Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

BEKC en 24 uurs raceweekend in België

Ruben zoekt de limiet op met ruim 10 uur racen!
Genk/Brussel, 23/24 april 2016

160424 24h fki corne

Op zaterdag 23 april ging de wekker al om 6 uur, een lang en hopelijk mooi kartweekend voor de boeg. De 24 uur van Brussel vindt plaats en ik doe daaraan mee met The Dutch Value, met teamgenoten Corné, Rico en gelegenheidsrijder Amandio Costa Paz. Tegelijkertijd is race 3 van het BEKC vandaag gaande in Genk, en ook daar wilde ik graag acte de présence geven. Een overvol schema dus, maar wel 2 hele leuke races dus ik had er erg veel zin in. Ik zette eerst koers richting Roosendaal om daar mijn (team)maat Corné op te pikken en samen reden we richting Brussel. Daar was ’s ochtends de briefing en training voordat de race om 13 uur van start ging. Omdat de baan compleet veranderd was wilde ik wel even rijden in de training om in de race later vandaag gelijk snel te kunnen zijn. Ik reed 10 minuutjes en ging er daarna meteen vandoor richting Genk, de 24 uurs race moest ik even laten voor wat het was, mijn teammaten ging de eerste uren van de race afleggen, die we overigens startten vanaf een 11e plek na de kwalificatie in een lastige kart van Rico.

160424 24h fki teamfoto

Aangekomen in Genk waren monteurs Nick en Edward en Veersedam teamgenoten Dave en Marcel al druk in de weer om de kart te prepareren om de baan op te gaan. Gisteren hadden de mannen al getraind toen ik nog in de examenzaal van de Erasmus Universiteit zat, maar we hadden de nodige tegenslag. We moesten zelfs een nieuw frame opbouwen nadat we een scheurtje in ons eigen frame hadden ontdekt, hoogstwaarschijnlijk ook de verklaring voor de moeizame race in Mariembourg vorige maand. Marcel reed vandaag en gister vooral om ervaring op te doen, Dave en ik namen vandaag uiteindelijk de race voor ons rekening. Het was worstelen om de juiste afstelling te vinden, maar in de kwalificatie bleek dat de afstelling zo slecht nog niet was, onze set banden uit de training was gewoon een hele slechte. We kwalificeerden als 5e, maar wel vlak achter de snelste mannen. Het weer was gelukkig eens droog en dat zou ook zo blijven voor de gehele race. Ik nam de start en kwam prima van mijn plek. In de eerste bochten nam ik geen risico en verloor daardoor een paar plekjes, maar de kart voelde heel erg goed aan en al snel kon ik me opwerken naar P3. Even later kwam ik naar 2 en daarna kwam Berghmans langszij die ook een mooi tempo had.

160424 24h fki rico corne

Na ongeveer 20 minuten rijden maakte ik een foutje en raakte 1 van de kussens in de chicane, waardoor ik even rondging en ook mijn stuurstang een opdonder kreeg. Gelukkig kon ik snel weer verder en kon ik dezelfde tijden blijven rijden, ondanks dat mijn stuur licht scheef stond. Na een uurtje kwamen we vanaf P3 de tankzone binnen en nam Dave het van mij over. De nummers 1 en 2 waren een stukje weggelopen van ons, wij streden met Sloebs en GS1 om de 3e plek en tot onze verbazing had GS1 met de wissel heel veel tijd gewonnen en lag nu voor ons, dit terwijl we in het 1e uur een stukje waren weggereden. Dave had even last van de afgekoelde banden maar reed al snel tijden die beter waren dan onze concurrenten MD Racing en Sloebs, alleen op Berghmans en GS1 verloren we iets. Na de 2e wissel ging ik nog een keer rijden en opnieuw verloren we bizar veel ten opzichte van GS1 met de wissel, dit terwijl we voor ons gevoel geen langzame stop hadden. Wellicht is het wisselen van rijder met bijbehorende gewichten toch nadeliger dan we dachten. Ik kon vanaf plek 4 nog prima tijden rijden, maar het gat naar plek 3 was te groot om nog te dichten. Ondanks dat we nagenoeg de hele race sneller reden dan GS1 finishten we toch een halve ronde achter hun, best frustrerend. De overwinning ging naar Berghmans, P2 was voor een team dat eenmalig meedeed en GS1 werd dus 3e. De snelheid was goed vandaag, helaas net geen podium!

