Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Indoor European Kart Challenge

Ruben met prachtige comeback naar plek 2 in IEKC
Middelburg, 23/24 februari 2019

Op zaterdag 23 februari was het alweer tijd voor de 3e editie van de Indoor European Kart Challenge, een groot kartevenement georganiseerd door Indoor Karting Middelburg. 2 jaar geleden werd er voor de eerste editie een deelnemersveld neergezet waar je u tegen zegt, de organisatie stelde flink wat prijzengeld ter beschikking, iets dat je zelden ziet binnen het indoor karten. Tijdens de 2e editie werd dat prijzengeld verder opgevoerd en ook in 2019 stond er weer een mooi deelnemerslijst en een grote pot prijzen klaar. Al vanaf woensdag werd er volop getraind op de vernieuwde baan, waarbij de helft van de baan onderhanden was genomen in vergelijking met de oude baan. Vanuit allerlei Europese landen kwamen deelnemers richting het Zeeuwse om zich daar te meten met elkaar, zo ook ik. In de afgelopen 2 edities eindigde ik op een 3e en 6e plek, en dat wilde ik dit jaar graag beter doen. Ik reed zelf niet zoveel trainingsheats als mijn meeste concurrenten, maar op donderdag en vrijdag reed ik wel flink wat heats om zo goed voorbereid aan de start te staan.

190224 iekc bluestar

Mijn eerste race op zaterdag liep helemaal de soep in. De kartverschillen waren dit weekend zeker aanwezig en het was zaak om hier goed mee om te gaan en ook in de mindere karts een goed resultaat neer te zetten. Ik was goed op weg in deze 1e race, waarbij ik in een middelmatige kart op plek 2 reed achter Marcel Kouijzer. Na een tijdje de kat uit de boom te hebben gekeken, sloeg ik toe in de slotfase van de race, ik haalde Marcel eind rechte stuk mooi in. Ik kwam wat wijd uit de bocht en de bocht daarna gleed ik hierdoor iets weg en Marcel stak hem er weer mooi tussen, een stomme fout, en die kwam me duur te staan. Ik probeerde buitenom mee te rijden maar reed mezelf klem en verloor hierdoor kostbare posities. Na de pitstop had ik nog een aanvaring met Matts Breckpot waarbij ik helemaal wegzakte en als 9e finishte, het voelde alsof ik een overwinning had weggegooid en zo zette ik mezelf gelijk op achterstand al aan het begin van het weekend. Gelukkig kon ik snel omschakelen en de rest van de dag uitstekende resultaten neerzetten. Ik had 3 slechte karts dus qua loting kon ik het niet veel minder treffen, maar ik wist er wel een 4e en 2 2e plaatsen uit te slepen. Gelukkig was er 1 schrapresultaat en daarmee stond ik nog rond de 12e positie in het algemeen klassement na dag 1.

190224 iekc team

De dag werd afgesloten met twee teamraces, waarbij de beste 5 teams per race zich zouden kwalificeren voor de finalerace voor de teams op zondag, een noviteit. De kwalificatierace was anderhalf uur in lengte en samen met Rico Haarbosch en Lorenzo Stolk reed ik onder The Dutch Value en wisten we de race te winnen! Na dag 1 stonden Rico Haarbosch en Opnithi Puyato aan de leiding van het individuele klassement, twee toprijders die ook op het afgelopen WK in Polen al hoge ogen gooiden. Op zondagochtend ging het spektakel verder met de 5e kwalificatierace. Hierin had ik wederom een slechte kart en finishte ik met pijn en moeite op plek 3. Hierdoor stond ik na de voorrondes op plek 11, ik kon me dus in de halve finale geen slecht resultaat veroorloven om de finales te halen. Aan de andere kant waren er in de halve finale dubbele punten en reed je tegen je directe concurrenten, dit bood me wel de mogelijkheid om nog te klimmen in het klassement, zeer belangrijk, want de stand na de halve finale zou de volgorde van kartkeuze bepalen voor de grote finale die ook nog eens allesbeslissend was voor de eindstand.

