pamelen (mijn andere Veersedam teamgenoot) stond er super goed voor. In de 7e voorronde kreeg ik zo'n beetje de beste kart van allemaal, nu won ik gemakkelijk in de snelste tijd van het weekend, 39.7, een verschil van 8 tienden met mijn vorige kart, wat wel ongelooflijk veel is. Door dit resultaat kwam ik weer op plek 3 in de stand achter Rico Haarbosch en Michael Schöttler die inmiddels het initiatief hadden overgenomen aan de kop van het klassement. De beste 45 rijders bleven over en er werden 3 groepen gevormd voor de kwartfinales. Voor zowel de kwart- als halve finale gold dat je gewoon een kart moest loten, en met de kartverschillen maakte dit de afhankelijkheid van de loting wel enorm groot. Ik trof het wederom niet door een hele matige kart te loten, terwijl mijn naaste concurrenten aanzienlijk betere karts hadden.

Niks aan te doen, ik kwalificeerde me als zesde en probeerde eruit te halen wat erin zat. Ik gokte door niet meteen de shortcut te nemen, maar dit pakte niet goed uit. Ik kwam in een groepje met langzamere rijders te zitten en moest vervolgens nog oppassen dat ik geen plekken verloor door te lang te wachten. Dat ging net goed, ik belandde weer op plek 6 maar had toen te lang nodig om het gat naar de Duitser Thomas Schaller nog te dichten, ik kwam in de laatste ronde nog op zijn bumper maar hij liet geen kans om hem nog in te halen. Zo finishte ik op plek 6, een pijnlijk resultaat en gezien Rico heel netjes zijn kwartfinale won, waren mijn titelkansen ineens aanzienlijk gedaald. Michael Schöttler had veel pech doordat, voor de zoveelste keer vandaag, de kwalificatie opnieuw moest door problemen met de transponders, en daarmee zakte hij van plek 1 naar plek 4 op de startgrid met een middelmatige kart. Guillermo deed daardoor ook hele goede zaken en ging zomaar naar plek 2 in de stand. Dat hij hard kon rijden wisten we al, maar dat hij nu de voornaamste belager van Rico zou zijn hadden niet veel mensen verwacht.

200223 eikc track

Ik moest nu hopen op een mindere kart bij Rico, maar die trok de beste kart die er tussen zat. Ik moest de titel dus uit mijn hoofd zetten en het resultaat maximaliseren. Dat deed ik door in de halve finale 2e worden achter Rico, wederom hielp mijn kwalificatie me hierbij enorm. Marcel Kouijzer ging er met een zwaar bevochten 3e plek vandoor, terwijl onder meer Mike Bartelen stevig aandrong. De tweede halve finale werd knap gewonnen door Patrick Bakker, de kampioen van 2018 schoof daarmee knap weer naar een 4e plek in de stand. Dan de grote finale, iedereen om de beurt een hotlap in dezelfde kart, 15 man, een top veld met onder meer ook mijn BlueStar teamgenoten Eliano de Vos, Christian Douven en Opnithi Puyato. Mijn ronde was redelijk, ik pakte op dat moment de snelste tijd, maar ik raakte wel 1 keer vrij hard de banden waardoor er voor mijn gevoel meer in had gezeten. Dat bleek ook in de ronden daarna, waarbij Guillermo en Rico een tiende en anderhalve tiende onder mijn tijd door gingen, hele knappe rondjes en daarmee ook verdiend een goede startpositie voor de finale.

De karts werden gekozen op basis van de stand, en daardoor reden we met z'n drieën aan kop van het veld heel snel weg van de rest. In het begin van de race drong ik niet aan bij Guillermo, want Michael en Patrick stonden vlak achter mij in de stand en ik wilde graag de 3e plek veiligstellen. De 1e en 2e plek waren buiten bereik gezien de 4,5 en 9 punten verschil. Rico reed een hele degelijke race en zijn 3e IEKC titel kwam geen moment in gevaar, een top weekend voor hem en wederom ging hij er met de grootste cheque vandoor. In de laatste 10 ronden van de 35-ronden durende finale kon ik het kleine gaatje naar Guillermo nog dichten, maar Guillermo liet zich niet gek maken en stelde de 2e plek in de race én in het kampioenschap heel knap veilig. Een super weekend voor Guillermo en een meer dan verdiend podium. Ik was uiteindelijk tevreden met mijn 3e plek, gezien het deelnemersveld zeker geen slecht resultaat, al zat er met iets meer geluk wellicht meer in. Al met al een enerverend weekend met veel blije gezichten maar ook wel wat gemopper onder de rijders en het publiek ik ben zeer benieuwd wat de toekomst van dit kampioenschap gaat brengen!

