Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Poeldijk 500

The Dutch Value geeft geen cadeautjes weg in Poeldijk
Poeldijk, 19 september 2020

De langste endurance race op een indoor kartbaan in Nederland werd op 19 september gehouden op de prachtige baan van Van der Ende Inn in Poeldijk, de Poeldijk 500! Een race die al jarenlang wordt georganiseerd door de race broers Jack en Ricardo van der Ende. Ook dit jaar waren er weer veel teams aanwezig, met 20 teams was de race zelfs helemaal uitverkocht. Met The Dutch Value doen we al jaren mee aan deze race en de afgelopen 4 jaar wonnen we ook de race de laatste jaren telkens in de opstelling: Rico Haarbosch, Lorenzo Stolk en mijzelf. Dit keer was Lorenzo er niet bij, maar hadden we met Joris Sturm een uitstekende vervanger. De Poeldijk 500 is altijd een race met veel deelnemers en een uitstekende sfeer, er zijn veel bedrijven en vriendenteams aanwezig die misschien niet allemaal even snel zijn, maar het maakt wel een uniek sfeertje. Net als de vorige twee jaar deed Rico de kwalificatie en ook nu pakten we geen pole position. We kwalificeerden als 3e en traditiegetrouw werd er gestart middels een heuse Le Mans start.

200919 500 ronden poeldijk 1

Rico was snel weg en na het vastklikken van de gordel reden we weg op plek 2, de nummer 4 pakte de kopstart maar Rico zou Rico niet zijn als hij nog in de eerste ronde de leiding had heroverd met een mooie inhaalactie. Zelfs met een iets mindere kart wist hij nog een voorsprong op te bouwen en daarmee was de toon meteen gezet. Ik ging als 2e en kon net als Rico de voorsprong iets uitbreiden. De 500 ronden zouden naar verwachting zo'n 10 uur gaan duren en ieder uur werd er in volgorde van de teamnummers van kart gewisseld, zodat de helft van alle teams (die op sterkte waren ingedeeld in 2 groepen) in elkaars kart reden, een super eerlijk systeem. Verder moest je ieder half uur nog een extra rijderswissel maken, waardoor je relatief korte, maar veel stints reed. Joris ging als 3e en had de snelheid meteen goed te pakken, hij had al zo'n 10 jaar niet meer in Poeldijk gereden, dat was voor Rico en mij wel anders. In het begin van de race kwam Joris dan ook iets te kort op de rondetijden van Rico en mij, maar gedurende de race werd dat verschil kleiner en kleiner en liet Joris dan ook zijn snelheid zien!

200919 500 ronden poeldijk 2

In de eerste uren had ik tweemaal last van een achterblijver, één keer verloor ik daar zelfs een seconde of 15 mee doordat ik even vast kwam te staan. De vele teams op de baan die veelal weinig competitie ervaring hadden waren soms even goed opletten, en dat maakte het ook extra uitdagend. De teams op de plaatsen 2, 3 en 4 waren enorm aan elkaar gewaagd, met onder meer het NJIKV-team dat in Poeldijk hun thuisbasis heeft, met enkele jonge talenten aan het stuur. Verder ook een team met oude bekenden die meestrijd om het podium, Marco de Jong en Dion van der Toorn reden samen met de jonge Wouter Poleij onder teamnaam DRS. Langzaam maar zeker konden we onze voorsprong verder uitbreiden en ondertussen pakte ik ook de snelste raceronde. Met het vallen van de avond hadden we zo'n anderhalve ronde voorsprong en ging het buffet open. Een welkome onderbreking en een heerlijke maaltijd gaven ons weer nieuwe energie om de laatste stints ook volle bak in te vliegen. De overwinning kwam in de laatste uren niet meer in gevaar, na 9 uur en 35 minuten moest er nog 1 rijderswissel gemaakt worden en ik mocht de laatste 5 minuten van de race volbrengen. Opnieuw werden we afgevlagd als winnaar in de Poeldijk 500, een top overwinning! Voor Rico was het al de 7e overwinning in deze endurance race, voor mij na 2014, 2016, 2018 en 2019 de 5e keer! Team NJIKV eindigde op plek 2, team DRS na een ontzettend spannende slotfase op plek 3 net voor de team Revanche op plek 4. Dank aan de sponsor en de organisatie voor weer een hele leuke racedag!

200919 500 ronden poeldijk 3