190224 iekc ruben

Met een kart buiten de top 5 had je in mijn ogen weinig kans om echt voor de overwinning mee te doen. In de halve finale lootte ik kart 35, ook niet bepaald de beste, maar het kon ook slechter en dus ging ik vol goede moed richting de baan. We reden in tegengestelde richting en moesten net als in de eerdere 5 races 1 pitstop maken. Ik kwalificeerde me op 2 achter Marcel en reed lang op zijn bumper. Halverwege de race begon zijn kart plots te stotteren en kwamen de nummers 3 en 4 weer aansluiten. Een lastige situatie voor mij, maar ik besloot te pitten en kwam net voor de al gestopte Ricardo Vlieger weer de baan op. Marcel reed door en ik probeerde het verschil te maken op de baan. Dat lukte, want na zijn pitstop kwam ik aan de leiding van de race te liggen, en zo lag ik op koers voor de winst. Marcel kreeg nog een dubieuze penalty aan zijn broek voor zijn pitstop, en dat kwam hem ontzettend duur te staan. Hij duikelde in het klassement van plek 3 naar buiten de top 15, weg finale, een herhaling van zetten van 2 jaar geleden voor hem. Ik maakte een geweldige sprong in het klassement van plek 11 naar 3, en dus kon ik na Rico en Opnithi nog als 3e mijn kart kiezen.

190224 iekc zw w

Voor de individuele finale was er de finale van het team event. Dit was een 2 uur durende race met de beste 10 teams aan de start. Een mooi affiche, waarbij ieder team 2 stops moest maken en daarbij ook van rijder en kart moest wisselen. Rico deed bij ons de start en had geen makkelijke kart. We zakten naar plek 6 op de baan. Lorenzo ging als 2e en kon ietsje opschuiven naar voren. Het zat ons niet echt mee qua karts en we moesten er het beste van zien te maken. Bij de laatste wisselperiode was er een hoop onduidelijkheid over de periode dat de pits open was, en het Belgische BlueStar dat vandaag reed met Opnithi, Logan Sougne en Christian Douven kreeg een vreemde penalty voor stilstaan voor de pits waarna zij besloten de race te staken. Ik ging als 3e bij ons en kon al snel van plek 4 naar plek 4 opschuiven. Meer zat er helaas niet in vandaag, ik kon nog inlopen op de nummers 1 en 2, maar het waren Auto Sturm (bestaande uit Mike Sturm, Joris Sturm en Patrick Bakker) en Klaver 4 (Wouter Verbaarschot, Mike Bartelen en Danny van Domburgh) die respectievelijk 1e en 2e werden.

190224 iekc ruben start

Toen het echte werk, de 15 finalisten moesten allemaal 1 hotlap kwalificatie doen, om de beurt in dezelfde kart om de startpositie voor de finale te bepalen. Mats de Jong zette al snel een hele scherpe tijd (41.48) neer waar de meeste andere toppers zich op stukbeten, iedereen zat tussen de 41.5 en 41.9. Toen ik eindelijk aan de beurt was stond de 41.48 nog steeds en ik was de eerste die er onder kon duiken met 41.43, daar was ik erg blij mee. Opnithi reed vervolgens 41.9 waarmee hij laatste stond, en Rico als laatste ging er nog onder met een fantastische ronde: 41.33. Vanaf de start van de wedstrijd waren Rico en ik meteen weg van de rest, en ik kon een ronde of 2/3 aanhaken en toen was Rico weg. Ik had geen ruimte om een aanval te plaatsen en al snel leek het op een saaie finale uit te draaien voor mij. De rijders achter me reden langzamer en dus was P2 dit weekend het hoogst haalbare. Ik deed geen gekke dingen en nam beslist geen risico met de pitstop. De 2e plek was goed voor 1,500 euro en dat was een hoop geld voor mij.

190224 iekc individueel

Het was de beloning voor een heel sterk weekend met lastige karts (op de finale na), maar met een mooie 2e plek kon ik zeker leven en het was bovendien mijn beste resultaat tot dusverre op het IEKC. Rico was de verdiende winnaar van de 2000 euro hoofdprijs, hij was heel het weekend sterk en stond vanaf het begin aan de leiding van de stand wat hem de beste kart voor de finale opleverde. Dan de strijd om plek 3, die was wel spannend, Mats deed wat hij kon, maar met 1 van de minste karts zakte hij terug naar plek 9, net achter onder meer Ziggy van de Port (7e) en de Duitser Michael Schöttler (vorig jaar nog op het eindpodium) terwijl Opnithi juist naar voren kwam en oprukte van plek 15 naar 5. Op 4 was het de Belg Matts Breckpot, maar de verrassende 3e was Tim Leloux die een heel sterk weekend bekroonde met een superprestatie in de finale en 1000 euro prijzengeld. Al met al was het weer een veelbewogen en mooi weekend en ik kijk uit naar een volgende editie.

