Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting Grand Prix Bilzen

Ruben in ware thriller naar 4e Formula Karting titel

Bilzen (Be), 18 december 2021

De slotdag van het Formula Karting Benelux kampioenschap 2021 beloofde een ware thriller te gaan worden, met nog 4 rijders die kans maakten op het kampioenschap, te weten Guillermo van Pamelen die de leiding in het klassement in handen had, Rico Haarbosch op slechts 2 punten achterstand, Vica Schledz als outsider op 11 punten achterstand en ik zelf met gelijke punten als Guillermo. Op de vrijdag voor de wedstrijd had ik zes heats geboekt om te trainen, ik was al meer dan twee jaar niet meer in Bilzen geweest en vond dit vroeger altijd een hele lastige baan. Daarnaast was er vorige week een 4-uurs race geweest waarin de meeste concurrenten reeds hadden gereden, dus was het zaak om die achterstand een beetje in te halen. Ondanks een nog steeds erg pijnlijke lies was ik vastberaden om er het maximale uit te halen en mijn huid heel duur te verkopen met de jonge generatie op komst.

211218 fk bilzen 1

De training ging best lekker en op zaterdagochtend was het gezellig druk op de kartbaan, gelukkig kon de laatste race gewoon doorgaan ondanks de oplopende besmettingscijfers. Gezien de kartverschillen in de training was de kartloting vandaag ook weer belangrijk. Echter was er vandaag voor de laatste race een speciale battle kwalificatie met dubbele punten voor de laatste race, niet helemaal fair gezien dit de enige race was waar die opzet dit jaar werd gehanteerd, en dus een voordeel voor de mensen die vaak of graag in Bilzen rijden. Ik begon de dag prima met een 2e startplek achter mijn BlueStar teamgenoot Yoan Medart. In de tweede ronde kon ik hem mooi inhalen na het nemen van de shortcut, maar een ronde later haalde Yoan mij terug in en door die acties verloren we wel wat tijd op onder meer de snelle Limburger Christian Douven die een ronde later ook de shortcut nam en de eerste plek in de race overnam. Ik kon in het restant van de race de 3e plek vasthouden ondanks een ongelukkige aanvaring met Mats de Jong en de druk van Eliano de Vos achter me.

211218 fk bilzen 2

Vica begon de dag sterk met een overwinning op een baan waar hij graag rijdt, hij was duidelijk zo scherp als een mes vandaag en dus konden we hem nog niet uitvlakken in de titelstrijd. Ook Rico begon sterk met een 2e plek achter Vica, terwijl Guillermo met een 6e plek wat puntjes moest inleveren in die race. Ik zat opnieuw in race drie en had wederom een goede kwalificatie, slechts 1 honderdste achter Vica en samen met hem probeerde ik meteen weg te komen bij de rest. Dit lukte prima, want Rico ging vol in de aanval bij Eliano achter mij, en werd even later teruggefloten door de wedstrijdleiding door een te harde inhaalactie, al was hij het daar zelf niet mee eens. Ik reed een eenzame race op plek 2 terwijl Mats van de schermutselingen profiteerde door 3e te worden, Rico eindigde op plek 5 terwijl Vica de race won en Guillermo het zwaar had met een mindere kart en als 9e over de streep kwam.

211218 fk bilzen 3

In race 4 zette Vica zijn zegereeks voort, terwijl Mats op plek 2 eindigde en Guillermo op drie. Rico kwam na een hele lastige kwalificatie buiten de top 10 als 6e over de streep. In race 5 moest ik voor de 3e keer aantreden en had ik een mindere kart, waarmee ik nog een 5e plek kon behalen en daarmee de schade kon beperken. De belangrijke 6e race was de laatste heat voor de finale, hierin zaten zowel Rico, Vica, Guillermo als ik. Ik kon de beste zaken doen door vanaf plek 4 mezelf op te werken naar een 2e plek in de wedstrijd, via de shortcut haalde ik Guillermo en Logan Sougné in, terwijl Vica en Rico achter me in het middenveld reden. Christian reed op kop een hele sterke race en ik kon het gat naar hem nog dichten. In de laatste twee ronden hield hij alles knap dicht, waardoor ik met een undercut in de allerlaatste bocht nog wel zij aan zij met hem over de finish kon komen, maar ik finishte op minder dan 6 honderdste van een seconde als tweede.