160424 24h fki corne charlotte

Na de wedstrijd ging ik linea recta door naar Brussel, waar de 24 uurs ondertussen in volle gang was, sterker nog, toen ik aankwam zaten de eerste 7 uur van de wedstrijd er al op. Rico, Corné en Amandio hadden allen al een stint gedaan van ruim 2 uur en we lagen op de 5e plek terwijl Rico nu aan zijn 2e stint bezig was. Vooral de top 5 was van een ongekend hoog niveau en zat dicht bij elkaar. Met 24 teams was het weer lekker druk op de baan en rond de klok van 10 uur ’s avonds maakte ik me op voor mijn 1e stint. Er moest 6 uur op 90kg gereden worden (verder 80kg) en ik ging deze tijd voornamelijk vullen. Ik stapte in op 90 en ging meteen voor een hele lange stint van 3 uur en driekwartier, dat terwijl ik nog aan het bijkomen was van 2 uur sturen in de Rotax! Het ging erg lekker en ik verloor weinig op de top 3 die op 80kg reden, de nacht viel en dan beginnen de echte uren van een 24 uurs race. Constant rijden en weinig tijd verliezen met achterblijvers is dan het devies, iedere ronde weer concentreren en alles blijven geven. Nadat ik was uitgestapt ging Amandio verder, hij had veel last van grote blaren op zijn handen en na 1 uur en 45 minuten wilde hij wisselen. Rico en Corné waren even gaan slapen en dus was ik genoodzaakt om alweer in te stappen. Na een massage in de massagezaal en wat drinken zette ik mijn helm weer op, nu even op 80kg en knallen maar.

160424 24h fki rico

Gelukkig had ik deze stint een lekker kartje, want dat sleepte me wel door de stint. Het was genieten, een uur of half 5 in de morgen en ik pakte de voorlopig snelste raceronde met 52.3, we wonnen veel tijd en we schoven weer op naar plek 3. Toch was ik blij om Corné klaar te zien staan na de volgende kartwissel, eindelijk kon ik even mijn rust pakken en ‘Snoopy’ stapte in. Dit was in mijn ogen Corné zijn beste stint van de wedstrijd, we liepen verder uit op plek 4 en 5 en hij reed hele knappe tijden. Ondertussen reden DWT en Hola Lulu ook hard en aan kop. Bluestar had als sterkste wapen Mathias, die reed veel en telkens ontzettend hard. Hij was de enige rijder die nog onder mijn tijd door ging en reed eigenhandig van plek 4 terug naar P2. Dit betekende dat wij ook weer terugvielen naar 4, we hadden een paar lastigere kartjes in de morgen. Terwijl ik nu even anderhalf uur ging slapen, kon Rico weer instappen, hij zag er nog het meest fit uit van ons 4! Na Rico ging Corné weer en toen nog een keer Rico voor een korte stint op 90kg. We moesten immers nog 2 uur en 20 minuten op 90 en ik zou daarvan de laatste anderhalf uur doen.

160424 24h fki ruben kristof

De finish naderde en onze podiumkansen leken kleiner en kleiner te worden, we lagen met nog 2 uur te gaan meer dan een ronde achter op P2 en 3 en Hola Lulu had aan kop al 2 ronden voorsprong! Toch bleven we alles geven, nog 1 keer mijn inmiddels al van pijn vertrokken lichaam opgeladen en mijn handen afgewerkt met duct tape. Nadat Derek en Charlotte ons vannacht al hadden aangemoedigd kwamen nu ook Mike en zijn ouders en zus langs de baan om ons te supporteren, wat een teamspirit van The Dutch Value! De weersomstandigheden waren listig, af en toe een klein buitje maar dit was niet verkeerd voor ons. Op 90kg verbaasden we vriend en vijand door gewoon de snelste op de baan te zijn, sterker nog, zelfs op een droge baan kon ik zo veel winnen dat het podium heel langzaam weer in zicht begon te komen. Het ging zelfs zo goed dat we, met nog 1 verplichte rijderswissel te gaan, de stint op 90kg helemaal rekten tot het einde, waardoor we dus onnodig lang op 90kg reden, maar ja, we wonnen zo veel tijd dat het de moeite loonde. Met nog 15 minuten leek het pleit beslecht, ik had P3 virtueel in handen en toen kwam er nog weer een flinke bui uit de hemel. Het rijden was glibberen en glijden en Rico stond klaar voor nog 3 ronden tot de vlag. We kwamen de pits uit en yes, 15 seconden voorsprong op DWT op P3, we lagen zelfs maar 7 seconden achter Bluestar op 2!!! Dit was een ontzettend lekkere afsluiter van de race, wat een comeback om nog het podium te mogen beklimmen, en dat podium is tijdens deze toprace altijd speciaal. Ik heb genoten van de teamspirit die we hadden dit weekend maar nog voor ik het podium betrad voelde ik al wel enorme spierpijn op komen door mijn hele lichaam. Ik had in 24 uur tijd meer dan 10 uur gereden (waarvan ruim 2 uur in een Rotax) en het was dat de laatste stint zo goed ging, maar o wat was het zwaar. Complimenten aan FKI voor een hele strakke organisatie en natuurlijk felicitaties aan de verdiende winnaars van Hola Lulu op het podium (Sebastien Lamarque, Matts Breckpot, Giovanni Baccellieri en Arnaud Teuwen).

