Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

ZIKK race 5

Veersedam kraait victorie na knotsgekke race
Middelburg, 5 december 2016

Op Sinterklaasavond, maandag 5 december stond race 5 van het ZIKK seizoen gepland. 8 teams waren weer vol goede moed naar de kartbaan van IKM getrokken en het was koud, dat betekende dat er vandaag wellicht snelle tijden inzaten. Dit bleek al direct in de kwalificatie, waarin wij helaas werden uitgeschakeld in de 1e ronde door Mike van Auto Sturm. Uiteindelijk waren het Patrick en Lorenzo die voor Klaver 4 en Haarbosch de laatste battle uitvochten. Klaver 4 had veel vertrouwen door de slechtste kart mee te nemen en dit betaalde zich helemaal uit, Patrick pakte overtuigend de pole position en een extra punt, nam zelf de beste kart mee naar de race en gaf Lorenzo een hele lastige! Wij startten vanaf plek 5 en Mika werkte zich al snel op naar voren. Lorenzo had het zoals verwacht moeilijk, hij probeerde van alles in de eerste ronden van de race, maar verloor hierdoor alleen nog maar meer tijd. Patrick had na 4 ronden al 10 seconden voorsprong op Haarbosch en dat liet zien dat een beetje lef in de battle kwalificatie grote gevolgen kan hebben. Auto Sturm kon nog redelijk in de buurt blijven maar Patrick sloeg een enorm gat, terwijl Mika rond P3/P4 rondreed.

15317771_10209924747947892_8481936197947424521_n

Tegen het einde van de eerste stint was het zenuwachtige gedoe rond de pitstraat weer begonnen, iedereen wilde een goede kart zien te pakken en zo ook wij. Echter ging opeens de toeter en shit, net als in race 1 waren wij de klos. We verloren veel tijd en ongeveer 3 posities, maar erger nog, we kregen ook een kapotte kart terug en in de ronden daarna verloor Mika zo’n 3/4 seconden per ronde op bijvoorbeeld Patrick (44ers om 40.9). Hierdoor moesten we eerder dan gewild gaan pitten en hadden we tot overmaat van ramp ook nog een hele vervelende kart voor stint 2. Een goed resultaat in deze race zonder strafseconden leek zo al na 25 minuten in rook op te gaan, en dat zou heel zuur zijn. Maar gelukkig werden we een beetje terug in de wedstrijd geholpen door Klaver 4. Patrick had zo’n beetje het hele veld op driekwart ronde gereden, maar nam met de toeter te veel risico, stond te laat stil en kreeg een 45 seconden penalty aan zijn broek, weg kansen op de overwinning, zeker gezien zij ook nog 30 strafseconden hadden. Er was nog een ander team te laat en zo werd de stand flink op zijn kop gezet. Marcel ging bij ons als 2e en wist wat hem te doen stond, alles eruit halen. Dit deed hij fantastisch want hij kon op sommige teams zelfs nog tijd winnen en hield daarmee de kans op een podiumpositie in leven.

15384372_10209924752828014_4369318959024853949_o

Veel zou wederom gaan afhangen van de kartwissel en we stonden met z’n allen op scherp. Dit keer zat het wel mee en kon ik instappen in een hele goede kart. Al snel klokten we de snelste rondetijden van het veld op dat moment en de achterstand slonk snel. Vanaf plek 5 kon ik mijn weg naar voren banen door eerst Rico met een shortcut in te halen, ik wilde geen risico nemen op meer tijdsverlies als hij zou gaan verdedigen, dus besloot ik de shortcut meteen te nemen zodat ik van Haarbosch af was. Hiermee gaf ik wel een klein tactisch voordeel uit handen, maar wilden we nog voor de overwinning gaan dan konden we ons niet nog meer oponthoud permitteren. Even later ging opnieuw de toeter, ik weet niet meer precies wie het was maar in ieder geval niemand uit de top 4. Ik had wel even tijd om de situatie in de race te overzien en die was nu als volgt: Eliano reed voor de Looff op kop, 5 seconden daar achter Annelien voor Auto Sturm, daarna ik op een seconde of 3 en dan Rico daar weer 6 seconden achter. Nog veel mogelijk dus, al hadden wij een shortcut minder dan de rest. Ik ging er nog eens goed voor zitten en kon vrij snel de leiding overnemen, de verschillen in tijden waren vrij groot en dus leek het mij verstandig om helemaal tot het einde van de wisselperiode door te rijden. Zodoende kon ik zowel de snelste ronde nog aanval als ook 6/7 tiende per ronde extra voorsprong pakken.

15350729_10209924770228449_7337751300096209378_n

De rest van ons team dacht daar echter anders over en wilde mij naar binnen halen. Dit leek mij echter geen goed plan en ik reed met gemengde gevoelens nog een drietal ronden door. Omdat ze bleven seinen besloot ik dan toch maar de pits in te duiken. Een verrassing, want Cuma stond klaar om de laatste stint te doen, we zetten de joker in en het was ongelooflijk spannend. De andere teams jaagden op ons, met eerst Joris van Auto Sturm, dan Adriaan van de Looff en Danny van Haarbosch. Danny haalde eerste Adriaan in en zette daarna koers richting Auto Sturm. Dit alles op slechts een seconde of 7 achter ons, wetende dat zij de shortcut nog te goed hadden. Auto Sturm maakte vervolgens een tactische fout door de shortcut te nemen, juist toen Haarbosch was aangesloten. Zo gaven ze Haarbosch vrij baan en gaven ze ook de kans om ons via de shortcut in te halen uit handen. Uiteindelijk eindigde Auto Sturm daardoor op plek 3.

15391099_10209924772748512_1194862685383946958_n (1)

Danny was verstandig en wachtte langer met zijn shortcut, maar Cuma reed tot ieders verbazing schitterende tijden en liet Haarbosch nauwelijks nog dichterbij komen. We roken de overwinning en jawel, ondanks alle tegenslag in de eerste helft gingen we er vandaag toch weer vandoor met de overwinning! De 3e uit 5 races en daarmee staat ons aantal overwinningen al op gelijke hoogte met heel vorig seizoen. We zijn er nog lang niet, maar we mogen tijdens de feestdagen wel even genieten van de zelf verzonnen titel van ‘Winterkampioen’, deze werd dan ook gevierd met de vertrouwde pilsjes en borrelhapjes. Tot in 2017!