Foto’s met dank aan: Photoedith.nl en Mad Brothers’ Racing

190224 iekc prijzen

Mammoet Midwinter Halve Marathon Cadzand-Bad

Ruben loopt langs Zeeuws-Vlaamse kust in voorbereiding op Rotterdam Marathon
Cadzand-Bad, 3 februari 2019

3 februari 2019, alle ingrediënten voor een prachtige sportdag waren aanwezig, het was koud, de zon scheen, niet te veel wind, het Zeeuws Vlaamse landschap lag er prachtig bij en was klaar om honderden sportievelingen te ontvangen. Startnummers werden opgespeld terwijl de enthousiaste stem van voormalige Zeeuws toploper (tevens organisator en inspiratie voor vele deelnemers) Theo Rabout al door de sporthal galmt. Nog even langs het toilet, snel de beentjes warmlopen en dan richting het startvak dat gevuld was met meer dan 1400 hardlopers uit de omgeving maar ook ver daarbuiten. De meeste lopers stonden traditiegetrouw aan de start van de halve marathon met daaronder menig Vlaamse en Zeeuwse toplopers. Hand aan mijn sporthorloge, aftellen, en knal, om half 12 waren we onderweg voor ruim 21 kilometer hardlopen.

190203 cadyand halve marathon janneke

In de eerste kilometers zie ik de leiders in de wedstrijd in de verte wegschieten. Ik heb veel bewondering voor het tempo waarin zij lopen en de trainingsuren die ze daarin moeten stoppen. Voor de topklasseringen doe ik zelf niet mee in dit soort wedstrijden en zoals waarschijnlijk de meeste recreatieve lopers haal ik mijn voldoening vooral uit het volbrengen van de wedstrijd in een mooie tijd voor mij persoonlijk. Het was vandaag mijn eerste deelname aan de halve marathon van Cadzand-Bad, maar gezien de verhalen van mede lopers over het parcours heb ik vandaag niet de ambitie om mijn PR op de halve marathon (1u 26m) aan te scherpen. De eerste 5 kilometer gaan soepel en dan draaien we het strand op, eerst de trap op naar boven, dan in sneltrein vaart naar beneden door het mulle zand om vervolgens snel het harde deel van het strand op te zoeken. Dat duurde niet lang, want het was hoog water en dus was het strand relatief smal. Ik ben zeker geen ervaren loper op het strand, maar voor mijn idee was het strand relatief goed te doen en ik probeerde te laveren tussen de paalhoofden zonder te veel energie te verspelen. De schuimkoppen vlogen over het strand, in de verte was Breskens in zicht, naast het afzien was het zeker ook af en toe genieten van het Zeeuws-Vlaamse landschap. Mijn roots liggen in Zeeuws-Vlaanderen, mijn opa van 94 komt uit Aardenburg en na omwegen in Sas van Gent en Koewacht woont hij momenteel in Axel, ik kom graag in het Zeeuws-Vlaamse.

190203 cadyand halve marathon ruben

Ik ben door flink wat mensen ingehaald op het strand maar wilde niet al mijn kruit verschieten nog voor de helft van de wedstrijd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet uitgebreid verdiept had in iedere kilometer van het parcours maar ik wist wel dat er nog lastige stukken zouden volgen. Het 2e deel van de wedstrijd vond ik persoonlijk erg gaaf, houten bruggetjes en kleine paadjes, zowel verhard als onverhard, naar boven en naar beneden in het duinengebied langs de kust, je kan je gerust lovend uitlaten over de schoonheid van het parcours. Na een kilometer of 14 grits ik nog snel een half banaantje mee bij een verversingspost, die ging er wel in. Met zoveel mede lopers om je heen is het niet moeilijk om gemotiveerd te blijven en gezamenlijk met een paar andere, mij onbekende, atleten probeer ik het tempo in de laatste 4 kilometer nog wat op te schroeven. Ik heb de laatste weken 2 tot 3 keer per week getraind in voorbereiding op de marathon van Rotterdam waar ik in mijn 6e marathon graag mijn PR van 3u 10m zou willen aanscherpen. De Midwinter marathon past dan ook perfect in die voorbereiding en ik merk in de laatste kilometers dat de training zich uitbetaald en dat ik zowaar kan genieten van het panoramische zicht van de kustlijn. Na 1 uur en 34 minuten finish ik met live commentaar van Theo en onder de boog van sponsor Mammoet en neem ik voldaan mijn mooie medaille en een flesje AA in ontvangst. Het was een heerlijke hardloop dag en ik hoop dat de andere lopers dat met mij vonden. Ik hoop er volgend jaar opnieuw bij te zijn!