Foto’s met dank aan Paul, Kristof en Derek !

160424 24h fki podium

ZIKK race 11

Veersedam loopt verder uit in titelrace
Middelburg, 18 april 2016

Met nog 3 races te gaan nadert het ZIKK seizoen zijn climax. 3 teams strijden realistisch gezien nog om de titel en we gingen vandaag weer strijden in de normale richting. Dave ging onze kwalificatie doen en prachtig om te zien was de gezonde spanning bij hem! Na jarenlange competitie willen we nog steeds graag goed presteren en dat is bij ons allemaal te merken. Dave trof het niet met zijn quali kartje, waardoor we op plek 8 moesten vertrekken voor de race. Hierin liet Dave gelijk weer zijn waarde zien, want met enkele prachtige inhaalacties werkte hij zich al snel op naar de top 5 en hengelde langzaam Ivo van Snap On binnen! Cuma ging als 2e en mocht pas vertrekken na 10 seconden erestraf. Snap On had er vandaag 20 en zo kwamen die, met Rico in de baan, weer ruim achter ons. Klaver 4 had na de misser in race 10 geen erestraf en reed met Patrick dominant aan kop. Joris had een ijzersterke pole position gepakt en een goede 1e stint gereden voor Auto Sturm. Om die reden zaten we nu bij elkaar en Nick en Cuma konden elkaar stimuleren naar mooie tijden.

Met een hele mooie tactische wissel na 1 uur racen kon ik instappen in een lekker kartje. Al snel kon ik de snelste raceronde van Patrick verbreken en daarna ging ik er nog flink onderdoor. Als enige reden we constant in de 41ers en al snel kon ik P2 pakken in de race. Met een 41.7 pakten we een puntje voor de snelste raceronde maar reden we ook 20 seconden weg van de nummer 3, en dat met Marcel nog achter de hand. Klaver 4 was te ver weg, en Mike reed ook een sterke stint dus bleven zij vandaag buiten bereik van de rest en kon Wouter het in de laatste stint nog rustig aan doen. Lorenzo knokte zich voor Snap On nog terug op het podium met een sterke laatste stint en zo stonden de 3 titelkandidaten alweer voor de 6e keer dit seizoen gezamenlijk op het podium! De 2e plaats stemde ons zeker tevreden, gezien we onze voorsprong uitbreiden naar 7 punten op eerste achtervolger Snap On, Klaver 4 volgt op 8 punten. Met nog 2 races te gaan blijft het dus onverminderd spannend. De volgende race is pas over 6 weken, alle tijd dus om ons weer goed voor te bereiden!

Enschede Marathon

Ruben naar toptijd in 5e marathon
Enschede, 17 april 2016

Op zondag 17 april ging ik voor de 5e keer de ultieme uitdaging aan in de moeder aller sporten, de legendarische 42.195 meter hardlopen, beter bekend als de marathon. Na mijn 4e marathon in 2014 waarin ik een PR liep van 3 uur en 48 minuten (gemiddeld 11 km/h) besloot ik een tijdje geen marathon te doen vanwege een te druk schema en de enorme belasting. Eind 2015 begon het echter toch weer te kriebelen en ik begon aan een voorbereiding van 5 en een halve maand op een nieuwe poging om wederom de finish te halen en uiteraard weer in een snellere tijd. In mijn vorige marathons moest ik telkens veel snelheid inleveren in de loodzware 2e helft, dat wilde ik dit keer beter doen door vroeg te starten met trainen en langzaam het aantal kilometers op te bouwen. Dit zou ook moeten helpen om minder last te hebben na afloop van deze slijtageslag. De voorbereidingen verliepen heel erg goed, mijn zelf geschreven trainingsschema kon ik goed afwerken zonder veel tegenslagen en in enkele wedstrijden kon ik mooie tijden noteren en zelfs 3 wedstrijdjes winnen!

