Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Halve Marathon Klazienaveen

Ruben loopt halve marathon in Drenthe
Klazienaveen, 29 mei 2016

2016-5-29 Drenthe Loopfestijn Klazienaveen 6

Op zondag 29 mei deed ik voor de 2e keer mee aan het Drenthe Loopfestijn, een hardloopevenement in het Drentse Klazienaveen waarbij verschillende afstanden worden gelopen. Ik had me net als vorig jaar ingeschreven voor de halve marathon. Samen met mijn moeder gingen we die kant op, zij deed mee aan de 10km. Ik had me voorgenomen om me vandaag te richten op mijn PR dat ik eerder dit jaar op het snelle parcours van de CPC Loop in Den Haag had gelopen (1u27m28s). Dit was een hele scherpe tijd, zeker gezien de weersomstandigheden die toen vrijwel ideaal waren. Dat was nu wel anders, het was warm en vooral redelijk benauwd. Al snel in de wedstrijd merkte ik dat ik veel vocht verloor en dus veel moest blijven drinken. Ik pakte ook iedere sponspost mee om verkoeling te zoeken. Het was afzien maar mijn 1e ronde van zo’n 10km ging in een gemiddelde dat maar net boven het schema van mijn PR lag. Ik heb sinds kort een TomTom horloge met GPS aangeschaft waardoor ik nu tijdens het lopen mooi kan zien op wat voor tempo ik loop. In de 2e ronde was het heel erg zwaar, ik hoopte op een regenbui die voorspeld was, maar deze bleef uit. Ik kon mijn tempo handhaven en finishte in een tijd van 1 uur 27 minuten en 58 seconden, exact 30 tellen boven mijn PR. Ik was, gezien de lastige weersomstandigheden, heel erg tevreden met mijn tijd en aan mijn positie was ook wel af te lezen dat ik zeer tevreden mocht zijn. Ik was namelijk 15e van de 288 lopers geworden, wetende dat er ook enkele Kenianen mee deden voorin het veld, was dit gewoon een uitstekend resultaat. De medaille was heel erg gaaf en met veel plezier heb ik later op de dag nog mijn ma aangemoedigd op haar 10km, ook zij bleef maar net boven haar PR met een tijd in de 55 minuten.

2016-5-29 Drenthe Loopfestijn Klazienaveen 10

Enschede Marathon

Ruben naar toptijd in 5e marathon
Enschede, 17 april 2016

Op zondag 17 april ging ik voor de 5e keer de ultieme uitdaging aan in de moeder aller sporten, de legendarische 42.195 meter hardlopen, beter bekend als de marathon. Na mijn 4e marathon in 2014 waarin ik een PR liep van 3 uur en 48 minuten (gemiddeld 11 km/h) besloot ik een tijdje geen marathon te doen vanwege een te druk schema en de enorme belasting. Eind 2015 begon het echter toch weer te kriebelen en ik begon aan een voorbereiding van 5 en een halve maand op een nieuwe poging om wederom de finish te halen en uiteraard weer in een snellere tijd. In mijn vorige marathons moest ik telkens veel snelheid inleveren in de loodzware 2e helft, dat wilde ik dit keer beter doen door vroeg te starten met trainen en langzaam het aantal kilometers op te bouwen. Dit zou ook moeten helpen om minder last te hebben na afloop van deze slijtageslag. De voorbereidingen verliepen heel erg goed, mijn zelf geschreven trainingsschema kon ik goed afwerken zonder veel tegenslagen en in enkele wedstrijden kon ik mooie tijden noteren en zelfs 3 wedstrijdjes winnen!

IMG_1977 (1)

De laatste dagen voor de marathon voelde ik dat de gezonde spanning in mijn lichaam zich opbouwde, ik was volledig gefocust op de race en had me de laatste dagen zo goed mogelijk proberen te prepareren met betrekking tot slaap en voeding. Mijn pa en ma waren meegereisd naar Enschede om me aan te moedigen en ma deed ook nog zelf mee aan de 10 kilometer. Ik startte ’s ochtends om 10 uur aan mijn grote avontuur onder mooie omstandigheden, een graad of 9, weinig wind en een zonnetje. 20 minuutjes later begon ook moeders aan haar wedstrijd, zij liep een heel mooi PR op de 10km in 55 minuten en 12 seconden (bijna 11 km/h)!! Ik had pa instructies gegeven om op 3 verschillende punten op de route klaar te staan met bidons en eten, uit ervaring wist ik dat dit cruciaal is voor de energie in de laatste anderhalf uur. Ook had ik een bidon laten afzetten op het 20km punt. Ik begon de wedstrijd op een tempo van 14km/h, een stuk onder mijn normale wedstrijdtempo, maar je mag in het begin natuurlijk niet te veel krachten verspelen. Na een kilometer of 10 merkte ik op mijn horloge dat mijn tempo iets zakte richting de 13,5 km/h.

