Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Racehall of Champions

Ruben sluit succesvol racejaar mooi af in Denemarken
Aarhus (DK), 27/28 december 2017

Op dinsdag 26 december ging ik samen met mijn vriendin Edyta naar Denemarken voor de laatste race van het jaar, net als in 2015 en 2016 sloot ik het jaar af met de Racehall of Champions op de prachtige indoorbaan van Aarhus. Op dinsdag reden we een trainingssessie en op woensdag begon het evenement met het individuele kampioenschap. Er waren 3 klassen, de junioren reden op 65kg, dan de senioren op 90kg en de old-boys (boven de 35 jaar) op 100kg. Er was gekozen voor een bijzondere kwalificatie-opzet waarbij je in 2 karts 1 rondje moest rijden en vervolgens je snelste tijd gold als kwalificatietijd voor alle 4 de heats. De groep van 34 rijders werd in 4 gedeeld en na de 1e ronde wisselde de snelste en langzaamste rijder van kart, de op 1 na snelste en de op 1 na langzaamste etc. Mijn plan was om te kijken of ik in de 1e ronde een goede kart had, en zo niet heel langzaam te rijden zodat ik in de 2e ronde de kart van de snelste rijder zou hebben. Dit laatste gebeurde en ik kreeg een prima kart voor de 2e omloop. Hiermee kwalificeerde ik me als 3e in onze groep en 7e in totaal, wat een klein beetje tegenviel gezien het lekkere gevoel dat ik aan de trainingen had overgehouden. We reden telkens met 28 man op de baan en ik startte de heats als 5e of 6e.

IMG_0147

Mijn heats verliepen met wisselend succes, in de 1e heat kon ik van 6 naar 3 rijden waar ik erg tevreden mee was, want de heats duurden maar 10 ronden dus je had niet veel tijd om plekken goed te maken. De 2e heat ging een stuk minder, met een matige kart werd ik slechts 11e. In heat 3 en 4 werd ik 5e en 4e en zo stond ik ook na de heats 7e. Er werd vrij agressief gereden en vooral in het middenveld was het nodige duw- en trekwerk te zien, wat jammer was. De finale duurde 12 ronden en ik wilde heel graag naar voren knallen. Mijn finale verliep heel erg goed, al in de 2e ronde kon ik 2 plekken inhalen om vervolgens de jacht te openen op landgenoot Ayrton Walczak en de Deen Nicolaj Kandborg die ik beide kon inhalen. Mijn kart was een goede middenmotor en Ian Andersen en Mathias Sponholtz reden nog voor me, geen onbekenden aangezien zij het afgelopen WK ook voorin meestreden. Ian had een hele goede kart en reed al de hele dag sterk, hij verdween aan kop van het veld nadat hij vanaf plek 4 was gestart en al snel zijn weg naar voren had gevonden. Ik liep wel in op de Deen Sponholtz, en kon het gat nagenoeg dichten, maar in de ronde dat ik bijna kon aansluiten werd er afgevlagd en dus was een 3e plek mijn deel. Hier was ik erg blij mee, realistisch gezien was dit vanaf een 7e startpositie een heel goed eindresultaat en zeker in zo’n sterk veld. Edyta kende ook een hele goede dag, ze kwalificeerde zich eerst al knap als 24e en laatste voor de grote finale, om daarin vervolgens in 12 ronden naar een hele mooie 16e plek te rijden!

IMG_0224

Op donderdag 28 december stond er voor het eerst een 5 uurs endurance race gepland waarin 18 teams het tegen elkaar op gingen nemen. Ik vormde een team met 2 concurrenten van gisteren, Nicolaj Kandborg en Ayrton Walczak. Een sterk team want we hadden gisteren al allemaal laten zien dat we de snelheid hadden. Na een korte training en een kwalificatie van 8 minuten, startte Nicolaj de race vanaf een 3e positie. We moesten in de race 5 kartwissels maken waarvan 1 een tankstop was en de andere 4 ook een rijderswissel bevatten. In het eerste deel van de race hadden wij een kleine aanvaring met het team van Ian Andersen en de Italiaan Michele Ottini, hier kwamen wij goed weg zonder penalty, en één van onze andere concurrenten kreeg wel een penalty voor het wegduwen van een achterblijver. Toen deze weigerde de penalty te nemen ontving het team een zwarte vlag. Na zo’n anderhalf uur ging ik erin en kon meteen een lekker tempo pakken. Ik haalde de nummer 1 (een lokaal Deens team) direct in en kon vervolgens flink weglopen van hun en het team van Andersen/Ottini. In het 3e uur moesten we een verplichte tankstop doen en net voor mijn tankstop zette ik Ottini op een ronde. Na de tankstop nam Ayrton het van mij over toen we zo’n 3 uur en een kwartier onderweg waren. Hij ging ook lekker en we leken in een uitstekende positie te rijden. Het Deense thuisteam kwam met Michele Gatting wel weer sterk opzetten, en dus moesten we in het laatste uur nog even goed bij de les zijn. Ik deed nog een stint van 35 minuten en kon toen onze voorsprong van ruim een ronde consolideren. Ayrton maakte de laatste 20 minuten vol en na 5 uur wedstrijd wonnen we comfortabel de wedstrijd, een hele mooie overwinning om het racejaar mee af te sluiten.

IMG_0223