IMG_1977 (1)

De laatste dagen voor de marathon voelde ik dat de gezonde spanning in mijn lichaam zich opbouwde, ik was volledig gefocust op de race en had me de laatste dagen zo goed mogelijk proberen te prepareren met betrekking tot slaap en voeding. Mijn pa en ma waren meegereisd naar Enschede om me aan te moedigen en ma deed ook nog zelf mee aan de 10 kilometer. Ik startte ’s ochtends om 10 uur aan mijn grote avontuur onder mooie omstandigheden, een graad of 9, weinig wind en een zonnetje. 20 minuutjes later begon ook moeders aan haar wedstrijd, zij liep een heel mooi PR op de 10km in 55 minuten en 12 seconden (bijna 11 km/h)!! Ik had pa instructies gegeven om op 3 verschillende punten op de route klaar te staan met bidons en eten, uit ervaring wist ik dat dit cruciaal is voor de energie in de laatste anderhalf uur. Ook had ik een bidon laten afzetten op het 20km punt. Ik begon de wedstrijd op een tempo van 14km/h, een stuk onder mijn normale wedstrijdtempo, maar je mag in het begin natuurlijk niet te veel krachten verspelen. Na een kilometer of 10 merkte ik op mijn horloge dat mijn tempo iets zakte richting de 13,5 km/h.

IMG_1985

De halve marathon kwam ik door net onder de 1 uur en 32 minuten (13,7 km/h), zo’n 4 en een halve minuut boven mijn PR op de halve marathon en dat was uitstekend en volgens plan. Ik had nog genoeg energie over en pa stond perfect klaar om me te voorzien van nieuwe energie. Het 2e deel is altijd weer bizar zwaar, vooral vanaf een kilometer of 28 gaan de kilometers voor je gevoel steeds langzamer voorbij en ik kreeg ook nog een klein buitje op mijn nek. Toch kon ik een tempo van rond de 13km/h handhaven en het was vooral mentaal doorzetten. Na 34km kwam ik pa (en inmiddels ook ma) voor de laatste keer voor de finish tegen en nu moest ik het alleen doen. Terwijl mijn hele lichaam protesteerde de laatste 6 kilometer en ik tegen de kramp aanzat, kon ik toch blijven lopen in een tempo van zo’n 12,5 km/h. Ik wist dat ik niet mocht gaan lopen want dan verlies je enorm veel tijd. Boven verwachting kon ik mijn tijden nog redelijk vlak houden in de laatste kilometers en ik klokte een eindtijd van 3 uur, 10 minuten en 47 seconden, een supertijd voor mij. Heel veel training en hard werken had zich dubbel en dwars uitbetaald, dit smaakte mega goed en de medaille die ik kreeg koesterde ik met het laatste beetje energie dat ik nog in me had! Op de massagetafel na de finish realiseerde ik me dat ik een gemiddelde van 13,27km/h had gelopen, heel mooi, met dus een 2e halve marathon in 1 uur en 38 minuten en dat was top. Mijn ultieme droom om eens onder de 3 uur te lopen komt nu wel ineens een stuk dichterbij. Hard blijven trainen dus en wellicht volgend jaar weer op jacht naar een nieuwe record!

