Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Belgian National Championship 2019

Comeback Ruben strand op 5e plaats
Dolhain (Be), 16/17 november 2019

Voor het 4e jaar op rij werd door voormalig wereldkampioenen indoorkarting, Gregory Laporte en Mathias Grooten, het Belgian National Championship georganiseerd, 1 van de qualifiers voor het Indoor Kart World Championship dat volgend jaar wordt gehouden in Portugal. Een zeer sterk deelnemersveld van 60 rijders uit heel Europa stond aan de start van deze 4e editie, voor mij de 3e keer dat ik meedeed en dit keer stond ik als titelverdediger afgedrukt op alle posters van het event. Ik had er enorm veel zin in en op zaterdagochtend ging ik onder ijskoude omstandigheden de baan op voor een aantal trainingsheats. Later die dag ging het kampioenschap van start met op dag 1 3 van de 5 voorrondes. Iedere race werd voorafgegaan door een one lap kwalificatie en er moest 1 shortcut in de race genomen worden, voor zowel de snelste kwalificatieronde als de snelste raceronde was 1 extra punt te verdienen, deze wogen relatief zwaar door gezien de puntentelling.

191117 bnc post

Na de kwalificatie van race 1 werd ik pas als 11e naar voren geroepen, vreemd, want mijn ronde voelde niet slecht aan en bij het begin van de race merkte ik dat ik meteen een stuk sneller was dan de mensen om mij heen. Na een minuut of 5 racen werd echter de rode vlag gezwaaid en bleek dat er 2 transponders waren omgewisseld, waaronder die van mij. Een opluchting, want de race begon opnieuw en ik mocht nu starten vanaf een 3e plek. In de race namen de rijders voorin allemaal vrij snel de shortcut, met deze shortcut won je slechts enkele seconden, en daardoor was het risico dat achterblijvers voor je neus kwamen te groot als je hem bij de eerste de beste mogelijkheid (in ronde 2) niet zou nemen. Dit zorgde er eigenlijk voor dat het tactische element waarvoor de shortcut bedoeld was, eigenlijk niet echt een tactisch element was. Aan kop van de race streden de Belgen Jimmy Gaspard en Opnithi Puyato om de leiding, deze ging na een mooie inhaalactie naar Jimmy en ik reed daarachter naar een 3e plek. In race 2 had ik ook een goede kwalificatie en dit keer startte ik als 2e. In de race zat ik telkens vlak achter Selina Balneger die de deur goed dichthield, terwijl Yoan Medart mij vanaf achteren probeerde aan te vallen. Een aantal ronden voor het einde liet ik me verrassen en wurmde hij aan mij voorbij door een piepklein gaatje, hierdoor was ik zeker niet tevreden over deze race.

191117 bnc ruben achter

In race 3, had ik een zware groep en weer geen geweldige kart, dit kwam me duur te staan aangezien ik als 8e kwalificeerde en in de race niet verder dan een 6e plek kwam, hierdoor zakte ik in het klassement naar een 16e plaats, aangezien het slechtste resultaat ook nog voor 50% meetelt in de ranking. Op zondag was er dus werk aan de winkel, want slechts de top 12 zou zich kwalificeren voor de grote finale. In race 4, de eerste van de dag op zondag met temperaturen onder het vriespunt, had ik een top resultaat door te winnen, terwijl ik ook de pole position had gepakt. In race 5 finishte ik als 2e achter Stefan Verhofste en net voor Christian Douven die de hele race op mijn bumper zat. Ook deze keer bleek weer dat de kwalificatie essentieel was aangezien inhalen zeer moeilijk was. Daarna was het tijd voor de halve finale, ik stond inmiddels weer op plaats 7 in de stand en had een middelmatige kart voor mijn halve finale. Hiermee kon ik als 5e kwalificeren en na mooie duels met de Duitsers Thomas Schaller en Marcel Schlenker finishte ik als 4e. Geen top resultaat, en daardoor bleef ik op positie 7 in de stand en dat betekende dat ik slechts als 7e mijn kart kon kiezen voor de grote finale die uiteindelijk beslissend was voor het eindresultaat.

191117 bnc ruben

Na het kiezen van de karts werd de kwalificatie afgewerkt in 4 groepen van 3 rijders die steeds 3 kart afwisselden voor hot lap kwalificaties. In 2 karts ging mijn hotlap erg goed, maar helaas was mijn 3e ronde niet goed en daardoor had ik gecombineerd de 7e tijd, wat dan ook mijn startpositie voor de 40 ronden durende finale betekende. In de finale mocht iedereen 2 shortcuts nemen en dit keer was het met 12 toprijders op de baan wel een optie om te wachten met het nemen van de shortcuts. Dit deed ik dan ook, aangezien inhalen op de baan nagenoeg onmogelijk was en de meeste rijders voorin direct door de shortcut vlogen. Mats de Jong en Rico Haarbosch reden achter mij na ook een mindere kwalificatie en zij volgden dezelfde strategie. De tijdens lagen gigantisch dicht bij elkaar en daardoor werden er nauwelijks verschillen gemaakt. Yoan Medart, Michael Schottler en Marc Schings reden vanaf de start op kop en kwamen ook in die slagvolgorde over de finish, een geweldig resultaat voor Yoan, een echte toprijder die niet vaak grote titels wint, maar dit keer was het wel raak en won hij verdiend de BNC titel 2019. Ook Michael en Marc waren super sterk het hele weekend en dus geen schande om achter hun te finishen.

191117 bnc podium 1

Met nog enkele ronden te gaan nam ik mijn shortcuts en hiermee haalde ik zowel Bastien Cabrera als Florian Bredohl in, ik kwam zij aan zij te rijden met Opnithi die misschien wel het snelste van iedereen was in de finale maar ook van achter had moeten komen. Toen hij me opmerkte probeerde hij de binnenkant af te schermen waardoor ik een metalen pin in de bandenmuur raakte en even loskwam van de grond, dit was voor de wedstrijdleiding reden om onze posities om te draaien en daardoor finishte ik als 5e net achter Christian Douven en dus voor Opnithi. Achter ons speelde zich een gevecht af voor de titel bij de junioren, en door een inhaalactie van Rico op Bastien voor de 7e plek in de race kon Eliano meeglippen voorbij Bastien en pakte daarmee de titel bij de jeugd, ook voor hem een hele mooie prestatie tegen concurrenten op hun thuisbaan. Al met al een mooi kampioenschap waarbij de kwalificaties (en in mindere mate de kartloting in de voorrondes) erg bepalend waren, hierin kwam ik net iets te kort, maar met zo’n sterk deelnemersveld (vice wereldkampioen Dennis Holler haalde bijvoorbeeld niet eens de finale) is dit zeker geen slecht resultaat.

191117 bnc deelnemers