Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting Grand Prix Swalmen

Ondanks matige dag toch podium in Swalmen
Swalmen, 12 september 2020

Na de seizoensouverture in Eupen, de mislukte race in Wavre en de inhaalraces in Brussel en Roosendaal in de zomer, was het nu tijd voor de Grand Prix van Swalmen in het Formula Karting seizoen 2020. Op vrijdagavond werd er door de meeste rijders al even getraind, en ook ik was van de partij. De baan was nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, een mooi parcours waar je goed kan inhalen. In de eerste race had ik een redelijk goede kart maar liet ik me in de kwalificatie te veel afleiden door de rijder achter me en kwalificeerde ik mezelf als 5e. In de race was ik gebrand om naar voren te komen en als snel schoof ik een plekje op naar de 4e plaats. Even later kreeg ik Christian Douven in het vizier, mijn belangrijkste rivaal in de titelstrijd, en ik naderde hem snel. Nog voordat hij achterom had gekeken zette ik de aanval in en was ik hem mooi voorbij. Op plek 1 reed thuisrijder Vica Schledz die heel snel onderweg was en voor mij buiten schot was. Opnithi Puyato reed nog wel voor me, maar hij ging vol in de verdediging. In de bocht na het afgaan van de brug probeerde ik in de slotfase van de race hem in te halen. Dit was een erg late actie en er was weinig ruimte, waardoor we met z'n tweeën rechtdoor schoten en zowel Christian als Ian Lepelaar ons voorbij gingen. Achteraf gezien kostte het mij dus een positie en gaf ik ook Christian enkele punten cadeau, geen slimme actie dus en ik mocht niet klagen om zonder waarschuwing de race af te sluiten.

IMG_7787

In race 2 had ik geen goede kart en ook mijn kwalificatie was weer niet top. Opnieuw moest ik een inhaalrace rijden terwijl aan kop van het veld Christian, Vica en Opnithi de dienst uitmaakten. Met een paar mooie inhaalacties kon ik nog wel een 4e plek veiligstellen en bleef daarmee in de race voor het podium. In race 3 had ik een matige kart maar kon nu wel een goede kwalificatie rijden. Na een inhaalactie op Jeff de Vilder kon ik in de race van plek 4 naar plek 3 gaan, terwijl Vica en Christian er opnieuw een één-tweetje van maakten, zij gingen strijden om de dagzege. Ik had in race 4 veruit mijn minste kart en moest alle zeilen bijzetten om punten te sprokkelen. Christian pakte zijn 2e zege van de dag, waardoor de strijd om plek 1 heel spannend bleef en nu Christian ook aan kop ging. Vica had een hele slechte kart en haalde er toch nog knap een 4e plek uit, net achter Guillermo van Pamelen en Matteo Duval. Ik werd 5e, net voor Opnithi waardoor ik in de strijd om plek 3 wel goede zaken deed. Dat was dan voor vandaag ook het hoogst haalbare en ik moest hopen op een overwinning voor Vica, aangezien hij iets verder achter staat in het kampioenschap.

IMG_7783

De laatste race was daarom dus vooral spannend voor de dagzege, en ik moest Opnithi nog in de gaten houden voor plek 3. Ik had een goede kart, maar mijn kwalificatie was niet grandioos waardoor ik van plek 4 moest starten. Opnithi en vooral Christian stonden wat verder achterin en dat kwam mij niet verkeerd uit. Vica stond namelijk voor me, en als de stand zo zou blijven zou hij alsnog de dagzege pakken. Ik viel hem in de race dus niet aan, ondanks dat ik een goede kart had, maar voor mij was er niks meer te halen. Ik behield mijn positie terwijl Mike de Zutter een mooie 1e plek pakte voor Jeff de Vilder die vandaag allebei erg sterk reden! Ik stelde daarmee een 3e plek veilig, waarmee ik de schade op Christian met een 2e plek beperkte en de leiding in het kampioenschap met 3 punten voorsprong behield. Vica pakte dik verdiend de dagzege, wat een jaar maakt hij door, ook in mindere karts was hij vandaag erg sterk, nu dus ook zijn 1e overwinning in FK1.

IMG_7784