200223 eikc podium

Formula Karting race 1 Eupen

Ruben sluit enerverende dag af op degelijke 3e plek
Eupen (Be), 16 februari 2020

The start of a new era of racing, zo omschreef de organisatie de kick-off van het 5e seizoen Formula Karting in Eupen. Die kreet klonk mij wel erg sensationeel in de oren, maar ook ik keek heel erg uit naar de start van een nieuwe seizoen FK1. Een mooie locatie om te starten was Karting Eupen zeker, één van de mooiste accomodaties op het gebied van indoor karting en een baan waar ik ook graag rijd. Wel blijft het voor mij altijd een uitdagende baan gezien de tricky condities op de baan die gedurende de dag altijd enorm veranderen en waar de ondergrond meestal in de loop van de dag meestal heel veel grip geeft waardoor je je rijstijl en lijnen continu moet aanpassen. Ik besloot daarom ook op vrijdagavond nog 2 heats te gaan trainen, zeker omdat een hoop van mijn concurrenten frequente bezoekers zijn van de baan en daarom hier altijd snel zijn.

De trainingen gingen lekker en ik wist dat ik er direct moest staan in de eerste van 5 races. Iedere race werd voorafgegaan door een hotlap kwalificatie en vervolgens moesten we 1 pitstop maken in iedere race waarbij je minimaal 15 seconden in de pits moest staan. Ik begon de eerste race met een 3e startplek achter mijn BlueStar teamgenoten Logan Sougné (P1) en Christian Douven (P2) die ik ook als mijn grootste concurrenten zag voor vandaag door het thuisvoordeel. Achter mij mijn twee grootste rivalen van vorig seizoen, Mats de Jong en Opnithi Puyato. Een aantal namen van het sterke startveld wat aangeeft dat ook dit seizoen de titel weer zwaarbevochten zal zijn. Verder ook een vol deelnemersveld in de FK2, FK België en FK Nederland, wat het succes van dit kampioenschap onderstreept. In de race werd ik opgejaagd door Mats en Opnithi, terwijl Christian en Logan net iets te snel waren. Christian haalde Logan in en stelde de eerste zege veilig. Ik kwam met een late pitstop net voor Opnithi weer de baan op, maar die probeerde met een iets te enthousiaste inhaalactie mij voor te komen waardoor ik spinde en hard achteruit de boarding in ging. Naast het feit dat ik daar 3 plekken mee verloor deed het ook flink pijn in mijn nek, maar gelukkig kon ik nog op plek 6 blijven en kreeg ik even later mijn plek terug van Opnithi.

In race 2 was ik scherp en pakte ik pole position met een hele goede kwalificatie, maar Opnithi zat me op de hielen en met een vroege stop en een goede kart was hij me dit keer te snel af, een prima 2e plek voor mij. In race 3 pakte ik een 2e startplek achter Christian en was het knokken met zowel Christian als Logan, waarbij ik het dit keer met de pitstop aflegde tegen Logan en daardoor op plek 3 finishte. Mijn snelheid was top, in alle karts reed ik tijden waar de concurrentie meestal niet aan kwam, maar mijn zwakke plek lag bij de pitstops, want telkens verloor ik met in- en uitrijden van de pits te veel tijd en daardoor kostbare posities. Dit was deels om niet het risico van een foute stop te nemen, maar ook een stukje ervaring die ik miste op deze nieuwe layout en pit in- en uitgang. In race 4 en 5 pakte ik telkens pole position met wederom hele goede ronden. In race 4 zaten Logan en Christian me vanaf het eerste moment op de hielen en wederom konden ze mij met een undercut passeren, net als in race 3 finishten we in slagvolgorde waardoor ik in het klassement voor race 5 op plek 3 stond met Opnithi nog vlak achter me en Logan 5 punten voor me.