IMG_1987

Race tegen Kanker

Ruben rijdt met Ian voor het goede doel
Roosendaal, 10 april 2016

Op zondag 10 april waren enkele indoorkarters nog aan het bijkomen van de 12 uur van Middelburg, maar ook met een beetje spierpijn (de één wat meer dan de ander) maakten we ons op voor een race voor het goede doel. Samen met Ian Verschoor deed ik mee aan de Race tegen Kanker die opnieuw werd georganiseerd door Jodey Ungerer, ditmaal ten gunste van de Roparun. Gedurende de dag waren er maar liefst 4 wedstrijden, van kids tot recreanten tot wedstrijdrijders. Wij sloten de dag ’s avonds af en dat deden we met 2 wedstrijden van 1 uur. Alle teams bestonden uit 2 rijders die steeds 1 keer moesten wisselen van rijder en kart per race. Eerst gingen we in de normale richting en Ian kwalificeerde zich als 6e. Hij begon de race uitstekend en werkte zich langzaam op naar voren met hele knappe tijden. De hele top 6 bleef dicht bij elkaar, en wie zagen we daar weer vooraan opduiken, jawel, Corné Snoep had zijn racepak weer eens aangetrokken en streed meteen weer voor de leiding in de race. The Dutch Value rijders verschenen vandaag allemaal aan de start en er waren veel zwart/oranje pakken vooraan te vinden.

logo-roparun-25

Na mooie battles in het laatste half uur met Eliano, Danny, Redwan en Mike D kon ik de leiding pakken en wonnen we de 1e race. Eliano verweerde zich fantastisch op plek 2, maar liep helemaal aan het einde nog tegen een penalty op waardoor Rico en Danny nog doorschoven naar plek 2. In de 2e race gingen we de andere kant op en dit keer pakte Danny de leiding voor Mike B en daarna Ian en Corné. Door een tactische wissel kon ik een lekker kartje overnemen van Danny en daarmee stelde ik de 2e plek en ook weer de snelste raceronde veilig, goed voor de dagzege! Hoewel een race tegen kanker natuurlijk niet in de 1e plaats om het resultaat gaat is het altijd lekker om te winnen, dus we waren zeer content met het verloop van de avond! Rico en Danny gingen verdiend naar plek 2, terwijl Mike B en Jarno de rest te snel af waren en ook op het podium mochten plaatsnemen. Nadat de jonge gasten van The Dutch Value al de eerste 2 plekken in de kidsrace hadden opgeëist lieten ze ook bij de grote karts hun snelheid zien, echt top om te zien.

podim rtk roosendaal (1)

12 uur van Middelburg

Ruben en Rico domineren 6e editie 12u IKM
Middelburg, 9 april 2016

Op zaterdag 9 juni werd voor het 6e jaar op rij de 12 uur van Middelburg georganiseerd. Samen met Rico Haarbosch deed ik mee voor The Dutch Value, voor mij voor het eerst dat ik een 12 uurs race ging rijden met slechts 1 teammaat! We waren allebei goed voorbereid want we wisten dat de concurrentie sterk was met onder meer Klaver 4 (Mellanie, Mike en Wouter), Auto Sturm (Mika, Annelien en Joris) en de Pablo’s (Lorenzo en Patrick). In totaal stonden er 10 teams aan de start waarvan ook 1 uit België en 1 uit Oostenrijk, een mooi internationaal tintje. Er moesten 2 stints op 100kg gereden worden en 10 op 80kg. Ik ging kwalificeren over 1 rondje waarbij ik de pole position kon pakken met een 42.4, net 1 tiende voor Lorenzo. We hadden besloten om te beginnen met stints van 2 uur om zo wat meer rust te krijgen tussen de stints in. Het begin van de wedstrijd verliep erg lekker, we konden na een half uur al voorsprong noteren van zo’n 15 seconden en die voorsprong kon ik langzaam maar zeker verder uitbreiden. Lorenzo en Patrick wisselden ieder uur van rijder en meteen het 2e uur ging Patrick op 100kg rijden, dit deden wij ook en ik kon weer ietsje verder uitlopen, al was het verschil nu kleiner.

logo ikm zwart klein

Rico maakte zich ondertussen op voor zijn eerste stint en met 25 seconden voorsprong kwamen we de baan op. We liepen langzaam verder uit, alleen tijdens de 3e wissel verspeelden we wat tijd. We wilden even het gewicht checken maar daar was eigenlijk te weinig tijd voor en zo verloren we zomaar 6 seconden in de pits, dat zou ons daarna niet meer gebeuren! Rico reed die 6 seconden in het 4e uur weer weg van Patrick en zo kwam ik met ruim driekwart ronde voorsprong weer de baan op. In het 5e uur deelden we een flinke tik uit, ik kon nu ruim een ronde winnen in een uurtje tijd. Klaver 4 had zich gesetteld op een 3e plek, maar wel al op zo’n 3 ronden achterstand van ons, en daar weer 2 ronden achter reed Auto Sturm die wel al meteen 2 stints op 100kg hadden gedaan. De teams van ’t Begin Domburg vochten samen een mooie strijd uit om de plekken 5 en 6, ieder uur zaten ze dicht bij elkaar en hun rijden streden op sportieve wijze met elkaar. Aan de kop van de wedstrijd was het wat minder spannend, de top 4 lag eigenlijk ver uit elkaar en wij konden uur na uur steeds weer wat verder weglopen, voor ons dus een ideaal scenario.