IMG_1985

De halve marathon kwam ik door net onder de 1 uur en 32 minuten (13,7 km/h), zo’n 4 en een halve minuut boven mijn PR op de halve marathon en dat was uitstekend en volgens plan. Ik had nog genoeg energie over en pa stond perfect klaar om me te voorzien van nieuwe energie. Het 2e deel is altijd weer bizar zwaar, vooral vanaf een kilometer of 28 gaan de kilometers voor je gevoel steeds langzamer voorbij en ik kreeg ook nog een klein buitje op mijn nek. Toch kon ik een tempo van rond de 13km/h handhaven en het was vooral mentaal doorzetten. Na 34km kwam ik pa (en inmiddels ook ma) voor de laatste keer voor de finish tegen en nu moest ik het alleen doen. Terwijl mijn hele lichaam protesteerde de laatste 6 kilometer en ik tegen de kramp aanzat, kon ik toch blijven lopen in een tempo van zo’n 12,5 km/h. Ik wist dat ik niet mocht gaan lopen want dan verlies je enorm veel tijd. Boven verwachting kon ik mijn tijden nog redelijk vlak houden in de laatste kilometers en ik klokte een eindtijd van 3 uur, 10 minuten en 47 seconden, een supertijd voor mij. Heel veel training en hard werken had zich dubbel en dwars uitbetaald, dit smaakte mega goed en de medaille die ik kreeg koesterde ik met het laatste beetje energie dat ik nog in me had! Op de massagetafel na de finish realiseerde ik me dat ik een gemiddelde van 13,27km/h had gelopen, heel mooi, met dus een 2e halve marathon in 1 uur en 38 minuten en dat was top. Mijn ultieme droom om eens onder de 3 uur te lopen komt nu wel ineens een stuk dichterbij. Hard blijven trainen dus en wellicht volgend jaar weer op jacht naar een nieuwe record!

IMG_1987

Halve Marathon CPC Loop

Ruben naar dik PR op de halve marathon
Den Haag, 6 maart 2016

Voor de 4e keer stond ik vandaag aan de start van een halve marathon en nog nooit was ik zo goed voorbereid als nu. De CPC loop in Den Haag is de sterkst bezette en meest populaire halve marathon van Nederland en geldt dan ook als het officiële NK halve marathon. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee in Den Haag en liep ik 1 uur, 32 minuten en 53 seconden. Later dat jaar scherpte ik die tijd met nog 43 seconden aan naar mijn huidige PR. Net als vorig jaar wilde ik graag onder de anderhalf uur lopen (14 km/h) en gezien mijn huidige vorm leek me dat realistisch. Een halve marathon is echter lang en het is altijd afwachten hoe het gaat. Eerst was mijn ma aan de beurt die meedeed aan de 10km eerder op de dag. Ze deed het erg goed en kwam mooi binnen het uur (59 minuten en 8 seconden) aan bij het Malieveld. Samen met 10000 andere hardlopers ging ik om half 3 van start.

IMG_0263 (1)

In de eerste kilometers was het enorm dringen en daardoor kwam ik niet echt lekker in mijn ritme. Ik mocht dit jaar in startvak B starten in plaats van C, gebaseerd op mijn tijd van vorig jaar. Qua tempo was dit eigenlijk nog wat te langzaam en in de eerste kilometers haalde ik veel mensen in. Vanaf kilometer 6 kwam ik beter in de wedstrijd en nam ik langzaam maar zeker afstand van mijn richttijd van 1 uur en 30 minuten. Ik kon een tempo van net boven de 14,5 km/h lopen en dat was voor mij heel erg goed. Het weer was met een graad of 7 super, niet te veel wind en slechts 2 hele kleine buitjes zorgden juist voor wat verkoeling. De kilometers vlogen snel voorbij en pas met nog een kilometer of 4 te gaan moest ik er iets meer voor werken en zakte mijn tempo een klein beetje terug. Desondanks kon ik een goed ritme houden en ging ik af op een hele mooie eindtijd. De laatste kilometer was genieten tussen de duizenden toeschouwers, en na 1 uur, 27 minuten en 28 seconden passeerde ik zeer tevreden de finish in een dik PR. Als 519e van de 10000 lopers was ik ook blij met mijn positie! De komende weken zal ik verder trainen om in april voor de 5e keer te starten in een hele marathon, dat wordt vast weer enorm afzien.