In race 5 zette ik nog een keer alles op alles, en het werd een hele spannende race met Christian en Jimmy Gaspard, waarbij het stuivertje wisselen om de koppositie was tot en met de laatste ronde. Uiteindelijk finishte ik als 2e en kwam daardoor precies op gelijke hoogte met Logan die deze race als 5e finishte. Doordat hij 3 2e plaatsen had en ik 2, dacht ik dat hij hierdoor de 2e plek zou pakken. Christian toonde zich vandaag onbetwist de beste rijder door 4 van de 5 races te winnen, een sterk optreden van hem. Op het podium kwam de verrassing dat ik toch 2e was op 1 puntje voor Logan, maar dat bleek achteraf een rekenfout die alleen ik door leek te hebben. Ik denk dat ik de 2e plek vandaag zeker verdiend had maar niet door een rekenfout dus gaf ik de fout aan bij de organisatie en kwam Logan (die net vertrokken was) weer terug naar de kartbaan om de beker om te ruilen! Al met al een dag met een prima resultaat en waar ik veel spierpijn aan over hield, een enerverende dag dus en ik kijk uit naar de 2e race volgende maand in Lelystad. De FK2 werd knap gewonnen door Vica Schledz, terwijl Robin Even eerder op de dag de eerste overwinning in de FK België klasse had gepakt met maar liefst 40 deelnemers aan de start!

200215 fk podium

Swedish Rental Kart Championship 2020

Ruben verslaat iedereen maar eindigt als 2e
Kungalv (Zw), 2 februari 2020

In het eerste weekend van 2020 stond het Swedish Rental Kart Championship (SRKC) op de kalender. Voor het 2e jaar op rij werd er gestreden in de Gokartcentralen te Kungalv, een moderne baan met elektrische karts, een klein half uurtje ten noorden van Gothenburg, de tweede grootste stad van Zweden. Na mijn deelname van vorig jaar vond ik het erg leuk om terug te komen, ondanks dat de baan relatief klein is heeft organisator Glenn Gyllin een mooi kampioenschap neergezet waar ik graag nog eens voor afreisde naar het hoge Noorden. Op zaterdag kon er getraind worden en dat was hard nodig, de elektrische karts reageren toch net wat anders dan de doorsnee karts waarmee ik veelal rijd. Na een stuk of 8 heats van 8 minuten voelde het goed en keek ik met vertrouwen uit naar de dag van morgen.

200202 srkc vertrek

Het kampioenschap kende een mooi format waarbij eerst 5 heats verreden werden, daarvan waren de eerste 3 9 ronden lang en op basis van snelste rondetijd, waarna er nog 2 echte races van 12 ronden waren voorafgegaan door een hotlap kwalificatie en met 2 longcuts. In de eerste heat had ik meteen een paar sterke rijders tegenover me met onder meer de nummer 3 van vorig jaar Nikolaj Marsengo uit Denemarken en de recente winnaar van de Racehall of Champions Arnaud Teuwen. De kartverschillen ware niet groot, maar ik lootte wel 1 van de minste karts en dus moest ik pushen voor wat ik waard was. Ik kwam net te kort met een 3e tijd en had dus gelijk een minder resultaat staan. Gelukkig was er vandaag 1 schrapresultaat. In de tweede en derde heat met onder meer de regerend kampioen Erkin Bour uit Zweden kon ik wel de snelste tijd pakken en daarmee belangrijke punten scoren.

200202 srkc ontspanning

Na een lunchpauze gingen we verder met de echte races waarbij er steeds met een stilstaande start en lichten werd gewerkt. De baan was sinds vorig jaar compleet verlegd, maar inhalen was helaas nog steeds erg moeilijk, daarom was de kwalificatie enorm belangrijk. De longcut scheelde slechts 1 seconde in rondetijd, dus ook daar kon je strategisch weinig mee doen. In race 4 kon ik met ruime marge pole position pakken en de race winnen, onder meer de snelle Belg Mathieu Detry finishte achter mij. In race 5 was het lot mij allerminst gunstig gezind. Eén van de karts ging voor de kwalificatie stuk en moest vervangen worden door een koude kart. Deze kart moest worden opgewarmd, maar helaas liet de organisatie dit niet doen door iemand van de kartbaan maar door de rijder zelf. Na 5 ronden kende hij de kart precies en dat kostte me pole position op een halve tiende. Omdat zijn kart ook nog eens een bom was, kon ik er in de race niet meer bij komen om nog wat te proberen, dat waren dure punten waardoor ik nu als 6e de halve finale in ging.

