Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Racehall of Champions Arhus

Ruben mag driemaal naar podium op laatste racedag van het jaar
Arhus (Dk), 27 december 2019

Voor de laatste race van het jaar stapte ik op 26 december in de auto richting Denemarken, de Racehall of Champions is altijd een evenement waar ik graag aan mee doe, vanwege het hoge niveau van de rijders en zeker ook omdat het op een prachtige baan wordt gehouden. Dit jaar was alles op 1 dag, 27 december gepland, zowel een endurance race van 3 uur als de individuele kampioenschappen. Ik reed de 3 uur Le Mans race samen met mijn kartmaat Eliano de Vos. Er stonden maar liefst 25 team aan de start, een vol veld en dat beloofde wat voor de race. Er werd gereden in 3 verschillende gewichtsklassen, 65kg, 85kg en 100kg, waarbij het grootste deel van de teams op 85kg streed, zo ook wij. Na een vrije training van 18 minuten was het 8 minuten kwalificeren, hierbij pakte ik de 3e startpositie op enkele honderdsten achter de top 2 welke bestond uit 2 teams op 65kg. Hugo Leenaars was ook weer naar Denemarken afgereisd, een van de jonge Nederlandse talenten en hij pakte vanaf een 2e startpositie in het begin van de race knap de leiding. Ik zat in een groepje met 5 65kg rijders en dat was lastig rijden. Na een tijdje kwamen ook Nikolaj Marsengo (Consulting Denmark) uit Denemarken en Arnaud Teuwen (Hola Lulu) uit België er bij, 2 van onze concurrenten op 85kg.

91227 rhoc team

We moesten 3 kartwissels doen waarbij we van rijder mochten wisselen. Na een klein uurtje gingen we voor onze eerste kartwissel waarbij Eliano ging rijden. De kartwissels waren belangrijk, niet alleen om de volgende kart die je pakte, maar ook moest je de transponder en nummerplaatjes overzetten, het gewicht uit de kart halen en de stoelriemen vast maken voordat je kon vertrekken. Je kon dus veel tijd winnen of verliezen in de pits. Onze eerste wissel ging goed en we kwamen op de 2e plek te liggen achter team AIM die een hele snelle wissel hadden gemaakt en met de Deen Mathias Sponholtz voor onze neus reed. Eliano ging er gelijk langs maar werd een minuut of tien later weer terug ingehaald. Er werd nauwelijks blauw gevlagd en daardoor was ook het inhalen van achterblijvers cruciaal. Dit ging niet altijd even makkelijk bij ons, soms hadden we even pech dat een 65kg rijder werd ingehaald en dan een bocht later weer terug kwam. Hierdoor verloren we wat seconden op de leiders, maar we bleven op plek 2 met onder meet de Belgen van Hola Lulu en de Duitsers Andre Lohse en Daniel Burger achter ons.

91227 rhoc team1

Eliano reed bijna anderhalf uur voordat ik weer ging rijden. Ian Andersen reed op kop en ik kon het gat naar hem gestaag dichten. Met nog 15 minuten te gaan zat ik bijna op zijn bumper en gingen zij naar binnen de voor de laatste kartwissel. Dit deden ze goed en het zou erom gaan spannen waar wij uit zouden komen. Met onze laatste wissel ging ik door en onze wissel was redelijk, ik kwam net voor AIM weer de baan op. Helaas had ik een nagenoeg koude kart en gleed ik in de eerste ronde alle kanten op, ik moest gelijk in de verdediging maar uitkomen bocht stond dreef ik naar buiten en ging Mathias er langs. Ik probeerde om aan te pikken maar toen mijn banden op temperatuur waren was het gat van 2 seconden geslagen. Heel erg balen, een 2e plek was ons resultaat, zo’n halve minuut voor Hola Lulu met Dylan de Wolf, Filipe Vieira en Arnaud op plek 3.

191227 rhoc 100kg

Een uurtje later begonnen de 4 individuele kampioenschappen, 65kg junioren, 85kg, 100kg en 100kg old boys. In de 65kg klasse waren er weer veel deelnemers en werd er erg hard gereden. In de finale ging de strijd tussen Rayhan Mouoya en Victor Sparholt, een prachtig gevecht dat werd gewonnen door Victor. Hugo streed heel sterk mee in deze klasse met een podiumplaats in de heats, maar had in de finale pech met zijn kart en moest daarom genoegen nemen met een 9e plaats. De 85kg klasse was het sterkst bezet met veel Europese toprijders en in de heats ging het er bikkelhard aan toe. Veel agressieve acties en daarom ook veel penalties waarbij je een soort longcut moest pakken. Ik had in de eerste heat een slechte kart waarmee ik niet verder kwam dan de 10e plek, maar in race 2 en 3 kon ik hele belangrijke resultaten scoren met 2 3e plaatsen waardoor ik als 3e de finale in ging. Voor mij stonden Arnaud Teuwen en Ian Andersen, terwijl achter mij Nikolaj Marsenga en de Zweed Glenn Gyllin oplijnden. De top 4 was al snel weg van de rest van het veld waarin vele andere toppers rondreden zoals Filipe Vieira, Jannik Nielsen, Eliano de Vos, Mathias Sponholtz en Ayrton Walczak. Met nog een ronde of 5 te gaan was ik me aan het opmaken voor een aanval op Ian terwijl Nikolaj op mij de aanval inzette. Hij was net iets te laat en daardoor verloren we allebei veel tijd en kreeg hij een penalty. Ik had nu een flink gat op de nummer 4 maar was de aansluiting met de koplopers kwijt. Na een spannende finale finishte ik zodoende op plek 3, zeker een mooi resultaat maar misschien zat er wel meer in, Arnaud en Ian werden 1 en 2 en zo stonden er 3 oud winnaars op het podium.

91227 rhoc 80kg

In de 100kg klasse had ik iets minder concurrentie maar met mannen als Mathias Sponholtz, Andre Lohse en Daniel Burger was het geen 1,2,3tje om hier vandaag te winnen. Sponholtz leek de meest geduchte rivaal, maar hij ging in race 1 de mist in door 5kg te weinig mee te nemen en zo gaf hij zichzelf een hele slechte uitgangspositie voor de finale. In de 2e race had ik een prachtig gevecht met Daniel Burger met veel inhaalacties, uiteindelijk wist ik race 1 en 2 allebei te winnen en werd ik in race 3 3e nadat ik de penalty lane om onverklaarbare reden moest nemen. Zo mocht ik van pole position starten in de finale waarin Andre Lohse me vanaf de start onder druk zette. Ik kon hem echter van me afhouden en daarna een gat slaan toen hij in gevecht ging met de rijders achter hem. Casper Pilgaard wist zich echter van Andre te ontdoen en kwam gestaag dichterbij. Een aantal zenuwslopende ronden volgden waarbij ik me werkelijk geen foutje kon permitteren. Hij kwam met rasse schreden dichterbij maar gelukkig had ik net genoeg over om niet te hoeven verdedigen, met 2 tiende voorsprong won ik voor het 2e jaar op rij de 100kg klasse! Een super mooie afsluiting van het jaar. Daniel Burger legde beslag op de 3e plek na een bewogen laatste ronde met een aanvaring tussen Andre en Mathias in het gevecht om plek 3. Overladen met prijzen sloot ik mijn laatste racedag dus af met een 1e, 2e en 3e plaats, op naar 2020!!

91227 rhoc prijzen