160306 cpc

Halve van Axel

Ruben wint eerste hardloopwedstrijd in Axel
Axel, 27 februari 2016

12764868_603882253110914_6237811880117882450_o

Op zaterdag 27 februari deed ik mee aan een hardloopwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen georganiseerd door de Roadrunners Axel over 10,6km. In voorbereiding op de halve marathon CPC Loop in Den Haag van 6 maart en de marathon van Enschede op 17 april deed ik aan deze loop mee. Mijn belangrijkste doel was om gewoon een goede tijd te lopen, want met 56 deelnemers maakte ik mezelf weinig illusies. Na een maand of 4 hard getraind te hebben was ik echter wel goed in vorm voor mijn doen en het was met een graad of 5 en een heerlijk zonnetje fantastisch loopweer. De wedstrijd ging over 2 ronden en de kortere 5.95km deed 1 ronde en die liepen dus tussen ons in het begin van de wedstrijd. Daaronder ook mijn sportieve moeder die knap in de middenmoot eindigde. Na 1 ronde vielen de 5km lopers eruit en gaf mijn vader langs de kant van het parcours door dat ik op de 4e plek lag! Dit verbaasde me en ik twijfelde of het wel klopte, maar ik zag inderdaad 3 lopers voor me en daarvoor de fietser die voor de leider in de wedstijd reed. Ik had mezelf dit keer kunnen beheersen en was niet te hard van start gegaan. Het gat naar de 3 voor me was nog redelijk groot, maar ik wilde toch een poging wagen om het gat te verkleinen want zo vaak krijg ik niet de kans op een top 3 klassering.

12718231_603882746444198_5233246422935118717_n (2)

Met nog een kilometer of 4 te gaan merkte ik dat ik langzaam inliep, en er kwam nog een stuk wind tegen wat mij wel goed lag. Met nog 2 kilometer te gaan kon ik zowaar de aansluiting krijgen met de loopster in 3e positie en samen met haar dichtte ik het gat naar de 2 koplopers, 2 Belgen. Het was doorbijten want mijn 2e ronde liep ik rond de 16km/h gemiddeld, voor mij een tempo dat ik normaal nooit haal en dus liep ik ver boven mijn kunnen. In de laatste kilometer plaatste 1 van de Belgen een versnelling en ik was de enige die kon volgen, ik wist dat ik hem nu niet mocht laten gaan. Met het opdraaien van het laatste rechte stuk versnelde hij nog eens, we liepen nu zeker 17 km/h en het was alles of niks. Ik kwam naast hem en meteen op dat moment zag ik hem vertraging met nog een paar honderd meter te gaan, nu pakte ik door en stoof op de 1e plek af. Met 6 seconden voorsprong won ik de wedstrijd in een gemiddelde van ruim 15.3 km/h, voor mij een absolute super uitslag, zowel qua tijd als qua positie natuurlijk en ik won zowaar een mooie glazen trofee! Een super voorbereiding voor de CPC loop van volgende week.

fotoclub axel

CPC Loop Halve Marathon

Persoonlijk record op de halve marathon in Den Haag
Den Haag, 8 maart 2015

150308 cpc start

Op zondag 8 maart deed ik voor de 2e keer mee aan een halve marathon. Dit keer stond ik aan de start van veruit de grootste halve marathon van Nederland, de CPC Loop in Den Haag. Met 13.000 deelnemers vertrokken we rond half 3 vanaf het Malieveld. Zo’n groot evenement heeft veel voordelen zoals een goede organisatie, een mooie route en veel publiek, maar ook zeker nadelen. Dit ondervond ik tijdens het 1e deel van de race, omdat ik slechts in het 3e startvak mocht starten moest ik enorm veel mensen inhalen in het begin van de wedstrijd. Dit kostte enorm veel energie en tijd, want het was enorm druk en hierdoor verloor ik mijn richttijd van 1 uur en 30 minuten al snel uit het oog.

150308 cpc ramon ruben

Het weer was met 13 graden en zon fantastisch, hooguit de wind speelde nog een beetje parten, maar we mochten absoluut niet klagen. Halverwege de wedstrijd was ik al vermoeider dan gehoopt, vooral door het slalommen tijdens de eerste 4 kilometer, en kon ik niet echt meer versnellen. Toch kon ik in een lekker tempo blijven doorlopen en finishte ik in 1 uur, 32 minuten en 53 seconden (13,6 km/h), 3 minuten sneller dan mijn vorige snelste tijd, en dus was ik zeker niet ontevreden. Een oude judovriend Ramon van de Grift deed ook mee en finishte heel knap onder de 1 uur en 25 minuten!!

Relatieve finishpositie in het totale deelnemersveld van de NN halve marathon:

150308 cpc statgraph