podium 12h ikm

De kartverschillen bleken tijdens de race ontzettend klein, in alle karts konden Rico en ik 42 laag rijden en in het 7e uur wisten we nog eens een kleine ronde voorsprong erbij te nemen. Zo kwamen we op 2 en driekwart ronde voorsprong, in het 8e uur was Patrick erg sterk en bleef de afstand gelijk, maar we hadden mentaal de wedstrijd al een heel eind in ons voordeel beslist. In het 9e uur ging ik dan op voor een 2e stint op 100kg en de baan was nu duidelijk langzamer dan eerder in de race toen ik nog 42.4 kon klokken met al dat gewicht. Nu niet meer en omdat Lorenzo deze stint op 80kg reed kon hij nu een rondje terugpakken. Joris reed voor Auto Sturm een aantal hele sterke stints en kwam weer dichterbij aan Klaver 4, maar daar bleef Mike hard rijden en de aansluiting kwam er niet. Toen Patrick in het 10e uur op 100kg reed kon Rico (we deden de laatste 4 uur om en om) weer een rondje terugpakken en in de laatste 2 uur stormden we onvermoeid door naar een kleine 4 ronden voorsprong. Dat is best veel op een totaal van goed 1000 ronden. Fysiek hielden we het gelukkig allebei goed vol, en dus was het tot en met de laatste stint ook genieten op de baan. Na 12 uur waren alle teams echter blij om de finishvlag te zien en zeker als je als eerste wordt afgevlagd kan de race niet meer stuk. Rico en ik waren uiteraard dik tevreden en boekten de eerste overwinning in een endurance race voor The Dutch Value in Middelburg. Complimenten aan de andere podiumgangers en zeker ook voor de organisatie van IKM die vandaag super was, er werd uitstekend blauw gevlagd en er waren nauwelijks problemen met de karts.

Bitemedia Cup race 7

Alles net niet voor IKM in race 7
Roosendaal, 5 april 2016

12901347_824959520943593_2523395081640697191_o

De 7e wedstrijd van het Bitemedia Cup seizoen 2015/2016 was weer in de normale rijrichting en vandaag was er een gekke kwalificatie van 2 en een halve minuut. Niet echt eerlijk, want de 4 voorste teams in de pits konden 4 rondjes rijden en de achterste 3, en dat maakt toch wel een verschil in zo’n korte tijd. Wij hadden vandaag strafgewicht 2, 6kg en ik miste op 1 honderdste de pole position, dat was even balen, maar ook geen hele slechte uitgangspositie voor de race. Zeebra racing vertrok vanaf 1 met Giovanni, ik kon hem in de 2e ronde inhalen en een klein gaatje slaan. Een aantal minuten later kwam Jesse van Time Attack sterk naar voren en hij sloot bij mij aan. Na een klein kwartiertje plaatste hij een mooie aanval en nam de koppositie over. Toen kwamen ook de Minions achter mij te zitten en ook die waren ietsje sneller. Na een inhaalactie over en weer besloot ik ze te laten gaan en zo veel mogelijk tijd te pakken om de nummer 2 en 3 uit het klassement, VDH met 9kg en KCR met 4kg. Ian hield de schade voor KCR heel erg beperkt, Melvin kon aan het begin van stint 2 ons zelfs inhalen.