Foto’s Edyta Pałeczka: http://photoedith.nl

190203 cadyand halve marathon ruben finish

Formula Karting race 1

Ruben verspeelt overwinning met penalty in race 3
Dolhain (Be), 2 februari 2019

Formula Karting 2019 ging van start met maar liefst 5 verschillende klassen, naast Formula Karting 1 en 2 zijn er nu ook Formula Karting Nederland en Formula Karting België voor de rijders die iets minder ver willen reizen en Formula Karting Lightweight (65kg) voor de lichtere rijders. Ik deed voor het 4e jaar op rij mee aan Formula Karting 1, nog steeds het hoofdkampioenschap en dat startte vandaag met 16 seizoensrijders in Dolhain. Het veld is grotendeels gelijk aan dat van vorig jaar, al is de nummer 3 van vorig jaar, Yoan Medart, er dit jaar helaas niet meer bij. Wel zijn er een paar nieuwe namen waaronder Logan Sougne, terug van weggeweest. Vandaag stonden er 5 sprintraces op het programma en omdat we nu met 16 rijders zijn kan iedereen tegelijk de baan op. In mijn 1e race had ik geen geweldige kart en kwalificeerde ik me op een 5e plek. We mochten 1 shortcut nemen als tactisch element en ik probeerde die halverwege de race in te zetten om zo vrij baan te krijgen en tijd goed te kunnen maken. Dat lukte even, maar uiteindelijk kwam ik achter Selina Balneger de baan op die op plek 3 was gestart. Zij verdedigde haar positie waardoor Opnithi Puyato vanaf plek 4 het podium op klom. In de laatste ronden kon ik Selina nog voorbij komen en dus finishte ik op plek 4, achter Mats de Jong, Logan en Opnithi.

190202 fk tace 1 ruben

In race 2 was mijn kart nog slechter als mijn 1e en ik kwalificeerde op plek 10. Ik stond niet eens zo ver achter de pole position qua tijd, maar de tijden lagen dicht bij elkaar en dus kon iedere honderdste een plek betekenen. Door dit keer lang door te rijden kon ik een plek pakken met de shortcut, maar meer dan een 9e plaats zat er helaas niet in, ik finishte op de bumper van Mats die ook een mindere kart had, terwijl Logan aan kop van de wedstrijd de leiding in de tussenstand greep door de race te winnen. In race 3 had ik een middelmatige kart waarmee ik me in het middenveld kwalificeerde. De kwalificatie voelde in tegenstelling tot race 1 en 2 wat minder en daardoor was ik op een inhaalrace aangewezen. Ik kon Mats nu wel op de baan inhalen, maar bij een inhaalpoging op Bart Martens ging het mis. Ik was net iets te laat, waardoor ik Bart met de zijkant van mijn kart raakte en we samen wijd gingen bij het uitkomen van de bocht. Achteraf kreeg ik te horen dat de actie op zich ok was, maar dat ik uitkomen bocht te weinig ruimte gaf. Ik kreeg een penalty en Bart kwam helaas klem te staan uitkomen bocht, waardoor we beiden veel kostbare punten verloren. Ik finishte de race teleurgesteld op plek 6, maar werd 3 plekken teruggezet vanwege mijn tijdstraf. Eliano de Vos won de race op mooie wijze, hij hield Logan van zich af die na een mindere kwalificatie nog sterk kwam opzetten naar voren.

190202 fk race 1 helm ruben

In race 4 en 5 was ik gebrand om nog iets van mijn dag te maken en na een chaotische kwalificatie in race 4 die opnieuw gedaan moest worden, moest ik starten vanaf plek 2 achter Opnithi. Met een goede strategie kon ik hem inhalen met een late shortcut, ik won dan toch mijn 1e race van de dag en sprong daarmee wee van plek 7 naar 4 in de rangschikking. In de laatste race had ik mijn beste kart, maar de rest van de top 4 (Logan, Opnithi en Mats) ook en dus werd verder klimmen in het klassement lastig. Maar ik deed wat ik kon en pakte pole position, zij het enorm nipt met Mats die de hele dag sterke kwalificaties reed. In de race kon ik wegrijden van de rest maar ik wist dat het me niet meer dan een 4e plek in de eindklassering ging opleveren. Door mijn penalty had ik achteraf de winst weggegooid, maar dat is achteraf en door 2 sterke laatste race pakte ik in ieder geval weer belangrijke punten voor het kampioenschap. De dagzege ging verrassend naar Mats die zowel Logan als Opnithi nog voorbijging door een 3e plek in de laatste race. Logan stond ver voor na race 3, maar moest ook Opnithi nog voor zich dulden op het podium, voor beide mannen wel een heel mooi resultaat.

Foto’s Edyta Pałeczka: http://photoedith.nl

190202 fk race 1 rijder