211218 fk bilzen 4

Voor de finale stond ik daardoor op een derde plek achter Vica en Christian en zag het er erg goed uit gezien mijn voorsprong op zowel Rico als Guillermo op plek 5 en 7. Op een normale racedag was de buit zeker binnen geweest maar nu konden de dubbele punten in de finalerace nog roet in het eten gooien. In de eerste battle moest ik tegen Lucas Vankrevelen en die wist ik met ruime marge te verslaan. Daarna moest ik meteen tegen Rico en voor de zoveelste keer dit jaar volgde er een hele spannende en belangrijke battle. Dit keer trok ik met een tiende aan het kortste eind, een knap rondje van Rico en daarmee had ik niet zo’n top kart voor de finale. Ik mocht echter wel op plek 5 starten en gelukkig voor mij won Vica de laatste battle van Rico waardoor mijn kansen op de titel nog steeds goed bleven. Ik had twee scenario’s in mijn hoofd die beiden goed zouden zijn, namelijk dat ik de 5e plek (of beter) zou vasthouden en daarmee de 3e of 4e plek in het dagklassement zou veiligstellen, dan was ik sowieso kampioen ongeacht het resultaat van Rico. Als Rico de finale niet zou winnen en Yoan zou in de top 4 blijven (hij startte als 4e) mocht ik zelfs verder terugzakken, zolang ik maar voor Eliano bleef in het dagklassement en dat leek realistisch gezien de grote achterstand.

211218 fk bilzen 5

De race verliep echter knotsgek, in het begin kon ik mooi meegaan met Yoan maar na een ronde of tien moest ik hem laten gaan terwijl Mats mij van achteraf begon te bestoken met snelle rondetijden. Op dat moment zat Rico nog vlak achter Vica aan de kop van de race dus had ik er alle belang bij om mijn 5e plek vast te houden. Na een shortcut van Mats counterde ik hem en kon ik net voor Mats blijven. Bij de 2e shortcut lukte dat echter niet meer, en door onze battle hadden de rijders achter ons de kans om dichterbij te komen. Vica reed aan kop van de wedstrijd inmiddels weg van de rest waardoor ik een zorg minder had, maar de spanning was zeker nog niet voorbij omdat Mats dacht dat hij gefinisht was en mij daarmee flink ophield. Hierdoor kwam ik opeens in het gedrang te zitten tussen allerlei rijders die verder naar achter waren gestart, en kwam Eliano opeens voor ons de shortcut uit. Ik was meer aan het rekenen dan op mijn lijnen aan het letten, maar als ik goed had geteld kwam ik nu precies gelijk met Eliano en had ik betere resultaten waardoor ik alsnog 5e zou blijven in de dagrangschikking. Dat terwijl Yoan nog steeds op plek 4 reed en daarmee Rico achter zich hield in de stand. Ik besloot daarom geen risico meer te nemen in een poging om alsnog Mats in te halen en finishte de finale slechts op plek 9, maar het was genoeg!

211218 fk bilzen 6

Een ongekende ontknoping en doordat ik zover was teruggezakt dachten veel mensen dat Rico kampioen was. Gelukkig had ik niet verkeerd gerekend en klopte het inderdaad dat ik gelijk kwam met Rico in het kampioenschap, waarbij mijn resultaten met 1 overwinning en drie tweede plaatsen beter waren dan de 1e plaats en 1 tweede plaats van Rico. Een super spannend slot wat niemand had kunnen bedenken, want zelf Vica was door zijn soevereine dagoverwinning genaderd tot op 1 punt en kaapte daarmee de 3e plek in de eindstand nog weg voor de neus van Guillermo die ondanks een top seizoen met maar liefst drie overwinningen (de meeste van alle rijders) zelfs helemaal naast het podium eindigde. Het toonde aan hoe hoog dit jaar het niveau van Formula Karting Benelux was en ondanks dat het mij niet altijd meezat, kon ik toch constant genoeg presteren en precies genoeg punten verzamelen om voor het 4e jaar op rij ongeslagen te blijven! Een super mooie titel die naast het PIKC kampioenschap 2021 een prominent plekje krijgt in mijn prijzenkast! Dank aan de organisatie en wedstrijdleiding voor het neerzetten van opnieuw een top kampioenschap en tot volgende jaar!

