Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Polish Indoor Kart Championship 2020

Ruben na bijzondere aanloop voor 6e keer op PIKC podium
Szczecin (Pl), 29/30 augustus 2020

Na het BRKC (Groot-Brittanië) in januari en het SRKC (Zweden) en IEKC (Nederland) in februari brak de Corona pandemie in alle hevigheid los in Europa. Als gevolg daarvan werden veel grote wedstrijd uitgesteld of zelfs geannuleerd, zo ging bijvoorbeeld het WK dat dit jaar gepland stond in Portugal in juli niet door. Een flinke domper, en ook het Pools indoor kart kampioenschap (PIKC) werd tot tweemaal toe uitgesteld. Gelukkig was de 2e alternatieve datum, helemaal aan het einde van augustus, wel raak. Met de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals verplichte mondkapjes en geen publiek langs de railing en bij het podium, was de organisatie er toch in geslaagd om een groot internationaal evenement te organiseren. Voor mij een kampioenschap waar ik enorm naar had uitgekeken, eindelijk weer racen tegen de beste indoor karters van Europa. Na het vele gereis in de weken voorafgaand aan het PIKC besloot ik na Grimma naar Polen te gaan en daar een aantal dagen te verblijven zodat ik me kon voorbereiden op de wedstrijden. Op woensdag reed ik meerdere trainingsheats en die gingen ontzettend goed, helaas wel alleen op de baan binnen, door de regen was het buitenstuk gesloten. In alle vroegte reed ik ook op donderdag nog 2 heats en daarna vertrok ik richting Nederland. Terwijl de meeste rijders juist net aankwamen ging ik weer 1000 km in de auto, maar, niet voor niets. Op vrijdag was namelijk de trouwdag van mijn zus Annelien, een onvergetelijke dag waarvoor ik uiteraard met alle plezier terug wilde rijden.

200830 pikc 1

Dit maakte dat mijn voorbereiding alles behalve ideaal was, ik moest namelijk van vrijdag op zaterdagnacht het hele stuk weer terug rijden. Samen met mijn pa konden we lekker doorrijden op de Duitse autobahn en was ik mooi op tijd op zaterdag weer aanwezig. Met nog een uurtje slapen in de auto moest ik het doen. Het zou geen gemakkelijke opgave worden. In mijn eerste wedstrijd kwalificeerde ik me als 5e, we reden op de outdoor baan in normale richting die ik dus niet had kunnen trainen deze week, en dat kostte me een paar plaatsen. Toch kon ik een hele goede race rijden, door een paar mooie inhaalacties en een goede strategie (lang wachten met de pitstop), kon ik zelfs nog een 2e plek inclusief puntje voor de snelste raceronde uit het vuur slepen. Achter landgenoot Romano Franssen en voor de Hongaar Andras Gaal werd ik mooi 2e.

200830 pikc 2

In mijn 2e race had ik een lekkere kart en ondanks mijn vermoeidheid maakte ik geen fouten in de kwalificatie en race, ik pakte de pole position en wist voor mijn BlueStar teamgenoot Logan Sougne (België) en Veersedam teammaat Guillermo van Pamelen de overwinning te pakken. Ik had vandaag 3 races (sommige rijders hadden er al 4) en dat was lekker. Mijn 3e race was een loodzware groep met onder meer drievoudig kampioen Sebastian Papke uit Duitsland, maar ook nu reed ik een super kwalificatie en kon ik er met de overwinning vandoor gaan. Papke eindigde op plek 2 net voor de sterke Pool Wojciech Grzyb. Na een kort bezoekje aan het zwembad en sauna en een lekkere steak als avondmaal, lag ik vroeg op bed om een beetje bij te kunnen slapen voor de belangrijke dag van morgen. Ik kon een goede nacht pakken maar merkte met opstaan meteen dat ik nog wel wat power miste, de nacht die ik een etmaal eerder had overgeslagen was nog niet helemaal ingehaald.

200830 pikc 3
200830 pikc 5

Maar ik had er zin in en ging er vandaag het beste van maken. Mijn eerste groep was opnieuw een loodzware en hierin had ik ook nog eens geen geluk met de kartloting. Ik wist dat dit een hele lastige opgave ging worden om hier opnieuw een podium te scoren. Mijn kwalificatie was redelijk maar niet goed genoeg om vooraan te kunnen starten. Ik kon wel aanklampen bij de top 3 en in een ultieme poging deed ik in de laatste bocht een poging om de talentvolle jonge Pool Adam Szydlowski nog in te halen. Hiervoor werd ik uiteindelijk, terecht, een plekje teruggezet, want de actie was te laat. Voor mij dus een 4e plek, terwijl de Pool Michael Grzyb de race won, voor Papke. Deze race zou mijn schrapresultaat worden. Ook in race 5 had ik geen geweldige kart, maar dit keer was de groep aanzienlijk minder sterk en rook ik wel mijn kans om er alsnog een podium uit te slepen. Ik moest uiteindelijk genoegen nemen met een 2e plaats achter mijn BlueStar teammaat Yoan Medart die ook een heel sterk kampioenschap reed. Derde werd Vica Schledz uit Limburg, nog zo'n jong talent die zich meteen liet gelden in zijn eerste PIKC deelname. Niet alleen bij de senioren deed hij het goed, hij was ook nog junior en zette daar het kampioenschap naar zijn hand, een fantastische titel voor hem!