12936632_824956934277185_2419686962283189262_n

Lorenzo ging bij ons als 2e en deed dat hartstikke goed. Hij moest KCR dan wel een klein beetje laten gaan, maar kon wel de 3e plek terugpakken ten opzichte van de Minions, terwijl ook Zeebra Racing en v/d Grift dichtbij bleven. Even later schoven we zelfs op naar plek 2, na een mooie inhaalactie van Lorenzo op Time Attack. Na Lorenzo mocht Selina gaan rijden en we hadden onze 1e kart weer terug. Een lastige kart en de concurrentie bleef erg sterk rijden. Hierdoor verloren we een paar plekjes, maar ondertussen stond Rico al te popelen om in te stappen. KCR verloor met Jesse ook een klein beetje, maar hij hield voldoende tempo om Danny een mooie uitgangspositie te geven voor de laatste stint. Hierin kon Rico wel opstomen naar voren, al voor het verstrijken van de wisseltijd had hij alweer enkele plekken goedgemaakt. Ivo van v/d Grift kwam voor ons de baan op, dit was te danken aan een ijzersterke stint van ‘good old’ Ruud die weer eens een super goede stint reed. Ivo besloot echter niet vol te verdedigen, hierdoor kon Rico makkelijk P2 overnemen, maar scoorde v/d Grift wel een waardevolle podiumplek met plaats 3!! Rico kwam net 1 honderdste te kort voor de snelste raceronde van Melvin, maar met 6kg extra is dat zeker niet slecht. We werden uiteindelijk 2 op 4 luttele seconden, na de pole position en snelste ronde dus ook net geen overwinning. Dat betekent niet dat we geen goede zaken doen, want we pakken gewoon weer waardevolle punten en lijken op ons 3e kampioenschap op rij af te stevenen, er zijn nog 3 races te gaan en de voorsprong is ongeveer 20 punten op KCR.

Foto’s met dank aan Guido !

12973070_824961867610025_4977772062937772479_o (1)

ZIKK race 10

Veersedam doet goede zaken in titelstrijd
Middelburg, 4 april 2016

De 10e race van het seizoen vond plaats op maandag 4 april, vandaag in omgekeerde rijrichting en met nog slechts 4 wedstrijden te gaan begint het er nu echt om te spannen in het kampioenschap. Ik mocht voor de 3e wedstrijd op rij kwalificeren en ik kon ook voor de 3e keer op rij pole position pakken. In 3x5 minuten tijd kon ik bovendien mooi even een goed ritme zoeken voor de wedstrijd. Vanaf de start kon ik een lekker gat slaan naar Klaver 4 achter mij, zij zakten al snel ver terug en ondertussen wist Nick van Auto Sturm juist het tegenovergestelde pad te bewandelen, hij kwam sterk opzetten naar voren. Op onze naaste concurrenten Snap On en Klaver 4 kon ik veel voorsprong pakken en dat was lekker want er stond ons een 30 seconden erestraf te wachten. Nick was aangesloten en ik liet hem voorbij, hij liet even zien waarom hij in de top 10 van het afgelopen WK stond want hij reed fantastische rondetijden en maakte heel erg weinig fouten. Nick ging naar de snelste raceronde (4 honderdste onder mijn snelste tijd) en daar kwam niemand in de rest van de race nog aan. Cuma ging bij ons als 2e rijden en had vandaag een relatief korte stint. Hierin kon hij mooie tijden rijden, maar niemand op de baan kon echt veel verschil maken in deze stint. Rico en Patrick van Snap On en Klaver 4 waren ietsje sneller maar de verschillen rond P2-P6 bleven heel klein, met Auto Sturm nu wel ruim aan de leiding doordat zij geen erestraf hadden.

2016-4-4 ZIKK10 1 (1)

In het tweede deel van de race kon Marcel wel verschil maken, hij reed voor ons een hele lange 3e stint en klokte veel snelle rondetijden. De enige die deze tijden kon benaderen was Nobby die ’t Begin Domburg heel knap in de race om de podiumposities hield. Marcel rukte vanaf plek 6 op naar plek 2 door in de laatste ronden voor de wissel nog Snap On in te halen. Leroy stond klaar voor onze laatste stint en hij werd meteen opgejaagd door Lorenzo van Snap On die een lekker kartje had gekregen. We reden nog achter ’t Begin die net een shortcut hadden gepakt en Lorenzo was voor ons niet te houden. Hij dook door de shortcut en was gevlogen, wij gingen even later ook door de shortcut om de 3e plek veilig te stellen want Auto Sturm bleef met Dennie voor iedereen buiten bereik. Ondertussen stond Klaver 4 stil op de baan vanwege een penalty, zij hadden zich verrassend genoeg laten foppen met de laatste wissel waardoor ze de race als 9e en laatste eindigden. Leroy reed super goede tijden en kon daardoor nog verder weglopen van P4, dit was voor ons een topresultaat gezien de 30 strafseconden. We behouden ook de leiding in de tussenstand waar Snap On nadert tot op 3 puntjes.