211218 fk bilzen 7211218 fk bilzen 8

Swedish Rental Kart Championship 2021

Ruben voor het derde jaar op rij naar 2e plek in Zweden

Kungälv (Se), 11-12 december 2021

Voor het derde jaar op rij reisde ik richting Gothenburg om deel te nemen aan het Swedish Rental Kart Championship. Na de twee voorjaarsedities begin 2019 en 2020 was het kampioenschap nu uitgesteld tot het einde van het jaar vanwege de Corona maatregelen. Samen met mijn ma gingen we de donderdag voor het raceweekend weg en maakten we er een lang weekend Gothenburg van. Dat was extra leuk omdat er in Zweden nauwelijks Corona maatregelen golden terwijl er in Nederland weer een gedeeltelijke lockdown was. Op vrijdag gingen we voor het eerst weer naar de baan in Kungälv, een half uurtje ten noorden van Gothenburg. Ik deed de nodige heats want ondanks dat de baan niet veranderd was, was het lekker om weer even in te komen in het rijden met elektrische karts, zeker omdat er ook nieuwe karts waren dit jaar.

211212 srkc 1

De nieuwe elektrische Sodi karts hadden een systeem waarbij je de kart in verschillende modi kon zetten die zorgden voor gereduceerd vermogen waarmee 10kg gewicht werd gesimuleerd. Ik kon haast niet geloven dat dit accuraat was, maar na het een aantal keer in de training geprobeerd te hebben, bleek het verschil toch minimaal. Toch reed ik gewoon met lood in de kart omdat dat iets beter voelde. Vanwege Corona was de indeling van het weekend een beetje op de schop gegaan, eerst reden de junioren en in het 2e deel van de dag mochten wij aantreden. We begonnen weer met twee heats van 8 minuten waarbij alleen de snelste rondetijd van belang was. De kartloting was nu extra belangrijk en mede daardoor kon ik in de 1e heat de beste tijd afsnoepen van debutant en oude bekende Amandio Costa Paz, maar werd ik in de 2e heat door een jonge local verslagen in een veel mindere kart.

211212 srkc 5

Gelukkig gingen we vanaf heat 3 weer echt racen met een hotlap kwalificatie en 1 verplichte longcut. De races gingen top, ondanks een paar sterke groepen wist ik alle drie mijn kwalificatie races te winnen en stond ik na dag 1 aan de leiding in de tussenstand na aftrek van 1 schrapresultaat. Op zondag begon de jeugd met hun laatste races en daarbij was het de Belgische Pool Adam Szurpit die een knappe overwinning boekte! Daarna was het wederom de beurt aan ons met een halve finale in een nieuwe format. We moesten dit keer 8 ronden rijden in 8 verschillende karts, verdeeld over 3 groepen. Ik zat bij onder meer Amandio en Adam in de groep die beiden zeer sterk voor de dag kwamen. Ik reed niet mijn beste rondjes, maar kon nog wel een 2e plek veiligstellen achter Amandio en slechts een paar tienden voor Adam die zijn ritme uit de junioren wedstrijden uit de ochtend knap meenam naar de senioren op 90kg. De andere halve finales werden gewonnen door de Deen Nikolaj Marsengo die ook aan de leiding ging en de kampioen van 2019, thuisrijder Erkin Bour.

