Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Indoor European Kart Challenge 2021

Ruben knokt zich naar 4e podium in 5 jaar
Middelburg, 9-10 oktober 2021

Het eerste lustrum van de Indoor European Kart Challenge (IEKC) bij Indoor Karting Middelburg vond plaats in het najaar. Normaal gesproken stond de 5e editie van het kampioenschap al in het eerste kwartaal op de planning, maar door Corona was er uitstel geweest. Dit leek ook zijn invloed te hebben op het deelnemersveld, want verschillende rijders die zich oorspronkelijk hadden ingeschreven kwamen uiteindelijk niet opdagen. Er stonden daarom slechts 48 rijders aan de start, een stuk minder dan de afgelopen jaren. Gelukkig waren er nog genoeg goede rijders om er een mooi kampioenschap van te maken. Op donderdag en vrijdag werd er getraind en op zaterdag gingen we van start met de eerste van maar liefst tien voorronden. Er waren per ronde zes groepen geloot, maar door de vele no shows waren er enkele groepen bij waarin maar zes rijders zaten, terwijl andere groepen uit tien rijders bestonden. Mijn eerste race met tien rijders wist ik te winnen, nipt voor mijn BlueStar teamgenoot Vica Schledz die sterk kwam opzetten tijdens de race.

211010 eikc div overall 01211010 eikc div overall 02211010 eikc div overall 03

Gelukkig besloot de organisatie meteen in te grijpen en werd er besloten om de groepen vanaf race twee opnieuw te loten en daarmee uit te gaan van 4 groepen per ronde met 12 rijders. Dit maakte de races in het vervolg een stuk leuker en eerlijker. In race 2 en 3 wist ik opnieuw te winnen, ondanks dat ik niet de beste karts had geloot en daarmee stond ik aan de leiding van het kampioenschap. Er was echter nog een lange weg te gaan en tijdens race 4 moest ik voor het eerst de overwinning laten lopen, ondanks opnieuw een pole position wist Vica me dit keer te verslaan na een spannende battle met onder meer Tim Leloux. In race 5 had ik een hele goede kart en kon ik gemakkelijk de maximale score binnentikken inclusief pole position en snelste raceronde. Omdat we dit weekend zoveel (maar liefst 12) races moesten rijden, was ik op het idee gekomen om mijn arsenaal aan kartpakken weer eens uit de kast te trekken en iedere race in een ander pak te verschijnen. Een hoop verkleedwerk dus, maar zeker leuk om nog eens wat oude herinneringen op te halen en mijn oude (nog bijna allemaal perfect passende) kartpakken weer eens aan te hebben. In race 6 had ik een iets mindere kart waarmee ik nog 2e kon worden en na een spannende battle in de laatste race met Rico Haarbosch en Danny van Domburgh sloot ik de dag af met 4 overwinningen en 3 tweede plaatsen!

211010 eikc div overall 04211010 eikc div overall 05211010 eikc div overall 06

Op dag twee ging het echt om de knikkers en hadden we eerst nog de laatste drie voorrondes af te werken. Dit ging niet helemaal volgens plan, want juist in een aantal zwaardere groepen had ik lastige karts waardoor het lastig was om overwinningen te scoren terwijl mijn grootste rivalen Rico en Danny dat wel deden. Ik finishte op een tweede, vierde en tweede plek en daarmee raakte het kampioenschap een beetje uit zicht. Als derde ging ik door naar de halve finale, waarvan er vier waren. In die halve finale moesten we allemaal om de beurt in dezelfde kart kwalificeren, ik pakte hierbij overtuigend pole position. In de race had ik helaas één van de mindere karts geloot en kwam de snelle Belg Arnaud Teuwen al snel op mijn bumper. Met een vroege pitstop probeerde hij een undercut te maken maar ik counterde hem goed en kon voor hem blijven. Met nog flink wat ronden te gaan moest ik echter in de verdediging, maar ik kon niet te extreem verdedigen want er moesten nog veel mensen pitten die dan mogelijk voor mij zouden kunnen komen. Uiteindelijk wist Arnaud er langs te komen en konden we als 1e en 2e (op gepaste afstand) finishen. Hierdoor hield ik mijn kansen op plek 2 in de eindstand in ieder geval in leven. De titel leek ver weg, want Rico wist wel zijn halve finale te winnen en liep dus nog een paar puntjes verder uit.

211010 eikc div overall 07211010 eikc div overall 08211010 eikc div overall 09

Voor de finale was er nog enige discussie over het format, maar uiteindelijk werd het reglement gevolgd en werd er een battle kwalificatie gedaan met de beste 14 rijders. Daarbij wist ik mijn eerste drie ronden te winnen tegen Jarno Hermans, Christian Douven en Danny, waardoor ik het (niet voor het eerst dit jaar) mocht opnemen tegen Rico. In tegenstelling tot het PIKC wist Rico me nu net wel te verslaan en had hij de eerste kartkeuze. In de race kon Rico al snel een gaatje slaan en ging zo onbedreigd op weg naar zijn 4e titel in 5 jaar tijd, ongelooflijk knap, er lijkt momenteel in Middelburg niemand te zijn die hem op snelheid kan verslaan. Ik was afhankelijk van wat Danny ging doen voor plek 2, want ik had nog wat punten te overbruggen. Ik kon makkelijk wegrijden van de rest en zag ondertussen dat achter mij, Christian en Vica opschoven naar voren en daarmee kreeg ik de 2e plek in de eindstand in handen.

211010 eikc div overall 10211010 eikc div overall 11211010 eikc div overall 12

Mijn 4e podium in 5 jaar IEKC en daar was ik toch wel erg blij mee gezien ook wel de moeilijke loting die ik had gehad. Het was enorm spannend om plek 3, maar uiteindelijk was het Vica die knap derde werd, Danny 4e en Christian wist Arnaud net te verslaan voor plek 5. De top drie kreeg mooie trofeeën en ook nog prijzengeld! De winnaars in de overige categorieën waren Dennie Sturm bij de Masters, Vica bij de junioren en Esmee de Vilder bij de dames, allen gefeliciteerd! Hopelijk zijn er volgend jaar weer wat meer rijders aan de start te vinden om er weer een mooie 6e editie van te maken.

211010 eikc podium