200830 pikc 7

Ik stond nog mooi in de top 5 van het klassement, net achter de leider en voormalig wereldkampioen Rico Haarbosch. In de halve finales werd er gekwalificeerd volgens het battle systeem, een eerlijke strijd waarin je met je directe rivaal van kart moet wisselen en in beide karts een snelle ronde moet neerzetten. Net als op het WK 2 jaar geleden voelde ik me ijzersterk en dat bleek ook toen ik al mijn rivalen wist te verslaan en daarmee zowel extra punten als de pole position pakte. Een mooie uitgangspositie voor de race. In de wedstrijd bleek ik echter de verkeerde kart te hebben gekozen, in de kwalificatie zat het enorm dicht bij elkaar, maar Yoan die ik als laatste versloeg kon me makkelijk volgen en wist me met een undercut tijdens de pitstop in te halen. Dat was een domper, want ik kon alleen aanklampen tot de finish, een inhaalactie zat er niet meer in. Op de momenten dat ik in de buurt zat hield Yoan netjes de deur dicht en was ik gezien. Wel noteerde ik nog in zijn slipstream de snelste raceronde, maar na de winst in de battle voelde het zuur om niet met de overwinning naar huis te gaan. De Pool Wojciech Grzyb werd 3e.

200830 pikc 6200830 pikc 4

Door mijn 2e plek zakte ik terug naar de 5e plek in het kampioenschap, Rico Haarbosch ging op kop, op de voet gevolgd door de Duitse regerend wereldkampioen Michael Schöttler, Yoan Medart en Michael Grzyb, alledrie met gelijk punten. Ik stond daar weer net achter. Met vijf man leken we te gaan strijden voor de podiumplaatsen. In de finale reden we weer de andere kant op en dat was nu de normale richting. Ook nu gingen mijn battles goed en ik won mijn eerste twee battles (van onder meer Yoan) met ruime voorsprong. In de 3e battle moest ik tegen Rico en nadat Rico ternauwernood de 1e ronde tegen Christian Douven had overleefd, versloeg hij mij nu met een redelijk klein verschil. Een kleine tegenvaller en een streep door mijn titelkansen. Wel lagen de kansen voor het podium nog open, want mijn andere grote rivalen lagen er al in de 2e ronde van de battle uit. Rico pakte ook pole position en domineerde de race, gevolgd door de sympathieke Oosterbuur Sebastian Papke. Ik kon in de voetsporen van Papke blijven maar aanvallen lukte niet, achter mij reed Romano die ook goed kon volgen en daarachter kwam Michael Grzyb opzetten. Yoan en Michael reden iets verder naar achteren en leken zich niet meer te kunnen bemoeien in de strijd om de topklasseringen. Ondertussen begon het buiten te spetteren en dat maakte de condities nog interessanter. Het zou gaan tussen Michael en mij voor plek 2 en 3. Romano dook achter mij naar binnen, maar ik besloot hem niet te counteren en te focussen op Grzyb. Dat pakte goed uit, want in de voorlaatste ronde maakte ik net na hem mijn pitstop en kwam net voor hem weer de baan op. Even was het billenknijpen maar ik kon hem erachter houden en mijn 3e plek in de wedstrijd was binnen. Daarmee pakte ik genoeg punten om het kampioenschap af te sluiten op een hele, hele mooie 2e plaats!

200830 pikc 10200830 pikc 8

Rico werd verdiend, en voor het eerst, Pools kampioen, een knap weekend van hem! Ik was erg blij met mijn 2e plek, na 2 titels en 3 derde plekken was die een hele mooie trofee die nog ontbrak in mijn prijzenkast, en dat na zo'n bizarre voorbereiding! Michael Grzyb, de man die mij na 6 jaar onttroonde in Engeland eerder dit jaar, liet zijn klasse weer eens. Ook de nummers 4 en 5 mochten naar het podium, met Sebastian Papke en Michael Schöttler nog 2 kanonnen die een super sterke top 5 completeerden. Bij de dames was het Mellanie Motz die onbedreigd de titel voor zich opeiste, net als Vica een hele mooie titel en felicitaties aan beiden! Door het vermoeiende weekend besloten mijn pa en ik nog een nachtje langer te blijven en op maandag terug te rijden, moe maar voldaan, met een hele speciale week achter de rug!

Foto’s: Photo Edith

200830 pikc 9