211212 srkc 2

De finale begon weer met een knock-out kwalificatie en telde mee voor dubbele punten. In de battles moest ik meteen tegen mijn oude vriend en rivaal Rickard Javanainen, de Zweed met wie ik in 2016 nog het WK podium deelde in Italië. Ik kon hem gelukkig verslaan en moest het daarna opnemen tegen de jonge Deen Victor Sparholt. Het was heel close maar net genoeg om hem te verslaan, terwijl Amandio Nikolaj er verrassend genoeg uitknikkerde maar wel de mindere kart meenam in de hoop die na de laatste battle aan mij te kunnen geven. De spanning was groot want de winnaar van deze battle had super goede papieren om de eindoverwinning te pakken, de overwinning in de finale zou voor ons beiden volstaan. Helaas legde ik het nipt af, met 1 kart was ik nog wel sneller, maar in zijn totaliteit kwam ik een tiende tekort en wist ik dus dat het een lastig verhaal zou gaan worden.

211212 srkc 6

Ik was meteen scherp want de eerste ronde zou wellicht mijn enige kans zijn. De stilstaande start verliep goed en ik zat op de bumper van Amandio. De eerste inhaalmogelijkheid lag echter pas na een bocht of vier, en toen was er al een klein gaatje aanwezig. Ik moest me dus richten op de mannen achter me en het podium veiligstellen. Nikolaj drong meteen aan en was sneller dan mij. Ik wist dat het niet uitmaakte of hij voor of direct achter me zou eindigen, want in beide gevallen zou hij 2e worden en ik derde. Hij besloot redelijk snel de 2 verplichte longcuts te nemen en ik counterde die waarna ik zij aan zij met hem uit de longcut kwam. In de volgende bocht zat ik aan de buitenkant en probeerde ik buitenom mee te rijden, om zo de volgende bocht weer aan de binnenkant te zitten. Hierbij volgde het nodige duw en trekwerk waarbij ik uiteindelijk P2 kon vasthouden maar vervolgens een geel blauwe vlag te zien kreeg. Ik wist niet wat die betekende maar liet Nikolaj voor de zekerheid voorbij omdat het voor mijn eindklassering toch niet uitmaakte. In het vervolg van de race kon ik Victor en Erkin afhouden en mijn eindpodium veiligstellen.

211212 srkc 4

Na de finish bleek dat Nikolaj zowel een valse start had gemaakt als ook een penalty had gekregen voor de actie op mij, en daarom viel hij zelfs helemaal terug tot buiten het podium en eindigde ik het weekend voor het derde jaar op rij op een tweede plaats. Wederom was het heel erg close, maar dit keer was ik fair & square verslagen door Amandio die daarmee de verdiende winnaar was. Erkin mocht de derde trede van het podium beklimmen, een mooie prestatie van deze sympathieke Zweed. Al met al weer een mooi weekend in Zweden, hopelijk kan ik in de toekomst deze titel alsnog toevoegen aan mijn palmares.

211212 srkc 3

Formula Karting Grand Prix Poperinge

Ruben verliest complete voorsprong na pechdag in Poperinge

Poperinge (Be), 4 december 2021

In het eerste weekend van december was de voorlaatste race van Formula Karting Benelux 2021. Terwijl in Nederland veel sportevenementen alweer aan banden zijn gelegd, is er in België gelukkig nog een stuk meer mogelijk en dus was het mooi dat er vandaag een Grand Prix bij onze zuiderburen op het programma stond. Op vrijdag 3 december ging ik samen met Eliano richting Worldkarts in Poperinge om te trainen! De baan ligt voor ons niet naast de deur en daarom rijden we er niet regelmatig, zaak dus om de avond vooraf voldoende te trainen. Helaas speelde na 2 heats mijn liesblessure weer op waar ik sinds de Formula Karting Grand Prix van Lelystad al last van heb. De training ging verder goed, dus ik besloot het hierbij te laten.