De beste 24 rijders gingen door naar de halve finale verdeeld over 3 groepen van 8, hierbij had de hoogste in ranking steeds de eerste keuze qua kart, maar je mocht geen kart kiezen die je al gehad had, wat het wel interessant maakte. Deze regel was gunstig voor mij omdat ik alle goede karts nog kon pakken, en met kart 6 kon ik dan ook pole position pakken, zij het slechts een paar honderdste voor klassementsleider Dylan die ook een goede kart had nadat hij al zijn 5 heats had gewonnen. In de race kon ik een gaatje slaan en hoefde ik alleen even te verdedigen nadat ik mijn 2 longcuts al genomen had terwijl Dylan die nog moest nemen, een belangrijke overwinning waardoor ik naar plek 4 in het klassement klom, achter Arnaud, Erkin en Dylan, waarbij Erkin, Dylan en ik gelijk stonden in punten en slechts 2 achter op Arnaud. Na de halve finales was het tijd voor de juniorenfinale met daarin een hoop getalenteerde rijders. De strijd ging uiteindelijk tussen de Belg Rayhan Mouoya en de twee Denen Nikolaj Marsengo en Victor Sparholt. Nikolaj kon na het winnen van de finale zijn titel van vorig jaar verdedigen, voor Victor en Rayhan.

200202 srkc hal

Voor de finale van 20 ronden waren de beste 8 rijders geplaatst, de startopstelling werd bepaald door een knock-out kwalificatie waarbij de nummer 8 eerst tegen de nummer 1 moest enzovoort. Ik moest het als eerst opnemen tegen de Zweed Kim Kettunen die ik versloeg. Daarna volgde de hoogst geplaatste rijder Arnaud Teuwen, en ook deze battle won ik met 2 prima rondjes. Dylan had de regerend kampioen Erkin verslagen en in de finale van de battle kon ik met ruime marge de pole position pakken, ik koos opnieuw dezelfde kart als in de halve finale en was erg blij met deze kwalificatie die bevestigde dat het met de snelheid wel goed zat. Ik was klaar voor een spannende finale en al relatief vroeg in de race nam de hele top 4 zijn eerste longcut zonder positiewisselingen. Even later gingen Erkin en Dylan nog voor een longcut en begon Arnaud op mij te jagen. We reden gelijke tijden en ik besloot mijn 2e longcut te doen en kwam precies voor Dylan weer de baan op, in de bumper van Arnaud. Ik had de race onder controle en na de longcut van Arnaud ging hij in gevecht met Erkin voor plek 3, Dylan en ik namen toen snel een paar seconden afstand en het leek een strijd tussen ons te gaan worden voor de titel met nog enkele ronden te gaan.

Toen veranderde de situatie echter compleet, Dylan besloot niet voor eigen kans op de titel te gaan maar zich af te laten zakken en in de laatste ronde Arnaud voorbij te laten gaan. In dit geval zou ik gelijk komen met Arnaud en werd er niet gekeken naar de finale als beslissende factor maar naar de resultaten van de voorgaande heats. Een zeer teleurstellende actie waardoor het resultaat werd beslecht door team tactieken die niet thuishoren op een individueel kampioenschap. Ik weet dat dit soort dingen helaas vaker gebeuren en ik ben de eerste om toe te geven dat ik in 2013 in Denemarken mijn toenmalige teamgenoot Corne probeerde te helpen door een aantal ronden te verdedigen op een rijder die de fout had gemaakt om vroeg te stoppen. Ik kreeg toen overigens gelijk zwart omdat dit niet was toegestaan en dit zorgde voor zoveel negatieve commotie bij de toeschouwers dat ik sindsdien nooit meer mijn eigen positie heb opgeofferd voor een teamgenoot of vriend in een individueel kampioenschap. Laten we het er op houden dat iedereen wel eens een fout maakt.

200202 srkc podium

Al met al was het een vervelende afloop van het kampioenschap, niet alleen voor mij vanwege mijn 2e plek (na 6 gelijke resultaten legde de 3e plek uit heat 1 het af tegen de 2e plek van Arnaud in heat 2) na het winnen van de battles en finale, maar net zo goed voor de andere betrokkenen omdat de glans van de titel helemaal weg was. Ik wil toch Arnaud en Dylan feliciteren met hun podiumplaatsen, want ondanks de finale hebben ze een sterk kampioenschap gereden, mede dankzij hun was het niveau dit jaar weer iets gestegen. Terugkijkend op mijn eigen kampioenschap kan ik alleen maar tevreden zijn met mijn prestaties, ik had er niet meer uit kunnen halen en qua pure snelheid, kwalificaties en races heb ik het beste in mezelf naar boven gehaald, meer kon ik niet doen. Hopelijk gaat het er volgend jaar iets sportiever aan toe. Ik wil organisator Glenn Gyllin bedanken net als de kartbaan voor het organiseren van dit mooie evenement, hopelijk tot volgend jaar.

200202 srkc resultaat