2016-4-4 ZIKK10 2 (1)

Formula Karting race 3

Ruben domineert race 3 op Belgische bodem
Brussel, 2 april 2016

IMG_2234

De 3e race van het Formula Karting kampioenschap vond plaats op de mooie baan van First Kart Inn te Machelen. Na de eerste 2 geslaagde races keken alle deelnemers alweer uit naar race 3, want het is tot nu toe een plezier om te racen onder de organisatie van Formula Karting die strak in elkaar zit. Dit is ook te zien aan het aantal inschrijvingen dat vandaag voor het eerst de 30 aantikte en daarmee was race 3 helemaal uitverkocht. Niet geheel toevallig gebeurde dit op de baan van FKI, een locatie die voor bijna iedereen goed aan te rijden is en met leuke wedstrijdkarts en een baan die altijd weer een andere layout kent. Sommige rijders gingen al op vrijdagavond trainen, anderen waaronder ook ik vonden zaterdagochtend de weg naar de kartbaan om nog even te oefenen. We gingen maar liefst 4 kwalificatiesessies rijden achter elkaar om direct de grid te bepalen voor alle 4 de races van 15 minuten, 2 keer in omgekeerde richting en tweemaal tegen de klok in zoals meestal wordt gereden hier. In de eerste 2 sessies van 5 minuten was het zaak om 1 goed rondje op de klok te zetten, terwijl er daarna 2 hotlaps volgden. Voor mij verliepen de sessies uitstekend met 3 pole positions en 1 2e plaats op 1 honderdste van Christophe.

IMG_2236

In race 1 zat Rico op plek 2 en die begon al snel aan te dringen na de start. We hadden in race 1 en 4 in de normale richting een shortcut en Rico probeerde me daarmee in te halen. Ik counterde een rondje later en kwam weer precies voor hem op de baan. Met het nodige verdedigende werk kon ik hem achter me houden en zo de 1e race winnen. In race 2 had ik een wat makkelijkere race, ik kon nu flink wegrijden van de rest, alleen Corné die vandaag als gastrijder meedeed kon in de buurt blijven met een sterk optreden. Stefan eindigde deze race met een matige kart sterk op plek 3. In race 3 reden we opnieuw tegen de richting in en nu was Rico weer mijn voornaamste belager. We moesten dit keer een ‘longcut’ maken en de meeste rijders deden dit relatief laat in de wedstrijd. Rico zat constant vlak achter me en het tempo lag enorm hoog, de rest van het veld was op grote achterstand en we konden het dus samen uitvechten. Hij nam 2 ronden voor mij de longcut en ik won hiermee een kartlengte of 5 omdat Rico nog iemand moest inhalen. In de laatste ronden noteerde ik nog de snelste raceronde en zo hoefde ik deze race niet te verdedigen.

IMG_2334

Voor race 4 mocht ik eens niet vanaf plek 1 starten, dit starten gebeurde overigens steeds stilstaand waarbij de afstanden tussen alle rijders wel erg groot waren. Dit zorgde wel voor wat rust in de eerste ronden van de race. Ik kon nu Christophe goed volgen maar achter mij kwamen snelle mannen als Corné, Stefan en Rico ook al weer aansluiten. Ik zette de aanval in en pakte vrij snel daarna een shortcut om Stefan te coveren. Ik kwam zo weer aan de leiding te liggen en kon deze de laatste tien minuten vasthouden. Rico werkte zich weer knap op naar plek 2 vanaf een 5e startplek en kwam nog heel dicht bij mij. Dit leverde Rico wel een 2e plek op in het dagklassement, terwijl Corné heel knap aan de haal ging met P3. Stefan had veel pech met een lekke band in de 1e race, anders was hij vast heel hoog geëindigd, maar het was nu Jelle Soeffers die zijn snelheid liet zien op een sterke 4e plek, net voor een andere Belg, de jonge Dylan de Wolf bleef Selina (P6) en Mats (P7) voor. Na 3 races was er dus mijn 1e overwinning in dit kampioenschap en die kon ik wel even gebruiken in de tussenstand, waarin slechts 3 punten Rico en mij scheiden. De volgende wedstrijd wordt later deze maand nog verreden in Poeldijk.

Foto’s met dank aan Johan Zielman !

IMG_2512