211204 fk poperinge 1

Op zaterdagochtend ging ik met goede moed de wedstrijd in, Poperinge is een circuit waar ik in de laatste 2 edities van Formula Karting heel goed had gepresteerd, en ik wist dat ik vandaag met een overwinning de titel al kon veiligstellen met nog 1 race te gaan. Daarnaast was het doorgaan van de laatste Grand Prix in Bilzen ongewis vanwege eventueel nieuwe Corona maatregelen die nog in de lucht hingen, vandaar dat ik sowieso de leiding in de stand niet wilde verliezen vandaag. In de eerste race had ik geen beste start, ik kwalificeerde als 7e en kon in de race nog een plekje winnen door op een goed moment de verplichte shortcut te nemen, maar meer dan een 6e plek zat er niet in. In race 2 had ik een iets betere kart maar dit keer was mijn kwalificatie niet goed genoeg, een 8e plek, maar ik was gebrand om zo snel mogelijk plekken goed te maken. Met een aantal gewaagde inhaalacties vocht ik mijn weg naar voren en door een late shortcut kon ik zelfs nog 4 plekken goed maken, maar de 4e plek was nog steeds geen top resultaat. Christian en Eliano gingen na 2 wedstrijden aan de leiding met beiden een 1e en een 2e plek, met Rico daar vlak achter op plek 3.

211204 fk poperinge 2

In race 3 stelde ik een beetje orde op zaken door een mooie pole position te verzilveren in een race overwinning. Tijdens de race kwam Rico vanaf een 3e startplek nog heel dichtbij, maar ik kon hem er achter houden met een verschil van een kleine 4 tienden aan de meet. In race 4 kwam ik Rico opnieuw tegen en dit keer kwalificeerde ik achter hem op plek 2. Hij had 1 van de top karts geloot en verdween al snel aan de horizon. Ik had een mindere kart en een super rondje in de kwalificatie zorgde ervoor dat ik toch nog kans had op een podiumplek in race 4. Bram Gelten zat vanaf ronde 1 op mijn bumper, ik wist dat ik niet te snel de shortcut mocht nemen, want dan zou ik Bram vrij baan geven om tot het einde door te rijden en het verschil te maken. Ik verdedigde mijn positie waar nodig en Bram koos ervoor om in de 3e ronde door de shortcut te gaan. Ik wist nu dat ik een top rondje zou moeten rijden want de pace van Bram was beter. Ik nam meteen de ronde erna een shortcut en dat was net genoeg om Bram voor te blijven. Ondanks de druk op mijn achterbumper kon ik hem er de hele heat achter houden en een mooie 2e plek veiligstellen, duidelijk het maximaal haalbare resultaat.

211204 fk poperinge 3

In de 5e race zaten bijna alle toppers bij elkaar, van de kanshebbers op de titel zaten alleen Guillermo en Christian in de andere groep. Daar profiteerde Guillermo maximaal van, na een mindere 1e race knokte hij zich gedurende de dag heel sterk terug en streed nu met Rico om de dagzege. Rico en ik kwalificeerde slechts op plek 6 en 10 in race 5, en daardoor werd voor mij zelfs het podium een lastig verhaal vandaag. Opnieuw had ik geen goede kart, op race 3 na had ik geen enkele van de 4 a 5 snelste karts gehad en dus was het redden wat er te redden viel. Ik kon in de race wederom een aantal plekken goedmaken en finishte op een magere 7e plek, het was duidelijk niet de dag geworden waar ik op gehoopt had en eindigde in het dagklassement slechts als 6e.

211204 fk poperinge 4

Vica die voor vandaag 2e stond in het klassement had ook een lastige dag en kwam vandaag niet verder dan een 11e plek, waardoor hij 2 plekken verloor in de tussenstand. De mannen die duidelijk de beste zaken deden waren Guillermo en Rico die met een 1e en 2e plek weer helemaal meedoen in de strijd om het kampioenschap met nog slechts 1 race te gaan. Sterker nog, Guillermo kwam zelfs gelijk in punten te staan met mij, en doordat hij meer overwinningen had dan mij nam hij zelfs de leiding in het klassement weer over, met Rico volgend op slechts 2 puntjes achterstand. Hier baalde ik van gezien het nog niet helemaal 100% zeker was dat de laatste race door zou kunnen gaan. Daarnaast is Bilzen normaal gesproken een lastigere baan dan Poperinge voor mij, dus ik had het hier vandaag graag al beslist. De finale staat gepland op zaterdag 18 december.

211204 fk poperinge 5